Crytek en Basemark hebben gezamenlijk VRScore aangekondigd. Bedrijven kunnen direct aan de slag met de benchmarksoftware voor virtualreality door deel te nemen aan het ontwikkelingsprogramma. Een versie voor consumenten verschijnt in juni.
Het doel van VRScore is volgens de makers om een benchmark neer te zetten die is gebaseerd op een engine die ook daadwerkelijk in games gebruikt wordt. Benchmarksoftwaremaker Basemark is daarom in zee gegaan met Crytek, zodat de CryEngine 3 gebruikt kon worden voor het softwarepakket om prestaties op gebied van virtualreality-weergave te meten.
De software is de afgelopen negen maanden in ontwikkeling geweest en nog niet definitief klaar. Bedrijven die aan de slag willen met VRScore kunnen tegen betaling deelnemen aan het development programma, waarmee ze toegang krijgen tot alle ontwikkelversies van de software. In juni moet de definitieve versie van het pakket verschijnen en komt er een gratis versie voor consumenten, met beperkte functionaliteit. Daarnaast komt er een betaald Pro-pakket zonder beperkingen, de prijs is nog niet bekend.
VRScore biedt ondersteuning voor alle bekende headsets, zoals de Oculus Rift, HTC Vive en OSVR van Razer. De software kan de prestaties van een pc meten en zo aangeven in hoeverre deze geschikt is voor weergave van vr-beelden. Ook komt Basemark met de VRScore Trek, een apparaat dat metingen kan uitvoeren op de headsets en zo de latency tussen de weergave voor het linker- en rechteroog kan meten.
Zowel de processor, grafische kaart als de headset krijgt een score toegewezen na een benchmark met VRScore. Er zal een online database gemaakt worden waar gebruikers deze vr-scores onderling kunnen vergelijken.
Ook Futuremark werkt aan een benchmarkprogramma voor virtual reality. VRMark is al beschikbaar in de bètaversie van 3DMark 2016. Steam bracht in februari een tool uit om de prestaties van pc's te meten wat betreft het weergeven van virtualreality-beelden.