Avast neemt beveiligingsbedrijf AVG over voor 1,17 miljard euro

Avast heeft aangekondigd dat het voor een bedrag van omgerekend 1,17 miljard euro het in Amsterdam gevestigde beveiligingsbedrijf AVG overneemt. Beide besturen zijn akkoord en willen de deal nog ter goedkeuring aan de aandeelhouders van AVG voorleggen.

AVG logo (75 pix)Met de overname groeit het totale aantal apparaten met producten van Avast naar 400 miljoen, waarvan 160 miljoen mobiele apparaten, zo bericht Avast. Dat stelt het bedrijf in staat om beter verschillende vormen van malware te detecteren en zijn producten daarop aan te passen. Daarnaast wil het beveiligingsbedrijf met de overname 'groeien op technisch en geografisch gebied' en zich richten op nieuwe markten, zoals het internet-of-things.

Zowel Avast en AVG zijn van oorsprong Tsjechisch en bestaan respectievelijk sinds 1988 en 1997. De bedrijven zijn bekend voor hun gratis antivirussoftware, waarvan er ook betaalde versies bestaan. AVG nam zelf in 2014 het Noorse beveiligingsbedrijf Norman over.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

07-07-2016 • 09:51

137 Linkedin

Reacties (137)

137
130
105
3
0
7
Wijzig sortering
Een monster overname in anti-virus land die ik niet zo snel had zien aankomen. Ik ben benieuwd wat er met AVG gaat gebeuren. Ik vermoed dat AVG geheel opgaat in Avast en het voornamelijk gaat om het vergroten van marktaandeel en het uitschakelen van een concurrent. Naar mijn weten heeft AVG niet veel technieken in huis die bij Avast niet beschikbaar zijn. Wellicht een aantal patenten die interessant zijn.

Daar komt helaas ook een iets gedeukt imago bij:
nieuws: AVG-gebruikers kunnen Windows niet meer booten na update
nieuws: AVG verzamelt browse- en zoekgeschiedenis klanten en verkoopt die mog...
nieuws: AVG-toolbar maakte aanval op Internet Explorer-gebruikers mogelijk
nieuws: Hackers Leaseweb defacen website beveiligingsbedrijf AVG - update

Mogelijk ook interessant; AVG nam het bekende Norman anti-virus in het verleden over. Met de overname door Avast komt deze techniek (en eventuele patenten) mogelijk ook in handen van Avast. Norman is indertijd wel overgenomen maar levert nog steeds eigen producten onder eigen naam naast de AVG producten. Overigens kom je deze producten in het "veld" nog nauwelijks tegen.

nieuws: AVG neemt een van de oudste computerbeveiligingsbedrijven over

Bij Reuters vinden we nog de volgende informatie;
Avg Technologies Nv

* Says transaction has been unanimously approved by management board and supervisory board of avast

* Avast announces agreement to acquire AVG for $1.3 bln

* Says deal for $25.00 per share in cash

* Avast has contributed $150 million in equity investment to fund transaction

[Reactie gewijzigd door Bor op 7 juli 2016 10:47]

Ik en heel mijn familie overgezet op een andere anti virus toen ik het las over dat ze browse en zoek geschiedenis verzamelde en doorverkochten. Ik stond zelf al op de rand van overstappen omdat het steeds meer op norton. Schreeuwerig en maakte de pc merkbaar slomer. Daarnaast ook de reclame.
Als je bang bent dat ze jouw gegevens verzamelen dan kun je bijna niks meer. Elk programma, anti-virus, browser etc verzameld data van jouw en verkopen ze bijna altijd wel door. Het is niet voor niets gratis. Zit een adertje onder het gras. Ook al betaal je dan is het vaak nog steeds. Indien je FB hebt dan ben je mee akkoord gegaan dat ze letterlijk alles mogen met jouw gegevens die jij op FB plaatst.
En juist daar ligt een nieuwe markt. Een euro in de maand om je gegevens niet door te verkopen. Bij browsers, Facebook, etc. Wil je het gratis dan toch doorverkoop.

Betaal je voor een dienst of 8 bij elkaar een tientje in de maand.

Zo worden bedrijven betaald en is de overstap van alles is gratis naar betalen gemakkelijk.

N3othebest, maakt hieronder een goed punt dat privacy dan een product wordt, en dat het straks alleen nog door de rijken kan worden veroorlooft. Daarmee ben ik het eens, ipv doorverkoop van gegevens reclame serveren. .. Mits je niet betaald.

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 7 juli 2016 12:59]

Hiermee word privacy dus langzaam iets van de rijken. Deze prijzen gaan zeker stijgen, voor steeds meer zaken gelden en mensen met weinig geld kunnen zich privacy niet langer veroorloven.

Privacy moet gewoon voor iedereen gratis zijn en de nieuwe standaard worden.

Als iets gratis is dan mag je reclame aanbieden, maar niet gegevens verzamelen.
Mensen met weinig geld, dan kan ik het hebben over mensen in een derdewereldland, boeit privacy vrij weinig. Dat is niet iets waarmee ze dagelijks mee zitten. Hun prioriteit is overleven. Elke dag iets op de eettafel krijgen, koste wat het kost.

Als zij daarnaast iets gratis of heel goedkoop kunnen krijgen, zoals internet of een smartphone. Denk je dat ze het erg vinden of wat privacy in te leveren?

Wij westerlingen hebben geld. Dan hebben wij andere prioriteiten, zoals ons druk maken op het verkrijgen van privacy.

[Reactie gewijzigd door Aurora op 7 juli 2016 13:48]

Juist daarom moet privacy gratis zijn voor iedereen. Omdat het voor sommigen nou eenmaal niet mogelijk is om hier een prioriteit van te maken.

Privacy is een recht, en zou verdedigd moeten worden.
True, verder helemaal met je eens hoor!
Dat vind ik een goed idee. Als bedrijven hier zich aan kunnen houden is het gelijk goed en eerlijk ingesteld. Je betaald dan weet je dat je gegevens veilig zijn. Betaal je niet weet je dus dat ze het doorverkopen. Is voor iedereen dadelijk wat ze te wachten staat en hoef je niet per ding te gaan bekijken wat hun precies met jouw gegevens gaan doen. De een wilt ze alleen inzien en de andere wilt names jouw smsjes gaan versturen BV.
Ik vermoed dat bedrijven meer verdienen aan de doorverkoop van gegevens dan die magere euro. Kijk naar T.net's donateurschap, daar vermelden ze dat dat het geld dat een abonnement oplevert, minder is dan het geld dat advertenties opleveren.
Je betaald dan weet je dat je gegevens veilig zijn. Betaal je niet weet je dus dat ze het doorverkopen.
Ja?

Sinds wannneer kan je met geld software beveiligen? Met geld schrijf/wis je geen code. Als je wel betaalt kunnen ze het even goed doorverkopen en/of je besnuffelen.
Dat zou wat zijn, als ik een app download op google play, gratis met reclame, hem later koop en alsnog reclame krijg voorgeschoteld.
Beetje doemdenken niet ?
Helaas, de verdoemenis is hier. Heb zojuist een computer gekocht met Win10. Staat stijf van de de Microsoft reclame.

Met mijn telefoon (Samsung) was het al niet anders.

Voor die toestellen heb ik betaald, en IK vind dat het operating systeem daar bij hoort. De reclame hoort daar niet bij, die ondermijnt de goede werking.

Ik wil de apps niet, maar moet dan zelf snijden in het operatingsysteem. Op die manier zijn Google/Microsoft ronduit ETTERBAKKEN.
Dat is nogal een stelling, en ik geloof er geen snars van. Bedrijven als Kaspersky hebben openlijk verklaard dat niet te doen. Tenzij je daadwerkelijk bewijs hebt dat het gebeurd vind ik het nogal ongefundeerde laster.
Lees jij ooit wel de algemene voorwaarden? Oke ze verklaren openlijk dat ze het niet doen, maar echter geef jij ze 100% toestemming om dit toch wel te doen. Als je bewijs wilt lees de algemene voorwaarden van de producten die je gebruikt. Of installeer een app op je mobiel. Moet je maar eens kijken wat die app allemaal wilt.

Hier hebben we de welbekende voorwaarden van Amazon cloud.
https://aws.amazon.com/agreement/
Anoniem: 147126
@erwin267 juli 2016 12:57
Blabla. Er is genoeg open-source software te vinden, wat gratis én veilig is. Sterker nog, je kunt zelf de source pakken en een spinoff maken als iets je niet bevalt. Zeggen dat alle gratis software data verzameld is dus nogal een overstatement. Ik draai voornamelijk op open-source software en ik weet zeker dat die allemaal ok zijn.
Open-source software is meestal wel gratis, Veilig is niet gegarandeerd (Betaald SW ook niet)

Maar weet je ook een goede open-source virus scanner? Ben alleen nog maar ClamAV tegen gekomen. ClamWin Free Antivirus voor windows dan. Opgelet! ClamWin Free Antivirus ondersteund nog geen real time scanning.
Nee dan is in jouw AV geval veiligheid absoluut niet gegarandeerd lol.
Je hebt gelijk, maar er kan wel een kanttekening bij geplaatst worden:

Real-time bescherming van anti-virus software is alleen maar als goed als het aantal virussen dat de AV herkent op elk gegeven moment.

Zero-day virussen lopen net zo gemakkelijk langs je real-time bescherming zolang je AV software er geen weet van heeft.

Voor sommigen weegt het verlies aan resources niet op tegen de (schijn-)veiligheid van AV software.

Heb je ergens een server in een hoek staan waar nooit op word gesurfd en alleen periodiek updates van MS binnenhengelt...dan kan ik me voorstellen dat ClamAV zonder realtime scanning een afdoende oplossing bied. Zeker als de rest van het computerpark wel met up-to-date AV and anti-malware software is uitgerust.
https://sourceforge.net/projects/clamsentinel/

Daarmee voeg je real-time scanning toe aan ClamAV.

Noot:
Alhoewel Windows 8 en Server 2012 dezelfde basis hebben,
de versie die ik heb geprobeerd werkte niet goed met Windows Server 2012 (R2). Echter, het werkte prima op Windows 7 en 8.
Als zij publiekelijk verklaren dit niet te doen dan maakt het niet uit wat er in de voorwaarden staat. Als ze het vervolgens namelijk wel verzamelen dan is hun eerdere uitspraak valse voorlichting/misleiding van consumenten en dus ook strafbaar.
Je leest niet goed. erwin26 schrijft:

Het is niet voor niets gratis, ze verkopen het BIJNA altijd door.

En:

Ook al betaal je dan is het VAAK nog steeds.

Oftewel, er zullen goeien zijn, maar de meeste niet want ze moeten toch geld verdienen. Uiteraard zijn zelfs bij het verkopen van data gradaties te zien, kijk maar naar Google, die verkoopt jou data niet maar maakt een profiel en bied dat aan als groep om een advertentie op te richten, ze verkopen niet je e-mail adres zodat je gespamd kan worden.
Ik denk dat hij doelt op de nadelen van gratis software, maar hij zegt toch echt:
Elk programma, anti-virus, browser etc verzameld data van jouw en verkopen ze bijna altijd wel door.
. Dat lees ik toch echt. Of bedoel je met 'goed lezen' dat ik juist minder precies moet lezen en er maar vanuit moet gaan dat hij het anders bedoelt?
Nou dat zegt hij niet bepaald:
Elk programma, anti-virus, browser etc verzameld data van jouw en verkopen ze bijna altijd wel door.
Dat is een groot verschil met een paar spyware 'tools' die je bij een gratis muziekconvertertje krijgt of iets dergelijks.
Nee dat bedoel ik niet. Dat is adware en daar gaat het niet over.
Als een dienst volledig gratis moet worden geleverd heb je al snel óf reclame, of het 'jij bent het product' model.
Of je bent zo'n grote internet provider dat je zelf een prima product bouwt en gratis aan je afnemers levert: 360totalsecurity
Ok, maar dan is het 'gratis' bij afname van een ander product.
En daar heb je natuurlijk niet voor betaald O-)
Microsoft Anti Virus is voldoende tegenwoordig zie het nut niet van in om licentie nemen voor een AV
is het voldoende? :/
iemand? want dan doe ik dat..
Mwah, van dat imago hoeven ze niet echt last te hebben als ze AVG langzaamaan wat laten 'sterven'. Er zullen vast technieken gebruikt kunnen worden en de medewerkers zelf kunnen ook over gaan naar Avast.
Ik vond ze allebei steeds agressiever worden met hun trucs om mensen te laten betalen. Kost me elke keer weer tijd om die gratis licentie te heractiveren.
Alles dat je zegt staat toch al in het bericht en verder zijn het aannames...
De links naar misstappen, tja, er zijn andere merken die dat ook meegemaakt hebben.
Misschien blijft de identiteit van AVG wel bestaan?
Norman bestaat immers ook nog gewoon als naam en product; we hebben dit actief in gebruik en nergens zie je (direct) dat dit van AVG is. Het heeft echt nog een eigen look and feel.
Afgaande op deze bron blijft het bestaan:

Avast’s spokeswoman confirmed the AVG brand will not be disappearing, saying the company will use a combination of the two brands owing to associated strengths in different markets.
Hopelijk in de toekomst minder irritante reclame nu bij de gratis versie van AVG.

Vroeger heel tevreden van die AV, maar de laatste paar jaar constant die dwingende manier om de betaalde versie te nemen, incl constante popups met reclame van hen om met korting de betaalversie te nemen.
Bij mijn eigen PC het ding er gewoon afgesmeten omdat het me zo begon te ergeren.
Helemaal mee eens. Toevallig een paar weken geleden AVG gedeinstalleerd omdat de popups me gewoon teveel werden. Nu Panda aan het proberen en dat is in ieder geval wat minder agressief. Gewoon af en toe een kleine popup rechts onderin zoals het hoort.
Zijn Avast en AVG nog steeds een ding dan? Ik vond het altijd al bijzonder irritante AV"s en soms vlogen de false positives je om de oren.

Ik gebruikte de afgelopen vijf jaar Panda Cloud AV en zit sinds W10 gewoon op MSE en that's it. Sinds 2002 geen virus gezien. Als ik iets verdachts zie of eens in het halfjaar standaard draai ik Malwarebytes omdat het moet/kan/wie weet wat er nog rondzwerft. Niets.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 7 juli 2016 10:51]

Dat ze geen virus vinden betekent niet dat er geen virus is...
Als er wél een virus is, dan is dat virus nu al 14 jaar bijzonder goedaardig voor me, en heeft Windows Update me meer tijd gekost. Dus daar kan ik me niet echt druk over maken :)

Maar zonder gekheid, met een beetje bewust gebruik en een realtime beveiliging zoals die binnen MSE of Panda CAV ben je er gewoon. Af en toe nog even 'doorbezemen' met een antimalware product en je weet vrijwel zeker dat het schoon is. 99% van de troep die je binnenkrijgt, hengel je zelf naar binnen. Hoe vaak ik niet bij anderen applicaties aantref die door en door verrot zijn, is niet op handen en voeten te tellen en ik vond eerlijk gezegd dat zowel Avast als AVG het territorium van de 'Dummy in Windows' wel bereikt hadden - je weet wel, die applicaties die je PC geweldig versnellen en beveiligen, maar eigenlijk gewoon rommel zijn en waar alleen onze ouders voor vallen.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 7 juli 2016 11:36]

Wat is voor een virus momenteel het meest succesvolle? Afwezig zijn maar wel alle data verzamelen en doorsturen, of heel luid zichzelf laten horen en een klein beetje data kunnen verzamelen? Enige virussen die je tegenwoordig nog echt merkt is ransomware

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 7 juli 2016 11:58]

klopt maar ik heb bijna de hele toer gedaan en terug uitgekomen bij AVG omdat de rest mijn pc teveel vertraagde. en met AVG had ik daarvan geen last.
Gewoon af en toe een kleine popup rechts onderin zoals het hoort.
Dan hoop ik dat je bedoelt dat het informatieve pop-ups zijn, zoals "er is een update beschikbaar". Want reclame pop-ups vind ik zelf niet oké. Nu heb ik Windows zelden nog aan, maar de Avast antivirus die op mijn Windows installaties staan vertonen in de stille gamingmodus geen boodschappen of pop-ups (is al geschreven in een eerdere posting).
Avast is net zo erg. Geen reclame van derde partijen maar alleen van avast zelf. Of je wilt upgraden, dat je computer zoveel GB waste aan ongebruikte bestanden etc. Vreselijk irritante popups.
Ik zet de stille/gaming mode standaard aan.....nooit een pop-up.
Dit dus en daarbij vink ik bij de installatie van Avast alle meuk uit die ik niet nodig heb/vind, dus alleen antivirus onderdeel installeren. Nergens last van behalve 1x per jaar dat je weer iets van je licentie van de gratis versie moet verlengen met weer een jaar. Geef het weer een random onzin email adres en ik kan er weer een jaar tegen. Weet trouwens niet of dat nog steeds zo is, al lang niet meer hoeven doen.

[Reactie gewijzigd door Dunky555 op 7 juli 2016 13:39]

Ook een reden dat ik mijn antivirus tegenwoordig koop, ik vind die 40 euro per jaar voor 3 computers thuis (licentie voor 5 ) het wel waard, werd schijtziek van al die pop-ups en paar keer zelfs ging AVG zelfs terug naar bureaublad tijdens gamen, vervolgens werkt de game niet (gekocht op steam) omdat AVG paar bestanden ervan had gewist omdat het virussen waren.

Het was samen met Avast een prima gratis antivirus, tegenwoordig gewoon Norton gekocht (blijkbaar niet meer zo zwaar als vroeger).

Of Norton goed is heb ik geen idee, hij is niet slecht en omdat ik betaal heb ik geen irritante pop-ups.
Dat was inderdaad (lees vorig jaar) inderdaad wel irritant maar dat is met de laatste paar updates een stuk minder geworden. Ik kan mij de laatste reclame pop-up ook niet meer herinneren.

Gebruik Avast al jaren en het commerciële sausje is wel zichtbaar gegroeid in de laatste paar jaren. Ze gooien er ook steeds meer zut bij maar gelukkig is dat allemaal bij het installeren uit te zetten of achteraf weer te verwijderen.
Ik heb vreemd genoeg nooit pop-ups met reclame: alleen in het begin kwam het hiermee. Sinds ik een account heb aangemaakt voor de gratis versie, zeurt hij nergens meer over.
Ik heb inmiddels AVG verwijderd (enkele maanden geleden) en heb er avast op gezet. Ik ben altijd een tevreden gebruiker van AVG geweest, maar de manier van reclames door je strot drukken werd mij te irritant. Het was zelfs zo erg dat ik een game aan het spelen was en hij gewoon naar het bureaublad geforceerd werd om een reclame te laten zien... nou dikke doei :X
Inderdaad, die pop-ups zijn de laatste tijd steeds erger geworden.

Paar jaar terug kreeg je af en toe een pop-up, nu is het bijna iedere week wel een paar keer raak "upgrade nu" "je PC kan x % sneller worden! scan nu" (<- ja door de AV eraf te flikkeren word ie sneller :P) enz enz.

Heel hinderlijk want dan ben je ergens mee bezig, een forum bericht typen ofzo, en dan word dat venster naar de achtergrond gedrukt vanwege zo'n stomme reclame pop-up.
In games gooit ie het niet meteen naar de achtergrond, maar merk je wel als er weer een pop-up ineens tevoorschijn komt, even een flits in beeld, vaak met een drop in framerate (tijdelijk), en als je later weer op je bureaublad zit...ja hoor, AVG pop-up.

En soms ook moet je naar een update je PC herstarten (alsof je niks beters te doen hebt...).
Maar dat MOET via het knopje 'nu herstarten' via die melding van de scanner zelf, want als je gewoon herstart (via start > PC opnieuw opstarten) krijg je die melding doodleuk weer na een paar minuten (net als je weer een beetje aan het werk bent).

Goed, genoeg ergenissen, maar heb zat andere virusscanners gehad, en zo hebben ze allemaal wel wat. Gebruik AVG nog omdat het dus gratis is en je PC (relatief, het is echt wel merkbaar) minder traag word dan veel andere scanners.
En soms ook moet je naar een update je PC herstarten (alsof je niks beters te doen hebt...). Maar dat MOET via het knopje 'nu herstarten' via die melding van de scanner zelf, want als je gewoon herstart (via start > PC opnieuw opstarten) krijg je die melding doodleuk weer na een paar minuten (net als je weer een beetje aan het werk bent).
[Off-topic AAN]: Daar raak je in de kern waarom ik ooit van Windows afgestapt ben. En mijn vrouw ook, want die werd er - net als ik - op een gegeven moment doodziek van. Pop-ups, opstarten na updates, meldingen vanuit de taakbalk om de meest uiteenlopende redenen. En dan nu weer dat gepush met upgraden.... nee, ik zou niet meer terug willen naar Windows als mijn hoofdsysteem. Dat is niet alleen de schuld van het systeem, maar ook vanwege de manier waarop steeds meer programma's je constant bestoken met meldingen vanuit de taakbalk (al dan niet reclame).

Ik wordt al woest als ik een winkel in loop, en een verkoper komt als een dolle stier op je af hijgen of 'ie je mag helpen. "Laat me met rust! Pas als ik vragen heb kom ik wel naar je toe!" Ik ben allergisch voor opdringerigheid. Van verkopers, maar ook van gedram vanuit een programma of vanuit een systeem.[Off-topic UIT]
Die pop-ups heeft Avast ook gewoon hoor.
Misschien offtopic maar ben ik de enige die AVG wat schreeuwerig begint te vinden de laatste anderhalf jaar? Ik was (en ben nog steeds) dik tevreden over de kwaliteit van de AV ansicht maar die reclame begint buitenproportioneel te worden

Ondanks het feit dat ik in de instellingen aangegeven heb dat ik geen pushmelding meer op mijn scherm wil hebben blijf ik om de haverklap meldingen ontvangen of ik AVG Web Tune-up wil installeren (wat overigens ook nog op een vet sneaky manier gebeurt) of wil upgraden naar een pro versie.

Nee ik wil alleen de gratis variant en ik wil graag dat mijn ouders niet elke week via vieze trucjes alsnog gepushed worden om allerhande toolbars en AVG search te installeren.

*edit*

Gezien de reactie hieronder en boven ben ik niet de enige die tegen dit issue aanloopt.

[Reactie gewijzigd door Dograver op 7 juli 2016 10:07]

Ik vind bijna alle virusscanners op Windows schreeuwerig. Ze lappen het design van Windows compleet aan hun laars. Hebben verschrikkelijk ingewikkelde menu structuren, veel te veel opties en om de haverklar komt er een ingewikkelde popup meestal vooral een clickbait om een pro versie af te sluiten, of andere irritante resourcevretende "protection" te installeren.
Ja want in plaats van een degelijke lightweight menustructuur die gewoon doet wat hij moet doen dient de GUI van je AV minstens niveau hipster zijn. Anders doe je niet meer mee in AV land. McAfee, AVG, Norton, Avast... Welke AV doet op een subtiele manier gewoon waarvoor hij geinstalleerd is?

Wat wordt er door ons Tweakers tegenwoordig gebruikt?
Ik heb een combinatie van BitDefender en MalwareBytes. Geen idee hoe goed het is, maar ik heb al tijden geen malware meer gehad.
Zou een leuke poll zijn voor tweakers, misschien kan je het voorstellen ergens ?
Microsoft Defender (Microsoft Security Essentials) is nog lekker minimalistisch en niet opdringerig. Alleen misschien niet van dezelfde kwaliteit als AV, McAfee e.d.
Een Mac :+
Daar houden ontwikkelaars zich gelukkig nog wel aan de standaard GUI van macOS waardoor alles rustig oogt.
Maar zonder gekheid, het is toch wel gek dat ontwikkelaars op Windows van die exotische gedrochten afleveren? Wat is er mis met de GUI van Windows volgen (en daarmee dus je app ook voor themes geschikt maken).
Kaspersky Antivirus heb ik al jaren heb er nooit last van en wordt alleen wakker wanneer ik weer iets fouts heb binnen gehaald.
Ik gebruik tegenwoordig F-secure. Deze kun je 'gratis' downloaden als je klant bent bij ziggo. Zeer tevreden mee. Daarnaast is het menu structuur naar mijn idee simpel.

Deze is wel alleen beschikbaar voor 1 pc. Zodra je meer pc's gaat installeren gaat je Ziggo abonnement automatisch omhoog met 3 euro.

[Reactie gewijzigd door The Bashan op 7 juli 2016 10:52]

KPN heeft ook F-Secure geloof ik. Ik zal er eens naar kijken, geloof dat je onbeperkte installaties hebt.

Indien het een beter programma is dan MSE, dan kan ik het altijd proberen.

Al ben ik met mse ook tevreden. Werkt prima.
Vooral de UI van die AV producten irriteert me. Het lijkt wel of elk programma een compleet nieuwe UI heeft die geen enkele standaard Windows control gebruikt.
Alleen al de installer probeert je ondanks dat je de free versie download toch te leiden naar een betaalde versie met een 30 dagen free trial. Ook erg irritant dat dit soort virusscanners dan de search engine vervangen voor hun versie.
Ja en dan niet één keer bij de installatie. Bij een update van 2015 naar 2016 moet je opnieuw omschakelen naar de basisversie, anders heb je opnieuw een 30 dagen trial aan je broek hangen. Ik denk dat ik alleen vorig jaar al minstens 6 keer AVG Web Tune-up verwijderd heb van de PC van mijn ouwelui en inderdaad ook de 2015/2016 30 dagen trial heb moeten terugbrengen naar een Free versie.
Avast is de laatste maanden /1,5 jaar ook zeer irritant geworden met de reclames doe ze voor zichzelf maken. Ik ben benieuwd wat dit in de toekomst gay brengen, want ik zit er steeds meer aan te denken om over te stappen naar een alternatief.
Er is een stille modus/gaming mode in de opties verborgen. Hoort standaard aan te staan mijn inziens.
Ik heb geen last van reclame! Heb dan ook niet de browser bescherming erbij, puur de PC. Nergens last van, wat wel jammer is dat je elke uitzondering apart moet accepteren, en steeds opnieuw..
Ik heb "vroeger" (denk 10-5 jaar geleden) altijd met tevredenheid AVG gebruikt, maar vind de huidige versie veel te schreeuwerig en lomp. Dit heb ik overigens met de meeste gratis virusscanners.

Ik gebruik nu maar Windows Defender bij gebrek aan beter, deze is tenminste niet zo vervelend (maar volgens rapporten ook niet supergoed). Mijn PC wordt alleen gebruikt als veredelde game console (wordt bijna niet op gesurft, alleen Steam en Battle.net starten en spelen maar), dus kom niet vaak op sites via waar ik snel een virus op zou lopen ofzo. Wat is nou een goede echt light-weight gratis virusscanner? Ik heb zelf wat rondgezocht, maar de meeste virusscanners zijn (of lijken in ieder geval) enorme bloatware. Ik wil mijn pc zo leeg en snel mogelijk houden...
Ik heb "vroeger" (denk 10-5 jaar geleden) altijd met tevredenheid AVG gebruikt, maar vind de huidige versie veel te schreeuwerig en lomp. Dit heb ik overigens met de meeste gratis virusscanners.
Er bestaan geen gratis virusscanners. Het maken en onderhouden van dat soort software is waanzinnig duur. Alle versies waar je niet voor betaald zijn gemaakt om je naar een betaalde versie te leiden, demo's, reclame.

Klagen over het feit dat ze met banners etc komen is daarom vreemd, had je iets anders verwacht?
Ik zeg nergens dat er geen reclame in mag zitten. Het gaat mij erom dat de meeste virusscanners bloatware zijn (lees: onnodig traag en zwaar).
euhhh....jouw statement klopt niet :

Er bestaan geen gratis virusscanners. Het maken en onderhouden van dat soort software is waanzinnig duur. Alle versies waar je niet voor betaald zijn gemaakt om je naar een betaalde versie te leiden, demo's, reclame.

Bijna alle , niet alle
MSE ? De meeste zitten toch al op MS qua OS, en met Win10 heb je hem standard erop zitten. Of hij goed genoeg is dat is een andere vraag natuurlijk :)
Hm, ik heb al jaren MSE. Gratis. En er is nooit reclame. MSE is 1 van de weinige Microsoft programma's die stilletjes en betrouwbaar hun werk doen. Het is te hopen dat ze er geen app van maken :(
Als
ze me er mee besnuffelen dan heb ik er nooit wat van gemerkt.
Gezond verstand is de beste AV. Gebruikte zelf naar tevredenheid WDefender met MpEngine enabled via regedit. Op dit moment draaien alle systemen hier Sophos Home ( gratis ) en naar volle tevredenheid
Over Sophos als alternatief voor AVG/Avast gesproken, als je bij Sophos de Free UTM download en in een VM installeert kun je daarna gebruik maken van de Sophos Endpoint Security and Control (die kan je daarna gewoon via internet updaten). Sophos Endpoint Security and Control is een business-level variant die gewoon clean is en goed werkt.

Werkt ook volgens AVTEST: Sophos Endpoint Security and Control.

Is maar een kleine suggestie voor de mensen die opzoek zijn naar een cleane AV die ook niet verloopt of je doodspamt met reclame. :Y)
Bedankt voor de tip, ga ik daar ook even naar kijken!
Ik begrijp je niet. Gebruik je nu Windows Defender of sophos?

Edit. Wacht, je gebruikt nog Windows 7 waar Windows Defender geen antivirussoftware doet.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 7 juli 2016 10:21]

Ik begrijp je niet. Gebruik je nu Windows Defender of sophos?
Gezond verstand is de beste AV. Gebruikte zelf naar tevredenheid WDefender met MpEngine enabled via regedit. Op dit moment draaien alle systemen hier Sophos Home ( gratis ) en naar volle tevredenheid

Goed lezen.... :)
En hoe ben je tot die onjuiste conclusie gekomen?
(maar volgens rapporten ook niet supergoed).
Moah, ik vind de gratis malware bescherming in Windows 10 supergoed.

Er zijn niet echt heldere AV testen, in de zin van wat en hoe er getest wordt, maar dat is ook moeilijk lijkt me. Als je navraagt bij AV-Test.org krijg je wel een uitnodiging om het bedrijf te bezoeken.

Het is natuurlijk BIG business (dat blijkt ook wel uit dit nieuwsbericht). Gratis malware bescherming van Microsoft kán in deze markt natuurlijk noooit goed zijn 8)7
Ik had het idee dat AV-Test.org toch wel een onafhankelijk instituut is dat baat heeft bij onafhankelijk testen uitvoeren? Natuurlijk is er in elke branche wel wat corruptie gaande, maar ik denk dat die testen toch wel behoorlijk betrouwbaar zijn hoor...
Windows Defender blijven gebruiken, doe ik al jaren zonder problemen.
Top, blijf ik dat ook gewoon doen ;). Zeker met het gebruik van deze PC (en verder geen Windows systemen in het netwerk) maak ik me er niet zo druk om.
ben ik dan één van de weinige die geen virusscanner heeft staan en er toch geen last van heeft?
Dat weet je toch niet :P

Ik weet niet welk OS je draait, maar Windows heeft een basale vorm van antivirus en firewall. Veel router hebben ook een x-aantal poorten standaard afgesloten en/of wordt er niet thuisgegeven omdat ze niet zijn gekoppeld aan je pc (Mac-adres, IP), je moet de logs eens een keer doorlezen. Met een beetje up-to-date browser en goede plug-ins ben je al een heel eind.

Met name de router moet je eens in verdiepen, er wordt terdege wel door jan en allemaal het internet afgestruind naar mogelijke backdoors alleen merk je dat niet maar alleen omdat een router niets kan met het signaal. Als het even kan, elke service die je niet nodig hebt op een router, disablen.
enkel spijtig dat de router in handen van mijn provider (telenet) is.
Heb er ook een eigen linksys routertje bij staan, kan zo mijn eigen data toch wel af en toe eens nazien. Heb maar 1 windows PC staan, maar je weet dus maar nooit.
Je kan Process Explorer gebruiken met VirusTotal rating aan.

Het enige wat jammer is dat Process Explorer bijvoorbeeld niet de hash van de geladen binaries checked van bijvoorbeeld svchost.exe, waar ook virussen tussen kunnen zitten.

[Reactie gewijzigd door ArtGod op 7 juli 2016 12:41]

Ondertussen heb je allerlei rommel op je pc die in stilte al je gegevens verzameld. Succes verzekerd.
ik ben er vrij gerust in :-)
en als het al zo zou zijn, ik geef vermoedelijk vrijwillig al enorm veel gegevens vrij aan google, facebook en anderen. Zelfs Windows doet dit, ook al heb je een virusscanner..
Up to date zijn met alles, en niet zomaar alles openen of installeren helpt al veel. Voor de rest kijken wat aan het draaien is op uw pc kan ook wel eens helpen. Of beste optie: geen Windows gebruiken natuurlijk. Nog niet echt problemen gehad met Ubuntu/mint hier...
Wel grappig, al die klachten over de gratis versie. Voor niets gaat de zon op jongens, je kan ook een paar tientjes lappen en dan ben je er vanaf.
Het klopt helemaal wat je zegt. De filosofie voor de gratis Avast variant was (in de begindagen) ongeveer als volgt: Als iedereen een Antivirus programma heeft draaien, dan wordt het internet veiliger.

Aangezien Avast voor bedrijven een betaalde versie heeft, kunnen ze op die manier geld verdienen om het personeel, pand, etc te betalen. Het is dus jammer dat de marketing de laatste maanden ook richting de gratis thuisgebruikers is gegaan. Af en toe een pop-up is prima, maar tegenwoordig is het dagelijks raak. Hiermee raken ze zeer zeker klanten kwijt.
Inmiddels Kaspersky, als je toch moet betalen kan je maar beter de beste nemen, of bitdefender. Maar AVG zal ik echt nooit voor betalen. ( Als Google ook zo in elkaar had gestoken als AVG dan had het nu een 2e Yahoo geweest ).
Ik ben een tiental jaren een tevreden gebruiker van Kaspersky. Heeft interessante functies ingebouwd zitten als een Adblocker en een 'sandbox' voor veilig bankieren.
Voor gemiddeld 22 Euro per jaar bespaard mij dat sowieso een hoop ergernis.

Het enige vervelende is dat ze bij 'Nieuwsmeldingen' 'Ontvang reclame van Kaspersky' standaard aangevinkt hebben staan. Dat wil je niet bij een betaalde versie van een programma.
De enigste reclame die hij pusht is als de bestaande licentie nog minder dan 30 dagen heeft lopen. Krijg je bijvoorbeeld een popup met verleng nu met 50% korting.
Nooit geweten dat hij voor de rest reclame stuurt. Al bij al kan ik er perfect mee leven (en het is nog uit te zetten ook).

Daarnaast draait hij in de achtergrond en doet zijn werk volledig in de achtergrond, geen gezeur venster van het is lang geleden dat er gescand is, scan nu vensters. Er zijn maar 2 scenario's waar hij van zijn oren maakt, er is iets aan de hand (virus gevonden bv) of de licentie is verlopen/verloopt bijna (en de bijna kan je nog uitzetten ook). Voor de rest valt hij de gebruiker nooit lastig, geef hem met plezier aan vrienden/familieleden, beste investering ooit ;)
Ik ben een tiental jaren een tevreden gebruiker van Kaspersky. Heeft interessante functies ingebouwd zitten als een Adblocker en een 'sandbox' voor veilig bankieren.
Voor gemiddeld 22 Euro per jaar bespaard mij dat sowieso een hoop ergernis.
Betaalde variant van Avast! heeft dit ook al enkele jaren waarin een compleet afgeschermde sandbox omgeving werd geladen, al had deze vroeger geen adblocker ingebouwd, dit waren chromium gebaseerde browsers, waar het nu opera gebruikt.

Wel grappig is overigens die ''anti screen capture'' voor de sandbox welke je optioneel kan aanzetten, dit is maar half werkend, normale screen printjes werken, versleep je het venster snel volgt die onzichtbare ''overlay'' met wat delay, en als je ALT+Print screen doet op een venster wanneer GPU acceleratie op de desktop aan staat (Aero etc) dan wordt het wel gewoon zichtbaar.
Al jaren niet opgelost. :+
Is zo'n klein anti-virus bedrijf nou echt meer dan een mijard waard? Waar zit die waarde nou eigenlijk in?
Een stuk of 200 miljoen gebruikers erbij, waarmee Avast met afstand de grootste ter wereld zal zijn.
Avast had er zelf ook al min of meer een 200 miljoen, dus dan komen ze op rond de 400 miljoen uit, dus tja geen kleine partij.
Kan mooi zijn, al vind ik Avast opdringerig met zijn reclame in de gratis variant. AVG kwam slechter uit reports. Weet niet hoe dat nu is.

Al kan je trouwens wel veel reclame weghalen: http://lifehacker.com/how...nds-and-popups-1530732542
Niet alleen in de gratis variant. Ook bij de betaalde variant van Avast (gewoon de virusscanner, niet alle poespas er omheen) krijg je nog steeds vervelende pop-ups als je het vinkje niet weggehaald hebt.

Bijvoobreeld om een beveiligingsrapport (leuk, maar dat rapport boeit me niet) of dat je windows sneller kan opstarten -en dat met een ssd -. En gezien de ervaringen die met ik soortgelijke programma's heb, vraag ik me serieus af of de wijzigingen die het programma voorstelt, nu wel zo goed zijn voor de stabiliteit van Windows

[Reactie gewijzigd door Koetsie op 7 juli 2016 11:33]

Je kunt Avast heel fijn tunen, tijdens de installatie.
Door custom instalaltie te kiezen en alle troep uit te zetten, zo dus:
http://prntscr.com/bpunxp

Dan heb je veel minder resources in gebruik, en werkt de scanner een stuk sneller.

Daarna zet je gaming / stille modus aan, en zet je de registratie aan.
Klaar en hij is zeer stil.
Het webschild kun je anders wel beter actief laten, tenzij je daar een andere oplossing voor gebruikt (buiten ''slim'' surfen)
Want dit onderschept natuurlijk ook kwaardaardige URL's zodat een malware bestand sowieso niet op de schijf terecht komt, en anders incompleet als dit op basis is van bepaalde signatures tijdens het downloaden.
Anders moet het bestandsschild "achteraf" pas de rotzooi weer gaan oplossen, voorkomen is beter dan genezen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee