Google stopt verkoop mediaspeler Nexus Player

Google is gestopt met de verkoop van de Nexus Player, de mediaspeler die Asus maakte voor de zoekgigant. Vorige week presenteerde de Chinese fabrikant Xiaomi in samenwerking met Google al een mediaspeler die wellicht kan gelden als opvolger van het apparaat.

Er zijn volgens Google miljoenen exemplaren van de Nexus Player geactiveerd, schrijft The Verge. Hoeveel de zoekgigant er exact heeft geleverd, wil het bedrijf niet zeggen. De Nexus Player is een mediaspeler die draait op Android TV en Google leverde hem met een afstandsbediening met microfoon voor stemcommando's.

In de behuizing had Google een quadcore-Atom-processor op 1,8GHz van Intel ingebouwd, maar het is niet duidelijk om welk type het precies gaat. Er is ondersteuning voor wifi 802.11ac en er is een hdmi-aansluiting om verbinding met een tv te kunnen maken. Een ethernetaansluiting ontbreekt. Voor opslag is 8GB ingebouwd en de hoeveelheid ram bedraagt 1GB.

Google startte de verkoop van het apparaat eind 2014. Vorige week onthulde Xiaomi op Googles ontwikkelaarsconferentie I/O de Mi Box 3, die ondersteuning voor 4k en hdr heeft. Wanneer de Mi Box uit moet komen en waar hij allemaal te koop zal zijn, is op dit moment nog niet compleet bekend; het enige dat Xiaomi loslaat, is dat hij in ieder geval binnenkort in de VS beschikbaar zal zijn.

Het mediakastje heeft aan de buitenkant een enkele usb 2.0-poort, een s/pdif-audio-uitgang en een 3,5mm-audiojack. De hdmi-poort is compatibel met de hdmi 2.0a-standaard en versie 2.2 van de hdcp-versleuteling. Op draadloos vlak kan de Mi Box overweg met wifi-ac en bluetooth 4.0. Xiaomi levert de Mi Box eveneens met een bluetooth-afstandsbediening die gebruikt kan worden om spraakcommando's in te spreken.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

25-05-2016 • 14:16

46 Linkedin

Reacties (46)

46
46
31
3
0
7
Wijzig sortering
In de behuizing had Google een quadcore Atom-processor op 1,8GHz van Intel ingebouwd, maar het is niet duidelijk om welk type het precies gaat.
Volgens Wikipedia en de wiki van Kodi zou het om de Intel Atom Z3560 gaan.

Voor gewone consumenten is de opvolger allicht interessant. Voor mij alleen als het Kodi kan draaien zonder beperkingen (CEC, dynamische refresh rate, passthrough van alle gangbare audioformaten, etc.). ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 mei 2016 14:30]

Juist. Netflix (in 1080P) en Kodi erbij en ik neem er eentje
Kijk is op chinese websites. Daar koop je voor 70-80 dollar een htpc met windows 10. Heb er zo één thuis en werkt perfect.
Met windows 10 kan je de netflix app gebruiken, kodi en je browser heeft ook nog flash als het nodig is.
Hebben deze Windows sticks al ondersteuning voor HDMI CEC dan? Is toch wel een vereiste als je van plan bent dit soort apparaatjes met een afstandsbediening te besturen.
Da's inderdaad een goeie vraag. Zelf gebruik ik muis/toetsenbord.
Ik kan nu niet zien want die sites zijn geblokkeerd op het werk.

Ik bedoel wel geen sticks. Zelf heb ik een guleek van gearbest met windows 10.
Is zonder ethernet maar er zijn er ook met ethernet te vinden.
Is iets duurder maar zeker wel waard in mijn ogen. IR USB dongeltje, en een logitec harmony. heb je helemaal geen CeC meer nodig.
Of koop er een Bluetooth adapter bij (indien deze dat niet al heeft) en werk met een AB die Bluetooth understeund (of gebruik je mobieltje/tablet)..
Gebaseerd op de x5-z8300 waarschijnlijk?

Geven nog regelmatig problemen met HEVC/H.265 en 4K video.
Dus nog niet helemáál klaar om alles af te spelen wat je maar zou willen.

Hoewel ik je gelijk geef dat je beter zoiets kan nemen dan een of andere speler gebaseerd op Android.
Bij dat laatste moet je maar net een fabrikant treffen die updates doorstuurt want anders is je OS direct verouderd en ook Kodi (aangezien die vaak nieuwere versies van Android nodig heeft).
Ja kan, heb nu een Pi 2 voor Kodi en KPN ontvanger voor Netflix
(OT) eerste keer dat ik van Kodi hoor. Je hebt niet toevallig een goeie set-up tutorial liggen voor Mac OSX?
XBMC heb je vast wel eens van gehoord, dat is de oude naam van Kodi
Ik vind voor OXS, Plex een betere optie.

Op de Plex site staat van alles over een pass waar je voor moet betalen, maar zonder die pass kan je waarschijnlijk alles doen wat je wilt. De pass is alleen nodig als je een backup wil maken naar een cloud dienst en/of met profielen met meerdere gebruikers wilt werken.

Het werkt vrij simpel: Je installeert ergens een plex server, hier heb je toegang toe via een webpagina.
Deze server laat je bepaalde mappen monitoren en zodra je daar wat in zet, wordt dit geindexeerd en voorzien van plaatjes etc.
Vanuit dezelfde of een andere mac/pc/linux/etc benader je de server en krijg je een overzicht zoals Netflix.
Ik ben er heel tevreden over.
Wacht dacht je van "Kodi" in google intikken en jezelf te helpen? He tis gewoon software die je kan installeren. Zo lastig is het niet, ergo: de makers hebben zelf een wiki met instructies:
http://kodi.wiki/view/HOW-TO:Install_Kodi_for_Mac
Het is helemaal niet zomaar software dat je installeert. Om het met torrents goed draaiende te krijgen heb je verschillende add-ons nodig. Wanneer iemand een werkende set-up heeft dan is dat simpelweg leuk om te ontvangen van iemand anders. Ik weet dat je letterlijk alles op Google kan intikken, maar kennis delen en verkrijgen van iemand anders mag ook nog zeker?
En met een PowerVR G6430, een 128 ALU GPU.

Aangezien je een aantal jaar terug Atom N2500 mini PC's had met een GMA 3600 (wat dan weer een PowerVR SGX 545 was) was ik wel benieuwd of de Nexus Player Windows 10 kon gebruiken, want ik zou wel willen weten wat de 3D performance van dit ding is op reguliere non-mobile games. GMA 3600 had al moeite met Painkiller, dus leek het mij wel interessant wat een G6430 zou runnen.

Helaas denk ik dat de 1 GB ram nogal een bottleneck voor W10 zal zijn.
Koop een televisie met Android TV, dan kun je een keer afscheid nemen van 300 afstandsbedieningen en 50 settopboxes.
Koop een televisie met Android TV,
En merk hoe je uiteindelijk alsnog iets externs moet aanschaffen omdat je TV geen updates meer ontvangt.
dan kun je een keer afscheid nemen van 300 afstandsbedieningen en 50 settopboxes.
Voor afstandsbedieningen gebruik ik een Logitech Harmony. Een enkele settopbox (tegenwoordig zo klein dat je die achter je TV kan wegstoppen) die alles voor mij doet bedien ik via HDMI-CEC.
Idee is leuk, maar ik ben tot nu toe geen enkele smarttv tegen gekomen die ook nog maar in de buurt kwam van mijn android box

Er is altijd wel iets met die smart tv's, is het niet de ondersteuning dan is het wel trage hardware, of vage roms, beveiligingslekken her en der en andere problemen.
Welke televisies met Android TV heb jij thuis gehad? Ik hoor iedereen altijd dit soort claims maken, maar ze vertellen nooit welke modellen ze hebben getest. Op mijn Sony-televisie werkt alles naar behoren en alles is prima geïntegreerd; niet langer wisselen tussen HDMI-kanalen, apps als Kodi spelen alles af, Netflix-app is uitstekend, YouTube-app is uitstekend, ik zou niet weten wat mensen nog meer willen hebben.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 25 mei 2016 15:21]

hi10p ondersteuning?
Anoniem: 166774
@NotSoSteady25 mei 2016 15:07
Koop een televisie met Android TV
... en je komt erachter hoe gruwelijk slecht android tv is. Snap echt niet wat google met die misser wil. Heb een gisteren een NVidia Shield gekocht die Android TV draait... wat een gruwel voor zulke goeie hardware. Ga er vandaag meteen een android stock opgooien. Kan niet eens een browser voor Android TV installeren. Er is zo goed als geen fatsoelijke software voor. Wat een bagger.
Leuk bedacht..maar dat levert weer andere problemen op. Zie de volgende news topic...
nieuws: 'Fabrikanten moeten garanderen dat apps op smart-tv's blijven werken'
'Fabrikanten moeten garanderen dat apps op smart-tv's blijven werken'

De Consumentenbond wil dat fabrikanten 'verantwoordelijkheid nemen voor apps die ze op hun smart-tv's installeren'. Fabrikanten schuiven de verantwoordelijkheid voor 'apps van derden' af op de makers van deze apps.
Ik denk niet dat dat een probleem is voor Android TV.

Die problemen die in dat topic worden omschreven worden juist veroorzaakt doordat fabrikanten van televisies nog niet zo heel lang geleden allemaal een eigen OS gebruikten.
Bij een gebrek aan ethernetaansluiting valt deze box voor mij af. Zeker met 4k in het hoofd wil ik niet afhankelijk zijn van WiFi. Jammer!
Uit het vorige nieuwsartikel:
Het mediakastje heeft aan de buitenkant een enkele usb 2.0-poort, een spdif-audio-uitgang en een 3,5mm-audiojack.
Verschillende USB naar Ethernet adapters kunnen werken met Android. Voorlopig denk ik niet dat de gemiddelde 4k stream de theoretische 480 Mbps van USB 2.0 (of de vaak praktische 200 Mbps) zal overschrijden.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 mei 2016 14:31]

Bandbreedte is niet direct het probleem bij streaming, het probleem is dat WiFi onbetrouwbaar is, met name als er veel andere AP's in de buurt zijn. Als elke minuut je wifi het even zwaar heeft, merk je dat direct met streamen.
maarja, dan moet je dus weer een aparte USB adapter los aansluiten, liever meteen een mediaspeler kopen die het ingebouwd heeft..
[edit]...Mi Box is de nieuwe, toch niet goed gelezen...Al lijkt het ontbreken van een ethernetnetaansluiting een eigenschap van de oude box te zijn.

[Reactie gewijzigd door friend op 25 mei 2016 14:40]

Ben erg benieuwd naar de nieuwere versie van Xiaomi. Deze producent is erg innovatief en zet naar mijn mening kwalitatief goed producten op de markt. Jammer dat deze in Europa nog zo slecht beschikbaar zijn, importeren uit China zal voor de normale consument toch net een stap te ver gaan.

Zijn er veel tweakers die de eerste versie Nexus Player hebben? Ben wel benieuwd naar het gebruik en gemak van dit product.
Alle producten van Xiaomi zijn tot stand gekomen via reverse engineering. De prijs van de producten is enorm interssant (bv xiaomi fitness tracker is minder dan een kwart van de prijs van fitbit, weegschaal idem), maar om ze nou innovatief te noemen.... Nee.
Oke, moet ik je gelijk in geven. Innovatief zou kunnen worden vervangen door competitief. Heb meerder powerbanks, oordopjes en dashcams van Xiaomi. Allen uitstekende producten die slecht een fractie van de prijs kosten vergeleken met de bekende merken hier in (west-) Europa. Toch knap voor een bedrijf dat in 2010 werd opgericht en zich zo goed kan meten met de gevestigde namen.
Ze verkopen officieel geen producten in Europa, doen ze dat wel, dan zullen de prijzen aanzienlijk stijgen. Nog steeds goedkoop, maar het verschil wordt dan al snel een stuk kleiner.
Ze hebben een goede cashflow, maar dat is iets anders dan een goed bedrijf.

Producten zijn an-sich prima, en ze hebben veel goodwill opgebouwd bij klanten door een goede prijs/kwaliteit, maar de toekomst zal uitwijzen of ze daadwerkelijk het verschil gaan maken.

Een belangrijk puntje is bijvoorbeeld het OS. Gebaseerd op Android en doet het niet slecht, maar welke keuze ga je maken naar de toekomst toe.

Blijf je hardware maken, of ga je ook meer specialiseren in de software-kant.

Producten van Apple kunnen ondanks wat mindere hardware altijd een goede maatstaf neer te zetten omdat de software zo goed op elkaar aansluit.

Als je het mij vraagt is er ruimte voor een mobiel OS, en als het moet omarm je bijvoorbeeld Ubuntu. Dat klein beetje extra kan het verschil ipv elke keer wat 'prullaria' rond een smartphone. Dat is meer van hetzelfde ipv echt diversificeren.
Ik ben toch erg blij met mn Nexus Player..
Plex player app, chromecast, vevo app en nexus app erop en we gebruiken de Nexus dagelijks nu!
Het probleem dat ik met zo'n toestelletjes heb, evenals bv apple tv, smarttv is dat je afhankelijk bent van de fabrikant. Stopt die ermee dan zit je met een waardeloos toestel.
Koop je een nuc, shuttle, of iets anders van de x86 familie dan kan je redelijk lang en onbeperkt verder.
Uiteraard heb je de apps bij android maar daar heb ik een tablet voor :-).
Ik heb de Nexus Player voor 50 euro op de kop getikt, voor dat bedrag ben ik er erg blij mee.

:9
Idd da's niet veel geld, en je kan ermee doen wat je voor ogen hebt :-).
Hoeveel de zoekgigant er exact heeft geleverd, wil het bedrijf niet zeggen.
Waarschijnlijk dus teleurstellend weinig, het zou toch juist kunne aangeven dat Android TV een interessant platform is om voor te ontwikkelen?
Ik heb via een adapter een lan-kabel aangesloten. Werkt perfect.
Toevallig is er al een dergelijk apparaat verkrijgbaar van Nvidia. De Shield TV. En die ondersteunt al HDMI 2.0, 4K en hdcp 2.2. En heeft een 1G LAN aansluiting. En games. En game streaming (via cloud en pc's met nvidia kaarten). En krijgt regelmatig updates (begin dit jaar is het kastje geupgraded naar 6.0). Zowel de controller als de afstandbediening werken (perfect) via Wi-Fi.

Ik heb het apparaatje en ben er heel erg tevreden over.

[Reactie gewijzigd door Perenor op 25 mei 2016 15:03]

Anoniem: 343919
25 mei 2016 15:22
@B00st3r
Volgens mij is bij een Chromecast zo dat als je een mobiel apparaat hebt (Android telefoons en tablets of iOS telefoons en tablets) dat het dan een afstandsbediening wordt. Je kan dus makkelijk een filmpje kiezen op YouTube en deze op het grote scherm laten zien waar de Chromecast op aangesloten is. Ik zeg afstandsbediening omdat de apparaat niet de berekeningen maakt wat weer ten goede is voor de accu. Je kan daarna je apparaat prima wegleggen.

En zo'n apparaat werkt op zichzelf al. Je kan er ook gebruik van maken zonder apparaat. Uiteraard kan je die ook aan koppelen maar dat hoeft niet. Want volgens mij is dit een concurrent van de Apple TV en de Roku en al die media devices.
Zoals hierboven aangehaald, de logitech harmony is, mits wat tijd, perfect in te stellen. 2 van mijn collega's gebruiken het en zijn heel tevreden. 150 euro vind ik zelf wel iets teveel geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee