AVG zegt de browse- en zoekgeschiedenis van klanten te kunnen verkopen om zijn software gratis te houden. Dat schrijft het bedrijf achter de populaire gratis beveiligingssoftware in zijn aangepaste voorwaarden die halverwege volgende maand van kracht worden.
AVG meldt vanaf 15 oktober meerdere gegevens van klanten te kunnen verzamelen. Die zijn grotendeels in twee categorieën onder te verdelen, namelijk gegevens waarmee de identiteit van klanten kan worden achterhaald en gegevens die daarentegen 'anoniem' zijn.
Een deel van de anonieme informatie zegt AVG te kunnen verkopen voor geld, zodat het naar eigen zeggen zijn software gratis kan blijven aanbieden. Het gaat om informatie over de providers die klanten gebruiken, over de apps die de 200 miljoen klanten hebben geïnstalleerd en hun browse- en zoekgeschiedenis.
De browse- en zoekgeschiedenis kunnen overigens wel leiden naar de identiteit van een gebruiker. AVG zegt de informatie dan te beschouwen als persoonlijke data en de gegevens daarom eerst te anonimiseren voordat het de data verkoopt. Aan die benadering zitten wel haken en ogen, want de locatie van één individuele gebruiker is volgens AVG privé, maar die van meerdere gebruikers in een dataset niet.
Overigens laat AVG weten dat de voorwaarden inhoudelijk niet nieuw zijn en ze al van kracht waren in voorgaande producten. Nu staat er dat de browse- en zoekgeschiedenis kunnen worden doorverkocht, terwijl er voorheen stond dat 'de woorden waarmee je zoekt' kunnen worden gebruikt voor reclamedoeleinden.
Tegenover Wired zegt een woordvoerder dat AVG voorlopig nog geen gegevens als browse- en zoekgeschiedenis doorverkoopt, maar dat dit in de toekomst mogelijk het geval is. Wie hier niet aan mee wil werken, zou dit bij het bedrijf kunnen aangeven. Dit gaat volgens AVG niet ten koste van de functionaliteit.
AVG wil met de nieuwe voorwaarden, die nu op één webpagina staan, duidelijkheid scheppen bij gebruikers. Het is een bekend gegeven dat velen de voorwaarden van computerprogramma's en aanverwante diensten nauwelijks doorlezen, en toch op 'accepteren' klikken. Concurrent F-Secure ontdekte dat klanten op deze manier zelfs hun kinderen en huisdieren vrijwillig zouden afstaan - als een leverancier daarom zou vragen.