Tweakers Podcast #370 - Bigtechboetes, smartphonelabels en nep-5090's

Deze week praten Arnoud Wokke, Jurian Ubachs, Jelle Stuip en Friso Weijers over de komende energielabels voor smartphones, de duurste laptops die er zijn, de plotselinge release van de Elder Scrolls Oblivion-remake, de DMA-boetes voor Meta en Apple en midrange-telefoons.

0:00 Intro
0:19 Opening
2:14 .post
16:40 Smartphones krijgen energielabels
26:59 De duurste laptops
37:59 Jur wordt blij van Elder Scrolls-remake
46:45 Meta en Apple krijgen DMA-boetes, en nu?
57:25 Midrange-telefoons zijn beter dan ooit
1:15:19 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

24-04-2025 • 06:00

14

Reacties (14)

14
14
4
0
0
10
Wijzig sortering
Voor iedereen die het zich afvraagt:
  • Er zijn 22 games in de hoofdserie van Call of Duty
  • er zijn 9 uitbreidingen en spin offs
Bron: Wikipedia: Call of Duty (computerspelserie)
Vrijwel alles wat in Oblivion mogelijk was, was ook al mogelijk in Morrowind. Dus zo nieuw was dat niet. Morrowind had ook een "open" wereld of in ieder geval de illusie daarvan die snel werd onderbroken als de game weer eens crashte bij het inladen van een nieuwe chunk. (Ook de game waar ik een dwangneurose F5 quicksave heb ontwikkeld)

Waar oblivion als ik even heel erg hard terugdenk mij op wegblies was volgens mij de physics engine. Ik kan me herinneren dat ik enige tijd in de begin cel heb rondgebracht zwaaiend met de kettingen en schedel die daar ligt omdat ik daar zo van onder de indruk was. En er achter kwam dat een videokaart toch wel belangrijk is. Ik had destijds nog een FX5200 en elke keer als ik Oblivion opstarte hoorde je een kleine schreeuw om hulp uit de pc kast komen.
Oblivion zag er mooi uit, maar het was wel een teleurstelling voor mij ten opzichte van Morrowind.
De grootste zwakte vond ik vooral de manier hoe de wereld met je mee levende en hoe de game met loot omging. Als je sterker wordt werden je vijanden ook sterker. Maar ook een bepaalde perfectie zodat als je punten in secondaire dingen steekt je door te levelen zwakker wordt. En dan vind je eindelijk opeens een glass sword in een grot!!! En dan loop je naar buiten en draagt elke bedelaar opeens full glass armor.


In morrowind waren npc levels fixed en loot bewust op plekken geplaatst. Beetje “ouderwets” misschien, maar het werkte een stuk beter. En het is ook niet onrealistisch. En ook leuker, want in Morrowind kon je al gelijk naar high level gebieden ver in de verhaallijn, maar je zou worden weggevaagd. Dus in tegenstelling tot Morrowind wil je ook sterker worden.

In Skyrim werd het een beetje als Onlivion, maar is het allemaal een stuk gebalanceerde waardoor het in die game het me minder stoorde. Het was i.i.g. wel op dat vlak een vooruitgang tov Oblivion.
Helemaal mee eens. Er was maar 1 setje daedric armor in Morrowind (excl pauldrons, want die kwamen pas in Mournhold) (setje van my boy Divayth Fyr niet meegerekend, want dan kreeg je zo'n leuk melding met "kijk nou wat je hebt gedaan met je domme kop, dit was dus een essential NPC, have fun met de rest van de main story want die is nu kapoet. Tenzij je al voorbij dat stuk was en dan was Fyr fair game.
Wat voor mij het tegen houdt om te overstappen naar een mid range Android is het feit dat ik nu bij Apple zit en al m’n eerder gekochte apps opnieuw zou moeten kopen… daar zouden ze vanuit de EU eens wat mee moeten doen :-)
Dus als ik een Xbox heb met een aantal spellen, en ik wil overstappen naar een Playstation, dan zouden alle spellen ook mee over moeten kunnen?
Als ik vervolgens mijn Xbox niet meer zou gebruiken, ja, dat zou wel top zijn!
3rd party app zoals Steam op een Xbox en Playstation zou zoiets kunnen oplossen.
De oorspronkelijke TES games waren ook baanbrekend. De eerste, The Elder Scrolls Chapter One: The Arena was bijvoorbeeld zo'n beetje de uitvinder van openworld games. Het was bedoeld als medieval-style gladiator game, maar de devs gingen een beetje los in de ruimtes tussen de Arenas waardoor het uitgroeide tot een openworld RPG. Het uiteindelijke spel was verder ook zeer geinspireert op een digitale D&D, waar je een verhaal in gelijd wordt maar kan zeggen "fuck it, ik ga wat anders doen". Dat is ook waarom de main story relatief kort is, maar er ongeveer net zo lange side-storylines zijn voor archetypes als "de mage", "de warrior", "de thief" en "de assasin".

Over TES landsverdeling heb je hem nog niet helemaal goed. Tamriel is geen koninkrijk maar een continent (die de halve planeet Nirn omvat). Cyrodiil is idd een provincie. Koninkrijken (of vaker empires) veranderen nog wel door de in-lore jaren heen. Zo valt Cyrodiil onder de Imperial Empire, maar zal de Summmerset Isles onder de Aldmeri Dominion vallen (overigens zijn er in de in-game geschiedenis verschillende empires met die naam geweest, om het makkelijk te houden). In Skyrim zien we weer mooi rumour over de grenzen van zo'n empire, en hoe die nog wel wisselen.

Overigens is er op de andere kant van Nirn nog een continent. Daar is weinig over bekend, maar daar zitten bijv. aap-mensen en slak-mensen. Sommige theorieën zeggen dat de dwemer daar ook nog zijn.

Als we hem verder uitzoomen is de hele TES wereld Aurubis. Daaronder vallen ook de andere realms en regions zoals die van de daedric princes. Je hebt ook nog de term Mundus, welke discutabel gelijk staat aan Nirn maar volgens andere weer breder is. Want ja, TES lore is net zo geschreven als real life, waarbij er verschillende ideeën zijn over de wereld en religie, en niemand zeker weet wat precies klopt.

Ik kan nog wel ff doorgaan, maar ik kap hem hier maar ff af denk ik :+ .

[Reactie gewijzigd door Cambionn op 24 april 2025 15:06]

Ik heb naar aanleiding van Wout zijn enthousiasme over de Apple TV en mijn ongenoegen over de Google TV (traagheid + reclame) nu ook maar besloten om een Apple TV aan te schaffen. F1TV Pro -abo had ik al, dus als het goed is gaat er nu ook voor mij een geweldige 4k F1-wereld voor mij open. Ik had ook nog een vraag voor Wout: gebruik jij wel eens spraakbediening voor jouw tv? Ik gebruik dit namelijk best veel met mijn Google TV (via Google Home), dus ik ben benieuwd of ik hierdoor nog verder in het ecosysteem word gezogen en een HomePod moet gaan aanschaffen...
Over Nvidia's misleidende naamgeving gesproken. Nvidia bracht de RTX 3050 uit in een 8GB en een 6GB variant. Uit de naamgeving zou je verwachten dat dit alleen betekent dat er minder geheugen in zit. Maar het aantal rekenkernen is respectievelijk 2.560 en 2.304 (10% minder).
Er bestaat een onofficiele remake van half life, in de source2 engine, heet Black Mesa. In mijn ogen trouw aan de originele stijl/feel. Zeker de moeite waard om eens te spelen. Is denk ik ook gratis als als je een qndere half life game hebt.
Stop met de schijncontrole: de DMA is protectionisme in een mooi jasje

De Digital Markets Act (DMA) wordt gepresenteerd als hét Europese antwoord op de macht van grote techbedrijven zoals Apple, Google en Amazon. Maar laten we eerlijk zijn: deze regels zijn niet geboren uit kracht, maar uit frustratie. De werkelijkheid is dat Apple en bedrijven groot zijn geworden in een tijd dat wat zij deden gewoon legaal was. Met ongetwijfeld wat uitzonderingen. Pas toen Europa wakker werd, zijn er regels opgetuigd om hun gedrag alsnog aan banden te leggen.

Dat is de wereld op z’n kop. Je kunt niet decennialang toekijken terwijl anderen innoveren en dan, zodra zij succes hebben, de spelregels veranderen. Dit is pure bescherming van eigen falen.

De kern van het probleem ligt namelijk niet in Cupertino, Seattle of Shenzhen — die ligt hier in Europa zelf. Wij zijn degene die er niet in slagen een aantrekkelijk ecosysteem te bouwen voor eigen techgiganten. We hebben misschien het talent, maar missen de durf. We hebben misschien de ambitie, maar verdrinken in regels. We hebben ideeën, maar geen slagkracht.

Willen we écht iets veranderen? Dan moeten we de energie niet steken in het straffen van de winnaars, maar in het bouwen van een ecosysteem waarin onze eigen winnaars kunnen ontstaan. Dat betekent:
  • Investeren in eigen infrastructuur, zodat we onafhankelijk kunnen zijn van buitenlandse cloudproviders.
  • Geld steken in talent en durf, zodat startups hier kunnen groeien en niet direct verkassen naar Amerika.
  • Samenwerken met Europese bedrijven, zodat we software en diensten ontwikkelen die wél aansluiten bij onze eigen waarden en behoeften.
De DMA is geen oplossing, het is symptoombestrijding. Een wet die innovatie verstikt in plaats van aanwakkert. Het wordt tijd dat we stoppen met dit soort cosmetische maatregelen en eindelijk gaan bouwen aan een digitale toekomst waar Europa zelf trots op kan zijn.

Want je wint de wedstrijd niet door de snelste loper te hinderen. Je wint door zelf te leren rennen.
Trak-to-ren :P
Met je traktors en trekkers :X


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn