Dit soort discussies bevinden zich altijd binnen een standaard raamwerk maar laten belangrijke factoren buiten beschouwing.
"The point of public relations slogans like "Support our troops" is that they don't mean anything... That's the whole point of good propaganda. You want to create a slogan that nobody's going to be against, and everybody's going to be for. Nobody knows what it means, because it doesn't mean anything. Its crucial value is that it diverts your attention from a question that does mean something: Do you support our policy? That's the one you're not allowed to talk about."
-- Noam Chomsky
Wat ik er mee bedoel is dat een discussie over (de bescherming) van privacy een soort slogan is waar iedereen voor is, want niemand is tegen privacy. En dus gaat het al snel over welke maatregelen je dan moet nemen, stoute amerikanen, domme EU (of andersom want de regels zijn niet streng genoeg of zijn te zwak) en verzand dan zonder tot echte conclusies te komen.
Waar Chomsky de vraag opwerpt of je het beleid steunt, koppel ik dat aan een fundamentelere vraag, namelijk of je akoord bent met de indringende wijze waarop ICT in de samenleving gebruikt wordt en vooral ook, of je zélf iets kunt doen om te voorkomen dat ICT zo'n negatieve invloed kan hebben op je recht op privacy.
Het verbaast me altijd hoe we praten over het politieke niveau en hoe een verdrag over data en informatie en gegevensopslag en al wat meer geregeld moet worden. Maar het merendeel van de mensen gebruikt wel zélf nog google en facebook en andere sociale media. Mensen gaan nog steeds wel zelf akkoord met een TOS zoals die van Occulus en men laat bar weinig zien dat men met de voeten stemt door zo'n TOS niet te accepteren.
En velen zien het IOT helemaal zitten en gebruiken gerust een smart phone met allerlei apps die soms gegevens versturen - en wie leest nu oprecht elke keer de TOS?
Ik vind het goed dat er gepraat wordt over de politiek en de EU maar een bewustwording van ons eigen aandeel is belangrijker. We moeten anders leren nadenken over dingen. Gratis diensten bestaan niet. En moet alles gratis zijn? We hollen onze lange termijn rechten uit voor de lol van de sociale media op korte termijn.
Men vind de drone helemaal top en denkt oprecht en naief dat het misschien wel eens af en toe een probleem zal opleveren, maar dat daar dan regels voor zijn en er gestraft wordt - en dat is het dan. Dezelfde houding had men ook toen internet in de kinderschoenen stond. Het is het algemene en diep gewortelde vertrouwen wat mensen vaak letterlijk zo uitspreken: 'Men/ze vinden er wel wat op...'
En dat blijkt helaas vaak niet te gebeuren of te laat.
Er zou niet zo'n gedoe zijn elke keer rond EU regelgeving en de verhouding tussen ons en amerika als we zelf niet zo veel data beschikbaar maken, die dan weer beschermd moet worden achteraf, in een wereld waar innovatie zo snel het spel verandert dat nieuwe regels al snel weer verouderd zijn, waar loopholes in zitten voor Big Data.
Dan denk ik dat er dus iets fundamenteels fout zit in de manier waarop we technologie invoeren en gebruiken in de samenleving. En zo maken we onszelf aldoor slachtoffer van ons eigen gebrek aan moed om een morele keuze te maken. Om verantwoordelijkheid te nemen.
En dus zijn veel mensen hypocriet. Men noemt 1984 als waarschuwing maar heeft mogelijk wel een GSM, een fb account, een google account, gebruikt twitter, Instagram en weet ik veel wat allemaal nog meer, omdat men vind dat men het eigenlijk veilig moet kunnen gebruiken en gratis bovendien.
Er zou niet zo'n hoog politiek spel gespeeld hoeven worden als we als burger zelf meer controle nemen over ons eigen gedrag en onze eigen data. Dat wil niet zeggen dat er geen regels hoeven zijn, maar de hoge urgentie en lading zou er wat af gaan.
De politiek is reactief en te laat met reageren omdat bedrijven het initiatief nemen, om onze gunst als consument, ons verleidend met 'gratis' en 'leuk' en als we ons daarin volledig verliezen en helemaal los gaan op internet, dan moet de politiek uit onze naam ons beschermen. Niet slim.
De samenleving is het ultieme gevolg van je eigen gedrag.
Ooit verbrandden vrouwen hun bh.

Misschien moet deze generatie fb verbranden?