Een beveiligingsbedrijf heeft uit de doeken gedaan hoe kwaadwillenden een Android-apparaat kunnen overnemen door een laag over de interface te leggen waardoor gebruikers in feite ergens anders op klikken dan zij denken. Hierdoor kunnen allerlei permissies aangezet worden.
De methode is bedacht door het bedrijf Skycure, dat een demonstratie heeft gegeven in een filmpje. Op zijn blog stelt het beveiligingsbedrijf dat malwaremakers een app, bijvoorbeeld een spelletje, kunnen maken die op de achtergrond klikken gebruikt om andere dingen te doen dan de gebruiker voor ogen had. Dat komt omdat het mogelijk is een schil over het besturingssysteem te leggen; met deze grafische overlay lijkt het dan alsof de gebruiker in het spelletje klikt, terwijl er op de achtergrond bijvoorbeeld allerlei settings aangezet worden. Dit wordt ook wel 'clickjacking' genoemd.
Skycure demonstreerde de techniek tijdens een presentatie op de RSA Conference, een beveiligingscongres dat in San Francisco werd gehouden. Door gebruikers een spelletje te laten spelen, waarbij op bepaalde plaatsen op het scherm geklikt moet worden, konden de onderzoekers toegang krijgen tot de zogenaamde Accessibility Services, een api die ontwikkelaars kunnen aanspreken om applicaties geschikter te maken voor gebruikers met handicaps. Een voorbeeld is Google Talkback, die bedoeld is voor blinde of slechtziende mensen.
Door de kwaadwillende app toegang te laten krijgen tot de Accessibility Services is het onder andere mogelijk om persoonlijke informatie te vergaren, bijvoorbeeld uit e-mails en andere berichten. Alhoewel het hier dus gaat om een voorbeeld van Skycure, zijn er wel voorbeelden van malware die dergelijke clickjacking-methodes gebruiken. De kwetsbaarheid voor dergelijke aanvallen zit volgens Skycure in Android-versies 2.2 tot en met 4.4. Alhoewel het dus gaat om oudere versies van Android, draait nog een groot gedeelte van de gebruikers deze software.