Het is wetenschappers gelukt een bron van zichtbaar licht op een chip te maken met behulp van grafeen als 'gloeidraad'. Het opwekken van licht in zeer kleine structuren op een chip is onder andere belangrijk voor ontwikkelingen rond toekomstige chips die werken op basis van licht.
Het onderzoek staat in Nature Nanotechnology en beschrijft hoe het de onderzoekers gelukt is een gloeidraad van grafeen in een minuscule opstelling te verwerken zonder dat het omliggende materiaal te heet werd.
Vooral dat laatste is interessant; delen van de gloeidraad van grafeen bereikten een temperatuur van meer dan 2500 graden Celsius, waardoor het licht voor het blote oog zichtbaar was. Dat de metalen elektroden waarmee het grafeen was verbonden niet smolten, heeft te maken met de warmtegeleidende eigenschappen van grafeen: hoe hoger de temperatuur, hoe slechter het materiaal hitte geleidt, waardoor de hoge temperaturen ruimtelijk gezien in het centrum van de gloeidraad blijven. Doordat de hitte beperkt blijft tot de elektronen in het centrum, is het zeer energie-efficiënt om op deze manier licht te genereren.
Ook vond versterking van het licht plaats door interferentie van sommige golflengten. Die interferentie ontstond doordat het licht dat van het grafeen afstraalde naar het siliciumsubstraat waar de gloeidraad overheen gespannen was, door het grafeen heen terugkaatste. Dit kan doordat grafeen van slechts één atoomlaag dik, transparant is. Op deze manier kan het overheersende spectrum veranderd worden door de afstand tot de siliciumbodem te variëren.
De onderzoekers hebben ook geëxperimenteerd met arrays van de lichtbron. Met grotere arrays van de chips kunnen atoomlaagdunne, flexibele en transparante grafeenleds en displays gemaakt worden, evenals op grafeen gebaseerde optische communicatie op een chip.