Consumentenbond vraagt ACM om T-Mobiles 'providerupdates' te onderzoeken

De Nederlandse Consumentenbond heeft de Autoriteit Consument en Markt gevraagd of T-Mobile wetgeving overtreedt door ongevraagd eigen 'providerupdates' te pushen naar toestellen waar gebruikers simkaarten van de provider in stoppen.

Volgens de Consumentenbond vraagt T-Mobile alleen toestemming voor de apps die het meelevert met de providerupdates, maar niet voor onder meer de ringtones, de nieuwe startpagina in de browser en de bookmarks die de provider toevoegt. Daarmee denkt de Consumentenbond dat de provider de informatieplicht uit de Telecomwet overtreedt.

Naast de zichtbare elementen voegt T-Mobile ook onzichtbare elementen toe. De onzichtbare elementen zijn onder meer instellingen voor NL-Alert en in de toekomst bellen via 4g. Dat eerste staat op vrijwel alle toestellen zonder providerupdate al goed ingesteld. In een filmpje laat de Consumentenbond zien hoe T-Mobile de smartphone ongevraagd van een update voorziet.

T-Mobile pusht de providerupdates bij de LG G4-smartphone en werkt met fabrikanten om dat op meer toestellen te gaan doen, schreef Tweakers eerder dit voorjaar. Momenteel bevat de providerupdate, die in de telecomindustrie bekend staat als Future of Customization of FoC, ook een opstartscherm, maar dat blijken gebruikers als hinderlijk te ervaren en de provider gaat dat verwijderen.

T-Mobile providerupdate op LG G4

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

30-06-2016 • 15:13

105

Submitter: funxiun

Reacties (105)

105
97
71
4
0
18
Wijzig sortering
Gat-ver-damme!

De consumentenbond is hier nog poeslief voor ze. "Fratsen". Keihard klanten naaien bedoel je?

Niet eens een opt-in scherm, maar gewoon pats boem, en het is gebeurd.
En dan noemen ze het zelf "de toekomst van customizatie".

Ik vraag me oprecht af: welke werknemer bij T-Mobile bedenkt dit soort shit, en denk niet ergens in het hele proces "Wacht eens even, zou ik dit prettig vinden als dit gebeurt met mijn telefoon?".

Man, man, man, gewoon adware via je provider. Terwijl de telefoon daar niet eens vandaan komt. Ze zijn daar finaal van de pot gerukt bij T-Mobile.

-Edit:
Voor de mensen die het niet wisten: je kunt prima "essentiële" updates voor een stabiel netwerk via een aparte configuratie update pushen. Daar hoef je niet ook nog eens extra apps, reclame en het startscherm voor te veranderen.

[Reactie gewijzigd door Jeroenneman op 22 juli 2024 20:14]

We wijzen nu allemaal naar T-Mobile, maar ik vind dat de de telefoonmaker hier ook een hoop te verwijten valt:
- Waarom kan je de update niet weigeren?
- Waarom geen melding wat er specifiek is aangepast en hoe je dit als gebruiker ongedaan kan maken? (wat gebeurd er bv als je een andere simkaart in toestel stopt, nadat je de T-Mobile update hebt geinstalleerd?)
- Waarom bied het de mogelijkheid om adds in Android te implementeren?
De laatste jaren lopen we met zn allen te zeuren op Apple, en dat ze ook niet snel meegaan met Android. Bovenstaand aspect is toch wel een dikke plus voor iOS, waar dit (op dit moment) niet gebeurd.
- Waarom kan je de update niet weigeren?
En
- waarom mag ik geen (veiligheids-)update meer hebben ?
Dus het geldt beide kanten uit.
Hieruit blijkt weer hoeveel macht de providers hebben.
Veiligheidsupdates zijn geen zaken die door een provider worden geleverd (althans in de meeste gevallen)
Het is niet zo dat de providers een enorm ontwikkelteam hebben om voor alle handsets die er wereldwijd verkocht worden updates te schrijven. Dat zal echt een ondersteuning van de leverancier van de hardware zijn, bijv. LG of Huawei oid.
Providers willen vaak een plasje doen over elke update voor een "branded" toestel van ze, dus ook die veiligheidsupdates. ;)
Providers willen vaak een plasje doen over elke update voor een "branded" toestel van ze, dus ook die veiligheidsupdates. ;)
Let wel dat (volgensmij) alleen Vodafone en T-Mobile nog branded toestellen leveren
Als ik de reactie van Jeroenneman lees lijkt het hier niet om een update van Android te gaan, maar om een update van de netwerk instellingen (T-mobile specifiek dus).
Jeroenneman geeft aan dat hij geen toestel van T-mobile heeft, alleen een sim.

[Reactie gewijzigd door guapper op 22 juli 2024 20:14]

Android (veiligheids)updates komen bij Google vandaan.
Vervolgens moet de telefoonmaker zijn (meestal storende) aanpassingen in Android maken.
Tot slot willen telco's vaak ook nog even hun plasje over de update heen doen.

Telco's hebben zeker invloed op Android updates!
Telco's hebben soms invloed, en in dit T-mobile geval zeker, dit is waar dit bericht over gaat.
Maar:
Telco's hoeven niet perse invloed te hebben. Er zijn ook telefoons die telco- of provideronafhankelijk zijn. Het zou prettig zijn als consumenten bij de aanschaf te horen kregen, of duidelijk van te voren konden zien: "Deze telefoon wordt door de provider van updates voorzien" en " Deze telefoon is provideronafhankelijk (en wordt door de fabrikant van updates voorzien) "

Veel mensen weten niet hoe dit werkt.

Ik vermoed dat vrijwel alle tweakers hier een provideronafhankelijke telefoon zullen prefereren.
Je kunt kiezen tussen een iPhone en zelf hobbyen. Dus het kan zeker!

Maar als je ziet hoeveel aanhangers bv Samsung heeft onder de tweakers hier, dan lijkt het erop dat jouw stelling niet klopt!
Het antwoord op al die vragen: geld.
Dit is historisch zo gegroeid. Vroeger (de tijd zonder smartphones en alleen GSM) had de telecomaanbieder deze toegang nodig om aanpassingen ivm. het netwerk in je telefoon te kunnen programmeren.
Toen kregen de telefoons meer en meer mogelijkheden maar niemand heeft ooit een 'firewall' gebouwd tussen het carrier/netwerk gedeelte en het eigenaren deel.
Een veilige telefoon bestaat daarom ook niet.
Dit is wel apples met peren vergelijken want iOS is niet gedeeltelijk open source en kan dus niet door een andere fabrikant gebruikt worden. Het is alleen een eerlijke vergelijking als je de specifieke LG implementatie vergelijkt met iOS en niet heel Android. Want iedereen kan een versie van Android maken die helemaal verkracht is als ie dat zou willen. Het is alleen wel de vraag of je dan de Play services erop krijgt maar dat is wat anders.
Android is ook niet zuiver open source zoals we van de OSS community kennen. Android is vooral uitbreidbaar en "skinnable": je kunt het er (heel) anders uit laten zien!
We wijzen nu allemaal naar T-Mobile, maar ik vind dat de de telefoonmaker hier ook een hoop te verwijten valt:
Waarom?
Blijkbaar hebben providers meer macht dan telefoonmakers..
Komt ter sprake in het filmpje op 01:09: "...om steeds meer mobieltjes over te kunnen nemen werken ze samen met fabrikanten...".

Ik wil daar nog een derde partij aan toevoegen, namelijk google. Zij mogen daar wat mij betreft ook veel strenger in zijn en de regels voor fabrikanten en providers duidelijk afbakenen.
Ideaal zou zijn als ze zich daar niet mee bezig houden omdat het updates vertraagt en zelfs helemaal tegenhoud, maar als het toch moet dan moet het opt-in zijn. Dus niet standaard meeleveren en/of zonder toestemming installeren.
Het lullige is nu dat de klacht geformuleerd wordt op basis van het feit dat het ongevraagd is. Straks staat er een regeltje extra in de "ok, klik maar verder" en dan is het allemaal weer in orde.
Hopelijk staat er straks gewoon netjes een

"Ja, ik ga akkoord met deze dienstverlening"

of

"Nee, ik behoud mijn standaard instellingen".

Afgezwakte vormen hiervan zijn niet acceptabel imho.
Nee, dat is dus niet goed genoeg....

De update bevat voor een deel instellingen die nodig zijn, of nuttig zijn, voor het T-Mobile netwerk. Als je alleen de keuze "Ja" of "Nee" hebt, zorgt een "Nee" er dus voor dat je ook die instellingen niet mee krijgt waardoor je, bijvoorbeeld, niet meer kunt MMS-en of überhaupt geen dataverkeer tot stand kunt brengen.

Het zou moeten zijn "Ja, geef mij alles", "Mwah, geef me alleen maar instellingen", "Nee, geef mij niets".
Die instellingen kunnen ook per configuratie SMS worden verzonden. Werkt prima bij Tele2.

SIM erin
SMS ontvangen
Installeren
Netwerk staat goed ingesteld

Zonder:
Ads
Apps
Startscherm
Ringtones

Zoals het hoort, zou je kunnen zeggen. Het is nu ook weer geen rocket science om het netwerk in te stellen.
Gelukkig zullen de opstart- en afsluitschermen *binnenkort* verdwijnen uit de updates en zijn de apps ook direct weer te verwijderen... Aldus t-mobile op hun eigen forum.

https://forum.t-mobile.nl...tomization-updates-266484
Nog steeds slechts een lapmiddel.

Fijn dat het te verwijderen is, maar die stap was niet nodig geweest, als de apps niet ongevraagd gepushed werden.
Daar ben ik het helemaal mee eens, los van mijn eerdere opmerking.

Doe mij de tussenoplossing maar (hopen dat ze dit ook zullen zien):
Keuze.
1. alle toeters en bellen
2. enkel de netwerk updates die de performance beinvloeden
3. helemaal niks.

De my t-mobile app kun je zelf ook uit de store plukken toch?

Any way: geen t-mobile voor mij met deze fratsen...
Volledig mee eens, gewoon duidelijk zijn tegen je klanten scheelt zóveel gezeik.

Geef duidelijk aan wat en waarom er iets verandert wordt, en geef mensen een keuze.
Vodafone heeft hier ook een handje van. Een simlock vrije iPhone, niet gekocht bij Vodafone, maar wel telkens weer de bookmarks in je browser die gevuld worden met allerlei commerciele Vodafone crap. Verwijderen werkt maar tijdelijk, die crap komt telkens weer terug.
Ik weet niet wanneer jij je iphone in gebruik hebt genomen, echter ervaar ik dit helemaal niet bij vodafone.

Al jaren een trouwe iphone gebruiker bij vodafone en er is mij op geen enkele wijze iets doorgepusht wat ik niet zelf gevraagd heb (buiten de reguliere netwerk settings).

Geen bookmarks, apps, ringtones, afbeelding, wallpapers of wat dan ook.
Misschien Prepaid vs Abonnement?
Ik kan alleen over abo spreken aangezien ik daar gebruik van maak
Wat ik mij dan nog wel afvraag; Want iedereen zegt nu "T-Mobile" maar zijn andere providers hier in? Doen de providers dit ook of is het meer omdat T-Mobile bij de bekendere namen hoort.
Volgensmij doet Vodafone een soort gelijk iets maar in (veel) mindere mate. Bij KPN wordt een "unbranded" toestel geleverd waar de fabrikant dus gewoon de updates pusht. Alleen de APNs komen via KPN
Ik heb een unbranded toestel en een vodafone sim maar heb echt helemaal niets van vodafone op mijn s6.
Op zich mee eens... maar het kan ook andersom.

Ik steek een Simkaart in een GSM en met 1 klik werkt alles.. Dus het idee vind ik niet zo gek, maar wellicht moeten we eens gaan kijken WAT er allemaal precies op deze manier gepushed mag worden.

Ik vind het dus zelf wel prettig kijkend naar de zakelijke markt. Simkaart, smartphone, klik en uitleveren... hoppa klaar.
Sure, maar laat de consument dan DUIDELIJK kiezen wat er wel of juist niet wordt gedaan.

Netwerkinstellingen: prima
Ads of apps: liever niet.

Maar nu is het gewoon een alles of niets.
De enigen die denken dat branding gelijkstaat aan een telefoon brandmerken met adware: marketeers.
wow wat een kortzichtige reactie, in heel veel gevallen voegt tmobile hier misschien shit toe die mogelijk niet echt hoort, zoals ringtones ... maar een app pushen zodat mensen gebruik kunnen maken van jouw diensten (bellen over 4g), zodat ze over een tijdje 3g uit kunnen zetten is wel gewoon acceptabel en wellicht zelfs aan te raden..
ook de push om nlallert nog maar eens aan te zetten lijkt me prima, je kunt immers nooit zeker zijn of telefoon x wel juist staat ingestelt...
maar bijv ook instellingen voor netwerk effcientie, of bijv notificaties over de status van het netwerk lijken me prima acceptabel.

als ze dan verder nog bugs pletten die bijv heel erg tmobile specifiek zijn .. zie ik daar geen of weinig problemen mee..

wel hoop ik dat tmobile zich bewust is of wordt van de vraag of het pushen van x, nuttig, essentieel, of leuk is...

respectivelijk zouden ze dan:
> de update moeten installeeren, met optie om deze weer te verweideren / uit te schakelen...
> de update gewoon moeten pushen, en alleen verweiderbaar moeten maken bij een system-restore.
> eenmalig een berichtje moeten sturen met een aanbod deze te downloaden.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 22 juli 2024 20:14]

En dat soort instellingen kunnen prima via een configuratie update, zonder apps, ringtones of startscherm te veranderen.

Of heb jij het idee dat het normaal functioneren van het netwerk en het pushen van adware onlosmakelijk verbonden zijn?
Kortzichtig? Ik vind dat je een bijzondere kijk hebt op de situatie.
Een startscherm vervangen van een telefoon heeft niets met optimale settings te maken.
Een app om over 4G te bellen heeft ook niets met optimalisatie te maken. Ik bepaal zelf of ik dat wil of niet. Als de provider dat zo graag wil, dan zorgt hij er maar voor dat een 'normaal' telefoontje over 4G gaat via zijn masten, maar niet dmv (verplichte) software op mijn telefoon.
NLalert is helemaal absurd. Het is mij niet duidelijk of ze nu alleen het meldingsgeluid ervan aanpassen of het ook daadwerkelijk activeren, maar ik bepaal zelf wel of ik NLalert wil en met welk toontje.
Anoniem: 636203 @Jeroenneman30 juni 2016 16:16
Dat zijn die 'Managers'
Mee eens. Kunnen we hooligans en ander tuig niet dit soort 'marketing' mensen als doelwit laten nemen. En telemarketeers ipv buschaufeurs.
Hebben ze meteen hun 'taakstraf' voor het algemeen belang erop zitten.
Jeetje. Wat klink je boos. Ik snap dat wel. Maar je begrijpt dat mijn collega Wouter zich niet met die woorden kan uitdrukken.

In plaats daarvan zegt hij in het filmpje;
0:07 "Gebrandmerkt"
Denk je in; dat doet erg veel pijn, onverdoofd. :X

0:40 "Volgens de belminutenverkoper".
T-mobile is dat, en ei-gen-lijk, zou het zich daartoe moeten beperken toch? (Ja en MB's verkopen natuurlijk) Tenminste, een provider is er om een goede service te providen. Een telefoonfabrikant is er om goede hard- en software te maken. Ik denk dat daarmee het sentiment bij de tweaker, en de beter geïnformeerde consument goed wordt verwoord. O-)

1:10 "Om steeds meer mobieltjes over te kunnen nemen".
Want daar lijkt het toch sterk op, en als je er even over nadenkt dan... wil echt niemand dat. |:(

Tenzij T-mobile me kan overtuigen dat dit werkelijk een goed idee is, dat ik van de optimalisaties zeer gelukkig word, en dat de veiligheids- en functieupdates tot in lengte jaren tot verbetering zullen leiden, dan... ja dan... Maar die gedachte staat, met de T-mobile-communicatie tot nu toe, toch ver af van wat ik werkelijk denk.
Dat zit nu nog meer in de buurt van ... Zijn ze finaal van de p... ;)
Ik krijg gezien je gebagatelliseer van dit soort abject provider-gedrag een beetje de indruk je per ongeluk bij Tweakers bent ingelogd in plaats van je T-Mobile Webcare werkplek...

[Reactie gewijzigd door w00t00w op 22 juli 2024 20:14]

Wat gebeurt hier nou eenmaal, verbetering van de diensten van je product.

U vind ongewilde apps, advertenties en gewijzigde ringtones een "verbetering van de diensten"?

Pardon? Leeft u in dezelfde realiteit als ik?
Waar heb je het nu precies over?

Je maakt je er niet druk om? Is dat je hele punt? Omdat Maarten Jasper er zich niet druk om maakt, moet het prima kunnen.

Prima joh, totdat je opeens van je provider zoveel crap op je Nexus of Oneplus krijgt dat ze wél merkbaar trager worden. Totdat ze opeens ads gaan injecteren tijdens het browsen, zodra er een herkende SIM inzit.

Maar hey, zolang het meneer Maarten Jasper niet uitmaakt, is alles rozengeur en manenschijn toch?

*overigens hier geen last van provider adware, aangezien ik nu zeker niet meer van plan ben om T-Mobile te pakken.
Hoe vaak heb je "Provider Updates" gehad?
En op welke toestellen?

Ik heb vanaf midden 2007 gehad:
Windows CE / Mobile..
- Htc TyTn (nieuw gekocht, los Flex abo.)
- T-Mobile MDA (II) (nieuw gekocht, voordeliger dan de TyTn II)
Android:
- T-Mobile G1 (vrijwel nieuw overgenomen van een mede T.)
- HTC Desire (nieuw gekocht)
- HTC One (M7) (nieuw gekocht, bij uitkomen)
- HTC 10 (nieuw gekocht, bij uitkomen.)

Altijd met een T-Mobile sim, sim wel 2x gratis vervangen (G1 en One)
met een settings SMS. Maar een "provider update" heb ik nog nooit gezien.

Ik heb ondertussen al wel 5 updates voor de 10 gehad, 3x HTC en 2x Google.

Ik weet het, n=1, maar ik wil het toch even delen.
Doe zelf is normaal man!

Waar het hier om gaat is dat T-Mobile ongevraagd toestellen aanpast. Dit zijn simlock vrije, niet gebrande toestellen die na de update branded zijn. Het gaat hier dus absoluut niet om (enkel) verbeteringen van je product, maar je toestel wordt gekaapt met zooi van T-Mobile.
Opstartscherm, bookmarks, startpagina, beltonen hebben geen van allen iets met functionaliteit van het netwerk te maken, en derhalve heeft T-Mobile hier gewoon met z'n fikken af te blijven.

Ze zijn geen eigenaar van je telefoon, je hebt hem ook niet branded gekocht, je gebruikt enkel het T-Mobile netwerk. Zeer kwalijke zaak dit.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 725495 op 22 juli 2024 20:14]

Ik heb dit ook medere keren met kpn meegemaakt. Mijn iPhone geeft dan aan provider update KPN. Hier kan je alleen op ok kan klikken en deze update niet weigeren.

Normale ota via zoals apn kan je weigeren en dan moet zelf opdrachtgeven om de instellingen door te voeren

Terwijl deze iPhone niet bij KPN is gekocht. Ikvraag me dan ook af of dit mag.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 20:14]

Dat gaat dan misschien om instellingen achter de schermen, waar je als eindgebruiker niks van merkt.

Hier wordt gewoon je hele startscherm vervangen, krijg je apps erbij, en zelfs advertenties in je notificaties. Belachelijk.
Het is mijn telefoon ik houd graag zelf controle over welke update ik draai en welke instellingen er veranderen.
Na de update misten er ook onderdelen in settings wat doet vermoeden dat KPN functies aan en uit zet alleen kan ik dit hardmaken omdat ik niet weet welke instellingen zijn verandert.

Het gaat in dit bericht ook om niet merkbare instellingen op de achtergrond en niet alleen om achtergrond
Naast de zichtbare elementen voegt T-Mobile ook onzichtbare elementen toe. De onzichtbare elementen zijn onder meer instellingen voor NL-Alert en in de toekomst bellen via 4g. Dat eerste staat op vrijwel alle toestellen zonder providerupdate al goed ingesteld. In een filmpje laat de Consumentenbond zien hoe T-Mobile de smartphone ongevraagd van een update voorziet.

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 20:14]

Anoniem: 221563 @xbeam30 juni 2016 16:03
Enigste wat ik op mijn iPhone heb zien gebeuren is tethering aan/uit. Maar dat is alweer jaren terug toen er nog geen wetgeving over was. Tegenwoordig mogen ze het niet blokkeren en staat het gewoon aan.

Voor de rest zijn het alleen instellingen op de achtergrond die te maken hebben met je verbinding richting je provider en geen user instellingen.

Dit artikel heeft dan ook geen betrekking tot iOS.
Deze updates bevatten netwerkinstellingen. KPN levert nog altijd "unbranded" toestellen en ze pushen ook alleen de APNs e.d.
Anoniem: 636203 30 juni 2016 15:33
Providers vinden zichzelf superbelangrijk en het zou mij niet verbazen dat ze zich later als een soort Google gaan voordoen en allerlei advertenties naar je telefoon gaan pushen. Tevens heb je zogenaamd toestemming gegeven dat ze alle gegevens van je telefoon mogen afhalen en die doorverkopen of je daarmee relevante advertenties kunnen voorschotelen. Ik zit hier als consument helemaal niet op te wachten!! Ik wil juist MINDER advertenties zien (of geen). Waarom denken ze dat diensten als NetFlix zo groot zijn geworden?!

Als ze hiermee verder gaan dan ga ik maar eens onderzoeken hoe ik CyanogenMod op mijn Galaxy S4 Mini kan installeren.

In ieder geval raad ik mensen aan om geen toestel bij een provider te kopen want ze zetten er allerlei rommel op.

Tevens vind ik het ook zeer verdacht dat providers als KPN hun eigen firmware op hun Experia router willen hebben die je ook nog eens niet kan verwijderen of vervangen door b.v. OpenWRT terwijl het toch een standaard Arcadyan router is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 20:14]

Providers vinden zichzelf superbelangrijk en het zou mij niet verbazen dat ze zich later als een soort Google gaan voordoen en allerlei advertenties naar je telefoon gaan pushen. Tevens heb je zogenaamd toestemming gegeven dat ze alle gegevens van je telefoon mogen afhalen en die doorverkopen of je daarmee relevante advertenties kunnen voorschotelen.
- Zeker, goed verhaal ook.

Ik denk dat je het even los moet koppelen: advertenties pushen naar je telefoon NEE! zou ik ook niet willen.
Providers mogen geen gegevens van je toestel halen en deze doorverkopen, maar als jij je Candycrush speelt of op Tinder begeeft is dat iets heel anders.
Relevante informatie wordt je voorgeschoteld aan de hand van je browsegedrag of bijv. locatiegegevens van je Google Maps. Niet omdat KPN denkt dat jij geinteresseerd bent in die nieuwe tandenborstel of nieuwe videokaart van AMD. Komt nog steeds door je browsen.
Volgens mij mogen ze alles: zolang je maar toestemming hebt gegeven.

Dat speelt bij Google ook. Er komt zo'n scherm waarmee je toestemming moet geven want anders kan je GMail / Google Search / Google Maps niet gebruiken. Daarna voldoen ze weer aan de wetgeving.

De AP (Autoriteit Persoonsgegevens) moet het bijvoorbeeld verbieden om mensen te tracken als ze niet ingelogd zijn, want volgens mij doen sites als Google dat gewoon wel.

Voor sites zoals Facebook waar echt persoonlijke gegevens op staan daar moeten nog zwaardere regels voor gelden: deze mogen nooit aan derden geleverd worden, direct of indirect. Tevens moeten gebruikers gegevens op ieder moment permanent kunnen wissen en moet de anonymisering gecheckt kunnen worden dat het toch niet herleidbaar is naar personen. Ik vermoed dat hier ook vaak de hand mee gelicht wordt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 22 juli 2024 20:14]

De overheid moet die hufters eindelijk eens op de plaats zetten.

Ze moeten gewoon domweg data leveren tegen de prijs die is afgesproken.
Extra diensten: Prima, maar wel opt-in.
Misschien moet de ACM ook even kijken naar de opmerking die ik op de telefoon op de foto zie? Daar staat namelijk: " (...) er zijn geen datakosten van toepassing voor het downloaden."

Volgens mij is T-Mobile al eens in heet water terechtgekomen door het onderscheid maken in dataverkeer dat wel of niet van de bundel afging. Hier gebeurt dat ook weer: de eigen provider generated content gaat niet van de databundel af, de overige dingen zoals updates van LG, Google of individuele apps dus wel? :/

[Reactie gewijzigd door arnovos op 22 juli 2024 20:14]

Tja, als ze dit al hun klanten aandoen, dan lappen ze andere regels ook gewoon aan de laars.

Wie bestuurt die bende? Zit daar niemand bovenop die zoiets heeft van "Misschien is dit niet de slimste manier om ons imago op te vijzelen?"
In het buitenland kun je ook voor niets een site bezoeken met tariefinformatie, het bekijken van je resterende tegoeden en een travel en surfpas kopen van T-Mobile... Dat is al heel lang zo.
Dat vind ik toch anders. Actief geen downloadkosten rekenen voor updates die jij als provider niet moet geven, maar wilt geven, dat is oneerlijke concurrentie. Bovendien is het ook nog zo dat deze downloadkosten in Nederland niet van je bundel afgaan. Buitenland of geen buitenland is niet zo relevant.

Los van het feit dat je andere providers of producenten daarmee niet achterstelt. Vodafone gaat immers niks aan je verkopen als jij een simkaart van T-mobile in je telefoon hebt, dual sim even uitgezonderd.

Echter, nu ik het plaatje nog eens goed bekijk zie ik dat de telefoon op de wifi zit. De vraag is dus of die melding er is vanwege de wifi-verbinding, of toch vanwege t-mobile's intentie om deze updates te zero-raten.
Anoniem: 221563 30 juni 2016 15:34
maar niet voor onder meer de ringtones, de nieuwe startpagina in de browser en de bookmarks die de provider toevoegt.
Bij wat voor toestellen gebeurt dit? Zit zelf bij T-Mobile, maar bovenstaande klinkt als nieuw voor mij. Krijg zo nu en dan wel een update van T-Mobile ivm het netwerk.

Heb momenteel een iPhone 5.
Op een iPhone mag de provider alleen maar provider gerelateerde zaken aanpassen zoals functies inschakelen.
Anoniem: 221563 @9071030 juni 2016 15:59
Ah vandaar dat ik het nog niet eerder ben tegengekomen. Is dit iets wat ze alleen bij Android (kunnen) doen of ook bij bijvoorbeeld windows mobile?
Ah vandaar dat ik het nog niet eerder ben tegengekomen. Is dit iets wat ze alleen bij Android (kunnen) doen of ook bij bijvoorbeeld windows mobile?
Apple verbiedt het,
Microsoft laat het soms toe na overleg (ze doen echter niet vaak moeilijk is mijn ervaring)
Android, wat de provider wil en wat de wet toelaat.
Deze updates krijg je ook wel eens binnen op de iPhone. Die wijzigen dan ook wat aan de achterkant maar je kan nooit zien wat. Ook kan je nergens terug vinden wat de wijzigingen meebregnen; NL-Alert moet je in elk geval nog altijd zelf aanzetten.
Gelukkig is iOS meer afgeschermd, wat ook zeker tot frustratie kan leiden op andere gebieden.. maar zeker hierin is de beperktheid juist een voordeel.
Een provider kan jouw gewoon een config file sturen en daarmee alles aanpassen aanpassen op je iPhone
Dit word veel gebruikt om mensen te helpen de om bijv mail instellingen of de juiste apn in hun telefoon te zetten

https://youtu.be/uVTyagtC8N8

[Reactie gewijzigd door xbeam op 22 juli 2024 20:14]

Dit topic had ik bijna over het hoofd gezien. Ik dacht afgeleid door de titel: updates kunnen we toch geen last van hebben. Dit verhaal kende ik echter nog niet. Erg ongewenst! Nu herinner ik mij ook dat providers in de GSM tijd wel eens toestelsettings stuurden die je niet meer kon verwijderen. Dat ging goed tot je profielenlijstje vol was. Slecht dus!

Dit is ook niet fijn. Instellingen om straks te kunnen bellen over 4G zijn welkom. Echt rebranding niet. Ik zag het ook al bij een Blackberry Z10 die met een T-Mobile sim T-Mobile branded werd inclusief opstartscherm. Bij plaatsen van een Vodafone sim werd het trouwens weer volledig Vodafone branding. Met een KPN sim unbranded. Het lijkt dus of de branding meteen verdwijnt bij plaatsen van een andere sim.

Bij Vodafone in mijn unbranded HTC One kreeg ik de melding van de HTC dat sr een software update was. Dit bleek een pakketje met Vodafone branding te zijn wat bleef toen ik een andere sim plaatste. Het toestel een harde reset gegeven, toen was het weg. Ik krijg nu wel regelmatig de update opnieuw aangeboden. Dan kan ik hem wel gewoon weigeren trouwens. Na een keer klikken op "update verbergen" was het klaar.
Wacht als ik het nu goed begrepen heb, gaat dit over toestellen die niet via T-Mobile of met een T-Mobile abonnement verkocht zijn? Met andere woorden, stel je koopt een 'losse' telefoon zonder enige connectie met een provider. En je zet hier een kaartje in van T-Mobile, en dan gebeurt dit? Stel een Nexus apparaat, of een losse Samsung (simvrij).

Als bovenstaande klopt: Persoonlijk zou ik dat regelrecht zien als malware, en niet eens meer als adware =/ Je startpagina etc wordt namelijk zomaar veranderd zonder dat je dat uberhaupt wilt of verwacht.

[Reactie gewijzigd door icratox op 22 juli 2024 20:14]

Het is de customization die plaatsvindt op het moment dat je er een simkaartje instopt.

Meeste toestellen hebben een hele set aan customization aan boord, ongeacht of het een providertoestel is of een vrije markt variant. Deze komt echter pas naar boven op het moment dat je er een kaartje in stopt.
In dat geval is het een zeer kwalijke zaak inderdaad. Een smerige manier van je als provider toch zeer op te dringen op hardware.
Anoniem: 126717 30 juni 2016 15:20
Ik heb geen hoge hoed op van de Consumentenbond, maar hier ben ik blij mee.

Het sturen van instellingen zodat ze de beste verbinding kunnen leggen is prima, de rest is puur bloatware.
NL-Alert is discutabel, ik heb er nog nooit een ontvangen, maar ik neem aan dat die in het Nederlands is? De meeste toeristen die een kaartje kopen spreken geen Nederlands, dus die waarschuwing zegt ze niets.
Elke telefoon bepaalt zelf hoe hij een NL-Alert laat zien. Dus de titel e.d. zijn vaak gelokaliseerd. Het bericht zelf is volgensmij altijd Nederlands
Wat is eigenlijk de juridische basis voor deze updates? Ik zie nergens in de voorwaarden van T-Mobile staan dat je toestemming geeft dat zij ongevraagd updates naar je pushen waarbij de melding terug blijft komen en niet is uit te zetten.

Ik vind het maar rare fratsen, voelt een beetje als het commerciële gedoe van Apple met dat album een paar maanden geleden. Heb vooralsnog altijd een unbranded toestel gehad bij Vodafone, scheelt al een hoop!
Het lijkt mij dat ze geen enkele juridische basis hebben hiervoor.
Mogelijk is er zelfs sprake van computervredebreuk. http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/138a.html

Eigenlijk zouden alle gebruikers hiervan aangifte moeten doen bij de politie. T-mobile heeft immers wederrechtelijk gegevens op hun geautomatiseerde werk gewijzigd.
Ik ben blij dat T-Mobile het op deze manier doet. Als ik mijn LG G4 wil verkopen dan zit die nieuwe gebruiker niet gelijk vast aan een T-Mobile branded telefoon.. Na een herinstallatie is het weer een unbranded phone..
Of ze doen natuurlijk helemaal niet aan branding, dan zit noch jij, noch degene die hem overneemt eraan vast.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.