'Nederlandse internetgebruikers hebben kleinste kans op virussen'

Uit een rapport van Eurostat blijkt dat Nederlanders, samen met Tsjechen, de minste last hebben van beveiligingsproblemen. Ook zouden Nederlanders jaarlijks maar 6 procent kans hebben om een computervirus binnen te halen, terwijl het gemiddelde in Europa op 21 procent ligt.

Het rapport van Eurostat laat onder andere zien dat Nederlanders in 2010 nog 23 procent kans hadden om een computervirus of andere malware binnen te halen. Landen met de hoogste kans zijn Kroatië, Hongarije en Portugal, met percentages rond de 35. Aan de andere kant staan Tsjechië en Slowakije, samen met Nederland. Ondanks de goede score weerhoudt het beveiligingsrisico een op de vijf Nederlanders ervan om online te winkelen. Volgens het rapport heeft 29 procent van de Belgische gebruikers last van beveiligingsproblemen en heeft een op de vijf gebruikers met een virus te maken gekregen.

Righard Zwienenberg, onderzoeker bij beveiligingsbedrijf ESET, laat desgevraagd aan Tweakers weten dat de Nederlandse statistieken onder andere te verklaren zijn door de zeer hoge internetdichtheid in Nederland in vergelijking met de rest van Europa. Nederlanders zouden gewend zijn om via internet aankopen te doen en andere zaken te regelen. Ook zou er een besef zijn dat men zich moet beschermen. Zo heeft Nederland sinds 1988 een traditie in het ontwikkelen van antivirussoftware, waardoor Nederlanders als het ware zijn opgegroeid met dit besef, voegt Zwienenberg toe. Daarnaast zouden veel beveiligingsbedrijven komen uit goed scorende landen, zoals Tsjechië en Slowakije.

Een andere verklarende factor is volgens Zwienenberg dat isp's in Nederland hun netwerken in de gaten houden. Zo werkte hij op een gegeven moment thuis aan een onderzoek naar botnets en werd toen prompt gebeld door zijn isp dat er activiteit van een botnet was vastgesteld. Ook hebben banken vaak redelijke beveiligingsmaatregelen, zoals hardwaretokens en tweetrapsauthenticatie via sms. Tot slot zou Nederland vooroplopen met beveiliging op mobiele apparaten.

Door Sander van Voorst

Nieuwsredacteur

08-02-2016 • 17:00

82 Linkedin

Submitter: majic

Reacties (82)

82
81
54
1
0
5
Wijzig sortering
"Zo heeft Nederland sinds 1988 een traditie in het ontwikkelen van antivirussoftware, waardoor Nederlanders als het ware zijn opgegroeid met dit besef."

In wat voor wereld leven mensen die zulke rare dingen roepen? Alsof veel mensen in NL die het internet op gaan, ouders hebben die al anti-virus software schreven. Voor een traditie moet het zelf nog verder terug in de tijd gaan. En al zou er een Nederlands bedrijf zijn wat anti-virus software maakt, wat heeft de rest van de online bevolking daar dan mee te maken?
Ik vraag me ook af over wie het dan in hemelsnaam gaat. AVG heeft momenteel een hoofdkantoor in NL, maar is van origine Tsjechisch. Verder zie ik bij de lijst van antivirus pakketten op Wikipedia geen enkel bedrijf dat in NL is begonnen.
Jawel dat was Shark met Thunderbyte AV destijjds. Waren nog in de jaren negentig actief maar alweer een tijdje van de markt.

