Samsung toont Chromebook 3 in Las Vegas

Samsung heeft op de CES in Las Vegas een nieuwe Chromebook toegevoegd aan zijn assortiment. De Chromebook 3 heeft volgens het Koreaanse bedrijf een accuduur van 11 uur, een verbetering van 2,5 uur ten opzichte van de Chromebook 2.

De 1,15 kilogram wegende laptop heeft een metalen behuizing en een 180 graden kantelbaar scherm. Verder meet het apparaat 28,85x20,42x1,78cm en heeft het een accu van 33Wh, die tot 11 uur mee moet gaan. Het scherm bestaat uit een 11,6"-paneel met een resolutie van 1366x768 beeldpunten. Het geheel wordt aangedreven door een Intel Celeron N3050-cpu met Intel HD Graphics.

Voor opslag is er een 16GB-emmc-module aan boord en voor het interne geheugen kan gekozen worden voor 2 of 4GB. Externe verbindingen zijn te leggen via een 802.11ac-wifi-module of bluetooth 4.0. Ook is voorzien in een 720p-webcam.

De Chromebook heeft een usb 3.0- en een usb 2.0-poort, en beschikt over een hdmi-aansluiting en een micro-sd-kaartlezer. Prijzen zijn nog niet bekendgemaakt, maar de Chromebook 2 kostte bij introductie 399 euro. De Chromebook 3 moet ergens begin 2016 beschikbaar zijn, alleen lijkt de kans klein dat hij ook in Nederland uitkomt als Samsung bij zijn besluit uit 2014 blijft geen laptops in Nederland meer uit te brengen. Samsung introduceerde tijdens de CES onder andere nog een suhd-televisielijn en een 12"-tablet met Windows 10.

samsung chromebook 3

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

06-01-2016 • 09:41

67

Reacties (67)

67
67
43
2
0
15
Wijzig sortering
Waarom is er geen enkele vendor die zich wil onderscheiden in Chromebooks ?
Volgens mij omdat een deel van de kracht van Chromebooks bij de prijs ligt waardoor je automatisch beperkt wordt in de hardware. Ik vind het wel jammer dat de schermen zo'n lage resolutie hebben.

Het "OS" zelf werkt trouwens verrassend goed op oude of low end hardware. Hier kun je live images downloaden die op een USB stick gezet kunnen worden: http://arnoldthebat.co.uk/wordpress/chromium-os/
Ik snap wel wat svennd zegt, wij zijn nu aan onze 2e chromebook begonnen (een 15" Acer CB3-531 met mat scherm) nadat we een tijdje een HP Chromebook 14 (first gen.) hadden gebruikt. Voor beide laptops hebben we 300 betaald, maar qua performance heb ik toch bij allebei het idee dat je nét tekort komt. Het werkt prima, maar het houdt echt niet over. Als ze er een i3 in hadden geprikt en er 70 euro meer voor hadden gevraagd (en de beschikbaarheid goed was) had ik dat gedaan. Tuurlijk hebben Chromebooks mindere hardware nodig, maar de trend om er zo enorm op te bezuinigen doet de prestaties geen goed.
Hmm, heb hier een Toshiba Chromebook 2 met een Celeron N2840 i.p.v. N2830 (uit de Acer CB3-531) wat me toch best vergelijkbaar lijkt en kan echt niet klagen over de performance. Heb ook een 1k+ desktop systeem staan en desalniettemin zit ik veel op m'n chromebookje :+ .
Bij 3 tabbladen tekstverwerken + 1 youtube werkt het allemaal nog prima (mínder dan onze vorige chromebook overigens), maar ongestoord doorrammen is er gewoon niet bij, ik werk altijd met de rem erop, iets dat erg irritant is, dat had bij een i3 niet gehoeven.
Dat ligt er aan wat voor apps je gebruikt, als je de Google apps gebruikt werkt het al een trein, maar ga je naar een java site waar veel verwacht wordt van jou chromebookje dan ga je dit direct merken. Wat nog wel eens wil werken is om wat chromeos apps welke je hebt geïnstalleerd uit te zetten of te verwijderen.
Dit doe je onder de 3 streepjes rechtsboven > Meer hulpprogrammas > extensies.
Java site? Dat lijkt me sterk want Chrome OS ondersteunt geen Java... ;)
Kan absoluut niet zeggen dat ik dat herken, maar goed, alhoewel ik vaak genoeg tientallen tabjes open heb staan gebruik ik wel altijd remote desktop voor m'n professionele werk. Niettemin heb ik vaak genoeg meerdere Google Drive documentjes open staan en als ik een Youtube video kijk dan lukt dat ook altijd prima... al kijk ik natuurlijk wel gewoon op redelijk lage kwaliteit... als je op Full HD je videos wilt kijken dan kan ik me inderdaad voor stellen dat dat lastig gaat :+ .
Ik heb de HP Chromebox. Gemiddeld zo'n 10-20 tabbladen synchroon open, 10 plugins en Youtube op de achtergrond voor muziek. Geen problemen. Google anders even op Chrome OS en 'swap enable'. Doet wonderen.
Vind je het geen nadeel dat je er niet gewoon alle Windows-programma's op kunt draaien? Of gebruik je hem alleen in beperkte omstandigheden?
Naja, voor development heb ik natuurlijk nog steeds m'n desktop kast waar ik naar toe remote, maar voor on-the-go, op de bank, iets kijken, nieuws en media consumeren, mail afhandelen, type werk, etc. is het helemaal prima. En zelfs web development werk is er prima op te doen, dus nee, ik mis er niet echt Windows programma's op. Als het m'n enige machine zou zijn dan zou ik gewoon net iets vaker Crouton gebruiken als developer zijnde, maar zelfs dat zou niet volkomen onmogelijk zijn. Alleen voor m'n VR werk heb ik echt echt die desktop kast nodig.
Natuurlijk is het een nadeel om niet elk Windows programma te kunnen draaien. Maar aan de andere kant: als ik Mac OSX of Linux had gebruikt, dan was de kans ook groot geweest dat ik dat programma niet had kunnen draaien.

Andersom hebben Mac OSX of Linux gebruikers weer programma's die je niet vanaf een Windows omgeving kunt draaien. Is dat een gemis? Soms wel, soms niet. Dat ligt aan de applicatie en aan de gebruiker.

In de afgelopen 10 jaar is er natuurlijk ontzettend veel vooruitgang geboekt. 10 jaar terug hadden we Snelstart op de pc staan, waar de boekhouder vervolgens niet meer bij kon. Nu heb je je administratie in Moneybird, maak je een extra gebruiker aan en klaar. Bovendien werkt het online ook nog eens beter én vanaf je mobiel.

In de wereld die Chrome OS heet doet het er eigenlijk niet meer toe welke applicaties je gebruikt. Natuurlijk zul je voor sommige applicaties nog weleens terug verlangen naar je Windows bak (denk aan Filezilla), maar 99% van de applicaties ga je niet missen.
Ik heb allerlei programma's die ik echt zou missen, hoor. Ik zou persoonlijk minder productief zijn op OSX of Linus inderdaad om die reden. Maar die hebben ten minste nog minder kleine ecosystemen dan Chrome OS. Het zal vast dat je er onder bepaalde omstandigheden prima mee kunt werken; maar er kan toch iets komen wat je mist. En er is voor zover ik weet geen voordeel aan Chrome OS. Ik snap gewoon niet waarom je dat zou willen, een onnodige beperking.
Afgezien van een goede FTP client heb ik geen beperkingen gevonden. Wel heel veel voordelen. Ik merk dat de netto werkbare tijd bij een Chrome OS pc hoger is dan bij Windows of Linux destijds. Het is echt een verademing. Welke programmas zou je overigens missen?
Kan me voorstellen dat het per persoon verschilt. Ik zou b.v. niet zonder de volgende programma's willen, off the top of my head:
  • Autohotkey (veelzijdige programmeertaal voor leken)
  • Strokes Plus (muisgebaren)
  • Oxford English Dictionary
  • Word (vanwege b.v. hoe daar wijzigingen aangegeven worden zonder dat het hele document onleesbaar wordt)
  • Firefox plus mijn belangrijkste extensies
  • Photoshop
  • Enz.
Natuurlijk zal het per persoon verschillen. Zo had ik als (ervaren Windows gebruiker) nog nooit gehoord van Autohotkey en Strokes Plus.

Oxford English Dictionary > Is er.
Word > Alternatief is Google Docs
Firefox > Alternatief is Chrome
Photoshop > Blijft natuurlijk een dingetje

Wat je niet moet vergeten is dat dit applicaties zijn die maar bij een hele beperkte gebruikersgroep in gebruik zijn. Mien van de receptie of Jaap de AOW'er kan prima uit de voeten met Chrome OS. Scheelt een vracht geld en een hoop hoofdpijn.
Het probleem is dat ik zonder die programma's oneindig veel minder productief zou zijn. En de alternatieven die je noemt hebben niet de functionaliteit die ik nodig heb. En de lijst is nog veeel langer...

Maar, inderdaad, zoals je zegt kan het wel prima genoeg zijn voor Miep. Alleen ging het hier over een tweaker die het gebruikte, wat me dan weer verbaasde. (Voor Miep kan Windows trouwens ook wel handig zijn, als haar kleinzoon de tweaker er wat handige scripts of programma's opzet waar ze nog nooit van gehoord heeft maar die haar productiviteit wel verhogen.)
Het probleem is dat ik zonder die programma's oneindig veel minder productief zou zijn. En de alternatieven die je noemt hebben niet de functionaliteit die ik nodig heb. En de lijst is nog veeel langer...
Dat klopt... Maar het is jouw probleem. Het is niet het probleem van andere mensen. Ik kende echt niemand die Autohotkey gebruikte bijvoorbeeld. Bovendien zit het vaak tussen de oren: ik dacht ook dat ik niet zonder bepaalde applicaties kon, maar dat bleek dus wel te kunnen.
Maar, inderdaad, zoals je zegt kan het wel prima genoeg zijn voor Miep. Alleen ging het hier over een tweaker die het gebruikte, wat me dan weer verbaasde.
Een Tweaker is ook maar een mens of in mijn geval een ondernemer. Onderaan de streep gaat het er om dat het werkt en als ik mijn personeel met een Chrome OS productiever kan laten zijn dan met een Windows bak, dan doe ik dat.
(Voor Miep kan Windows trouwens ook wel handig zijn, als haar kleinzoon de tweaker er wat handige scripts of programma's opzet waar ze nog nooit van gehoord heeft maar die haar productiviteit wel verhogen.)
En jij denkt dat ik het als werkgever goed vindt dat de kleinzoon van Miep even haar PC gaat aanpassen? Nee dus. Net zo min als dat ik het een goed idee vond om mijn oma een Windows pc te geven, die natuurlijk om de haverklap geupdate moet worden, foutmeldingen geeft die ze niet snapt, etc .
Toch denk ik wel dat veel Tweakers dit probleem zouden hebben, weliswaar niet met precies dezelfde applicaties als ik, maar het ecosysteem is gewoon jong en ieniemini (spelling?). Vandaar mijn oorspronkelijke vraag.

Ik had het niet over jouw situatie. In jouw situatie zal het vast de beste optie zijn, ik heb geen idee.
Ik sluit me hier compleet bij aan. Ik heb een tijdje de Samsung Chromebook 2 gehad en het werkt allemaal wel prima, maar ik mistte gewoon rekenkracht, een goed scherm en eerlijk gezegd ook een volledig besturingssysteem.

De Chromebook 3 lijkt leuk, alleen ik heb het idee dat de Chromebook nog veel stappen moet zetten om helemaal tot z'n recht te komen.
Anoniem: 719316 @oef!6 januari 2016 11:37
Ik vind het wel jammer dat de schermen zo'n lage resolutie hebben.
http://www.engadget.com/2016/01/04/acer-chromebase-24/ :)
Wat ook heel goed werkt voor oude hardware is Cloudready.
Cloudready werkt ook op mijn HP Notebook van 8 jaar oud. Ding gaat als een tiet!
Ik heb het hier op een Samsung NC10 Netbook staan. Je krijgt echt de volledige ChromeOS ervaring. Al is mijn Samsung XE303 Chromebook wel vele male sneller.
Maar toch is het een hele goede oplossing om oude pc's/laptops nieuw leven in te blazen.
Omdat het nog niet een zeer profitabele markt is neem ik aan.
Volgens mij zijn ze best populair, in de VS bijv worden ze veel in het onderwijs gebruikt. Je hebt toch een fysiek toetsenbord itt een tablet alleen men wil er nou eenmaal niet teveel voor betalen want even kort door de bocht gezegd het is eigenlijk alleen een Chrome browser op een laptop (hoewel dat voor de meeste mensen meer dan genoeg is).

Het gaat pas echt interessant worden wanneer de Chromebooks ook Android applicaties gaan ondersteunen, dan zou ik er ook wel eentje willen hebben en dan ook liefst eentje met een mat 1080p scherm.
Juist voor deze redenen zullen het ook nog wel een tijdje budget modellen blijven.

Dan vraag ik mij af of Microsoft ook op deze educatieve markt wil inspelen met WIndows 10. Dat het op allerlei apparaten kan werken, En dat jij jouw Windows Phone kan docken en dan kan gebruiken als een desktop. Hoeven studenten ook niet te zuilen met een 13" laptop.
Maar wel met een los scherm, toetsenbord en muis? Geef mij dan maar die 13" laptop.
Die staan dan al klaar op jouw studeerplek. :9
Hoeven studenten ook niet te zuilen met een 13" laptop.
Nee, maar wel met een Windows Phone en dat gaan ze ook niet doen.
Komt in NL ook steeds meer op in het onderwijs. Apparaten zijn niet duur, makkelijk mee te werken touch+toetsenbord, makkelijke te managen, niet softwarematig te slopen...
Anoniem: 418540 @svennd6 januari 2016 10:01
Acer levert van tijd tot tijd onderscheidende Chromebooks: C720 destijds (nog steeds een krachtpatser vergeleken met sommige nieuwe chromebooks en de C910 (jammer genoeg in Nederland alleen maar met i3, maar wel een 15" scherm waar je heel goed twee tabbladen naast elkaar open kunt hebben).
Agree, maar ook Acer heeft verschillende modellen met Celeron N's CPU, 16 GB emc drives, 2 GB ram. Die kende ik wel niet de C910. net chromebookje idd.
Anoniem: 418540 @svennd6 januari 2016 12:37
Mee eens. Ik was ook heel teleurgesteld dat ze die krengen releaste na de C720.

Acer kan een hele mooie slag slaan door een 13" FHD met i5 uit te brengen en een betere GPU. Zeker als het waar is dat ChromeOS en Android naar elkaar groeien.
Dat zeggen ze al sinds de launch, Chrome OS is gewoon een heel leuke OS ik ben zelf een power user, maar toch vind ik chromebooks een stuk beter dan android. Het enige spijtige is, er zijn geen betere modellen, behalve 2 uitzonderingen is er geen chromebook te vinden met beter dan celerons...
Lenovo heeft deze gelanceerd
ThinkPad 13
Op de CES zijn tot nu toe alweer vele devices gepresenteerd en ook vandaag en de komende dagen zullen we allerlei nieuwe apparatuur en diensten gaan zien. Lenovo heeft verschillende nieuwe laptops en een game-monitor gepresenteerd, maar ook een nieuwe ThinkPad-laptop. Dat apparaat met de naam ThinkPad 13 is te verkrijgen met Windows, maar ook met Chrome OS.

Het apparaat bevat een behuizing die tegen een stootje kan, zoals vele andere portable devices van Lenovo. Er is een multitouch trackpad aanwezig, evenals het bekende toetsenbord van Lenovo en er zijn twee USB 3.0-poorten, een USB C-poort en een HDMI-output op het apparaat te vinden. Je kunt kiezen uit verschillende specificaties qua processor, RAM en intern geheugen. Zo wordt het mogelijk om de Chromebook uit te rusten met een Intel i3- of i5-processor, maar standaard bevat deze een Celeron-variant. Het werkgeheugen is uit te breiden tot maximaal 8GB en er kan gekozen worden voor maximaal 32GB opslaggeheugen. Het scherm is 13 inch variant met een resolutie van 1920x1080 pixels. Standaard wordt er een TN-paneel meegeleverd, maar een betere IPS-variant is voor een onbekende meerprijs te verkrijgen.

[Reactie gewijzigd door SED op 23 juli 2024 13:25]

Naja, je hebt low end chromebooks zoals deze, je hebt mid end chromebooks zoals de Toshiba Chromebook 2 (met Full HD enzo, waar ik dit nu op typ, absolute aanrader) en je hebt high end chromebooks zoals de orginele Pixel (te hoge resolutie scherm, USB-C, etc.). Aan de andere kant zijn er wel dingen die zeker consequent zijn: Chromebooks hebben liever snelle opslag dan veel opslag, ze hebben geen DVD drives, etc. Maar verschil genoeg zou ik zo zeggen.

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 23 juli 2024 13:25]

Helaas gaan we deze niet in nederland zien
nieuws: Samsung stopt volledig met laptops en Chromebooks in Nederland

11 uur op een accu, dat zien we tegenwoordig niet vaak.
Het mag ook wel 11 uur zijn he met zulke zuinige onderdelen en dat lage resolutie scherm.. Op high-end ultrabooks is 10 uur geen uitzondering meer.
Dank, even toegevoegd.
Anoniem: 145867 @ard19986 januari 2016 10:24
Toch deed ik 7 jaar geleden al 8-10 uur op een dell.
Anoniem: 532811 @ard19986 januari 2016 16:41
Ik heb een Asus Eeebook X205TA die gaat 11-12 uur mee onder Windows 10. Heel relaxt voor een laptopje die me € 180 heeft gekost. _/-\o_
Dat de Chromebooks zo populair zijn in het onderwijs in de US komt ook doordat je juist bijna niks kan installeren . Hierdoor kan je dus ook niks verpesten aan het systeem en heb je dus nauwelijks onderhoud.
Overhead, prijs van licentie van windows, ... Ooit gewerkt met ChromeOS ? Als onderwijs toestel is dit fantastisch geloof ik.
Heb er zelf 1tje. Daarna mijn vader er ook 1 aangesmeerd en sindsdien hoef ik nooit meer langs te komen omdat ie weer eens zijn systeem heeft opgeblazen.
Workspace Managers is niet de enige oplossing. Ik ken diverse onderwijsinstellingen waar dergelijke beheertools zijn uitgerold. Het klinkt allemaal heel mooi en aardig, maar het wordt nog steeds onderhouden door een te dure IT-er met teveel vet rond z'n middel. En uiteindelijk is en blijft het Windows, dus er is bijna altijd wel een manier om de beperkingen te omzeilen. Ik heb in ieder geval genoeg Minecraft servers op het netwerk voorbij zien komen.

Dan Chrome OS. Beheer Account aanmaken, rollen uitwerken, accounts toewijzen en klaar. Minecraft servers? Jammer dan, dat trekt 't ding niet.
Mij lijkt dat een Chromebook nou juist ideaal zou zijn om USB C-poort met USB 3.1 in te gebruiken, omdat er bij een dergelijke laptop uitgegaan wordt van veel externe bronnen. Deze nieuwe universele aansluiting geeft in dat kader veel opties. Jammer dat ik dat bij een nieuw model zoals deze dan nog niet zie. Zijn de kosten wellicht (nog) te hoog?
Die nieuwe universele aansluiting geeft nu nog maar weinig opties, er zijn nog steeds te weinig apparaten die daar daadwerkelijk gebruik van maken.
hier ook al 2 samsung chromebooks 303c12 met veel plezier bij ons in gebruik, swapfile op max zetten helpt veel, maar ben het zeer eens met anderen dat het frustrerend is dat fabrikanten deze software van te krappe hardware voorzien, mogelijk omdat ze daardoor meer en zwaardere windows hardware -windows sucks-kunnen verkopen en daar meer aan verdienen
40-60 open tabjes geven geen probleem veel meer dan 70 gaat niet meer, ze worden onzichtbaar.

enige wat minder prettig is, maar ik heb de oorzaak nog niet uitgezocht, het duurt lang voordat verbinding met mijn tele2 modem wordt gemaakt die op 4 meter afstand staat (64%) hoewel het de enige voorkeurs connectie is en slechts 6 andere wifi routers opgepikt worden
Ik ben nog steeds tevreden met mijn Samsung Chromebook 1. Neem hem altijd mee naar conferenties en vakanties. Heb er destijds 209 euro voor betaald, meegebracht door een vriend die toevallig in de USA was.

Waarom de nederlandse prijs altijd zo hoog moet zijn tov USA blijft mij een raadsel. Als - en dat zal waarschijnlijk nog lang duren - mijn Samsung 1 kapot gaat dan is deze een mooie vervanging, uiteraard weer via USA import.
Lagere specs dan de Chromebook 2. Zouden ze een prijsknaller er van maken? Chromebook voor €100 oid? Immers laptops zijn juist heel goedkoop geworden.
@svennd Er is juist een trend zichtbaar dat Chromebooks steeds gevarieerder worden. Vroeger waren het echt alleen maar budget modellen, maar bijvoorbeeld Toshiba en Dell maken Chromebooks met fullHD schermen en de Dell kun je zelfs configureren met een touch screen en tot een i5. Er zijn ook nog steeds goedkope modellen, maar er is zeker keuze.

[Reactie gewijzigd door AgeOfPanic op 23 juli 2024 13:25]

Op de middelbare school van mijn kinderen gaan ze vol voor de Chromebook, na een pilot met Dell Venue 11 Pro windows convertibles, wordt er nu alleen nog gewerkt met Chromebooks, vanaf volgend jaar over de hele school. Ik moet zeggen dat voor een beetje Google docs gebruiken, Youtube, Netflix (want ja dat ding wordt natuurlijk niet alleen voor school gebruikt) en simpele games uit de store, het allemaal best aardig gaat. Hoor of zie weinig klachten en hoef eigenlijk nooit iets te fixen. Dit op een Dell 11.6 inch "Education" model. Kost wel wat e385,-, maar dat met verzekering en 3 jaar garantie. Moet natuurlijk wel elke dag mee in de tas!
Vraag me af of deze nog wel naar Nederland komt. Aangezien Samsung vorig jaar had aangekondigd geen laptops meer te verkopen in Europa.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.