Tweakers Podcast #373 - Android-upgrades, AI-dokters en dunne telefoons

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke, Jurian Ubachs en Dennis de Vries over de Samsung Galaxy S25 Edge, Summer Game Fest, AI-overzichten in Google, een AI-model voor artsen en de Android 16-aankondiging.

0:00 Intro
0:19 Opening
1:43 .post
21:00 De Edge-case voor dunne telefoons
33:47 Summer Game Fest slaan we over
44:36 De toekomst van zoeken op internet
53:09 Een AI-dienst voor artsen
1:04:51 Android 16 is een grote én kleine upgrade
1:17:17 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-05-2025 • 06:00

19

Reacties (19)

19
19
5
2
0
14
Wijzig sortering
Een Suno liedje, nog niet zo vet als jullie eerste hit:
https://suno.com/s/6tsetyXzHZGlkbA3

De jonge Wout-troepers
https://suno.com/s/KChMbFyTRh3FYLN4

Gewoon de trafo en batterijen onder de grond.

[Reactie gewijzigd door djwice op 15 mei 2025 07:33]

BiG-GuY Moderator Wonen & Mobiliteit 15 mei 2025 08:29
Alle (consumenten) internetverbindingen hebben een vorm van overboeking.
  • XGS-PON kan op het glas deel tot 1:256 overboekt worden
  • GPON kan op het glas deel tot 1:128 overboekt worden
  • AON kan op het glas deel niet overboekt worden
Dit betekend dat er met XGS-PON in theorie 256 adressen aangesloten kunnen worden op 1x 10Gbps in het verdeelpunt van de provider. De max is enkel op korte afstanden haalbaar, dus over het algemeen is de split lager, had online gevonden dat KPN XGS-PON in principe tot 64 doet.

Hier hebben we het dan enkel gehad over de overboeking op het fysieke deel van het verdeelpunt naar de woning.

Je kan ook op switch niveau overboeken, als de switch bijvoorbeeld 2x 10Gbps uplink heeft en dan 48x 10Gbps voor XGS-PON connecties...

Kan helaas geen publieke informatie vinden over hoe ver de providers het splitsen op welk niveau.

Bij zakelijke internetverbindingen wordt het expliciet gespecificeerd. De meeste echt zakelijke glasvezel boeren hanteren max 1:5 overboeking en zelfs 1:1 overboeking.

Een 100/100Mbps 1:5 overboeking zakelijke lijn zit alleen al snel op €300-400 per maand, vanwege die lage overboeking.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 15 mei 2025 08:34]

Alle (consumenten) internetverbindingen hebben een vorm van overboeking.
Het lijkt me ook een behoorlijke verspilling van middelen om infrastructuur aan te leggen die voldoende is als alle klanten tegelijkertijd hun maximale bandbreedte gebruiken. Dat @WoutF denkt dat overboeking niet meer gebeurt laat wel zien dat er niet echt een probleem is.

Grappig is dat het onderwerp daarna het stroomnet werd. Daar is overboeking een stuk lastiger. Als je 10 klanten hebt die met 1Gbit willen downloaden, maar je hebt een overboeking van 1:5, dan krijgen alle klanten 200mbit (gemiddeld). Dat is jammer, maar geen drama. Als je 10 klanten hebt die ieder een 32A aansluiting hebben, kun je ze niet een lagere stroom geven, of een lagere spanning/frequentie. Daarom worden er nu met bedrijven afspraken gemaakt dat ze wel toegang tot het stroomnet krijgen, zolang ze tijdens de piekmomenten minder stroom afnemen. Op die manier krijg je een soort overboeking en een soort TDM. Dit noemen ze een capaciteitsbeperkingscontract.
Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke, Jurian Ubachs en Dennis de Vries over de Samsung Galaxy S25 Edge, Summer Game Fest, AI-overzichten in Google, een AI-model voor artsen en de Android 16-aankondiging.
Als Jurian er dubbel in zit, sla ik deze even over.
Nou ja, als hij voor 2 praat, mag hij toch ook best 2x genoemd worden?
Ik ook. 1x ok, maar 2x.. niet te doen ;)
Dat is de verwijzing naar de glitch in het time continuem. Duidelijk zichtbaar in de video waar iets als nrocinu a m'I gecorrigeerd wordt door de realiteit.
Van mij krijgen jullie kudos dat jullie geen app hebben. Ik wordt juist moe hoe bedrijven apps pushen. Zeker kan native voordelen hebben (op desktop heb ik juist de voorkeur eraan), maar het issue op telefoon is dat veel bedrijven dit doen omdat een app meer kan tracken dan een website.

Wat betreft die vrouwenjeans. De reden is de vorm. Te grote zakken, en te volle zakken, maken dat de vorm minder strak past en dat er bobbels kunnen komen die het figuur onderbreken. Het is een vorm over functie kwestie, letterlijk. Voor mannen maakt het men minder uit, dus die krijgen nuttige zakken. gelukkig is het steeds beter maar wel vooral in het duurdere segment. Levi heeft sinds een paar jaar bijv. vaak volwaardige zakken op de vrouwenbroeken.

Wat betreft die Samsung met te strakke behuizing om de accu. Dite accu was daarvoor ook al een probleem. Echter waren de versies daarvoor met vervangbare batterij en nadat de batterij opzette vloog het klepje eraf en verving men de batterij waardoor het niet tot ontploffen kwam. Heb het bij aardig wat Samsungs gezien. Ben mede daardoor geen fan van Samsung.

Over die Pixel updates. Nog leuker wordt het als je bedenkt dat Pixels relatief vaak geflashed worden omdat ze daar geschikter voor zijn dan de meeste andere aparaten. Daarmee bedoel ik niet dat de rest niet flashbaar is, maar de rest heeft wel meer limieten wat een custom rom kan. Daarom ook dat sommige roms, zoals GrapheneOS, enkel voor Pixels gemaakt wordrn. Het marktaandeel dat Google's Android draait is dus nóg kleiner.

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 15 mei 2025 09:15]

Een belangrijk punt wat jullie vergeten over de Android aankondiging met Live Activities is het developer standpunt. Nu dit beschikbaar komt op Android komt er waarschijnlijk een standaard beschikbaar om Live Activities te bouwen voor alle smaakjes Android (vanaf Android 16 natuurlijk). Dit maakt het de moeite waard om in een Android app te implementeren. Alleen de 'custom' live activity variatie van Samsung implementeren raakt een stuk minder mensen dan alle Android gebruikers.
Ik werk voor een bedrijf wat een pil en medicatiewekker maakt; en daar gaan live activities veel verschil maken!
Vanuit mijn werk heb ik regelmatig overleg met de Nutsbedrijven en denk ik redelijk te weten welke struggle zij hebben om hun net te upgraden om de energietransitie bij te houden.

De middenspanningsstations (trafohuisjes in de volksmond) staan afhankelijk van het aantal aansluitingen en de maximale kabellengte verdeeld met een straal van 100 tot 200 meter door de wijk / plaats / stad.
Door de energietransitie kunnen er minder aansluitingen op een station doordat het benodigde vermogen per aansluiting hoger is. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen en te zorgen voor een stabiel genoeg net moeten er vele stations vervangen worden of vergroot. Op de bestaande locaties is daar niet altijd ruimte voor beschikbaar, wat betekent dat er binnen een beperkte afstand van het bestaande middenspanningsstation een locatie moet worden gezocht om een of meerdere nieuwe bij te plaatsen. Het zoekgebied voor deze nieuwe stations wordt beperkt door de maximale kabellengte (200m), hierdoor is het soms noodzakelijk een locatie te kiezen waar niet iedereen blij van wordt.
De argumenten die aangehaald worden waarom een app niet te doen is ronduit belachelijk.

Zoals je zelf al zegt, werkt de website perfect op mobiel. Heel veel apps tegenwoordig zijn puur een wrapper rond om een website. Zelfs apps als spotify en discord. Maar ook slack, teams, etc. Ik denk dat jullie wat devs hebben zitten die voet bij stuk houden en weigeren zo iets te gebruiken.

Prima, maar vrijwel elke app die niks speciaals doet met het os (zoals bluetooth lezen etc etc), is een web app zonder address balk. Ja je kan een shortcut maken, en ja dat is de beste oplossing, maar niet een oplossing die een gemiddeld persoon gebruikt. Je kan zelfs met vibe coding prima een wrapper maken met tweakers.net als url. Gebruik dat als basis, kost een fatsoenlijke developer een week om op te zetten. Je hebt er nauwlijks onderhoud aan en het bevat vanaf het begin tot het einde alle functionaliteit van de site.

Jullie raken de jongere generatie kwijt @ tweakers, die willen niet "het internet" op gaan, en ondanks dat elke andere app die ze gebruiken ook "het internet" is. Ze zien iets wat je moet intikken in een address balk as not done. Over 30 jaar zijn de gebruikers weg, omdat die simpelweg uitgetweakert zijn, en de jongere hebben het nooit begrepen.

Dan word er nog aangehaald "wat voor app moet het dan zijn, nieuws, of pricewatch". Jullie hebben nu toch ook alles onder tweakers.net staan? je hebt toch geen losse site voor de pricewatch, of forums? Hou op met apps zien als iets uit 2009 waar je volledig opnieuw iets voor moet ontwikkelen en luister vooral naar @arnoudwokke die dit beter weet te verworden, en minder snel oppakt als aanvallend, t.o.v. mensen die dit vragen op de site
I gebruik Hermit — Lite Apps Browser om van websites een app te maken.
1 app voor al mijn sites ipv dedicated apps. NOS, Tweakers, Politico, Omroep Brabant.
Zit ook een add blocker in. Sorry Tweakers.
Even over die AI dokters en diagnoses.

Een nadeel van een model met razendsnel toegang tot alle info in pubmed is dat je wellicht een overdosis aan diagnoses krijgt die "matchen". Ik werk in de chemie en als wij een analyse uitvoeren op een onbekende stof, dan laat ik het ook alleen matchen tegen de database categorie waar het waarschijnlijk onder valt, anders krijg ik teveel resultaten met een 95% match en weet ik eigenlijk nog niks.

Het is daarom belangrijk dat deze medische tool niet alleen diagnoses stelt, maar ook aanwijzigingen geeft over missende informatie om het zoekresultaat beter te laten passen.

Dit is trouwens wel echt de toekomst, er is gewoon niet genoeg budget in de zorg om de komende periode van vergrijzing allemaal persoonlijk te behandelen door een mens.
Een ziekenhuis van de toekomst ziet er voor mij alsvolgt uit.
Gesprek met dokter "Chat".
Voorstel tot extra diagnoses, geautomatiseerd bloedprikken, urinetest inleveren, etc.
Dit automiseren (ook de test analyse door dokter "Chat") totdat we genoeg info op tafel ligt voor de menselijke arts om de hypothese van de bot te verifiëren.

Alle basis zorg diagnose zou zo moeten, dan hou je personeel over voor het echte werk.
Ik wil even inhaken op het energie-transitieprobleem. Als niet-expert, maar hobbyist met naar eigen zeggen wel wat kennis van stroom, vraag ik me heel erg af of een paar midden- tot laagspanningshuisjes nu echt het verschil maken. Die dingen kosten denk ik best veel geld en hier waar ik woon, in een klein dorp in Friesland, hebben we wel iets hoge spanning, maar onze 18 panelen hebben volgens mij nog nooit afgeschakeld door teveel spanning (250V+). En er zijn recent wel een paar grote zonneparken van 20 MW+ aangelegd. Terwijl wij als consument het probleem zouden zijn.

En ik zou graag wat willen doen aan de "over"-belasting (zoals handelen op de onbalansmarkt voor consumenten met apertuur, laden, koken, etc. - niet de dynamische prijzen, maar nog volatieler). Maar zolang er geen duidelijk verhaal komt over hoe wij dit probleem op kunnen lossen, maar alleen als landelijk, globaal probleem wordt aangesproken, weet ik ook niet wat nu eigenlijk het probleem is en hoe ik dit veroorzaak of oplossen kan. Kortom, ik denk dat het vooral een polderen-, communicatie- en financiëel probleem is. Want Liander en Tennet hebben lang niet veel gedaan, maar wel geld gekregen, en nu ineens moet er wat gebeuren en zijn ze in paniek, terwijl de hoge baas wel een grote zak geld heeft gekregen voor vrij weinig.

Als wij nu eens gestimuleerd werden door negatieve prijzen op overaanbod momenten en minder hoge kosten voor een 3x50 of meer aansluiting, kan ik best heel wat stroom verbruiken als dat moet voor semi-nuttige dingen, want als de dynamische prijzen nu negatief zijn, gaan de panelen uit en de auto aan en mijn 3x25 is vol met bijvoorbeeld de oven voor koken. Maar ik kan ook best mijn airco aanzetten als ik meer beschikbaar zou hebben, mijn huis in. Maar zolang het verschil tussen 3x25 en 3x35 €455 en €1.871 is, ga ik dat niet terug verdienen en gebruik ik langer stroom dan had gehoeven en minder op de aanbod pieken.

Overigens denk ik ook dat we misschien, als het echt op wijkniveau zou zitten, dan misschien ook moeten zeggen dat 240V het nieuwe normaal kan zijn, kunnen veel apparaten toch wel aan en dan zou je ook de onder-grens hetzelfde kunnen houden voor meer marges. Kan iedereen een klein beetje meer gebruiken zonder enorme aanpassingen, want langetermijn lijkt het me misschien wel dat iedereen 500V+ naar de meterkast krijgt en daar een trafo naar 230/240V kan, waarschijnlijk wel met de zelfde kabels, maar dubbel de capaciteit, kost alleen veel in travo kosten. Maar het zal vast niet zo makkelijk zijn als ik denk, maar communicatie mag wel beter naar consumenten die er bovengemiddeld verstand van hebben en graag meer inzicht hierin willen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn