Microsoft laat gebruikers contextueel zoeken op internet in Word Online

Microsoft heeft Insights for Office aangekondigd: een zoekdienst op basis van Bing die in eerste instantie in Office Word Online zal verschijnen. De dienst werkt op basis van de context van documenten om gebruikers een relevant resultaat voor te schotelen.

Microsoft noemt Insights for Office een 'intelligente zoekervaring' en gebruikers van Word Online hoeven niets te doen om hier over te beschikken: het softwarebedrijf rolt deze automatisch in de komende dagen uit. Voorlopig is de dienst alleen in de Engelse taal beschikbaar. Gebruikers kunnen een zoekterm in het daarvoor bestemde venster in de Ribbon-balk invoeren of een deel van een tekst selecteren en na een rechtermuisklik voor 'Insights' kiezen.

Volgens Microsoft zorgt Bing voor resultaten op basis van de context van documenten, een mogelijkheid waar de zoekmachine over zou kunnen beschikken dankzij Microsofts onderzoeken naar machinaal leren. Het concern geeft als voorbeeld dat Insights de gebruiker informatie over de president geeft bij een zoekactie naar 'Lincoln', als uit de tekst blijkt dat de gebruiker hier over schrijft, en niet over de film, het automerk of de stad. Resultaten worden naast documenten weergegeven en de informatie komt onder andere van Wikipedia, Snapshot en Bing Image Search.

Microsoft Insights Office Online

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-12-2014 • 18:44

25

Reacties (25)

25
25
8
0
0
10
Wijzig sortering
Op zich kan dit best een mooie toevoeging zijn, vraag me wel af wat het resultaat is als je een erg groot document met verschillende onderwerpen hebt.
Detectie van onderwerp per korte tekstfragmenten/zinnen en de verandering ervan is reeds goed mogelijk. Ik kan me voorstellen dat dit in de combinatie met de cursorpositie wordt gebruikt voor automatische disambiguatie.
Waarschijnlijk wordt er alleen gekeken naar de zin of alinea waar je het te zoeken woord uit selecteert. En bij de zin 'The President was riding in his old Lincoln' zal het waarschijnlijk alsnog fout gaan.

[Reactie gewijzigd door Kalief op 22 juli 2024 19:55]

Dat klinkt als een handige toevoeging. Wel jammer dat het (in eerste instantie) alleen voor Word Online beschikbaar is, het zou wel mooi zijn in de gewone versie van Word. Zal dit alleen werken met Word Online in het Engels, of zijn de resultaten gewoon in het Engels, ongeacht de taal waar Word Online in staat?
Kwam dit van de week al tegen en was verrast dat ik het nooit eerder had gezien, weet nu waarom.

Het werkte ook redelijk in het Nederlands, de documenttaal was Nederlands. De interface was wel Engels en de optimalisatie zal wat minder zijn...
Het komt ook wel naar de desktop versie van Office op den duur maar in de nieuwe "Cloud First" strategie past dit natuurlijk prima.

Het zou mij overigens niets verbazen als we over 5 jaar alleen nog maar een web versie hebben en het verschil niet zullen merken.
Ooh ik dacht dat het zoeken in het document eindelijk zoals in online zoekmachines rondom uw zoekterm zou zoeken.

Dus ik typ en fout en hij zoek het toch, of ik zoek waar het gaat over rennen, maar ook lopen en sprinten wordt gezocht?
Zou ook vaak handig zijn!
Daar had ik ook op gehoopt, ja. Dit is niet echt een enorme toevoeging. Je krijgt wat informatie te zien over waar je over schrijft. Er bestonden al plug-ins voor Wikipedia en Bing in Office. Het enige verschil is dat je nu niet meer zelf de term in hoeft te typen om wat extra informatie te vinden.

Ik vind het verder ook nogal nutteloos (in de meeste gevallen) omdat ik liever gewoon m'n browser gebruik om informatie op te zoeken ipv zo'n kleine zijbalk.
Ik ben zeer tevreden met Bing. Of ik nu zoek voor mijn technische hbo opleiding of huis tuin en keuken de resultaten zijn net zo goed als Google.
Mwa, voor echt Nederlandse zoekopdrachten loopt Bing nog flink achter hoor. Internationaal gaat het redelijk op met Google..
Internationaal "redelijk" op met Google? Voor mij werkt Bing absoluut beter dan Google, maar het ligt er denk ik ook aan welke zoekmachine je meer gebruikt. Ik ben zelf ontwikkelaar en vind met Bing relevantere resultaten dan met Google.
Misschien hangt het ook af welke onderwerpen je op zoekt. Geen idee. Ik vind met Google meer relevante informatie op mijn zoekopdrachten.
Ben ik de enige die "World online" las?
Anoniem: 175233 @Xantios11 december 2014 10:32
Je bent in ieder geval de enige die het nodig vond dat ook aan de hele wereld kenbaar te maken... |:(
Verkeerde been uit bed gestapt joh?
Ik ben eerder geen bing gebruiker - ik weet dat men indertijd filterde op Linux, en Openoffice - een bedrijf dat dat doet - krijgt mij niet als klant - en daarmee is de kous af. Ik vergeef hen die censuur nooit of te nimmer.
Dus je kiest google, welke gewoon zelf ook de zoek resultaten beinvloed. Als je je argument dan echt doorvoert is dus ook google geen optie meer voor je. Google zal ook proberen om je google docs, chrome en gmail door je strot te duwen. Lees voor de gein de EULA van google maar eens goed en dan zal je ook niet blij worden.
Zolang we gebruik maken van 'gratis' tools, zullen we op een of andere manier gemanipuleerd, gebruikt of zelfs gecensureerd worden. Het is een feit dat een commerciele organisatie zijn eigen doelen en producten beschermt of op de voorgrond plaatst. Het is niet prettig, maar wel begrijpelijk. Het is en blijft een commerciele organisatie.
Nergens zegt hij dat hij dan maar voor Google kiest, noch dat het niet begrijpelijk is dat MS zoiets doet.

Ik vind het wel een dapper statement, al interesseert het mij persoonlijk niet veel. Ik ben blij met Google en vind Office nog steeds enorm superieur t.o.v. de alternatieven. Die gebruik ik dus ook gewoon. Maar als het je interesseert en je bent wat idealistisch kun je best OO en DuckDuckGo gebruiken natuurlijk.
Daar hoef je niet perse idealistisch voor te zijn hoor.
Als je b.v. Elenmentary OS op de (6 jaar oude) laptop van je moeder/broertje/zusje/etc... installeerd zijn de standaard zoekmachine in Firefox DuckDuckGo en het standaard office pakket bestaat uit Libre Office (branche van OO).

Ubuntu heeft ook Libre office standaard mee geleverd.
En er zijn vast nog wel enkele andere distro's te vinden.

Ontopic:
Klinkt handig... kun je het ook uitzetten?!
Als in Microsoft leest niet direct mee over een onderwerk wat ik vers aan het tikken ben?!
Daar is in de online versie wellicht geen mogelijkheid voor natuurlijk maar mocht het naar de offline/desktop versie komen zou ik het wel prettig vinden als die optie erin zit.
Of het kiezen van een andere search engine (zie ik ook niet zo 123 gebeuren maar zou zeker wel prettig zijn.)
Anoniem: 234453 11 december 2014 08:02
Laat het maar geen tweede Clippy worden... "Ik zie dat je het woord 'Mercedes' typt, dus laat ik je alvast bestoken met een hoop zoekresultaten (en ads...) voor alles wat met auto's te maken heeft. Nee dank je feestelijk. Niets is ergerlijker dan een tekst typen terwijl de computer meeleest en je "probeert te helpen". Ik krijg het al op mijn heupen van een simpele spellingchecker, laat staan dat ik wil dat de context van mijn tekst ook nog eens gescand wordt.

Het is trouwens niet echt nieuw. Er bestaan al jaren programma's en plug-ins waarmee je via een rechtermuisklik of via een andere hotkey een geselecteerd woord kunt opzoeken in tal van woordenboeken, encyclopedieën en online zoekmachines. Programma's als Babylon (niet meer aan te raden, helaas - is geëvolueerd tot spyware) of het onovertroffen GoldenDict (GNU GPL licensie) doen dat bovendien vanuit om het even welk programma, dus niet alleen vanuit Word.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 234453 op 22 juli 2024 19:55]

*zucht*
Als je nou gewoon het artikel leest, dan zie je dat je zelf de zoek opdracht start:
Gebruikers kunnen eenzoektermm in het daarvoor bestemde venster in de Ribbon-balk invoeren of een deel van een tekst selecteren en na een rechtermuisklik voor 'Insights' kiezen.
Hij gaat dus niet zelf op alles wat je doet scannen... hij doet dat alleen nadat je door expliciet opdracht tot gegeven hebt.

En ja, dit is wél nieuw. Een woord opzoeken in een woordenboek zit ook al jaren in Office. Probleem daarbij is dat het woord opzichzelf vaak teveel resultaten oplevert. Zoals het voorbeeld: Lincoln kan zowel op de President, als op de auto, film of stad slaan. Doordat de search nu niet alleen naar het woord zoekt, maar ook de tekst er om heen gebruikt om de context waarin dat woord gebruikt wordt te bepalen, kun je bepaalde resultaten filteren. Doordat je termen als 'president' en 'Abraham' er direct omheen ziet staan, kun je bijvoorbeeld bepalen dat het vermoedelijk niet om de auto of de stad gaat, maar om de president of de film. Daarmee kun je de zoekresultaten nauwkeuriger maken. En dat is dus wel degelijk nieuw!
Wat gaat onze Nina Brink van de naamgeving vinden? :P
Ik probeer dit nu uit maar ik krijg dit niet te zien. Zie alleen maar geen resultaat gevonden ook met Abraham Lincoln .
Jeetje; ik las World Online. Ik dacht even dat Nina Brink weer haar kop zou laten zien..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.