Er zijn gegevens van 594 Nederlanders aangetroffen in de database van de gehackte vreemdgangerssite Ashley Madison. Dat melden veel Nederlandse media vrijdag. Maar er zijn mogelijk veel meer Nederlanders lid geweest van de site.
Het nieuws kwam naar buiten via RTL Nieuws, die vrijdagochtend gebruikers van zijn nieuws-app een pushbericht stuurde over de scoop. Het nieuws verscheen daarna onder meer op de sites van de Telegraaf, NRC en Nu.nl. RTL meldt naast het aantal ook de woonplaatsen van veel Nederlandse leden van de site, maar vermeldt verdere persoonsgegevens niet.
De data van die 594 Nederlanders komen uit de database met meer dan 30 miljoen leden van de site, die hackers deze week online hebben gezet. Hoewel het simpel lijkt om de data van Nederlanders eruit te halen, is het dat niet. De data is verdeeld over honderden csv-bestanden en bevatten bovendien veel dubbelingen. Daarnaast is een zoektocht op 'Netherlands' niet voldoende, want daarmee krijg je ook data van Noord-Amerikanen die op straten wonen die namen hebben als Netherlands Avenue. Al met al is het dus een behoorlijke klus om deze data te filteren en het aantal Nederlandse leden te vinden.
RTL analyseerde de data, volgens de auteur met hulp van een statisticus, en kwam naar buiten met een exact aantal. Dat aantal is 594, maar het is lastiger te achterhalen of dat aantal ook exact klopt. Gezien de aard van de site zullen gebruikers prijs gesteld hebben op pseudoniemen en andere valse gegevens. Daarbij is het niet uit te sluiten dat ze zich voordoen als iemand uit een ander land, al is het alleen maar omdat er landen zijn waarbij op overspel gevangenisstraffen of zelfs de doodstraf staan.
Vandaar dat RTL de veilige optie heeft gekozen: bij die 594 zitten alleen betalende leden. In totaal waren er veel meer leden die beweerden uit Nederland te komen, maar die hebben nooit betaald en zonder betaling is de functionaliteit op de site beperkt. Vrouwen kunnen wel gratis chatten met mannen, maar omgekeerd niet. Bovendien moeten mannen die een chat openen al betalen met credits op de site. Het is daarnaast mogelijk dat tussen die 594 dubbele profielen zitten, omdat gebruikers met meerdere namen accounts hebben aangemaakt. RTL heeft geprobeerd dat uit te sluiten door de laatste vier cijfers van de creditcard aan de naam en woonplaats te koppelen, waardoor dubbelingen van mensen met dezelfde creditcard maar twee emailadressen niet meer voor kunnen komen.
Bij de niet-betalende leden is het nagaan van het aantal helemaal lastig te achterhalen. De e-mailadressen die Ashley Madison heeft verzameld, zijn lang niet altijd geverifieerd. Dat lijkt een kleinigheid, maar is het zeker niet. Zo ontdekte iemand zichzelf in de database van Ashley Madison, vermoedelijk vanwege zijn gemakkelijke Gmail-adres, terwijl onze eigen systeembeheerder Kees ook ten onrechte mails van de site ontvangt, vanwege zijn e-mailadres bij Microsoft. Kortom: hoe je het ziet, zou het kunnen dat Ashley Madison veel meer leden in Nederland heeft gehad of een stukje minder.