AVG: wij bespioneren Windows Phone-gebruikers niet

AVG heeft ontkend dat het gebruikers bespioneerde met zijn Windows Phone 7-software. AVG bracht een antivirusprogramma uit voor Windows Phone, maar het programma werd deze week door Microsoft uit de downloadwinkel verwijderd.

Het antivirusbedrijf zegt niet wat het doet met de data die de app verzamelt over gebruikers, maar bezweert dat het niet gebruikt wordt om gebruikers te bespioneren, advertenties te personaliseren of geld te verdienen door data door te verkopen. De locatie wordt opgevraagd voor 'gps-tracking', al zit een dergelijke functie vooralsnog niet in de applicatie.

AVG scant apps en andere bestanden, zoals muziek en video's, op malware. Vooralsnog is er overigens nog geen malware bekend voor Windows Phone 7. Er zijn naar verwachting nog maar enkele miljoenen telefoons verkocht met Microsofts nieuwe mobiele OS, waardoor het geen aantrekkelijk doelwit is voor kwaadwillenden. AVG heeft desondanks al een app uitgebracht omdat het malwaremakers voor zou willen zijn.

AVG claimt dat Microsoft heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van zijn Mobilion-applicatie: medewerkers van AVG zouden door Microsoft zijn getraind en AVG zou diverse wijzigingen in de app hebben doorgevoerd op verzoek van de Windows Phone-maker. Het is onduidelijk of Microsoft en AVG nog contact hebben gehad voordat de app uit Windows Phone Marketplace werd verwijderd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-09-2011 • 16:53

58

Reacties (57)

57
51
19
2
0
8
Wijzig sortering
Het antivirusbedrijf zegt niet wat het doet met de data die de app verzamelt over gebruikers, maar bezweert dat het niet gebruik wordt om gebruikers te bespioneren, advertenties te personaliseren of geld te verdienen door data door te verkopen.
Sorry, dit klinkt vind ik niet geheel geloofwaardig. Er is gesignaleerd dat er data teruggestuurd word, én men weigert te vertellen wat er mee gebeurd. Dat vind ik al verdacht, zeker als de gehanteerde methode (kennelijk) ook nog eens de voorwaarden van Marketplace schenden (dit was immers één van de reden voor het down halen ervan).

Als ze écht niets slechts met die data doen, waarom verzamelt men die dan (ik bedoel dus niet de lokatie-data)? Juist door aan te geven waar het wél voor gebruikt word, kan men zichzelf vrijpleiten. Door dat niet te doen, wek je iig de schijn dat de eerdere berichten dus wel degelijk klopten....
Ja, en? Elke applicatie haalt tegenwoordig de data van je computer en smartphone. Dat is nu eenmaal de standaard geworden.Diegene die die app installeert heeft het bedrfijf waarschijnlijk ook een carte blanche gegeven wat betreft de data op zijn smartphone. Als jij de voorwaarden accepteert moet je gewoon niet lopen zeuren.

Skype checked je hele browser en computer history. whatapp zal ook wel niet voor niks gratis zijn. Weleens de eula van microsoft security essentials gelezen? Daarin staat onder meer dat ze alles van je computer kunnen uploaden naar hun servers voor analyse. Google anayseert de inhoud van je email en im en zoekopdrachten. etc etc

Lees gewoon eens de EULA. Staat er iets in wat je niet bevalt, installeer het dan niet.
Tegenwoordig laten smartphones gelukkig duidelijk zien welke rechten een bepaalde app neemt. Voor de gemiddelde tweaker is dit ruimschoots voldoende, maar de hele EULA lezen? Zelfs tweakers willen geen document voor 'juridisch gebrabbel' lezen alvorens gebruik te maken van software. Met als meest schrijnende voorbeeld toch wel de iTunes EULA - tip: ctrl+f > biological -

Dat gezegd hebbende, hoe ga je ooit Jan met de pet er van overtuigen om na te denken toch de implicaties van het accepteren van bepaalde voorwaarden? Al wordt zijn volledige contactenbestand geupload naar de servers van bedrijf x, wat zal hij er ooit van merken? Bij hoeveel procent van de smartphonegebruikers gaat er daadwerkelijk een belletje rinkelen als toegang tot alle bestanden + mobiele verbinding vereist is voor het installeren van een wallpaper?

Er is ook nog zoiets als maatschappelijk verantwoord ondernemen. En daar schiet het redelijk te kort als het op de tech-markt aankomt..

[Reactie gewijzigd door -Tom op 6 augustus 2024 16:17]

Ik ben het wel met je verhaal eens, alleen is het vrij naief om te denken dat bedrijven hun maatschappelijke verantwoording zullen nemen. Wellicht zullen een paar kleine bedrijven dat doen. De grote bedrijven gaan letterlijk over lijken. Dat is nu eenmaal de realiteit.

Voorbeelden te over. grappig voorbeeld is bijvoorbeeld Shel die in de reclame een mooie blauwe zee laat zien, en ondertussen een groot deel van Nigeria totaal naar de kloten helpt. met doden en vele misvormde babies tot gevolg. Zo zijn er nog vele voorbeelden. Dit is echter totaal off topic.

Maar er is geen enkel excuus om de EULA niet te lezen! ik scrol meestal door de punten, en zie binnen 1 a 2 minuten of het mij bevalt of niet. Zoveel moeite is dat dus niet. Slecht 1 a 2 minuten is voldoende. Je tekent toch ook niet zomaar een contract zonder te lezen?!
Maar er word ook nergens gemeld waarom Microsoft 'ineens' dusdanige interesse kreeg in de app om deze regel voor regel na te lopen. Dat is ook merkwaardig, als de claim hierboven klopt dat Microsoft heeft meegeholpen aan de training en ontwikkeling.

Lijkt meer op onderling moddergooien omdat iemand vond niet genoeg geld of informatie te krijgen.
Het onderzoek is gestart nadat een gebruiker de .xap van AVG ging onderzoeken. Na de ontdekking van de werkwijze van AVG heeft hij al zijn bevindingen gegeven aan Microsoft.

Ik had een uitgebreid artikel gelezen op een wp7 site, alleen kan ik de bron hiervan fftjes niet vinden..

[Reactie gewijzigd door vali op 6 augustus 2024 16:17]

voormalig Microsoft-werknemer Justin Angel

een gebruiker ? :) , daarna waarschijnlijk
Anoniem: 231832 @vali10 september 2011 17:40
AVG biospioneert de gebruiker misschien dan niet maar ze hebben er zover ik weet al 2 maal voor gezorgd dat na een update van hun virus software de hele PC niet meer opstart.

AVG is zelf een virus lijkt het.

Avira bevalt mij stukken beter.
Er zullen altijd verschillen zijn tussen de meningen over wat voor virusscanner het best is. Feit blijft dat deze app van de store is verwijderd. lijkt me dan logisch dat er ofwel een regel is overtreden, dan wel dat er ontevereden mensen waren, dan wel dat er problemen zijn met eventuele geldstromen.
Ter nuancering: problemen na updates, zoals bv. niet meer kunnen booten, is ook voorgekomen bij bijna alle andere virusscanners. Dus doe nu niet alsof het iets is wat alleen bij AVG is gebeurd.
Raar toch dat een update van virusscanner je ontneemt te booten
Dus is er mss iets verkeerds in Windows dat dit kan
Laat dat 'misschien' maar weg. Wat mij betreft gaan de kritieke bestanden op een stukje flash geheugen dat niet aan te passen is zodat je altijd op kan starten, zelfs als Microsoft zelf een hotfix rondstuurt die de boel lam legt.
Dat zou vooral handig zijn als een van deze bestanden gepatcht moet worden of een update nodig heeft...

Niet dus.
Dat zou vooral handig zijn als een van deze bestanden gepatcht moet worden of een update nodig heeft..
Dat kan altijd nog - let wel dat ik niet zeg dat ze ze volledig verplaatsen (was ik niet duidelijk in, my bad), maar dat ze ze ook op flash zetten. Als er iets gepatcht moet worden in zo'n bestand dan kan dat nog altijd op de HDD/SDD/ding. Gaat er dan echter iets mis, dan kan je altijd nog van de goede kopie op het Flash deel booten. Zeg maar een boot cd + recovery console + systeemherstelpunten, maar dan zonder het geklooi.
Je kan altijd opstarten. De kritieke bestanden die jij bedoeld heten namelijk BIOS of EFI.
Anoniem: 390875 @humbug12 september 2011 15:10
Leuk, zo'n computer zonder werkend OS. Ik denk dat de meeste mensen wel begrepen hebben dat met 'opstarten' het OS inclusief wordt gerekend.
Ubuntu LiveCD
of live usbstick
het is niet omdat je een programmeur opleidt, dat je hem alle zwarte gaten leert te misbruiken. Hoogstwaarschijnlijk hebben ze die api zelf bestudeerd en misbruikt zonder hulp van microsoft
Een commercieel bedrijf dat 'bezweert' iets niet te doen, natuurlijk gelooft iedereen dat en is daar de kous mee af.
Raar verhaal. Het enige wat die app aan programmas zou KUNNEN scannen is zichzelf. De app heeft nl geen toegang tot andere applicaties ivm de sandbox waar deze in draaien.
Je hebt hierin gelijk. Het enige wat deze app kon scannen zijn de persoonlijke bestanden. Dit zijn de foto's en filmpjes van de gebruiker. De rest kan avg niet bereiken door de sandbox
Klopt. De app kan zelfs niet eens bij de foto's, tenzij ze een PhotoChooserTask gebruiken, waarbij de gebruiker telkens zelf een foto selecteert en beschikbaar maakt voor de app.

Het lijkt erop alsof ze met deze app hebben willen kijken of er überhaupt animo was voor een WP7 virusscanner :)
AVG scant apps en andere bestanden, zoals muziek en video's, op malware. Vooralsnog is er overigens nog geen malware bekend voor Windows Phone 7
Als er nog geen malware bekend is, waar gaan ze dan in hemelsnaam op scannen? Het nut lijkt me nogal ver te zoeken. Alle bestanden scannen om vervolgens tot de conclusie te komen dat je eigenlijk geen idee hebt wat je zoekt...
Ik vind het ook erg vreemd. WP7 is een gesloten OS, alles loopt via MS, dus ook al zou er al iets fout moeten zijn, dan zou eerst MS het moeten missen voordat AVG het oppikt.
Dit vroeg ik mij dus ook af.
En als AVG dat dan zo makkelijk zou kunnen voorkomen, waarom heeft Microsoft het dan niet zelf al ingebouwd?
maar aan de andere kant zoon virus scanner is ook niet alleen om de telefoon te beveiligen hoor.
kan ook goed zijn om te ver komen dat jij virussen door stuurt.
effe een voor beeld : jij sluit je telefoon aan een pc en je kopieert een paar bestanden ( inclusief een virus) naar de telefoon
nou ga je naar je werk en sluit die daar aan de computer om die bestanden te lezen.
nou sinds jij geen virus scanner hebt op je telefoon zet je zoo een virus op de computer.
een soort passief bescherming zeg maar.
maar aan de andere kant zoon virus scanner is ook niet alleen om de telefoon te beveiligen hoor.
kan ook goed zijn om te ver komen dat jij virussen door stuurt.
effe een voor beeld : jij sluit je telefoon aan een pc en je kopieert een paar bestanden ( inclusief een virus) naar de telefoon
nou ga je naar je werk en sluit die daar aan de computer om die bestanden te lezen.
nou sinds jij geen virus scanner hebt op je telefoon zet je zoo een virus op de computer.
een soort passief bescherming zeg maar.
Erm, ik weet niet waar jij werkt, maar als ik een telefoon van mezelf op het netwerk van het werk kan gebruiken via computers lijkt me er toch iets niet in de haak met de algehele beveiliging. een beetje netwerk heeft restricties op het gebruik van randapparatuur, waaronder mobiele aparaten zoals smart-/telefoons
Nou ik weet niet waar jij werkt maar bij al mijn werkgevers kon ik gewoon mijn mobieltje (of een USB stick of whatever) in de USB poort pluggen hoor.

Raro gaat echter voorbij aan het feit dat een goede virusscanner op de desktop PC op dat moment gewoon het bestand met het virus zal onderscheppen en het dus nog steeds niks uit maakt (voor het werk i.i.g) dat op die telefoon een virus staat.
Daarvoor heb ik onder andere een antivirus op mn pc, hoeft mijn mobiel niet voor trager te worden door een scanner te draaien
Wij van wc eend ...

Het feit dat het data verzamelt en op stuurt zegt toch genoeg?
"Stond dat in de voorwaarde dat we dat niet mochten doen? Oh nee hoor, we doen helemaal niets met die data. De users laten weten dat we de data verzamelen? Waarom?"

Wat proberen ze hier eigenlijk nog te redde?

[Reactie gewijzigd door Pixel Punk op 6 augustus 2024 16:17]

Virusscanners moeten wel data verzamelen, ze moeten tenslotte ook nieuwe virussen ontdekken. Data verzamelen zegt dus niks. Stiekem doen over wat je verzamelt en waarom wel.
En een 'anti virus' app uitleveren die welgeteld nul bekende virussen kan onderscheppen ook ...
Het was een nutteloze app, en ik vind het erg goed van Microsoft dat ze 'm gewoon uit de Marketplace gooiden. Okay, niks mis met nutteloze apps, maar een app die doet alsof hij scant naar gevaarlijke dingen, en dan zomaar wat random bestanden op basis van hun filename markeert als gevaarlijk lijkt heel erg op die fake-AV's die je op je PC krijgt als je niet oplet.
Ja dat kon je verwachten zo'n reactie. Overigens snap ik het nut van die app nog steeds niet.
Vanmiddag om 14.00 uur stond hij nog gewoon op Marketplace
Mijn eerste reactie was: "Jaja, dat zeggen ze allemaal."

Er is data gedetecteerd welke verstuurt wordt, waar blijft dat dan? Als je niks te verbergen hebt kan je dat toch vertellen?

Zowiezo vindt ik AVG een slechte virusscanner, zodra het programma iets blokkeert moet je hemel en aarde bewegen om dat programma alsnog te kunnen opstarten. Natuurlijk goed voor kwaadwillende mallware, maar in 99 procent zeer irritant.

Natuurlijk is bovenstaand persoonlijk. :)
Anoniem: 119214 11 september 2011 01:59
Ik heb het gevoel dat dit privacy plots belangrijker worden en vaker het nieuws halen. Gelukkig maar zou ik zeggen.

Zelfs gebruik ik Little snitch om te voorkomen dat software naar believe met de buitenwereld kan contact maken. Vaak zijn de verbindingen totaal overbodig om de directe werking van de software te garanderen. Indirect kan het zijn dat ze via deze gegevens hun software kunnen verbeteren maar doorgaans krijg je een berichtje met de vraag of je al dan niet wil participeren aan hun 'quality program'

De wet op het gebruik van persoonsgegevens wordt nog steeds geschonden. Ooit heb ik 1x via Skype een pizza besteld bij Domino's Antwerpen. Omdat Skype gekoppeld is aan mij gsm-nummer was dat nummer voor hun zichtbaar. Nu krijg ik elke maand een sms om hun 'Gekke dagen' aan te kondigen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119214 op 6 augustus 2024 16:17]

Ik vind het hele concept vreemd. Antivirus software op een mobiele telefoon. Een contradictio in terminus, als je er van uit gaat dat een mobieltje ZELF een spionage apparaat is, dus een virus in je leven dat informatie van jouw ontsluit t.b.v. anderen om daarmee doelstellingen te behalen, bijvoorbeeld commerciële doelstellingen of ter profilering van je gedrag of t.b.v. criminele overwegingen.
Het is een Windows telefoon he, er bestaan geen virussen voor linux, voor Windows wel, dus alle andere telefoons zij meteen beveiligd.
AVG scant apps en andere bestanden, zoals muziek en video's, op malware. Vooralsnog is er overigens nog geen malware bekend voor Windows Phone 7. Er zijn naar verwachting nog maar enkele miljoenen telefoons verkocht met Microsofts nieuwe mobiele OS, waardoor het geen aantrekkelijk doelwit is voor kwaadwillenden. AVG heeft desondanks al een app uitgebracht omdat het malwaremakers voor zou willen zijn.
Wel logisch, maar niet vreemd dat Windows Mobile niet van AVG op hun mobiele telefonen houd, ze zijn toch concurrenten ven elkaar, dan is het juist logisch dat ze elkaar voor willen zijn met hun virusscanners.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 422465 op 6 augustus 2024 16:17]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.