Aantal Nederlandse ouderen dat geen internet gebruikt halveert in zes jaar

Het aantal Nederlandse ouderen dat nooit op internet komt is afgelopen zes jaar gehalveerd, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Was in 2012 66 procent nooit online, nu is dat 32 procent.

Nog altijd zijn er veel meer ouderen dan jongeren die nooit online komen, zegt het CBS. Ongeveer de helft van de mensen die nooit online komen, zijn volgens het statistiekenbureau ouder dan 75 jaar. In totaal gaat het om 6 procent van de bevolking, waar zes jaar geleden 10 procent van de bevolking nooit online kwam.

Onder ouderen groeit het internetgebruik sterk, zo wijzen de cijfers uit. Zo gebruikt nu 45 procent van de ouderen het internet dagelijks, waar dat zes jaar geleden nog 15 procent was; een verdrievoudiging dus. Ouderen gebruiken vooral de smartphone om online te gaan; waar zes jaar geleden 4,8 procent een smartphone gebruikte, is dat nu 45 procent. Daarna volgen laptop en desktop als manieren om online te gaan, terwijl de minste ouderen een tablet gebruiken voor internetgebruik.

De cijfers komen uit ‘ICT-gebruik van huishoudens en personen 2018', een jaarlijks onderzoek van CBS onder 4500 personen. Voor dit onderzoek haalt CBS mogelijke proefpersonen uit de Gemeentelijke Basis Administratie, waarna onderzoekers die per telefoon benaderen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-01-2019 • 08:25

77

Submitter: MCP cloud

Reacties (77)

77
77
51
3
0
21
Wijzig sortering
Wat misschien ook nog wel uitmaakt is dat iemand die zes jaar geleden niet bij de groep 'ouderen' hoorde daar nu wel bij hoort.

Wat me overigens verbaast is dat bij ouderen het tablet percentage het laagst is van de vier opties. Terwijl alle oudere mensen die ik ken liever via tablet op internet gaan ivm het grotere scherm.
Precies, ik ben wel benieuwd of er in de laatste 6 jaar echt veel volwassenen persoonlijk zijn overgestapt van "niet online zijn" naar "wel online zijn". Dat kan ik hier niet helemaal uithalen. Deze kop zou ook het resultaat zijn van "de helft van de populatie 'ouderen' is vervangen door natuurlijke doorstroom.
Dat is zelfs heel erg waarschijnlijk het geval, maar er wordt toch ook nergens anders beweerd?
Ik heb zelfs de moeite gedaan. volgens https://opendata.cbs.nl/s...ev/table?ts=1546587878228 en wat excel gerommel zijn (in 2018):
1237563 mensen 76 of ouder. En
641954 daarvan zijn nu 81 of jonger (en vielen 6 jaar geleden dus nog niet in deze groep).

Wordt inderdaad niet anders beweerd, maar er wordt ook nergens gezegd dat dit wel zo is. En zonder dat je de leeftijdsopbouw van het Nederland erbij haalt heb je geen flauw idee of het het een of het ander is.
-edit-
(zegt nog steeds niet alles, die 642000 nieuwe mensen in deze groep zijn misschien wel ook niet allemaal internetters)

[Reactie gewijzigd door MaffeMaarten op 23 juli 2024 13:40]

De vraag wat online gaan is. Digitale tv-streaming en smart-tv op wifi is ook ‘online’ gaan.

Ik begrijp wel dat Tablets in de minderheid zijn bij ouderen.

1. Tablets liggen nu achteraan de winkel, de hype is over en mensen zien nu als eerste smartphones en laptops liggen.

2. Tablets zijn niet altijd makkelijker in gebruik omdat mensen op het werk Windows gebruiken en dan thuis de weg naar de playstore op android niet vinden. Browser based is gewoon veel simpeler omdat webapp en websearch 1 geheel vormt.
Het gaat om het "Online gaan" op de in de tabel genoemde apparaten; de 40-tal activiteiten hebben ze onderverdeeld in de categorieën Communicatie, Lering & Vermaak, en Dienstverlening. Jammer genoeg zijn deze activiteiten volgens mij niet uitgesplitst per apparaat.

Tablets zijn denk ik wel makkelijker in gebruik als de apps eenmaal zijn geïnstalleerd. Ik ben zelf helemaal niet zo'n apple fan, maar zo'n iPad vind ik echt heerlijk.
En hoeveel van die mensen die zes jaar geleden werden ondervraagd leven nu niet meer? De gemiddelde leeftijd ligt ergens tussen de 80 (mannen) en 83 (vrouwen) jaar. Het is niet vreemd om te verwachten dat de helft van de ondervraagden van toen nu niet meer leven. We hebben het over een groep mensen die voor de oorlog zijn geboren vs. een groep die in de oorlog zijn geboren...

Als ik kijk naar het verschil in generatie tussen mijn oma en mijn moeder zit daar dag en nacht verschil tussen. De ene heeft geheel geen computer blootstelling, de andere weer wel, al is het puur dat ze het hebben gekregen doordat hun kinderen (ik) de eerste waren die consoles (Atari 2600) en PCs (Commodore 64) kregen en er toch wat mee moesten doen om de kids op weg te helpen.
Dat niet, maar je kunt je wel afvragen wat het nut is van de gegevens die je voorgeschoteld krijgt. Alleen de data zonder een manier om dit goed te kunnen interpreteren, zoals nu, is naar mijn mening niet zo zinvol.
Dat zou je ook denken inderdaad, maar mijn moeder van bijna 80 zit toch vaker achter de pc dan op haar Ipad.
Denk dat een groter scherm en bediening met muis toch makkelijker voor haar is.
Grappig dat dat zo wisselend is. Mijn opa en oma beide eind 70 zijn beginnen met een laptop maar een ipad was uiteindelijk de beste optie.
In mijn familie is juist de Ipad een veelgebruikt apparaat. Bij de introductie jaren geleden dacht ik al: eindelijk een apparaat dat gewoon "werkt", dat intuitief is en de hardware is goed. Er zwerven nog steeds Ipad 2 tablets rond die intensief gebruikt worden. Ze zijn traag, maar de schermen zijn perfect en het werkt gewoon.
Dat zou je ook denken inderdaad, maar mijn moeder van bijna 80 zit toch vaker achter de pc dan op haar Ipad.
Denk dat een groter scherm en bediening met muis toch makkelijker voor haar is.
Niet alleen voor haar ook voor mij, werk veel liever met me Game-PC dan met een Tablet/smartphone, heb eigenlijk niet veel met smartphones en helemaal niet met Tablets, die wat simpele dingen op me smartphone, zo als het weer en soms een spelletje, en soms bellen en chatten.
De redenatie klinkt inderdaad meer als de grap van Herman Finkers over toverheksen die in 1996 gemiddeld 7 jaar later doodgingen dan in 1989. Youtube (vanaf 5:06)

Wat overigens een opvallende conclusie is die in het artikel mist, is dat over de hele linie vrouwen minder actief op internet zijn dan mannen:
Onder de 75-plussers zijn het vaker vrouwen dan mannen die geen internet gebruiken. In 2018 gaf 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen van 75 jaar of ouder aan nooit op het web te zitten. Ook in de andere leeftijdscategorieën zijn het vooral vrouwen die niet actief zijn.

[Reactie gewijzigd door arnovos op 23 juli 2024 13:40]

De levensverwachting van vrouwen is ook hoger dus dat kan het (voor een deel) verklaren
Anoniem: 998261 @mc94 januari 2019 10:14
Plus dat bij de oudere generatie (en bij de jongere ook nog wel een beetje) "technische" zaken voor de man waren en vrouwen deden het huishouden.
Ben ik nu de eerste die hardop durft te zeggen dat anonieme toegang tot pornografie wellicht een deel van het verschil veroorzaakt bij de man/vrouw verhouding van internetgebruik?

Aanvulling: Bij 75-plussers zegt 41 procent van de vrouwen en 20 procent van de mannen uit deze leeftijdscategorie nooit op het web te zitten. Dat lijkt me een groot verschil voor alleen levensverwachting.

[Reactie gewijzigd door Cio op 23 juli 2024 13:40]

Het heeft enige jaren geduurd eer ik mijn (nu 78-jarige) moeder aan de PC kreeg, ze zit er nu een jaar of vijftien achter, een smartphone heeft ze -ondanks mijn pogingen- nog altijd niet. Een vriendin van haar is eind 60 en gebruikt geen enkel modern apparaat. De TV is nog steeds analoog aangesloten (lastig, geen programma's terugkijken bijvoorbeeld), zelfs geen TomTom ondanks dat zij 6 dagen per week de hort op is en overal naar toe rijdt... De moeder van mijn beste maat is 83, zelfde laken een pak, ze wist niet eens hoe zo'n ding (PC/Tablet/Smartphone) heette toen we het er eens over hadden...

Wat mij opvalt bij mijn moeder en deze vrouwen is dat zij altijd een groot sociaal netwerk hadden om op terug te vallen/mee bezig te zijn, zij waren of zijn gewoon altijd bezig, en hadden altijd tijd tekort. Persoonlijk had ik moeite met functioneren toen mijn computer eens een week onbeschikbaar was (telefoonnummers en andere informatie opzoeken bijvoorbeeld of bedrijven benaderen, onmogelijk zonder internet, totaal onthand).

Pas als het sociale netwerk wegvalt (door ouderdom, verminderde mobiliteit en overlijden bijvoorbeeld) wordt de computer een gemis. Ik denk dat mede daarom de bejaarden nu ook proberen om om te leren gaan met de PC.
"Wat misschien ook nog wel uitmaakt is dat iemand die zes jaar geleden niet bij de groep 'ouderen' hoorde daar nu wel bij hoort."

en dat een deel van de mensen die zes jaar geleden tot de groep 'ouderen' hoorde, er nu niet meer is.

Vraag is ook hoe je "online gaan" definieert. Is het al voldoende als bvb. SMS vervangen is door WhatsApp?
Is het al voldoende als bvb. SMS vervangen is door WhatsApp?
Zeker.
Whatsapp heeft immers een internet verbinding nodig :) Waar zou je anders de lijn trekken?
Mijn oma gebruikt ook exclusief de pc die op haar bureau staat, voor een aantal redenen:
- Specifiek ingerichte plek, en kan dus nooit rondslingeren of vergeten te zijn op te laden
- Niets wordt per ongeluk aangeraakt, wat ze met een touch-scherm zeer snel doet. Haptische feedback is waardevol (ze kan toetsen daadwerkelijk indrukken)
- Ze hoeft niets vast te houden behalve haar muis. Een tablet op schoot leggen is niet ideaal, want dan moet je naar beneden kijken. Het vasthouden van een tablet terwijl je er mee werkt is ook niet handig voor haar.
Grappig. Mijn oma had jaren geleden(toen ze nog niet eens 70 was) al een poging gedaan om met een computer te werken. Ze vond het echter lastig om met de muis te werken. Toen ze een iPad kreeg vond ze het juist erg makkelijk dat ze nu gewoon het scherm kan aanraken waar het icoontje zit. Ze is nu over de 80 en gebruikt nog dagelijks de iPad.

Inmiddels is zelfs mijn andere oma overstag. Hoewel ze nog moeite heeft met de afstandsbediening van KPN, gebruikt ook zij de iPad alsof ze nooit anders heeft gedaan.
Dat was ook het eerste wat ik dacht, al kan het internet gebruik ook stoppen op hoge leeftijd. Een paar jaar geleden kocht mijn opa nog een iPhone en mailde hij regelmatig fotocollages van de familie door waar hij een filmpje onder had gezet. Ook zat hij op Facebook en Whatsapp. Maar een paar jaar geleden is dat opeens gestopt. Nu snapt hij er niks meer van.
Weet je wat ook verschil maakt... mensen leven niet voor eeuwig ;)

De groep van ouderen zonder internet is een uitstervend ras en daarom zijn dit soort statistieken niet heel bijzonder
Tja, een en een is twee... Boven aan vallen er mensen weg en de "jongere" oudere is opgegroeid met de nieuwe technologie. Het is een beetje een "open deur" intrappen. :P
Mijn schoonvader trilt teveel om een smartphone makkelijk te bedienen.
Even een whatsapje gaat prima ,maar verder achter de laptop.
De grotere toetsen en niet touchsceen maken een wereld van verschil.
Nog 41 jaar en ik ben ook een online oudje. Lekker de virtuele eendjes in the virtuele park, virtueel brood geven.
Je neemt me de woorden uit de mond.

Inmiddels zijn we met zn allen al zo lang digitaal dat ook mensen die nu tot die groep horen ook al online waren.

*1nsane denkt nog even aan eigen moeder die 15 jaar terug nog met de muis op het beeldscherm ging duwen als ik op afstand riep dat ze met de muis rechtsboven het scherm kon sluiten en tegenwoordig Excel skills heeft waar menig Tweaker jaloers op is :+
Mag ik even melden dat oudere niet per definitie domme gebruiker betekend. Altijd als het woord oudere valt lees je veel opmerkingen over gebrekkig gebruik. Alsof jong zijn per definitie betekend dat je alles goed beheerst...hokjesgeest. brrr
Het is helemaal niet verkeerd om te generaliseren in deze discussies. De grafiek in het artikel is ook al een (enorme) generalisatie. Het is een feit dat mensen zowel fysiek als geestelijk minder flexibel worden naarmate ze ouder worden. Sterker, ze gaan fysiek en geestelijk op achteruit zo boven de 60. Het is dan helemaal niet zo gek om te veronderstellen dat ze de ontwikkelingen niet meer kunnen bijhouden en zeker moeite hebben met de snelheid, de complexiteit en de hoeveelheid informatie die ze te verwerken krijgen.
Dus: je hebt gelijk als je zegt dat oudere gebruikers het niet PER DEFINITIE lastiger vinden om moderne middelen te gebruiken, maar de kans daarop neemt wel toe met de leeftijd.
Anoniem: 998261 @Akotweak4 januari 2019 10:22
Jij bent de eerste die tot nu toe het woord "domme" gebruikt bij dit onderwerp. De rest heeft die link blijkbaar niet gelegd.
Voor veel bedrijven en instellingen zullen dit soort onderzoek weer reden zijn om nog meer filialen te sluiten, telefonische helpdesks te sluiten of andere contactmogelijkheden te schrappen (behalve postNL, die blijven juist stug aan klachten per brief vasthouden).
Voor ons, bezoekers van Tweakers, is dat geen enkel probleem maar voor mensen die niet vooraan (of in het midden) hebben gestaan, toen intelligentie uitgedeeld werd of voor die ouderen die de digitale boot nu echt gemist hebben, wordt dit een steeds groter probleem.
Ik zou er ook voor willen pleiten dat alle bedrijven en instellingen juist met deze groep eens wat meer rekening gaan houden, maar ik vrees dat een bepaalde groep steeds meer in een isolement gaat komen.
Anoniem: 998261 @Peatsmoke4 januari 2019 10:20
Maar op een gegeven moment is er bij de andere klanten geen draagvlak meer om die kosten op te hoesten. Een bedrijf dat telefoon en brieven blijft ondersteunen en daardoor duurder is dan de concurrent redt het niet in veel branches.
Er zijn genoeg mensen die nog naar de 'brick and mortars' gaan en bellen met bedrijven voor de menselijke interactie, iets wat je in een mailtje niet kunt overbrengen. Directe interactie is tevens een stuk efficiënter als het gaat om het verhelpen van een euvel met een product: Geen eindeloos heen en weer gemail om alle relevante informatie boven water te krijgen voor je je verlossend antwoord krijgt. Probeer paniek, omdat je slaapkamer onder water staat door aanhoudende regen, maar eens in een mailtje te schrijven, een emoticon komt er echt niet bij in de buurt.

Dat jij liever interactie middels mail hebt en niet telefonisch zegt simpelweg iets over jouw persoonlijkheid, ik ben zelf ook zo, maar mijn moeder -die telefonisch alles voor elkaar krijgt- is het tegenovergestelde.
Sterker nog, veel “online” concepten zoals Coolblue en Swapfiets hebben ook gewoon “brick and mortar” shops.

Bij Coolblue was het zelfs zo dat online verkoop omhoog schoot in een bepaalde regio als ze daar een fysieke winkel open deden :-)
Voor mensen die beperkt zijn, in welke vorm dan ook, hebben we in de westerse maatschappij het solidariteitsbeginsel. Op heel veel plekken in de maatschappij betalen mensen mee aan de voorzieningen voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de gebruikelijke voorzieningen. Bedrijven of instellingen moeten daar -als ze hun diensten in Nederland aan bieden- verlicht worden. Als we dat op de schop gaan gooien, wil ik ook een keuze in de ziektekostenpolissen of belastingen. Daar betaal ik ook voor een hoop zaken waarvan ik gelukkig nooit gebruik heb- en hoop te maken.
Digitaal analfabetisme, wordt dat in allerlei onderzoeken genoemd. Is inderdaad een groot probleem. Er is overigens ook een groep die er gewoon nooit aan zal willen, ongeacht hun leeftijd.
Niet willen vind ik iets anders dan niet kunnen.
Het lijkt me juist een gezonde activiteit om te kijken naar de diensten die je aanbied, de kosten die daarmee gemoeid zijn en de behoefte eraan. Als ik kijk naar mijn eigen omgeving dan worden de ouderen in het algemeen bijgestaan door (jongere) familieleden als het gaat om ingewikkelde zaken. Toegegeven: er zal een kleine groep blijven die geen vangnet heeft, maar dan is het juist belangrijk om deze trends te signaleren en daar op in te spelen. Bijvoorbeeld door persoonlijke hulp te regelen voor mensen die niet digitaal kunnen (of willen) bankieren. Of door het digitaal bankieren zo eenvoudig te maken dat het voor een grotere groep bruikbaar blijft. Of door het eenvoudiger te maken om iemand te machtigen om je bankzaken bij te houden.
10 jaar geleden nog regelmatig bij 'oma' langs moeten gaan omdat de taakbalk van windows XP was verdwenen, of dat mails weg waren (muis motoriek niet je van het).

tegenwoordig gaat het perfect met een Ipad, mailtjes lezen beantwoorden enz. (ook al ben ik vanwegen de beperkingen niet helemaal fan van de ipad ik merk dat de beperkingen ook zijn voordelen hebben)

de techniek zelf is dus naast meer gemeengoed geworden, mogelijk dat facebook ook mee helpt (contact met andere ouderen?)

En natuurlijk dat er een groep is bij gekomen die zet jaar geleden niet onder de ouderen viel.
Hetzelfde hier. Moeders was eerst geen fan van het idee van een iPad. "Ik heb toch al een computer" "Veel te duur onding" "Hoe moet ik hem gebruiken als er geen muis aan kan". Nu heeft ze het apparaat ongeveer een jaar en staat die elke dag wel aan voor buienradar, uitzending gemist of e-mails. De computer effectief gereduceerd tot een bankzaken machine. Want ff bij de bank inloggen via de app, ja daar krijg ik ze toch echt niet aan :9

[Reactie gewijzigd door Burning op 23 juli 2024 13:40]

Heh, zelfs mijn vrouw (33) vind internetbankieren op mobiel eng, dat kan alleen op de laptop. Ze is echt geen digibeet maar dat de mobiel veilig genoeg is voor bankzaken (ook al is het alleen maar saldo checken) gaat er gewoon niet in.
Het grappige is dat zelfs in details uit gaan leggen hoe het met de security zit voor de verschillende platforms totaal zinloos is. Als het gevoel er is dat iets onveilig is kan je veel mensen niet met feiten overtuigen. Overigens geldt dat niet alleen voor dit soort zaken.
En het tegenovergestelde is ook waar; ze proberen te overtuigen dat een andere (voor hen onschuldig ogende handeling) onveilig is, is net zo onmogelijk. Vaak eindigt het met "wie heeft er hier een IT opleiding gedaan? Juist!".
Onlangs wilde iemand mij een 'Tikkie' geven voor iets via Marktplaats, sorry, maar daar begin ik niet aan. Elke derde partij die tussen mij en mijn bank zit is een veiligheidsrisico, iedere IT'er weet dat. Overigens is tevens een aantal keer in consumentenprogramma's dat probleem met mobiel bankieren aangekaart, waarbij mensen denken geld overgemaakt te krijgen maar de applicatie nep blijkt te zijn. Als je tien jaar voor een creditcardmaatschappij hebt gewerkt en de verhalen hebt gehoord wordt je vanzelf wat voorzichtiger :/
Wat ook veranderd is: Windows is veel beter geworden. Geen crashes meer, geen rare foutmeldingen, geen vastlopers. Ik hoef mijn ouders en schoonouders vrijwel niet meer te assisteren, dat was 10 jaar geleden wel anders...
Bij het gebruiken van een apparaat door ouderen zou ik toch een kanttekening willen plaatsen.
Zo zouden volgens bovenstaande statistiek de ouderen vooral de smartphone gebruiken. De ouderen die ik ken (ik ben zelf 71) hebben inderdaad bijna allemaal een smartphone, maar ze gebruiken die meestal alleen maar om te bellen (u weet wel, ouderwets praten), foto's maken van de kleinkinderen en foto's van de kleinkinderen aan anderen laten zien.
De laptops en pc's van ouderen worden vaak wel voor echt internet-werk (wat dat dan ook mag zijn) gebruikt.
Ik lees de grafiek toch anders: van de vier mogelijkheden wordt door ouderen ongeveer evenveel gebruik gemaakt. Dus: 40% gebruikt een smartphone om te internetten, maar ook ongeveer 40% gebruikt een laptop. Dat is op z'n eigen manier opvallend want de rest van de leeftijdsgroepen gebruikt voornamelijk laptop en smartphone. Dus: ouderen gebruiken relatief vaker een tablet en een PC. En dus (relatief) minder vaak een smartphone of laptop.
En je hebt gelijk: de smartphone wordt in mijn omgeving door ouderen vrijwel uitsluitend gebruikt voor Whatsapp. Al het andere internetgebruik (online shoppen, nieuws lezen, email e.d.) gebeurt op een laptop of PC.
Pc of Laptop is voor een oudje (behalve misschien de prijs) lood om oud ijzer.
Dat het hier uitgesplitst is maakt niet uit.

Smartphone is voor bellen, whatsappen en fotograferen. Dat kunnen hun trillende handen en slechte ogen nog net aan.
Voor meer nauwkeurigheid, groter beeldscherm, veel typen gebruikt men een Pc/laptop en niet een tablet
Ik denk eerlijk gezegd dat jij een uitzondering bent. Als ik in de seniorenflat kijkt waar mijn ouders wonen (vrijwel allemaal 70-plussers) dan is WhatsApp toch de populairste toepassing van de smartphone.
Ik vraag mij dan af in wat voor afgezonderde omgeving je moet leven om als persoon onder de ~40 nooit online te komen.
Of gewoon geen behoefte?
Iedereen is anders, ook al hebben we veel overeenkomsten.
Geen behoefte is makkelijker gezegd dan gedaan. Heel veel zaken zijn voor werkende mensen en zeker mensen met schoolgaande kinderen praktisch niet meer of zeer ingewikkeld offline te regelen. Iets simpels als een telefoonnummer opzoeken gaat binnenkort niet meer aangezien er geen telefoongidsen meer worden uitgegeven. Clubs, verenegingen etc hebben vaak niet eens meer een analoge optie voor registratie of informatievoorziening. Leuk dat ze de behoefte niet hebben, maar je moet tegenwoordig wel heel bewust een afkeer tegen het internet en tijd te veel hebben om het niet te hoeven gebruiken.
Ik vind het ook wel vrij uniek hoor.
Maar je hebt altijd wel ergens een fanatiekeling :-)
Aantal Nederlandse ouderen dat geen internet gebruikt halveert in zes jaar
Dus als je als oudere geen internet gebruikt gebruikt ga je eerder dood.

Mijn punt, zonder juiste context en demografie kan je geen conclusies trekken uit de resultaten van dit onderzoek.
Anoniem: 998261 @Nico Klus4 januari 2019 10:21
Het is een rapport van het CBS, dus dat zit echt wel goed. Voor de context moet je gewoon het rapport lezen en niet een artikel in een nieuwsmedium.
"Aantal Nederlandse ouderen dat geen internet gebruikt halveert in zes jaar" is een constatering, of zo je wil conclusie, die staat als een huis. Wat je niet zomaar kunt is oorzaken aangeven.
En die helft leeft nog wel?
Precies. Dit lijkt me weer zo'n kwantitatief onderzoek met vooral veel statische output. Ik mis een beetje de context. Uit dit artikel wordt inderdaad bijvoorbeeld niet duidelijk of in die zes jaar gewoon een grote groep digibeten is overleden. Gezien ik in die tijd twee grootouders heb verloren, kan ik wel voorstellen dat dat het geval is.
Mijn opa en oma zijn tegen de 80, die pakken vaker de tablet erbij dan dat de PC nog aan staat. Email, weer, YouTube, nieuws doen ze gewoon op de tablet. Ideaal. Een tablet is always-on en dus een drempel minder t.o.v. een pc die eerst moet starten, wachten, etc.

Mijn vader is 59, maar die zit nooit op internet. Is allemaal te moeilijk volgens hem. M'n opa en oma zijn wat dat betreft zelfs moderner dan m'n pa.
M'n vader (wordt dit jaar 90, ijs en weder dienende) belde me laatst nog. Het CD'tje met Adobe Lightroom deed het niet meer en het was toch wel tijd voor een upgrade, heeft ie maar gewoon een nieuwe(re) versie gekocht. Alleen wist ie niet meer helemaal hoe het zat met het wachtwoord van het Adobe ID, maar dat bleek het OS-wachtwoord van macOS te zijn. Toch grappig hoe de generatie(s) voor ons ermee omgaan. En toen ook maar een nieuwe diascanner gekocht want de vorige werkte niet goed meer. En ja, Lightroom, want RAW = alles. (En ja als je ruim een halve eeuw met fotografie bezig geweest bent heb je niet genoeg aan alternatieven ;) )

Internet bestaat ook al zeker 25 jaar voor consumenten. "Nieuwerwetse onzin" gaat écht niet meer op. Zelfs mensen van 85 waren toen 60 en nog aan het werk, dan zullen ze ook de introductie van computers meegemaakt moeten hebben.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 13:40]

De mensen van de vorige generaties hadden een ander soort leven dan wij nu hebben, het was werken van 9 tot 6, thuis eten en daarna naar tv kijken of naar de kroeg, bridgeclub, bijbelclub, biljartclub, kookclub en andere sociale bezigheden (wat nu allemaal is vervangen door Youtube, Facebook, Tinder en Netflix). Als je eenmaal zo'n leven gewend bent ben je niet snel geneigd dit om te gooien voor een digitaal leven. Het is de generatie die naar de winkel in de buurt gaat voor boodschappen, meubels en electronica, en de generatie die gewend is te bellen met de winkel, vrienden of de belastingdienst.

Zolang dat sociale netwerk nog bestaat en je nog mobiel bent is de behoefte om over te stappen op de PC voor deze generatie gewoon veel minder. Pas als dat netwerk door ouderdom afbrokkelt en je de hele dag thuis zit, gaan de verveling en eenzaamheid toeslaan. Dan blijkt de PC een bijzonder moeilijke opgave te zijn die niet zo een-twee-drie aan te leren is. Ik leer mijn 78-jarige moeder nog steeds trucjes als (gedeeltelijk) selecteren, copy/paste/hernoemen/verplaatsen (en vervolgens weer terugvinden op schijf) en dat soort 'simpele' dingen.
Nu ja, maar internet is al heel wat langer beschikbaar dan Youtube, Facebook, en Netflix. Mensen van 80 waren nog 'gewoon' aan het werk toen automatisering al écht wel een dingetje was.
Klopt helemaal, maar in bepaalde gebieden is die automatisering pas veel later gekomen. Een kantoormedewerker zal destijds eerder een PC gebruiken dan een arbeider in een autogarage of op het land. Tegenwoordig moet je dan met computers werken.

Er is nog echt een generatie van rond de 60 die niet dagelijks met een pc werken: mijn ouders doen de bankzaken nog steeds op papier met de acceptgiro. M'n moeder weet de basisdingen van een pc wel, maar daar blijft het ook bij. Vraag haar maar niet om iets te bestellen in een webwinkel, dat lukt haar niet.

Mijn vader werkte in een autogarage destijds. Daar was alleen de kassa de enige vorm van "automatisering". En vroeger hingen de auto's niet altijd aan de computer om ze uit te lezen. Tegenwoordig is dat wel anders.
Tja, ze worden dan ook gedwongen gezien steeds meer zaken verplicht online zijn; waaronder overheidszaken.
Verplicht online dingen doen vind ik ronduit schandelijk.
Ik bedoel als er echt geen andere manier meer is, dus ook niet als je langs kantoor mag komen.

Zelf ben ik een ICT'er in hart en nieren, maar niet alle automatisering/digitalisering ondersteun ik.
Ik vind ook wel te vaak dat er instanties zijn die een barriere opwerpen op het internet.
Dan kun je A) lastig je antwoord vinden, B) als je al een telnummer kunt vinden dan krijg je meer dan eens iemand te spreken die gewoon niet snapt wat je bedoelt (want daar is op bezuinigd, externen die kort bij zo;n helpdesk werken) en C) je hebt dan eindelijk je product/oplossing en dan mag je weer erachteraan omdat er iets niet goed is. Dan is echter de molen al in gang gezt en kan de nieuwe helpdeskmedewerker niet altijd vinden wat je bedoelt en ondertussen lopen die belkosten wel lekker door.

Noem me oud, maar sommige dingen waren voor het internet wel beter.
Ik zeg er nadrukkelijk bij dat sommige dingen tegenwoordig wel goed en beter zijn, maar de barriere van bedrijven door klanten naar internet te verwijzen vind ik veelal een vervelende zaak.
Bedrijven waar je een bekwaam persoon kunt spreken prijs ik de hemel in.
Ik zet mezelf dan ook altijd zelf in voor klanten die ik bedien.
Ik ben persoonlijk wel érg blij met sociale media vwb. het contact met bedrijven. Véle malen sneller dan telefoon, e-mail en briefverkeer in elk geval, en doorgaans ook nette oplossingen. Natuurlijk vooral omdat je makkelijk slecht presterende bedrijven te kakken kunt zetten.. maar dan nog.. reactie is reactie ;)
Ik ben persoonlijk wel érg blij met sociale media vwb. het contact met bedrijven. Véle malen sneller dan telefoon, e-mail en briefverkeer in elk geval, en doorgaans ook nette oplossingen. Natuurlijk vooral omdat je makkelijk slecht presterende bedrijven te kakken kunt zetten.. maar dan nog.. reactie is reactie ;)
Een klacht gaan afhandelen via social media is dan ook eigenlijk gewoon de nieuwerwetse versie van in de winkel je stem flink verheffen als je om de bedrijfsleider vraagt. :)
Precies. Maar aangezien webwinkels verder stomdoof zijn heeft het digitaal stemverheffen m’n voorkeur 😜

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.