LG onthult G5-smartphone met uitbreidingsmogelijkheden

LG heeft de G5 aangekondigd. Het nieuwe vlaggenschip van de Zuid-Koreaanse fabrikant beschikt over een Snapdragon 820-soc en heeft een verwisselbare accu. Door de accu te verwijderen komt er ook ruimte vrij om uitbreidingen aan te sluiten.

De LG G5 draait op Android 6.0 Marshmallow en heeft een 5,3"-ips-scherm met 2560x1440 pixels. Het scherm maakt gebruik van always-on-techniek waarmee het constant de tijd en datum toont. Ondanks dat LG geen oledscherm gebruikt, zegt de fabrikant dat de functie zeer weinig stroom verbruikt. De Snapdragon 820-soc heeft vier cores van Qualcomm's eigen Kyro-ontwerp en wordt bijgestaan door een Adreno 530-gpu en 4GB lpddr4-werkgeheugen. Er is 32gb ufs-flashgeheugen aanwezig, dat kan worden uitgebreid met een micro-sd-kaartje.

Het toestel is voorzien van twee camera's aan de achterkant. Een reguliere camera met 16 megapixels en daarnaast een groothoekcamera met resolutie van 8 megapixel. De camera met groothoek geeft een beeld van 135 graden, 1,7 keer wijder dan reguliere smartphonecamera's. Aan de voorkant is een frontcamera met 8 megapixels geplaatst. Het toestel weegt 159 gram en is voorzien van een usb type-c-connector met usb 3.0-specificaties. LG brengt de G5 op de markt in de kleuren silver, titan, gold en pink.

LG heeft nog niet bekendgemaakt wanneer en tegen welke prijs de G5 te koop is in de Benelux.

LG G5

De LG G5 heeft een uni-body metalen behuizing, maar de onderkant van het toestel is los te halen zodat de accu, die een capaciteit heeft van 2800mAh, verwisseld kan worden. Via dit mechanisme kunnen ook uitbreidingen worden aangesloten die LG aankondigt als Friends. LG komt in eerste instantie met de CAM Plus en HiFi Plus: eerstgenoemde zorgt voor meer houvast en voegt fysieke knoppen toe om foto's te maken en te zoomen. Ook is dit accessoire goed voor 1200mAh extra accucapaciteit. De HiFi Plus-module met B&O Play is een digital audio converter die voor betere geluidskwaliteit moet zorgen en ondersteuning biedt voor high-res audio. De module kan ook in combinatie met andere smartphones en pc's gebruikt worden volgens LG.

Naast de 'vrienden' die via het fysieke slot aangesloten worden, kondigt LG ook nog een aantal andere accessoires aan die draadloos of met een kabel met de G5 verbonden kunnen worden. Zo presenteert het merk de LG 360 VR, een virtualrealitybril die 118 gram weegt en met een usb-c-kabel aangesloten wordt. Het kleine vr-brilletje gebruikt lcd's van 1,88" met resolutie van 960x720 pixels, wat resulteert in een pixeldichtheid van 639 ppi. Volgens LG toont de vr-bril een beeld dat vergelijkbaar is met een 130"-tv.

Verder is er de LG 360 CAM, een 360-gradencamera die is uitgerust met twee 13-megapixelcamera's en groothoeklenzen met beeldhoek van 200 graden. Daarmee maakt de camera foto's in '2k-resolutie' volgens LG. Drie geïntegreerde microfoons moeten daarbij 5.1-surround-geluid op kunnen nemen. In de 360 CAM zit een 1200mAh accu en 4GB opslagruimte. Gemaakte 360-gradenvideo's kunnen worden geüpload naar Street View, YouTube, of bekeken worden met de vr-bril.

Ook komt LG met de Rolling Bot. Dit is een apparaatje dat rolt als een bal en tegelijkertijd foto's en filmpjes maakt met een 8-megapixelcamera. Volgens LG kan de bal gebruikt worden als beveiligingssysteem voor in huis of om huisdieren in de gaten te houden. De bal is vanaf afstand te bedienen en te besturen.

LG voorziet de G5 van een Friends Manager-app, waarmee de accessoires gedetecteerd kunnen worden en er in drie stappen een verbinding gemaakt kan worden. Exacte details over de uitbreidingen heeft LG nog niet gegeven, ook zijn er nog geen prijzen bekendgemaakt.

LG G5 Friends

LG FriendsLG FriendsLG FriendsLG Friends

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

21-02-2016 • 14:43

117

Reacties (117)

117
116
78
2
0
8
Wijzig sortering
Wat mist in dit artikel is het daadwerkelijke formaat van de telefoon: 150x74 milimeter. Mij 2 centimeter te lang, 0,5 centimeter te breed om met 1 hand lekker te bedienen (wat ik driekwart van de tijd doe).
Beetje presentatie van niks om eerlijk gezegd. Veels te blij, terwijl het eigenlijk nergens op slaat.

Vind het een mooi toestel, alles in basis is nagenoeg perfect. Hulde aan LG voor de USB-C connector(Samsung S7 heeft dat dus niet). Nu voor de minpuntjes:

- Modulair design is gewaagd, maar niet ideaal uitgevoerd lijkt mij. Tot nu toe is dit het enigste toestel dat deze modulaire "device specific" slots kan gebruiken. Hiervoor moet je sterk staan in de markt, iets wat LG nog wat mist ben ik bang voor.

- Always on display voor dit soort displays lijkt me niet echt een goede feature. Stel het zou op e-ink schermen gebeuren, dan is dat wel te verantwoorden. Het grootste deel van de tijd staat dat scherm aan in je broekzak.. Als ze nu ook maar niet die "swipe to unlock" features gaan gebruiken (mijn M8 heeft nondeju veel broekzakgesprekken gehad).

- Hifi op een telefoon? Serieus. Vind het best geniaal dat ze met die slot zelfs nog steeds 3.5mm jacks gebruikt, echt een gigantische faal. Waarom? Iedereen die HiFi luistert die heeft wel ergens een dedicated apparaat die beter werkt. Diensten zoals spotify (m.u.v. Tidal) bieden nog niet eens HiFi qualiteiten (Spotify gebruik 320kb/s vorbis max). En stel de vorige 2 zouden niet waar zijn.. waar ga je het dan op aansluiten? High end koptelefoons hebben een dedicated amplifier nodig. (dure) IEM's worden voornamelijk gebruikt door... je merkt het zelf.. geluidstechnici of muzikanten, geen smartphonegebruikers.

Al met al lijkt het mij een prima telefoon, maar dat hele modulaire design mocht er van mij er uit
Volgens mij gaat het always on display automatisch uit in je broekzak door de proximity-sensor. Het is dan niet altijd always on, maar hij zal niet per ongeluk aan gaan in je broekzak.
Het scherm verbruikt volgens LG maar 0,8% accu per uur met always-on.
Dat is toch 20% per dag alleen maar voor die functie. Voor veel mensen geen probleem met dagelijks opladen, maar voor mijn gebruik (telefoon om de paar dagen opladen) eet het toch iets teveel stroom waardoor ik die functie uit zou zetten.
Nope, dat is 20% voor het aanhebben van je telefoon plus die functie.
Oke, blijkbaar zijn veel mensen niet bekend met de always on functie en gaan ze er daarom maar van uit dat het niet goed werkt of veel van je accu kost.

Ik gebruik al jaren Lumia toestellen met deze functie. Het scherm is niet te fel 's nachts omdat het erg gedimd de tijd en notificaties weergeeft.

Zodra je je telefoon in je zak stopt gaat het scherm alsnog uit, dus zeggen dat hij continu 0,8% draint, klopt van geen kant. Sowieso is die 0,8%, zoals al eerder gezegd werd, het standby verbruik van de telefoon met de functie aan. Dus het stroomverbruik van de radio chip en andere functies zitten hier ook bij inbegrepen. Daarnaast, na al die jaren heb ik nooit verschil in accuduur kunnen merken wanneer ik de functie aan- of uitzette.

Geef het gewoon een kans en je zult zien dat je de functie al snel niet meer kunt missen. En is het alsnog niks voor je, dan zet je de functie gewoon 'always off'.

En nog een laatste toevoeging voor de mensen die denken dat je scherm gaat inbranden: nee dat gaat hij niet doen, want een keer in de paar minuten verspringt de informatie op je always on scherm, net zoals een screensaver destijds.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 26 juli 2024 14:54]

"Always on display voor dit soort displays lijkt me niet echt een goede feature. Stel het zou op e-ink schermen gebeuren, dan is dat wel te verantwoorden. Het grootste deel van de tijd staat dat scherm aan in je broekzak.. Als ze nu ook maar niet die "swipe to unlock" features gaan gebruiken (mijn M8 heeft nondeju veel broekzakgesprekken gehad)."

Ho wacht even.
Ten eerste gebruikt Always on /Glimp je licht sensor.
Dat kost genoeg energie, dat is net zoveel als dat jij je helderheid van je scherm op "automatisch" hebt staan.
Daarbij wordt voortdurend gecontroleerd wanneer jij hem in je broekzak hebt of niet.

Ten tweede komt de accelerometer te pas om te meten of in welke stand jou mobiel staat. (Op de tafel omgedraaid ligt, dus geen licht inval)

Ten derde, het scherm ververst zich zelf om de minuut waardoor je dus veel energie bespaard.

Conclusie zoveel gebruikt Always on/Glimp niet zoveel stroom. als je zo denken.

[Reactie gewijzigd door Berlinetta op 26 juli 2024 14:54]

Lichtsensor zal niet gebruikt worden lijkt mij, maar de nabijheidssensor wel. Dan hoeft het toestel ook niet te weten hoe het ligt, diezelfde sensor bied voldoende informatie
Always on.....Hoewel de naam anders doet vermoeden, staat het niet altijd aan. LG heeft gewoon goed nagedacht, op het moment dat de lichtsensor aan de voorzijde afgedekt wordt, schakelt het scherm uit. Ik heb een LG V10, als je je vinger voor de sensor houdt, gaat het tweede scherm uit. Net als wanneer je het toestel omdraait. Heel slim, zo eenvoudig. Dus in je broekzak staat het ook niet altijd aan.

Het is echt een super feature! Helemaal top, zou het nooit meer willen missen!

Enne, wat betreft je opmerking over HIFI op een telefoon.... Ik heb een dure IEM (Shure SE 535) en heb JUIST de V10 gekocht vanwege de DAC en de goede versterker. Dus ook deze redenatie klopt niet. Ga je op internet een beetje speuren, dan zie je dat veel meer mensen voor de V10 hebben gekozen vanwege de versterker. Ik gebruik mijn mobiel veel voor muziek (sporten, motor rijden, vliegtuig) dus zo'n rare gedachte is het niet.

[Reactie gewijzigd door JUST_me op 26 juli 2024 14:54]

Het zal echter niet de lichtsensor zijn, maar de nabijheidssensor...
Waarbij een nabijheids sensor vaak werkt met IR licht.

Iig het heeft weinig zin dit bij iedere post waarbij licht sensor vermeld word te gaan posten, daar het waarschijnkijk ook om de lichtsensor gaat omdat het namelijk erg moeilijk is een kleine nabijheids sensor te bouwen die alle mogelijke materialen herkend waar op, onder of in een telefoon terecht kan komen.
Het is wel degelijk een aparte sensor. Desalniettemin was mijn post niet in de wijsneus uit te hangen, maar om mensen iets bij te brengen. Ik denk niet dat dat zo nutteloos is als je nu laat voordoen.

En de sensor hoeft alleen te weten hoe het is gesteld aan de voorkant van de telefoon. Dat het met IR werkt in de meeste gevallen wist ik zelf niet, dus ook hier leer ik iets bij waardoor het nut van mijn post, in ieder geval al voor mij, bewezen is.
Als ze nu ook maar niet die "swipe to unlock" features gaan gebruiken (mijn M8 heeft nondeju veel broekzakgesprekken gehad).
Je kan het op de M8 ook gewoon uitzetten hoor... maar ik snapte zelf ook niet echt waarom ze (schijnbaar) niet de proximity sensor er bij betrekken zodat hij niet kan unlocken in je broekzak. Ik heb dat opgelost door een simpel unlockpatroon in te stellen, dan unlockt hij ook niet meer in je broekzak en kun je wel nog het toestel aan zetten zonder naar de powerknop te reiken.
Je moet het zien als een innovatie.
Als ze niets proberen, dan komt het gemopper dat ze veilig zijn, achterblijven.

Daarnaast hoef je de modulaire functie niet te gebruiken.

Wat betreft USB-c...Hulde? misschien wat vroeg, maar wel future-proof en maakt dat je hier wel even mee vooruit kunt.
Ik mag toch hopen dat de 'always on' feature ook uitgezet kan worden? Ik gebruik mijn smartphone namelijk ook als wekker en ik zit er echt niet op te wachten dat het scherm de hele nacht aanstaat. Daar komt heel veel licht vanaf. Verder wel heel tof om een bedrijf te zien dat het echt aandurft om iets innovatiefs op de markt te brengen.

[Reactie gewijzigd door Rixos op 26 juli 2024 14:54]

Hoeveel licht er vanaf komt is natuurlijk maar net afhankelijk van hoe ze het implementeren. Als LG zegt dat het heel weinig energie kost dan zal het ook wel niet veel licht geven. Mijn One M8 kan het scherm al heel donker zetten, ik lees bv met de kindle app in het donker en als ik het scherm dan op het plafond richt dan zie ik nog maar net een heel zwak schijnsel. Dit display kan misschien nog wel donkerder dan. Verder kan ik me voorstellen dat er wellicht een soort local dimming techniek in zit waardoor alleen de backlight aanstaat daar waar de klok weergegeven wordt, dat scheelt ook alweer.
alarmklokken hebben ook verlichte displays zonder dat je hele slaapkamer verlicht is, dus waarom zou dat niet in een telefoon kunnen als de fabrikant er al rekening mee houdt.
Ik heb een LG V10 met een tweede, secundair display. Dat staat ook altijd aan. Maar wanneer je het toestel omdraait (of de lichtsensor afdekt) denkt het toestel dat het in je zak zit waardoor het uitschakelt.

Wat mij betreft een SUPER handige feature. Je kan altijd zien hoe laat het is, of je notificaties hebt en Spotify er mee bedienen. Zou het nooit meer willen missen......
Anoniem: 541357 @Rixos21 februari 2016 15:46
Misschien zit er ook een nachtmodus op, zoals Glimp bij Lumia toestellen. Ik heb een interval hierbij, waarbij de info tussen 22 en 7 sowieso uitstaat :)
Ik weet natuurlijk niet hoe LG het geïmplementeerd heeft, maar zoals het op de Lumia's is gedaan is het juist prettig om aan te laten staan. Het scherm staat continu aan, maar geeft erg weinig licht af. Mijns inziens een prettige manier om 's nachts de tijd af te kunnen lezen.
Helaas heeft LG ervoor gekozen om geen app drawer meer te gebruiken. Verder een mooi toestel.

[Reactie gewijzigd door AppleDroid op 26 juli 2024 14:54]

Ja dat vind ik ook wel jammer, het betekent nu dat alle apps daadwerkelijk op je homescreen ergens gaan camperen. Als ik kijk naar wat er nu op mijn G2 staat wil ik dat toch echt niet op mijn homescreen hebben.

Het zal wel weer gewenning zijn. :X
Gewoon een 3th party launcher installeren. Dan mijn je het precies zo krijgen als jij wil, met of zonder app drawer..
Ja dat zegt iedereen hier, maar dat maakt het weer zo'n houwtje touwtje gebeuren. Ik vind het mooi om de originele software te gebruiken die visueel (vormgeving/animaties) ook aansluit op de rest van de telefoon.
Probeer eens de nokia z launcher. Kan niet meer zonder sinds ik hem nu meer dan een jaar gebruik. Past naar mijn mening ook bij alle orginele software, gebruik het zelf op mijn Xperia Z/Z1.
Anoniem: 463724 @Mic200021 februari 2016 15:54
Eenmaal Nova Launcher (zeker i.c.m. Prime) en je wilt nooit meer terug. Houwtje touwtje is Nova zeker niet te noemen.
Houtje touwtje? De launcher die op deze telefoon zit is al een 3th party launcher, namelijk die van LG. Of je nu eentje van de play store afhaalt of deze gebruikt, uiteindelijk maakt het niets uit.

Voordeel van een launcher van de play store, is dat (mits deze blijft bestaan uiteraard), je bij ene nieuwe telefoon van een ander merk alsnog je vertrouwde "desktop" hebt, zonder weer aan iets anders te moeten wennen.
Dan zet je alles in een map en die zet je onderin in het 'dock' als middelste icoontje. In principe hetzelfde systeem dan toch?
Hmm goed idee. Toch blijf ik het oude desktop gevoel, met allerlei aparte schermpjes, net als de App drawer, toch meer mijn ding vinden. Alles op 1 hoofdscherm te bereiken haalt de esthetische waarde nog meer naar beneden.
Vrienden die erbij zijn in Barcelona
De laatste drie onthullingen van smartphones zijn echt identiek aan de kleuren waarmee de iPhone 6s is uitgebracht :p Huawei maakt het nog bonter en noemt zijn kleuren dark grey en rosé gold. Er zijn toch ook wel andere leuke kleurtjes te verzinnen of is dit nu gewoon wat de consument wil? Het valt mij in ieder geval ontzettend op.
Misschien zijn deze kleuren makkelijk te produceren(annodiseren van aluminium). Volgensmij zijn er wel meer mogelijkheden maar denk dat dit wel mee speelt. Hopen dat met laptops dezelfde trend zich voort gaat zetten.
Huawei was eerder met rose gold dan apple. De G6, uit 2014, kwam al in rose gold.
Maar het valt inderdaad op dat LG Apple met kleuren probeert te volgen, en als je de nieuwe user interface ziet ook een beetje met software.
Ik zeg dan ook niet dat Apple hiermee het eerste was hoor :)
Heel interessant en zeer goede specs, echter vraag ik me af waarom ze er geen OLED in hebben gezet. Dan zou de always on modus nog minder stroom verbruiken.
Dacht ik eerst ook, maar als de tijd constant aan staat, zou dat wel erg snel en hevig inbranden met OLED.
Niet het gehele scherm wordt verlicht bij de always on modus.
Jeetje, wat een specs! Je zou er bijna van gaan watertanden! :9~ O+ O-).

Mooie specs. Dit wordt zeker een goed verkopende telefoon. Zal wel boven de 700 euro gaan kosten denk ik zo..

Wel jammer dat tegenwoordig elke telefoon een 1440p scherm krijgt. Heeft wat mij betreft weinig zin, en verbruikt alleen maar meer batterij.

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 14:54]

Ik ben anders erg blij met de 1440P schermen. Met goede ogen is die bump vanaf 1080P te zien en is het voor mij watertanden bij goede schermen (kleur, helderheid, contrast) op 1440P.

Daarnaast inderdaad next level specs. Vraag me alleen af wanneer (ook) LG minder extreem aangepaste software gaat releasen. Ben eigenaar geweest van de G2, G3 en G4, maar kon toch echt niet wennen aan de software, cq. z.s.m. CM erop :)

Wel vind ik de achterkant niet echt nice (niet mijn ding). De G2 t/m G4 waren best stoer. Dit is echt een tandje softer. Voorlopig geen reden om mijn Nexus 6P om te wisselen.
Tuurlijk zou er wel verschil in zitten. Maar het verschil zie je het meest tussen 720p en 1080p. Plus dat ik zelf de meerprijs niet echt waard vind. Omdat het ook meer stroom verbruikt.

Tja, voordat je OLED gaat noemen, maarja, dat is ook duurder om te produceren, dus gaat de verkoopprijs ook weer omhoog :P ;).

[Reactie gewijzigd door Anonymoussaurus op 26 juli 2024 14:54]

Ik noem nergens OLED?
Was meer van "voordat je OLED gaat noemen".
Ik zie de aanpassing in je comment inderdaad.

Om erop in te gaan; ik betaal liever €50~€100 euro meer voor OLED. Nu meerdere LCD (ips) schermen in telefoons gehad met backlight bleeding en kapotte pixels. Over (am)oled ben ik meer te spreken, mits je de kleurinstellingen kunt aanpassen. Daar t vaak erg gesatureerd ingesteld staat. Dan komt een custom kernel met de kcal app erg goed van pas :) Of de ingebouwde instellingen in Cyanogenmod.
je kan het verschil enkel zien wanneer je en zeer goede ogen hebt en wanneer het scherm 5.5 inch of meer is en wanneer je zeer dichtbij je telefoon met je ogen zit.

[Reactie gewijzigd door Centelte op 26 juli 2024 14:54]

en je een vergrootglas gebruikt of op niet normale kijkafstand zit.
Het schermpje is maar 5.3 inch.
Ik zie al geen pixels op de G2 met 1080p op 5.32 inch en ik heb zeer goede ogen.
Iedereen die zeg dat dit toegevoegde waarde heeft op dit schermformaat kan ik simpelweg niet serieus nemen.
Je hebt gelijk. Het doel van mijn comments was juist om aan te geven dat het totaal onnodig is. Ik heb het nu aangepast naar: "je kan het verschil enkel zien wanneer je en zeer goede ogen hebt en wanneer het scherm 5.5 inch of meer is en wanneer je zeer dichtbij je telefoon met je ogen zit.". Ik heb zelf een 720P scherm (4.6 inch) en heb al behoorlijk moeite de pixels te zien. Mijn ogen zijn niet zeer goed, maar ook niet slechter dan gemiddeld. Dat is van een zeer kleine kijkafstand. Van een normale kijkafstand kan ik de pixels niet zien. Ik ben het er mee eens dat een smartphone met een resolutie hoger dan 1920x1080 belachelijk is.
Ik vind de G4 toch mooier.
Dat is inderdaad snel te zeggen. Op de foto's lijkt hij erg bollig, met name bij de camera uitstulping.
Ze zijn hier duidelijk gegaan voor een beetje nexus 5P stijl, maar hebben er gelukkig een eigen draai aan gegeven.
Maar dit resulteert helaas in het einde van de befaamde LG2/3/4 knoppen.
Hier ligt gelijk ook het grootste verschil in design en gebruiksvriendelijkheid.

Verder ben ik ook benieuwd naar hoe dik te randen rondom het scherm zijn. LG's argument was altijd omdat de knoppen op de achterkant zitten, er meer ruimte was om de schermranden kleiner te maken.

Als allerlaatste wil ik iets kwijt over het "always on display". Ik kan echt niet meer zonder deze functie op mijn Nokia Lumia 920 en ben daarom blij dat meer fabrikanten eindelijk inzien hoe fijn deze functionaliteit is. Ik hoop wel dat er een funtie komt om het scherm volledig uit te zetten als hij in je broekzak zit, dmv de nabijheids sensor.
Vooral het bollige is jammer als de telefoon inderdaad een 2.5D scherm heeft, het oogt mooi maar een screen protector werkt er niet goed op.
Klinkt goed, hopelijk verpest de snapdragon 820 niet een hele generatie aan smartphones zoals de 810 deed.
Zijn er nog geen benchmarks van de 820? De 810 was inderdaad een beetje een teleurstelling.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.