Imtech failliet verklaard door Rotterdamse rechtbank

Royal Imtech, de technisch dienstverlener uit Gouda, is donderdag door de Rotterdamse rechtbank failliet verklaard. De bedrijfsonderdelen Marine en Nordic worden verkocht, waardoor 7300 van de 22.000 banen behouden moeten blijven.

Dat meldt het bedrijf vandaag zelf in een persbericht. Het bericht volgt op het dinsdag aangevraagde uitstel van betaling. Met het faillissement van Royal Imtech N.V. zijn ook alle daaronder vallende Imtech-onderdelen failliet: Imtech Capital B.V., Imtech B.V. en Imtech Group B.V.

De divisies Marine en Nordic zijn buiten de groep geplaatst en verschillende financiers hebben aangegeven de twee onderdelen over te willen nemen. Imtech Marine wordt verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital. Voor Nordic wordt nog een koper gezocht, maar het persbericht spreekt uit dat de verwachting is dat die snel gevonden zal worden. Het Financieel Dagblad meldt dat de twee divisies, Marine en Nordic, de meeste waarde hebben volgens kenners.

Donderdagochtend werd de handel in aandelen Imtech al stilgelegd door de Autoriteit Financiële Markten.

Door Krijn Soeteman

Freelanceredacteur

13-08-2015 • 17:30

117

Reacties (117)

117
116
79
2
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 145867 13 augustus 2015 17:32
Wat betekend dat voor de klanten en wat betekend het voor werknemers?
Je vergeet er nog eentje: aannemers... Mensen die voor Imtech werkten maar niet in dienst van Imtech zijn. Of hoe je ze ook wil noemen; ZZP'ers, subcontractors etc. Heb van dichtbij meegemaakt dat er al maanden (!!!) niet betaald werd en dat openstaande facturen gewoon werden genegeerd door Imtech ondanks aanmaningen.

Het valt me dan ook tegen dat we ineens in NL doen alsof Imtech "net" is omgevallen; zoals we weten zijn ze al bijna 3 jaar bezig om de onderste steen boven te krijgen als het gaat om verrijking, mismanagement en omkopingen maar dat dat niet gelukt is. Wat me ook opvalt is dat er uit/via Imtech geen klokkeluiders zijn opgestaan in 2014 of halverwege 2015 om eens anoniem een boekje open te doen over wat we niet goed gaat; het is niet zo alsof niemand een half miljard Euro "tekort" overheen leest in de jaaroverzichten.

Het grenzeloze vertrouwen van vroeger, wat men had/heeft in bepaalde namen, moet maar eens flink teruggeschroefd worden in de moderne economie. Vorige maand was het KLM in het nieuws dat er geen geld overblijft, deze week Imtech wat omvalt en het zal me weinig tot niets verbazen als we nog een paar grote namen de komende 12 maanden zien falen.

Spijtig inderdaad voor alle betrokkenen maar in mijn ogen zeker niet onverwacht.
Voor de duidelijkheid, alleen de holdings zijn failliet verklaard ivm verwevenheid met Imtech Duitsland, maar de andere werkmaatschappijen zijn nog gewoon operationeel. Hoe lang ze nog operationeel zijn is de vraag gezien de cashflow en mogelijke overnames. Het zal voor veel medewerkers dus spannende tijden worden, maar voorlopig gaan veel dingen nog door of juist niet (interne projecten die geld kosten) totdat er duidelijkheid is.
En ook de overheid zit er voor miljoenen in (werd op het nieuws gezegd).
Die kunnen allemaal fluiten naar hun geld. Weet niet of dit zo'n sterfhuisconstructie betreft, maar daar zou iets aan gedaan moeten worden. Failliet gaan en express failliet laten gaan, is een wereld van verschil.
Het is ook gewoon corrupt dat de overheid dat toelaat eigenlijk.

We gaan failliet, maar bereiden intussen een doorstart voor. Enig feitelijk resultaat: We hoeven niet te betalen voor de medewerkers die we kwijtwillen en we gaan als bestuurders vrolijk ons leven lucratief vervolgen.

Edit: door -> voor

[Reactie gewijzigd door Expander op 30 juli 2024 22:32]

Precies, dit heb ik ook nooit begrepen. Faillisement is soms zelfs het doel; doorstart maken met hetzelfde bestuur, 20% van het personeel en alle schulden "kwijtgescholden". Niet echt natuurlijk, maar daar komt het uiteindelijk vaak wel op neer.
Op zich vind ik dat juist goed. Alleen moeten bestuurders (die riant beloond worden voor hun werk) ook afgestraft worden voor hun falen. Dat is ook wat we bij banken hebben gezien, al die topmannen die uiteindelijk verantwoordelijk zijn en hoge beloningen krijgen, hebben nauwelijks geleden onder hun collectief falen. De rest van de wereld, die overigens onschuldig zijn niet.
Zoeken op fraude en Imtech zegt genoeg. Het aantal fraudezaken duidt eerder op een criminele organisatie dan een legitiem bedrijf. Er zijn duidelijk enkele mensen aan de top vandoor gegaan met grote zakken (gemeenschaps)geld.
En die mensen worden, in tegenstelling tot Jan de Burger, niet of nauwelijk gestraft met geldstraffen die echt pijn doen of nog beter: gevangenisstraffen.

Zolang dat niet gebeurt blijft dit doorgaan in onze hele samenleving aangezien juist deze mensen geen zelfcorrigerend moreel kompas hebben.
Zolang dat niet gebeurt blijft dit doorgaan in onze hele samenleving aangezien juist deze mensen geen zelfcorrigerend moreel kompas hebben.
Tsja.. dat geldt (helaas) voor mensen in alle lagen van de maatschappij. Ik vind het eerder vreemd dat mensen op één of andere manier verwachten dat de mensen die het voor elkaar gekregen hebben om in aanraking te komen met veel geld opeens wel allemaal weten hoe het hoort :+
Dat is toch niet waar Pyrone89 zijn bericht op sloeg? Misschien moet je de rest van zijn bericht ook quoten en niet uit context halen. Wat hij zei is dat dit soort tuig er te vaak mee wegkomt. En dat is waar, want de straffen zijn in teveel gevallen te laag. Het is net alsof we hier in het Westen te bang zijn om corruptie echt aan te pakken, onder het mom van "mensen moeten risico durven nemen". Ja risico met andermans geld en harde werk, zoals we wederom aanschouwen. Het is werkelijk een schande dat het voor de top lijkt af te lopen met een sisser, en dat voor een ooit groot en trots Nederlands bedrijf dat ze even binnen een paar jaartjes naar de knoppen hebben geholpen. Wat hier gebeurd is doet het hele land pijn, en dit is niet iets wat je zou willen moeten bagatelliseren.
Dat is toch niet waar Pyrone89 zijn bericht op sloeg?
Nee, maar die opmerking toch wel?
Misschien moet je de rest van zijn bericht ook quoten en niet uit context halen.
Mijn opmerking verandert niet als je de rest van zijn bericht erbij zet. Ik quotte dat stukje van zijn comment omdat ik me specifiek wilde richten op die zinsnede. Eigenlijk met name op het woordje 'juist'. Dat impliceert namelijk dat alleen mensen in de top van het bedrijfsleven een gebrekkig moreel kompas bezitten.
Wat hier gebeurd is doet het hele land pijn, en dit is niet iets wat je zou willen moeten bagatelliseren.
Dat doe ik niet, dat maak je er zelf van ;)
Forbes 500;
http://www.forbes.com/sit...people-in-the-world-2015/

Dat zijn dus echt geen malloten, je moet juist principes hebben om het zover te schoppen. Een enkeling zou je van een twijfelachtig verleden kunnen betichtten, maar het gros heeft het langzaam uitgebouwd waarbij product belangrijker is dan het prijskaartje dat er aan hangt.

Van der bruggen, voormalige directeur, heeft naar blijkt pensioenpot van werknemers zitten afromen om verliezen te dekken... Hoe laag kun je zinken, of net zo kwalijk, in hoeverre geloof je in je eigen product. En de focus van het management ging helaas steeds meer richting exotische en/of onmogelijke projecten. Cruiseschip, pretparken, maar ook een normaal project als luchthaven van Berlijn had een totaal onrealistisch tijdspad. Je kunt niet iets toezeggen wat je niet kunt waarmaken.
Ik heb ook nog veel geld tegoed bij failliete klanten die al erg lang bij de curator liggen. Bij een klant weet ik dat de balans positief is maar de curator maakt geen haast. Ook bij mij zijn veel facturen niet betaald (was niet Imtech) maar ook al worden ze niet betaald: pas bij definitieve afwikkeling van het faillissement weet je zeker dat je het geld mag houden: door de actio pauliana kan de curator 'zomaar' beslissen dat je alle aan jou betaalde facturen van jaar voorafgaand aan het faillissement even mag terugstorten op de faillissementsrekening. Lukt je dat niet, bv. doordat je al belasting hebt afgedragen etc? Achgut, jammer joh, dan ga je zelf failliet. Ik loop dat risico ook voor een bedrag van zo'n 20K. Deze dreiging is niet fijn. Ik wil eigenlijk alleen nog maar kleine klanten als ZZP-er.
Zomaar? Werkelijk?

Volgens wiki:
Voor een beroep op de actio pauliana gelden in het algemeen de volgende vereisten:
Er is sprake van een onverplichte rechtshandeling.
Eén of meer schuldeisers zijn door de rechtshandeling benadeeld in hun verhaalsmogelijkheden.
De debiteur en degene tot wie de rechtshandeling is gericht, wisten of behoorden te weten dat één of meer schuldeisers hierdoor zouden worden benadeeld.

Als jij normale diensten hebt verleend en de facturen daarvoor zijn betaald, val jij niet onder bovenstaande vereisten. Heb jij daarentegen diensten verleend die niet in verhouding staan met de betaalde factuur, ja da's Paulianeus handelen.

Ben je al bij een jurist geweest?
Ik weet wat de actio pauliana is. Ik weet ook dat mijn facturen prima in orde zijn. Maar een paar facturen zijn betaald op het laatste moment, ik heb dan ook wel enige druk uitgeoefend. De curator zou deze betalingen als pauliaans kunnen aanmerken. De curator heb ik hierover wel gesproken.
Probleem is het punt "Eén of meer schuldeisers zijn door de rechtshandeling benadeeld in hun verhaalsmogelijkheden" - zoals ik het heb begrepen: wanneer een of meer schuldeisers zijn benadeeld, dan kan de curator alle crediteur-betalingen van het afgelopen jaar terug laten draaien: stort het bedrag maar op de faillissementsrekening waarna de curator gaat bepalen wie wat nog krijgt (een deel gaat naar de curator zelf).
Ook al zouden die laatste facturen al pauliaans worden aangemerkt, dan betekent dat toch niet die ze het allemaal (één jaar) waren. Alleen als jij wist, of hoorde te weten, dat er een mogelijk faillissement dreigt kan er sprake zijn van pauliaans. Ik neem aan dat daar een half jaar geleden nog geen sprake van was?
Ik ben al 12 jaar ondernemer en voldoende klanten gehad die failliet verklaard zijn in al die tijd. Nog nooit zo'n terugvordering via actio pauliana gehad. Ik denk dat 't wel wat los loopt.

Als jij 't geld niet terug stort moet de curator een zaak starten. Je kunt je al afvragen of dat voor 20k zin heeft. Zeker als je aangeeft dat je facturen prima in orde zijn lijkt me dit een lastige case voor de curator. Die zal denk ik voor 20k die tijd en moeite niet nemen.

Bij een faillisement waarbij nog een paar debiteuren zijn betaald is altijd een ander in het nadeel. Ik heb echt nog nooit gehoord dat de betaalde debiteur dan geld moet terugboeken.

Beter nog, ik heb recent nog een utispraak gelezen op rechtspraak.nl waarbij een bouwbedrijf een vordering had van 200k op een klant. Het bouwbedrijf had beslag laten leggen op de goederen/vastgoed. In overleg met de klant was het beslag opgeheven zodat hij het kon verkopen, en daarmee het bouwbedrijf kon betalen. Je raad het al, dat deed de klant niet. Die betaalde andere debiteuren. Daar is ook geen sprake geweest van terugbetalen. De vordering van het bouwbedrijf is uiteindelijk afgewezen.

Volgens mij maak je je onnodig druk.
Spijtig inderdaad voor alle betrokkenen maar in mijn ogen zeker niet onverwacht.
Inderdaat niet heel onverwacht. 1,5 jaar geleden zat het er al heel dichtbij.

Momenteel heb ik in een project 3 man van Imtech onder mij werken, die heb ik maar een baan aangeboden. En ook 2 man waar ik direct mee samenwerk.

Dat is voor hun een snelle oplossing, voor de klant een grote zorg minder en voor mijn baas ook super. Goede techneuten zijn niet ruim gezaaid.
Ik heb er alle vertrouwen in dat de "echte" techneuten van Imtech zo weer aan de bak zijn. Het werk blijft en kan niet allemaal opgevangen worden door het personeel van bestaande bedrijven.
Slecht betalen deden ze al ruim een jaar, eigenlijk al sinds de problemen in Duitsland naar boven kwamen. Het bedrijf dat het hardste kon schreeuwen kreeg als eerste hun geld en de rest had pech.
Dat er geen klokkenluiders opstaan vind ik niet gek, als we kijken naar bekende klokkenluiders als Julien Assange of Edward Snowden dan zie je dat hun leven in een hel is veranderd. Nu zijn dat grote zaken maar ook kleinere klokkenluiders hebben het niet goed. De politiek had er al lang (7 jaar voor publicatie van het artikel) wat aan kunnen doen.
"Wat me ook opvalt is dat er uit/via Imtech geen klokkeluiders zijn opgestaan in 2014 of halverwege 2015 om eens anoniem een boekje open te doen over wat we niet goed gaat"

En dan komt die klokkenluider nergens meer aan de bak en zit hij op zwart zaad voor 20 jaar. Als klokkenluider kun je maar beter financieel onafhankelijk zijn, anders ga je eraan.
Voor klanten betekend het in iedergeval een vertraging van hun projecten.
Tuurlijk zal een koper verder gaan met hun project, maar dat zal niet 1 op 1 gaan voordat de details zijn doorberekend

Voor de werknemers betekend het ongetwijfeld dat er een aantal mensen hun baan kwijt raken, of tegen andere (lees slechtere) voorwaarden aan het werk blijven
Ik ben zelf geen ZZP'er, maar eigenlijk zijn dit soort regelingen vreemd. Als personeel in vaste dienst krijg je hoogste prioriteit bij het afhandelen van de schulden en is zelfs het UWV een vangnet (UWV betaalt salaris door als het bedrijf dat niet meer kan, voor vast personeel). Als ZZP'er sta je onderaan die lijst en het UWV vangnet bestaat ook niet.

Nu is dat deels natuurlijk het risico van ondernemen, en veel ZZP'er krijgen ook een hoger inkomen dan normaal voor dat soort banen. Maar er zijn er ook genoeg die dat niet hebben.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131608 op 30 juli 2024 22:32]

Als jij je als ZZP'er te goedkoop in de markt zet en geen rekening houdt met dubieuze debiteuren, dan toon je geen goed ondernemerschap. En inderdaad, een boel ZZP'ers zijn geen goede ondernemers. Maar om ze in dit soort gevallen dan maar als werknemers te laten doorgaan (zoals sommige politici willen) gaat me te ver. In vergelijking met een werknemer houdt een zzp'er aanzienlijk meer geld over van z'n bruto inkomen en draagt derhalve minder bij aan de sociale zekerheid in Nederland.
De ZZPers die de post bij PostNL bezorgen of de Monteurs zijn voor kabel bedrijven worden ingezet als goedkopere medewerkers. Nu kan je natuurlijk zeggen dat ze geen goede ondernemers zijn als ze geen hogere prijs vragen, maar dat wordt natuurlijk lachwekkend afgedaan met slikken of stikken. "marktwerking" want als 1 weg gaat en er komt er 1 voor terug dan is de uitbetaalde prijs aan de ZZPer niet te laag.

In bepaalde gevallen, mag er van mij best een soort vangnet zijn voor laagbetaalde ZZPers. (en er mag van mij ook best bekeken worden of een bedrijf geen 'misbruik' maakt van ZZPers die laag betaald worden omdat dit goedkoper is dan uitzend krachten of medewerkers)
Eerst gebruik maken van alle aftrekposten die een (klein) ondernemer heeft en als het mis gaat gebruik maken van de sociale zekerheid die door alle werknemers van Nederland moet worden opgehoest? Klinkt van 2 walletjes eten.
What's next? Doorbetaling bij ziekte? WAO uitkering bij arbeidsongeschiktheid? En als we toch bezig zijn, laten we het pensioen ook maar met ze delen.

Nee, jij bent ondernemer, daar horen alle lusten, maar ook de lasten bij. Ben je niet bereid dat te accepteren, wordt dan geen ondernemer.
Ja, maar daar staat tegenover dat die ZZP'er ook geen aanspraak kan maken op sociale zekerheid. Doorbetaling bij ziekte, WW uitkering, etc, etc is allemaal niet van toepassing bij een zelfstandige.

Dat die zelfde zelfstandige dan minder premie afdraagt voor dat sociale vangnet lijkt me niet meer dan logisch.
Hmm, volgens mij was dat juist mijn punt.
ZZP'er is gewoon een ondernemer die zijn eigen zaakjes moet regelen en niet op een collectief vangnet kan terugvallen. Probleem is echter dat de meeste ZZP'ers slechte ondernemers zijn (het zijn vaak wel vaklui, maar geen ondernemers) en te weinig rekening houden met onvoorziene zaken.

Deathstrike gaf aan dat hij het vreemd vond dat en ZZP'er niet net zoals een werknemer een faillissementsuitkering krijgt. Ik vind dat niet vreemd.
Oke, ja ik viel over dat je zei dat een ZZP'er minder premie afdraagt en daardoor goedkoper is danwel meer geld overhoudt. Maar als die ZZP'er dat wil afdekken met verzekeringen is hij waarschijnlijk veel duurder uit.

(Volledige arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn erg prijzig)
Als personeel in vaste dienst krijg je hoogste prioriteit bij het afhandelen van de schulden
Haha, nee dus.
Eerst komen de pand- en hypotheekhouders (die mogen doen alsof er geen faillisement is), dan de kosten van het afhandelen van het faillisement, dan de belastingdienst en sociale diensten en daarna pas achterstallig loon.
http://zakelijk.infonu.nl...rs-bij-faillissement.html
De betaling van het achterstallig loon en bijbehorende loonbelasting wordt door het UWV overgenomen na een faillissement. De curator betaalt doorgaans nooit achterstallig loon uit. Werknemers lopen totaal geen risico dat hun achterstallig loon en hun opzegtermijn niet betaald krijgen. Zelfs als de belastingschuld en loon niet te verhalen zijn op de boedel.

Die garantiestelling is eigenlijk absurd. Deze wordt gefinancierd vanuit de loonbelasting die ook door ZZP-ers betaald wordt. Echter kunnen ZZP-ers geen aanspraak maken op deze regeling. Deze vorm van rechtsongelijkheid zou eigen aangepakt moeten worden.
Ga er niet vanuit dat personeel zomaar altijd wordt doorbetaald als er sprake blijkt van fraude, zoals Imtech in de comments neer wordt gezet.
Werknemers zullen wel op straat belanden (behalve die 7300 dan), tenzij er nog een overname-kandidaat komt en er een doorstart volgt. Maar zelfs dan zal het minder mensen zijn dan met nu, dat is bijna altijd zo.

En klanten zitten nu met klussen die niet (tijdig) afgemaakt worden, of produkten die niet geleverd worden (wederom, tenzij er een doorstart volgt dan).

Sommige projecten (zoals de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, waar Imtech één van de 2 hoofdaannemers is) worden wel door andere bedrijven overgenomen, maar bij veel zal dat nog afwachten zijn of dat gebeurt.
Zelf denk ik, dat hier geen direct antwoord op is. Dit is een kwestie van afwachten voor de werknemers en klanten. Het zijn nu vooral aannames, omdat er nog niets bepaald of besloten is voor de overige medewerkers.

Misschien dat hier nog mee te onderhandelen valt en dat de mensen ondergebracht kunnen worden bij organisaties. Er zal de laatste tijd wel over nagedacht zijn, aangezien iedereen, dus ook Imtech dit zag aankomen.

Hetzelfde voor projecten, het zal, zoals Imtech aangeeft worden overgenomen door andere partijen. Of hier voor de huidige medewerkers nog een structureel plan achter zit, geen idee. Dit zal eerst uitgezocht of naar buiten gebracht moeten worden.
Veel slecht nieuws. De overheid is ook groot klant van Imtech :O

[Reactie gewijzigd door damitch300 op 30 juli 2024 22:32]

En de aandeelhouders kunnen fluiten naar hun geld? Vanochtend handel opgeschort, vanmiddag het faillisement. Ben benieuwd hoe nu verder.
Ben ook benieuwd. Heb vorige week nog een paar honderd euro als gokje Imtech gekocht. Deze keer niet goed gegokt lijkt het :)
Anoniem: 126717 @maniak13 augustus 2015 17:54
Als aandeelhouder ben je deels eigenaar. Schulden en dergelijke ben je dus ook eigenaar van... Had je daar ook aan gedacht?
Jazeker.. soms moet je een gokje nemen in het leven. Omdat de banken bijna de helft van de aandelen Imtech in handen hadden en Imtech bij zoveel overheidsdiensten betrokken is had ik stiekem verwacht dat er flink gesaneerd zou worden en Imtech in slanke vorm zou doorgaan. Omdat ze nog 6 weken uitstel van betaling hadden kom dit nieuws wel erg snel.
die uitstel van betaling is niet doorgegaan, daarom zijn ze failliet gegaan.
Volgens mij klopt dit niet, eergisteren was nog in het nieuws dat de rechtbank juist een uitstel van betaling had toegekend tot 2 november 2015.

Zie o.a. http://www.rtlnieuws.nl/e...mtech-heel-teleurstellend
Uitstel van betaling is juist de voorbode van een faillisement.

De vraag is dan eigenlijk alleen nog maar "wat voor type faillisement".

Volledig, blijkt nu.
Omdat ze nog 6 weken uitstel van betaling hadden kom dit nieuws wel erg snel.
Je moet je even realiseren hoe het uitstel van betaling tot stand gekomen is.

In feite was Imtech NV (nadruk op NV) al onderweg naar een faillissement, het was al bekend dat de extra financiering niet rond ging komen, zie verschillende persberichten 4-6 aug vorige week.
Vermoedelijk waren ze een pre-pack doorstart aan het voorbereiden (ook wel 'stille bewindvoering' genoemd, waarbij een snelle doorstart en dus continuïteit voor leveranciers, klanten en personeel gemaximaliseerd wordt, feitelijk faillissement op dag 1, doorstart op dag 2).
Totdat er een interne mail uitlekte naar de media, welke het natuurlijk publiceerde (zoek die zelf maar op ;) ), dit zette het hele zaakje op scherp, en surseance was dus onvermijdbaar.
Dit was slechts uitstel om nog even wat overnames mogelijk te maken. Het resultaat zie je dus vandaag.
Als er meer tijd was geweest dan had mogelijk geheel Imtech overgenomen kunnen worden, of tenminste meer onderdelen, maar das speculatie.

Dit is natuurlijk in bittere pil voor aandeelhouders, maar ook zeker voor het personeel. De onzekerheid bij verschillende onderdelen zal enorm zijn, waarbij ook klanten en leveranciers weglopen en deze BVs ook zwaar in de problemen komen.
Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk onderdelen op kort termijn (dagen ipv weken) verkocht kunnen worden, er zijn nl genoeg onderdelen die wel gezond zijn en het zou echt zonde zijn als die verloren gaan.

Maar ja, die paar honderd euro ben je vrijwel zeker kwijt, maar aannemende dat je een diverse beleggings-portefeuille hebt zal dat wel voor je meevallen, toch?

Edit: Oef, ff de hoeveelheid 'was' geteld in m'n verhaal... 6 stuks.

[Reactie gewijzigd door DFyNt2U op 30 juli 2024 22:32]

Zo werkt dat niet bij een NV. Een normale NV aandeelhouder kan nooit meer kwijt zijn dan zijn inleg.
Daar hoeft een aandeelhouder van een N.V. zich normaliter niet direct druk om te maken (afgezien van het verlies op zijn aandelen uiteraard) daar individuele aandeelhouders niet aansprakelijk zijn bij een faillissement tenzij de aandeelhouder tevens bestuurder is van de N.V. en hoofdelijk aansprakelijk gesteld kan worden voor het faillissement wegens onbehoorlijk bestuur.

Wanneer bovenstaande niet aan de orde is zijn de aandeelhouders slechts aansprakelijk voor de totale waarde van zijn deelneming in de N.V. (de waarde van de aandelen op moment van faillissement).
Kan maniak dan een heffing van de curator verwachten?
Nee natuurlijk niet. Bij een BV of NV wordt je niet persoonlijk aansprakelijk gesteld tenzij jou als persoon de schade valt aan te merken. In dit geval valt jou enkel als aandeelhouder moeilijk iets te verwijten..
Tenzij hij naast aandeelhouder van de N.V. tevens bestuurder is van de N.V. en ook nog eens aansprakelijk gesteld wordt wegens onbehoorlijk bestuur, en deze aansprakelijkheid ook nog eens toegekend wordt, nee.
De aandeelhouders die hier nog geld in hadden zitten zagen dit al van ver af aankomen. Grote investeerders die hiermee onderuit gaan hebben de afgelopen maanden zitten slapen.
Onderdelen verkopen, schulden aflossen, en 'de rest' dat overblijft wordt verdeeld onder de aandeelhouders. In de praktijk is er zelden een rest lijkt me. Bij een doorstart houd je neem ik aan je aandelen Imtech en bestaat Imtech nog. Dus dan is het hopen op een opleving van de aandelen die nu centen waard zijn..
De nieuwe kopers zullen de onderdelen waarschijnlijk voor een goedkope prijs hebben. De vraag is wat gebeurt er met toeleveranciers en nog de betalen rekeningen. die krijgen waarschijnlijk niet betaald en moeten dan maar weer aan de nieuwe eigenaar leveren ?

Natuurlijk blijven er weer banen behouden hetgeen goed is. Maar een faillissement op deze schaal betekend toch vaak een heleboel verliezers.
De nieuwe kopers zullen de onderdelen waarschijnlijk voor een goedkope prijs hebben. De vraag is wat gebeurt er met toeleveranciers en nog de betalen rekeningen. die krijgen waarschijnlijk niet betaald en moeten dan maar weer aan de nieuwe eigenaar leveren ?
Een beetje leverancier heeft kredietverzekering of maakt gebruik van een factoring bedrijf. Zeker als ze in de laatste maanden met een wankel bedrijf als Imtech te maken hebben. (Sinds 2013 en de problemen in Polen mag het toch duidelijk zijn voor leveranciers dat er een risico aan leveren aan Imtech kleeft).
Kredietverzekeraars zijn echter ook niet dom en trekken hun limieten in of verlagen ze flink bij berichtgevingen zoals omtrent Imtech de laatste tijd
De vraag is wat gebeurt er met toeleveranciers en nog de betalen rekeningen. die krijgen waarschijnlijk niet betaald en moeten dan maar weer aan de nieuwe eigenaar leveren ?
Er is geen enkele verplichting om te leveren. De leveranciers die 'midden' in de leveringen zitten van specialistische producten kunnen meestal wel een aardige deal maken.
Bijvoorbeeld bij een beveiligingssysteem, je wilt wel garantie op de werking. Helemaal als er maar 1 importeur/leverancier van een bepaald product/merk in de EU is, kan het heel lastig worden om het systeem af te bouwen.
'Worst case' zal dan al het al verrichtte werk moeten worden afgebroken en een compleet nieuw ontwerp/systeem moeten worden gemaakt. Bij een project als de Noord-Zuid lijn kan een dergelijke vertraging meer kosten dan gewoon die paar rekeningen alsnog te betalen.

Of de nieuwe kopers een 'koopje' hebben is maar de vraag. De tijd om goed onderzoek te doen is er vaak amper en tegen de tijd dat de 'lijken uit de kast vallen' is de curator alweer blut en kun je fluiten naar eventuele compensatie. Zeker bij een bedrijf als Imtech waarbij het management amper grip heeft gekregen op de situatie is het maar de vraag hoeveel ellende er zat bij de 'goede' onderdelen.
De enigste winnaars bij faillisementen zijn de concurrenten en de curators
En dan vooral de curatoren ;)
Idd, als ik zie wat die vangen weet Ik zeker: ik heb het verkeerde beroep gekozen
Met eerlijk en hard werken kom je er inderdaad niet denk ik zo af en toe :)
Zoals iemand die 3 maanden heeft gewerkt en 7 ton krijgt ons weer even op de neus drukt in het nieuws van gisteren
Anoniem: 382150 13 augustus 2015 17:57
Ongelooflijk eigenlijk. Imtech was op de beurs juist het traders pareltje afgelopen maanden. Stocks nog nooit zo hoog geweest en klapt gewoon in eens in elkaar.
Ze stonden zo hoog vanwege een reverse stock split waarbij van 500 aandelen 1werd gemaakt. Imtech is al jaren het lachertje van de beurs, altijd maar dalen en dalen en dan weer een claimemissie en een revese stock split. Op een gegeven moment houdt het op. Wel zonde, want er zit veel kennis en kunde bij het bedrijf.

Gevalletje mismanagement, net zoal Philips in de jaren 90 en 00. Zijn Nederlandse managers goed in.
Reverse stock split is een stock merge.

Is hetzelfde als 'negatieve inflatie' ipv gewoon 'deflatie' zeggen.
Ik ben bekend met de officiële termen vanwege werk, maar je hebt gelijk.
Nog nooit zo hoog? Je weet dat ze in 2013 nog op 150$ stonden?
Ze waren laatste jaar juist weer flink aan by klimmen daar doelde ik eigenlijk op. Het werd overal het beleggers pareltje genoemd.
Noem eens een bron? Want volgens mij was het juist een lachertje.

Maar weet je nu in ieder geval wie van jou bronnen niet weten waar ze het over hebben.
Wacht even. Royal Imtech NV is failliet verklaard. Niet Imtech Nederland. Ook niet de onderliggende business units van Imtech Nederland. Ik kan het niemand kwaad nemen dat de organisatiestructuur van Imtech onduidelijk is, maar in dit geval is niet Imtech Nederland failliet - alleen de NV.
Anoniem: 16328 @Widow13 augustus 2015 18:24
Lezen?
Met het faillissement van Royal Imtech N.V. zijn ook alle daaronder vallende Imtech-onderdelen failliet: Imtech Capital B.V., Imtech B.V. en Imtech Group B.V.
Ik snap dat de organisatiestructuur van Imtech onduidelijk is ;) vaak leest de pers alleen iets over Imtech en denkt dat het één grote organisatie is. In de realiteit zijn het vele onderdelen, sommige onafhankelijk, en sommige vallen onder een andere organisatie of business unit. Op het intranet van Imtech Nederland staat duidelijk dat Imtech Nederland NIET failliet is, dat alleen de NV failliet is. Echter, wat dit betekend voor Imtech Nederland is nog niet duidelijk nu.
Dit soort structuren zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat als 1 dochterbedrijf failliet gaat niet alles wordt meegetrokken. Aangezien nu echter het moederbedrijf failliet is lijkt het me dat ook automatisch alle dochters failliet zullen gaan. Als de dochters gezond genoeg waren hadden ze immers ook niet de moeder failliet hoeven laten gaan.

De enige MAAR is als dit de bekende truc is om te zorgen dat Imtech Nederland niet via de moeder wordt leeggezogen om de schulden van andere dochters te betalen. Ze snijden dus eigenlijk snel de gezonde onderdelen los (waaronder dus blijkbaar Imtech Nederland). Beetje het idee van een been amputeren voordat de ziekte zich door het hele lichaam heeft verspreid.

Echter, de imagoschade van zo'n 'oplossing' is dermate groot dat financiers niet bepaald staan te springen om met de losgekoppelde onderdelen in zee te gaan. Het is namelijk nogal een figuurlijke middelvinger (snel loskoppelen als het slecht gaat), dus een ieder kijkt wel 3x uit voordat ze weer zaken doen met een partij die aan deze truc verbonden is geweest. Wie garandeert ze namelijk dat ze deze truc niet opnieuw doen, maar nu met Imtech Nederland als moeder en specifieke divisies binnen Imtech Nederland als dochters?

Sowieso gaan ze de naam wijzigen, aangezien daar zoveel slechte publiciteit omheen hangt.
Anoniem: 16328 @Widow13 augustus 2015 18:52
Er is maar één Imtech NV en dat is Royal Imtech NV. Naast Imtech BV wat in de NV zit en dus ook failliet is heb je ook nog Imtech Nederland BV te 's-Gravenhage. In die laatste BV zal dus het bedrijf zitten waar jij op het intranet kunt kijken. Verwarrend dat zeker :).
Bijna elke BV/NV bestaat uit meerdere onderdelen. Dit om te voorkomen dat je meteen alles kwijt bent.

Zelfs bij kleine bedrijven gaat het zo om te voorkomen dat je in een klap alles kwijt bent.
Zo dat doet pijn voor velen. Ik lees dat binnen de tak "Traffic & Infra" nog ca. 2.000 medewerkers werken. Het lijkt mij dat deze tak niet zomaar stil kan vallen gezien allerlei (overheids) projecten lopen (Noord-Zuid lijn?).
Even een knip/plak uit Nu.nl:
Visser & Smit Bouw en Imtech zijn beide aansprakelijk voor de Amsterdamse metrolijn, dat is aan het begin van het project zo afgesproken. Als een van de twee ondernemingen failliet gaat, neemt de ander het werk over.
En dan hoop ik dat Visser & Smit de mogelijkheden heeft om de bestaande Imtech medewerkers aan te nemen of in te huren.

Offtopic: Wedden dat zowel Imtech als Visser & Smit die clausule met een glimlach ondertekenden met de gedachte "Yeah right"..

[Reactie gewijzigd door WaterFire op 30 juli 2024 22:32]

Visser & Smit is een onderdeel van Volkerwessels. En geloof me, als er een projectontwikkelaar is in Nederland met teveel geld dan zijn zij het wel. Dus ik verwacht dat ze wel gedwongen worden om Imtech's werk over te nemen. Jammer dat het tegenwoordig allemaal zo makkelijk gaat. Waarschijnlijk denkt Imtech al na over doorstarten e.d.
Sneu dit, sterkte voor iedereen die nu zijn baan kwijt is.
Behalve dan voor de topbestuurders die hebben hun winst waarschijnlijk allang ergens in Zwitserland veilig gesteld. Jan met de pet is weer de pineut.
De aandelen van Imtech hebben gisteren nog een hele flinke stijging meegemaakt, dus je zou nog gelijk kunnen hebben ook. Als je gisteren de boel verkocht hebt was dat een flinke duit. Alhoewel dat zou kunnen impliceren dat er gehandeld is met voorkennis en/of er gemanipuleerd is.
Er wordt altijd wel gehandeld met voorkennis, net als dat er altijd gecheat zal worden bij online multiplayer games.

Daarom zijn bij een beurscrash of grote correctie de particuliere beleggers ook altijd de lul terwijl de grote jongens nog meer poen scheppen.

Naja laat ik maar ophouden de vorige was al kantje boord -1 deze zal het dan wel gaan worden :P
Het werk is niet weg, we zitten min of meer in hoogconjunctuur nu, dus ze zullen waarschijnlijk wel snel weer een baan vinden.
Naiëf much?

Volgens jouw redenatie zouden heel wat mensen nu wel een baan moeten hebben. Tegendeel is waar.
Dat is geen naivieteit het werk verdwijnt niet, ze zullen alleen door andere bedrijven aangenomen of te werk gesteld moeten worden. Maar zoals eerder vermeld in dit topic werken dergelijk partijen veel met onderaanemers en/of ZZP-ers de uurtarieven daarvoor zijn redelijk standaard. Voor hun veranderd er vrij weinig het eigen personeel daarintegen heeft meer te leiden daar is het nog maar de vraag van of die aangenomen gaan worden en niet ineens vervangen worden voor jonger/goedkoper personeel.

Ik denk dat de 50+ mensen het hardst getroffen gaan worden, maar goed daar staat weer tegenover dat jongere mensen wel aan een baan kunnen komen.
Schijnt wel dat de betaaltermijn van de facturen erg lang is daar. Dus grote kans dat die zzp'ers het afgelopen jaar dan een paar maanden voor niets hebben gewerkt...
Nou, m'n vader is 61 en de kans is groot dat hij nu ook op straat staat. Succes met op die leeftijd nog wat anders te vinden :w
Mwah, de WW-regeling voor die leeftijdscategorie is zo ruim dat je het bijna kunt uitzingen tot aan het pensioen. Gewoon een stapje terug doen in je uitgaven en het uitrijden tot de pensioenleeftijd.
Ik hoop dat degenen die hun baan kwijtraken hun schade gaan verhalen op degene die hebben gefraudeerd en op degene die hier onvoldoende op hebben toegezien. Nu wordt slechts klein aantal mensen vervolgd. Maar het strafrecht heeft niets te bieden voor degenen die hun baan kwijtraken. Die kunnen zich daarom maar beter gaan verenigen en via een civiele zaak hun schade claimen. En eigenlijk vind ik dat een overheid die ook zou moeten kunnen doen met de schade die zij oploopt als zij uitkeringen moeten gaan betalen. Verhaal die schade maar op de personen die daar verantwoordelijk voor zijn.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 30 juli 2024 22:32]

Zoals altijd, de verantwoordelijken worden nooit gepakt of komen er licht vanaf. Zie Vestia en vele andere voorbeelden. Gevangenisstraffen en grote geldboetes zijn enkel voor de plebs, niet voor de man in het pak.
Daarom bepleit ik een civiele procedure. Dat 'nooit gepakt of komen er licht vanaf' gaat namelijk over het strafrecht.
Juist bij Vestia zijn wel mensen veroordeeld tot gevangenisstraffen. Daarnaast is het ook wel erg makkelijk roepen aangezien het bestuurlijk iets anders in elkaar zit dat Jan die zijn belasting invult.
Hij zit anders nog gewoon op Curacao te genieten van zijn 3,5 miljoen (!!) vertrekregeling hoor.

Snap nog steeds niet dat anno 2015 zulke dingen niet verboden zijn. We hebben voor de meeste knullige zaken wetten en straffen, maar voor zulke parasieten is er altijd een uitweg. Inmiddels begint bij mij het vermoeden van opzet te ontstaan gezien de nauwe verhoudingen tussen dit soort lieden en de politieke elite (die vaak zelf zo'n baantje krijgt na de politieke carrière).
Vreselijk voor betrokkenen, maar ik vind het vreemd dat dit artikel op tweakers staat...
Ingenieurs hebben niks met tweakers te maken?
Zie jij dat terug in de comments?
Anoniem: 636203 13 augustus 2015 20:29
Onvermijdelijk want het bedrijf was tot het bot verrot. Zelfs de directie deed mee met frauduleuze praktijken.

Het enige lichtpuntje is dat de mensen die er werken hoogwaardige skills hebben waar vraag naar is. De onderdelen zullen daarom redelijk snel worden verkocht. Maar iemand gaat hier veel pijn aan lijden, zoals werknemers, opdrachtgevers, onderaannemers, ZZP'ers en leveranciers. Die verliezen bij elkaar honderden miljoenen.

Om maar niet van de aandeelhouders te spreken. Maar die waren al speculatief bezig als ze niet meteen nadat de fraude in Polen aan het licht kwam hun aandelen hadden verkocht.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 636203 op 30 juli 2024 22:32]

Je draait het om: het bedrijf was verrot, zelfs de directie deed mee

Fout!

Het bedrijf ging verrot door de directie in met name Duitsland en Polen.
Jij verwoordt het alsof zijn slechts semi-onschuldige meelopers waren terwijl het juist de bron van de hele ellende is.
Ik geloof niet dat het management hier in NL er niets van wist. Op z'n minst zijn ze nalatig in bestuur.

Als je de historie van Internatio-Muller kent dan weet je dat dit allemaal bekend voorkomt.
Dat geloof ik ook niet, maar om te voorkomen dat de -1 je meteen weer om de oren vliegen heb ik het maar even gehouden bij de feiten die al bevestigd zijn uit meerdere hoeken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.