Sony introduceert A6300-systeemcamera met 425 autofocuspunten

Sony brengt in maart een nieuwe compacte systeemcamera op de markt. De A6300 krijgt een nieuwe 24-megapixelsensor met koperen bedrading en kan filmen in 4k-resolutie. De chip beschikt over 425 focuspunten die over vrijwel het hele sensoroppervlak zijn verdeeld.

Net als de A6000 beschikt de Sony A6300 over een cmos-sensor met 24-megapixelresolutie van het aps-c-formaat. Het gaat echter om een nieuwe chip, die voorzien is van koperen bedrading. Dat resulteert in minder weerstand dan bij chips die gebruikmaken van aluminium. Daardoor kan de sensor sneller uitgelezen worden en is er minder ruis zichtbaar op hoge iso-waarden. Vermoedelijk gebruikt Fujifilm dezelfde chip in de X-Pro2. Die fabrikant toonde onlangs details over de sensor en die lijken overeen te komen met de chip in de Sony A6300. Het iso-bereik loopt van 100 tot 51.200, bij het filmen is de maximale iso-waarde 25.600.

Voor autofocus maakt de A6300 gebruik van 425 fasedetectiepunten die op de sensor zijn geïntegreerd. Deze focuspunten beslaan vrijwel het gehele oppervlak van de beeldsensor en daardoor moet het volgen van onderwerpen over het hele beeld mogelijk worden. Volgens Sony beschikt de A6300 over nieuwe focustechnologie die de af-tracking flink verbetert ten opzichte van eerdere camera's.

Net als bij de Sony A7R II blijft de fasedetectieautofocus werken bij gebruik van adapters. Met de Sony LA-EA3-adapter kunnen Sony A-objectieven gebruikt worden met behoud van autofocus. In theorie werkt de autofocus ook met objectieven van derden, bij gebruik van een slimme adapter zoals die van Metabones. Tweakers probeerde dat eerder in de praktijk met de Sony A7R II. De maximale fotografeersnelheid bedraagt 11fps en 8fps bij behoud van live view-weergave.

De behuizing van de A6300 lijkt in grote lijnen op de body van de A6000. Sony heeft wat aanpassingen aan de grip gemaakt en achterop de behuizing een schakelaar toegevoegd. De elektronische zoeker beschikt over 2,36 miljoen beeldpunten, dat komt neer op een resolutie van 1024x768 pixels. Ook de refreshrate van de zoeker is verbeterd en bedraagt nu 120fps.

Sony geeft de A6300 een 4k-filmfunctie met 30, 25 of 24fps. De bitrate bedraagt net als bij de Sony A7R II 100Mbit/s. De camera gebruikt de volledige sensor tijdens het filmen in ultra-hd-resolutie. De 16:9-uitsnede van 6000x3376 pixels wordt volledig uitgelezen en geschaald naar 3840x2160 pixels. In 1080p-resolutie kan de camera filmen met maximaal 120fps, goed voor maximaal 5x slowmotion. Net als bij de A7R II kan gebruikgemaakt worden van de Slog2- en Slog3-gamma instellingen, zodat filmbeelden achteraf uitgebreid nabewerkt kunnen worden.

De Sony A6300 komt in Europa in maart op de markt, de body gaat 1250 euro kosten. Een kit met 16-50mm f/3.5-5.6-objectief kost 1400 euro. Dat is duurder dan in de VS, waar de body 1000 dollar kost. Omgerekend inclusief btw zou dat uitkomen op ongeveer 1100 euro.

Sony A6300
Sony A6300Sony A6300Sony A6300Sony A6300

Naast de A6300 kondigt Sony een serie nieuwe objectieven aan die geschikt zijn voor de camera's met FE-vatting. Dat zijn de fullframe-toestellen zoals de Sony A7R II. De objectieven passen ook op de Sony A6300 en andere toestellen met aps-c-sensor, maar worden dan niet volledig benut.

Met de G Master-objectieven mikt Sony op veeleisende fotografen. Er komen in eerste instantie drie exemplaren op de markt. In maart verschijnen de FE 24-70mm f/2.8 GM en 85mm f/1.4 GM voor adviesprijzen van 2400 en 2000 euro. In mei komt de FE 70-200mm f/2.8 GM op de markt, samen met een 1.4x en 2x teleconverter, voor een nog onbekende prijs.

Sony G Master

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

03-02-2016 • 17:39

82

Submitter: Daan_

Reacties (82)

82
81
46
1
0
20
Wijzig sortering
Hmm, ik had eigenlijk gehoopt op een kleine verbetering van de 6000 voor ongeveerde dezelfde prijs (een 6100 zeg maar), namelijk door hem twee features te geven die de 5100 wel heeft: een touchscreen en een 180 graden kantelbaar scherm.
Het scherm van de A5100 kantelt niet naar beneden. En dat van de A6000 wel. Ofwel het verschil tussen selfies en boven het publiek uit fotograferen. Ik heb wat dat betreft toch liever de A6000.
De a5100 kun je wel omkeren (ontspanner knop onder) om bijvoorbeeld boven je te fotograferen. Misschien niet ideaal maar werkt wel.
180 graden kantelbaar scherm is wellicht handig voor selfies en video van jezelf. Zelf gebruik ik dat niet echt al vind m'n dochter van bijna 3 dat wel erg leuk en dat levert soms wel weer grappige foto's op.
Touchscreen heeft weinig functionaliteit maar voor het selecteren van een focus punt vind ik het wel erg handig (itt het focus punt verplaatsen met de knoppen).
Een '5300' met die betere specs en wat lagere prijs zou misschien wel interessant zijn. In de tussentijd misschien maar eens wat beter glas aanschaffen want bij een 6000 en 5100 maakt dat misschien meer verschil dan de 6300 met het 1650 objectief.

[Reactie gewijzigd door bite op 23 juli 2024 14:52]

Wat me toch al jaren keer op keer opvalt is dat Sony maar vooruitgang blijft boeken, terwijl de twee groten Canon en Nikon maar achterblijven. De onlangs aangekondigde Canon APS-C systeencamera is vreselijk outdated in vergelijking met deze. In vergelijking daarmee zal deze op alle fronten beter presteren.
Ik ben het niet helemaal met je eens dat Canon en Nikon achterblijven, in het algemeen. Uiteraard wél als het gaat om mirrorless camera's, maar de voornaamste reden daarvoor is dat ze allebei goedlopende reeksen DSLR's hebben. Sony heeft het ook geprobeerd met DSLR's, daarna met SLT's, maar ze konden daarmee de concurrentie met Canon en Nikon niet aan. Ondertussen werd Sony wél succesvol met mirrorless, maar er worden wereldwijd nog steeds veel meer DSLR's verkocht dan mirrorless camera's. Het gat wordt echter wel steeds kleiner.

Dus tot nu toe had het voor Nikon en Canon nog weinig zin om met een serieuze mirrorless range te komen, simpelweg omdat ze daarmee vooral hun eigen DSLR-marktaandeel zouden opeten. Maar uiteindelijk zullen ze wel moeten denk ik, omdat de concurrentie van mirrorless systemen (Sony Alpha, Fuji X en Micro 4/3) steeds groter wordt, en de totale markt krimpt.
Canon en Nikon zijn niet slim bezig. Ze willen hun DSLR lijn niet kannibaliseren, maar dat hoeft straks niet meer, als de markt over is op Sony, Fujifilm en MFT...
Als Nikon de Nikon 1 systeemcamera's van een APS-C formaat sensor had voorzien, dan zouden ze er nu heel anders voor gestaan hebben denk ik. Daar hebben ze duidelijk faliekant fout gegokt. Om alsnog een kans te maken zullen ze dus wederom een nieuw systeem moeten ontwikkelen. Of ze dat gaan redden is nog maar de vraag, we zullen het zien.

En wat Canon van plan was met de eerste EOS M heb ik nooit helemaal begrepen. Het is niet alsof Canon niet weet hoe ze een goede camera moeten bouwen, dus waarom dat zo'n halfslachtig geval was is mij een raadsel. De camera zelf hebben ze nu enigszins rechtgezet met de M10, maar het lenzenaanbod is nog steeds heel erg magertjes dus het vergt nog aardig wat investeringen van Canon om dat systeem goed te kunnen laten concurreren.
Klopt. De Nikon 1 is een leuke camera, maar onder de DSLR reeks gepositioneerd.

Canon is met de EOS-M helemaal de weg kwijt, het biedt niks wat er nog niet is, en het is ook niet beter of voordeliger.

[Reactie gewijzigd door ICT Consultant op 23 juli 2024 14:52]

Sony kan canon en nikon is de dslr markt moeilijk aan omdat veel fotografen met een fortuin aan lenzen zitten. Er zijn wel adapters voor sony maar die werken niet altijd optimaal en niet met iedere lens.

Dit is denk de voornaamste reden dat sony nog niet kan winnen in die markt. Neemt niet weg dat ze steeds betere camera's maken en qua specs soms al veel verder zijn.

Canon en nikon blijven wat dat betreft toch achter. nikon koopt zelf sensors bij sony maar schijnbaar niet de nieuwste.
Anoniem: 132566 @bbob4 februari 2016 01:59
Nikon koopt toch sensortechniek bij Samsung, niet bij Sony?
Nikon zit echt niet stil, maar komen dadelijk gewoon met iets goeds, waar mogelijk/hopelijk ook gewoon de standaard F-lenzen op passen, met evt. digitale compensatie voor de korte afstand (omdat de mirror-box dan wegvalt) tussen de lens en sensor en zo kunnen de DSLR'ers naadloos overstappen op de systeemcamera van hun eigen merk (=identiteit!) en mag Sony knetterhard knokken om de voet aan de grond te houden of enigszins uit te breiden. Ze maken mooi spul, maar blijft imo toch een beetje het play-doll merk, met de manusje-van-alles-mentaliteit. Dure lenzen, een beperkt aanbod, verschillende mounts etc.- mij krijg je niet aan de Sony, ook maken zij een 4K-1500fps camera voor een betaalbare prijs. Ik wacht wel tot Nikon het ook heeft.

Tsss..tsss..omdat je iets negatiefs zegt over Sony, ben je gelijk -1?
Kleuters! :')

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 132566 op 23 juli 2024 14:52]

Die deal met Samsung is voorlopig alleen maar een gerucht, die overigens door zowel Samsung als Nikon stellig ontkend wordt.

Nikon koopt sensors in bij o.a. Sony (ook bij Toshiba en Aptina). Die sensors worden overigens meestal nog wat aangepast voordat ze gemonteerd worden, dus je kunt niet zeggen dat het exact dezelfde sensors zijn. Verder maken ze hun eigen grafische processor, een niet te onderschatten onderdeel van een digitale camera.
Anoniem: 132566 @B644 februari 2016 09:44
Dank voor de verheldering. :)
Dure lenzen, een beperkt aanbod, verschillende mounts etc.- mij krijg je niet aan de Sony, ook maken zij een 4K-1500fps camera voor een betaalbare prijs. Ik wacht wel tot Nikon het ook heeft.

Tsss..tsss..omdat je iets negatiefs zegt over Sony, ben je gelijk -1?
Kleuters! :')
Dan moet je misschien lang wachten!

Ik weet niet of jij het weet, maar Sony heeft Minolta overgenomen, het zijn grote jongens op het gebied van camera's!
Als Nikon fanboy:

Nikon loopt zeker achter op mirrorless, heel erg ver zelfs.

In de DSLR markt niet echt. De high-end bodies zijn van wereldklasse, en het lenzenportfolio is fenomenaal, een bizar groot ecosysteem. Die combinatie is optisch erg sterk.

Dat gezegd hebbende, ook ik irriteer me aan de traagheid. Je mag best verwachten dat men wat meer vaart maakt in de DSLR markt. Zo zou ik best een opvolger willen zien van de D810 die features heeft die inmiddels op low-ends en mid-ends zitten, zoals 4K, ingebouwd GPS, een kantelbaar scherm, dat soort dingen. Nikon is behoorlijk eigenwijs en conservatief op dat gebied.
Oke maar geef mij eens een paar voorbeelden van 4k camera's van Nikon?
Als foto toestel zijn de DSLR's heel erg goed, inderdaad de wereldklasse.
Maar als video camera's lopen ze heel sterk achter.
De vraag is waar je naar kijkt, maar puur op electro-techniek is het no contest.
(dat gezegd hebbende, optisch en dan met name qua quality control, loopt sony momenteel heel erg achter. Maar misschien dat ze dat met deze gmasters gaan verbeteren)
Anoniem: 457607 @QQ24 februari 2016 12:14
"Oke maar geef mij eens een paar voorbeelden van 4k camera's van Nikon?"

Dat is toch precies wat ik zeg? Lees mijn reactie nogmaals :)
Canon heeft recentelijk in een interview aangegeven meer in te gaan zetten op de systeemcamera markt. Ze willen graag de nummer twee worden. Gerucht gaat dat ze doelen op de Full Frame. Ben zelf erg benieuwd welke richting Canon verkiest.

Sony is goed bezig nu ze ook meer inzetten op het glas werk. Zeis heeft afgelopen jaar al aantal mooie objectieven geïntroduceerd voor het a7 systeem (Batis en Loxia). De aangekondigde G Master objectieven zijn welkome aanwinst voor vele, ondanks de hoge prijzen. Zo hier ook ...
Anoniem: 181786 3 februari 2016 17:49
Nog steeds geen nieuwe APS-C objectieven dus. Zelfs niet om de nieuwe A6300 te vergezellen. Waarom geen geoptimaliseerde objectieven voor zo'n camera?
Omdat een fullframe lens gewoon beter om in te investeren is als je wilt overstappen?

Ik zou nu terwijl ik 3 Sony emount APS-C cameras heb toch niet meer in APS-C lenzen willen investeren. Je kan er vanuit gaan dat wanneer fullframe sensoren echt goedkoper worden dat ze nog alleen fullframe gaan doen.

Enige nadeel van de nieuwe lenzen lijkt toch wel de echt forse prijs te zijn. Ik denk dat als ze APS-C gingen doen dat het niet opeens fors goedkoper zou zijn. Tot nu toe zijn de e-mount lenzen toch wel al wat prijziger.
Van de andere kant: waarom zou je nog FF willen? Die APC sensoren zijn tegenwoordig zo goed, dat je net zo goed daar kunt blijven hangen.

Ja, FF sensoren hebben de stop minder scherptediepte bij zelfde diafragma. Maar APC is kleiner, goedkoper en ook de lenzen zijn stuk kleiner en goedkoper. En de crop factor kan soms groot voordeel zijn (als je vaak tele schiet)

Dus of APC lenzen nou zo'n slechte investering is, weet ik nog niet. Het enige jammere is, zoals Throgem al zegt, dat er geen nieuwe mooie APC lenzen uitkomen tegelijkertijd.
nou niet voor Sony helaas. Die concentreren vooral op hun fullframe lenzen.

Voor fujifilm zijn prachtige Apsc lenzen te krijgen
Ik vind die prijs wel een heel vors nadeel. De combinatie lens kwaliteit/prijs is waarom ik naar Fuji overgestapt ben. Even een snel rekenvoorbeeld voor de prijs van alleen de 24-70 heb je bij Fuji een XT1 en een 16-50/2.8 en kan je nog een 33mm f2 kopen (of je komt net 100 euro tekort)

Ik wil niet weten wat die 70-200 gaat kosten maar ik vermoed dat je voor dat geld een 50-140 f2.8 en die nieuwe 100 400 kan kopen. Dat vind ik best significant.

Maar misschien nog veel belangrijker FF lenzen komen vaak in niet super practische zoombereiken voor APSC. 24-70 wordt bijvoorbeeld 36-105. 36 is best ver ingezoomd voor gebruik in beperkte ruimtes. 18 of 16 mm if voor APS-c net even practischer omdat je dan op 24 ff equivalent uit komt. (ja ik weet andere dof)

Fuji maakt ook een 56 f1.2 omdat je dan op 85 f1.8 equivalent uitkomt. Dat is niet alleen een heel stuk goedkoper dan de 85 f1.8 Batis voor Sony het is voor APSC ook net even practischer
In feite zijn langere tele lenzen zoals de aangekondigde 70-200 en 85mm al geoptimaliseerd voor beide formaten. Voor deze categorie geldt dat ze niet of nauwelijks kleiner of lichter worden als je ze alleen voor de APS-C beeldcirkel ontwikkelt. Om diezelfde reden zal je bij Canon en Nikon ook nooit 70-200mm of 85mm met groot diafragma vinden die alleen voor de APS-C beeldcirkel zijn ontworpen. Dat heeft simpelweg weinig tot geen nut.

Samsung heeft wel een APS-C 85mm f/1.4 ontwikkeld maar die hadden dan ook geen FF camera's en laat die Samsung 85mm nu vergelijkbaar in grootte zijn met de meeste FF lenzen met dezelfde brandpuntsafstand en maximum diafragma. Zie bijv. Nikon 85mm f/1.4 of Sony A mount 85mm f1.4.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 14:52]

Anoniem: 181786 @Jortio3 februari 2016 22:12
Je kan kan niet 1 objectief voor 2 verschillende sensorformaten optimaliseren. Je optimaliseert het voor het een of het andere. Dat het op beide zal werken lijkt me logisch.

Maar kijk bijvoorbeeld eens naar de brandpuntsafstanden van de zooms. Super onhandig op APS-C.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 181786 op 23 juli 2024 14:52]

Ik heb het uiteraard over de daadwerkelijke brandpuntsafstand (die verandert immers ook niet als je de lens i.p.v. op een 35mm camera, op een APS-C camera zet...) , niet het equivalent.

Met andere woorden, de aangekondigde 70-200mm en 85mm doen net zo goed dienst op een APS-C camera, als een speciaal voor APS-C ontworpen 70-200mm of 85mm (niet equiv.) zouden doen. En 70-200mm wordt het equivalent van 105-300mm, redelijk vergelijkbaar met bijv. de 45-150mm Panasonic µ4/3 (90-300mm equiv). Ook op APS-C al ruim 15 jaar gangbaar.

Net zoals dat bij Canon en Nikon ook het geval is (bijv. 70-200mm f/2.8 L II op 7D).

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 14:52]

Anoniem: 181786 @Jortio3 februari 2016 22:48
Dat mag je best vinden. Mensen die aan fotografie doen weten dat een standaardzoom met een bereik van 24-70mm gewoon ontzettend onhandig is op een APS-C camera. Dan moet je echt wel beginnen bij 16mm op APS-C in deze prijsklasse.
Ten eerste heb ik de 24-70 niet genoemd en ten tweede ken ik toch mensen die wél een 24-70 naar alle tevredenheid op een crop camera gebruiken. Dat het minder gebruikelijk is, is een feit, maar dat maakt niet dat jij of ik bepalen of dat "onhandig" is of dat je "moet beginnen" bij 16mm. Dat zijn drogredenaties.
Anoniem: 181786 @Jortio3 februari 2016 22:53
"Ik ken mensen" doet het ook altijd prima als drogredenatie. :)
Dat is geen drogredenatie in de context die ik gaf, het geeft haarfijn aan dat niet iedereen (meerdere APS-C gebruikers tonen daar voorbeelden met hun 24-70 lenzen) die bezig is met fotografie je mening deelt. In tegendeel, decennia lang werd 35/36mm equivalent als een goed startpunt beschouwd en nog steeds zijn er mensen die zich daar in kunnen vinden, zoals bovenstaande voorbeelden tonen. Daar zakt je "moet" door het ijs.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 14:52]

Anoniem: 181786 @Jortio3 februari 2016 23:02
Lol, een 35mm prime ja. Niet als startpunt van een standaardzoom. Ga je even inlezen over de eigenschappen die algemeen gewenst zijn in een standaardzoom.
Behoorlijk aanmatigende toon, maar ik hoef me niet in te lezen als ik hier bijvoorbeeld zelf een klassieke 35-105mm FF lens heb liggen. Redelijk vergelijkbaar met 36-105mm (dat wordt het equivalent op APS-C), nietwaar?

Nergens heb ik natuurlijk beweerd dat het ook meteen je enige of meest gebruikte lens moet zijn...

@BarnET: het was dus ook niet de discussie of iets gemeengoed is of niet. Het punt is dat je er nog steeds mensen een plezier mee doet, ook al is dat een kleine groep en dat heeft niets met kennis of kunde te maken, maar alles met waar je prioriteiten liggen. In de studio is 35-105mm (equiv.) bijv. nog steeds de meest gebruikte range. En nee, daar heb je lang niet altijd primes voor nodig. Een verschuiving in polulariteit zegt weinig over de bruikbaarheid van een range, zeker zolang wensen en prioriteiten ook nu nog verschillen, ondanks het bestaan van gemiddelden.

Maar het dwaalt sowieso allemaal nogal af van het punt dat ik maakte t.a.v. de 2 langere telelenzen, de 70-200 en 85mm. Daar hebben we geen meningen voor nodig, dat draait om relatief simpele natuurkundige wetten.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 14:52]

vroeger was dat normaal ja.

Toen schoot iedereen met 28-75mm lenzen dat werd 18-55mm op Apsc. Daarna met nog eat technisch vernuft werd het 24-70mm F2. 8 of 16-50 16-55 voor apsc lenzen.

we leven in 2016. 24mm groothoek met standaard zoom lenzen is gewoon gemeengoed geworden.
Er zijn voldoende standaard-objectieven voor APS-c leverbaar:
18-55
16-50
16-70
18-105
18-55 f/3.5-5.6 is een aardig kit-objectief. Of die nog in productie is weet ik niet.
16-50 f/3.5-5.6 is een van de slechtste (maar wel compacte) kit-objectieven verkrijgbaar vandaag de dag.
16-70 f/4.0 presteert zwaar onder de norm voor een 1000 euro objectief.
18-105 f/4.0 is niet wide genoeg en voor een standaardzoom en eigenlijk te lomp.

Nee, dat doen andere merken zoals Samsung en Fuji echt vele malen beter op APS-C.
Hap!
(Wat ben je toch voorspelbaar... :O )
De argumenten zijn op?
Ik zeg niets wat niet waar is.
Nee, was dat maar zo! Bijvoorbeeld dat jij zegt dat een objectief 25% duurder is dan wat hij in de winkel kost. Dan zou je door de mand vallen. :)
Maar je hebt jezelf laten kennen. Argumenten geef ik alleen als ik anderen serieus neem...
Ja, want als een prijs bij een artikel vermeld staat of als men het over prijzen heeft gaat het altijd om vage internethandeltjes uit het buitenland en niet om prijzen die fabrikanten zelf vaststellen of die gevoerd worden door gerenommeerde fotospeciaalzaken.... Trol lekker verder. :O
De 6300 is wel echt een jump tegenover de 6000 qua specs zeg. Gebruik de 6000 nu bijna 2 jaar en vind het een uitmuntende mirrorless aps-c camera. Snelle autofocus en gewoon erg goede beeldkwaliteit voor de sensor grootte. Maar ze lijken nu dezelfde jump te maken zoals met de A7r > A7r II. Dan ook nog eens de veelgevraagde lenzen erbij zoals een snelle zoom lens, 85mm prime lens en een higher end tele lens. Wel zeer maar dan ook echt zeer prijzig. Fors duurder dan de concurrentie dus dit kan alleen werken als de lenskwaliteit dan ook echt uitmuntend is. De 24-70mm zeiss variant die meegeleverd werd met de A77 was toch wel een stuk goedkoper.
Er is geen 24-70 variant van Zeiss meegeleverd met de A77; dat is de Sony 16-50 f2.8. Heel goed, maar de nieuwe 24-70 f2.8 is geschikt voor een grotere sensor en waarschijnlijk van veel hogere kwaliteit.
Hmm dat is mijn fout dan. Ik dacht dat het een 24-70mm was.
Het is een 28-70 mm, en zeker geen slechte lens in vergelijking met anderen.

https://photographylife.c...-fe-lenses-for-a7-cameras
Het is een 16-50; de 28-70 is een FE lens, Full Frame E-mount, en niet A-mount zoals de A77.
Fors duurder dan de concurrentie dus dit kan alleen werken als de lenskwaliteit dan ook echt uitmuntend is. De 24-70mm zeiss variant die meegeleverd werd met de A77 was toch wel een stuk goedkoper.
Wat ik tot dusver gezien heb van de Sony objectieven zijn ze niet vergelijkbaar met de Zeiss objectieven. Ze zijn veel, veel beter, logisch, je hebt het over het voormalige Minolta.
Qua adviesprijs valt dit best mee als je het vergelijkt met Canon of Nikon.
Ik zit er steeds meer over te denken om een Alpha te kopen, de A7r II dan. Zeer goede kwaliteit, snelle en correcte autofocus, tegen aantrekkelijke prijzen.
Ik bedoelde dan ook de Sony Zeiss objectieven eigenlijk. De Canon variant is 1800 euro bijvoorbeeld en de Nikon is 1900. De Sony lens kost alleen in de US al 2100dollar. Als de prijs ook hier hoger komt te liggen rond de 2300 vind ik dat toch wel een fors verschil.
Anoniem: 398486 3 februari 2016 17:50
Waarom heeft deze 425 punten terwijl de A7 II er veel minder heeft? en deze lijkt zo onwijs smal.. waar is de tijd van het A99 achtige formaat? dacht dat de A7 ook niet zo heel plat was?
Het is een APS-C camera, oftewel kleinere sensor size dan de A99 en A7. De A7 is niet veel groter dan dezel. Alleen wat breder en heeft een diepere zoeker die nu natuurlijk er gewoon bovenop zit.

De A99 is een camera met een translucent mirror. Deze neemt ook al 3CM van de dikte in gebruikt. De A7 en deze camera hebben dat allebei natuurlijk niet.
Als deze zo dik was als een A99, dan zou ik hem niet kopen. Ik heb nu een NEX6 en met de pancakelens past deze in mijn jaszak. Meeneembaar voor een verjaardag. Dan zou ik een formaat a la A99 te groot vinden.

Deze heeft 425 punten omdat Sony zich sterk focust op focus ;)
Sony wil een plek veroveren in cameraland en doet dat prima zo. Met de vele autofocuspunten hebben ze een unique selling point t.o.v. de concurrentie. Waarom dan minder dan bij de A7? Omdat het of niet kon of niet praktisch was. De focuspunten zijn misschien een gimmick en bij een topmodel wil je goede uitgedachte features, geen gimmicks.
Gave update, maar als A6000 bezitter die opzoek is naar wat beters is dit toch niet de nieuwe camera voor mij.

1) Ik had graag ISO50 gezien.
2) Ik had graag een aantal lichtsterkte, compacte en betaalbare primes gezien (zoals die er altijd al zijn geweest bij andere merken voor hun APS-C en FF cameras)
3) Prijs is fors hoog (zal nog omlaag gaan maar dit is wel erg gortig vind ik)

De 120 fps full hd is wel gaaf, maar dus voor videofilmers interessanter dan voor fotografen.

Eens kijken of de ruis significant verbeterd wordt, daar ben ik niet 100% tevreden mee op de huidige a6000..
Je hebt al relatief betaalbare lichtsterke en compacte prime lenzen, zoals de 20mm f/2.8 (v.a. €299), 35mm f/1.8 (v.a. €378) en 50mm f/1.8 (v.a. €255). Die laatste 2 hebben ook nog ingebouwde stabilisatie (uniek voor lichtsterke primes als deze) en bieden goede beeldeigenschappen.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 14:52]

De 20mm 2.8 is en 16mm 2.8 pancake zijn optisch geen geweldige lenzen. Niet prime-waardig imho.
De 35mm F1.8 is een standaard lens, toch het minimale voor een camera systeem
De 50mm 1.8 is een prima lens voor portretten.

Wat er echter ontbreekt zijn lenzen tussen de 15 en 30mm met goede scherpte en lichtsterktes tussen F1.4 en F2.8. Daar vraagt de NEX APS mount namelijk om. Ik heb iig geen lens kunnen vinden die aan mijn wensen voldoet,
Er is een haarscherpe Sony Zeiss 24mm f/1.8, maar daar is de prijs ook naar en Sony levert een relatief betaalbare 28mm f/2.
Daarnaast levert Samyang scherpe 14mm (f/2.8), 16mm (f/2.0), 21mm (f/1.4) en 24mm (f/1.4) lenzen, heb je de compacte Sigma 19mm f/2.8 en 30mm f/2.8, Zeiss Loxia 21mm f/2.8, Zeiss 32mm f/1.8 etc.

[Reactie gewijzigd door Jortio op 23 juli 2024 14:52]

Ik schrok ook nogal van die prijs. Hoe kan dit zo duur zijn? Ik heb destijds een Nex6 body gekocht voor 550 euro?! Of was die bij de introductie ook zo duur? Ik ben op zich wel stilletjes op zoek naar een opvolger omdat ik de Nex6 net wat te traag vind met scherpstellen. Niet handig bij fotografie van bewegende objecten (e..g kinderen/hond)
Anoniem: 119363 @majic4 februari 2016 14:44
Idd veel te duur!
Wel een stukje duurder dan de A6000, niet echt een opvolger lijkt mij dan maar meer een type erboven? En zo te zien nog steeds geen touchscreen, da's dan wel weer jammer.
Ja, precies mijn gedachte. Dit is geen opvolger maar totaal andere categorie camera. Waarom wordt dit niet gewoon de A7000 genoemd?

Wel hele fijne specs. 425 phase detection AF points. Wow. De A6000 was al geen slome als het op AF aankwam (lees: beste in mirrorless land) maar dit klinkt helemaal veelbelovend. En ook de film specs liegen er niet om.

Maar ja, die prijs he. Voor paar honderd euro meer heb je de A7 II.
Zat zelf al tijd te wachten op de 24-70 70-200 f/2.8 voor de a7r II. Al contact gehad met de winkel, zodra de 24-70 binnen is dan mag ik hem twee dagen testen, maar als ze de aankondiging waar maken. Dan zal deze een vaste plek krijgen op de camera.

De 85mm mooi objectief, maar te vrede met de Zeiss Batis 85. Deze zal ik niet snel van de hand doen.
Hmm, minder weerstand door koperen bedrading is OK, maar volgens mij heeft koper wel een grotere overspraak (field effect) dan aluminium, dus dat zou het contrast wat kunnen verminderen.
Het probleem dat sony heeft is simpel weg lenzen.
Ze hebben geweldige bodys maar underwhelming lens support.
G-master series is wel een mooie aanvulling weer maar nog steeds niet genoeg.
Een ander probleem is service. Sony heeft een service center in amerika en japan wat een super short turn around time heeft. Maar alleen in US en Amerika.
Nikon en Canon hebben daarin tegen veel meer support centers.
Als je een echte fotograaf ben kan je gewoon niet zonder support. en maanden zonder body.

Je ziet dus vooral hobbyisten en fotograven die al een systeem van camera's hebben (met systeem bedoel ik een DLSR met alle lenzen die ze nodig hebben voor wat ze doen.)

TLDR - Sony = great body , no lens support mediocre service centers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.