Bedrijven willen LibreOffice Online in browser laten draaien

De firma's Collabora en IceWarp gaan gezamenlijk werken aan een versie van LibreOffice die in de browser gedraaid kan worden. De opensource-kantoorsuite moet zo een alternatief gaan vormen voor propriëtaire webapplicaties als Google Apps en Office 365 van Microsoft.

Collabora, die op commerciële basis ondersteuning voor LibreOffice levert, laat weten dat het samen met softwarebedrijf IceWarp aan de slag gaat om een 'cloudversie' van LibreOffice te ontwikkelen. Dat doen de bedrijven in samenwerking met de ontwikkelgemeenschap achter het opensource-kantoorpakket, verenigd in The Document Foundation. De partijen gaan bij de serverkant werken aan de broncode van LibreOffice, terwijl er voor de browserkant code zal worden ontwikkeld om een in html5-geschreven webinterface aan te kunnen bieden. Deze zou volledige opmaak- en editingmogelijkheden moeten gaan bieden zonder dat de eindgebruiker software hoeft te installeren.

Met het initiatief moet LibreOffice een vrij beschikbaar alternatief worden voor aanbieders van propriëtaire kantoorpakketten die als clouddienst in de browser draaien, zoals Google Apps en Microsoft Office 365. Als belangrijke voorwaarde zal gaan gelden dat LibreOffice Online met de diverse varianten van het Open Document Format-bestandsformaat kan omgaan.

De ontwikkelaars noemen nog geen tijdpad voor de ontwikkeling van LibreOffice Online. Overigens is The Document Foundation ook bezig om een versie te ontwikkelen voor Android.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

25-03-2015 • 15:43

91 Linkedin

Reacties (91)

Wijzig sortering
Fijn dat dit er aankomt... everything in the browser is de toekomst.
Het zou me niet verbazen dat dit betalende software zou worden, de firma's achter deze ontwikkeling zijn tenslotte moeder Theresa niet.
Dit zal als vrije software beschikbaar komen. De financier, een mail aanbieder, heeft er belang bij om ook officefunctionaliteit te kunnen aanbieden om te kunnen concurreren met gesloten freeware als gmail.

Voor deze webversie van LibreOffice is trouwens een constante verbinding met de server nodig. LibreOffice draait op de server en je ziet het in de browser. Een soort LibreOffice TV dus. Je kunt het vergelijken met VNC in de browser.

Er zijn wel projecten die tekst editen 100% in de browser doen. Een voorbeeld is WebODF dat helemaal in JavaScript is geschreven en geen speciale server nodig heeft. http://webodf.org

Het is hartverwarmend om te zien dat er nog innovatieve bedrijven zijn die concurreren met de grote molochen als Google en Microsoft. Dat is een fijn lichtpuntje.
Anoniem: 426269
@strigi25 maart 2015 16:41
Ja okee, maar die emailaanbieder IceWarp die geeft toch helemaal geen gratis mail? Zoals Gmail en Outlook.com/Live.com?

Daarnaast, eerst was bijvoorbeeld Google Apps ook gratis, maar dit kost sinds december 2012 4 euro per mailbox. Zelfde als Microsoft's Live onder eigen domein, dat was gratis tot april 2014. Dus je kan het jaren gratis houden en publiek trekken, maar als je er genoeg binnen hebt gehaald, dan kunnen ze het veranderen naar een betaalde dienst.

Maar goed, t/m 10 users hebben we het gratis Zoho ook nog. :)
Als je domains.live.com bedoelt, dat is gestopt omdat bijna niemand het gebruikte. (Ik overigens wel ;(). MS had gewoon geen zin om 2 van die platformen te ondersteunen terwijl 99% al bij office365 zat.

Dit had voor (vooral kleine bedrijven en websites) de killer feature kunnen wezen van Hotmail VS Google. Gebruik het nog steeds gezien je je domein emails kan blijven gebruiken. Heb sinds kort ook een nieuw domein waar ik email onder zou willen hebben. Maar vind het tegenwoordig overal te prijzig alleen maar voor wat email. Zoho ook, 10USD per user per maand.... En de goedkopere email providers zitten 9/10 keer nog op POP3 met her en der IMAP.
Anoniem: 426269
@batjes26 maart 2015 14:33
Hmmm, nou, maar voor degenen die het hebben. blijft het actief, dus moeten ze toch beide platforms onderhouden. Maar het zal voor een groot deel hetzelfde zijn.

Ja, het is echt balen dat ze het niet meer gratis doen voor kleine bedrijven met 10 gebruikers. Ze verdienden dan toch nog op de advertenties ook, van degenen die in webmail checken, zoals ik.

Maar Zoho is echt gratis hoor, t/m 10 gebruikers. Elke gebruiker 5GB. Geen ads.
Het is inderdaad erg jammer, maak er op een paar domeinen gebruik van. 5-10e p/m per gebruiker voor een beetje mail is teveel van het goede, maar heb momenteel de redundancy niet om het zelf te hosten.

Ah zal wat beter kijken, ging naar pricing en zag daar die van 25GB staan voor 10 p/m. Thanks voor de tip :)
Icewarp is e-mail software. Bij een vorige werkgever hadden we daar een mailserver van. Destijds hadden we een hele gunstige licentiedeal die niet te upgraden was naar recente versies, en zonder die licentiedeal vond ik de prijs/kwantiteit verhouding een beetje zoek. Een basis pop3/imap server met webmail, maar tegen prijzen alsof het een Exchange server is.
We moeten even onderscheid maken tussen de software en de dienst. Libre Office is vrije software en afgeleiden moeten dat dus ook zijn. In praktijk komt dat neer op dat de software gratis is.

De dienst kan echter best geld kosten. Met alleen de software ben je er immers nog niet. Er moet ook een server zijn waar deze software op draait, er moet toegangsbeheer zijn en ruimte om je bestanden op te slaan. Voor dat soort zaken kan geld gevraagd worden.
De broncode hoeft alleen beschikbaar te worden gesteld als deze weer wordt uitgebracht. Je mag best code herbruiken in een eigen project wat je verder niet beschikbaar stelt. Dus ook code gebruiken om een webversie te maken zolang je die code maar niet verspreid.
De broncode hoeft alleen beschikbaar te worden gesteld als deze weer wordt uitgebracht.
Wat betekent uitbrengen dan? Voor gebruikers beschikbaar maken als online dienst?
Je mag best code herbruiken in een eigen project wat je verder niet beschikbaar stelt.
De Lesser GPL staat dat toe als er een duidelijke scheiding is tussen bijvoorbeeld jouw product en een library. Dat zou hier zomaar eens niet het geval kunnen zijn.
Dus ook code gebruiken om een webversie te maken zolang je die code maar niet verspreid.
Dus je hoeft alleen je broncode te verspreiden als je je broncode verspreid?
Als je een eigen versie maakt van een GPL's programma en je gaat deze (al dan niet gecompileerd) verspreiden dan ben je verplicht de broncode onder GPL aan te bieden. Libreoffice is echter MPL, net wat anders:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mozilla_Public_License
Dat klopt maar in praktijk wordt de code vaak toch aangeboden.
Als je zelf aan zo'n programma werkt en je wil dat afgeleide werken hun broncode beschibkaar maken voor de gebruikers kun je het Affero GPL gebruiken, dat wordt onder andere veel gebruikt voor CMS'en.
Wellicht komt het als product gratis beschikbaar, maar gaan de ontwikkelaars het ook aanbieding als totaal product wat bij hun in de cloud draait, samen met andere diensten zoals cloud opslag.
Wellicht doen ze gewoon hetzelfde als wat ze nu al doen:
"Collabora, die op commerciële basis ondersteuning voor LibreOffice levert"
Office (Word, Excel en PPoint) is nu gratis online in een browser te gebruiken met volledige compatibiliteit met offline Office. Zie niet echt hoe dit iets kan gaan toevoegen.
Wat denk je van dat je dan geen Office licentie meer hoeft te betalen. Ik weet dat wij een minderheid zijn / bijzondere doelgroep hebben, maar bij onze klanten hebben bijvoorbeeld alleen projectmanagers, directie en administratie MS Office.
De rest moet af en toe wat kunnen tikken en bestanden kunnen openen, en hebben dan ook gewoon LibreOffice.
everything in the browser is de toekomst.
Denk je? Verwacht het maar niet. Op een gegeven moment wordt een browser zo bloated van functionaliteit dat het een OS wordt. Daarna krijg je een browser binnen de browser (om het maar even zo te noemen). Intel en AMD zien het natuurlijk wel zitten. Alles draait traag (of heeft veel minder functionaliteit) en men heeft dus een zwaardere processor nodig. Maar goed, vooralsnog hebben HTML, CSS en vooral het vol bugs/tegenstrijdigheden zittende Javascript nog een lange weg te gaan.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 26 maart 2015 08:30]

Verwacht het maar wel. Er is al jaren een enorme verschruing van lokale applicaties naar webapps. Een uitzondering zal straks nog in een echte taal geschreven worden.
Dat zou best kunnen, zolang ze maar de code opensource maken zodat je het zelf kan hosten als je wilt. Veel opensource cloud oplossingen hebben een dergelijk verdienmodel, dus ik zie het voor LibreOffice ook wel gebeuren. Hoop ik natuurlijk.
hopelijk niet, everything in the browser is duidelijk in de mode op dit moment, maar ik heb nog geen enkele browser app gezien die gelijkwaardig is aan een stand alone versie: trager, minder features,...
liever niet
Het zou me niet verbazen dat dit betalende software zou worden
Zou mij anders zeer verbazen als het betalende software wordt.

(Ik verwacht dat als het af is je kunt kiezen voor een betaalde hosted oplossing (via Collabora en/of Icewarp) waarbij je meteen cloud-opslag krijgt, danwel zelf hosten voor nop als FOSS software. Maar goed wie weet, misschien zijn er wel cloudproviders die zoveel verdienen aan je profiling dat ze je gaan betalen voor gebruik)
Misschien wel gratis maar dat je de aanbieder de rechten geeft om je documenten te gebruiken zoals hem/haar goeddunkt.
LibreOffice is open source. Het is alleen de vraag of het een betaalde module word, als dit al mogelijk zou zijn qua licenties.
MPL software mag je gewoon hergebruiken en vrijgeven zonder dat je de code weer beschikbaar moet maken zoals bij GPL. Waardoor dit proprietary software zou kunnen worden.
everything in the browser is de toekomst
Nee, het is momenteel een hype. Maar de performance van HTML is stiekem behoorlijk slecht, je hoeft niet veel te doen om je site megatraag te krijgen en dat zelfs zonder javascript. Daarnaast is CSS stiekem een vreselijke opmaaktaal. Het is volledig gebaseerd op het gebruik van tekstregels waardoor je trucjes moet uitvoeren voor veel ontwerpen (stickyfooter, geen dynamic 100% height, etc?). En dan zit je ook nog met alle verschillende render engines en client side instellingen.

Native precompiled applicaties zijn vele malen sneller. Simpele dingen zijn wel binnen een browser te maken, maar voor serieuze applicaties wil je er niet aan beginnen. Kan je je bijvoorbeeld Photoshop in de browser voorstellen? (Ja, er zullen vast zat online 'photoshops' zijn, maar wanneer je denkt dat die net zo krachtig en snel zijn als de echte zal je van een koude kermis thuiskomen)
Apps in browsers zie ik over het algemeen absoluut niet zitten. Ik zie namelijk de voordelen niet, maar nadelen zijn er wel. Het werkt gewoon net allemaal wat minder vloeiend. Dit gaat imo geen uitzondering worden.

Heel lang was het idee dat als een programma iets met internet moest doen (bankieren bijvoorbeeld) het meteen in-browser moest. Dat is natuurlijk onzin. Waarom zou het immers, in het geval het niet iets met internet doet, buiten de browser moeten? Mobiele telefoon apps, die allemaal buiten de browser werken maar toch met het web communiceren, zijn het beste bewijs voor mijn stelling.

De browser wordt op deze manier een soort mismaakte virtuele computer. Dan heb ik liever een echte vm

Bovendien nemen browsers op deze manier de rol van het OS over, en daar schieten we helemaal niks mee op.

[Reactie gewijzigd door juanita op 25 maart 2015 16:28]

Het werkt gewoon net allemaal wat minder vloeiend.
Dat is volgens mij enkel te wijten aan je internetverbinding. Inderdaad, als je browser constant moet communiceren met een server ergens in de cloud, dan kunnen er (belangrijke) latencies spelen. Als je anderzijds zelf een server hebt draaien op een lokaal netwerk (of je internetverbinding is supersnel, hetgeen de komende jaren alleen maar zal verbeteren), dan denk ik dat die latencies wel zullen meevallen.

Wat mij betreft: Libreoffice is het enige pakket dat ik nog absoluut nodig heb op kantoor - al de rest draait in de browser. Als ook dit weg zou vallen, dan is mijn kantoor-app werkelijk van overal te bedienen... Go Collabora/Icewarp :)
Ik heb een rete snelle pc op een 200/20 verbinding en ik merk toch vaak genoeg kleine haperingen en wachttijden bij openen/editten die ik toch zeker niet zo ervaar als ik hetzelfde doe op mijn pc.

Dit kan en zal ongetwijfeld nog beter worden, maar op dit moment is online document editting echt geen volledig alternatief voor powerusers.
Dat jij een "rete snelle pc op een 200/20 verbinding" hebt maakt natuurlijk niks uit, dat heeft namelijk te maken met de bandbreedte van je verbinding, terwijl de haperingen juist veroorzaakt worden door de latency van je verbinding. Hier kan jij als consument echter niks aan doen, aangezien het marketing technisch moeilijk te begrijpen is voor de gewone consument: "hogere getallen zijn toch juist beter dan lage getallen?!" , en providers hierom minder geneigd zijn om te verbeteren. En dit is natuurlijk ook nog zonder de geologische effect (afstand van de centrale voor xDSL) en gekozen medium van de provider; xDSL, Coax of glas, voor de latency.

Het voordeel van de cloud is voor mij dat apparaten steeds meer slechts een scherm en vorm input worden waar het rekenwerk dus op krachtigere servers kan plaatsvinden welke voor mij als consument niet rendabel genoeg zijn. Denk aan iets simpels als Excel waar berekeningen voor makkelijker geparalyseerd kunnen worden op een server. Op rekenkracht na, is er natuurlijk ook de makkelijke beschikbaarheid van je data en haar redundancy (hoeveel mensen maken nu een back-up).

Een mooie voorbode van hoe dingen in de cloud bijvoorbeeld kunnen gaan, vind ik het gebruik van Google Chrome met een gmail-account, zodra je met je gmail inlogt op een nog onbekende computer heb in een keer als je bookmarks etc. tot je beschikking; dat vind ik prachtig.
Anoniem: 404283
@moh.moh26 maart 2015 00:29
Zo prachtig vind ik het niet als Google al je browsergegevens in handen heeft, of Microsoft al je Excel bestanden en overheden het maar al te fijn vinden om daar lekker in rond te snuffelen. In de toekomst wil men waarschijnlijk naar een cloud waar je computer een thin client is en je hele hebben en houden in de cloud staat. Handig en makkelijk waarschijnlijk wel, maar ik pas toch.

En zeker voor nu wegen die enkele voordelen hier niet tegen op voor mij persoonlijk. Ik ga toch voor stand alone programma's zonder gebruik te maken van de cloud en lever met plezier een stukje gebruiksgemak in voor behoud van een stukje privacy. Het fijne aan deze online versie van libreoffice is waarschijnlijk wel dat je het op een eigen server kan draaien en je dus zelf meer de controle behoud wat er met je data gebeurt.
Voor veel webapps geldt dat ze voor power users minder goed zijn dan hun desktop-tegenhangers. Er zijn echter veel meer eenvoudige gebruikers dan power users. Als al die eenvoudige gebruikers overstappen op een webapp dan is het commercieel niet meer interessant om software voor de powerusers te maken. Gelukkig hebben we het hier over vrije software en ben je dus minder afhankelijk van dat soort commerciele overwegingen. Zolang er maar genoeg gebruikers zijn die willen helpen kan een applicatie is stand worden gehouden.
Het voordeel is dat je niet met updates zit, lekken enz. worden direct geïmplementeerd zodra bekend en opgelost.
Dit klinkt als meer dan welkom en fantastisch nieuws. Helemaal als dit ook opensource/geíntegreerd zou kunnen worden in andere (web) apps zoals ownCloud etc.
Dit kan al binnen ownCloud sinds versie 7 middels de "Documents"-app.
al is het nog wel erg basic het werkt goed.
Zoiets bestaat al, en dat is gebaseerd op http://webodf.org/
Anoniem: 16328
25 maart 2015 15:52
Waarschijnlijk moet er dan wel worden betaald. Op die manier verdwijnt het hele nut natuurlijk omdat Google en MS dezelfde functionaliteit gratis aanbieden. Op zich logisch van internetverkeer kosten nu eenmaal geld voor de online Office aanbieder. Advertenties wil niemand zien en al helemaal niet in een online Office suite.
Mogelijk worden de betalingen het zelfde of vergelijkbaar als bij google en microsoft: Ik kan mij voorstellen dat de internet service 'gratis' wordt, mits je gebruik maakt van een bepaalde opslag provider of zo.

Het betaal/verdien model kan dan worden dat deze versie van LibreOffice bij bedrijven op hun eigen cloud-servers kan gaan draaien en de installatie en configuratie daarvan zal dan betaald moeten worden.
Waarom zou er aan verdiend moeten worden? Er is genoeg software die gratis is, en dan gewoon echt GRATIS. Waarom zou LOO dat niet kunnen zijn?
Er zijn maar weinig dingen ECHT gratis. Stel je hebt een bedrijf, softwarepakket A heeft een licentie van 200 euro/seat maar stelt je in staat om 5% sneller te werken/meer te doen als softwarepakket B, dat gratis is. Dan is software pakket B uiteindelijk duurder. Op het moment dat je extra handelingen (hoe klein ze ook zijn, hoe kort ze ook duren) moet doen om met een gratis pakket te werken ten opzichte van een pakket waarvoor je een licentie moet betalen, dan is het al snel niet interessant meer. In een bedrijf gaat het maar om 1 ding; het kosten-baten plaatje, oftewel wat levert het op.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 26 maart 2015 08:59]

Ik had het over gratis als in dat je er niet voor betaalt, noch in geld, noch in privacy, noch in resources. Wat het je verder kost in manuren, dat ligt aan je mensen, daar kun je een applicatie niet op afrekenen.

Kijkend naar de gigantische hoeveelheid (al dan niet opensource) freeware voor allerlei OS'en...
Er zijn maar weinig dingen ECHT gratis
...dan is dat gewoon onzin. Of je beeld van het woord "weinig" is een beetje verdraaid.
Op een of andere manier zijn die browsers apps het niet voor mij. Ook met Google browser apps, het werkt wel maar het voelt toch altijd een beetje behelpen.
Ik snap wat je bedoelt. Vaak moet je eerst inloggen, duurt allemaal wat langer, minder functies, geen goede verkenner. Een installatie is soms toch makkelijker.
Idd, dat doe je maar 1x en in Citrix en thin client omgevingen 1x voor het gehele bedrijf. Cloud en browser apps klinken leuk, maar voegen vrijwel niets toe behalve geld in de pocket van bedrijven als Google en Microsoft.
Het zou mooi zijn als ze nu die nieuwe interface ook gebruiken voor de desktop versies net als oa brackets doet met het CEF framework.
In principe is er al een backend service voor GTK genaamd broadway welke GTK door kan sturen naar een browser interface.
https://www.youtube.com/watch?v=fr8eo4RlPw4
Dan zou je gewoon libreoffice kunnen draaien in een browser. :) denk ik.. het is allemaal erg experimenteel.

Maar er komen inderdaad steeds meer en meer applicaties met de basis NodeJS, en Chrome. En steeds meer applicaties geschreven in javascript daarbij.

Javascript gaat straks python nog beconcurreren. Met Ecmascript 6 krijgt het veel features die python en C# ook hebben zoals classes en dergelijke. Dat moest je eerst doen met prototypes.
En met de samenwerking van Google en Microsoft komt nu Typescript welke nog verder gaat.

Javascript is aan het evolueren. En heel rap de laatste tijd. Het kan nog eens een hele grote taal worden op alle gebieden. Het is geen simpele script taaltje meer.
Volgens mij bestaat dit al lang. Zowel als online service als dit zelf via een webapp beschikbaar stellen.

Rollapp is gewoon stabiel. Fernapp heb ik ruim een jaar geleden ooit eens geprobeerd. Toen was het behoorlijk buggy. Ik heb geen idee wat de status op dit moment is.

[Reactie gewijzigd door 26779 op 25 maart 2015 18:39]

LibreOffice kan dit zelf ook al (in beta). Daarnaast kan je LibreOffice headless als server draaien om voor bijv. geautomatiseerde conversie van bestanden.

https://wiki.documentfoun...reOffice_in_a_Web_Browser
https://www.youtube.com/watch?v=BUfYRBMVkMQ
Ik vind dat google libreoffice moet overnemen zodat het programma bekender wordt en een grotere concurrent van microsoft wordt.

Ik vind ook dat Microsoft te veel vraagt voor een programma om tekst te bewerken.
o_O ik mag hopen dat Google met hun tengels van Libreoffice afblijven. Hoewel het ze natuurlijk vrij staat om de source te pakken en via bijvoorbeeld een fork zelf verder te gaan met de code.
Deze al geprobeerd?
http://wps-community.org/

Werkt veel fijner dan Libreoffice.
Zo te zien is deze alleen voor linux
Nee, ook voor Windows. :)
van de faq: Q: Does Kingsoft office plan to support odf? ref
A: We're sorry, but we just don't have the team to support odf. This post has more information on that.

Dat gaat hem dan niet worden.
Dat is inderdaad erg jammer. Maar ik wou gewoon aangeven dat er ook nog een redelijk alternatief is. En het werkt erg lekker. Maar ODF support is wel een must. Ik ben het met jou daar helemaal eens.

Er zijn ook veel concept GUI voor LibreOffice gemaakt. Zoals deze:
https://linuxdreambox.wor...0/18/libreoffice-mockups/
http://andrex80.deviantar...-Mockup-Emotion-348295116

Ik zou ook graag zien dat LibreOffice toch ff wat cleaner wordt. Je kan zeggen wat je wilt maar het is ook een rare mening van een Linux liefhebber. De Ribbon van Microsoft is toch echt best goed bedacht. Ondanks alle negatieve commentaar van veel mensen. De efficiënte workflow is gewoon goed.

Ik bedoel Windows pakt ook veel items uit Linux. Waarom niet het Ribbon idee een beetje overnemen? Veel ideeën uit Android worden ook gejat. Maar hey, opensource is delen dus ik ben van mening dat iOS en WP dat mogen jatten.
Serieus? Google maakt maar lekker hun eigen editor. Google heeft nou niet echt een goede reputatie als het om open source gaat, ik moet er niet aan denken dat mijn documentformaat in handen van Google komt.
Ooh anyone else sensing some fancy new features for ownCloud? :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee