Imtech vraagt uitstel van betaling aan

Technisch dienstverlener Imtech heeft uitstel van betaling aangevraagd. Dat heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. Banken willen geen geld meer steken in het noodlijdende bedrijf. Er zijn bewindvoerders aangesteld die het roer bij het bedrijf overnemen.

Imtech hoopt met de uitstel van betaling in elk geval delen van het bedrijf te kunnen redden. Het kwam afgelopen week in zwaar weer en zei al eerder alle opties te overwegen. Royal Imtech NV zat al langer in de problemen en verkocht vorig jaar de ict-divisie aan het Franse Vinci.

Het is nog onbekend wat de uitstel van betaling gaat betekenen voor het personeel. Er werken in Nederland 3000 mensen bij het bedrijf. Wereldwijd heeft het Nederlandse bedrijf 22.000 personeelsleden. Het Duitse dochterbedrijf, dat los staat van het Nederlandse bedrijf, ging vorige week failliet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

11-08-2015 • 07:55

87 Linkedin

Reacties (87)

87
84
57
1
1
0
Wijzig sortering
Je zou voor de 'grap' eens naar het aandeel van Imtech moeten kijken en dan met name naar de fluctuaties van de afgelopen paar jaar.

Op 31 december 2010 stond het aandeel op een 'all time high' van 5.655,38 punten.
Op 8 augustus 2011 stond het aandeel op een 3.333,67 punten. In 8 maanden tijd een val van een dikke 2.000 punten. Dat is veel.

Vervolgens krijgen we het weekend van 2 en 3 februari 2013 en de fraudes in Duitsland en Polen. Op vrijdagmiddag noteerde het aandeel Imtech nog een koers van 3.914,34 punten. Maandagochtend was het aandeel nog 'slechts' 2.031,87 punten waard. Dat is een daling van bijna 50%!
Dit weekend maakte Imtech namelijk haar rapport voor aandeelhouders bekend, en dat zag er op z'n zachtst gezegd niet heel goed uit. Gevolg: het aandeel verliest bijna 50% van haar waarde. Hierna kwakkelt het een tijdje en schommelt het steeds op en neer.

Dan breekt de dag van 13 juni 2013 aan en de dagen hierna. Op 13 juni noteerde het aandeel 1.770,12 punten. Na deze dag ging het bergafwaarts. Woensdag 26 juni 2013 was het aandeel gezakt tot een 1.078,88 punten. Een daling van zo'n 33%. Wederom een significante klap voor Imtech. Zeker als je je bedenkt dat het aandeel 2,5 jaar daarvoor nog een ruime vijf-en-een-half duizend punten waard was. In twee-en-een-half jaar tijd is het aandeel 5,5x minder waard geworden.

Tot 9 april 2014 schommelt het aandeel zo rond de 1.000 punten, de laatste paar dagen er net iets onder. Tussen 9 april en 7 oktober 2014 daalde het aandeel van 978,50 punten naar 188,15 punten. Wederom een afname van een kleine 500%. (Oftewel: het is weer 5x minder waard geworden).
Van 7 op 8 oktober daalde het aandeel echter nog weer eens van 188,15 punten naar een schamele 0,36 punten. Wederom weer een afname van 500%.

Dinsdag 7 oktober maakte Imtech echter het volgende bekend (via beurs.nl):
Daarnaast meldde Imtech dinsdag voorbeurs in een afzonderlijk persbericht een schikking buiten de rechtbank getroffen te hebben met de VEB. De schikking betreft de oprichting van een fonds, die gefinancierd zal worden door de verzekeraars, een bijdrage van KPMG Accountants NV, de teruggave van bonussen door voormalige bestuursleden van Royal Imtech en een bijdrage van de onderneming. De details over de schikking worden in de loop van de tijd gecommuniceerd. De schikking zal geen wezenlijke impact hebben op de operaties, resultaten of kasstroom van Imtech.
Imtech publiceert op 18 november 2014 zijn derdekwartaalresultaten.
Het aandeel sloot maandag op EUR0,36.
Zie ook het artikel van het FD van 7 oktober 2014: Geplaagd Imtech krijgt lucht dankzij aandelenemissie van €600 mln.
Door fraude in Duitsland en Polen raakte Imtech vorig jaar financieel in een vrije val, waardoor de schuld van het concern is opgelopen tot ruim €1,1 mrd. Hierdoor is Imtech heel veel geld kwijt aan rente.
[...]
In totaal verdampte er in de afgelopen jaren ruim €1,5 mrd aan beurswaarde.
[...]
Tot voor kort zat Imtech in de wurggreep van de banken, onder meer door bankafspraken die weer getest zouden worden. Daarvan is Imtech nu tot juni 2016 gevrijwaard.
Wat dus niet gelukt is, aangezien Imtech uitstel van betaling aangevraagd heeft.
De aandelenemissie heeft er tijdelijk voor gezorgd dat het aandeel nog weer even omhoog schoot naar 50,0 punten, maar dit was ook slechts tijdelijk. Na de 50 punten bereikt te hebben is het aandeel alleen nog maar minder waard geworden.

Dit alles bewijst dat er de laatste jaren al ontzettend veel mis is geweest bij het bedrijf. Verkeerd management en fraude en meer. Dit alles heeft er voor gezorgd dat het aandeel Imtech van 5.655,38 punten op de laatste dag van 2010 naar slechts ~0,20 punten (vandaag) gezakt is.


Cijfers liegen niet. Hier is ontzettend veel mis.

[Reactie gewijzigd door Vickiieee op 11 augustus 2015 10:13]

Cijfers liegen niet. Hier is ontzettend veel mis.

Nou, de beurs heeft in ieder geval duidelijk die indruk. Want dat is natuurlijk wat een beurs waarde aangeeft.

Dat is net zoiets als publieke opinie.
Pas wel op met deze vergelijking, want de beurs werkt toch echt duidelijk anders dan de publieke opinie. De beurs wordt namelijk gestaafd met harde cijfers.

Gaat het goed met een bedrijf en boekt het winst, dan gaat de beurs omhoog. Veel mensen willen dan aandelen van dat bedrijf hebben omdat het zijn zaakjes op orde heeft. Als je aandelen hebt kan je (in de meeste gevallen) rekening op een dividend uitkering en kan je daar geld mee/aan verdienen.
Gaat het slecht met een bedrijf en boeken ze verlies of laat het management zien dat ze niet kunnen managen en de bedrijfsvoering slecht gaat, zal je waarschijnlijk ook geen dividend-uitkering krijgen en gaat het je geld kosten. Wat moet je in zo'n geval met een dergelijk aandeel? In plaats van dat het je geld oplevert kost het je geld, dat is niet het idee van de beurs.

De (publieke) opinie gaat om de mening van het volk. Dit werkt onderbuikgevoelens in de hand. En als je nu net een slimme beurshandelaar bent dan weet je dat je niet op je onderbuikgevoelens af moet gaan, tenzij je veel risico wilt lopen. Volgen van harde cijfers en daar je 'longs' of 'shorts' op aanpassen werkt stukken beter en is veiliger ;).
De beurs wordt namelijk gestaafd met harde cijfers.

Denk dat je daar toch eens goed over na moet denken. Je bent de internet bubbel zeker vergeten. Alleen om het idee dat een bedrijf wel eens in de toekomst heel groot zou worden betaalde je al de hoofdprijs, dat heeft niets met harde cijfers te maken maar met onderbuik gevoelens.

Een kleine uitspraak van een topman of iets kan een aandeel omhoog of omlaag doen gaan, % van 5-10% op 1 dag zijn normaal. Dan kijken de beurs speculanten niet naar cijfers maar naar de onderbuik.

40 jaar terug keek men meer naar harde cijfers. Inflatie zeg 1.5% rente 6% dan kon je met een aandel en niet te vergeten dividend misschien 8% rendement halen.

Dividend kijkt men tegenwoordig niet eens meer na, het gaat om koerswinsten. Dus harde cijfers er wordt naar gekeken maar helaas steeds minder.
Was het niet zo dat die bubble mede veroorzaakt werd door een enorm aantal kleine particuliere beleggers in een periode waarbij de sky de limit was en het niet uitmaakte wat je kocht?
Of het de oorzaak was weet ik niet, maar een dergelijke sfeer hing er inderdaad wel. Het was ook toen dat bedrijven als Binck en Alex werden geïntroduceerd en je als particulier eenvoudiger mee kon doen.

Zo heb ik destijds duizenden aandelen Newconomy gekocht toen deze op 5 cent stonden. Kort daarna stonden ze weer op 4 euro en heb ik ze meteen verkocht. Een mooie winst maar absoluut op niks gebaseerd. Het was puur gokken.
Kun je nog een keer doen voor 5 cent. Kan je hooguit een paar honderd euro kosten, maar je hebt er maar mooi een paar duizend mee verdiend!

Ben altijd erg conservatief geweest. Maar ken collega's die er hypotheken voor verhoogd hebben.
"De beurs" bestaat niet. Kleine bedrijfjes en multinationals op 1 hoop gooien gaat niet goed. En kleine beleggers zijn niet te vergelijken met pensioenfondsen of Sovereign Wealth Funds die miljarden beleggen.

De praktische uitwerking is dat bedrijven die nauwelijks verhandeld worden sterk in koers kunnen stijgen als er ook maar een paar beleggers interesse tonen. Shell daarentegen krijg je niet van's z'n plaats op basis van uitsluitend geruchten, want dan zijn er genoeg grote beleggers die even een paar cent winst per aandeel willen pakken en opeens 10 miljoen aandelen op de markt kunnen dumpen.

Imtech is zo'n bedrijf van nu leeft bij de gratie van speculanten. Serieuze beleggers zitten er niet meer in.
De beurs reageert ook op verwachte groei, zowel specifiek (het bedrijf of de branche waar het in zit) of zelfs agv de economie in het geheel (b.v. consumentenbestedingen voor retail bedrijven) en dat is nu net het gevaarlijkere aspect van de beurs, al sinds de tijden van de tulpenbollen.

Als de beurs echt 100% deterministisch was, hadden de banken geen blik analisten nodig, maar slechts een computerprogramma die het doorrekenede

[Reactie gewijzigd door marcovtjetje op 12 augustus 2015 16:09]

Toevallig is dat natuurlijk wat er ook gebeurd.

Vooral in de VS zoals op NASDAQ:
https://en.wikipedia.org/...ng#High-frequency_trading

Grappig genoeg kijken die soms ook naar Twitter trending en Google Trends en nog veel meer onzin om een idee krijgen wat de 'mensen denken'/publieke opinie is.
Ik heb zelf een aantal jaar voor zo'n high frequency trading bedrijf gewerkt, als programmeur.
Een HFT applicatie heeft geen/ weinig kaas gegeten van lange termijn koersbewegingen. Het kan wel profiteren van verschillen tussen koersen die gedurende korte periodes optreden. Vandaar dat de naam de woorden 'high frequency' bevat. Er worden heel veel trades gedaan waarin binnen een korte tijdspanne aandelen worden gekocht en weer verkocht, met een kleine winst. Doordat er zo ontzettend veel van dat soort trades worden gedaan kan de winst alsnog aardig oplopen.

HFT applicaties handelen niet compleet zelfstandig: er zit nog steeds een (menselijke) handelaar tussen die een visie heeft op lange termijn bewegingen. En die kan ingrijpen als de applicatie door een of andere bug of onvoorziene omstandigheid ontspoort :)
Pas wel op met deze vergelijking, want de beurs werkt toch echt duidelijk anders dan de publieke opinie. De beurs wordt namelijk gestaafd met harde cijfers.
De beurs werkt eigenlijk niet zo heel gek anders als publieke opinie. Alle beurs cijfers die je ziet zijn gebaseerd op de waarde en vertrouwen die de beleggers toewijzen.
Er zijn natuurlijk wel wat calculaties van toepassing maar die zijn er alleen om de beleggers van vertrouwen te voorzien.
Een goed bedachte speech of tegenslag van een bank dat aangeeft je niet meer te willen helpen heeft 99% meer invloed op je beurs notering dan de jaar cijfers van vorig jaar.

Uiteindelijk draait het allemaal om een prognose en ook al is die gebaseerd op oude info is het niks anders als wat je denk zou kunnen gebeuren aan de hand van die info.
Beleggen is eigenlijk niks anders als legale vorm van gokken alleen mag je in dit geval de kaarten tellen.

[Reactie gewijzigd door Caelestis op 11 augustus 2015 11:11]

Nou de beurs wordt absoluut niet gestaafd met harde cijfers. Verkoop of aankoop beslissingen worden te vaak gemaakt op basis van zware emoties in plaats van gezond verstand. Te vaak worden bedrijven afgestrafd voor cijfers, zelfs als ze goed zijn, maar niet goed genoeg. "De beleggers hadden meer verwacht". Emotie. Niks meer, niks minder. Ik had verwacht dat ik meer zou verdienen, nu ben ik teleurgesteld, dus ik verkoop dat aandeel.

Ja, aan de basis van de beurs liggen cijfers, maar koop of verkoop beslissingen worden met de onderbuik genomen en niet met het verstand.
Zelfs winstcijfers kunnen zorgen voor een daling van de koers, als "de analysten" hadden verwacht dat het meer zou zijn. Vice versa met verlies.
En niet ieder bedrijf keert dividend uit. Sommige gebruiken het geld liever voor overnames, bedrijfscontinuiteit, etc.
De beurs is gewoon een Casino. Kijk eens naar de beurswaarde van Uber die astronomisch hoog is voor een bedrijf dat alleen maar verlies draait. Daarnaast is de waarde van LG gelijk aan het geld wat ze letterlijk in kas hebben, daarmee wordt de meerwaarde van hun kennis en techniek op 0 gewaardeerd.

Het is allemaal gevoel, verwachtingen (valt hij op zwart of op rood) en speculatie. De beurs is een pyramide spel wat door speculanten wordt opgeklopt en uiteindelijk altijd een keer ploft. De burger mag dan de portemonnee trekken en voor de schade opdraaien.
De beurs werkt als publieke opinie, als mensen goed zouden nadenken over wat hun publieke opinie is en niet zomaar wat roepen. Een beurshandelaar die zomaar wat handelt zal snel failliet zijn, iemand die zomaar wat zegt zal snel uitgeluld zijn
de tijd dat beurscijfers een reële weergave waren van de operationele gezondheid van een bedrijf liggen al tientallen jaren achter ons. Tegenwoordig wordt meer dan 90% van de transacties door automatische traders gedaan die volgens wiskundige modellen enkel op winstmaximalisatie uit zijn.
Die 90% automatische transacties is arbitrage tussen de hoge biedingen en lage vraagprijzen van menselijke handelaren. Het levert die traders een fractie van een cent op (maar dat maken ze goed in volume). Het gevolg is een veel lagere spread. Omdat die algoritmes tegen elkaar opbieden is vraag en aabod beter in evenwicht. De kans op snelle fluctuaties in de koersen is vrij klein, omdat er altijd wel een algoritme is dat wil kopen of verkopen. Je hebt dus zelden geluk en zelden pech met random prijsfluctuaties. En "minder geluk" is een goed iets op de beurs.
Nou die algoritmische beurshandelaren maken er soms ook een potje van.

In 2011 gingen de beurzen in de USA in een paar minuten enorm omlaag om vervolgens in 20 minuten op het oude niveau terug te vallen.

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2010-2011/the-future-of-finance/money-and-speed.html
Punten ?
Aandelen representeren een stukje waarde van het bedrijf en worden dus ook gewoon in EUR, USD, e.d. genoteerd, want ze zijn dus ook zoveel waard (nl. wat iemand bereid is ervoor te betalen/krijgen).
Je verwart wellicht met indexen, die een gewogen gemiddelde nemen van een bepaalde selectie aandelen en in punten genoteerd worden.

[Reactie gewijzigd door Twixie op 11 augustus 2015 13:58]

Nee hoor, indexen zijn er ook in euro's of dollars. Je ziet het goed aan de AEX, die van 1100 naar 500 ging (/2.20 gulden per euro). De index is simpelweg de prijs van een mandje aandelen, gewogen naar bedrijfsgrootte.
Ha ok, weer iets bijgeleerd. Ben gewoon van naar Wall Street news te luisteren waar ze het dan hebben over de Dow Jones en zo die x points up of down zijn (en ik het altijd zo vreemd vind dat ze niet met percenten werken). :)
het laat zien dat het huidige systeem van bestuur niet meer werkt.
mensen zijn gewoon te hebberig geworden dan vroeger.

Bedrijfje plunderen
Mmm even terug gaan in de tijd en dan vlink Short gaan op Imtech
Eerst failliet laten gaan om het daarna voor een habbekrats te kopen en weer een doorstart maken is vast de volgende stap. Ik kreeg vorig jaar nog een baan aangeboden bij de ICT-divisie, puur vanwege de fraude toen had ik een slecht voorgevoel.
Vorig jaar is de ICT divisie overgenomen door een Franse partij (zie ook het artikel). Daarbij is de ICT divisie voor zover ik weet niet betrokken geweest bij frauduleuze zaken, die waren met name in het buitenland.
Er was wel degelijk fraude in de ICT divisie. In Zwitserland zitten daarvoor nog een paar mensen achter de tralies. Dat was niet zo'n fris verhaal. Zie link: http://www.computable.nl/...d-in-omkoopschandaal.html
Dit gaat niet om de ICT divisie Nederland.
Wel om de ICT divisie die onderdeel was van de verkoop.
ICT is juist een wereld waar je feitelijk gesproken de (semi-)overheidsopdrachten ENKEL met fraude en vriendjespolitiek binnenhaalt daar grote bedrijven simpelweg te inefficient zijn en te veel mensen op een project zetten die simpelweg niet goed genoeg zijn om nieuwe producten op te zetten.

Zonder daarbij de oud IMTECH divisie daarbij te bedoelen overigens.

Grote opdrachten in buitenland binnenhalen lukt zonder omkoping niet natuurlijk om bovennoemde reden.
Wij zijn nu ook geen Imtech meer maar Axians ;) Dus wat dat betreft zitten we voor nu wel goed.
Dat zei ik ook niet ;). Maar in het geheel was het toen wat vreemd qua proces. Dit lag echter geheel aan het headhuntersbedrijf dat ingehuurd was en hun afhandeling (of beter gezegd, 0.0 communicatie). Ik had de knoop niet eens doorgehakt en de contactpersoon is letterlijk in rook opgegaan.

[Reactie gewijzigd door Fab1Man op 11 augustus 2015 12:36]

Weet ik, maar je geeft wel aan "Puur vanwege de fraude toen" dat je een slecht voorgevoel had, vandaar mijn reactie dat we voor nu wel goed zitten.
Zie ook een reactie later, daar ben ik niet helemaal duidelijk in geweest in het bericht hierboven. Ik was mij wel degelijk bewust van het feit dat de ICT-divisie losstaat van het geheel, maar "puur vanwege de fraude" die rond die tijd speelde in het nieuws, je dan toch dezelfde naam ziet. Nu is het inderdaad Axians, ik kom er dagelijks voorbij. Is al een tijdje zo toch? Half jaar?
Had geloof ik enkele maanden geleden nog een head hunter op m'n linked in van Imtech. Niet op zoek maar op dit moment ook geen ideale werkgever.
Bedrijven in nood zijn JUIST interessant om zaken mee te doen als ZZP-er of klein bedrijfje.

Grote bedrijven die zien je niet staan als 't goed met je gaat dus daar kun je UITSLUITEND een opdrachtje voor doen als ze in HOGE NOOD zijn!

Dus GEWELDIG moment om daar NU mee te praten. Wel zorgen dat je je geld snel binnenkrijgt natuurlijk. Tijdstip van betaling is alles nu :)
Als ik een ZZP'er was dan had ik denk ik wel andere dingen te doen dan proberen mijn onbetaalde facturen te innen bij een failliet bedrijf.
Imtech hanteert volgens mij 90 dagen, mijn ervaring in dat dit niet of nauwelijks onderhandelbaar is bij dit soort clubs.
Ik kan je vertellen dat ik erg blij ben dat ze de ICT divisie op tijd verkocht hebben en dat we (ja ik werk er ook) nu in wat rustiger en stabieler vaarwater zitten. Ik werd constante vloedgolf aan negatief nieuws ook wel zat en natuurlijk hadden klanten een beetje dezelfde houding als jou(logisch).
Ik weet dat de ICT-divisie daar anders bij betrokken was als bedrijfsonderdeel, maar het voorgevoel destijds was inderdaad dat het wat chaotischer en rumoeriger is. Toch een deel onzekerheid, want dezelfde naam staat erop. Mij is destijds wel heel duidelijk verteld hoe het bedrijf in elkaar zit en daarbij werd goed duidelijk dat de ICT-divisie feitelijk los stond van de rest.
Dit heeft ook impact op de Noord-Zuid lijn in Amsterdam, aangezien Imtech hier veel voor zou gaan doen wat betreft liften etc.
Dat zal wel meevallen aangezien het geld er nog is, hierdoor kan Visser en Smit bouw de eventueel betrokken afdelingen 1 op 1 overnemen en verder gaan, of een andere aannemer inschakelen.
Imtech installeert alleen op de NZL, ze produceren zelf niet de componenten.
True, maar ze houden er wel rekening mee lijkt mij. Aangezien een andere installateur vinden die voldoende capaciteit heeft, het voor een redelijke prijs doet en die ook nog kwaliteit levert meestal niet 1,2,3 gedaan is. Vooral als het nog door tig commissies goed gekeurd moet worden etc.
Hier kon je natuurlijk op wachten. Het was een bodemloze put waar 100-en miljoenen in verdwenen. Zelfs de opbrengst van de verkoop van de complete ICT tak aan Vinci verdampt als sneeuw voor de zon. Jammer, het gaat niet alleen om een bedrijf maar ook duizenden gezinnen daarachter. Maar daar dachten de graaiende hoge heren die schandaal na schandaal veroorzaakten niet aan......
Moet gezegd:
Imtech was en is een mooi bedrijf. Waarom?
* Goed portfolio (voor zolang het nu nog duurt).
* Goede mensen!! (technici met passie)
* Geografisch goed gespreid: risico spreiding
* Competentiegebieden gespreik (Offshore, Marine, Traffic, Buildings, civiele techniek, installaties, etc)

Maar ja: Imtech is een uitstekend schip met een fors dronken kapitein.
Als je nu onderdelen koopt heb je echt een goed stuk organisatie in handen! (ik zie net dat PON Holding interesse heeft in Imtech Marine&Offshore) Ik hoop voor de andere bedrijfsonderdelen dat er snel interesse komt.

Veel sterkte toegewenst aan alle ex-collega's bij Imtech en ik hoop van harte dat jullie snel en met een positieve wending uit deze nare situatie worden verlost.

Groet,
Een ex-collega
Heel vervelend nieuws. Ik hoop dat de werknemers snel een nieuwe baan vinden.

Voor de Noord-Zuidlijn is dit na Oskomera de tweede partij de die wegvalt. Het aannemen van megalomane projecten in combinatie met slecht (cash) management doet ze de das om. Gewoon een kwestie van grootheidswaanzin van het management.

Ik ben benieuwd wat dit voor bestaande projecten als de nz lijn en PI2 in Zaanstad gaat betekenen.
Kan iemand uitleggen waarom dit nieuws is voor Tweakers?
Imtech bouwt toch verlichting, liften, roltrappen en dergelijke?
En zoals in het artikel staat hebb en ze hun ICT-afdeling al van de hand gedaan. Of hebben ze nog andere ICT'ige werkzaamheden?
Ze hebben honderden mensen in dienst die in de ICT zitten, de aansturing van de verlichting, fabrieken en roltrappen gebeurd meestal met PLC's, SCADA en dergelijke applicaties.

Zie alleen al de vacatures bij Industrial Services
http://imtech.com/NL/Werk...ctiegroep=3&Method=paging

[Reactie gewijzigd door Tukk op 11 augustus 2015 08:53]

Heel vervelend voor de mensen die er werken. Hoop dat er een goede regeling komt of dat onderdelen worden opgekocht zodat mensen hun baan kunnen behouden.

Hier nog even het financiele nieuws en reactie van Gerard van de Aast:

"AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Imtech nv (IM.AE) heeft surseance van betaling aangevraagd, meldt het noodlijdende ingenieursbureau uit Gouda dinsdag. De rechtbank van Rotterdam heeft het verzoek daartoe ingewilligd en bewindvoerders aangesteld.

Na het mislukken van de onderhandelingen met financiers over EUR75 miljoen aan extra liquiditeit werd het aanvragen van de surseance 'onvermijdelijk', zegt Imtech.

"Het is zeer teleurstellend dat na alle inspanningen van alle betrokkenen het niet mogelijk is gebleken deze situatie te vermijden", zeggen president-commissaris Frans Cremers en bestuursvoorzitter Gerard van de Aast in een persbericht. De aanvraag voor surseance van betaling kan de kansen vergroten dat 'substantiele delen' van de groep kunnen blijven bestaan in het belang van alle stakeholders en specifiek de werknemers van Imtech, stellen ze.

Maandag maakte de technisch dienstverlener bekend dat na weken onderhandelen geen akkoord met de banken kon worden bereikt over additionele financiering. Dat extra geld is nodig omdat het winstherstel tegenvalt, vooral in Duitsland. Voor de Duitse tak werd vorige week al faillissement aangevraagd.

Door de grote problemen van Imtech is de koers van het aandeel ingestort. Vorige week verdween al driekwart van de aandeelhouderswaarde en maandag ging er nog eens bijna 40% vanaf."

Bron: Binck

Koers is hard naar beneden gedaan. In de laatste 7 dagen -84,95%:

Hoogste koers (laatste 7 dagen) 2,85 -84,95% 4-8-2015
Hoogste koers (laatste 30 dagen) 4,33 -90,09% 16-7-2015
Hoogste koers (laatste 52 weken) 126,5 -99,66% 9-10-2014

Edit: Nieuws gaat hard. Hier nog de laatste status:

"Handelsonderneming Pon Holdings en investeringsmaatschappij Parcom Capital voeren gesprekken over een mogelijke overname van Imtech Marine, maken de bedrijven dinsdag bekend.

Volgens Pon en Parcom bevinden ze zich in een 'vergevorderd stadium' om de maritieme tak van het noodlijdende ingenieursbureau in te lijven. Dinsdag werd bekend dat Imtech (IM.AE) surseance van betaling heeft aangevraagd.

"Pon en Parcom zijn bereid om te zorgen voor de benodigde investeringen waardoor de bedrijfsactiviteiten van Imtech Marine onverkort voortgezet kunnen worden", zeggen ze in een persbericht. "Indien de overname slaagt dan zal dat zorgen voor zekerheid bij werknemers, klanten en leveranciers."

Beide partijen zeggen bereid te zijn zich voor lange tijd te committeren aan Imtech Marine, zodat de marktpositie van het bedrijf verder versterkt kan worden.

Maandag maakte de technisch dienstverlener bekend dat na weken onderhandelen geen akkoord met de banken kon worden bereikt over additionele financiering. Dat extra geld is nodig omdat het winstherstel tegenvalt, vooral in Duitsland. Voor de Duitse tak werd vorige week al faillissement aangevraagd. "

Aandeelhouders komen met lege handen te staan in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door Squ1zZy op 11 augustus 2015 09:30]

Anoniem: 256386
@Squ1zZy11 augustus 2015 10:13
Daarom ben je aandeelhouder.
Eigenaar van een stukje bedrijf.
Hier zitten natuurlijk niet alleen ICT-ers. Ook techneuten e.d, maar ook gewoon 'normale' mensen, aandeelhouders, etc...
Ja. Nu ook 'normale' mensen deze website weten te vinden, dekt de naam Tweakers allang niet meer de lading. Vermoedelijk zijn de echte tweakers zelfs in de minderheid. Denk ik, als nauwelijks-tweaker.
Dan wil ik ook graag een nieuwsbericht over de stand van zaken wie die vrouw gisteravond dood heeft geschoten bij het ziekenhuis. :(

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 11 augustus 2015 09:13]

Anoniem: 256386
11 augustus 2015 07:57
Faillissement. Zat er al aan te komen
Faillissement. Zat er al aan te komen
Het is wel zo dat veel bedrijven die failliet gaan, op een bepaald moment uitstel van betaling hebben aangevraagd, maar het is niet hetzelfde.
Zeker na de afwijzing door de banken van 75 mio extra kapitaal hebben ze het moeilijk. Als ze toch nog iemand zover krijgen om kapitaal te storten...
Kijk bijvoorbeeld naar Spyker, hoe vaak die uistel van betaling heeft gehad en wel/niet failliet was |:(
Anoniem: 373239
@menke11 augustus 2015 08:08
Klopt, maar in dit geval heeft Imtech al de volgende uitspraak gedaan:
"Uitstel van betaling kan de kansen optimaliseren dat behoorlijke delen van Imtech kunnen worden voortgezet, zo hoopt de onderneming."

Het ligt dus wel in de verwachting dat het faillissement volgt en de bewindvoerder in de surseance gaat kijken welke onderdelen geschikt zijn voor verkoop of doorstart, zoals ook bij Spyker het geval was.
Zolang er genoeg 'gezonde' bedrijfsonderdelen over zijn zullen ze er alles aan doen om een doorstart te maken. In hoeverre die succesvol wordt moet natuurlijk nog maar blijken.
Toch kan het wel degelijk een gefaciliteerder herstart-maatregel zijn. Je mág in NL niet zomaar breed gaan knippen in je bedrijf; het UWV/de rechter zal echter een stuk soepeler zijn om ontslagen te verlenen en te erkennen op het moment dat er uitstel van betaling ligt. Het bedrijf ligt immers onder curatele; en om er bovenop te komen moet het niet-winstgevende gedeelte worden weggesneden, óf het bedrijf moet de schaal veranderen. Je ziet hoe Grontmij de laatste tijd heen-en-weer is getennist om uiteindelijk overgenomen te worden (waar er weer wat banen weg gingen voor de overhead)
Imtech heeft al een aantal jaren problemen met de liquiditeit. Het licht niet zo zeer aan de operationele zaken maar meer aan het feit dat er tegenvaller op tegenvaller uit al dan niet overgenomen bedrijven in het buitenland bovenwater komen vaak ten gevolge van fraude.
Er wordt vaak geschermd met fraude,
alleen gaat het hier niet om het spreekwoordelijke kattenpis.

Er is controle, daarvoor heb je register-accountants, die hun naam (en faam) er aan verbinden.

In dit geval blijkt keer op dat de getallen niet kloppen. De meest simpele vraag is vaak ook het moeilijkst. Het geld moet regelmatig van a naar b zijn verschoven door verschillende partijen en dat gaat echt niet via koffertjes of handje contantje. Wie heeft wat gewaardeerd, hoe realistisch is het ooit geweest, en wie is er akkoord mee gegaan.
Wat ik probeer te zeggen is dat de operatie an sich niet zo zeer het probleem zit (het is geen kosten issue) maar meer in de bedrijfsboring waardoor er veel geld verloren gaat aan frauduleuze praktijken, megalomane projecten etc.
Uitstel van betaling (surseance) is onder het nieuwe ontslagrecht voldoende reden om geen transitie-vergoeding te hoeven betalen. Ze kunnen dus een paar duizend euro per medewerker besparen.
Ja, maar Spyker werd gerund door Victor Muller. Da's een echte kunstenaar. Vult constant het ene gat met het andere, en niemand die het ziet. :)
Zijn toch best stevige nadelen verbonden aan het aantrekken van kapitaal via de beurs. Zal niet de eerste onderneming zijn waar dat het begin van het einde voor betekende. Zonde van zo'n degelijk bedrijf.

Denk menigmaal met weemoed terug aan Fokker Aircraft Industries. :'(
Imtech heeft vorig jaar nog aandelenkapitaal aangetrokken. Zonder een beursnotering waren ze vorig jaar al failliet gegaan. Je kunt dus niet zeggen dat ze door de beursnotering failliet zijn gegaan, je moet juist zeggen dat ze ondanks de beursnotering failliet zijn gegaan.

[Reactie gewijzigd door MSalters op 11 augustus 2015 19:18]

Is een beetje de kip en het ei. Reeds op de beurs wilden de nog bestaande aandeelhouders op die manier redden wat er te redden viel. Wat direct het probleem aan snijdt dat een beursgang voor elke onderneming niet alleen kapitaal oplevert maar tegelijkertijd een ander ondernemerschap welke weinig te doen heeft met de kernactiviteiten van betreffende onderneming op zich.
Wat had deze fraude etc te maken met de beursnotering? Ook bij bedrijven met private investeerders gaat er genoeg mis. Sterker nog, mensen klagen (ook hier op tweakers) het hardst als er weer een private equity tent een bedrijf koopt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 11 augustus 2015 12:21]

Kijk naar de bedrijfsgeschiedenis van Imtech zou ik zeggen. Na de beursnotering in 2001 ging het snel wat betreft uitbreidingen in Europa. Aan ambities geen gebrek, aan winstbejag onder beleggers al evenmin. Bedrijf groeide veel te snel.

http://imtech.com/NL/Inve...tors-Profile-History.html
Het is jammer dat een kleine groep frauderende mensen zoveel gezinnen (meer dan 20.000 wereldwijd) op het spel zetten, alleen maar voor zelfverrijking. Misselijkmakend. Dit bedrijf zou eigenlijk gered moeten worden en de bestuurders lang de bak in....
Ik weet niet of de raad van bestuur van de Royal Imtech N.V. bewust op zelfverrijking uit is geweest (even lost van de beloningsdiscussie). Wat het grote probleem van Imtech is geweest de ongebreidelde groei in het buitenland en daarmee samenhangende grootheidswaanzin. Bijvoorbeeld een project als de SS Rotterdam waar in het FD gespeculeerd werd dat het verlies doorgeschoven is naar Imtech Duitsland.

http://fd.nl/ondernemen/1...boekhouden-volgens-imtech
Een ander voorbeeld betreft het befaamde cruiseschip SS Rotterdam in 2008. Imtech Nederland boekt er volgens de officiële berichtgeving mooie resultaten op. Maar uit het faillissementsverslag van het schip blijkt juist dat Imtech verliezen leed op dit rampproject. Ook die verliezen, zo vertelt Betz, kwamen voor rekening van Imtech Duitsland. (Betz is directeur Imtech Duitsland) De creatieve ideeën waar Van der Bruggen op doelde, zuigen Imtech Duitsland langzaam leeg.
Nog een voorbeeld uit hetzelfde artikel (Van der Bruggen was CEO van Imtech)
Want in 2001 wil Van der Bruggen Rheinelektra Technik kopen. Betz en zijn Duitse mede-bestuurder wijzen de top in Gouda er 'schriftelijk' op dat er een pensioengat van € 70 mln in zit. Maar hun waarschuwing om Rheinelektra niet te kopen wordt 'simpelweg genegeerd'. Betz en zijn mede-bestuurder worden zelfs naar Gouda geroepen waar hen met ontslag wordt gedreigd. Imtech had immers schaalgrootte nodig in Duitsland. Dus betaalt Van der Bruggen uiteindelijk een meerprijs van € 70 mln en zwijgt daar over tegen zijn aandeelhouders en commissarissen
In het team van bestuurders plus de Raad van Commissarissen zitten/zaten maar twee mensen met enige aantoonbare affiniteit met het "product".

Eigenlijk vind ik dat net zo armoedig als fraude. Je zou als aandeelhouder toch bij voorbaat al op je tellen moeten letten als er zo weinig relevante expertise in de bestuurslagen zit. Dan weet je eigenlijk al wel dat het vroeg of laat fout gaat.

Ik ben ook wel echt benieuwd waar de werkelijke crux ligt bij dit faillissement. Zijn het slechte overnames van bestuurders zonder kennis, is Imtech het zoveelste Nederlandse bedrijf dat bezwijkt onder meters management lagen, lopen mensen met echte kennis weg bij de Molochen, concurreren technische dienstverleners elkaar gewoon te hard de tent uit of waren het vooral de frapatsen van eenling van der Bruggen? Van der Bruggen mocht wel geacht worden voldoende relevante kennis te hebben trouwens. In de politiek zou er een parlementaire enquête komen maar hier moeten we het doen met nieuwsartikelen.

[Reactie gewijzigd door arnem_ op 11 augustus 2015 10:04]

Imtech is nooit gegroeid door bedrijfs resultaten, hun groei lag enkel in overnames betaald met leningen.

Voor de buitenwereld leek het een super goed lopend mega concern, maar in werkelijkheid was het enige waar ze goed in waren geld los peuteren bij investeerders en banken, om overnames te doen, om zo het te laten lijken alsof zij enorm groeide, maar in werkelijkheid werd er alleen maar shit gekocht waarmee hun omzet wel groeide maar hun financiele positie enkel steeds meer verslechterde.

Uiteraard zijn alle top mensen rijkelijk beloond voor hun goede werk in de omzet groei. En die zitten er allang warmpjes bij.
Ja, en in een ideale wereld zouden mensen ook niet Roemeense beunhazen hun huis laten verven, en verse aardbeien eten met dank aan de Poolse handen die ze voor het absolute minimumloon plukken. Dat is in moreel opzicht natuurlijk niet beter of slechter dan een Duitse Imtech directeur die even wat cijfers aandikt ter eigen eer, glorie en aandelenpakket. Fraude is fraude volgens de wet. Echter dezelfde mensen die bankdirecteuren verguisden tijdens de woekerpolisaffaire, zorgdirecteuren verketteren als er alleen nog maar wordt gepraat of 400k aan medicijnen voor 1 (fabré/pompe) patiënt op jaarbasis mogelijk een erg grote wissel trekt op de zorgstaat, en nu deze directeuren, hebben er ineens geen probleem mee als zij zelf even zwart de auto een beurt laten geven, of een beunhaas de woonkamer laten stucken.
Het grote verschil in inzicht van mensen zit em in:
De grote pot (zeg landelijk geld) of hun eigen portemonnee.

Als het over de grote pot gaat heeft iedereen een eigen mening, de een vindt dat het grootste gedeelte naar de zorg moet gaan, de ander naar defensie en de ander weer naar ontwikkeling en onderwijs (ik zit in die laatste categorie). Hier kunnen we weinig tegen in brengen, voor alle meningen is misschien wel iets te zeggen.

Als het echter over de eigen portemonnee gaat, is het heel simpel: zo min mogelijk uitgeven, op welke manier dan ook. In veel mensen's ogen is het geoorloofd veel zwart te doen, of om zo min mogelijk belasting te betalen, want: ze betalen al zo veel, alles is al zo duur, etc...

Das voor sommigen misschien een logische gedachtegang, maar als het dan in eens over iemand anders gaat, dan is het weer BELACHELIJK dat die weinig belasting betaald of zwart bijklust of laat klussen.

De mentaliteit van "IKKE IKKE IKKE" en het gevoel van denken overal recht op te hebben, met zo min mogelijk inspanning zorgt er voor dat de samenleving verhufterd.
Tuurlijk, ik verdien zelf ook het liefst veel geld, zodat ik alle dingen kan doen die ik leuk vind, maar ik hou het wel eerlijk en daarnaast heb ik geen hekel aan andere mensen die geld verdienen... (Wat blijkbaar ook een emotie is bij sommige mensen).
Moreel gezien heb je gelijk. Al is er wel een gradatieverschil, Roemenen of Polen of beunhazen kunnen er dus van leven, maar frauderende directeuren leven in weelde. Hoe kan dit worden opgelost? Alles loslaten?
Die frauderende directeuren kopen van hun geld weer dure spullen, die tijdens de productie en ontwerp mensen weer een baan geven. Misschien wel zo'n veel te duur jacht dat in nederland gebouwd word, en waar veel nederlandse gezinnen van kunnen leven.
Oftewel, in het klein zwart inhuren is inderdaad moreel net zo verwerpelijk.
Stemmen heeft geen zin, de banken en de corporaties hebben het toch voor het zeggen zoals je zelf al duidelijk maakt. Kijk maar naar Griekenland, extreem links zou alles veranderen maar ze draaiden gewoon de geldkraan dicht en Tsipras moest wel buigen. Money talks.

Het probleem is ook nog als jij bijv. minister van Financien bent en je gaat die bedrijven of banken het vuur aan hun schenen leggen kun je na je max 4 jaar in het kabinet (als je dat al haalt) iedere vervolgcarriere in het bedrijfsleven wel vergeten dus pakken de Zalms en Jan Kees de Jagertjes van deze wereld de bedrijven nooit echt hard aan en doet Dijsselbloem maar een beetje alsof voor de bune.

Dus blijf maar stemmen ik doe het niet meer, ik heb het 20 jaar gedaan en er is nog nooit iets veranderd.
Anoniem: 623473
@Maestro11 augustus 2015 10:29
Als je tijdens het mondspoelen met zeep onderstaande leest dan kan je misschien weer van die eenzame berg afdalen:

http://tweakers.net/info/faq/moderatiesysteem

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee