Intel wil toekomstige chipsets voor modems en routers geschikt maken om virtuele machines te kunnen draaien. Deze virtuele machines kunnen bijvoorbeeld door isp's ingezet worden om een modemverbinding beter te beveiligen. Het platform moet via OpenStack aangestuurd worden.
De nieuwe virtualisatieplannen van Intel zouden leunen op het installeren van x86-compatibele chips, bijvoorbeeld energiezuinige multicore-Atoms, in modems en routers voor de consumentenmarkt. Intel levert al Atoms voor docsis 3.0-kabelmodems en het bedrijf werkt al aan chipsets voor docsis 3.1-modems die gigabit-snelheden moeten behalen. Daarnaast heeft Intel ook Lantiq overgenomen, een bedrijf dat socs levert voor dsl-modems en onder de naam g.fast werkt aan gigabit-snelheden over koperverbindingen.
Aan The Register schetst Intel een toekomstbeeld waarbij de Atom-socs deels gebruikt kunnen worden voor virtualisatie. Zo zou een provider bijvoorbeeld tegen meerprijs een live bijgewerkte firewall als een extra dienst via een virtuele machine kunnen draaien. Daarmee kan de provider bovendien geld verdienen door middel van extra dienstverlening. Ook kan een vpn opgezet worden via de virtuele machine met een gevirtualiseerde firewall die op cloudservers van een externe partij draait. Ook voor internet-of-things en domoticatoepassingen ziet Intel mogelijkheden.
Intel wil nog niet kwijt wanneer het geschetste scenario daadwerkelijk beschikbaar komt. Wel stelt de chipfabrikant dat OpenStack, een opensource cloudplatform, een sleutelrol zal vervullen omdat het platform voldoende schaalbaar is en bovendien door iedere fabrikant vrij is te gebruiken.