Gerucht: Samsung werkt aan 12-inch-tablet met Windows 10

Samsung werkt volgens geruchten aan een 12"-Windows 10-tablet. De tablet zou beschikken over een Super Amoled-scherm. Wat de resolutie van het scherm zou zijn, geeft de bron niet vrij. Vermoedelijk gaat het om 2560x1600 pixels.

Dat schrijft GforGames naar aanleiding van een bron op het Chinese Weibo. Dezelfde bron liet maandag testresultaten uitlekken van Geekbench 3 met next-gen-processors. Onder deze processors vielen de Nvidia Denver 2, Exynos M1, Apple A9 en A9X, Kirin 950 en de Nuclun 2.

Een forumpost op Anandtech gaat verder in op de tablet. Een Core M, ofwel 14nm Skylake-Y, mobiele processor samen met Windows 10, 4GB ram en een S-pen. Dat zou allemaal verpakt zijn in een 6,2mm dikke tablet van 600 gram.

De mogelijke tablet heeft nog geen naam gekregen. De vorige Windows-tablet- en laptoplijn van Samsung onder de naam Ativ stamt uit 2013.

Mockup Samsung-tablet met Windows 10

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

21-08-2015 • 11:20

105 Linkedin

Submitter: witeken

Reacties (105)

105
104
83
0
0
0
Wijzig sortering
Hoe denkt Samsung dit beter te doen dan de Surface tablets? Naast Microsoft zelf floreren nu vooral de tabletmakers die Windows-tablets maken in niches die Microsoft niet zelf doet (8" tablets bv).
Ik mag hopen met een relaxter beleid op accessoires onder andere... Voor de Surface is los van Microsoft helemaal niks aan accessoires te krijgen, geen stands, opladers, keyboard met accu.. Voor een Windows vlaggenschip vind ik de Surface behoorlijk karig in de markt gezet.
Er is wel een heel assortiment aan accessoires voor de Surface Pro 3.

Voor de rest vraag ik me af waarom er zoveel accessoires hoeven te zijn? Een stand is ingebouwd, de typecover beschermt het scherm al, een lader wordt meegeleverd en je kan er van één van Microsoft bijkopen als je wil. Een keyboard met accu missen we inderdaad nog.
Omdat zoveel mensen een beetje overdrijven met het beschermen van hun spullen. Ze stoppen een duur apparaat met luxe materialen jaren lang in goedkoop aanvoelende hoesjes met allerlei scherm-beschermers om dan na 2 jaar het ding als nieuw 2e hands te verkopen. Vind ik toch jammer, gebruik het apparaat gewoon zoals het bedoeld is.

Tja, misschien ben ik de uitzondering, maar met een beetje voorzichtig zijn heb ik nog nooit mijn tablets of telefoons in hoesjes gestopt en ziet alles er ook nog prima uit.
Voor het vervoer van laptops en tablets begrijp ik dat je een hoes gebruikt, je kan immers niet zeker zijn dat er niemand tegen je tas botst of er krassen op komen door sleutels/...

Maar naar mijn mening hoort een telefoon zonder hoesje gebruikt te worden, in de meeste situaties toch. Een uitzondering is voor het uitgaan/sporten/... bij het uitgaan plaats ik soms toch wel een hoesje rond m'n Lumia 925. De keren dat ik dit vergeten was hebben toch voor een aantal deuken in de mooie aluminium rand gezorgd.
helemaal mee eens! Een sleeve voor transport is prima(of eigenlijk een fatsoenlijke tas hebben) en voor ruige activiteiten, maar daarna gewoon weer met je handjes aan het metaal :)
Wat een onzin jongens. De meeste schade gevallen komen door het niet gebruiken van degelijke hoezen. Ik heb werk omdat mensen verdraait slecht zijn in het vasthouden van dingen.

Een screenprotector op je telefoon is een typisch gevalletje van normaal omgaan met je telefoon. Doe je dat niet dan heb je binnen no time krassen. Hoe vaak ik wel niet een telefoon koop van iemand die zegt jo d'r zitten geen krassen op en dan na schoonmaken blijkt het hele scherm vol te zitten met kleine krassen. Een korreltje zand in je zak is al voldoende om je hele scherm naar de *** te helpen. Een plastic van een tientje zorgt er voor dat dit niet gebeurt. Vrij simpel. Als je gewoon fatsoenlijk met je apparatuur omgaat krijg je hoe dan ook altijd krassen of dingen. Ik heb dat er niet voor over hoor. Een deuk in mn iPhone kost me €50 aan resell kosten. Een barst in het scherm scheelt je ruim €200. Als ik dergelijke dingen kan verhelpen met een hoesje (wat ook functioneel nut heeft voor pasjes/rijbewijs) en een glazen plaat erop dan vind ik dat die €30 wel waard hoor.
Zal wel aan mij liggen dan... ik verkoop mijn oude telefoons niet door maar gooi ze in de kast waar ze vervolgens jaren lang kunnen vergaan. :+

Telefoon heeft al een behuizing en (gorilla glass) scherm dus waarom nog verpakking daaroverheen doen?
Ik voeg me dan ook bij MenN en 24shure met de mening dat zulke dingen je telefoon alleen maar groter, zwaarder en lelijker maken.

Ter info: Ik heb mijn Galaxy S3 reeds bijna 3 jaar en heb net even gekeken: 7 'zichtbare' krassen en ca. 20 miniscule krasjes op de hoeken/randen (met 'zichtbaar' bedoel ik met scherm uit onder een hoek goed naar het scherm kijken.. als je het scherm aan zet en gewoon recht naar het scherm kijkt zie je geen enkele kras meer).
Okey de achterkant van mijn telefoon is wat versleten maar dat is een plastic frontje dat makkelijk te vervangen is.. maar dannog, het (voor mij) een gebruiksitem en wat oppervlakkige slijtage aan de behuizing heeft gelukkig geen invloed op de bruikbaarheid. :)


OT:
Ik ben heel erg benieuwd naar de prijs van dit ding. vind de Microsoft Surface lijn namelijk over het algemeen te duur wanneer je vergelijkt met android alternatieven met vergelijkbare hardware.
Als dit ding een beetje goed geprijst is zou ik zeker wel interesse kunnen hebben, een windows (10) x86 tablet van 10"-12" met een goed keyboard accessoire maar niet te duur is iets waar ik al langer naar op zoek ben. Voordeel met windows is dat je in ieders geval weet dat je niet doodgegooid wordt met vendor bloatware en alles wat pré-installed komt kun je er tenminste af gooien. :+

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 21 augustus 2015 18:52]

Ter info: Ik heb mijn Galaxy S3 reeds bijna 3 jaar en heb net even gekeken: 7 'zichtbare' krassen en ca. 20 miniscule krasjes op de hoeken/randen (met 'zichtbaar' bedoel ik met scherm uit onder een hoek goed naar het scherm kijken.. als je het scherm aan zet en gewoon recht naar het scherm kijkt zie je geen enkele kras meer).
Dan ben jij meer uitzondering dan regel. De S3tjes die ik voorbij zie komen hebben in de meeste gevallen namelijk al een barst in de achterkant bij de knoppen. De voorkant vansmartphones bevat vaak een scala aan verschillende krassen van ondiep tot heel diep en die zijn zeker in normaal daglicht goed zichtbaar als het toestel uitstaat. Die minuscule krassen waar jij het over hebt (die 20 stuks) zijn inderdaad vaak onder bepaalde lichtinval pas zichtbaar en doen verder weinig af aan de werking van het toestel of dat je er echt hinder van ondervind.

Overigens is gorilla glass absoluut niet heilig en gaan de S3's nog steeds met bosjes kapot. Reparatie daarvan kost je nog steeds rustig €130, dus is een investering van €15 voor tempered glass helemaal zo gek nog niet. Buiten dat om is het vaak ook een mode iets.

Maatgoed ik heb zelf een toestel van €1000 en heb daar toch graag enige bescherming omheen. Een krasje op de behuizing door stof/zand vind ik niet heel erg, maar het display wil ik graag zo netjes mogelijk houden om er over 2 jaar nog fatsoenlijk naar te kunnen kijken.
Voordeel met windows is dat je in ieders geval weet dat je niet doodgegooid wordt met vendor bloatware
Met tablets misschien wel, maar met alle andere MS windows producten is dit nog steeds wel het geval. Tot aan malware toe (lenovo Superfish debacle).
O zo waar, telefoon gewoon met sleutels in broekzak, geen kras op, op geen enkele telefoon. Hoewel mijn galaxy en iPhone wel, maar mijn lumia's zien er nog uit als nieuw.

Maar daar in tegen mijn Asus T100 heeft al de eerste krasjes aan de zijkant.
Wat wil je als accessoires?
Surface heeft Bluetooth, dus alles voor je desktop/laptop doet het in principe ook op je Surface.

Specifieke tasjes voor de Surface zul je niet gauw vinden, maar er zijn hele reeks tassen voor tablets en er zijn er genoeg universele.


De trend is nieuw leven in geblazen door Apple. In het verleden had je apparatuur specifiek voor de Apple desktop/laptop, bij het uitbrengen van de IPod, iPhone en IPad kwam dat weer in zwang en gingen andere het weer kopiëren zoals oa Samsung.
Er zijn geen third party opladers (los van chinese crap). Microsoft had bij een eerdere surface een keyboard met accu erin, leek me ideaal, doen ze ook niet meer. Zo kan ik wel wat meer opnoemen, maar uit dit soort dingen merk je dat ze niet zo goed in accessoire verkoop zijn als b.v. Apple.
De Surface heeft alle accessoires die je nu net opgenoemd hebt. Ik denk dat je wat meer research moet doen naar Surface. :)
Helemaal niet. Het zal me zelfs niets verbazen als Samsung het tablet niet mag/kan uitbrengen voordat de Surface 4 verkrijgbaar is. Volgens de geruchten is de Surface 4 Pro verkrijgbaar vanaf een Skylake i3 t/m i7, 4 tot 16GB RAM en SSD-storage van 128GB tot 1TB.

Ook wordt er, op basis van bestellingen in de industrie, gesproken over 3 devices van Microsoft; de vermeende Surface Mini 8" en twee normale groottes van 12" en 14". Verder gaat de geruchtenmolen nog aardig door aangezien er mogelijk ook nog een Lumia wordt aangekondigd die boven de toekomstige 950XL wordt geplaatst.

Door deze lijn van devices, is het zometeen mogelijk voor mobiele gebruikers om te kiezen uit schermen van 5.2" t/m 14", gebruik te kunnen maken van Windows 10 op werkpek (al dan niet via Continuum).
Ik vermoed dat Microsoft het lanceren van tablets (en smartphones) op basis van Windows 10 juist aanmoedigt. De Surface is vooral bedoelt als een duur en zakelijk topproduct. Microsoft laat hier mee voldoende ruimte over voor andere fabrikanten om ook een leuke marge te maken op hun producten.

Als Microsoft Windows 10 en haar opvolgers een serieus succes wil laten worden op tablets en smartphones dan hebben ze externe fabrikanten juist hard nodig.
Klopt. Microsoft is van plan om zelf premium devices uit te brengen met Windows 10, waar ze dan andere bedrijven aanmoedigen om alle andere te maken, dus van heel goedkoop tot nog duurder. :)
Goeiemorgen zeg. Een i7 met 16Gb RAm en 1TB storage. Dan kan ik m'n laptop écht de deur uitgooien. Heb nog wat dingen die onder Hyper-V moeten draaien op m'n laptopje maar als een tablet daar goed genoeg voor is, tsja, dan is dat toch ook wel érg plezierig.
We hebben hier op het werk een aantal MS Surface Pro 3's ter vervanging van de huidige laptops + tablet combi's en ik moet toegeven dat het enorm goede toestellen zijn. Zeer tevreden over!

Sommige mensen klagen over de prijs maar als je zowel een laptop als een tablet moet gaan halen kom je vaak veel duurder uit. 12" in laptop mode is wel mooi meegenomen!
Naast Microsoft zelf floreren nu vooral de tabletmakers die Windows-tablets maken in niches die Microsoft niet zelf doet (8" tablets bv).
Volgens mij doet deze (of een opvolger daarvan) het ook wel redelijk
pricewatch: Asus Transformer Book T100TAF-BING-DK001B Zwart

Die Asus transformer tablets zijn qua prijs natuurlijk een stuk goedkoper dan een Microsoft Surface
De kwaliteit van materiaal is echt niet te vergelijken. Ik heb privé de T100TAF maar is erg plastic en is qua afwerking niet te vergelijken met de Surface welke ik heb getest bij een vriend.

Een concurrent Win10) voor de surface zal wel goed zijn voor de markt denk ik.
Er hoeft toch niet perse een product van iets te zijn? Hoeveel high end Android phones zijn er wel niet.
Prijsconcurrentie....
Concurreren op prijs? En meer keuze is sowieso nooit slecht.

Moeten ze er wel een HDMI/DP en USB3 poort op maken natuurlijk, maar dat zal best. Dan zou ik hier mijn werk desktop kunnen vervangen. Daar gebruik ik toch een lost toetsenbord en scherm voor.

Maar toch wacht ik zelf nog op een 15" Windows tablet, of nog beter, 17". Dan kan die ook mijn laptop vervangen. Want ook daar neem ik vaak een los toetsenbord voor mee.
Door verder in te spelen op goede harde toetsenborden, zodat je er een 2-1 apparaat van kunt maken. Dat is iets wat Windows niet heeft met de Surface, maar bijvoorbeeld wel goed naar voren komt in de Asus Transformer reeks en bij hun eigen ATIV Smart PC Pro .
De chinezen fabrikanten brengen anders behoorlijk wat mooie tablets uit.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de teclast x98.
9,7" retina scherm.
Het is qua specs vergelijkbaar met de normale surface 3 maar dan slecht 185€.
een Atom Z3736F is totaal niet te vergelijken met een X7 Z8700... in geen honderd lichtjaar in iedergeval... De resolutie in de Teclast is te hoog gegrepen voor de cut down HD graphics die de Z3736F bied.
Die chinese tablets bieden wel dual boot aan en een simcard slot waarmee niet alleen data mogelijk is maar bellen ook.

Ik heb een Surface Pro én een Galaxy tab S omdat ze helaas te beroerd zijn om dual boot aan te bieden. Dit werkt heel aardig echter bellen vanuit de Tab S is helaas niet mogelijk. Hiervoor moet ik dus ook nog een smartphone bij de hand houden.

[Reactie gewijzigd door stefanv op 23 augustus 2015 14:46]

Hoe denkt Samsung dit beter te doen dan de Surface tablets?
Er staat een logo "Samsung" op. En achter dit logo zit een marketingbulldozer.
Mooie concurrent van de surface. Vooral met een skylake y. Maar hoe is windows 10 voor tablets? Het zelfde als windows 8?
Eerlijk gezegd vind ik het een behoorlijke achteruitgang tov 8.1 op de surface. Je kan (automatisch) switchen naar tablet mode, maar dan zit je nog steeds met een desktop size explorer te pielen en daardoor over het algemeen te kleine knoppen. Zelfs de tiles die het leven in tablet mode makkelijker zouden moeten maken zijn er op achteruiit gegaan tov 8.1, en daar was al een hoop op aan te merken. Qua tablet modus moet er nog zeer veel gebeuren aan W10.
maar dan zit je nog steeds met een desktop size explorer te pielen en daardoor over het algemeen te kleine knoppen.
Dan moet je je DPI instellingen veranderen, dan schaalt alles prima mee.
Precies. Ik heb er geen enkele moeite mee. De swipe van links is een verbetering. En W10 loopt als een trein op mijn Venue pro 8 met Atom SOC.
Ik vind het ook een verbetering tov van Windows 8.1 op mijn Asus t100. Het loopt vloeiend en waar ik eerst in tabletmodus nog best vaak naar bureaublad ging is dat nu niet meer nodig.
Gaat niet om schalen, in tablet modus moet er gewoon een andere interface komen met ronde knoppen e.d. Een opgeschaalde muis interface heb je geen reet aan. Taakbalken en nav bars zijn er voor desktop omgevingen. Ik mis daar gewoon een visie van MS.
Jawel. Dan schaalt het prima. En het is geen opgeschaalde muis interface in tablet mode. Het is naar mijn mening juist een hele duidelijke visie.
Ik vind de Windows 10 tablet mode juist fijner als met Windows 8.
Taakbalken hebben Android en iOS trouwens ook. Mooi dat die blijft staan. En dan nog: je kan de taakbalk autohiden. Klagen waar je opties niet weet?

Explorer gebruik je in tablet mode bij grote uitzondering want je hoeft helemaal geen explorer te gebruiken. Dat doe je een Android of iOS tablet ook niet. Nee, net als bij Android, heb je daar apps voor in de store om te exploren met je vingers. En wil je dat wel, dan is dat simpel opgelost met desktop mode en een BT muis oid.

Eerlijk gezegd is het enige waar ik commentaar heb, is dat Microsoft te vroegtijdig de Skype tablet app uit de store gehaald heeft voordat TH2 uit is.
Edit: En oh ja, en in de nieuwe taakview(die Windows 8 niet had) zou swipe down (naast de X knop) een optie moeten zijn om een app te sluiten. Net als bij Windows phone en Windows 10 mobile.

Voor de rest: helemaal top. Ik ben blij man :)
.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 21 augustus 2015 14:37]

Ik kan je reactie wel beamen, maar om andere redenen vind ik dat W10 er op achteruit is gegaan tegenover 8.1, namelijk app consistentie.

In tabletmode erger ik me aan:
 • Doe je een app open, blijft de taakbalk onderaan zichtbaar
 • de bureaublad 'app' is weg, wat het echt irritant maakt om in explorer te prullen
 • sommige apps/vensters zijn fullscreen, anderen slechts een klein venstertje, zeer inconsistent
 • sommige apps kan je op true fullscreen zetten (weg taakbalk dus), andere niet
 • switchen tussen apps, of apps sluiten is veel minder vloeiend, en die neerwaartse beweging gaat niet altijd meer, moet je echt in dat rechterbovenhoekje gaan prullen
 • De interface voelt een stuk zwaarder/logger aan op een niet zo krachtige machine (intel atom quad)
kortom, ik overwoog nooit meer een android of iOS tablet te kopen onder 8.1, maar met Windows 10 is dat weer helemaal omgekeerd :( ik vind het érg jammer dat MS zich zo heeft laten doen door een bende hardleerse windows 7 lovers. WIndows 8.1 voelt op vele gebieden meer doordacht en lichter aan dan 7 én 10. Ik zit wel op 3 van de 4 apparaten al op Win 10 omdat ik al besef dat er geen weg terug zal zijn... gewoon hopen dat MS de ruwe kantjes wat wegwerkt. Daar heb ik dan weer wel alle vertrouwen in.

Enige wat ik wel mooi vind is dat apps en tiles nu steeds in kolommen/responsive design opgesteld zijn, wat zéér mooi zal zijn als telefoons en tablets met vreemde resoluties opduiken.

@ Sake, ik merk de performance drop op zowel m'n HTPC als op m'n tablet, drivers etc netjes up to date ;-) Het nieuwe task overview is wel netjes, dat wel, maar wel zwaarder + minder overzichtelijk als in Win 8.1 vind ik

[Reactie gewijzigd door musback op 21 augustus 2015 17:05]

Persoonlijk hou ik meer van de win 10 tablet modus dan die van w8.1.

Ook heeft de takenbalk in touch modus de mogelijkheid om de open apps weer te geven dit maakt multitasking heel goed in win 10 tablet modus, ik durf zelf zeggen de beste multitasking die er is voor touch devices.

Een volledig filmpje van winbeta waar aangetoond word hoe w10 tablet beter is dan w8.1.

https://www.youtube.com/watch?v=bnd8XFRJqFw
Een volledig filmpje van winbeta waar aangetoond word hoe w10 tablet beter is dan w8.1.

https://www.youtube.com/watch?v=bnd8XFRJqFw
En op Reddit werd op dat filmpje gereageerd dat er genoeg zaken zijn die minder goed zijn uitgewerkt in Win10, bijv. deze discussie.
Aangetoond?

Het filmpjes probeert aan te tonen dat windows 10 (op tablets) toch niet zo slecht is als sommige mensen beweren. Hij doet dit door designkeuzes te verdedigen (nee, verticaal schrollen is toch echt wel handig hoor) door onwaarheden (wisselen van taken door swipe van links gaat beter in windows 10), maar vooral door te focussen op nieuwe functionaliteiten.

Hij gaat niet werkelijk in op de kritiek van mensen die (mi terecht) vinden dat de tablet experience met windows 10 een stuk slechter is geworden.

Eigen ervaring: Ik heb in totaal 6 tablets in huis (3xandroid, 2xipad, 1xwindows) en de windows tablet was mijn favoriet als het om het browsen ging (net zoals overigens de rest van de familie). Nu twee weken windows 10 en niemand raakt hem meer aan. Onafhankelijk van elkaar gaven zowel mijn vriendin als mijn zoon zware kritiek op de tablet. Ik ben nu windows 8 er weer aan het opzetten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 435090 op 21 augustus 2015 21:04]

- Taakbalk hebben Android en IOS ook.
- Bij mij openen alle apps in fullscreen. Je hebt een grootte/resolutie issue wat ik op een 8" tablet (1200x800) niet heb?
- Switchen is juist perfect nu. Swipe van links en je ziet alle openstaande apps. Windows 8 had alleen een voordeel als je alleen naar de vorige app wilde. Dat is nu een druk extra. Bij meerdere apps is de nieuwe taskview veel beter. Alleen swipe down (naast de X) to close een app mis ik ook. Vooral omdat Windows phone en mobile dat ook hebben. Komt hopelijk met TH2.
- Mijn Venue Pro 8, ook met een Intel Atom Quad, vliegt met Windows 10. Blijkbaar zit er iets fout bij je. Laatste firmware (Dell update) en up to date met updates en drivers?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 21 augustus 2015 14:36]

In Windows 8 was het tonen van alle apps ook gewoon van links naar invegen en terug. De manier waarop Windows 10 hiermee omgaat is geen verbetering.
De taakbalk kan je makkelijk oplossen. Door te kiezen dat de taakbalk zich automatisch verbergt gaat ie weg in apps. De rest: zet het in de Windows Feedback tool. ;)
ik vind het érg jammer dat MS zich zo heeft laten doen door een bende hardleerse windows 7 lovers.
Er zijn veel veel veeeeeel meer PC-gebruikers dan eigenaars van een Windows-tablet.
Waarom heb je explorer nodig op je tablet? Neem dan gewoon een explorer app die wel touch-vriendelijk is.

Te kleine knoppen ligt toch echt aan je resolutie/DPI, ik kan zelfs op een 8inch gewoon werken met Win10, zelfs in non-tablet mode.
Je weet dat je explorer (net als alle andere schermen) dan full size worden en de afstanden tussen regels groter wordt? Anders even je instellingen aanpassen ;-). Heb zelf een SP3 en bevalt me prima.
Ben het niet met je eens, maar is natuurlijk altijd een persoonlijk iets. Maar vind 10 een stuk beter op mijn T100.
Kwa interface valt het wel mee vind ik, maar kwa snelheid is het echt enorm veel slechter geworden. Op mijn 8-inch tablet met Atom Z3570 en 1GB RAM draaide 8.1 prima zonder te klagen; Windows 10 is enorm traag geworden. Chrome lagt hem helemaal de pleuris als je scrollt, het start menu reageert ontzettend langzaam (duurt soms iets van 10 seconden voordat je het eens voor je neus krijgt) en het is in het algemeen enorm buggy (apps wisselen waar het met hakken en stoten gaat, af en toe gewoon helemaal niet).

That said ben ik op zich wel blij met de nieuwe modern apps, maar ze hadden voor de desktop het configuratiescherm enzo wel intact mogen houden.
Ik heb Windows 10 op de Surface 3 pro en ben na een week weer gedowngrade naar 8.1. de touch experience is betreft, swipen, multitasking en Microsoft Edge echt een stuk minder prettig en productief dan Windows 8.1 met IE metro. De desktop experience die ik gebruik als de SP gedocked is vind ik wel prettiger dan 8.1

Ik hoop echt dat ze de touch interface in tablet mode weer gelijk maken aan 8.1.
Best wel goed. Hoewel ik me persoonlijk een beetje stoor aan het startscherm. Waar ik vroeger voornamelijk gebruik maakte van normale tegels, heb ik nu hoofdzakelijk kleine tegels zodat alles binnen één scherm past zodat ik niet meer hoef te scrollen, verticaal scrollen voelt toch net niet zo lekker als horizontaal scrollen in landschap modus. Maar dat maakt het niet minder functioneel of mooi.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 21 augustus 2015 12:45]

ik begrijp ook niet waarom Microsoft de tabletweergave van het startscherm heeft aangepast, die was prima namelijk. Ik vond het leker werken.
Gebruik de Windows Feedback app en vraag naar een toggle? :)
Je kunt de grote van je startscherm aanpassen, een van de vele voordelen van W10. Dan hoef je niet alles zo klein te zetten :)
De grote van je startscherm aanpassen? Hoe wil je dat doen? Er is een optie om het scherm fysiek groter te maken?
really -.-

Ja, 1 van de vernieuwingen van Windows 10 is dat je het formaat van je start menu kunt aanpassen ja. 8)7 Welkom in 2015! :O
Jij "really"

Ik heb het over het startscherm en jij zegt dat je het groter kan maken, nou veel succes zonder het scherm daadwerkelijk groter te maken, je kan moeilijk groter gaan dan full screen. Ooit van ironi gehoord, ik denk dat dat wel duidelijk was in mijn reactie?

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 21 augustus 2015 16:44]

Het enige nadeel van de Surface (wat ik kan bedenken) is dat op je schoot werken als een laptop niet werkt. Daar profiteert bijvoorbeeld Lenovo van met hun hybride laptops waarbij je het scherm helemaal naar achter kan klappen tegen het toetsenbord aan. Dat vind ik ideaal. Helaas ondersteund de meest betaalbare Yoga geen WiFi op 5GHz.

Maar Samsung speelt daar niet op in en gaat voor een grote superdunne lichte tablet. Das prima, want die bestond nog niet voor Windows. Voor android heb je al jaren de Sony Xperia Z tablets, die bijna magisch licht en dun zijn en heel prettig werken.

En een OLED scherm + Skylake.. :9
Als daar nu een 11.6" behuizing met omklapbaar keyboard en 13" scherm (in 11.6" formaat, zoals Dell XPS 13) van komt heeft Samsung een winner.
Het enige nadeel van de Surface (wat ik kan bedenken) is dat op je schoot werken als een laptop niet werkt.
Hoezo niet? Lapability test - https://www.youtube.com/watch?v=FvNSVjI02wI
Surface RT en 2 is inderdaad lastiger.
Nope, wat een grap.
Een laptop op schoot is zover mogelijk richting je knieen geschoven zodat je enigszins ontspannen kan typen. Deze gast heeft zijn Surface tegen zijn buik aan en typt met zijn ellebogen ver naar achter 8)7 Leuke demo, maar totaal niet handig. Het is in elk geval een stuk minder praktisch dan een laptop (of 2-in-1 waarbij het scherm staande blijft via het keyboard of zoals de Switch 12).
Het is gewoon niet praktisch om iets te typen terwijl je zo'n apparaat op je schoot hebt. Of dat nu een laptop, tablet of hybride is. Op je schoot gebruik je hem gewoon als tablet en niet als laptop.
Het is gewoon niet praktisch om iets te typen terwijl je zo'n apparaat op je schoot hebt.
Een 12" laptop op schoot is best wel comfortabel, vooral met een goed toetsenbord. Daarmee heb ik wat afgetypt op de bank.
Ieder zijn ding, zelf geef ik de voorkeur aan een tafel of bureau met een goede stoel, op de juiste werkhoogte. Na je dertigste zal je lichaam je al gauw genadeloos afstraffen voor het aanhouden van slechte werkhoudingen.
Ieder zijn ding, zelf geef ik de voorkeur aan een tafel of bureau met een goede stoel, op de juiste werkhoogte. Na je dertigste zal je lichaam je al gauw genadeloos afstraffen voor het aanhouden van slechte werkhoudingen.
Leuke aanname over mijn leeftijd. ;)

Wat je omschrijft is slecht te generaliseren, omdat er zoveel factoren bij betrokken zijn (naast leeftijd): bouw van het lichaam, regelmatige pauzes, sporten... Gooi niet meteen alles over één kam.

Een simpel maar leuk voorbeeld: sommige mensen klagen over een 'muisarm' (RSI). Juist werken op een laptop kan dit verminderen als je een pointing stick gebruikt. Vanuit de standaardhouding hoef je namelijk je polsen niet meer te bewegen om te schakelen tussen toetsenbord en muis. Daar hoor je echter een ARBO expert nooit over. :+

Doe alles met mate, luister naar je lichaam en neem verantwoordelijkheid voor je eigen fouten. Een (thuis)werkplek inrichten met dit stramien zou al veel ellende kunnen besparen (en werkt erg prettig).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 augustus 2015 12:59]

Onderweg (en soms op de bank) is typen op een toetsenbord een stuk handiger, sneller en prettiger. Je hebt niet altijd een tafel voor handen. En typen op een touchscreen gaat prima, maar voor het serieuze mail werk of spreadsheet aanpassen ontkom je niet aan je keyboard.
Fout, een normale laptop kan je aan het einde van je schoot plaatsen. Omdat het scherm aan de onderkant(welke het zwaarst is) vast zit.

Bij een hybride zoals de Surface zit alle gewicht in het scherm waardoor er achter het scherm een extra steun nodig is en dus lengte aftrekt van je schoot en dus de keyboard tegen je buik aan schuift waardoor je minder lekker typt.

Als je in de trein zit of ergens onderweg bent is een laptop de meest eenvoudige manier als er geen tafels om je heen zijn. Immers je benen heb je altijd bij je en je kan altijd wel ergens zitten.

Conclusie: De surface is gewoon crap op je schoot en een laptop met zijn gewicht onderin en stevig scharnier met scherm veel beter.
Nou nee. Seth_Chaos heeft helemaal gelijk.

Kwa gewicht klopt het wel, echter zijn grotere laptops al te groot voor op schoot. En kleinere laptops zijn zo licht dat de balans ook niet goed is. Daarnaast is het met beide niet praktisch door de aan te nemen lichaamshouding.

Conclusie: Seth_Chaos zei: beide niet praktisch.
Cinema mode (met touch dus) is nog het meest praktisch voor de beste balans en lichaamshouding. Wordt dan een Surface of een laptop met cinema mode.
Voor android heb je al jaren de Sony Xperia Z tablets, die bijna magisch licht en dun zijn en heel prettig werken.
Net als die van Samsung dus, ontlopen elkaar nog geen 5% in gewicht :)
Stel je voor, zon Galaxy Tab S2 met Windows 10 er op... Awesome en perfect te doen me dunkt!
Ziet eruit als een mooie tablet, al ga ik zelf wel wachten op de Surface Pro 4. Ik ben niet echt iets met een Core M (wil het als main machine gebruiken). Maar toch leuk dat Samsung terug meedoet, en met - uitgaand van de specs hier - degelijke hardware. En 600 gram voor een 12 inch tablet is ook best goed. Ik hoop dat Microsoft met de SP4 daar ook een beetje dichter bij in de buurt komt (van de huidige 800 gram van de SP3, wat al een mooie verbetering was van de 910/900 gram van de SP1/SP2).

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 21 augustus 2015 11:31]

Meen anders in recente nieuwsberichten gelezen te hebben dat men een Core M voor de Pro 4 overweegt?
Kan me er wel wat bij indenken. Mijn Surface Pro 3 i5 wordt bij minimale belasting behoorlijk warm.
Ik denk niet dat Microsoft ook maar er aan denkt om de Core i's te vervangen door Core M in een productlijn die is neergezet als high-end. Core M kan lang niet alles aan wat een Core i7 kan. Daarbij heeft Skylake daar ook weer wat verbetering op het vlak van warmte ontwikkeling voor de i-series. Core M is eerder iets dat in de Surface 4 zou kunnen zitten, hoewel ik persoonlijk denk dat ze daar ook gewoon verder gaan met Atom.
De meeste discussies over de SP3 gaan over de ventilator die toch regelmatig wat van zich laat horen. Ikzelf heb een i5 waarbij de ventilator ook regelmatig aan gaat (aangesloten op een lader via de dock, op accu's blijft hij stiller) en een volledig stille SP4 lijkt mij dan ideaa , waarbij de accu waarschijnlijk ook nog langer mee gaat (of ze maken hem nog lichte door een kleinere accu te gebruiken). Een klein beetje pestatieverlies mag wat mij betreft dan wel, de SP3 is voor mij toch rap zat...
De oplossing daarvoor is ervoor zorgen dat i3/i5/i7 beter omgaan me warmte, minder energie verbruiken en efficiënter werken. Niet het hele product in 1 keer uit de weg gaan. Intel heeft al mooie vorderingen gemaakt op die punten de laatste jaren, en hopelijk voegt Skylake daar weer wat aan toe. Maar om direct naar M te springen, dat is eerder iets voor de Surface.
De Core M zal voor de non-Pro Surface zijn neem ik aan?
Ligt aan het ontwerp van de koeling. Vooral de lucht aan- en afvoer. De Vaio Z canvas heeft een quadcore en meer roosters/openingen. Schijnt net zo stil te zijn als huidige MacBook Pro's.

Lees ook af en toe dat mensen met extra ventilator een Surface Pro wel beter gekoeld krijgen.
Nee. Tom warren heeft dit al bevestigd. Core i5/7 it is voor de Surface Pro 4.
https://twitter.com/tomwarren/status/628957747837562880
Mocht Samsung er een tablet met redelijke specs van maken voor een prijs die gunstiger is dan die van Microsoft, ben ik een gelukkig man. Ik zit al tijden te wachten op een fatsoenlijke tablet met uit de doos meteen een goede stylus waar je geen 800 euro voor neer hoeft te leggen.
De kans dat het een goedkoop apparaat wordt is niet al te groot, de tablets van Samsung die naar high-end neigen zijn behoorlijk prijzig. Daar staat tegenover dat tablets met Intel processoren vaak wel in het lagere prijssegment zitten.
Juist niet, ondanks dat ik ook geen mega budgetten heb, is goedkoop vrijwel altijd nét niet.
De prijs moet ergens door bepaald worden.

Voor goedkoop kan je momenteel 100'en modellen uitzoeken in de Chinese webshops.
Ik gebruik al sinds de eerste Galaxy S de telefoon, en heb die altijd zeer prettig gevonden.

Diverse Galaxy Tab's geprobeerd en telkens weer teruggebracht omdat het de kwaliteit van de "budget" modellen uit China gewoon niet overtrof.
Als de nieuwe iPad Pro van Apple nu geen OS X draait voorzie ik voor de iPad toch een enigszins sombere toekomst.

Tablets worden steeds populairder in de industrie en voor zakelijke toepassingen, maar het gesloten iOS eco systeem van Apple gaat nu juist tegen hun werken. Juist omdat er vaak naast de app zelf ook nog extra hardware ingestoken wordt, of doordat de tablet verbonden wordt met een ander apparaat voor bijvoorbeeld diagnose toepassingen.

Het is niet voor niets dat ik steeds vaker iemand zie lopen met een Surface Pro.

Een iPad is dan ontoereikend omdat deze niet beschikt over USB, of andere uitgangen die daarvoor noodzakelijk zijn. Ook wordt daarvoor vaak een 'eigen' programma gebruikt dat eenvoudiger via Windows is te installeren dan via de speciale Apple omgeving.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 21 augustus 2015 12:17]

Daar OS X helemaal niet overweg kan met touch en de interface ook alles behalve optimaal is voor touch, denk ik niet dat je een iPad Pro met OS X moet verwachten. Daarbij zit de kracht van een Surface Pro niet alleen in de Surface Pro zelf, maar ook in alles wat je eraan kan hangen door de poorten die erop zitten en de docking die Microsoft ook zelf aanbied: kom thuis, dock tablet, en heb een full-blown desktop met 3 schermen, volledig toetsenbord, muis. En daar heb je niks aan als je gewoon een grotere iPad krijgt als iPad Pro.
Niet kan omgaan met touch? Het is een desktop, daar kunnen ze alles in zetten wat ze willen. Bovendien zit het er al in, alleen gebruikt men touch input van bijv. de.. jawel.. touchpad.
Er zit een groot verschil tussen een touchpad en een touchscreen. Of ga je nu ook zeggen dat Windows 95 ondersteuning bied voor touchscreens?

Aan hieronder: maar dat is geen touchscreen ondersteuning, opnieuw, er zit verschil tussen. Lang niet dezelfde technologie.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 21 augustus 2015 14:03]

Ja, we hebben ook onder Windos95 tablets gehad, dus ja, dat werkt. Niet lekker, maar het kan makkelijk. Enige verschil is de manier waarop met de input omgegaan wordt en hoe het getoond wordt, dat kan ieder OS.
Er zit een groot verschil tussen een touchpad en een touchscreen. Of ga je nu ook zeggen dat Windows 95 ondersteuning bied voor touchscreens?
Via een USBdongle achterop de monitor draaide ons 'high-end" kassasysteem toch echt op Windows95
Had wel wat voeten in aarde, qua drivers en calibreren ... maar als horecabedrijf in de luxe secror moest je je onderscheiden.
Veel meer dan vlakjes aanwijzen en een commando erachter hangen was, en is het niet.

( heck... mijn C64 kon ik al met een (touch)lightpen gebruiken )
( heck... mijn C64 kon ik al met een (touch)lightpen gebruiken )
Ja, maar alleen met CRT beeldbuis.
Mijn lcd was toch nog in bestelling
Een tablet met hele mooie specs, super amoled 2560x1600, prima voor een mobiele TV. Over die functie pratende ben ik nog altijd zeer gecharmeerd van een "concurrerend" tablet van Lenovo, De Yoga windows Tablet 2 Pro. Alhoewel, concurrerend... het scherm is wel groter (13,3") maar de resloutie iets kleiner (2560x1440) en het scherm is IPS. Last but not least, de Lenovo is niet te krijgen in NL.

Ik heb geen aandelen Lenovo, en het gaat me niet om de produkt plugging, maar wat Lenovo naar mijn idee goed deed was het multifunctioneel maken van het ding. Ze heeft een aluminium steun in de battery cilinder die uitklapbaar is zodat het ding als kleine TV is te gebruiken en de beste speakers (JBL) die ik in een tabletbehuizing ben tegengekomen. Trade off: gewicht en van de cilinder moet je houden.

Wat is wel de reden dat ik Lenovo aanhaal? Afgezien van de pen en de specs is dit tablet van Samsung niet meer dan de opgeblazen variant van haar kleinere broers en zussen. Het ding oogt niet spannend terwijl de grootte voldoende reden geeft om nog eens goed over de functionaliteit en toepassing na te denken. Lenovo deed hiertoe wel een poging. Haar tablet is zelfs met een integraal keyboard ontworpen geweest. Lenovo heeft wat wijfelend geacteerd met dit produkt. Toen ik die set te pakken probeerde te krijgen lukte mij dat niet, en later heb ik mijn interessse erin verloren. Ik stel mijzelf zelfs de vraag of de set ooit voor de Nederlandse markt verkrijgbaar is geweest. Nu lijkt het tablet te worden gedumpt.

Met dit Lenovo ding in het achterhoofd heb ik van dit tablet zoiets van: bloed mooie specificaties, maar verder een produkt met heel weinig appeal. De grootte had in het ontwerp een beter accent verdiend.

[Reactie gewijzigd door teacup op 21 augustus 2015 12:35]

Anoniem: 463321
@teacup21 augustus 2015 13:38
... heb ik van dit tablet zoiets van: bloed mooie specificaties, maar verder een produkt met heel weinig appeal. De grootte had in het ontwerp een beter accent verdiend.
Wat knap dat jij al weet hoe die Samsung tablet er uit komt te zien. Doe mij ook zo'n glazen bol.
Je gaat hopelijk toch niet af op de mockup bij het artikel. 8)7
Het zou alleen maar mooi zijn als in plaats van wat deze mockup suggereert door Samsung een heel interessant tablet zal worden uitgebracht. Erg waarschijnlijk lijkt me dit alleen niet.

Ik kan eigenlijk maar een reden verzinnen waarom de tablet nog flink van uiterlijk zou kunnen veranderen en dat is als Samsung de reacties bij het publiek wil peilen. Zijn deze negatief probeert Samsung iets anders. Niet geheel risicoloos, omdat het ook een indruk bij het publiek achterlaat.

Het hangt er vanaf om welke reden de informatie naar buiten komt. De hamvraag is wat dat betreft:" Waarom komt dit naar buiten". Hierbij wantrouw ik meestal de opgegeven reden.
En dat terwijl er al geruchten gaan dat Samsung aan een 18,4" Android-tablet werkt.

Bij dergelijke formaten (ook bij 12") zie ik laptops eerder als concurrent.
Dus? Omdat ze aan een 18,4 inch tablet werken kunnen ze niet met een 12 inch Windows tablet komen?
Ook bij 18 inch kunnen laptops een concurrent zijn. Ik heb zelf liever een laptop met 18 inch scherm dan die kleine schermen die je tegenwoordig zo vaak ziet. Een 18 inch tablet lijkt me nou niet bepaald prettig vasthouden.
Dus? Omdat ze aan een 18,4 inch tablet werken kunnen ze niet met een 12 inch Windows tablet komen?
Dat zeg ik niet. Ik constateer alleen dat Samsung blijkbaar aan twee grote projecten werkt. Zo van: 'Goh, Samsung is met twee grote projecten bezig, wat zijn ze toch op dreef.'
Dat idee...
Ook bij 18 inch kunnen laptops een concurrent zijn.
Dat zei ik dus (al) wél.
Een 18 inch tablet lijkt me nou niet bepaald prettig vasthouden.
Eens.
Wel denk ik dat er een (niche)markt voor videogames kan ontstaan die je 'met het hele gezin' rond de tafel kan spelen. Het zou een betaalbaar(der) alternatief kunnen zijn voor de huidige virtual tabletop videogames.
Prijs en accuduur graag :) We zijn net bezig om van een oude Psion app af te gaan richting tablet. Daar alles werk op windows zijn iOs en Android geen optie zou dus een goed en een lekker grote tablet erg welkom zijn. Maar de accuduur (omdat we hem in het veld gebruiken) is erg belangrijk en ja groot scherm en goede accuduur is altijd lastige combo :)
in speclink lijkt niet te werken :?

[Reactie gewijzigd door bonus op 21 augustus 2015 11:34]

en ja groot scherm en goede accuduur is altijd lastige combo :)
Totaal geen lastige combo. Groot scherm vraagt meer energie, maar groot scherm betekend dat je ook meer accu kwijt kan. Helaas gaat lichtgewicht bij fabrikanten voor batterijduur (waarom niet optioneel een grotere accu :X )...
Precies, dat is het probleem. Ze kunnen er een grotere accu in kwijt maar dat doen ze vaak niet.
Dat zou allemaal verpakt zijn in een 6,2mm dikke dunne tablet van 600 gram.
;)
Verwacht dat deze apparaten op IFA aangekondigd worden, Microsoft staat daar zelf niet en biedt zo fabrikanten als Samsung de mogelijkheid "op te vallen".
Ben erg benieuwd naar de Windows 10-line up i.c.m. eventueel ReaslSense en/of de nieuwe Intel-cpu's.
Wellicht dat er ook wel tablets komen met fingerprint, aangezien Windows dat nu native ondersteunt met Windows Hello.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee