Meer Nederlanders gaan online met smartphone dan met laptop

Meer Nederlanders waren in 2015 online via een smartphone dan via een laptop of desktop. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal gaat het om 78,8 procent van de Nederlanders.

Daarmee is de smartphone voor het eerst sinds het CBS dit meet het meestgebruikte apparaat om online te gaan. De laptop is voor 77,2 procent van de Nederlanders een manier om online te gaan, blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Daarbij gaat het vooral om jongeren. In de leeftijdsgroep 12-25 jaar is 96,9 procent online via een smartphone, terwijl dat via een laptop 90,9 procent is. Onder ouderen is dat omgekeerd. Ruim 34 procent van de Nederlanders van 65 jaar en ouder gebruikt een smartphone om online te gaan, terwijl 47,4 procent van die groep een laptop gebruikt.

Ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland gaan nooit online, zegt het CBS. Het statistiekenbureau krijgt deze cijfers door ongeveer 4500 mensen telefonisch te enquêteren. Die mensen selecteert CBS door willekeurig personen over alle leeftijden uit de Gemeentelijke Basisadministratie te halen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

03-06-2016 • 09:11

81 Linkedin

Reacties (81)

81
80
57
4
0
14
Wijzig sortering
We kunnen natuurlijk met zijn allen dit onderzoek proberen te bekritiseren en bias te vinden. Ik ben echter van mening dat met veel opmerkingen die hier staan toch echt wel rekening is gehouden. Het CBS is niet een willekeurige student die zijn eerste onderzoek doet. Toch is het goed in kritisch te zijn.

Wat ik vooral opvallend vindt aan dit onderzoek is dat in de huidige tijd van automatiseren, steeds meer apperaten, allemaal verbonden met het internet, steeds meer handelingen die verplicht moeten op het internet en ook steeds meer communicatie die alleen nog maar op het internet plaatsvindt (denk aan brieven in je belastingbox etc) er toch nog een significante groep (of dit er nu 800000 zijn of 1 miljoen maakt mij niet uit) Nederlanders is die hieraan niet mee willen of kunnen doen. In plaats van de trend te vertragen zodat deze groep niet buiten de boot valt gaan we lekker door met het verdigitaliseren van de samenleving. (Ik kijk nu naar jullie belastingdienst/banken en overheid)

Ik houdt nu al niet alleen meer mijn eigen zaken digitaal bij maar bijvoorbeeld ook de zaken van mijn opa en oma. Deze zijn niet aangesloten op het internet en hebben er geen weet van wat daar allemaal gebeurd. Mijn vader en moeder zijn ook niet van de digitale generatie en hebben ook moeite met allerlei zaken op het internet. Ook daarin assisteer ik. We hoeven de vooruitgang niet stop te zetten maar laten we alsjeblieft de voorzieningen die we hebben/hadden voor de mensen die niet meekomen niet gelijk stopzetten. Mijn Opa deed vroeger alles zelf qua rekening betalen via accept giro bij de bank. Nu is de bank verhuist en kan hij er niet meer komen. Nu mogen de kinderen/kleinkinderen helpen met de rekeningen te verwerken terwijl hij zich er altijd mee gered heeft.

Jammer dat we altijd maar sneller moeten en dat alles gebaseerd is op groei.
Je kunt de bank er op aankijken, maar eigenlijk doen we dat natuurlijk zelf. Als wij (het gros van de bevolking) alles online doen zit die kerel bij het lokale bank kantoortje een groot deel van de dag duimen te draaien. Dat is niet rendabel, dus wordt het kantoortje gesloten.

Dat het opvangen van de mensen die door ons gedrag buiten de boot vallen op onze schouders terecht komt is misschien dus niet zo heel erg gek. Overigens verstuurd mijn oma acceptgiro's en cheques via de post. Dat werkt nog prima. (Idem voor automatische incasso's en het intrekken daarvan.)
Bij jouw oma is zeker niet de brievenbus verwijderd en de bank 3 dorpen verderop gaan zitten. Ook kan er wel eens een verschil in leeftijd van oma's zitten iemand kan oma zijn op zijn 60e maar ook op zoals in dit geval zijn 86e. Ik ben al lang blij dat ze samen nog zo lang zelfstandig kunnen wonen.

Ik geef wel een voorbeeld van een individueel geval om mijn punt te illustreren, maar daar gaat het eigenlijk helemaal niet om.

De huidige generatie managers/beleidsmakers willen wel de lusten van verdere ver-digitalisering maar niet de volle lasten.
Als ik het stuk van het CBS lees dan gaat het alleen om websurfen, dus toegang tot het www. Dan kan ik me voorstellen dat 1.2 miljoen mensen nooit online zijn.

Ik denk dat de cijfers anders liggen als je kijkt naar het gebruik van nieuws-apps, netflix, internet bankieren, e-mail en belastingaangifte doen.
Als ik het stuk van het CBS lees dan gaat het alleen om websurfen, dus toegang tot het www. Dan kan ik me voorstellen dat 1.2 miljoen mensen nooit online zijn.
Ik weet niet waar je dit uit afleidt. CBS meldt nergens wat ze verstaan onder 'internet', maar ze wisselen het woord vrijelijk uit met 'online', wat uiteraard duidt op elke activiteit online, ook buiten het www om. Hier vind je meer over de methodiek.
Bovendien splitst CBS gebruik ook uit naar activiteiten, zie bijvoorbeeld hier een tabel met onder meer online werk zoeken, spelletjes spelen etc. Die percentages liggen allemaal lager dan die van 'gebruik' :)
Die link geeft nog steeds geen duidelijk beeld want ik kan nergens de vraagstelling vinden.

Als ik het nieuwsbericht van het CBS zelf lees dan zie ik:
Mede hierdoor zijn laagopgeleiden oververtegenwoordigd bij de niet-internetters. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn veel mensen die niet op het web surfen laagopgeleid.
Hierbij wordt niet-internetters gelijk gesteld aan niet op het web surfen.

Ook
Twee op de tien mensen die thuis geen toegang hebben tot het web gebruiken buitenshuis wel eens internet.
en
Zes op de tien mensen die geen internet gebruiken, hebben thuis ook geen toegang tot het web.
spreekt over het web als alternatief woord voor internet

Ook in je tweede link mis ik een zeer belangrijke categorie e-mail waardoor mijn conclusie echt is dat het om het www gaat en niet om online diensten.
Gezien het aantal subcategorieen die CBS hanteert lijkt me dat niet juist. Jij mist email? Hier is email. En hierzo een tabel met alle activiteiten online.
CBS presenteert 'gebruik' in de tabellen als een totaal van de gebruikers van een of meerdere van die subcategorieen. Ik denk dat ze syoniemen als 'op het web surfen' als (enigszins verouderde) in de tekst hebben gezet om niet de hele tijd het woord 'internet' op te hoeven schrijven. Daarbij geven de pr-mensen denk ik minder dan de statistici om taalkundige en technische correctheid en meer om een leesbare tekst :)
Nou die ouderen die geen websites openen gebruiken ook zeker geen bank-apps, netflix, of belastingaangifte via het web (regulier internetbankieren is www en valt dus wel onder de enquete). E-mail misschien maar waarschijnlijk hebben die mensen gewoon helemaal geen internet.

[Ter info: uit de statistieken genoemd in bovenstaand artikel is al evident dat het voornamelijk ouderen zijn die niet op het web zitten.]

[Reactie gewijzigd door Jefrey Lijffijt op 3 juni 2016 09:49]

Op de radio werd juist de opmerking gemaakt dat er ook een groep mensen is die het gewoon niet interesseert, deze groep zou ook niet insignificant zijn.
Mijn moeder verzet zich er gewoon tegen, ze is al wat ouder dus is niet zo erg meer maar als je jonger bent vind ik dat gewoon geen optie. En je hoeft geen computer expert te worden maar beetje d basis vaardigheden is wel een must.
Ik denk dat de druk sociaal gezien groter is om geen internet te hebben dan het gebrek aan functionaliteit.

@xfade inderdaad ik bedoelde het andersom

[Reactie gewijzigd door it0 op 3 juni 2016 16:40]

Sociale druk om geen internet te hebben ?
'Voornamelijk' (wat ik schreef) betekent niet hetzelfde als 'alleen maar'. Je kunt ook gewoon de link naar het CBS artikel openen om de visualisatie te zien. Verreweg de meeste niet-internetters zijn 65+. Maar, de meeste 65+ers zitten dus wel gewoon op het internet.
Ik heb wel een smartphone, maar geen mobiel internet. Ik surf en email alleen 's ochtends en 's avonds. De rest van de dag is het heerlijk rustig. Zodoende heb ik de volle aandacht voor het verkeer, zowel op de motor als in de auto of op de fiets. Ik heb ook geen FB, Twitter of LinkedIn.

Bewuste keuze, scheelt enorm veel onnodige stress en ook niet onbelangrijk: Rug- of hoofdpijn (heb je de zithouding wel eens gezien van mensen achter hun smartphone?). Enige wat ik wel eens mis is Google Maps, maar ik heb ook de TT-app, die werkt op GPS.

Heeft iemand me (snel) nodig, dan heeft ie m'n telefoonnummer wel ;)
Mijn opa zit gewoon te internet bankieren met de ABN app op z'n iPad hoor 8) Alleen surfen op het net doet hij niet.
Niet allé oude mensen zijn zielige sukkels! Zij waren ooit ook jong en hip en dat zijn ze nog steeds... alleen ietsjes langszamer :)
Nou dat hoeft niet samen hangen..hier in de straat is een opaatje (+\~ 70 jaar) met een android toestel (s4dacht ik) .
Soms lijkt het of hij meer van dit os afweet dan ik :9
Maar lap of desktop snapt ie de ballen van, heeft ook geen van twee..en is het ook niet van plan.
Maar doet wel alles op zijn mini computer
En zo zullen ze er ook andersom zijn denk ik dan maar.
Die 1.2 miljoen zijn waarschijnlijk mensen zonder persoonlijk toegang tot het internet, maar daar valt internet in de bibliotheek of bejaardentehuis denk ik niet onder.
Toch vraag ik me af of deze cijfers juist zijn, als ik lees dat ze:
Ongeveer 1,2 miljoen mensen in Nederland gaan nooit online, zegt het CBS. Het statistiekenbureau krijgt deze cijfers door ongeveer 4500 mensen telefonisch te enquêteren. Die mensen selecteert CBS door willekeurig personen over alle leeftijden uit de Gemeentelijke Basisadministratie te halen.
mensen die nooit online gaan, zijn eerder geneigd de telefoon op te nemen omdat dat hun enige manier van contact met de buitenwereld kan zijn (buiten fysiek contact).
Ik denk dat mensen die altijd online zijn minder snel hun telefoon beantwoorden als ze een onbekend of zelfs anoniem nummer zien.
willekeurige personen
Kunnen dus bejaarden zijn die geen computer of smartphone hebben.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 3 juni 2016 10:39]

http://mens-en-samenlevin...betisme-in-nederland.html

Als al 1,5 miljoen mensen analfabeet of laag geletterd zijn, vind ik die 1,2 miljoen eigenlijk best een laag getal.
Of mensen die niet snappen dat een smartphone ook internet gebruikt om te whatsappen.
[...]

Kunnen dus ook kinderen van 0 tot 4 jaar zijn. Of bejaarden die geen computer of smartphone hebben.
In de bron staat in de eerste zin: "Bijna 1,2 miljoen personen hadden in 2015 nog nooit internet gebruikt, ofwel 8 procent van de personen van 12 jaar of ouder." Deze getallen zeggen dus iets over een groep van ruwweg 15 miljoen mensen.

Ik zou graag in dit inderzoek naast relatieve procenten ook zien hoe groot de selectie van burgers was per leeftijdscategorie. Bovendien zal niet iedere tiener, zeker die net 12 jaar zijn, met een eigen telefoonnummer in de GBA staan. Zij die daar wel in staan hebben mogelijk een eigen smartphone en zijn dus zeer waarschijnlijk ook meer op het internet te vinden. Correct me if I'm wrong.
Heel deze enquete lijkt een beetje bij het haar getrokken, we gaan enkele keren online per dag met de smartphone, maar zitten wel 2+ uur s'avonds voor de laptop/tablet/pc.
Volgens mij spreek je nu uit eigen ervaring. Voor mij is dat ook zo maar ik ben dan ook bijna elke avond thuis. Als tiener was ik nooit thuis ik was altijd bij vrienden en kwam enkel thuis om te slapen. Ik denk niet dat deze enquête bij het haar getrokken is.
Ik weet niet waarom je bericht een 0 score had, dit lijkt me een valide kans op bias. Echter hebben ze waarschijnlijk wel achteraf gestratificeerd naar leeftijd, omdat het CBS namelijk al exact weet hoeveel mensen er hoe oud zijn in NL.
Hoe zit het met dubbele tellingen? Ik heb zelf - en ik ben zeker niet uniek - het type dat de hele dag een PC of laptop open heeft staan (op het moment allebei), telefoon erbij, internetradio aan, apple TV, dat soort dingen.

Maar, statistieken zijn altijd moeilijk te interpreteren.
Dan tel je in dit geval in meerdere kolommen mee.

Iemand die alleen een smartphone gebruikt om online te gaan telt mee in de kolom smartphone, iemand die een smartphone en een laptop en een spelcomputer gebruikt om online te gaan telt mee in drie kolommen etc.
Zo te zien wordt dat gewoon meegenomen. De som van de percentages komt namelijk ruimschoots boven de 100 uit: als je op de site van het CBS de percentages van allen Nederlanders bij elkaar optelt kom je op 371%. Dit betekent dus dat de gemiddelde Nederlander 3,7 verschillende apparaten heeft waarmee hij het internet op gaat. Waarbij de smartphone dus het vaakst gebruikt wordt.
't Is vooral gevaarlijk om conclusies te trekken op grond van dit soort cijfers. Alleen al het gebruik van 3 significante digits (67,6% enzo) suggereert een veel hogere nauwkeurigheid dan je zou moeten kunnen verantwoorden met een greep van 4500 uit 16 miljoen.

Op grond van die balkjes zou je allerlei koppen boven het artikel kunnen bedenken. Maar smartphones zijn hip en laptops niet, dus dat maakt een mooie headline.

"Meer Nederlanders waren in 2015 online via een smartphone dan via een laptop of desktop" is een conclusie die je op grond van die cijfers helemaal niet kunt trekken. Van het percentage dat "via een laptop of desktop" internet kun je alleen maar zeggen dat het meer is dan 77,2%. Het gecombineerde cijfer hangt af van hoeveel van de laptoppers ook een desktop hebben.

Je kunt wel veilig zeggen: "Meer Nederlanders waren in 2015 online via een smartphone dan via een laptop" of: "Meer Nederlanders waren in 2015 online via een smartphone dan via een desktop". De eerste regel van het artikel is onduidelijk over of het gaat over de combinatie van laptop en desktop, of de cijfers van elke categorie afzonderlijk.
Even snel iets opzoeken op je smartphone doen wel veel mensen, maar als je uiteindelijk goede en veel informatie wilt zien (bijvoorbeeld internet providers vergelijken), dan heb je toch liever een tablet/desktop/laptop.

Ik ben benieuwd of er met dit onderzoek ook gekeken is naar 'hoelang' iemand online is op een device.
Anoniem: 382732
@Bertjuhh863 juni 2016 10:14
Maar hoevaak doe je "ingewikkelde zaken" als internet providers vergelijken? Het meeste verkeer is communicatie, snel informatie opzoeken. We hebben het over gemiddeldes, niet over wat enkelingen doen.
Daar heb je gelijk in.
Maar bijvoorbeeld dit antwoord typ ik liever op mijn PC dan via mijn smartphone. Hoewel ik jouw bericht wel lees op mijn smartphone :)
Ben het met je eens. Ik doe het dan zelfs nog liever op mijn 23" all in one. Prijzen vergelijken, foto's, filmpjes kijken gaat voor mij makkelijker op een grote pc met venster dan op een tablet. Wel grappig, want waar voorheen mijn vriendin alles op de tablet deed, kruipt ze nu ook steeds vaker achter "mijn" pc.
Natuurlijk niet, dit "onderzoek" geeft een vertekend beeld.
Ik gebruik mijn desktop/laptop alleen als ik ga gamen, wat voor het werk moet doen of voor mijn studies.

Gewoon een snelle mail, iets opzoeken of chatten gebruikt denk ik bijna iedereen zijn telefoon voor.

Wat mij betreft is een Smartphone gewoon een volwaardige computer waar je toevallig mee kan bellen :)
Anoniem: 145867
@Confusius-nl3 juni 2016 15:58
Grappig dat je dit zo zegt want in veel landen komen mensen als eerste in aanraking met de mobiele computer. Denk aan een tablet of mobieltje, deze zijn te betalen in arme landen. Een volwaardige desktop is veel te duur voor hun.

Er is een gigantische groep mensen in de 3e wereld die een andere weg bewandelen als ons. Bij ons begon het met Commodores en de eerste IBM's e.d. De 3e wereld begint vaak met mobieltje of tablet met Android.
1,2 miljoen mensen zonder internetverbinding. Nou neem ik aan dat daar alle kleine kinderen in zitten, en veel ouderen (bijv. die in een verpleeg- of verzorgingshuis wonen). Maar dan nog vind ik dat een vrij fors aantal, dat is namelijk 7% van de bevolking. Beleidsmakers die vinden dat alle interactie met burgers maar digitaal moet, zullen hier toch wel even rekening mee moeten houden.

Edit: ik zie nu op de site van het CBS dat de getallen betrekking hebben op mensen van 12 jaar en ouder, dus dan is dat getal van 1,2 miljoen nog veel belangrijker. De overgrote meerderheid daarvan zijn inderdaad 65-plussers, maar ook in de categorieën tussen 12 en 45 jaar heeft zeker 1,5% geen internet, en tussen 45 en 65 is dat zo'n 3%. Dat zijn best flinke getallen.

[Reactie gewijzigd door B64 op 3 juni 2016 09:51]

Anoniem: 398486
@B643 juni 2016 09:53
Mijn tante is 50 ofzo en woont gewoon thuis, heeft wel internet verbinding voor als ik daar een keer ben maar heeft zelf geen computer, tablet, smartphone of uberhaupt een mobiele telefoon...
Van de week nog een discussie gapehad met collega's over de onzin van het hebben van een laptop of desktop. Onze conclusie was dat de noodzaak van het hebben van een laptop (voor onze functies, management) vooral te danken is aan slechte systemen. Veel van onze informatie bronnen en rapportages komen uit excel *databases* en andere onzin.

Bij goed gebruik van de juiste tools (bijvoorbeeld SAP, Quickbase, Salesforce etc) hebben we helemaal geen laptop meer nodig. Mail, chat, document beheer, etc kan allemaal met beschikbare tools in Android en iOS.

Collectief is nu afgesproken dat er een team komt die gaat beoordelen welke systemen en tools nodig zijn om zoveel mogelijk te automatiseren.

De ideale situatie zou zijn als ik in de toekomst gewoon alles op mijn tablet en telefoon kan doen.
Veel van die systemen die voor u misschien onhandig zijn kunnen voor uw collega's wel eens noodzakelijk zijn. Veel programma's waar dure licenties op zitten gaan toch uit qua input van de huidige beschikbare in- en outputfiletypes.

Voorbeeld. Voor berekeningen die je uitvoert in een programma genaamd mathcad heb je qua tabellen invoer toch bepaalde office bestanden nodig en kan dat niet via een webbrowser gebaseerde omgeving. Om over ingewikkelde engineering programma's maar niet te spreken.
Laat ik het iets anders formuleren. Software moet worden gebruikt waarvoor het is gemaakt. Het klassieke voorbeeld is Excel. Iedere gek en z'n moeder gebruiken dit als een soort database. Het team waar ik het over had streeft naar dit te verminderen.

Wij gebruiken veel Minitab waar vaak Excel bestanden ingelezen moeten worden. Prima. Maar we zien ook veel team Excel als een soort Sales/purchasing/planning tool gebruiken. Waanzin is dat aangezien er voor die doeleinden goede software of al in huis hebben of relatief makkelijk aan kunnen schaffen.

Het argument dat dit soort habbiebabbie tools voor sommige mensen belangrijk zijn heb ik eigenlijk geen boodschap aan. De onwil om te veranderen of te verbeteren is de doodsteek voor een bedrijf, wil je niet mee als medewerker dan blijf je achter.
Ik ben het met je eens dat je de software moet gebruiken waar het voor ontworpen is.

Om bij je voorbeeld aan te haken. Ik gebruik ook MS project voor planningen en geen Excel. Ik stoor mij ook ontzettend aan het feit dat er hier complete scripts zijn geschreven om gigantische tabellen in Excel in te laden en dan te laten analyseren. Daar is tegenwoordige software voor die speciaal voor die taak is geschreven. Toch stapt men niet van de rekenspreadsheets af. Je zult idd met de standaarden van de industrie mee moeten. liever nog iets voorop lopen.

Ben nu zelf ook met numerieke modellering. Niet nieuw maar wel geavanceerder dan de standaard methodes. Hier moet echter wel geld voor zijn! want het is vele malen duurder en het resultaat is niet altijd relevanter.
Ik ben hier nu al een tijdje van aan het terugkomen. Na een 6.3 inch smartphone gehad te hebben, die ik lange tijd gebruikt heb als laptop/tablet vervanging, doe ik nu het meeste werk toch weer op m'n tablet.

Reden daarvoor is simpelweg dat de browsing experience vele malen beter is, maar ook andere zaken veel gemakkelijker zijn. Echt multi-tasken op een telefoon zal mijns inziens nooit gaan werken (heb je nu eenmaal niet de ruimte voor op het scherm, en je vingers zitten in de weg).

Wel voel ik iets voor een tussenvorm, je telefoon als krachtbron aansluiten op een touchscreen zodat je alsnog de voordelen hebt van een tablet. Maar dan mag mijn telefoon eerst nog wel flink wat krachiger worden, x86 & volwaardig Windows 10 gaan draaien.
Anoniem: 343919
3 juni 2016 09:29
Je telefoon heb je altijd bij je en het is erg snel om iets op te zoeken. Vaak ook doordat veel mensen(de gewone Nederlander niet de Tweakers en de mensen die geinteresseerd zijn in tech) een recentere telefoon hebben dan computer. Ik ken veel mensen die nog een computer hebben sonder SSD. Dan is het sneller om op je telefoon wat te zoeken. Ook door de grotere schermen van tegenwoordig.

Als ik thuis ben gebruik ik mijn telefoon voornamelijk voor telefoon-apps(whatsapp, signal, instagram et cetera). Als ik achter mijn computer zit gebruik ik mijn telefoon veel minder vaak. En toch blijf ik voor thuis de computer fijner vinden doordat je een groter(of meerdere) schermen hebt en ook doordat je echt kunt multitasken. Maar ik zie mijzelf meer als power-user. Veel leeftijdsgenoten die thuis minder met de computer doen(of alleen office gebruiken en internet) gebruiken veel meer hun tablet of smartphone omdat het toch voldoet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee