Door Jeroen Horlings

Redacteur

Sony A7R II-autofocus Preview

Zelfs vlot met Canon-lenzen

16-06-2015 • 16:30

30 Linkedin

Sony A7R II-autofocus

Op 15 juni woonde Tweakers een bijeenkomst bij van Sony in Londen, waarop de nieuwe Sony A7R II, RX10 II en RX100 IV werden tentoongesteld. De A7R Mark II is uitgerust met een fullframe backside-illuminated 42,4-megapixelsensor. Ten opzichte van zijn voorganger is het body-ontwerp verbeterd, met een iets grotere grip en een betere knoppenlay-out. De camera is uitgerust met vijfassige in-bodystabilisatie, die werkt in combinatie met alle lenzen. Dankzij een elektronische first curtain-shutter is de camera een stuk stiller dan eerdere A7-camera's en daarnaast is er een volledig stille modus, op basis van een volledig elektronische sluiter. De camera kan intern 4k-video opnemen.

Het evenement waarbij we aanwezig waren, was gericht op retailers en dan vooral wederverkopers van videocamera's, maar er was ook een beperkt aantal fotojournalisten aanwezig. Voor Sony Europa kwam de aankondiging grotendeels als een verrassing, wat verklaart waarom er vooraf maar weinig specifieke geruchten waren. Als gevolg daarvan waren de testmogelijkheden beperkt. De locatie was weliswaar de Pinewood-studio, waar onder andere de komende Bond-film wordt opgenomen, maar behalve het aldaar gevestigde Sony-kantoor was er voor ons niets publiekelijk te zien. Omdat de camera’s volgens Sony nog niet productierijp waren, mochten er geen testfoto’s of -video’s gemaakt worden, althans niet op een eigen sd-kaart.

Dat is jammer, maar het betekent niet dat er niets te vertellen valt over de A7R Mark II. Tijdens de testsessie viel namelijk op dat de autofocus van de camera significant verbeterd is. Dat is niet alleen interessant voor mensen die enkel met Sony-spullen schieten, maar ook voor gebruikers die lenzen met een andere mount willen gebruiken, maar daarover later meer. In deze korte preview richten we ons dus op dat vernieuwde autofocussysteem. De andere vernieuwingen komen hopelijk snel aan bod in een complete review.

Autofocus

Met het nieuwe fasedetectie-autofocussysteem met 399-punten op de sensor lijkt Sony een enorme inhaalslag te hebben gemaakt. De fasedetectiediodes beslaan horizontaal en verticaal zestig procent van het beeld. Naar onze mening stelt de camera instant scherp en af-tracking, waarbij de focus continu wordt aangepast om een bewegend onderwerp scherp in beeld te houden, lijkt accuraat te werken. Dat laatste was een van de tekortkomingen van de A7-serie; voor sport- en actie waren de camera's tot nu toe niet echt geschikt. Natuurlijk is ook de burstsnelheid van 5fps voor sport een beperking, maar gezien de resolutie is dat niet meer dan logisch. De Nikon D810, met 36-megapixelsensor, schiet eveneens met 5fps.

We konden het niet een-op-een vergelijken, maar de snelheid lijkt zeer overeen te komen met die van de Samsung NX1-systeemcamera en is wellicht zelfs beter. De NX1 was de eerste systeemcamera die zich wat autofocus betreft goed kon meten met professionele dslr's. In combinatie met Sony's FE-lenzen werkt af-tracking snel en geruisloos. Als een onderwerp geselecteerd is, dansen de af-punten op het scherm en in de zoeker op en neer, waarbij het onderwerp continu gevolgd wordt. Ook in combinatie met gezichtsherkenning en Eye-AF lijkt de autofocus vlot en accuraat. Een uitgebreidere test moet uitwijzen hoe hij zich houdt in een situatie met snel bewegende onderwerpen, zoals auto's, sporters en motoren. Op de afgeschermde locatie van de Pinewood-studio's was daarvoor geen gelegenheid.

Adapters

De sterk verbeterde fasedetectie-autofocus heeft niet alleen positieve gevolgen voor Sony’s FE lenzen voor de A7-serie, maar evenzeer voor A-mount- én Canon EOS-lenzen. Wat A-mount betreft is de dure LA-EA4 in veel gevallen eigenlijk niet meer nodig, maar voldoet de goedkopere LA-EA3. Deze adapter leunde eerst op de contrastdetectie van de sensor en was daardoor aan de trage kant, maar nu kan dus de fasedetectie-autofocus via de sensor gebruikt worden. De LA-EA4-adapter werd tot voor kort aanbevolen voor snelheid, omdat deze gebruikmaakt van fasedetectie-autofocus via een halfdoorlatende spiegel en een ingebouwde autofocussensor met vijftien af-punten. Voor moderne lenzen met een eigen autofocusmotor zijn de EA3 en aps-c-EA1 dus ook geschikt.

A7R II met Metabones adapter

De Sony A7R II met onze Metabones-adapter en Canon 40mm-f/2.8

Canon-lenzen

Sinds enkele jaren zijn er third-party-adapters beschikbaar waarmee Canon-lenzen met alle functies gebruikt kunnen worden op Sony E-mount-camera's. Niet alleen de autofocus werkt, zij het traag, ook het diafragma kan via de camera worden ingesteld. Op de bestaande A7-camera’s duurt scherpstellen met die adapters circa twee tot vier seconden. Dat is prima voor statische onderwerpen als landschappen, maar voor het overige is het ontoelaatbaar traag. Met de A7R II is dat echter verleden tijd.

We hadden zelf een Metabones IV EOS-adapter meegenomen met de Canon EF 40mm f/2.8 STM-pancake en ter plekke was nog een Canon 24mm-f/2.8 IS USM beschikbaar. De Canon EOS-lenzen stellen vrijwel direct scherp en af-tracking en gezichtsherkenning werken probleemloos. Het lijkt marginaal trager te zijn dan met een 'echte' Canon EOS-camera, maar het is zeer goed werkbaar. De autofocus van de preproductiecamera's zat er wel eens naast, maar over het algemeen werkt het zeer vlot. Tracking is mogelijk, waarbij de camera het onderwerp blijft volgen en de lens continu blijft scherpstellen.

Omdat de autofocuspunten een groot deel van het frame bedekken, meer dan bij dslr's, is het makkelijker om een bewegend onderwerp te volgen. Niet alleen Canon EF-lenzen kunnen worden gebruikt, maar ook lenzen van Sigma, Tamron en Tokina met EF-mount. EF-S-lenzen kunnen eveneens gebruikt worden, maar dan in een cropmodus. Hiermee wordt het wat karige lensaanbod van Sony, met dertien FE-lenzen en een aantal lenzen van Zeiss, ineens een minder groot probleem. Naast FE-lenzen zijn A- en EF-mount in combinatie met de A7R II dus uitstekend bruikbaar, even los van het feit dat dit gezien de compacte camera niet altijd een ideale combinatie is.

Sony A7R II autofocus

Een foto van een PowerPoint-slide van Sony over de nieuwe autofocus

Af-instellingen

Net als bij andere A7-camera's kun je de autofocusinstellingen wijzigen via de Fn-knop. Daarmee kun je wisselen van af-s voor statische shots naar af-c voor continue autofocus of naar manuele focus. Dat laatste is trouwens ook mogelijk met de AF-MF-schakelaar aan de achterzijde. Via het Fn-menu kun je verder het focusgebied bepalen, bijvoorbeeld een bepaalde zone of een specifiek af-punt. Overigens is het jammer dat Sony de camera niet voorzien heeft van een aanraakgevoelig scherm, want daarmee is het focuspunt heel makkelijk met een vinger te bepalen. Vooral voor video is dat een voordeel.

Tot slot

Sony lijkt dus een enorme stap te hebben gemaakt met de autofocus. Zodanig dat de A7R II zich prima lijkt te lenen voor het fotograferen en filmen van bewegende onderwerpen, in tegenstelling tot de eerdere A7-camera's. De fasedetectie-autofocus met 399-punten is zelfs zo snel dat lenzen van andere merken, zoals die van Canon, er prima op werken. In combinatie met de bsi-cmos-sensor van 42 megapixel, 4k videomodus met interne recording en de ingebouwde vijfassige stabilisatie lijkt de A7R II goed inzetbaar voor uiteenlopende doeleinden. Of dat echt zo is, zullen we in een uitgebreidere test moeten ondervinden.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (30)

Wijzig sortering
Uiteraard zijn hier ook video's van, zo heeft o.a. Gordon Laing van Camera Labs de A7R II al even uit mogen proberen. Vanaf 3:10 demonstreert hij de autofocus met een Canon lens (24mm USM).

Tony Northrup heeft een uitgebreide analyse van de A7R II gemaakt met veel technische informatie over deze camera.

Mocht er nog iemand interesse hebben in waarom de A7R II nou 42 megapixels heeft en hoe deze in de video modus worden uitgelezen, zie deze analyse.

Sony heeft dus enorm uitgepakt met de A7R II. Ik ben benieuwd wat de toekomstige A7S, A9 en A7000 camera's met zich mee gaan brengen, als daar even veel innovatie in zit als in de A7R II dan zal de concurrentie moeite hebben om Sony bij te blijven.


Sony heeft vandaag ook nog een aantal software updates vrij gegeven:Alle camera's hebben nu een kortere opstart tijd, en de A6000 is nu PAL / NTSC switchable én krijgt de 50 Mb/s XAVC-S codec!
Erg interessant dat ze nu gebruik kunnen maken van Canon lenzen zonder verlies van AF snelheid. Gaat wellicht wel ten koste van hun eigen lensverkoop nu er zoveel alternatieven zijn, maar maakt het wel haalbaar om een Canon fotograaf over te laten stappen /er een body bij te laten nemen.

Als er een cropversie van deze camera komt, dan is het voor mij interessant als vervanger van de Canon 7D, als pro camera, zonder de grootte van een 7D mk2. Ik gebruik regelmatig ook MF lenzen, en dan is een ingebouwde IS welkom.

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 16 juni 2015 16:38]

Wat ik wel zou willen weten is hoe het zit met de combinatie canon is lenzen met stabilisatie en het ingebouwde sony systeem. Ik neem aan dat om dat te gebruiken je dus het stabilisatiesysteem op de camera moet uitzetten. De vraag is dan werkt dat net zo goed als stabilisatie in de lens.

Het feit dat je nu idd canon en andere lenzen met behoud van autofocus snelheid kan gebruiken kan deze camera zeker een alternatief maken voor sommige canon fans.

Feit blijft altijd heb je voor duizenden euro's aan lenzen dan doe je die gewoon niet snel weg. Zeker ook gezien het aanbod van sony op dat gebied.

Het boeiende aan dit verhaal kan dus zijn dat je over 4-5 jaar dan eenvoudig met canon lens op samsung of sony kan. Canon en Nikon moeten dus goed wakker blijven gezien de prestaties van sony nu.
Canon IS lenzen werken prima op een Sony A7-camera met adapter. Je kunt ervoor kiezen om de IS van de lens te gebruiken (in combinatie met de in-body stabilisatie), maar je kunt het ook geheel aan de body overlaten. In de meeste gevallen in-lens-stabilisatie net wat effectiever.
Het fijne aan deze camera is dat door de hoge resolutie crop nog prima bruikbaar is! In crop heeft deze camera nog steeds rond 24MP. Ook zal de FPS dan flink hoger liggen aangezien de camera minder data hoeft te verwerken.

Al zijn er genoeg goedkopere alternatieven als de camera voornamelijk in crop wordt gebruikt.
Volgens mij deel je nu de 42MP door 1.5 en kom je daardoor op 28MP uit maar dat is niet de correcte berekening.

Crop-factor voor Canon APS-C is 43,27/26,82 = 1.6.
De crop-factor voor Nikon, Sony en andere is 1.5.

De oppervlakte van een Canon APS-C-sensor is daarom 2,62 X kleiner dan full-frame en de oppervlakte van een Nikon, Sony, of andere APS-C-sensor is 2,33 X kleiner dan full-frame.

Dan kom je uit op zo'n 18MP in cropmode voor deze Sony.

Nog steeds meer dan de Nikon D810 die net geen 16MP in cropmode overhoudt.

[Reactie gewijzigd door BlueTooth76 op 17 juni 2015 08:29]

De basis klopt wat je zegt, maar... als je een aps-c lens met Canon mount (dus ook Sigma/Tamron/Tokina) op een Sony A7-camera gebruikt, krijg je alsnog een 1,5x crop. Dit immers waar Sony op anticipeert met hun aps-c E-mount en A-mount lenzen die je ook op de A7 kunt gebruiken. Er is geen 1,6x cropmodus speciaal voor Canon lenzen.

Voor de meeste EF-S lenzen is de beeldcirkel groot genoeg om een 1,5x crop te gebruiken (al sluit ik uitzonderingen niet uit waarbij je wat vignetting ziet), maar alle third party-lenzen van Sigma/Tamron/Tokina zijn gewoon berekend op een 1,5x crop aangezien dit hetzelfde glas is als op Nikon/Pentax/Sony dslr's wordt gebruikt (alleen de mount is anders).
Pardon? "We konden het niet een-op-een vergelijken, maar de snelheid lijkt zeer overeen te komen met die van de Samsung NX1-systeemcamera en is wellicht zelfs beter. De NX1 was de eerste systeemcamera die zich wat autofocus betreft goed kon meten met professionele dslr's."

De A6000 en GX7 zijn net zo goed en waren er eerder. Deze cameras weten de high end Nikons allemaal te benaderen.

Des te knapper dat de A7R2 dit ook kan aangezien een grotere sensor meer moeite ervoor moet doen vanwege de hoeveelheid scherpte diepte.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 16 juni 2015 16:51]

+1Anoniem: 637828
@ZeroNine16 juni 2015 17:15
De GX7 is best snel, maar zeker niet zo snel met tracking als de NX1..

Inderdaad knap dat ze zo'n rappe AF op een FF sensor mogelijk hebben kunnen maken.
Ik heb bij een test in een camera winkel geen verschil kunnen merken. Maar dat was dan ook met aimen op voorbij rijdende autos.
De A6000 en GX7 zijn net zo goed en waren er eerder. Deze cameras weten de high end Nikons allemaal te benaderen.
Ik vind net zoals met de NX1 de AF-tracking echt niet zo goed als met een high-end dslr AF systeem. Wat mij vooral opviel bij de AF-tracking test van DPreview, is dat de focus zo'n beetje overal op het lichaam van de wielrenner zit en het gezicht meer dan de helft van de shots out of focus is. Een soortgelijk gedrag was mij ook bij een review van de A6000 opgevallen (helaas weet ik niet meer waar ik dat had gezien).
Een filmpje van thecamerastore op youtube laat anders helemaal niet veel variatie zien en weinig missende shots.
Super specificaties met een hoop hoogstandjes maar de accuduur blijft nog steeds een groot struikelblok (verslechterd tov de a7r).
Het gemis van weather-sealing is ook jammer, op deze punten blijft de DSLR nog steeds superieur.
+1Anoniem: 637828
@1990BW16 juni 2015 17:28
Volgens Sony is hij 'dust and moisture-resistant'...

De accuduur is inderdaad jammer. Een grip is dan aan te raden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 637828 op 16 juni 2015 17:29]

Dust en moisture resistant is wel wat anders dan weather sealed.
Ik las het volgende in één van hun persberichten:
"Designed to last, the updated magnesium alloy body has improved weather sealing and a robust lens mount for working with large lenses.""
Een erg interessante ontwikkeling, zeker voor de Canon schieter. Ik heb nogal wat L glas om mee te spelen, en grote kans dat de A7R II ook in huis komt.

Ik hoop alleen dat AF en tracking bij de grotere Canon objectieven ook waargemaakt kan worden. Elders op een fotografie forum (ik weet zo alleen niet meer welke) werd gesteld dat de zwaardere zooms een hoger voltage (oid) nodig hadden dan de A7R II kan leveren om snel te kunnen focussen. Jammer genoeg (of misschien wel expres?) zijn alle tests met Canon glas waar ik van gehoord heb met kleine/lichte objectieven.

Ik ben zeer benieuwd wat de reviews van de retail modellen gaan brengen. Erg slim ook van Sony om deze aan te kondigen juist als de eerste batches van de 5Ds(R) aan de winkels geleverd worden.

Met een beetje geluk wordt de A7R II een ongekend succes en gaan de Canon verkopen onderuit, misschien dat ze bij Canon dan eindelijk weer eens hun best gaan doen in dit segment van de markt.
Ik hoop alleen dat AF en tracking bij de grotere Canon objectieven ook waargemaakt kan worden. Elders op een fotografie forum (ik weet zo alleen niet meer welke) werd gesteld dat de zwaardere zooms een hoger voltage (oid) nodig hadden dan de A7R II kan leveren om snel te kunnen focussen. Jammer genoeg (of misschien wel expres?) zijn alle tests met Canon glas waar ik van gehoord heb met kleine/lichte objectieven.
Dat is een goed punt en interessant om binnenkort te testen. De langste lens die ik recentelijk gecombineerd heb ik de Canon 135mm f/2 en die werkte prima in de oude situatie (contrastdetectie). Volgens mij de 70-200mm f/2.8 IS ook. Maar of ze ook goed blijven werken met het nieuwe autofocussysteem durf ik niet te zeggen. Ik had zelf de 40mm f/2.8 meegenomen omdat die lekker compact was (ik had alleen handbagage, vandaar).

Wat ik me ook kan voorstellen is dat zwaardere lenzen (met een krachtiger IS- en AF-systeem dat meer stroom vreet) een grotere belasting op de accu legt, die daardoor eerder leeg zal zijn. Iets om te testen binnenkort... :)
Wat me vooral benieuwt is hoe de autofocus zal presteren in donkerder omstandigheden. De meest recente DSLR's focussen tot -3EV alsof het klaarlichte dag is. MILC's lopen op dat vlak nog ferm achter (plus EVF-lag). Samen met de beperkte batterijduur een van de grootste nadelen t.o.v. DSLR's.

En 42 MP.... dat is voor de meeste fotografen wat overkill: 10 MB+ per JPEG of 60 MB+ voor RAW. Ouch. Wellicht komt er in het najaar dan een A7S II met 18-24 MP en dus minder ruis. Dat vind ik dan weer een stuk interessanter.

Grote plus is wel de sensor stabilisatie. Dat Nikon/Canon dit nog niet hebben is een misdaad.

3000 euro+ is dan weer een ferme min gezien de nadelen t.o.v. goedkopere DSLR's.

[Reactie gewijzigd door TheBlackbird op 16 juni 2015 21:22]

Richtprijs van deze camera? Hij is wel leuk als vervanging van mijn mobiel af en toe
$3198 voor de body via B&H. Misschien een beetje duur als je ook nog een lens koopt van hoge kwaliteit (dus bij elkaar €4000-4500) als, op sommige momenten, de vervanger van je mobiel. :)

http://www.bhphotovideo.c..._a7r_mark_ii_digital.html

[Reactie gewijzigd door caesar1000 op 16 juni 2015 17:14]

Hmm valt mee eigenlijk :) ja vroeger had ik van die Zeis lensjes icm oude Sony of Minolta lensjes en dat ging best leuk samen of past minolta hier niet meer op?


Edit: Link is geen A7R II maar een A7 II ... of zijn die het zelfde?

[Reactie gewijzigd door doenietzodom op 16 juni 2015 17:16]

In combinatie met een lensadapter waarschijnlijk wel. Dit was ook al mogelijk bij de A7, A7R en A7S in combinatie met een Minolta lens.

Zie deze link voor meer informatie over adapters voor Sony camera's:
http://briansmith.com/sony-a7-a7r-lens-mount-adapters-2/

(De prijs is even aangepast. Had daarnet €1600 voor de A7 II maar dit is natuurlijk de A7R II. Dus toch nog fors duurder.)

[Reactie gewijzigd door caesar1000 op 16 juni 2015 17:18]

Zo'n 3500 euro...
Lijkt me niet, vergelijk de techniek van nu eens met die van 10 jaar geleden, denk dat deze camera (hoe goed ook) over een jaar of 3 al oud te noemen is. Ook al werkt ie nog prima.
Volgens DigiFotoPro gaat een body rond de €3500,- kosten, dat is dus ongeveer vierenhalve iPhone 6 als je het over vervanging hebt. De prijs in Galaxy S6 weet ik helaas niet ;)
Je kunt een smartphone niet vergelijken met een (semi)professionele camera van €3500 richtprijs.
Doe je dat wel...dan is het hooguit grappig....
Het was Dinsdale die dat zei, ik reageerde er op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee