Google verbetert databesparing in Chrome voor Android

Google werkt aan een verbetering van de optie Databesparing in de Android-versie van Chrome. Na de update moet de optie tot 70 procent kunnen besparen op het dataverbruik, door afbeeldingen niet te laden wanneer de verbinding langzaam is.

Chrome 11De huidige versie van de functie Databesparing is beschikbaar in Chrome voor iOS, Android en de desktop-varianten, maar de verbeterde versie komt voorlopig alleen naar de Android-app. Dat blijkt uit de bekendmaking van Tal Oppenheimer, productmanager van het Chrome-team, op het blog van Google Chrome.

Wanneer gebruikers de functie instellen, wordt compressie toegepast om het dataverkeer te beperken. Bij een langzame verbinding zal de functie rigoureuzer maatregelen nemen. Met de huidige versie van Databesparing kan dat resulteren in wazige afbeeldingen omdat deze niet volledig worden geladen; na de update zullen de meeste plaatjes helemaal niet meer geladen worden. Nadat de pagina is geladen kunnen gebruikers er voor kiezen om alsnog alle afbeeldingen of een enkel exemplaar in te laden.

Volgens Oppenheimer is de verbeterde modus in staat om tot 70 procent te besparen op het dataverbruik. Gebruikers in India en Indonesië krijgen de nieuwe functionaliteit als eerst, in de komende maanden zouden meer landen moeten volgen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

01-12-2015 • 18:28

39 Linkedin

Reacties (39)

39
39
38
1
0
0
Wijzig sortering
Je kan tegenwoordig ook via je eigen thuisnetwerk compressie bewerkstelligen.

Voordeel is dat het system wide is, ad blocking blijft werken, je kan je eigen browser blijven gebruiken en alles gaat lekker via je thuissnetwerk en niet via google's server.

Gebruik het nu voor mijn nieuwe iphone, wel zo handig met 500MB databundel als je buitenshuis bent :)

LTE -> Thuis router -> Internet

Oh, en geen jailbreak verplicht.

Dit is natuurlijk veel idealer. Kan google chrome niet aan tippen.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 1 december 2015 18:43]

Maar dan vraag ik me af, werkt ad blocking ook op pagina's die SSL gebruiken? Want in principe is er toch end-to-end encryption, lijkt me dat jouw addblocker dan toch niet veel kan filteren uit jouw webpagina?
De inhoud is beveiligd, de URL niet.
Jawel, ook de URL is beveiligd / versleuteld bij SSL. Alleen het IP adres en het poort nummer niet, deze zijn wel zichtbaar.
De server naam is meestal ook zichtbaar, dankzij de SNI en ALPN extensies in SSL. De rest van de URL is inderdaad niet zichtbaar.
Maakt dat wat uit dan?

Stel ik heb een pagina met daarin Google Adwords., dan zit die Adwords toch in de inhoud cq beveiligd? Adblocker op je router kan die data toch niet decrypten en terug encrypten naar jou toe?

Of er zouden 2 SSL verbindingen moeten zijn, 1 van jouw browser naar je router, en 1 van de router naar site met SSL in kwestie?

Edit: Heb er even de documentatie over Adblocker van de routersoftware Untangle op nagelezen (http://wiki.untangle.com/...Changelog#HTTPS_Inspector).

Die doen het dus exact zoals ik zei, 2 SSL verbindingen. Goede oplossing. Het blijkt ook wel iets nieuws te zijn, slechts van augustus dit jaar.

[Reactie gewijzigd door Carharttguy op 1 december 2015 20:50]

by presenting a false certificate signed by a root Certificate Authority that must be installed on each host
Dat is dan wel nodig.
Die ad links op een SSL site zijn toch ook gewoon links? Worden gewoon in mijn iPhone's host file geblokkeerd afaik.
Hoe dan? Kan via google weinig vinden :)
OpenVPN...

VPN's zijn niet simpelweg alleen maar voor beveiliging. Je kan de encryptie ook uitzetten, als je compressie maar aan zet in dit geval :)

Je hebt dus een OpenVPN client nodig op je telefoon, en een OpenVPN server draaien op je thuisnetwerk. In mijn geval op mijn router.

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 2 december 2015 02:33]

Heeft Google dan middle-men servers? Want hoe kunnen ze anders zaken comprimeren?
Zal inderdaad hetzelfde werken als Microsoft's DataSense of Opera's compressie systeem.
Zo werkt het inderdaad, deze optie nu zit al in Chrome op mobiele apparaten. Je kiest er dan voor om de Google servers als een soort van proxy te gebruiken die de webpagina's voor je comprimeren.

Heb er zelf al eens gebruik van gemaakt en het werkt best goed, doorgaans iets van een 30% besparing wat toch al de moeite is als je, zoals hier in België, vaak nog limieten hebt van <1GB of erger. :'(
Ze hebben waarschijnlijk de meeste servers dan elk ander bedrijf ter wereld, dus ik neem aan van wel :p
Zelf gebruik ik Opera Max, hiermee bespaar je ook een hoop data op veel verschillende apps. Gemiddeld heb ik er 33% besparing, maar dan ook nog 70% besparing in chrome, dat is helemaal top :)

Maar als Chrome bij elke pagina eerst de website nog moet comprimeren, zal dit dan niet ten koste gaan van de snelheid?

[Reactie gewijzigd door patrickrick2 op 1 december 2015 18:46]

Maar als Chrome bij elke pagina eerst de website nog moet comprimeren, zal dit dan niet ten koste gaan van de snelheid?

De compressie gebeurd op de server. De client zal wellicht - afhankelijk van de implementatie - decompressie moeten doen. Wellicht ook niet, want als men enkel de plaatjes comprimeerd en de whitespace uit stylesheets etc haalt hoeft de client zelfs bijna niets te doen.
Static content als stylesheets, afbeeldingen en scripts kunnen gecomprimeerd opgeslagen worden / gecached op een Google server. De content kan dan direct zonder het eerst comprimeren verzonden worden.
Anoniem: 398486
1 december 2015 19:13
Handig voor de mensen die dit nodig hebben, heb zelf 15 GB limit in mijn pakket zitten en heb niet echt datav besparing nodig maar begrijp dat het nuttig is voor mensen die minder dan 4GB data krijgen per maand
Tot gister had ik 2 GB en daar had ik genoeg aan, Kwestie van geen filmpjes draaien zonder WiFi, en geen Spotify of zo gebruiken. En ik ben best intensief bezig, browse erg veel.
Als je op andere sites kijkt is voor de meeste mensen 500 MB zat, zelfs voor een deel hier.

Maar als het inhoudt dat Adblock niet werkt is het automatisch afgewezen bij me, ten eerste mogen die niet mijn scherm op, ten tweede nemen ze mij veel te veel data in beslag. Data waar ik voor betaal maar die ongevraagd op me gelanceerd wordt.
Hmmm ja als je gewoon alle advertenties en trackers blokkeert kom je al een heel eind met databesparing.

Dat filtert tegenwoordig al de helft weg.
Sterker nog... Van 1 nov tot 30 nov heb ik maar 1,87 GB gebruikt en dat komt omdat mijn vriendin rtlxl heeft gekeken (870 mb). Ik gebruik weinig data als ik het zo bekijk.. Misschien omdat ik laatste tijd wat minder fotos op Facebook en instagram zet als normaal.
70% vind ik redelijk veel, netjes google! Nu in de praktijk zien.
Wanneer je gewoon bruut alle plaatjes weg laat, dan vindt ik 70% besparing juist verschrikkelijk weinig! De platte tekst neemt echt geen ruimte in.
Onderschat de bergen met stylesheets en (cross-domain) scripts die tegenwoordig standaard geladen worden niet.
Eigenlijk jammer, want het kan zo klein...

Chrome debug console is toch wel handig om je pagina klein te maken. Deze techniek werkt waarschijnlijk ook stuk lekkerder op een ereader
Anoniem: 474132
1 december 2015 18:34
Ik vraag me af of Google ook plaatjes die onderdeel van reclame uitmaakt filtert. Of zou je de plaatjes van de reclames nog haarfijn zien terwijl de plaatjes van de feitelijke gewenste content niet of gedegradeerd zichtbaar zijn?
Waarschijnlijk krijg je dan gewoon text ads in plaats van banners.
Het eerste wat ik afzette als ik Chrome Beta installeerde want dan werkt Adaway niet meer. Adaway zelf werkt wel en kan u hosts bestand aanpassen maar je krijgt nog steeds reclame omdat alles via een soort VPN verstuurd word via de Google servers.

Hoe Databesparing werkt (van de Google website gehaald)

Als u Databesparing gebruikt, beperken de servers van Google de hoeveelheid gegevens die wordt gedownload wanneer u een webpagina bezoekt. De hoeveelheid gegevens die wordt opgeslagen, is afhankelijk van het type inhoud op de pagina. Beveiligde pagina's (pagina's die beginnen met https) en incognitopagina's worden geladen zonder dat er gegevens worden opgeslagen.

Als Databesparing is ingeschakeld, is het volgende van toepassing:

*Bepaalde websites kunnen uw locatie mogelijk niet correct bepalen.
*Sommige afbeeldingen kunnen er enigszins wazig uitzien.
*Interne websites, zoals de intranetsites van uw bedrijf, worden mogelijk niet geladen.
*Op sites die uw mobiele provider gebruikt om u te verifiëren en te factureren, kan onverwacht gedrag optreden. U kunt bijvoorbeeld problemen ondervinden met inloggen bij de website van uw mobiele provider.
*Lokale instellingen worden genegeerd als u het bestand /etc/hosts handmatig heeft aangepast.

[Reactie gewijzigd door FlemishDroid op 1 december 2015 18:44]

Begin dit jaar bleek ook dat Piwik, een open variant op Google Analytics, bezoekers die dit aan hadden staan helemaal niet trackte, omdat het systeem (onterecht) dacht dat het searchbots waren. Dat soort problemen zullen wellicht op meer plekken voorkomen.
Mooi bedacht, alleen zou ik wel willen dat videos afspelen op YouTube ook voor minder data gaan zorgen.
Natuurlijk niet zo moeilijk, kwestie van lagere qualiteit selecteren. En HD uitzetten over mobiel netwerk.
Even met http://speedtest.dslreports.com/ gecontroleerd, en het lijkt er op dat hun compressie eindpunt in de Verenigde Staten zit. Laagste latency is 108ms naar New York. Er passen natuurlijk maar 10 van zulke aanvragen in een seconde. Zal het browsen van Nederlandse sites verlangzamen, door nog eens dubbele vertraging.

Ook crasht Chrome nu vaak al door een paar keer naar de volgende te swipen op imgur.com. Niet echt stabiel.
Maar wij zijn ook helemaal niet de doelgroep, zie ook de plekken waar het als eerst wordt uitgerold. En als je wel door je bundel heen bent is de latency toch al om te huilen, en werkt dit mogelijk veel beter. 1/10 van een seconde merk je dan toch al niet.

En 10 synchrone aanvragen passen in een seconde op een enkele connectie. Maar dat wil nog niet zeggen dat je geen constante dataflow kan opzetten.
Ik heb het tegenwoordig uit staan, heb het nu al een paar keer gehad dat ik niet alle websites meer kon laden. Na het uitzetten van Datasaving ging alles weer prima. Het werkt dus bij mij niet altijd...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee