Teardown toont dat iPad mini 4 bijna 20 procent kleinere accu heeft

Een teardown van iFixit toont dat de iPad mini 4 een accu heeft met 20 procent minder capaciteit dan zijn voorganger van vorig jaar. Bij de iPad Air 2 verkleinde Apple de accu ook al. Toen ging de accuduur meetbaar achteruit.

De kleinere accu is nodig om de dunnere behuizing van de tablet mogelijk te maken. In plaats van 7,5mm is de nieuwe iPad mini rond 6,1mm dik. Apple is bovendien gewisseld van een accu met twee cellen naar een exemplaar met slechts een cel, meldt iFixit op basis van zijn eigen teardown.

De capaciteit van de accu is 19,1Wh, tegenover 23,7Wh van de vorige iPad mini. Daarmee heeft de accu een capaciteit die 20 procent minder is dan die van zijn voorganger. De iPad Air 2 kreeg vorig jaar van Apple een accu met 16 procent capaciteit minder mee dan de eerste iPad Air en dat leidde tot een meetbaar mindere accuduur.

De tablet heeft daarnaast een werkgeheugen ter grootte van 2GB, zoals de geruchten al langer gingen. Het gaat om geheugen van SK Hynix, maar het zou kunnen dat Apple geheugen van verschillende fabrikanten afneemt.

Apple presenteerde de tablet kort tijdens zijn evenement vorige week. De mini 4 moet de mini 3 opvolgen, die uit het assortiment gaat. De kleine tablet is het eerste apparaat van de nieuwe Apple-apparaten dat in de verkoop is gegaan. De nieuwe iPhones volgen vermoedelijk over twee weken, waarna de Apple TV en de iPad Pro later dit najaar uitkomen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-09-2015 • 08:02

181 Linkedin

Reacties (181)

181
161
113
7
0
0
Wijzig sortering
Alle mobieltjes en tablets worden ontworpen met een gebruiksdoel in zicht. Zowel Androids, Windows machines en ja ook de Apples. Voor de iPad is dat al sinds het begin 10 uur gebruiksduur. Daar past Apple de capaciteit van de accu op aan. Dus ze gaan niet voor zo veel mogelijk, maar zolang het apparaat maar +- 10 uur kan halen. Kijk maar even naar de geschiedenis:

iPad 1: 6,613 mAh
iPad 2: 6,944 mAh
iPad 3: 11,560 mAh
iPad 4: 11,560 mAh
iPad Air: 8,820 mAh
iPad Air 2: 7,340 mAh

iPad Mini: 4,440 mAh
iPad Mini 2: 6,471 mAh
iPad Mini 3: 6,471 mAh
iPad Mini 4: 5,124 mAh
bron

Zo zie je dat er soms generaties zijn die enorme accu's hebben zoals de iPad 3&4. Maar dat deze dus minder zuinige componenten hebben want ze gaan net zo lang mee als de andere generaties. Dus kwa verwachting kun je voor een iPad altijd uit gaan van een +-10 uur gebruiken, hoeveel mAh's ze erin proppen is dus niet zo heel belangrijk.
Maar dat is soms lastig te behappen voor de mensen die alleen naar de specs kijken.

[Reactie gewijzigd door MenN op 18 september 2015 10:48]

Maar als ik dan lees dat de verkleining van de batterij tussen de Air en Air 2 voor een meetbare achteruitgang heeft gezorgd dan vraag ik me af of ze wel goed bezig zijn. Mensen verwachten van een nieuwe versie namelijk dat deze beter is op zoveel mogelijk vlakken. Als de batterijduur dan kleiner is dan gaat dat bij velen direct een minpunt worden dat de nieuwe versie minder aantrekkelijk maakt.
Maar de iPad air 2 is aanzienlijk sneller dan de Air 1, en haalt toch nog die +-10 uur. Dat het iets minder is dan de eerste Air, dat is inderdaad jammer maar dat zullen geen uren verschil zijn.
Klopt het verschil is zichtbaar in de test die Tweakers heeft uitgevoerd: reviews: Apple iPad Air 2: op de toekomst voorbereid

Verschil is net een half uurtje, maar om dan maar direct de conclusie te trekken dat het dus een foute ontwerp keuze is geweest vind ik ook een beetje apart.

edit: Ik zat even bij de verkeerde te kijken ja. Het is inderdaad ruim 5 kwartier.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 18 september 2015 13:07]

Ca. 20 minuten voor web browsen en ca. 1 uur en 20 minuten voor video kijken.
Bij web browsen is het bij lange na geen +-10 uur, bij film zit de air ruim boven en de air 2 even ruim onder de 10 uur.
Volgens mij heb je post waarop je reageert helemaal niet gelezen. Het maakt toch niet uit of de accucapaciteit achteruit gaat als je een minimale accuduur van 10 uur kan garanderen?
Dus dat betekent dan de ruwe accu capaciteit onrelevant is geworden (of enkel relevant wanneer verbruik van hardware ook vermeld staat).

Realistische accuduur cijfers is interessanter. Als die generaties lang stagneert omdat de ontwerpers (en gemiddelde consumenten blijkbaar ook) warm lopen voor een 1,4mm dunner apparaat (die al dun genoeg was) is IMHO de verkeerde ontwerp keuze gemaakt.

Geef mij dan maar een dikker toestel, die je misschien ook iets beter kan vastgrijpen, met 20% meer accuduur.
Er zijn geen klachten over de accuduur van een ipad. Niemand klaagt daarover. Wat is dan het nut van 20% langere accuduur? Niets, je kan beter je tablet wat dunner en lichter maken. Trouwens, rr is geen tablet die in buurt van de iPad komt qua accuduur.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 18 september 2015 15:48]

reviews: Apple iPad Air 2: op de toekomst voorbereid

Bij deze verkleining zie je dat waar eerst 10u41m werd gehaald, nu nog maar 9u19m wordt gehaald, oftwel 12% minder gebruiksduur en toch echt geen 10 uur meer. Dat is bij video, want bij browsen kom je daar dus nog niet bij lange na aan.

Trek je dan de analoog met de iPad Mini waarbij de accuduur bij video 10u52m is, dan denk ik dat je ook hier niet meer op die 10 uur garantie kan rekenen.
Ik denk het wel aangezien er een die shrink is geweest van cpu. En dat bepaalt in grote mate het energieverbruik.
We'll see. Op dit moment ben je aan het speculeren..
Is het niet toegestaan om bepaalde ontwerpkeuzes in vraag te stellen?
Misschien maakt het voor sommige mensen wel uit, en hadden die in plaats van een apparaat dat 1 millimeter dunner is liever een even dik apparaat gehad dat langer op 1 acculading kan werken.
Nee want mensen baseren hun verwachtingen totaal niet op wat de vorige generatie kon...
Het is wel een negatief punt. Het zou toch van de zotte zijn als ze met elektrische auto's zouden denken: 'Nou 400 kilometer actieradius is wel genoeg, meer is niet nodig'. Dit is een rare beperking vind ik.

Net zoals dit bij Apple producten ook zo is, het zou veel mooier zijn als ze de accuduur naar 20 uur kunnen rekken, dan zou je bijvoorbeeld ook 3 jaar ipv 2 jaar met de accu kunnen doen omdat je zelf 10 uur al genoeg vind.

Iedere ontwerper zou zichzelf op de vingers moeten slaan als deze zich al beperkt op dat soort vlakken, het product had immers nog beter kunnen zijn als het niet gebeurt was. Dus ja ik vind het wel belangrijk hoeveel Wh er in een accu zit.

Echter zal dit voor Apple geld opleveren omdat ze nu dus op de batterij kunnen besparen terwijl de verkoopprijs niet daalt. De consument zal hierbij moeten afwegen of een tablet van Apple het waard is om er zoveel aan uit te geven (en dat zal hoogstwaarschijnlijk wel).

@MenN: Inderdaad, heb mijn post hierop ook aangepast, dat was niet netjes van mij.

@supernathan94: Maar een netbook houdt het toch ook langer uit? Waarom beperkt blijven? Ik zou liever hebben gezien dat ze er naar streven om de 20 uur te halen om de concurrentie te ontlopen.

Maar zoals ik al aangaf in mijn post, zal dit waarschijnlijk een kosten/winst afweging zijn geweest, mensen kopen gaan het er niet minder om kopen en Apple maakt hierdoor weer meer winst.

[Reactie gewijzigd door Yamotek op 18 september 2015 13:16]

'Nou 400 kilometer actieradius is wel genoeg, meer is niet nodig'. Ik hoop dat je zelf al merkt dat dit een rare beperking is.
400KM is niet voldoende omdat standaard benzine auto's, diesels en hybride voertuigen makkelijk meer halen. En een benzine bak gooi je in 2 minuten vol en je kan weer 500km rijden. Dit is echter niet het geval op de tablet markt. Er zijn weinig tablets die meer tijd halen uit de accu dan de iPad (uitzondering is de tab 10.1). En qua laadsnelheid zijn er nou ook niet echt betere alternatieven. Het is dus allemaal "1 pot nat" en daarom kan Apple dit doen.

Maar we gaan het zien. Misschien is de accuduur nu significant beter door andere hardware en betere software. Dat weten we pas als het getest wordt.
Ik zeg toch niet dat ik het steun dat Apple het zo doet. Ik leg alleen uit hoe in de industrie de zaken lopen op dit moment.
Nou bij benzine/diesel versie's wordt die afweging toch ook gemaakt! Ze kunnen vrijwel kosteloos er een 100+ liter tank in gooien. Dat doen ze ook niet want dit zou voldoende moeten zijn.
Het is gewoon een commerciële afweging. Een kleine accu is goedkoper en het is marketing technisch interessant dat je de dunste hebt. Misschien is het ook nog een heel klein beetje form over function, maar ik betwijfel het omdat het haast onzichtbaar is.

Zo werkt het bij alle bedrijven en het is nergens voor nodig om het mooier te maken dan het is. Als je een langere accuduur wil moet je dus gewoon niet voor Apple kiezen.
op mijn master opleiding (IT) ben ik een van de weinige op osx. Opleidingsniveau heeft er ff niks mee te maken ;)
Het gaat bij deze systemen niet om de speeds en feeds, maar om de bruikbaarheid van het hele eco systeem.
Microsoft, Google of het Apple, het ontloopt elkaar niet zo heel erg.
Zelf heb ik voor Google gekozen omdat er dan meer ruimte is voor alternatieve ROMS en de prijs van de High End devices is relatief gunstig. (Telefoon Galaxy S5 / Tablet Tab S, Chrome browser) en thuis wat linux apparaten waarmee de connectie eenvoudig is te maken.
Mijn ervaring is dat de meeste mensen vooral zeer weinig reden hebben voor hun keuze (zowel apple als niet apple). Dit geldt bij de master nog steeds. Veel mensen hebben gewoon het nieuwste en hebben vaak hetzelfde merk als de vorige keer, niet perse omdat ze buitengewoon tevreden zijn. Ongeveer 20 procent heeft een beter idee van waarom, maar de rest heeft vaak een veel te dure/snelle telefoon voor wat ze nodig hebben zonder andere reden dan "mijn abonnement was af". De reden hiervoor is overigens simpel, de meeste mensen hebben helemaal geen zin om zich erin te verdiepen. Ik vind het trouwens nogal een zwakke aanname dat mensen alleen Apple kopen voor de gebruikerservaring. Ik ken sowieso meerdere mensen die Apple hebben zonder een dergelijke reden, vaak omdat ze het mooi vinden. Soms omdat ze het goed vinden zonder dat ze weten waarom. Ik wil dus vooral zeggen dat mensen helemaal niet zoveel hierover nadenken voor zowel Android als iOS, en OS X vs Windows.

Verder ben ik het met je eens dat dit bericht vrij oninteressant is zonder dat er eerst wordt getest of en hoeveel de accuduur achteruit gaat.

[Reactie gewijzigd door bammette op 18 september 2015 11:33]

Je impliceert dat mensen die een master doen Apple kiezen omdat ze slimmer zijn of gebruiksvriendelijk beter weten te waarderen. Dat is denigrerend en laat jou eruit zien als een omhooggevallen idioot. Dat je daarbij nog een woordgrap maakt over de auteur van het niveau kleuterschool en je opleiding überhaupt "school" noemt, doet me al helemaal vermoeden dat je verstandelijke vermogens beperkt zijn. Apple mag blij zijn met klanten als jou :+
Is een beetje zeggen: waarom koop je een sportwagen, hier heb je een vrachtwagen...
Elk bedrijf wil zo goedkoop mogelijk produceren, kom op zeg. Alsof dat niet geld voor een Asus enz. die willen ook dat hun marges hoger zijn en dus de productie van hun apparatuur zo goedkoop mogelijk krijgen. Ga niet doen alsof de rest van de industrie van zo'n engeltjes zijn die het liefst gratis producten weggeven en afgeven op Apple. Tis een pot nat.
Weet iemand waarom er geen ipad air 3 gelanceerd is? De mini is mij te klein en ik neem liever een complete laptop dan die ipad pro.
De standaard ipad heeft het ideaale tabletformaat (dat is natuurlijk persoonlijk), maar dat er dit jaar geen vernieuwing in zit is erg spijtig. Zo loop je vior de volle mep toch weer met één jaar oude hardware rond.
Goede opmerking. Dat was echt de olifant in de kamer tijdens de keynote(en niemand die er over schreef). Geen upgrade voor de 'normale' iPad! Kan zijn dat Apple de performance nog prima vind en volgend jaar een iPad air 3 uitbrengt, maar mijn gok gaat uit naar dat ze dit jaar niets gedaan hebben om zo volgend jaar een 9,7" iPad Pro mini kunnen introduceren. Ook de 4 speakers en stylus support maar dan kleiner. Ik gok zo dat de Ipad air 2 nog een aantal jaar zoals de iPad 2 in de verkoop zal blijven maar dat daarnaast (uiteraard duurder) de snellere 9,7" iPad pro zal staan.
Olifant is het juiste woord +1

Het is erg typisch dat je een snellere en meer functionele Macbook Air kan krijgen voor minder geld (basismodel, je kan het zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk).
Puur een veronderstelling: het iPad-ontwikkelteam was druk met de iPad Pro (hardware en software) en de iPad mini was meer toe aan een vernieuwing dan de Air 2. Let wel: de markt voor tablets als geheel en de leveringen van iPads in het bijzonder lopen beide achteruit; de investeringen in iPads zullen dus eerder kleiner dan groter zijn.

Daarnaast was Apple bezig met de nieuwe iPhones, Apple Watch en nieuwe Apple TV. Die producten komen niet uit het niets en bedrijven hebben per definitie een gelimiteerd aantal mensen voor projecten. Ik denk dat de Air 3 simpelweg het project was met de minste prioriteit :)
Ik wilde dat ik kon kiezen: heb liever een iets dikkere tablet, maar met meer accuduur.
En dan wel graag met de specs verder van de iPad Mini 4.

Vind 7,5 mm dikte ook genoeg, voor mij hoeft het niet dunner.

[Reactie gewijzigd door Ryur op 18 september 2015 08:07]

Denk er wel aan dat een dikkere tablet (omdat er een grotere accu in zit) ook zwaarder is natuurlijk. De dikte kan mij ook gestolen worden, maar lichter is voor een tablet echt wel fijn.
Volgens mij is de iPad mini 4 niet 20% lichter dan de iPad mini 3, maar goed het gewicht van de iPad mini 3 was ook niet echt een probleem volgens mij.

In mijn optiek is het een manier van bezuinigen op productie en grondstofkosten, waardoor de winstmarge verhoogd wordt en daarnaast ook nog eens een argument om de upsales te vergroten, door gebruikers die een langere accuduur wensen te verwijzen naar de iPad Airs of de iPad Pro die eraan komt.
In de iPad Pro hadden ze zoveel ruimte over dat ze er enorme spieker kasten in hebben gevreesd. Het probleem daar is niet ruimte maar gewicht.

Ik vermoed (en ik denk dat ze daar over het algemeen geen ongelijk in hebben) dat ze het publiek dat kleine tablets wil hebben, juist gericht zijn op weinig gewicht en klein, klein betekend ook dunner.
Wanneer is iets dun en licht genoeg?
Op zich waren de andere iPad mini's ook niet te zwaar en dun genoeg, op een gegeven moment mag er ook gewerkt worden aan andere aspecten, zoals langere levensduur op een acculading (dus als het apparaat zuiniger wordt dat hij dus langer meegaat ipv de accu kleiner maken).

Het is een opgelegde keuze, die niet echt in het voordeel van de eindgebruiker werkt. Ja de tablet is 1,5mm dunner en een paar gram lichter, maar wie merkt dat echt? Maar als de tablet een uur of 3 langer meegaat op een acculading, dan is dat wel een merkbaar verschil of niet?
Dat is net het punt, je merkt dat niet bewust maar onderbewust werkt het natuurlijk veel fijner.
dat is ook net afhankelijk van het gebruik. Ik zelf heb er weinig aan dat een tablet licht is. ik zet een tablet smorgens vroeg in mijn truck op het dashboard tafeltje, en haal m er alleen af als ik tijd over heb, en op mn bedje kan liggen, dan zet ik m daar weer op zn standaard, en ga ik rustig verder kijken of gamen.

ik maak vaak 15-16 werk uur op een dag, en voor mij is een langere accuduur vele belangrijker dan het gewicht.

een tablet kan op zoveel manieren gebruikt worden dat de ene wens haaks kan staan op de wens van een ander.
Waarom is de accuduur dan van belang voor jou? Ik neem toch aan dat je ook wel een lader hebt in je truck?
Daarnaast is het ook vele malen makkelijker om een extern accupack mee te nemen als je liever wat meer accuduur hebt, dan dat het is om zelf je ipad te gaan modden om hem lichter te maken.
ik heb momenteel geen tablet, maar had lange tijd een surface, en auto lader was behoorlijk prijzig voor deze tablet. dan is een lange accuduur veel wenselijker dan een lichte tablet(wat voor mijn gebruik gewoon onnodig is) en een accupack is leuk, maar als het kan met een grote accu in de tablet is het probleem toch opgelost?

die enkele x dat ik de tablet in handen heb zal het me echt een worst zijn of ie 400 gram of 650 gram weegt. dus waarom ik zou gaan modden is me een raadsel.
Ah ok, ja een surface is wat anders :) voor een ipad zou je gewoon een autolader van een paar euro kunnen gebruiken.
die niet echt in het voordeel van de eindgebruiker werkt
Dat is jouw mening :)
Dat het een opgelegde keuze is klopt. Maar dat is de rest van het ontwerp ook :)

Ik heb liever wel een lichtere. Mijn use case: Zit vaak met een huilende baby 's nachts en heb dan 1 hand vrij om iets op de Ipad te doen. Merk dat'ie toch wat zwaar is. Dat is mijn mening.
Ik denk dat jouw mening dominant is onders Tweakers, maar meningen die als feiten worden verkocht vind ik Tweakers onwaardig.
Wat is er feitelijk onjuist aan het gestelde?

1. De tablet is 1.5 mm minder dik dan de vorige. Ga jij dat voelen in dagelijks gebruik?

2. De tablet is 30 gram lichter als de vorige, ga jij dat voelen als je hem met 1 hand een uur vasthoud?

Het product wordt nu op specificaties verbeterd die er niet toedoen in de mate waarop ze verbeterd worden en daarvoor wordt er bezuinigd op een een onderdeel dat van wezenlijk belang kan zijn voor de beleving van je product. Ik presenteer een mening die volgens jou gedeeld word door tweakers, maar deze mening word gedeeld door eindgebruikers. vrijwel iedere gebruiker hecht meer waarde aan het feit dat een mobiel apparaat meer bruikbare accutijd heeft dan aan het feit dat er onmerkbare wijzigingen doorgevoerd worden aan de buitenkant.
Bijna alles wat je zegt is doordrenkt met mening. Wat feitelijk onjuist is dat je het presenteert als een mening. Zoals ik eerder aangaf.

1. Ja
2. Ja

Hoe weet jij dat deze mening wordt gedeeld door eindgebruikers? Hoeveel eindgebruikers heb jij geinterviewd? En hoe definieer je dan dat dat de juiste hoeveelheid is? Ik denk dat Apple dit nl. iets grondiger heeft gedaan. Zijn Tweakers geen eindgebruikers?

Feit blijft: Een mening is geen feit. Presenteer ze dan ook niet als zodanig. Dat vind ik Tweakers onwaardig.
Prima joh, als jij gelooft dat feiten geen feiten meer zijn, dan moet je dat zelf weten. Het is mijn volste recht om mijn mening te geven over ieder artikel hier op Tweakers.

De zaken die ik als feiten presenteer (de onmerkbaarheid van het verschil in dikte en gewicht) zijn gewoon bewezen feiten, ook al denk jij te kunnen beweren dat dat niet zo is.

Als je wilt beweren dat dat feitelijk niet waar is, dan zie ik graag jouw bewijs daarvoor, c.q. Ik zou je dan graag willen uitdagen tot een controle van jouw stelling, en wel dat je op het gram nauwkeurig het gewicht bepaalt van een aantal voorwerpen welke ik jouw overhandig evenals de exacte afmeringen tot op de tiende van de millimeter nauwkeurig.

PS. Ik vind het tweakers onwaardig dat mensen het nodig vinden om berichten van een ander op non argumenten onderuit te halen. Iemand zoals jij die het nodig vind om een mening van iemand anders te verdraaien naar een geruzie over feiten en meningen. Mijn mening mag geuit worden en die is dat bedrijven zich richten op verkeerde specificaties en dat ze daarbij zaken als geweldig aanstippen die feitelijk niet merkbaar zijn en daarvoor zaken die wel merkbaar effect kunnen hebben laten vervallen....

[Reactie gewijzigd door e_balk op 21 september 2015 14:08]

Als je kiest voor een van de andere ecosystemen is het verhaal niet anders, Apple heeft daarbij toch wel laten zien dat de producten een bepaalde kwaliteit en bruikbaarheid leveren, de tablets op Android laten door de wirwar van specificaties toch echt een duidelijk ander beeld zien. Dat neemt niet weg dat je wensen mag uiten over de producten, wat jij aangeeft heeft dan ook helemaal niets te maken met het geuitte bericht.

Koop een Samsung Galaxy Tab3 10 of zo'n kleintje en zie het verschil eens tussen de bruikbaarheid van die beide apparaten, laat staan de 100den hakkie takkie merken die op de markt gebracht worden, die meteen onderuit gaan als je ook maar 1 app installeert.....

Bij Apple is het product goed, alleen wordt er nu geuit dat er een verkeerde keuze gemaakt wordt in het ontwerp, namelijk verdunning en vermindering van het gewicht, waar ze zich in mijn ogen beter kunnen richten op de verlenging van de accuduur.
Het ecosysteem van android en windows is meer open dan apple. Het geeft de gebruiker meer mogelijkheden en compatibiliteit.

Wirwar en hakkie takkie merken? Keuze heet dat. Als jij een Android tablet van 50 euro wil dan kan dat. En nee, dan werkt het niet zo lekker als een 10x zo dure ipad. Er zijn ook 500 euro android tablets, of een 1000 euro kostende surface. Je kunt exact kopen wat voor jou belangrijk is.
De hakkie takkie merken zijn geen keuze, ze zijn een manier van bedrijven om geld te verdienen aan producten die eigenlijk geen bestaansrecht zouden moeten hebben. En "Werkt niet zo lekker" is een redelijke understatement.

Maar de openheid van de Play Store of de Windows App Store zijn zo, dat als je daar iets in koopt, dat je jezelf niet verbind aan het platform? Dus alles wat je op Windows koopt kun je ook gebruiken op de Android devices? Nee toch? Dus het verhaal is niet anders. De openheid die je suggereert is daarmee dus ook een wassen neus.

Met de Wir War aan producten bedoel ik, dat als je een Android Device koopt, dan is de onderlinge compatibiliteit nooit gegarandeerd, je kunt apps op de ene device wel gebruiken, terwijl die op een andere niet zullen werken, dat geld ook, weliswaar in iets mindere mate, voor Windows Devices. Bij een Apple device kun je je aankoop altijd gebruiken op de nieuwere devices.

Het kiezen voor een van de platformen maakt dat ze je proberen te vasthouden in dat ecosysteem.

Maar goed het is een discussie, waarbij mensen het nodig vinden om producten van Apple af te kraken op het feit dat zij een keuze hebben gemaakt om duidelijkheid en bruikbaarheid, waardoor sommige mensen het idee hebben dat ze wat minder mogelijkheden hebben, maar de mogelijkheden zijn prima, het blijft een kwestie van smaak, de keuze heb je altijd en die neemt niemand je af.
Niemand die zegt dat je een Samsung toestel moet kopen...
Maar er is natuurlijk ook niemand die zegt dat je Apple moet kopen (merk-discussies zijn altijd zò zinloos...)
Wat is er mis met honderden Samsung varianten? Of Sony, of LG, Hauwei, etc. Dan kun je kopen wat je wil. Nu wordt je gedwongen één type te kopen. De ipad heeft nu een kleinere accu, pech blijkbaar, want er is geen andere.
Worden mensen al gedwongen tegenwoordig om iPads te kopen? Wow, dat is nieuw. Niemand klaagt over de accuduur van een iPad, gewoon omdat die al zowiezo beter is dan gelijk welke andere tablet.
Je bent gedwongen een lagere accuduur te kiezen als je en 7" apple tablet wil. Ipad mini 3 of 4.

En de Sony Xperia Z3 Compact heeft bijvoorbeeld een betere accuduur: http://www.gsmarena.com/apple_ipad_mini_3-review-1169p3.php
Of de Galaxy Tab S 8.4, of Xiaomi Mi Pad 7.9.... en ga zo maar door.

Je kunt kiezen en wordt niet gedwongen.
100den samsung varianten die allemaal niet hetzelfde werken en daardoor alleen maar verwarring zaaien over de mogelijkheden van een product en tot teleurstelling leiden als je net niet die goede te pakken hebt??? Wil je nog meer horen?

Mijn argument heeft niets te maken met het product opzich, het heeft te maken met de design keuze voor een van de varianten van Apple's iPad. De keuze die Apple hier maakt is overigens niet alleen van Apple, ook Samsung doet eraan mee met de dunste telefoons, de lichtste, de hoogste resolutie, de megapixel race, de hoogste aantal cores, etc. etc. etc.

Van Apple verwacht ik focus op bruikbaarheid en ik vind dat het verkleinen van een accu voor 1.5mm verdunning en 30gram gewichtsverlies de focus op de verkeerde elementen legt.
Denk er wel aan dat een dikkere tablet (omdat er een grotere accu in zit) ook zwaarder is natuurlijk.
Niet om te bashen ofzo, maar het lijkt wel of iedereen tegenwoordig problemen heeft met gewicht van phones en tablets. Die 30 gram minder (298.8 grams versus 331 gram), waar hebben we het over! Eet een koekje en je bent al zwaarder.

Ik begrijp het ook niet van Apple, wat is de USP dat de iPad nu 1.3mm (!) dunner is. Zijn mensen zo dom en onhandig geworden dat ze iets dat 7.5mm dik is niet meer kunnen vasthouden? Heeft hun product team daar een jaar op zitten broeden en na heel veel user reviews uitgevonden dat 7.5mm een groot probleem was?

Als ze hadden geluisterd hadden ze mensen idd meer accu gegeven. Geef mij maar een iPad die dikker en zwaarder is, maar met veel meer accuduur. Bovendien, iets dat dikker en zwaarder is laat je minder snel uit je handen glippen.
Ik denk dat 'een boek' de referentie is. De eerste iPads hadden een gewicht als "oorlog en vrede" van Tolstoi (1000 blz). Bepaald geen boek wat je lang rechtop in je handen houdt. Een iPad met de inhoud van voornoemd boek maar wat je vast kan houden tussen duim en wijsvinger gedurende lange tijd is dan ideaal.
Ik kan mijn eerste iPad nog met veel plezier en gemak uren achter elkaar gebruiken.

Daarbij lees ik ook echte boeken, dus heb ik misschien wat verder ontwikkelde spieren dan de tablet-only lezers :P
Het is inderdaad wel fijn, maar net zoals bij een telefoon vind ik een langere batterij een stuk fijner dan een lichter en of dunner toestel.

Een kleinere batterij betekend dat je veel meer rekening moet houden hoe je het toestel gebruikt. Je wilt eigenlijk geen premium prijs betalen om daarna bang te zijn hem volledig te gebruiken omdat je dan het einde van de dag niet haalt.
Daarom is het nu apple, het gaat om de gebruikservaring.
Kortom houd dat ding het uit bij een dag gebruik. Doet hij wat hij doen moet.
Balans is het juiste woord voor apple producten.
En dunner, ja laat het maar zo dun als papier worden, makkelijk wegsteken.
Wil je meer uren eruit halen, neem dan een rugzak met een accu mee.
In mijn ogen mogen ze wel verdunnen, maar laat het niet een argument zijn om in te leveren op andere verbetermogelijkheden als je er geen echte winst haalt. 30 gram en 1,5mm is geen winst, daar merkt een eindgebruiker niets van.
Ik ben zelf Designer en 31gr uit 330 gr halen en vervolgens 1,5mm dunner is een mega uitdaging. En ja dat merk je als gebruiker, althans ik wel. Je armen zullen toch minder snel moe worden van die 30gr lichter en de look and feel verbetert ook, is een sterk punt van Apple producten.
Ik wilde dat ik kon kiezen: heb liever een iets dikkere tablet, maar met meer accuduur.
En dan wel graag met de specs verder van de iPad Mini 4.

Vind 7,5 mm dikte ook genoeg, voor mij hoeft het niet dunner.
En is het dan niet geweldig dat je die keuze dan hebt? Koop gewon die dikke zware en logge tablet maar de laat de keuze voor dun en licht dan voor de mensen die dit wel willen. En dat er meer mensen zijn die dit verkiezen is wel duidelijk aan de verkoopscijfers.
dat problem hebben denk ik heel veel mensen... ik bedoel als je ziet wat voor keuzes OEMS af en toe maken dan wordt je daar als consument niet vrolijker van... lees de reviews en blogs van sommige tweakers er op na...
soms worden devices ook gewoon gebouwd met caps en andere prul van ronduit slechte kwaliteit om een laptop of ander apparaat van 700 euro 80cent goedkoper te houden...

dingen nog op mijn verlanglijstje...
> een stootvaste, waterdichte telefoon - zonder usb of headphone, maar gewoon blutooth nfc en qi... sdcard voor goedkope storage... en minimaal 2 (liever 3) gb ram standaard root toegang, en stock android met ten minste 4 jaar gegarandeerd maandelijkse rom fixes en updates. en een prijs onder de 300 ... iets wat als je naar toestellen als de moto g kijkt best haalbaar is... voor tablets geld ook gewoon het zelfde... er wordt altijd alleen maar naar kleur weergave op het scherm, pixels en megapixels gekeken, maar degelijkheid bouwkwaliteit en betrouwbaarheid blijven altijd achter... geef mij maar een budget tablet met A++ grade bouw kwaliteit... en gegarandeerde updates.... dat heb ik veel liever dan de NU! NÓG 1mm dunner hype... zoals apple die hier weer lijkt na te streven.
Hoe stom het ook klinkt, ik ben het grotendeels eens met jouw reactie, al denk ik dat de bouwkwaliteit bij Apple producten niet direct een probleem is, wel denk ik dat ze doorslaan in het aanpassen van specs die er steeds minder toe doen.

Apple heeft in mijn optiek altijd een focus gelegd op de gebruikerservaring, daar beginnen ze een beetje hun grip op te verliezen lijkt het wel, de focus ligt meer en meer op het concurreren op specificaties en dan het liefst diegene die het makkelijkst te halen zijn. Zoals gewichtsverlies en dunner maken van je apparaat (dat is nogal moeilijk als je een deel van je accu inlevert)
Zeer relevant om in een Apple ipad nieuwsbericht jouw wensen over een Android telefoon kenbaar te maken. Hier zaten we echt op te wachten.
Je bedoelt dat je voor een kwartje op de eerste rang wilt zitten? Hell don't we all!
http://www.tabletsmagazin...-wat-zijn-de-verschillen/

Hier vertellen ze dat de accuduur hetzelfde of iets langer is.
Kijk dat zou eerder een nieuwsbericht verdienen, mocht dat ook getest zijn. Ipv het huidige artikel waarin niets meer staat dan "Kleinere iPad heeft kleinere componenten! :o :o "

De iPad mini 4 is 17.3% kleiner dan de iPad mini 3
203,2 x 134.8 x 6,1 mm vs. 200 x 134.7 x 7.5 mm
0.167 liter vs 0.202 liter.

Dat de de batterij dan niet groter is zal voor mensen die een beetje verstand van technologie hebben niet als een schok komen.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 18 september 2015 09:08]

Als apple nu van die accu was afgebleven was de accuduur 20% toegenomen! Dat zou pas een plus zijn. 1,5mm dunner kan me gestolen worden.
Blijkbaar ondervindt zowat iedere fabrikant dat een dunnere tablet beter verkoopt dan een tablet met een langere batterijduur. De markt drijft de producten...
Niet in het geval van Apple. Die hebben immers geen dunner versie met een kleinere accu én een dikke versie met grotere accu die veel langer mee gaat.

Dus je kan kiezen uit een dunne versie met kleinere accu en dat was het. Er valt dus niks te kiezen dus die conclusie kan je niet zomaar trekken.
Als Apple dacht dat een dikkere versie echt beter zou verkopen, dan deden ze dat wel. Er is niet echt een markt voor dikke tablets die 15-20 uur meegaan vrees ik: ken jij er één, die ook echt goed verkoopt en waarmee de fabrikant winst maakt?
De vraag is meer: Ken je er uberhaupt een of proberen fabrikanten het niet omdat ze DENKEN dat de consument dat niet wil?
Fabrikanten zijn heus niet zo dom: ze weten heus wel wat verkoopt en wat niet.

Iedereen denkt overigens dat hij "de" consument is, maar heeft dikwijls nog niet eens goed inzicht in zijn eigen koopgedrag, laat staan in dat van "de massa".
de tab 10.1 van Samsung gaat volgens de tests van Tweakers 10 tot 14 uur mee afhankelijk van de browsertest of videotest. Nou niet echt bepaald een populair product als je het mij vraagt.
Als je het artikel goed gelezen hebt dan zie je dat het niet alleen om de maatvoering van de batterij gaat maar juist om het vermogen dat met 20% afgenomen is.
( van 2 cellen naar 1 cel bijv)
Dat heeft nu eenmaal directe effecten op gebruiksduur.

Een test zal echter pas het bewijs vormen. Mogelijk immers dat zuiniger componenten gebruikt zijn.

[Reactie gewijzigd door SED op 18 september 2015 09:38]

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat een fysieke kleinere batterij, minder energie bevat, daarmee is het dus zoals ik zei "een kleinere batterij". Mijn punt is dat het volstrekt logisch is dat de batterij, een onderdeel wat het meeste volume inneemt, kleiner wordt als je een apparaat in z'n geheel kleiner maakt. Dat een 17% kleiner apparaat een 20% kleinere batterij heeft lijkt me dus niet zo opzienbarend. Als je naar de titel van dit bericht kijkt zou je bijna denken dat Apple mensen aan het oplichten is door stiekem een kleinere batterij te leveren.
Hoe je de cellen opdeelt heeft daar overigens geen verdere invloed op. Hier een fotootje van de twee modellen naast elkaar.

offtopic:
Daarbij is de hoeveelheid energie die de batterij kan leveren (Wh) gedaald, niet het vermogen (W).

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 18 september 2015 09:54]

Het aantal cellen heeft invloed op de werkspanning. Standaard batterij techniek.
Verwar capaciteit (Ah) niet met vermogen (W).
Daarom kijk je juist naar hoeveel energie een batterij kan leveren in Wh. Ik heb het nergens over Ah gehad.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 18 september 2015 10:00]

Niet de maatvoering is als enige bepalend voor het vermogen ook de soort batterij.
Kleiner hoeft dus niet minder te zijn.
Denk aan de all-solid state batterijen ontwikkeling die tot 100% meer vermogen uit eenzelfde maatvoering beloofd. Het is echter nog niet zo ver dus nu zorgt die kleine batterij vooralsnog gewoon voor 20% minder vermogen. En dat heeft dus invloed op de gebruiksduur.
En in val nu in herhaling: een test die ook kijkt naar de nieuwe mogelijk zuiniger componenten kan hier uitsluitsel geven.
Ehm, waar dan? Ze gaan daar volgens mij alleen uit van specificaties die opgegeven zijn door de fabrikant, niet van zelfgemeten tests, en daarin geven ze aan dat de accuduur van de iPad mini 3 en 4 beide 10 uur is. De mini 4 heeft sowieso geen langere accuduur dan de vorige generatie dus.

[Reactie gewijzigd door pixeled op 18 september 2015 09:09]

Hier sommen ze alleen de specificaties op, niet een gemeten resultaat. De iPad Air 1 en 2 hadden volgens opgave van Apple ook beide dezelfde accuduur, maar het meetresultaat liet kennelijk iets anders zien.
20 procent minder of meer is niet relevant op batterij verbruik. Je zult toch na 1 dag moeten opladen. Het wordt pas interessant als een batterij meer dan 60% energie meer prestatie winst geeft. Het is verder handig om te weten wat het verbruik van componenten zijn. Ik neem aan dat energieverbruik van het scherm per tablet ook verschilt.
20% kan het verschil betekenen tussen net de dag vol maken en net de dag niet halen. Geef mij maar wat speelruimte...
Behalve een kleinere batterij zit er een zuinigere chip in en zijn de andere componenten ook zuiniger. Je kan je daarom niet blindstaren op alleen de specs van de batterij.
Dat klopt, maar dat doet niets af op het feit dat 20% wel degelijk verschil uit kan maken of je een dag kunt halen of niet. Natuurlijk heeft het te maken met de andere componenten, het gebruik of de lengte van je dag. Maar om nu zomaar te zeggen dat 20% niet relevant is, ben ik het niet mee eens. Het zou niet relevant kunnen zijn (als de andere componenten zoveel minder verbruiken dat die 20% afname van de batterij niet gemerkt wordt) maar het zou wel degelijk relevant kunnen zijn als je daardoor net niet meer voldoende hebt om je dag af te kunnen maken.
Defineer een dag. Je kunt gemiddeld 8 tot 9 uur gebruik maken. Toevallig was er gisteravond een programma op tv over verschillen in goedkope batterijen van action en de dure AA batterijen. Er blijkt weinig verschil. Als je de dag wilt volmaken gebruik dan een powerbank.
Voor een telefoon misschien. M'n tablet krijg ik echt niet leeg in een dag.
Dat zegt niks. Mijn partner moet het wel opladen na 1 dag. Batterijen gaan niet eeuwig mee. Dat zal ons verschil verklaren.
En wat is dan het probleem als je de dag doorkomt?
Waarom stel je die opmerkelijke vraag aan mij?

Het maakt mij persoonlijk niet zoveel uit. De batterij gaat toch een keer op. Ik heb altijd een oplader bij me voor noodgevallen.
Merk er zelf heel weinig van. Heb de Mini 4 sinds gister, en in vergelijking met de Mini 2 (die ik hiervoor had) kan ik nou niet zeggen dat de Mini 4 sneller door de procentjes heen gaat.

Al met al gewoon weer een top apparaatje :) Apple moet keuzes maken, en ik ben blij dat ze deze keuze hebben gemaakt.
Waarom ben je blij dat ze deze keuze hebben gemaakt? Zodat hij nog dunner is? Nou doe mijn dan maar de vorige generatie, zo'n dikte begint gewoon eng worden om te gebruiken en veel ruimte voor een ruimere batterij is er dus niet. En dat is toch wel zonde. Waarom er geen klein monstertje van maken in plaats een nog dunner model met een kleinere batterij die niet echt grote verbeteringen met zich gaat meebrengen qua batterij.
Dat is het probleem bij apple, je hebt geen keuze. In kamp android zijn er honderden tablets, je kunt dan precies kiezen wat jou het beste past. Superlange accuduur? Geen probleem, bestaat bij android.
Koop dan toch lekker die dikke zware Android tablet uit het kruidvat en laat de Apple fans die elegante, dunne en lichte tablets verkiezen ook hun ding.
Want alleen tablets van Apple zijn elegant, dun en licht...
Want dat heb ik echt wel gezegd.
Je impliceert het wel degelijk.
Oh jeetje, doe alsjeblieft even normaal zeg. :/ Dit is dus waarom er ook zoveel mensen een hekel hebben aan bepaalde Apple fans (of wat het dan ook moet voorstellen). Die opmerking van je is dus echt een stereotype van waar men aan denkt als ze aan een Apple gebruiker/ denken.

Elegante, dunne en lichte Android tablets zijn er ook genoeg. Bijvoorbeeld de Nexus 9, Xperia Z4 of zelfs de Xiaomi Mi Pad. Dan heb je die Samsung Galaxy Tab S modellen nog, en dan alle onbekende merken nog niet opgenoemd.

Het grootste punt is: Wat is dun, licht en elegant?

[Reactie gewijzigd door Luca op 18 september 2015 12:03]

Ik zeg toch helemaal niet dat alleen Apple tablets dun en licht zijn? Ik zeg dat als je dat niet wil dat je dan naar Android moet kijken. Lezen is een vak.
Nee dat zei je niet, je vergeet je laatste stukje. Waar haal je dat namelijk dan vandaan?Las vegas en nzweers hadden het nergens over het uiterlijk of gewicht, jij begon er uit het niets over. Weet wel wat je zelf zegt. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Luca op 18 september 2015 17:40]

Less is more my friend ;)
Less keuze zul je bedoelen. Android heeft ook dunne tablets.
Apple flikt het hem elke keer weer. Ja hij is dunner en ja er zit een betere camera in. Echter het is geen mini versie van de AIr 2. Er zit nml een gewone A8 in itt de Air 2 die een A8X heeft en stukken sneller is. De A8 die in de mini zit is slechts 20% sneller dan de A7 die in de Mini2 zit. Daarbij is het geheugen trager dan de iPhone 6. Kortom als je puur voor games of processor power gaat kan je net zo goed de veel goedkopere Mini 2 kopen. Ware het niet dat deze slechts 1 GB heeft, en ja dan kan je net niet de splitscreenfunctie gebruiken. Al met al vind ik het een te dure update voor wat ik nodig heb.
"Daarbij is het geheugen trager dan de iPhone6"
Interessant. Bron?
Helemaal mee eens ,grotere batterij was juist handiger geweest en op deze manier kan je blijven verkleinen /verlichten door de interne producten te verminderen ;volgende versie 1/2 MB geheugen en is ie nog lichter :'( ik blijf dan nog maar bij mijn huidige mini ( die mij uistekend bevalt )
Het punt van Apple is dat ze eigenlijk alleen een kleinere batterij er in doen, als ze met een nieuwe iOS versie het apparaat goed kunnen optimaliseren. Het is nooit een geheim geweest dat Apple liever een kleinere batterij in het product doet, zodat het product beter tot zijn recht komt qua design en dikte. Apple weerlegt vaak de kritiek dat juist het apparaat daardoor snel weer op te laden is.

Het is wat je er van denken, als voor mij het apparaat ongeveer dezelfde accuduur heeft, heb ik er weinig problemen mee :)
Ik vond hetzelf ook wel een leuk stukje om te lezen. Mijn inziens verdiend het zeker geen -1 maar wie ben ik ? Vind het feit dat de accu kleiner is met als excuus om het apperaat kleiner te maken geen goede keuze. Wat heb je aan licht en mobiel als het ding vaker in het stopcontact moet ? Dat ze de oude meteen uitfaseren zodat je geen keuze hebt tussen lange accuduur vs betere prestaties is typisch apple's manier om toe te geven dat het niet werkelijk een revolutionair apparaat is maar gewoon een v 3.1 waar ze weer de volle mep voor kunnen vragen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee