Tails-project brengt 2.0-versie van het besturingssysteem uit

De 2.0-versie van het besturingssysteem Tails is vanaf nu te downloaden. De grootste veranderingen zijn dat het systeem nu gebruikmaakt van Gnome Shell als desktopomgeving en dat het is gebaseerd op de nieuwste versie van de Debian-distributie, Jessie.

tailsOok maakt de nieuwe Tor-browser 5.5 deel uit van de distributie. Tot nu toe maakte Tails gebruik van de verouderde 'Flashback'-versie van Gnome, maar deze is nu vervangen door Gnome Shell. Voor de weergave is daarbij gekozen voor de 'Classic'-modus, waardoor er niet veel verschil is met het uiterlijk van eerdere versies van Tails.

Debian 8 zorgt er onder andere voor dat nieuwe versies van standaardprogramma's aanwezig zijn, waaronder LibreOffice 4.3 en Git 2.1.4. Ook het controversiële systemd-init-systeem maakt onderdeel uit van de nieuwe versie van Tails, wat onder andere sandboxing moet verbeteren en het opstarten van Tor moet ondersteunen. De 'Windows-camouflage'-functie heeft het niet gehaald naar de nieuwe release. Deze functie moet het mogelijk maken om de desktop het uiterlijk van Windows te geven, om op openbare plaatsen te verbergen dat er van Tails gebruik wordt gemaakt. Er wordt aan gewerkt om deze functie opnieuw te implementeren.

Ook zou de Tor-browser moeten beschermen tegen browser-fingerprinting, alleen staat deze optie niet aan in Tails 2.0. Dit zou echter geen probleem zijn, omdat alle installaties van Tails dezelfde fonts hebben. Daardoor zou een aanvaller alleen te zien krijgen of er gebruik wordt gemaakt van Tails. Dat zou echter sowieso al vast te stellen zijn, aangezien in Tails de Adblock Plus-extensie in de Tor-browser aanwezig is en bij de standaardversie van de browser niet.

Tails is een Linux-distributie die de gebruiker vergaande mogelijkheden biedt om anoniem te blijven op internet en op een veilige manier te communiceren. Het systeem maakt daarvoor standaard gebruik van het Tor-netwerk. Tails wordt doorgaans geïnstalleerd op versleutelde usb-sticks of in virtual machines om de veiligheid te vergroten. Het besturingssysteem is door deze functies onder andere populair bij journalisten en burgers in landen die een streng beleid voeren tegenover dissidenten. Ook Edward Snowden maakte gebruik van Tails bij zijn onthullingen. De nieuwe versie is al op de site beschikbaar.

tails menu

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

27-01-2016 • 15:35

29

Submitter: cruysen

Reacties (29)

29
28
18
1
0
4
Wijzig sortering
Zo te zien wil niemand laten merken dat ze dit os gebruiken :Y)
Was het niet zo dat de NSA je al op een lijst zet als je een Linux distributie download? Dan kom je met Tails helemaal op een speciale lijst :Y)
Overigens staat iedereen al op een lijst

Wel tof dat dit besturingssysteem bestaat, kan me goed voorstellen dat dit enorm nuttig kan zijn.
Dafuq? Linux gebruik zet je op een NSA watchlist?! Dat is ongeveer net zo arbitrair als alle Firefox gebruikers monitoren, of alle LibroOffice gebruikers.
Als ze het zo spelen kunnen ze beter iedereen meteen op die lijst zetten, oh wacht, dan heb je geen lijst meer nodig. :X
Wat ik zei is niet helemaal correct, maar het kan natuurlijk inmiddels weer anders zijn.
The report details rules in the XKeyscore source code that identify visitors to the Linux Journal Website, the Tor Onion Router site as well as the Tails Linux distribution site.
bron

Dat is nou precies een van de problemen met inlichtingendiensten: Ze willen zoveel mensen volgen dat ze niemand echt goed volgen.
Anoniem: 636203 @Tk5528 januari 2016 07:07
Klopt, je kan het dus het beste downloaden via Tor zelf.
Moet je eerst Tor downloaden en dan kom je vanzelf al op die lijst.
/aluhoedjes
/kip /ei

[Reactie gewijzigd door PizZa_CalZone op 29 juli 2024 06:29]

Wie Tor download wordt niet gemonitord want dat zijn miljoenen mensen. Kunnen ze wel doen maar dan hebben ze er niet meer zoveel aan, de spreekwoordelijke hooiberg wordt dan te groot en dan schiet het zijn doel voorbij.
Ik vond het ook wel een opvallende feature (request), maar duidelijk willen de gebruikers niet alleen anoniem overkomen voor alles waarmee zij via internet verbinden, maar ook voor de gemiddelde mee-kijker. En op gaan in de massa (Windows-gebruikers) werkt dan natuurlijk best wel goed...
Was het trouwens eerst niet een Windows XP skin? Daar val je natuurlijk alsnog mee op!
Kan me best voorstellen dat ze in streng gereguleerde (communistische) en armere landen nog veel gebruik maken van xp. Of de welbekende internetcafés.
Ook voor mee-kijkers op een lokaal netwerk. Zo staat MAC address spoofing by default aan. Zo is er geen patroon te ontdekken, mocht je regelmatig gebruik maken van dezelfde openbare hotspot of iets dergelijks.
Ja, ik weet de exacte definitie van een operating system niet van buiten maar het valt daar waarschijnlijk wel onder.
In het artikel staat dat je Tails 'in virtual machines' kunt starten. Bij mij weten komt er een melding dat Tails niet zal opstarten omdat deze in een 'onveilige' virtuele omgeving gestart wordt. :?
Of hier worden andere virtuele machine's bedoelt dan waar ik deze had opgestart. (Bij mij Virtualbox om ff te testen ;) )
VirtualBox deed 't bij mij zonder waarschuwing. :? De install-pagina maakt echter wel duidelijk dat het de bedoeling ik om het op een usb stick te zetten
Ik heb ook geen waarschuwing gehadin de Oracle VM virtual box. Het is overigens ook echt niet nodig om hem virtueel te draaien aangezien het toch enkel vanaf USB werkt, je kan het niet installeren op hardware bij mijn weten
Het wordt in het interne geheugen geladen, voor zover ik weet. Er wordt niks op een harde schijf gezet. Om te voorkomen dat er data achterblijft. PC uit, data weg. weet overigens niet of de data tijdens het afsluiten wordt overschreven met nullen. Ik dacht dat je zelfs van intern geheugen nog wat data kunt terughalen als het niet opnieuw gebruikt is. Dus direct na afsluiten. Dan wel die modules fysiek eruit halen en invriezen of iets dergelijks. Of ik heb een beetje te veel naar CSI gekeken ;)
Anoniem: 80487 27 januari 2016 17:27
Opvallend dat ze die Windows schil in de eerste instantie niet in de eerste instantie hebben overgenomen, m.i. toch een sterke feature voor mensen die vaak in het openbaar werken.
Windows camuflage mode werkt niet met de nieuwe Gnome Shell.
Daarom is die in deze versie afwezig.
Vanwaar de opmerking 'controversiële systemd"? Dit is al enige tijd gemeengoed?
Geen idee. Blijkbaar vinden sommige mensen dat iedereen maar bij SysV init moeten blijven omdat een systeem wat iets meer handled dan 1 ding blijkbaar uit den boze is. Ik vind het daarintegen een goed systeem hoewel hij inderdaad wel wat tegen de Linux filosofie in gaat.
hoewel hij inderdaad wel wat tegen de Linux filosofie in gaat.
Dat is niet het grote bezwaar tegen systemd. Zie onder andere: http://www.zdnet.com/arti...others-on-linuxs-systemd/ (zoek even naar Linus); de grote man zelf heeft er geen enkel principieel bezwaar tegen. Als het dus al niet eens tegen de borst stuit van de vader van Linux, ach...

Nee, de controversiele aard van systemd zit hem meer in de persoonlijkheden van de betrokken mensen; het gaat bij de controverse meer om de mensen dan om systemd zelf. Hetgeen over en weer een beetje kinderachtig is, in mijn optiek. Zowel de ontwikkelaars van systemd als ook de tegenstanders van systemd moeten eens een keertje kappen met al het geslinger van modder. Maar goed, volwassenen zijn eigenlijk ook gewoon net kinderen soms. ;)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Systemd

Hier staat ook gewoon wat uitleg over de controversie. Wel degelijk iets over de filosofie ook.
Anoniem: 718569 @ro8in28 januari 2016 11:53
https://nl.wikipedia.org/wiki/Systemd

Hier staat ook gewoon wat uitleg over de controversie. Wel degelijk iets over de filosofie ook.
Als mensen zo'n verschil in mening over de filosofie ervan op een normale wijze zouden kunnen uiten zou het misschien nog niet eens zo hoog zijn opgelopen. Enfin, genoeg over systemd. Laten we er voor waken dat niet ook op
Tweakers.net een ding wordt. Het heeft wereldwijd al meer dan genoeg aandacht. ;)
Gelukkig hebben we KW0cG742TU om iedereen die een andere mening heeft 'kinderachtig' te noemen, yeay de wereld is gered :X
Systemd is weldegelijk een probleem voor een heleboel mensen.
En ik zal hier geen discussie beginnen over de voor en tegens, maar het gewoon bestempelen als kinderachtig getuigd van een compleet gebrek van intelligentie als je het mij vraagt.
Laat anderen lekker hun eigen mening hebben....
Het artikel wat hij aanhaalt legt ook uit waar het een probleem is in technisch opzicht. Het gaat inderdaad zeker niet om alleen wat kinderachtig modder gegooi. In de basis probeert systemd te veel tegelijk te zijn en dat brengt andere problemen met zich mee. Misschien heb je maar 1 onderdeel nodig van systemd voor een bepaald iets, maar ben je meteen geforceerd om al het andere er ook van te gebruiken omdat het zoveel dingen in 1 is geworden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.