GoPro Hero4 Black krijgt 240fps-optie voor 720p-beelden via firmware-update

De Hero4 Black- en Silver-camera's van GoPro krijgen via een firmware-update een aantal nieuwe mogelijkheden. De meest in het oog springende feature is een 720p-videomodus waarbij met een snelheid van 240 frames per seconde beelden zijn te schieten.

Volgens GoPro is de 240fps-modus bij een 720p-resolutie met name geschikt voor het maken van soepele slow-motion-beelden met het high-end-model in de Hero4-serie. Ook nieuw is een 60fps-modus met een resolutie van 2,7K. Deze videomodus zou met name geschikt zijn voor het vastleggen van cinematografische beelden.

Voor zowel de Hero4 Black als de Hero4 Silver komt met de nieuwe firmware-versies een time lapse-modus beschikbaar. Ook nieuw is een burst-modus voor het maken van foto's waarbij dertig foto's worden geschoten in een periode van 6 seconden. Met de eveneens nieuwe automatische rotatie-modus zullen de camerabeelden automatisch omgedraaid worden wanneer de camera op de kop wordt opgehangen.

Uitsluitend bij de Hero4 Silver ten slotte kan een gebruiker sleutelscènes aangeven op het touchscreen, zodat het latere montageproces vereenvoudigd kan worden. GoPro wil de nieuwe firmware volgende maand uitbrengen, maar noemt nog geen precieze datum.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-01-2015 • 10:46

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Ik vraag me af of deze update ook wat doet aan het probleem van schieten op 1080P @ 120FPS dat ontdekt werd door Dombowerphoto:
https://www.youtube.com/watch?v=1_kVMPxIXEY (specifieke uitleg van het probleem)

https://www.youtube.com/watch?v=UavofBGH2kM (zijn meest uitgebreide review van de Hero 4 Black)

Twee oudere videos over het probleem:
https://www.youtube.com/watch?v=49RUo93uTas
https://www.youtube.com/watch?v=7xtFGoz4XBM

Zeer korte samenvatting: Dombowerphoto had al een Hero 3 Black. De belangrijkste reden voor hem om te upgraden was om te kunnen filmen op 1080P @ 120FPS (in groothoekmodus). Echter, hij ontdekte dat de Hero 4 Black weliswaar zegt te filmen in 1080P, maar het beeld wordt dan veel onscherper (mogelijk door linedoubling) dan 1080P @ 60FPS (of 1080P @ 120FPS in "narrow" view).

[Reactie gewijzigd door UnderClock op 12 januari 2015 11:37]

Dit is precies de reden dat ik bij mijn 3Black blijf.

Iemand op het forum gaf een interessante en voor mij overtuigende verklaring over de oorzaak van het 120FPS issue en waarom het niet opgelost zal worden op de huidige 4B:

https://gathering.tweaker...message/43530988#43530988
Klopt, het filmen met een hoog aantal frames per seconde (hoger dan 60fps) is bagger op de GoPro's, om de volgende redenen

1. kortere sluitertijden moeten gebruiken bij hogere fps. Hierdoor is minder licht beschikbaar en moet de ISO omhoog. 2 maal de fps --> 2 keer zo snelle sluitertijd --> de helft van het licht.
2. niet alle pixels uitlezen bij hogere fps en lagere resoluties. Door pixelbinning en line skipping halen ze die hoge framerates, maar doordat ze daardoor maar een klein gedeelte van de pixels gebruiken missen ze nog meer licht en resolutie, wat ten koste gaat van de kwaliteit.

1 is een fundamenteel (natuurkundig) probleem, daar doe je niks aan, maar 2 kan je volledig verhelpen met een goede sensor en imageprocessor. De GoPro's zullen daarop tekort schieten, de sensor schijnt niks bijzonders te zijn (off the shelf smartphone/compact sensor) en de ISP is de Ambarella A9. Opzich een capabel ding, maar hij leest maar 700MP per seconde uit. In het beste geval zouden ze de gehele (12MP) sensor dus 60x per seconde uit kunnen lezen. Wil je dan 120 of 240 fps halen kan je dus respectievelijk maximaal 6MP en 3MP van de sensor gebruiken. En dit is nog in het beste geval, het zou namelijk kunnen dat de sensor dit ook niet aan kan of dat door warmte/batterij problemen de A9 toch niet zo hoog geklokt is.

Sony daar in tegen maakt hun eigen sensoren en imageprocessors, dus zijn kunnen dat beter op elkaar afstemmen. Sony heeft al aangegeven dat de Bionz X processor de 12MP Exmor R sensor volledig uitleest, maar onbekend is nog op hoeveel fps dat is.

Leuk feitje: In de gehele camera markt loopt er één fabrikant hevig vooruit op het gebied van sensorreadout en imageprocessing... Samsung! Ze kunnen hun 28MP BSI APS-C sensor (in de NX1) maar liefst 240 maal per seconde volledig met hun DRIMe V processor (ook uit de NX1) uitlezen (28MP = 6.5K Video). Dit zijn 6,7 Gigapixels per seconde (6700 MP/s), 9.6 maal zoveel als de Ambarella A9.
Ik wilde net exact deze forumpost van mij hier gaan neerzetten, maar dat is gewoon al gebeurd :+. Leuk te zien dat mijn uitleg gewaardeerd wordt! :)

Verder worden in de video's die waarnaar hierboven verwezen wordt de kwestie een beetje overtrokken. Ik durft namelijk te wedden dat de 1080p60 modus op de HERO4 Black minimaal even goed of zelfs beter is dan de 1080p60 modus HERO3(+) Black. Ja natuurlijk is is de 1080p120 modus minder goed, maar dat is dus die combinatie van die kortere sluitertijd (minder licht) en het niet volledig kunnen uitlezen van de sensor. Je moet hier eigenlijk 120fps footage met 120fps footage vergelijken, en niet de 60fps van de 3(+) met de 120fps van de 4. De 1080p120 footage van de HERO4 Black zal beter zijn de de 720p120 footage van de HERO3(+) Black. Ook zal de 60fps 2.7K footage van de HERO4 Black beter zijn dan de 60fps 1080p van de HERO3(+) Black.

De HERO4 Black is dus daadwerkelijk wel op alle vlakken beter dan de HERO3(+), alleen niet zoveel beter dat de 1080p120fps footage er pixel voor pixel even mooi uitziet als de 1080p60 footage. Hetzelfde zal gaan gelden voor 720p, de HERO4 Black zal op 720p240 niet zo mooie beelden schieten als de HERO3(+) Black in 720p120. Er is dus niet echt een 'probleem' en er is ook niks slechter, hij is alleen niet zoveel beter als veel mensen gehoopt of verwacht hadden.

In een toekomstige HERO5 zal waarschijnlijk een Ambarella H1 zitten, die op alle vlakken significant sneller is dan de A9 in de HERO4 Black. De H1 leest 2 Gigapixel per seconde (i.p.v. 700MP/s), kan dubbele framerates aan (2160p60, 1440p120, 1080p240, 720p480) en heeft een H.265 (HEVC) encoder die dezelfde framerates als de A9 aankan. In deze forumpost ga ik daar wat dieper op in.
Hoi!,

soms zorgt een slecht oplsag kaartje (MicroSD) voor slechte kwalieit. Het is daarom van belang om dan ook een goeie MicroSD kaart aan te schaffen, vooral de (officiele) kingston 32gb kaartjes doen het erg goed in deze hoge kwalieit.
Keer op keer slaagt De GoPro mij te verbazen met zowel de nieuwe hardware als de firmware updates. Elke nieuwe versie die uit komt is zo'n ontzettend grote update t.o.v. zijn voorganger en doet je 3 of 3+ al gewoon als verouderd aanvoelen. Hoewel er nu (een beetje) concurrentie aan het opkomen is voor de actioncams betwijfel ik toch sterk of ze kunnen afkomen met de kwaliteit en features die de Hero kan aanbieden..
Wat jij verbasen noemt, noem ik gewoon marketing. Men begint ergens mee wetende dat wat men nu aanbiedt al mogelijk is. zo lang de klant er niet specifiek om vraagt verkoop je het niet.
Die opties bied je dan langzaam aan om je klanten.

Neem bijv canon dsrl hardware, canon zelf biedt opties alleen aan via duurdere modellen. neem je magic lantern dan blijkt dat je canon dslr ineens een heleboel meer kan, raw video bijv en nog meer andere zaken.

De ene fabrikant kiest er voor die opties via duurdere modellen aante bieden, de andere gopro via updates. Voor mij is het gewoon onderdeel van goed doordachte marketing.

Je kan er ook vanuitgaan dat gopro al lang wist dat dit technisch mogelijk was toen ze dit op de markt zetten maar het toen gewoon niet aan wilde bieden.
Dat heeft niets met marketing te maken maar alles met schaalgrootte. Het is goedkoper om iets op grote schaal te produceren en nadien features te disablen dan voor ieder toestel apart hardware te maken. Denk maar aan cpu's, gpu's en en motoren van BMW of VAG.
Ik zie die Canon SLRs nog geen 4k opnemen (tenzij je in een ander prijssegment gaat kijken).
En op het moment dat je het water in wilt, heb je een ander probleem (zo ook met andere merken action-camera's).

GoPro is vooralsnog het enige merk action-camera die genoeg bied om in allerlei "extreme" sporten te gebruiken, klein/compact, relatief goede beeldkwaliteit, standaard onderwaterbehuizing (40m). Eigenlijk is het het enige merk wat telt in deze wereld.

Als het niet goed genoeg is wat GoPro nu bied, dan kun je min of meer zeggen dat je meer wilt dan dat techindustrie je kan bieden (en dat is eigenlijk altijd het geval).
Canon heeft al sinds 2013 de 1DC in het aanbod. Een 4K DSLR. Zelfs hun duurdere en professionele klasse (Cxxx serie) heeft geen 4K. Natuurlijk zijn die cameras uit de C serie geen alternatief voor echte extreme sports maar er worden wel vaker (Canon) DSLRs gebruikt als crash/action/compact-cam. (Uit het hoofd: 1DC werd voor elke car-scene gebruikt in Need for Speed.)
Dat klopt, daarentegen heb je echter geen optische lensstabilisatie en ziet die 4K (onscherp, verkleuring, noise, etc) er ruk uit. Maar ja, wèl 4K inderdaad. Het is maar wat je belangrijk vind, een scherp/egaal/rustig/waarheidsgetrouw beeld of 4K.
Ik vraag me toch echt af of je daadwerkelijk je statements terug ziet als je dit bekijkt (in 4k). Ik denk & vind het vooral meer snobbistisch geneuzel.

Nee, het is geen RED kwaliteit, maar het heeft dan ook geen RED prijs, maar wel een heel stuk praktischer en voor iedereen toegankelijk.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 12 januari 2015 21:21]

Ik moet zeggen dat ik best wat alternatieven heb gezien die qua specs precies hetzelfde zijn als de GoPro variant. Maar ook al zijn de specs exact hetzelfde, toch is de GoPro qua kwaliteit ongeëvenaard.
De 3 black edition is qua specs toch nog redelijk gelijk? (iig qua prijs :P)

120/240fps blijf leuk om mee te spelen, maar 400 euro 'om wat mee te spelen', vind ik iets te duur.
Heeft er iemand ervaringen met de Chinese GoPro kloons?

Er zijn een behoorlijk aantal te vinden die er exact zo uitzien, met wellicht iets mindere specs, vergelijkbare accessoires voor €50-100.

Is het alleen marketing dat de GoPro zo duur maakt, of is er veel kwalitatief verschil.

Het zou in mijn geval gaan om incidenteel gebruik tijdens vakanties, o.a. tijdens het duiken, dus onderwateropnamen in een beetje goede kwaliteit zou fijn zijn.

Of kan ik dan beter een GoPro 3 kopen als die in prijs dalen?
"Ook nieuw is een 60fps-modus met een resolutie van 2,7K. Deze videomodus zou met name geschikt zijn voor het vastleggen van cinematografische beelden."

Is 24fps niet juist bedoeld als 'cinematografische beelden'?
Het is niet de 60fps, maar de 2,7K die het tot 'cinematografische beelden' maakt. Als het de GoPro lukt om 60fps te halen dan moet 24fps iig kwa verwerking makkelijk kunnen.
Dit kan een iPhone 6 ook... http://www.apple.com/nl/iphone-6/cameras/

voor een cam zoals GoPro had ik wel verwacht dat dit minstens op 1080P had gekund.
Verschil is alleen dat de kwaliteit van deze camera vele malen beter is. Natuurlijk leuk dat jouw telefoon dat kan, maar ik doe het liever met de GoPro.

[Reactie gewijzigd door Luca op 12 januari 2015 11:21]

Die kan je niet zo makkelijk op je helm monteren en is niet waterdicht. Een Gopro daarentegen is daar veel beter mee.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 12 januari 2015 11:06]

niet zo gemakkelijk als een GoPro inderdaad, maar er zijn ook voor iPhone voldoende accessoires verkrijgbaar waarmee dit kan.

Maar het gaat meer om het idee, dat een smartphone dus ook al over deze feature beschikt.

Het is overigens wel een vette feature, maar ik had het op een GoPro al eerder verwacht.
Ja, zoals een selfiestick lmao.
Kijk even op http://www.optrix.com/ voor dergelijke accessoires.

Het maakt een iPhone 6 uiteraard niet zo cool en kwalitatief zo goed als een GoPro, maar het kan dus wel.
Dat was wel te verwachten. Tegenwoordig hebben ze voor alles iets uitgevonden, wel handig. En voor een prikkie via Chinezen sites koop je een iPhone hoesje voor een paar eurootjes.

Zelf ben ik niet echt een Apple fanaat, maar dat is terzijde :+
De iPhone 6 kan ook 240 fps niet in 1080p.
Heb je wel eens actie-opnamen met een GoPro gezien? Mij verbluft elke keer de kwaliteit, ook die van de foto's. Dat kun je in de verste verte niet met welke foon dan ook klaarkrijgen.
De foto's vallen mij juist erg tegen. Ze zeggen dat er in de GoPro 3 Silver een 10 megapixel sensor zit, maar als ik de foto's bekijk dan lijkt er effectief een 5 megapixel sensor in te zitten die het beeld via wat trukjes 'opvoert' naar 10 megapixel.
Ik heb zelf nog een oude compactcamera van Canon liggen waarvan de 7 Megapixel foto's er beter uitzien dan de 10 megapixel foto's van de Gopro.

Zijn er GoPro gebruikers die dit kunnen bevestigen? Of doe ik zelf weer eens iets fout?
Ik vind het vervelend om je droom te verpesten, maar alleen een nummertje als 1080p, 720p of zelfs 4K.. zegt absoluut niets over de kwaliteit, scherpte of contrast van de beelden. Mijn huis heeft drie etages, die van mijn vriend slechts twee.. dat maakt mijn huis niet mooier, luxueuzer of waardevoller.

[Reactie gewijzigd door MrEddy op 12 januari 2015 11:04]

Mooier is subjectief, duurder is objectief.

Overigens heb ik niet de illusie of droom dat Apple beter is, maar had ik meer verwacht dat GoPro hier al eerder over beschikte.
Je lijkt het punt volledig te missen. De kwaliteit van camera beelden wordt gedefinieerd door contrast, scherpte, kleurverhouding, lichtinval, etcetera, etcetera. Ook resolutie(1080P noemde jij) is een een aspect, maar zegt eigenlijk het minst over de beeld kwaliteit.

Ik noem je verder ook geen Apple fanboy, ik probeer je alleen duidelijk te maken dat het ontbreken van 1080p eigenlijk niets zegt over de beeldkwaliteit. Apple kan 4K beelden schieten met de nieuwste iPhone, en dan is het waarschijnlijk dat deze GoPro met 720p betere kwaliteit geeft.
Duurder is zeker objectief, een iPhone 6 is velen malen duurder. Of was dat niet waar je naar hintte?

Je moet stoppen met denken dat je kleine telefoontje beelden kan opnemen die te vergelijken zijn met echte camera's.
Waar staat dat ik denk dat een smartphone kwalitatief te vergelijken is met een dedicated videocamera?

Overigens heb ik niet de illusie of droom dat Apple beter is, maar had ik meer verwacht dat GoPro hier al eerder over beschikte.

En met die 'hier' heb ik het over de feature 240 fps @ 720p.
Ik quote je eerste post even:

"Dit kan een iPhone 6 ook... "

'Dit' refereert naar een functie van een echte camera. De iPhone 6 mag duidelijk zijn wat dat is.

Daarnaast bedoelt MrEddy dat je maar eens met beide camera's hetzelfde moet gaan filmen, dan op je tv afspelen. Daarna hoor ik je wel weer.
Alleen zolang je het vergelijkt met andere telefooncamera's. Zodra je het met een dedicated videocamera vergelijkt laat ook de iphone het snel afweten.
Ik ben aanwezig geweest bij het filmen van een stukje voor de show Conan, in LA. Hierbij werd een auto uitgerust met 8 GoPro Hero modellen. Probeer je echt te claimen dat we dat stukje net zo goed hadden kunnen schieten met iPhone 6 camera's?

Als je het over dit soort camera's hebt speelt er namelijk veel meer mee, waaronder schrokbestendigheid en bevestigingsopties.
Vette toevoeging aan een al geweldige gadget!
Wel echt heel vet. Je kunt natuurlijk al langer slow motion beelden maken, maar slow motion van hogere fps opnames is zoo veel beter :)
Ik bezit zelf een GoPro en ben er erg blij mee, toch zie ik een hoop Youtube filmpjes waarin men een Contour aan de zijkant van hun helm hebben gemount. Ondanks dat de Hero echt niet groot is denk ik dat men de Contour daar mount omdat de 'footprint' van de Contour een stuk minder uitsteekt dan die van de GoPro op die plek. Of niet?

Note: Ik weet dat je een GoPro met een NVG aan de voorkant kan mounten, maar daar gaat het even niet om.
Vanwege de vorm kan een actiecam zoals de Contour (maar ook Sony Action Cam en nog een aantal anderen) het beste aan de zijkant gemonteerd worden inderdaad.
Vind het vreemd dat men dan toch voor de Contour kiest ondanks de mindere specs en resultaten..
Ik zie al een hoop geweldige potentiele slow-motion filmpjes aankomen. Dit is mooi voor op wintersport. De hero 4 is echt een prima camera.
Offtopic: Ik vind de Hero 4 black voor de normale consument qua specs toch wat te overdreven. Voor minder geld koop je gewoon Hero 3+ black en heb je prima specs.

Ontopic: Wel tof voor iemand die veel met slowmotion beelden werkt, 240 fps ..! :9~

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee