Intel begint levering opvolgers Skylake-processors aan fabrikanten

Intel is begonnen met het leveren van Kaby Lake-processors aan fabrikanten van hardware. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt bij de bespreking van de kwartaalcijfers. Kaby Lake is de opvolger van Skylake, dat vorig jaar verscheen.

Daarmee lijkt het erop dat de eerste producten met Kaby Lake-processors nog dit jaar kunnen verschijnen, omdat de processors dus al beschikbaar zijn voor fabrikanten. De directeur van Intel, Brian Krzanich, zegt bij de bespreking van de kwartaalcijfers dat Kaby Lake 'betekenisvolle prestatieverbeteringen' levert in vergelijking met Skylake.

Het ligt voor de hand dat de Kaby Lake-processors waar Intel het over heeft de mobiele varianten zijn, bedoeld voor gebruik in bijvoorbeeld laptops. Een roadmap van Intel liet vorige maand zien dat de andere varianten pas vanaf december klaar zouden zijn voor levering.

Kaby Lake is de derde stap van Intels 'process-architecture-optimization'-strategie. De chips worden net als Broadwell en Skylake op 14nm geproduceerd, maar bevatten ten opzichte van die generaties enkele optimalisaties, zoals ondersteuning voor Optane-ssd's.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

21-07-2016 • 13:07

58 Linkedin

Reacties (58)

Wijzig sortering
Intel gooit elk jaar maar nieuwe chips eruit met bar weinig verbetering voor de normale gebruiker.. Zonde..
als ik morgen een nieuwe pc koop, waarom zou ik dan tevreden zijn met het model van gisteren?
zelf al is er weinig verbetering, er is wel verbetering
qua performance is het de laatste tijd wel een drama, maar voor een laptop kan het verbruik nooit te laag zijn :)
helaas is morgen pas januari 2017 (met een beetje geluk halverwege december) dus het is zowat een half jaar verder.

De vraag is dus; wil je voor het minimale verschil je aankoop uitstellen.
Niet. Je koopt gewoon de huidige processor wanneer je er een nodig hebt. Er is weinig reden om te wachten en al helemaal niet om te upgraden als je al op de laatste generatie zit. Dat is al jaren zo met de CPUs van Intel. Voor desktops dan. De winst in prestaties tegenover verbruik zie je op mobile devices juist wel (sneller) terug tussen de verschillende generaties.
Vergeet dan vooral niet dat je kwa prijs met het model van gisteren toch lager / beter uit komt dan bij het model van morgen..

Stja voor dat hele kleine verschilletje zou ik geen meer prijs van 30 - 70 euro voor over hebben. Het is niet ineens dat het model van gisteren ineens onbruikbaar is geworden..

Maar als je dan toch geld teveel hebt koop dan vooral het model van morgen, dat overmorgen ook weer als oud bestempeld kan worden.
Exact, ik zit nog steeds op een i7 2600k (oc) aangezien de 6700k nauwelijks een merkbare verbetering gaf.
Tuurlijk is de 6700k sneller, maar in games merk ik geen verschil tussen 80 of 100 fps. Zolang ik de 60fps makkelijk haal vind ik het prima.

Dus in plaats van een nieuwe processor koop ik elke keer een nieuwe videokaart. Goed genoeg voor mijn doeleinden.

[Reactie gewijzigd door bones op 21 juli 2016 14:22]

Absoluut, voor 95% van de games is die cpu goed genoeg. Zeker als je hem goed overklokt. Voorzover ik weet heeft alleen AC Unity meer dan 4 cores nodig voor 60fps. Maar dx12/vulkan zal toekomstige games weer minder van de cpu laten vragen.

Beetje jammer dat Intel de cpu markt voor consumenten heeft tegen gehouden. Ze hebben wel 20+ core cpus maar vragen daar liever 5000 usd voor op de server markt.

Dus, als AMD met Zen uit komt en het scheelt weinig, absoluut voor Zen gaan. Goed voor de cpu markt en pc gaming, en je kunt misschien nog een keer upgraden op dat moederbord. Dat kun je intel wel op je buik schrijven.
20+ cores zijn vrijwel nutteloos voor consumenten. In de praktijk komen intrinstiek parallelliseerbare programma's niet zoveel voor, behalve voor bv video, en daar heb je je GPU voor.
Het is moeilijk om je programma's zo op te splitsen dat ze efficiënt draaien op multicores, en dat is waarom veel games maar 1- 4 cores benutten.
Jammer dat je dit geheim hebt gedeeld met de wereld.

Maar inderdaad 2600K heeft minder dan 10% performance verschil met 6700K voor meeste toepassingen waaronder games. En bij single core is het vrijwel identiek.

Enige is verschil is energie verbruik, maar die paar euro per maand dat het je meer kost kun je jaren vooruit voordat het je geld kost.

Bovendien voor de prijs van een 6700K + beetje case (zeg 550 euro) koop je een complete systeem met 2600K + 16 GB ram + 120 GB SSD + 1 TB HD + en redelijke grafische kaart waar je laatste games op medium settings goed mee kunt spelen.

Ik heb in de afgelopen 3 jaar meerdere keren rond 550 dergelijke systemen gekocht en vond het totaal niet erg dat niemand het door had..... tot aan vandaag :)

Heb eens 2x R9 200 gekocht voor 150 euro per stuk en speel op 2 machines BF4 in hoogste settings.

Tegen de tijd dat dit niet meer voldoet, zijn we een jaartje of 5 verder vermoed ik, en koop je complete Kaby Lake systemen voor rond de 500.

Hier wat vergelijking:

https://www.youtube.com/watch?v=K9EJNa0y524

http://cpuboss.com/cpus/I...0K-vs-Intel-Core-i7-2600K

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 21 juli 2016 19:06]

Inderdaad wilde eerst mijn nieuwe systeem uitstellen naar januari. Maar het verschil is dusdanig klein dat ik maar alvast ben gaan winkelen. Tevens met een beetje (aio) waterkoeling trek je uit de huidige i7 6700 meer dan de stock i7 7xxx serie.
Ik zou juist beargumenteren dat een Optane an sich het al waard is. Iedereen wat voorn verbetering een SSD levert aan een computer. Persoonlijk denk ik dat Optane hetzelfde doet, aangezien de latency lager is, het langer mee gaat en ook nog eens sneller is.
Gewoonweg te weinig concurrentie / tegengas van andere processor producenten .. ze hoeven niet zonodig meer ...

[Reactie gewijzigd door Hanzo op 21 juli 2016 14:06]

Intel moet ook nog met zichzelf concurreren. Hierboven roept iedereen dat ze hun PC niet mee upgraden, omdat de performancewinst minimaal is. Die klanten loopt Intel dus mis.

Nu kunnen ze die paar Tweakers wel missen, maar op het moment dat de zakelijke markt doorkrijgt dat ze PCs ook in 5 of 6 jaar kunnen afschrijven i.p.v. in 3, dan kunnen ze dat toch wel eens gaan voelen.
"doorkrijgt": die hebben dat al lang door hoor.
Ze geven met regelmaat de "oudere" hardware door aan nieuwelingen en de afschrijvingstermijn van hardware is ook verlengd van 3 naar 5 jaar.
Er is gewoon geen business case voor.

- Intel's laagste prijssegment is snel genoeg voor huis/tuin/keuken gebruik
- Intel's mid range is meer dan snel genoeg voor gaming (de enige groeimarkt in consumenten PCs)
- Intel's high end is de snelste CPU voor workstations en dergelijke
- Intel heeft de zuinigste x86 server spullen

Leg nog eens uit waar wij, armlastige consumentjes, die 6-8 core CPU's voor nodig hebben, die vaak ook nog een iets lagere core clock hebben? Voor elke behoefte heeft Intel momenteel het beste aanbod en AMD kan er alleen minder zuinige chips tegenover zetten, of APU's die gewoon de balans iets naar de GPU verschuiven en qua CPU wat achterlopen (terwijl 'een snappy systeem' juist vraagt om hoge IPC en niet om meer GPU).

En dan is er nog een argument: wie zegt dat het momenteel sneller kán? Dat Skylake en 14nm zo weinig voordeel opleveren zegt ook iets over hoe efficient de architectuur al is, en er is geen concurrent die het beter kan of doet op dit moment. Ook AMD hoor je niet roepen dat Zen 'hogere IPC' biedt dan Skylake - met een beetje geluk komen ze op het niveau van Sandy of Ivy Bridge, zo'n 5 jaar na dato.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 21 juli 2016 15:42]

Nou, ik zit anders met smart op apollo lake te wachten. Als ik zie wat mijn n3700 braswell al kan (perfect als low power "allways on" servertje, dan schroef ik graag een apollo lake erbij in mn rack.) 30% meer performance bij een gelijke tdp, daar teken ik voor!
Er is telkens wel verbetering in performance, stroomverbruik, gpu etc, maar het is de software die geen zwaardere cpu eisen heeft - dus hebben gebruikers voldoende aan de oudere chips.
a klopt maar ik ben al aren op aan het wachten totdat amd eens met een vette processor komt.
Ze lopen altid achter de feiten aanmbt intel.
Meesdtal is het zo dat amd of intel met een nieuwe processor komt en zodoende gezonde concurentie blift bestaan.mare we zullen het zien.
Ah kak, net een maand terug een Skylake 6700k gekocht :+.
Al viel de prijs nog relatief mee doordat ik nog van een cashback gebruik kon maken (al zou die cashback waarschijnlijk gepland zijn om van oude voorraden af te komen).

Zouden deze processoren wel weer eDram krijgen zoals de Broadwell processoren en zullen er nu ook hexacores voor consumenten verschijnen? Ik ben benieuwd wat voor verbeteringen Kaby lake met zich mee brengt, want van die features zoals 10b H265 of optane ssd's wordt ik nog niet echt warm.
wat je ook doet er staat altijd een opvolger klaar. Dus koop op het moment dat je iets nieuws nodig hebt. Het gaat toch wel een flink aantal jaren mee voordat je exhte prestatie winsten hebt, die er ooktoe doen.
Het verschil is zeer klein tussen Skylake en KabyLake dus nee er zullen geen nieuwe grote dingen aan toegevoegd gaan worden als cores en Edram. Enkel wat kleine verbeteringen en wat extra ondersteuning voor ssd's die met een m2 ook prima te uit de voeten kan. Verder zal het amper merkbaar zijn. Het blijft namelijk bij optimalisation en niet een compleet nieuwe cpu.

Toevallig vorige week ene 6700k aangeschaft omdat ik de verschillen met kabylake te klein vind en daarbij je nog 6 maanden moet wachten. En is er altijd wat nieuws en dan betreft dit nog iets kleins.

Ik zou zeggen hang een aio waterkoeler van corsair of nzxt aan je 6700k en je kunt jaren vooruit.

[Reactie gewijzigd door downcom op 21 juli 2016 14:23]

Ah kak, net een maand terug een Skylake 6700k gekocht :+.
Al viel de prijs nog relatief mee doordat ik nog van een cashback gebruik kon maken (al zou die cashback waarschijnlijk gepland zijn om van oude voorraden af te komen).
Tenzij je of nog een half jaar+ zou willen wachten, of op een mobiele chip zou willen gaan gamen, is er geen reden om 'kak' te zeggen :+
Het ligt voor de hand dat de Kaby Lake-processors waar Intel het over heeft de mobiele varianten zijn, bedoeld voor gebruik in bijvoorbeeld laptops. Een roadmap van Intel liet vorige maand zien dat de andere varianten pas vanaf december klaar zouden zijn voor levering.
'betekenisvolle prestatieverbeteringen'
Dat wordt tijd.... Haswell tov skylake is de moeite niet. En broadwell zit er nog tussen ook. Dus 2 generaties verder amper prestatie winst (vooral als je de cpu's voor games gebruikt)

Hopelijk kan AMD met Zen ook met Kaby Lake concurreren zodat Intel weer wat noodzaak krijgt om betere cpu's te gaan maken.
Inderdaad. Mijn 4790k zal nog heel wat jaartjes zorgeloos nagenoeg de hoogste framerate en snelle gpus ondersteunen zonder merkbare bottleneck. Ook hoop ik dat zen op zijn minst met een moderne i5 kan wedijveren, al is het maar op 80% van de IPC met een niet al te veel hogere tdp. Al is het maar voor de concurrentie. De prijzen van de gemiddelde i5 en i7 zijn fors gestegen. Iets wat je ook merkt bij nvidea bijvoorbeeld.
Geruchten gaan dat intel in 2018 een 6 core naar normale gebruikers brengt. Ik hoop dat amd met zen octacores wat druk uitoefenen zal km dit naar 2017 te brengen... niet dat ik ga upgraden (zit op Haswell) maar vooruitgang is altijd goed.
6 of 8 core heeft weinig zin als mensen eerder zuinigheid dan prestaties willen.
Mja misschien willen sommige mensen wel iets anders dan andere mensen. Ik kan in elk geval 8 of 10 cores regelmatig bezig houden
Dan koop je toch een Broadwell-E chip?
Een enkele E kost meer dan mijn hele pc... over mijn lijk. De E series is echt een ultieme monopolistenmove geweest. Ga ik zeker geen geld instoppen, ik hoop dat AMD genoeg druk uitoefenen kan om dit echt de kop in te drukken.
Ze zeggen 40% betere IPC dan Excavator (die in de Carrizo APU zit)
Dus ze verwachten 2x zo snel als een FX 8350.
Ik ben benieuwd hoeveel de winst zal zijn. Ik verwacht dat Kaby Lake ten opzichte van Skylake eigenlijk bijna zoiets is als de "Haswell refresh" is, of net zoiets als de Snapdragon 821 update van de 820 die onlangs gepresenteerd werd door Qualcom. Aangezien Skylake de eerste van een nieuwe architectuur stap was, zal Kaby Lake wel een stapel niet-kritieke bugs fixen (die zitten namelijk altijd in elke processor die ontwikkeld wordt), en misschien verder nog wat optimalisaties doorvoeren nu ze nu nog meer ervaring hebben met 14nm productie. Ik vermoed dat zulke bug fixes geen significante performance winst geven (behalve in extreme corner cases), maar andere optimalisaties zouden bijvoorbeeld het stroomverbruik iets verder kunnen terugdringen waardoor je bijvoorbeeld een hogere turbo of basis frequentie kan halen dan Skylake. Verder klinkt het alsof ze een boel meer features hebben toegevoegd aan het "uncore" gedeelte van hun processor, zoals in de GPU, en Optane en Thunderbolt support.

Al met al lijkt het me niet dat dit inderdaad een grote performance stap zal maken. Ik ben overigens benieuwd hoe dicht AMD in de buurt hier van kan komen met Zen, aangezien Intel's x86 designs de laatste jaren al behoorlijk goed geoptimaliseerd zijn.
En nog steeds geen nieuwe Macbooks met Skylake.. Waren er vanuit Intel niet leveringsproblemen met mobiele chips die oa in de Macbooks gebruikt zouden worden?
Is er een uberhaupt een skylake met die iris pro toestanden? Broadwell was geloof ik ook iets efficienter.
Ja het is ook bizar dat de Mac Mini's anno nu nog steeds op Haswell zitten.
De chips worden net als Broadwell en Skylake op 14nm geproduceerd, maar bevatten ten opzichte van die generaties enkele optimalisaties
En ook extra features: zo ondersteunt Kaby Lake wél 10b H265 decoding in UHD, terwijl Skylake het met 8b ondersteuning moet stellen.
O.a. dat ja, en ook een HDR ondersteuning als ik mij niet vergis. Daarnaast, en dat is mogelijk een van de extra pluspunten, zal HDMI 2.x meer standaard aanwezig zijn en niet meer mondjesmaat zoals nu het geval is bij enkel modellen. Erg prettig als je de Kaby Lake in een HTPC oplossing in gebruik zou willen gaan nemen, dus ja, ik kijk er wel naar uit.
Idem: Ik wacht op Kaby lake of AMD's Zen, beiden gaan HEVC volledig ondersteunen :)
Ter info: behalve HEVC ondersteunen Kaby Lake en Apollo Lake óók de 4k VP9-codec (van Google en Youtube) in 10 bit.

[Reactie gewijzigd door Guus Leeuwis op 21 juli 2016 15:53]

Eerst dacht ik k.. In september staat een computer upgrade gepland met een i5 6400. Maar wellicht drukt dit de prijs van huidige processoren. Hoewel december nogal vrij ver is. We zullen zien :)
Zou wel leuk zijn als Apple eens met nieuwe MBP's zou komen en deze zou shippen met Kaby Lake, afhankelijk van de beschikbaarheid natuurlijk. Men wacht er met smart op :)
Wanneer komt AMD met iets dat net zo revolutionair is als de Athlon destijds ? Toen werd Intel letterlijk voor schut gezet met een voor die tijd zeer geavanceerde processor die toen de Intel processoren letterlijk van katoen gaf ? De vraag is of de komende ZEN architectuur dat kan bereiken.
Nou ja in die tijd maakte intel er ook een potje van met de P4. Dus was het contrast gewoon erg groot. Vandaag staat intel sterk dus zal Zen, ook als ie erg goed is, niet zoveel impact hebben. Misschien wel op prijs maar meer niet... ben ik bang.
Ik denk dat ik Kaby-lake maar oversla.
Net een half jaartje oud Skylake systeem met 16GB DDR4 geheugen in elkaar gezet.
Voldoet aan al mijn eisen.

Het is triest, maar ook te begrijpen, dat bedrijven elke jaar maar nieuwe producten uit brengen die weinig improvements brengen.
ach ik heb nog een 860 i7 met een radeon 4870 daar kan ik ook nog op hots spelen maar ik ga toch volgend jaar een nieuw systeem kopen dan kan ik weer wat nieuwere games op spelen en extra performance is altijd meegenomen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee