'Uhd blu-ray premium'-logo komt ook naar spelers

De UHD Alliance heeft aangekondigd dat ultra-hd-blu-ray-spelers een certificering kunnen krijgen voor het gebruik van het ultra hd premium-logo. Daarmee prijkt het logo niet meer alleen op televisies die aan de uhd-standaard voldoen.

Op dit moment mogen dertig televisies het logo voeren zegt de UHD Alliance. Daar komen nu blu-ray-spelers bij. Het logo moet consumenten de mogelijkheid geven makkelijk producten te kunnen vinden die voldoen aan de standaard. "De certificering van ultra-blu-ray-spelers is een natuurlijke eerste uitbreiding", zegt Hanno Basse, president van de alliantie.

Na de uhd-blu-ray-spelers zijn mogelijk live uitzendingen in uhd de volgende kandidaat die de certificering kunnen gaan voeren, al moeten daar nog wel wat technische hobbels genomen worden om een premium standard te kunnen ontwikkelen voor uitzendingen.

Uhd premium is een standaard die werd ontwikkeld door een groep van 35 bedrijven, waaronder Dolby, LG, Netflix, Panasonic en Samsung. De aankondiging van het bestaan van de groep gebeurde op de CES 2016 in Las Vegas. In de standaard staat onder andere dat voor een apparaat om het uhd premium-logo te mogen voeren, een resolutie van ten minste 3840 bij 2160 pixels gehaald moet worden, een bereik van ten minste 90 procent van de dci-p3-kleurruimte, een 10-bit signaal voor kleurdiepte en gebruik kan maken van hdr.

Waar spelers precies aan moeten voldoen om voor het 'uhd premium'-certificaat in aanmerking te komen, naast een betaalde licentie door de fabrikant, is niet bekend. De standaard bevat namelijk wel aanvullende eisen voor uhd-tv's, zoals een minimum helderheid voor goede weergave van hdr, maar die lijken er niet voor uhd-blu-ray-spelers te zijn. Elk van die spelers moet bijvoorbeeld uhd-schijven met hdr af kunnen spelen. Bovendien heeft niet iedere fabrikant zich achter 'Ultra HD Premium' geschaard. Sony gaat het logo bijvoorbeeld niet voeren, terwijl het bedrijf wel uhd-tv's uitbrengt die aan de eisen voldoen.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

13-04-2016 • 07:44

61 Linkedin

Reacties (61)

61
58
39
3
0
11
Wijzig sortering
Het zal nooit een succes worden als je met internet verbonden moet zijn om je film/serie op disc te kijken
Ik vermoed dat de "massa" daar niet bij nadenkt/of problemen mee heeft.
Denken er inderdaad niet over na en zitten straks met een dure speler en ditto schijven die het niet doen omdat er geen internet beschikbaar is (of elke speler moet ook nog eens met wifi worden uitgebracht)
Of, erger nog, een dure speler en dure schijven die het niet meer doen omdat de producent vindt dat je maar eens een nieuwe moet kopen en de sleutels daarom intrekt. Of, wat waarschijnlijker is, wegens enorm floppen van dit hele systeem, de stekker uit de server trekt...

Dat komt dan nog eens bovenop het probleem dat uit allerlei reviews blijkt dat UHD-schijven nauwelijks scherper zijn dan blurays.

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 13 april 2016 08:22]

Ik vind het heel interessant dat dit als nadelen beschouwd wordt waardoor het gaat floppen. Streaming wordt als grootste en belangrijkste alternatief voor discs beschouwd. Maar voor streaming geldt precies hetzelfde en misschien nog wel meer: als aanbieders failliet gaan is content weg, als je internetverbinding het niet doet kan je niets kijken en als contracten verlopen wordt content simpelweg weggehaald.

En iedereen koopt allemaal spellen via bijvoorbeeld Steam omdat het zo handig is, maar niets houdt Steam tegen om spellen in te trekken. En als ze failliet gaan kan je fluiten naar alles wat je gekocht hebt.

Ik denk dat het wel meevalt dus. Bij een disc heb je tenminste nog een goede kans dat deze zonder internet af te spelen is. Ik denk overigens dat wat je beschrijft nogal een doom-scenario is. Ja natuurlijk is het mogelijk, maar ik denk niet dat veel aanbieders zich in de voet gaan schieten en nette consumenten gaan 'naaien'.
Als jij een film wilt streamen betaal je een klein bedrag om hem op dat moment te bekijken. Als die toko 2 maand later failliet gaat heb je daar geen last van, de dienst is immers al geleverd.

Koop je voor ongetwijfeld 5 of 6 tientjes zo'n schijfje, dan is het failliet gaan van zo'n firma wel degelijk een gevaar. Een reëel gevaar ook nog, want zoals hierboven al terecht opgemerkt is de kans vrij groot dat dit systeem gaat floppen. En dan gaat over 5 jaar lekker de stekker uit de server.
Daarnaast nog een alle reclames en waarschuwingen vooraf.... zucht.. nee.... dat heb je niet bij Netflix of iTunes, gewoon je film kijken zonder eerst verplicht te kijken naar waarschuwingen.... UHD Film dat niet beter/scherper is dat Bluray en 60 euro... nee dankje.
Ik ben verfent verzamelaar geweest van DVD's en heb vele speciale edities etc. en heb er tegen de 1000. Nu kijk ik ze nooit meer. Maar dan ook echt nooit meer. Dit gaat ook gebeuren met m'n blu-rays en later met deze uhd-blu-rays. Dus je wil contect kunnen kijken voor weinig, daar komt het op neer. Het is geen verzamelobject meer, zoals Games, Muziek en Films dat ooit waren. Natuurlijk zijn er enkele die-hards, maar de drijvende kracht achter de massa is weg.
Maar over 1000 jaar zijn ze blij met jou. Als we alles digitaal opslaan en film en series streamen, er steeds minder wordt opgeslagen, dan zal het lastig worden voor historici die na de val van onze beschaving om een duidelijk beeld te krijgen van wat we nu precies allemaal deden.
Over 100 jaar zijn ze mij al vergeten, hoor ;)
Netflix is een slechte vergelijking, je koopt immers geen flim maar een abbo op Netflx.

Daarbij bepaald Netflix wat het aanbod is op een gegeven moment.

Als je bang bent dat je een film niet meer kunt kijken, dan is Netflix absoluut geen alternatief.
Steam heeft gezegd dat als ze ooit over de kop gaan of ophouden te bestaan, ze de spellen dan beschikbaar maken voor gebruik zonder Steam. (bron) Die garantie heb ik bij de UHD-schijfjes nog niet gezien.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 13 april 2016 09:35]

Hier heb ik eigenlijk niet zo heel veel vertrouwen in. Gelukkig zijn er aardig wat games op Steam waar geen drm in zit. Je hebt geen Steam client nodig om deze games te spelen, alleen om ze te downloaden.
Steam heeft een offline modus, als ze hun servers er uit trekken zou je je offline opgeslagen spellen altijd nog kunnen spelen.

DIt geldt ook voor bv iTunes, wanneer je eenmaal een film gedownload hebt hoef je niet met het internet verbonden te zijn om deze te bekijken.
Hoewel dat Steam verhaal waar is, zitten daar wel nog wat haken en ogen aan.

Mocht je ooit je OS opnieuw moeten installeren, dan werken veel spellen toch niet meer. Ook werken sommige spellen niet na bepaalde Windows updates.

Het is niet zo dat je offline installatie zonder meer voor altijd werkt.
Ik moet toch regelmatig validate doen op spellen als ik issues heb, en dan zul je toch echt met de Steam servers moeten verbinden.

Het is dan ook niet bedoeld voor het scenario dat jij voorschrijft maar gewoon om te kunnen spelen als je onderweg bent.

En wat iTunes betreft ben ik er niet helemaal zeker van, maar volgens mij kun je die films niet bekijken zonder iTunes. Dus als ze de stekker er uit trekken, dan kun je Steam en iTunes net zo lang gebruiken tot dat er een bug op treed waardoor ze niet meer starten.
De software die jij pak 'm beet 15 jaar geleden op disc hebt gekocht werken vaak ook niet meer op je huidige PC. Daar moet de gebruiker zich aan aanpassen, bijvoorbeeld via het gebruik van emulatie of het bouwen van een retro-PC met oude hardware en ditto OS.

Niets werkt voor altijd. Behalve een Nokia 3310 dan. :+
Dat komt dan nog eens bovenop het probleem dat uit allerlei reviews blijkt dat UHD-schijven nauwelijks scherper zijn dan blurays.
Je moet niet maar wat naroepen, he...
Er is genoeg (demo)materiaal die aantoont dat UHD (van dichtbij) gewoon veel scherper is en met meer dynamisch bereik. Die UHD-schijven waar jij op doelt, zijn gewoon films die op 2K verwerkt zijn en opgeschaald naar 4K. Tja, zo ga je de native 4K resolutie van de UHD TV nooit halen natuurlijk.

Wel apart dat Sony de certificatie niet gaat voeren, terwijl ze de Board Member zijn. Geeft waarschijnlijk aan dat die certificatie technisch weinig voorstelt en gewoon een marketinglabeltje is. De massa viel tenslotte ook gewoon massaal op dat gouden "FullHD 1080P" stickertje, dus dit moet wel weer lukken. Sony verwacht schijnbaar dat ze het UHD Premium stickertje niet nodig hebben voor hun verkopen.
Ik denk dat dat wel mee zal vallen omdat een fabrikant X natuurlijk nooit meer aan jou een apparaat verkoopt na zo'n stunt – en ook anderen die hiervan horen zullen minder snel een X kopen. Schade door kapotte reputatie zou hoog zijn. De kosten van het in de lucht houden van zo'n server zijn nihil.
En met Wifi aan boord heb je wel internet ineens?
Krijg je een simcard slot in je bluray speler hah.
Je bedoelt te zeggen dat de producenten daar niet bij nadenken of problemen mee hebben?

De gewone man zal vast niet in de positie willen komen dat een film niet werkt omdat het internet er even uit ligt.
Je zal zon ding maar voor je huisje in de middle of nowhere in frankrijk oid kopen. Kom je daar een maand na aanschaf achter...
Dan leidt je een vrij decadent leven en zal je het wel niet erg vinden; als je in je vakantiehuisje in Frankrijk een UHD TV en UHD Premium BluRay speler hebt staan... :+

[Reactie gewijzigd door BitsThatByte.nl op 13 april 2016 09:53]

Ooit eens gedaan, lekker rustig. Enige internet was supertraag edge als je al bereik had.

Op een regenachtige dag lekker filmpje gekeken, maar als je straks internet nodig hebt om dat te doen...
Dat is dan ook een optie die al zeker in het begin niet zal gebruikt worden en vermoedelijk ook niet snel zal gebruikt gaan worden. Vele film fans die vandaag nog investeren in een collectie geven namelijk nu al aan dat ze op dat moment geen schijfjes meer gaan kopen waarop deze beveiliging actief is.
Daar hoor ik anders niemand over klagen als het om streamingdiensten gaat. Daar heb je namelijk ook altijd internetverbinding voor nodig.
Ik wil best verbonden met internet zijn om een film te kijken. Maar dan wil ik geen schijfjes... Streaming vind ik beter qua gebruiksgemak, dan hoef ik niet naar een winkel om schijfjes te kopen, of te wachten op bezorgers. Denk aan Netflix, iTunes, ...

[Reactie gewijzigd door KopjeThee op 13 april 2016 08:46]

Ja of schijf zonder internet verbinding maar niet allebei. Als je internet uit lig heb je ook nix aan de schijf. Dus zie ik geen nadeel tussen streaming en de disc.
Ik heb hier een Samsung UBD-K8500 speler met drie UHD blu-ray discs (the Martian, Wild en Sicario), en ik kan je verzekeren dat de speler de discs ook zonder internet verbinding afspeelt.
Het probleem met UHD BluRay zit hem in het feit dat BluRay enorm geflopt is en Streaming media (denk aan Netflix, Youtube, iTunes: wacht maar; binnen een jaar hebben we een Apple TV 4K met iTunes 4K films) het stokje over hebben genomen. UHD BluRay is er puur om de BluRay discs te "redden" maar dat gaat gewoon net zo goed keihard falen.

Ik hoop dat ze met een volgende generatie iets als memory kaarten met films gaan verkopen. Met mooie verzamelmappen kan je dan 100en films makkelijk opbergen. Discs zijn groot, onhandig en bekrassen nog steeds veel te makkelijk.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 13 april 2016 08:56]

Blu-ray is helemaal niet geflopt. En hoewel vele consumenten over zijn op streaming media zijn dat hoofdzakelijk mensen die occasioneel eens een filmpje kijken. Vele film fans kopen nog altijd hun films op BD gewoon omdat streaming op gebied van kwaliteit veel slechtere resultaten geeft dan een Blu-ray schijfje. En voor de film fan is beeldkwaliteit ook nog altijd belangrijk.
ben het helemaal met je eens,

Probleem is dat de "normale "non tweaker, liefhebber niet echt het verschil ziet met dvd en blu ray ! dat is alvast een punt. Bovendien klinkt het geluid via een normale tv en blu ray speler niet echt beter op blu Ray !

je gaat er pas van profiteren als je een goede geluid set in huis hebt staan.

Kortom de minderheid ziet de voordelen wel zitten maar de meerderheid niet, als men dan ook nog het prijsverschil (ook al is dat tegenwoordig relatief klein ) ziet is men om naar DVD ! helaas....
Ik had altijd gedacht vroeger dat we van DVD's over zouden gaan op SD kaartjes met films erop.

Veel makkelijker, kleiner, beter te bewaren. En wat denk je van het vervoeren van die dingen, in een klein hoesje, kan je er 20 keer zoveel vervoeren in 1 container.

Leuk te zien dat er nog iemand zo over nadacht :)
Hier zit toch geen hond op te wachten... Als het aan de industrie ligt hebben we over een paar jaar allemaal behoefte aan 16K super-ultra-mega HD...
Volgens mij is het zelfde gezegd over iedere andere feature die jou TV momenteel heeft.

Er is ook zo iets als het creëren van vraag, en dat gebeurt al jaren.
Sowieso zijn veel bedrijven langzaam aan een soort van ponzie scheme geworden, waardoor ze als maar moeten groeien en een grote afzet moeten hebben.

Daardoor moeten ze steeds nieuwe modelen hebben, en een nieuw model moet weer een reden hebben om het te kopen.
Toch bizar dat men vraag wil creeeren door aantoonbaar de weg van de minste weerstand te kiezen. Al die wanpraktijken- en producten en keurmerken leveren namelijk niets op en de industrie heeft de grootste moeite zichzelf van geloofwaardigheid te voorzien. Men wil vraag opwekken met lucht, ik heb nooit begrepen hoe men dat bedenkt en verwacht dat hele volksstammen er in trappen.

De audio wereld heeft hier ook last van.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 april 2016 12:05]

Kijk naar bijvoorbeeld Apple.
Er waren zat smartphones met touchscreens, maar Apple wist het te verkopen als "Magisch". Ineens had iedereen er een nodig, ook al was er geen vraag.

Of nog beter, de mobiele telfoon ansig. Niemand hoefde er een, totdat provider ze begonnen te pushen.

[Reactie gewijzigd door LOTG op 13 april 2016 12:08]

Tja, dat is toch niet het beste voorbeeld. Wat Apple deed was de beste stap op het juiste moment. Ze gingen functionaliteiten bundelen en versimpelen die voorheen nogal slecht functioneerden, en tegelijkertijd gingen ze al die losse zaken koppelen in één apparaat met één goed werkend OS.

Dat was destijds echt wel een unicum en ook iets wat nog niemand voor ogen had. Dát is de sleutel tot het succes geweest. Het is vergelijkbaar met de timing van de zoekmachine van Google en hoe die heel snel steeds beter werd - Google werd groot in de tijd dat internet een doolhof was. Kortom: beide voorbeelden, niet van het creeren van vraag, maar van het bedienen van een lang gekoesterde behoefte van een hele grote groep mensen. Overzicht en inzicht, gebruiksgemak. Jan met de Pet is vrij praktisch ingesteld: het moet werken, en niet te moeilijk graag. Daar spelen deze 'producten' heel goed op in.

En daarmee is meteen het grote verschil duidelijk tussen een Apple of Google en de hier voorgestelde verbeteringen in A/V. Er wordt hier een kwaliteitsslag gemaakt, maar het is nog maar de vraag in hoeverre die echt nuttig is en vooral, of het de prijs waard is. Ik zie het vooralsnog als een niche ontwikkeling die misschien heel erg langzaam voet aan de grond zal krijgen. Het zal nog jaren duren voordat de consument er klaar voor is, de content er klaar voor is, en de technologie ver genoeg is uitontwikkeld om echt meerwaarde te bieden. Totaal andere zaak dus. Het is wel belangrijk dat onderscheid te maken en de bullshit innovatie eruit te filteren, vind ik :)

[Reactie gewijzigd door Vayra op 13 april 2016 12:13]

Hoezo naast het aantal ook randzaken als HDR? UHD is toch gewoon UHD? Of moet dit 'premium' nog ff wat extra consumenten lokken.

De tv industrie is een bubbel aan het worden. Onnodige specs, 40000 keurmerken, 3D onzin, zinloze smart tv gimmicks etc. Ik denk dat alleen OLED een kleine revolutie kunnen veroorzaken, maar ik denk dat de gemiddelde consument daar geen reet om geeft. Die wil gewoon een lekkere platte televisie met een groot scherm. Het verschil tussen 720p, 1080p en 4k zal hen niet eens opmerken (en niet eens onterecht)
Platte OLED UHD HDR TV is meer dan welkom, en het liefst nog een beetje betaalbaar ook.
Volgens mij is premium niks extra. Zoals ik het lees betekend het alleen dat de BR-speler geschikt bevonden is om UHD af te spelen volgens de specs die er aan verbonden zijn.

De hele tv industrie is verzadigd met duizend en 1 soorten TV's.Waarbij de gewone consument niet meer weet welke tv hij/zij moet pakken. Verkopers spelen hier slim op in door, naar mijn mening, overpriced een tv aan te smeren die niet geheel aansluit aan de wens. Gezien de normale consument de verkoper vertrouwd kopen ze toch dit model.
UHD op zich is een term die slaagt op de schermresolutie. Als men dus spreekt over UHD Premium TVs dan weet je wel dat ze alle mogelijkheden die een UHD BD speler heeft kunnen benutten zoals HDR.
Als je het verschil tussen 720p en 1080p niet kan opmerken is er iets goed mis met je.
Zal blij zijn een keertje wat uhd content te kopen voor mijn LG ef950v. Ben nu nog steeds overgeleverd aan netflix en youtube waar de bit rate toch gedrukt word. En nu wel eens volwaardig alles in zijn volleglorie te zien.
Dit is typisch zo'n logo dat er over een paar jaar mega oubollig uitziet
http://www.macguide.ru/wp...0/05/Apple_Color_Logo.png
http://stuffpoint.com/ata...82-atari-logo-rainbow.png
http://www.cedmagic.com/featured/he-man/rca-rainbow-logo.jpg

[Reactie gewijzigd door RoadRunner84 op 13 april 2016 09:25]

Het ziet er nu al zo uit vind ik :D
Is er ook een Ultra HD certificering naast deze 'premium', want dat lijkt me zeer verwarrend?

Ik vind het overigens wel zeer gaaf dat er met de standaarden tegenwoordig hoog wordt gemikt. Er zit duidelijk vooruitgang in. Ik kijk uit naar 10-bit wide color gamut en HDR.

Nu nog meer systemen zoals THX Media Director waardoor de settings van TV's en randapparatuur ten minste goed staan.
Auto calibration dmv een dongle zou ook een optie kunnen zijn, zo'n X-rite meter kost retail maar 200 euro, zou je makkelijk bij een TV kunnen krijgen.

[Reactie gewijzigd door Psychilles op 13 april 2016 13:15]

Ik zelf vind het erg fijn om na een maatstaaf te streefen, dat is vooral fijn wanneer je speakers gaat bouwen. Je werkt vanuit het oogpunt om het geluid zo neutraal mogelijk te krijgen waardoor je het ook echt beleefd zoals 't bedoeld is.

Wel ben ik van mening dat THX zichzelf op sommige punten lelijk op de kaart heeft gezet, monster cable HDMI/scart kabels. En natuurlijk dingen als de Z-5500 dat ga je toch niet zo'n sticker geven lijkt me.
Ik ben het met je eens. Ze hebben een beetje hun ziel verkocht. Het blijft natuurlijk een ingewikkeld business model. Uiteindelijk hebben ze gewoon een heel idealistische doel, lijkt me lastig om geld mee te verdienen. Ik ben zelf wel erg te spreken over de bioscopen. Vind Kinepolis hierin een zeer goed voorbeeld.
Ik hoop dat deze standaard ook weergeeft dat deze de HDCP 2.2 kopieerbeveiliging heeft. Want met een wirwar aan 4K producten die nog een oudere HDCP versie hebben die dan uiteindelijk niet werken op je AV receiver of tv, wordt het echt wel heel onoverzichtelijk.
Ik zal misschien een bezoekje aan Pearl moeten afleggen maar waar staat dat de spelers verbonden moeten zijn met het internet?
Nog nooit van UltraHD Premium gehoord tbh. Sleep er anders wat overbodige termen bij.

In 2026 heeft iedereen dan een"blackRay SuperUltraHD Premium Deluxe speler".. 8)7 Het moet niet gekker worden.

[Reactie gewijzigd door ScSi op 13 april 2016 08:11]

Ik zou Turbo erbij doen.
Gewoon voor dat street fighter gevoel haha.
Maar indd. Voor de belezen mensen gewoon koude marketing crap.
Echter als ze het goed positioneren gaan mensen er nog waarde aan hechten ook.

Heeft AH niet dat 'bewuste keuze' gelul? Hagelslag! Bewuste keuze want ik heb zin in suiker vandaag, maar deze heeft 30% cacao of zoiets
En injection, Super Ultra High Definition Turbo Injection Premium Deluxe
En dan een limited edition ervan :p

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee