De publieke omroep Powned moet links naar beelden die zijn gemaakt met een verborgen camera uit de zoekmachines van Google en Yahoo proberen te laten verwijderen. Het gaat om beelden die zijn gemaakt van Onno Hoes, tot enige tijd geleden burgemeester van Maastricht.
In een voorlopige voorziening oordeelt de Amsterdamse rechtbank dat Powned de beelden niet had mogen uitzenden. Op de beelden was een privéafspraak van Hoes te zien. Powned verwijderde de beelden eerder al van zijn eigen website en van Uitzending Gemist.
Dat is niet genoeg; Powned moet ook zijn best doen om de beelden uit zoekmachines Google en Yahoo te halen. Volgens de rechter heeft Hoes weliswaar een publieke functie, maar betekent dat niet dat hij 'zonder meer vogelvrij' is. De rechter oordeelt dat er geen sprake is van een ernstige misstand en dat de beelden daarom niet met een verborgen camera hadden mogen worden gefilmd.
"Powned moet de exploitanten van die zoekmachines aanschrijven met het verzoek om de beelden te verwijderen", zegt persrechter Illya Bilderbeek tegen Tweakers. De omroep moet bovendien bewijzen dan het de zoekmachines heeft aangeschreven. Het is onduidelijk waarom Yahoo moet worden aangeschreven, en niet Microsofts Bing, dat volgens sommige onderzoeken in Nederland een groter marktaandeel heeft dan Yahoo. Opvallend is ook dat Powned ervoor moet zorgen dat links naar de beelden ook worden verwijderd uit Google als ze opnieuw opduiken op internet.
Volgens ict-jurist Arnoud Engelfriet is het niet ongebruikelijk dat een rechter opdracht geeft om informatie te verwijderen. "Het is natuurlijk de vraag wat Google ermee doet, maar je moet in ieder geval kunnen bewijzen dat je het hebt geprobeerd", zegt hij. Google wil desgevraagd niet ingaan op dit specifieke geval, maar verwijst naar een statement waarin het zegt dat het verwijderingsverzoeken 'nauwkeurig beoordeelt'.
De rechter geeft Powned weinig tijd om de beelden te laten verwijderen. Binnen twee werkdagen nadat het vonnis is betekend - waarbij het vonnis aan Powned is overhandigd - moet de omroep hebben geprobeerd de zoekresultaten te verwijderen. Gebeurt dat niet, dan moet Powned een boete van 5000 euro per dag betalen, met een maximum van 50.000 euro.
Daarnaast moet de publieke omroep de oorspronkelijke beelden overhandigen aan Hoes, omdat de rechtbank tot het oordeel is gekomen dat Powned de beelden heeft gemanipuleerd en Hoes wil laten controleren of de omroep de beelden nog verder gemanipuleerd heeft. Daar moet Powned binnen 24 uur aan voldoen, op straffe van een dwangsom van maximaal 100.000 euro.
De rechtszaak tussen Hoes en Powned is nog niet afgelopen, maar de rechtbank heeft een voorlopige voorziening uitgegeven om de 'spoedeisende maatregel' te kunnen treffen. In september gaat de rechtszaak tussen de twee partijen weer verder. Tegenover het ANP heeft Hoes echter al tevreden gereageerd op het voorlopige vonnis. Powned was niet bereikbaar voor commentaar.