Vraag me trouwens af waarom mensen in andere landen zoveel meer last hebben van malware. Er zijn voldoende gratis scanners te krijgen op het net.
Vraag me trouwens af waarom mensen in andere landen zoveel meer last hebben van malware. Er zijn voldoende gratis scanners te krijgen op het net.
Zou het niet ook iets te maken hebben met de snelheid waarmee nieuwe systemen en OS'en uitgerold worden? Volgens mij zijn wij Nederlanders altijd koploper als het gaat om bijvoorbeeld de nieuwste versies van Windows 10. Mijn ervaring is eigenlijk dat hoe zuidelijker ik kom, hoe ouder de systemen zijn.
Voor welke OS-versies kun je dan geen scanners krijgen ?
Het probleem is niet dat er geen scanners voor te verkrijgen zijn maar dat er voor een nieuw OS minder kwetsbaarheden beschikbaar zijn die gebruikt kunnen worden door kwaadwillende. Dit levert dus een lager percentage getroffen gebruikers op. Wat ook een verklaring zou kunnen zijn voor het lage percentage in Nederland.
Wat is de procentuele verdeling dan van OS'en in NL ?
Voor Nederland: http://gs.statcounter.com/#os-NL-monthly-201501-201601

Als de trend doorzet heeft over 3 maanden Windows 10 een groter marktaandeel dan Windows 7. Dit in vergelijking met de wereldwijde statistieken laat inderdaad zien dat de adoptie snelheid een stuk hoger ligt.
Hmmm, effe op zit neuzen.
In België ligt het gebruik van win10 zelf hoger dan in NL...
Ik heb ook even zitten te neuzen. Ik zie dat Nederland momenteel op 22% zit en België op 19%. Het percentage gebruikers van Windows Vista, Windows 7, Windows 8.1 en Windows XP in Nederland is lager ten opzichte van België. Ook ten opzichte van Frankrijk, Spanje, Italie, de UK en Marokko. Daarmee klopt mijn stelling dat hoe zuidelijker je komt, hoe ouder de systemen zijn. En hoe ouder, hoe kwetsbaarder. Daar helpt geen virusscanner tegen.
Voor welke OS-versies kun je dan geen scanners krijgen ?
Ik haakte eigenlijk niet in op het verhaal van de scanners, maar meer op de verschillen in versies. Vanzelfsprekend is het lastiger om Windows XP veilig te houden dan Windows 10.
Jep, Thunderbyte van Frans Veldman :D Draaide in het begin nog op speciale hardware (ISA kaart).
Thunderbyte Antivirus vroeger, uit het DOS tijdperk.

Echt een hele traditie dus ;)

[Reactie gewijzigd door tc-t op 8 februari 2016 17:36]

Je hebt er wel meer maar zijn meer gericht op het bedrijfsleven zoals https://www.fox-it.com/nl/
Anoniem: 727139
@.oisyn8 februari 2016 17:53
Ik neem aan dat AVG hier zit zodat ze geen (of nauwelijks) belasting hoeven te betalen.
AVG is sowieso een boevenbende waar je een gratis virusscanner betaalt met je privacy: nieuws: AVG verzamelt browse- en zoekgeschiedenis klanten en verkoopt die mogelijk door
We betalen google er bijna voor om dit te doen en AVG mag dit niet? Zal vast en zeker in de algemen voorwaarden staan waar iedereen mee akkoord gaat.
Wat heeft Google hier nou weer mee te maken?
Hij zegt net dat ze precies hetzelfde doen?
Verkoopt Google dan data door aan derden?
Google is rijk geworden met advertenties, niet met het doorverkopen van data. Die data verwerkt google volgens mij allemaal zelf.
Grote kans dat het belastingvoordeel er mee te maken heeft ja. Ze zijn niet de eerste en ook zeker niet de laatste (zolang het belasitngklimaat zo blijft)
Anoniem: 727139
@Ducksy889 februari 2016 10:23
Jup, sterker nog, in 2007 ging er 8.000 miljard euro bedrijfswinst door Nederland. Dat is meer dan 10% van de totale bedrijfswinst in de hele wereld. Hier inde de Nederlandse belastingdienst 2 miljard belasting over. Bron: http://thesis.eur.nl/pub/...ie%20Marcel%20Rijkers.pdf

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 727139 op 9 februari 2016 10:23]

Anoniem: 16328
@.oisyn8 februari 2016 17:40
Je vergeet HitmanPro van SurfRight :).

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 8 februari 2016 17:40]

Wauw Hoe cool ik mezelf voelde als 12 jarige toen ik HitMan pro installeerde voor mn ouders }:O
Het zou pas echt raar zijn als antivirussoftware alleen maar schrijvers zou hebben. Meestal is er ook wel iets van een aantal gebruikers. Het lijkt mij duidelijk dat de door jou aangehaalde uitspraak op die gebruikers slaat, die in de cultuur zijn opgegroeid dat het vanzelfsprekend is dat goed toegankelijke (Nederlandstalige!) antivirussoftware ruim beschikbaar is. Dankzij die schrijvers dus.
"Zo heeft Nederland sinds 1988 een traditie in het ontwikkelen van antivirussoftware, waardoor Nederlanders als het ware zijn opgegroeid met dit besef."
Ik zou persoonlijk eerder verwachten ''gebruiken'' i.p.v ''ontwikkelen''...
Alsof veel mensen in NL die het internet op gaan, ouders hebben die al anti-virus software schreven.
'Tuurlijk. Dat is een familietraditie, zoals Sinterklaas vieren of gourmetten op eerste kerstdag.

Maar serieus, wat ik opmerkelijk vind aan dit artikel (of in ieder geval het onderzoek van Eurostat), is het ontbreken van social engineering als oorzaak. D.w.z. het onderzoek heeft het in 1 zinnetje wel over frauduleuze berichten, maar het lijkt me dat de abominabel slecht vertaalde emails die bijv. van banken zouden komen om je naar een virus-bevattende website te lokken, een van de redenen is dat virussen in Nederland minder actief zijn.
Dat, plus dat veel tweakers er bij hun naasten op hameren om niet zo stom te zijn en overal op te klikken (tot zover toe, dat sommigen zelfs bang zijn om überhaupt ergens op te klikken :+ ).
Dat vroeg ik mij nou ook net af? Welke traditie? Man waar heb je het over.
Thunderbyte was ooit één van de beste virusscanners en van Nederlandse bodem. Na de overname door Norman is het langzaam uit beeld verdwenen. De erfopvolger is Norman Antvirus wat nog steeds bestaat.
en belgie staat er mooi bij met hun 29%
je zou denken dat ze niet zo ver van nederland staan, maar als ik als belg naar de IT-kennis van de gemiddelde belg kijk, dan verbaast het mij niet.

Edit: de cijfers van belgie zouden ook in het artikel mogen staan.
en de grafiek zegt 29%, maar de tabel eronder zegt 20%, ik weet dus niet echt welke dat nu juist is / wat het verschil precies is.

[Reactie gewijzigd door jeroen7s op 8 februari 2016 17:06]

Eens. Ik heb een aantal webshops en je merkt aan alles dat algemene digitale kennis tot en met digitaal betalen enorm achterloopt in vergelijking met Nederland. Toch bijzonder, gezien de geringe afstand tussen Nederland & België.
ik vind net dat digitaal betalen voorloopt ivgl met Nederland, ik kan hier tenminste mijn kredietkaart (tweetraps auth btw) gebruiken die ik overal ter wereld gebruik. Ik zie eigenlijk helemaal geen verschil in belgie en nl op die vlakken.
In Nederland betaald bijna iedereen met iDEAL. Mistercash loopt echt tien jaar achter en velen snappen nog niet veel van PayPal merk ik.
Op welke vlakken loopt bankcontact achter dan? Vergeet ook het maestro gedeelte niet dat deze kaarten ook hebben. IDEAL verschilt trouwens nauwelijks van de bankcontact werking, die in België ook zowat overal wordt geaccepteerd. En de meeste belgen hebben gewoon een ''echte'' kredietkaart. (Zowel ideal, maestro en bankcontact zijn debetkaarten. ) En vergeet niet, dat t.o.v. een kredietkaart, de chargeback procedure eigenlijk niet bestaand is, zoals bij elke debettransactie trouwens.
Het feit dat veel transacties misgaan door technische mankementen van het Bancontact systeem zegt al genoeg. Relatief gezien is er een hele hoge failure rate in vergelijking met iDEAL.

Bovendien is de interface echt heel ongebruikersvriendleijk en ziet het eruit als een malafide dienst uit de jaren 90. Het schrikt mensen eerder af dan dat het vertrouwen opwekt.
Moet wel zeggen dat ik een beetje trots ben op iDeal. Het werkt echt super, en makkelijk te gebruiken voor jong en oud. Nog nooit problemen mee gehad. Een stukje puik techniek. Het zou toch prima zijn als de Belgen gewoon deze techniek overnemen? Denk dat wij dat niet erg vinden. Kunnen we ook beter shoppen in België en andersom. :)
Het is eigenlijk nog maar een paar jaar dat ik in België met mijn pinpas overal kan betalen. In het verleden was het vaker niet, dan wel mogelijk met een Nederlandse pinpas.
Je moet eens weten hoeveel benzinepompen ik heb aangedaan zonder de mogelijkheid er te betalen.
Zelfs Kinepolis in Antwerpen laat je nog maar vrij recent met een Nederlandse pas betalen. De automaten in de hal accepteerden zelfs geen creditcard. Tegenwoordig kan je echter je kaarten zelfs met iDeal betalen.
Loopt België dus achter? Ja, ik denk dat ze nog steeds achterlopen, dus een hoger percentage verbaast me niets.
[Domme belgen mop hier]

Ik vind het heel opmerkelijk. Als door ESET de internetdichtheid van Nederland als grootste reden voor deze lage score word genoemd.. die dichtheid is bij onze zuiderburen toch niet veel lager?
Volgens mij is internet dichtheid ook niet een goede reden.
Sterker nog, ik zou juist van het omgekeerde overtuigd zijn.

Door de hoge internet dichtheid is het raak oppervlak van een malware aanval veel groter, er zijn immers relatief veel meer mensen die in NL een internet verbinding hebben dan meer zuidelijk. Daarmee ben je een aantrekkelijker doel, m.i.

Het ligt volgens mij veelal eerder bij ISP's die hun netwerken goed monitoren.
Misschien is het ook wel zo dat anti-virus wat meer ingeburgerd is dan elders.

De overheid en de banken dragen ook bij aan de awareness met reclamespots over de gevaren waar je op internet mee te maken kan krijgen.

Mensen zijn over het algemeen beter geïnformeerd vermoed ik...
ja en nee.
De dichtheid is niet de oorzaak, maar een indicator.
hun verklaring ervoor klopt dan weer wel als we Be & Nl vergelijken.
door de meer liberale prijzen en bandbreedte is er al veel langer deftig internet ter beschikking. waardoor er in Nederland al veel langer en veelvuldiger gebruik van gemaakt wordt. => hoge dichtheid. Maar dus ook al meer ervaring en zo voort.
De getallen zijn relatief, hoeveel gebruikers er totaal zijn maakt dus niet uit...

Ik zou juist zeggen hoe meer mensen internet gebruiken, hoe meer mensen er kennis hebben die mensen die geen kennis hebben kunnen helpen, en er dus een lagere kans is voor virussen ;)
[...]en de grafiek zegt 29%, maar de tabel eronder zegt 20%, ik weet dus niet echt welke dat nu juist is / wat het verschil precies is.
Er zit een verschil in definitie tussen die twee:
Grafiek: Share of internet users who experienced security related problems
Tabel: Share of internet users who caught a virus or other computer infection

De grafiek betreft dus een groter scala aan problemen en daardoor is het getal ook hoger.
Ik heb echt grote vraagtekens bij dit artikel, de realiteit van de helpdesk medewerker is namelijk heel erg anders. Ik zou haast zeggen dat de cijfers op 1 of andere manier zijn geflateerd en NL het echt niet beter doet dan bijvoorbeeld België.

Met name de redenen die genoemd worden als verklaring ... hoge internetdichtheid ja, maar het zegt helemaal niets over het gedrag van de NL internetter. Als ik zo eens rondvraag heeft iedereen wel minimaal 20mb/s en een gratis antivirus product, maar geen anti malware software.

Laat nu juist malware de grootste boosdoener zijn. En niet 'virussen'.
Ervaringen van helpdesk-medewerkers zijn zinloos. Je komt immers de mensen tegen die zelf hun probleem niet op konden lossen. Als bij mij het internet stuk is doe ik eerst testen of er verkeer is dat er nog wel doorkomt, dan router resetten, nogmaals kijken, kabels controleren en dan pas bel ik een eventuele helpdesk.

Als een minder computer-ervaren persoon al belt voordat hij z'n router gereset heeft, dan belt hij waarschijnlijk met een veel hogere kans.
Als dat het niveau is vind ik het nog steeds erg beperkt...
Je router resetten is nou niet een echt technisch hoogstandje... Ik zelf zou aan het rijtje toe willen voegen zaken als proberen in te loggen op de router (meerdere opties als ssh, telnet en de webgui) en te diagnostiseren, een ping naar de gateway of andere devices binnen je netwerk (ms is het "internet" helemaal niet "stuk" maar je switch).
Factory defaults is ook aardig bv (ipv aan/uit knop).
Ik heb afgelopen week mijn "kapotte internet" nog gefixt na een corrupte firmware flash van ddwrt met dd...
Aan helpdesken doe ik eigenlijk niet, heb er nog nooit iets uit gekregen behalve geen beltegoed meer. Met allestoringen erbij via mobiel 4g zoek ik wel op of er iets aan de hand is bij de isp

[Reactie gewijzigd door jozuf op 8 februari 2016 18:08]

Mee eens. Je leest ook vaak over botnets, netwerken van honderduizenden slave computers waarbij de eigenaar geen flauw idee heeft dat zijn computer besmet is.
Ik stel me er ook vragen bij.

Op ons (niet-IT) bedrijf met min of meer een 50-50 verdeling tussen Belgen en Nederlanders en een relatief gelijke spreiding over de functies kan ik toch echt geen onderscheid maken in 'bekwaamheid' tussen de ene en de andere nationaliteit.

De mailtjes afkomstig van 'copier@bedrijsnaam' die een leuk Word-documentje gescand zou hebben worden door de beide bevolkingsgroepen even vlot geopend.
al it-er ben ik vorig jaar bij 2 bedrijven een virus tegen gekomen.
in beide gevallen was het een cryptolocker, maar wel een andere versie.
1x in Be. boeltje opgekuisd en voorlichting gegeven, probleem opgelost
en in een NL bedrijf. idem werkwijze echter 2 weken later hetzelfde probleem en dan nog eens, en dan nog bij dezelfde persoon.

Hierop mij baserend zou ik kunnen beweren dat het in NL er slechter aan toe gaat.

maar dergelijke gevallen zul je wel altijd en overal hebben, je moet gewoon de pech hebben dat je ze tegenkomt.
Als 6% van de nederlanders problemen hebben, dan is dat nog steeds énorm veel. Verder belt niemand de helpdesk om te vertellen dat z'n laptop zo geweldig werkt, dus uiteraard op een helpdesk zal je dus de zwarte schapen aan de lijn krijgen.

Verder omdat steeds meer mensen een laptop hebben zijn de mechanische problemen van vroeger niet zo veel voorkomend meer (mensen prikten er zelf wat bij, ding werd loeiheet door slechte koeling enz enz). Laptops zijn niet of minder modulair, en daarbij zijn laptops ondertussen redelijk uit-geevolutioneerd. Uiteindelijk hou je dan méér software problemen over, en ook daar zijn we een stuk verder dan 10 jaar geleden. Windows 7, 8 en 10 zijn relatief stabiel en bevatten veel certified drivers.

Kortom - wat zal je veel terugzien bij helpdesks? Juist, virussen/spyware. De andere problemen komen gewoonweg relatief gezien niet meer zoveel voor. My $0.01
''minste kans'' op een virus of zijn we met ons allen gewoon beter beveiligd?
Beetje apart artikel.
Kwestie van oorzaak en gevolg. Dat we beter beveiligd zijn is ongetwijfeld een van de mogelijke oorzaken dat we de minste kans lopen op een virus. Andere mogelijke oorzaken zijn een betere klikdiscipline (voorlichting!) en bijvoorbeeld of Nederland tot de doelgroep behoort. Veel creditcard scams zullen hier bijvoorbeeld stuklopen op het simpele feit dat de meeste mensten alleen een debit card (bankpasje) hebben. Ook slecht Engels sprekende "medewerkers van Microsoft" die je opbellen en vragen om een virus of malware te installeren, kunnen nog wel eens op een taalbarrière stuiten (al zal die taalbarrière in Frankrijk of Duitsland nog een stuk groter zijn, dus dat telt dan weer niet mee).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 8 februari 2016 17:30]

Of je richt je zooi op een groot taalgebied, NL + Vlaanderen is toch kleiner dat andere taalgebieden. al is de zooi ook vaak in het Engels ja
Kan dit komen omdat men in het oostblok en het zuiden minder financiële middelen heeft om bijvoorbeeld over te stappen van XP naar een nieuwer OS?
Dan zouden nog minder welvarende landen als Litouwen en Estland ook slechter moeten scoren, en Frankrijk en België aanzienlijk beter dan ze nu doen.

Ik gok zelf dat een taalbarrière de grootste boosdoener is. Als je Engels niet goed is, terwijl je deze taal toch het meeste tegenkomt op het web, zal je eerder een verkeerde link/advertentie/email/bijlage openen.
Net als meerdere mensen vraag ik me af waarop deze cijfers gebaseerd zijn. Ik zou graag per land zien hoeveel procent gebruikt maakt van welk OS. En welk land welke beveilingssoftware en hoe veel er van deze software gedownload is.

Daarnaast wordt het ook niet in de context van opleidingsniveau o.i.d. geplaatst. Als het inderdaad zo is dat veel mensen niet verder komen dan facebook krijg je wel een vertekend beeld.
Onderaan pagina 2 van het in het artikel gelinkte rapport van Eurostat, staat een link naar de gebruikte dataset. Mogelijk kun je daar wat antwoorden uithalen. Ik heb zelf het rapport en de dataset niet uitgebreid bestudeerd.
Misschien omdat we, als volk, al jaren lang (al vallend en opstaand) 'illegaal' downloaden, onderhand de valkuilen van het internet wel kennen? O-)
Komt onze karakteristieke zuinigheid toch van pas ;)

Maar misschien is die p2p-traditie inderdaad onderdeel van de uitslag (al zijn Spanjaarden daar ook koning in toch lopen ze grote kans op besmetting). Het zal wel een samenspel van factoren zijn.

Wat ik wel weet is dat we als volkje erg voorzichtig zijn aangelegd, wat onder andere te zien is aan onze nationale hobby's sparen en verzekeren. Opletten tijdens het surfen en het gebruik van (meerdere) virusscanners past daar wel bij.
sidenote; zeker in oost europa zie je vaker een linux desktop dan een met windows erop, althans dat is mijn beleving; kassa systeem supermarkt, werkplek bibliotheek, tattoostudio, scholen etc. best veel ubuntu systemen gebruikt afgelopen vakanties. Er wordt overigens geen woord gerept in het rapport over OS.
Hmm vraag mij dan af of de mensen slimmer zijn. Of waren wij ook niet de personen met de meeste adblockers?

Of komen mensen niet verder dan Facebook.com of zoiets dadelijk maar eens dat rapport lezen
De minste last nog wel... Er zal dan niet zwaar aan getild worden.

Het bericht verbaast mij. In mijn ervaring klikt men nog steeds overal maar op zonder te kijken wat het nou eigenlijk is. Vooral op Facebook wordt maar geklikt op elk dingetje dat geplaatst wordt.
Minste kans, en toch nog de boel kunnen besmetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee