Google activeert Safe Browsing op Chrome voor Android

Google zet Safe Browsing op Chrome voor Android standaard aan. Daarmee wordt het beschermingsprogramma tegen phishing, malware en ongewilde software uitgebreid van de desktop naar mobiele apparaten.

Google doet de aankondiging op zijn beveiligingsblog. De meeste Android-gebruikers die Google Play Services gebruiken, hebben de update al binnen sinds versie 8.1 van Play Services. Het beveiligingsframework is dan ook geen onderdeel van de browser, maar van Play Services. Chrome-versie 46 is de eerste applicatie die de service gebruikt. De functie staat onder het instellingenmenu van Chrome onder 'Privacy' bij 'Safe Browsing'.

De blog legt ook uit waarom de functie pas nu geïmplementeerd wordt, terwijl Safe Browsing al lange tijd in de desktopversie zit. Dat heeft volgens de ontwikkelaars alles te maken met de hoeveelheid data die de Safe Browsing-functie nodig heeft. Om het systeem te laten werken, moet een up-to-date lijst met potentieel gevaarlijke sites bijgehouden worden op het apparaat zelf. Maar mobiele data kost geld voor de meeste mensen en in veel gevallen is de verbinding ook trager. Daarom is gekozen voor een systeem waarbij de gevaarlijkste sites als eerste gestuurd worden als het alleen maar mogelijk is een kleine update door te voeren, zoals bij een slechte verbinding. Ook moest het systeem zo min mogelijk geheugen en processorkracht vragen, iets wat ook bereikt zou zijn.

Omdat het onderdeel van Play Services is en niet van de Chrome-browser zelf, is de functie ook door andere apps te gebruiken.

chrome safe browsing

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

08-12-2015 • 09:48

19

Reacties (19)

19
19
16
0
0
0
Wijzig sortering
Omdat Android zo brede groep gebruikers heeft, waaronder veel mensen die er weinig verstand van hebben. Lijkt mij dit een hele verstandige keuze!
Sowieso is het verstandig, ook voor mensen die zogenaamd wel weten wat ze doen. Voordat je het weet klik je ergens een link aan en zit je op een onveilige site.
En moet ik weer moeite doen om door die melding door te geraken omdat ik bewust die site heb aangeklikt ...
Dan zet je het standaard uit in de Settings.
Dan is de site die je bezoekt niet helemaal lekker dus.
En wie of wat bepaalt dan dat die site onveilig is, doet google dat of geven bezoekers van de site door als die onveilig is?
Soms is het zo klaar als een klontje als een site onveilig is maar het is ook andersom dat het dus niet zo is
Je zou er ook voor kiezen als bedrijf om één of twee keer per dag de lijst te syncen wanneer de gebruiker WiFi heeft. Vaak wordt deze lijst toch niet real-time bijgehouden en maar één keer per dag geupdate.
afaik word die lijst wel degelijk realtime bijgewerkt. Van zodra Google bevestiging krijgt dat een site malware aan het verspreiden is dan zal deze zo snel mogelijk opgenomen worden. Wanneer de site beheerders de site terug veilig hebben gekregen is het natuurlijk ook belangrijk om de site er zo snel mogelijk opnieuw af te krijgen.
Overigens gebruiken iPhone en iPads Google's "Safe Browsing data" blokkeerlijst al sinds iOS 5 (Oktober 2011). De optie onder Instellingen > Safari > Meld frauduleuze websites. Lijkt mij dan ook dat Chrome op Android dit ook al deed. Maar dat het nu losgesneden is, zodat andere apps ook een centrale lijst kunnen gebruiken.

Edit; Hmm, kennelijk had Google de lijst slechts ingeschakeld op hun compressie proxy (aan hun kant dus). Zie laatste pagina van Android Security 2014 Year in Review. Ongeveer 1 promille van de aanvragen wordt daar geblokkeerd.

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 28 juli 2024 22:00]

Probleem is dat appel controle heeft over zijn telefoons en vaak ook over de provider en datagebruik. Met android heb je zo veel verschillen dat je niet van dingen uit kan gaan zoals voldoende CPU kracht of een snelle verbinding
Waarom moet een mobiele telefoon een (complete) lijst van foute websites hebben?

Op het moment dat je naar een site wilt is een korte query naar een daarvoor ingerichte service voldoende om je browser alarm te laten slaan? Dat kan met heel weinig data en foute sites die je al gehad hebt kun je lokaal in je blacklist zetten. Voor de service genereert dit vast een stuk minder verkeer dan periodiek controleren op updates en, zonodig een update binnenhalen.
Omdat zo'n service een enorme privacy-inbreuk zou vormen.
Het zou ook wel prettig zijn als ze hun popup blocker wat verbeteren. Om de een of andere reden krijg ik deze toch vaak voorgeschoteld.
Waarom stond dit standaard nog niet aan ondanks dat Google zegt hier teweinig data voor te hebben. Deze data hebben ze toch al kunnen vergaren met de web-browser.
Ik kan me voorstellen dat mensen met minder computer ervaring dit als prettig ervaren.

[Reactie gewijzigd door ninox92 op 28 juli 2024 22:00]

Deze optie had ik juist uitgeschakeld omdat ik het idee had dat de browser er trager van werd. Maar amper snelheidswinst te bekennen.

Lichtjes offtopic, maar hebben anderen er overigens last van dat Tweakers hapert in Chrome for Android? Ik heb dat altijd bij het openen van een artikel incl. comments. Dan hangt de telefoon ongeveer 10 -15 seconden voordat ik verder kan scrollen. Zeer storend voor het browsegemak. Enkel op Tweakers last van. Gebruik tegenwoordig maar Firefox ipv Chrome. Had er last van op mijn LG G3, en nu op mijn Samsung S6 nog steeds helaas.

Bij de oude versie van Chrome (43 uit mn hoofd) had ik hier geen last van gek genoeg! Op mijn G3 kon ik dan ook met de Stock versie prima browsen, maar met alle versies daarna niet meer.
Firefox gebruikt al sinds dag 1 de Safe Browsing engine van Google in Firefox for Android, mede doordat deze functionaliteit bijna 1:1 is hergebruikt van de desktop versie van Firefox, dus Safe Browsing support voor Chrome komt wel erg laat :O
Maar mooi dat deze functionaliteit nu via Play Services ook voor andere apps te gebruiken is :)
Stopt dit ook de ongelooflijk irritante whatsapp popups, die de telefoon zelfs laten trillen en die je niet weg krijgt zonder Chrome geheel af te sluiten?
"Google Play-services is gestopt" oeps.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.