Het is Japanse wetenschappers gelukt om via microgolven 1,8 kilowatt aan elektrische energie draadloos over te brengen naar een ontvanger op 55 meter afstand. Ondanks de relatief kleine afstand, zou de technologie ooit zonnekracht uit de ruimte op aarde beschikbaar kunnen maken.
Een van de onderzoekers van JAXA, de Japanse ruimtevaartorganisatie, zegt op France24 dat het de eerste keer is dat het gelukt is om bijna twee kilowatt via microgolven naar een klein doel over zo'n lange afstand te verzenden. De ruimtevaartorganisatie werkt al jaren aan zogenoemde Space Solar Power Systems, omdat het opwekken van energie buiten de dampkring veel voordelen heeft ten opzichte van op het aardoppervlak. De satellieten met zonnepanelen moeten op ongeveer 36.000 kilometer van de aarde komen te staan.
Het rendement van zonnepanelen in de ruimte is veel hoger dan op aarde, maar wanneer er werkelijk praktische toepassingen van de technologie te verwachten zijn, is niet bekend. De woordvoerder houdt het op 'misschien 2040 of later'. De grootste uitdagingen zijn, naast het vervolmaken van de technologie, het bouwen van de structuren in de ruimte en hoe ze te onderhouden.
De Japanners werken al lang aan energieopwekking in de ruimte, mede omdat het land relatief weinig eigen hulpbronnen heeft om energie op te wekken en de weerstand tegen kerncentrales door de Fukushima-ramp is toegenomen.