Tweakers Podcast #368 - Gameprijzen, BookToks en werkende lichtknoppen

Deze week praten Wout Funnekotter, Jurian Ubachs, Arnoud Wokke en Yannick Spinner over de logica achter de Nintendo Switch 2, waarom games goedkoper zijn dan ooit, uitstel van de TikTok-deadline in de VS, Arnouds boek en de lichtknop op de Tweakers-redactie die eindelijk werkt.

0:00 Intro
0:19 Opening
0:51 .post: glasvezelupdates
7:51 .post
14:56 Nog even over de Switch 2
24:09 Games zijn nog nooit zo goedkoop geweest
36:13 Trump en TikTok
40:38 Arnoud zit op TikTok, want hij schrijft een boek
51:08 De lichtknop op de redactie werkt eindelijk
59:17 Sneakpeek

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-04-2025 • 06:00

30

Reacties (30)

30
30
3
0
0
27
Wijzig sortering
24:09 Games zijn nog nooit zo goedkoop geweest = Het is onjuist en bagatelliserend om te doen alsof deze prijsverhoging logisch is, want Nintendo had deze stap helemaal niet hoeven zetten. Inflatie is hier geen valide reden voor. Sterker nog, de kwaliteit van veel AAA-games gaat juist achteruit, terwijl de prijzen blijven stijgen.

[Reactie gewijzigd door deniz280 op 10 april 2025 07:29]

Ik speel te weinig (geen) AAA games, maar zou je kunnen stellen dat er te veel geld gaat zitten in graphics en te weinig in verhaal en gameplay? En dat tegenwoordig (wellicht onterecht) te veel verwacht wordt dat als je als studio maar genoeg geld in een game pompt om zoveel mogelijk kopers/spelers te regelen, dan is het een goede game?

[Reactie gewijzigd door Nicked op 10 april 2025 08:36]

Het lijkt alsof er steeds minder moeite wordt gedaan; steeds meer AI wordt ingezet, wat je in meerdere games terugziet. Dit gaat helaas vaak ten koste van de kwaliteit en leidt bij release ook nog eens tot meer bugs..
Dat inflatie logisch EN dat kwaliteit achteruit gaat spreekt elkaar niet tegen!
Als eerste wat is definitie van kwaliteit?
  • Bugs
  • Grafisch
  • verhaal
  • Herspeelbaarheid
  • etc
Tegenover de kwaliteit staan ontwikkelkosten. Als door inflatie loon stijgt moet dat ergens vandaan komen (meer verkopen EN / OF de prijsstijging). Om een voorbeeld van definietie te pakken. De grafische eisen die nu gesteld wordern zijn flink hoger als 20 jaar geleden. dit resulteerd in dat meer detail toegevoegd moet worden, is meer tijd, is meer geld. Mensen verdienen over tijd meer (inflatie) en dus heb je zeker drie keer een exponentieel systeem er in zitten.
Een gevolg van grafische vooruitgang is ook grotere complexiteit van de Code - Wat automatisch voor meer / grotere bugs zorgt. Daartegenover is glitches / bugs van altijd geweest alleen was dat mogelijk meer geaccepteerd.
Het is niet vor niets dat we niet meer het niveau Doom hebben. Ik wil doom niet afvakkelen, dat zal echt voor die tijd zeer goed geweest zijn. MAar daar tegenover staan ook toen duizenden games die we (gelukkig) niet meer naar terug refereren!
de huidige gamingindustrie is dat veel grote bedrijven hun focus verschuiven van creatieve productontwikkeling naar financiële winstmaximalisatie. Dit betekent dat bepaalde gameontwikkelaars, zoals Ubisoft, met problemen zitten waar ze in de knoop komen door een overmatige nadruk op inkomsten en niet altijd de tijd nemen om producten af te ronden of kwaliteit te leveren. De nadruk op microtransacties, live services, en constante updates kan ook ten koste gaan van de werkelijke kwaliteit van het spel. In plaats van volledig afgeronde producten krijgen we games die nog onvolledig of gebroken aanvoelen bij lancering, omdat de focus meer op de lange termijn inkomstenstroom ligt dan op het bieden van een solide ervaring bij release.

Het argument van inflatie als reden voor stijgende kosten en lagere kwaliteit is discutabel. Het is waar dat de kosten voor werknemers, technologie en productiemiddelen stijgen, maar de technologische vooruitgang heeft de kosten niet noodzakelijkerwijs exponentieel verhoogd. Sterker nog, sommige grote bedrijven snijden in het aantal ontwikkelaars of verkorten de tijd voor productie door meer op de "snel leveren"-strategie te focussen, omdat ze weten dat ze op korte termijn kunnen verdienen door games sneller op de markt te brengen, zelfs als ze niet volledig af zijn.

Wat betreft de stijgende prijzen: het kan zijn dat de games zelf duurder worden, maar dat betekent niet per se dat de kosten voor ontwikkeling met hetzelfde percentage stijgen. Vaak wordt de prijsstijging gebruikt om de marges te vergroten, en dat is deels waarom bedrijven als Ubisoft en Nintendo kritiek krijgen van spelers. Er is een disconnect tussen de hogere prijzen en de uiteindelijk gebrekkige kwaliteit van sommige van hun producten.
Waar basseer je op dat technologische vooruitgang kosten minder exponentieel heeft gemaakt?
simpele rekensom Voodoo3 video kaart was halfwege jaren 90 behoorlijk high-end met straat introductie prijs van $300,- bij 3% nu $725,- ongeveer. Voor 700 zit je tegenwoordig rond midrange videokaart - helaas.
Ik kan het niet onderbouwen... Maar ik zou eerder denken dat technologische vooruitgang ons als mens veeleisender heeft gemaakt, waardoor het misschien juist wel harder is gestegen

Binnen de huidige discussie zie ik twee dingen:
1. Je praat over kwaliteit en ik weet nog steeds niet hoe je dat classiviseert
2. Je paart over winst maximalisatie (incl micro transacties)
Als ik naar de aandelen koersenover laatste 5 jaar kijk van Ubisoft (flink gedaald), EA(ongeveer gelijk), Activision (gestegen), rockstar (gelijk met ondeveer 4 jaar geleden, daartussen flink gat) dan kan ik niet concluderen dat winst maximalisatie echt gelukt is. iig niet op basis van aandelen koers.
3. Je praat over producten die (naar jouw inziens) niet af zijn.
Natuurlijk snap ik dat dit frustrerend is... wacht je op een spel zitten daar bugs in. Ook dat is niet nieuw
@WoutF waarom niet gewoon een stroommeter geplaatst op de stroomdraad van de lamp die aan of uit gaat?
Zeg maar vergelijkbaar met een standby killer; stroompje onder een bepaalde waarde betekent lamp is uit.

De zonwering bij bedrijven heeft vaak een optie om te schakelen op basis van weer sensoren (omhoog bij storm, omlaag bij lage of felle zon etc.).
Ze tellen meestal het aantal rotaties om te eten of ie omhoog of omlaag of halverwege is.

[Reactie gewijzigd door djwice op 10 april 2025 08:41]

Issue is dat de schakelaar die bediend wordt alleen een signaal stuur, werkelijke elektriciteit zou je bij een van de lampen moeten oppakken. Kan me voorstellen dat dit best ingewikkeld is omdat je wel een constante voeding nodig hebt om dit te kunnen meten op een plek waar die mogelijk helemaal niet is.

Meeste gebouwen werken met een systeem als KNX of Dali. Zou veel eenvoudiger zijn om eea vanaf deze protocollen op te pakken denk ik?

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 10 april 2025 09:23]

Gewoon de stroom over de twee polen waar de lamp de elektriciteit van krijgt.

Maar inderdaad wellicht gewoon koppelen aan het schakel systeem lijkt mij als 'schipper' vanaf deze 'wal' ook een goed idee.

[Reactie gewijzigd door djwice op 10 april 2025 20:43]

Een stroom meter hangt meestal tussen in dit geval de lamp en de systeem doos. Het gevolg is dan dat je dan je connectie verliest wanneer de lamp uit is. Andere optie is dat je stroom meter hebt met bv batterij / externe voeding. wat niet beter is als wat ze nu doen (vanuit mijn perspectief).

Voor @WoutF Stiekem vind ik jammer dat jullie niet met BACnet / Modbus / ... etc aan de slag zijn gegaan!
Zoals andere mensen ook al zeggen, dan moet je die stroommeter wel permanent voeden, want als je 'em er gewoon tussen hangt dan gaat die offline als de lampen uit gaan. Hebben we ook mee getest, maar daar liepen we tegen aan. En zoals gezegd, boven dat plafond werken is verre van ideaal, allemaal moeilijk bereikbaar.
Ik heb veel en veel liever een game voor 90 euro zonder micro-transacties, zonder fomo van kinderen of iets dergelijks dan de fortnites en CoD games van dit moment. Waarbij kinderen zonder de nieuwste skins onder druk komen om die toch te kopen.

[Reactie gewijzigd door StarZ op 10 april 2025 10:03]

Ik walg een beetje van de "gaming is veel goedkoper dan een biertje op een terras of een concertbezoek dus het mag wel wat goedkoper" redenatie. In wat voor trieste wereld zouden wij leven als elke vorm van vrijetijdsbesteding met die redenering alsmaar duurder zou worden? Er zijn ook ruim tijdsbestedingen die veel duurder zijn dan een biertje op een terras (denk skydiving, skiien maar ook veel instrumenten zijn enorm duur).

De prijzen van een tijdsbesteding horen zich in een gezonde vrij markt te oriënteren aan de kosten. Gaming en dan met name games zijn goedkoper dan biertjes omdat software praktisch alleen fix-kosten heeft. Vermenigvuldiging, distributie en verkoop zijn (vergeleken met fysieke goederen als bier) met nagenoeg nul kosten verboden en ook met veel minder risico (je voorraad kost praktisch niks).

Het staat uiteraard ieder bedrijf vrij om zijn winst te proberen te maximaliseren. Maar games vergelijken met biertjes of bioscopen of concerten is gewoon niet passend. Het is geen geldige rechtvaardiging voor prijsverhogingen.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 10 april 2025 10:09]

Eens echter als je kijkt naar de prijs per uur dan is gaming nog steeds goedkoper dan een avondje aan de drank, bioscoop of concertbezoek. Het is wel zo dat het duurder wordt en de kwaliteit achteruit gaat. Enshitification heet dat.
Vermenigvuldiging, distributie en verkoop zijn (vergeleken met fysieke goederen als bier) met nagenoeg nul kosten verboden en ook met veel minder risico (je voorraad kost praktisch niks).
Het klopt dat je voorraad, en distributie relatief weinig kosten. Voor een Game zitten daar de risicos ook niet.
De risicos van een Game zitten in de initiele kosten. De kosten die je moet maken voor je een game kan verkopen. Stel je voor een kleine gamestudio 10 man personeel kosten 150,- (incl kosten PC, software, werk / vergaderruimte, marketing, ...) heeft 1 jaar(voor gemak 45 werk weken) ontwikkeling nodig voor een game uit te brengen. dan praat je al over 2.7m.
En de eerste met een geldboom in de tuin moet ik nog tegen komen ;)
Ik zeg ook niet dat er niks aan verdien moet of mag worden. Maar de reden dat het goedkoper is is niet omdat game ontwikkelaars liefdadigheidsinstellingen zijn. Het is goedkoper omdat ook de productie per eenheid (inclusief dus de ontwikkeling en R&D) vele male goedkoper zijn als je dat over alle spelers van een game spreidt. Uiteraard blijft er een risico dat een game niet goed genoeg verkoopt (daarvoor moet er een premium zijn voor uitgevers/ontwikkelaars in de gemiddelde prijs). Maar het is niet zo dat grote uitgevers stelselmatig aan het uithongeren zijn. De ontslagen van de afgelopen jaren zijn vooral aan de uitzonderlijke piek tijdens COVID te danken. Het is een herstel van abnormaal, niet andersom. En het is ook vaak helemaal niet nodig om een gezonde winstmarge te halen maar is het een korte-termijn optimalisatie voor de beurskoers. Niet meer en niet minder. In de toekomst, zullen grote uitgevers minder leveren omdat ze nu in hun capaciteit snijden. Het is een minder R&D kosten nu voor minder winst in de toekomst. Of dat zinnig is, is natuurlijk van buitenaf moeilijk te beoordelen. Maar gezien de winsten die de meesten in de industrie maken is het niet noodzakelijk.

En een bierbrouwerij is natuurlijk ook geen kleine investering. Het verschil zit hem in de productiekosten per eenheid achteraf. Dat er vooraf een investering zit met risicos', dat is alles behalve uniek in de game industrie. Uniek is dat je vervolgens 100,000 units kunt verkopen of 100,000,000 en de totale kosten nauwelijks stijgen. En dat is natuurlijk ook deels het geval omdat de gamer voor de console/PC & de running cost (stroom) opkomt.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 10 april 2025 12:30]

Ik had voor andere post ook naar aandelen koersen er bij moeten pakken. Over afgelopen 5 jaar was het zeker niet dat alle game uitgevers gestegen zijn!
Ik ben het ook zeker met je een s dat de game uitgevers niet aan het uithongeren zijn. De gouden bergen waar ze op slapen is ook zeker niet waar...
Dat de beurskoers stijgt is in principe ook niet perse het enige teken van een gezond bedrijf. En de afgelopen 5 jaar is natuurlijk extra lastig wat dat betreft door covid. Bovendien zijn er natuurlijk altijd winners of verliezers aan de beurs. Dat niet alle uitgevers het goed doen is ook niet gek toch? Zeker gezien het gedrag tegenover hun klanten dat velen de afgelopen jaren hebben getoond. Ik denk dat als ze zich minder arrogant hadden gedragen en niet openlijk hadden gecommuniceerd dat ze je het liefst willen verslaven en uitbuiten, dat je niks bezit er er maar aan moet wennen, dat er dan toch heel anders gekeken zou worden naar prijsverhogingen. Beetje geval van je oogst wat je zaait. Uitgevers scheppen groots op over hoe efficiënt zij hun consumenten uitbuiten. Vervolgens verhogen ze ook nog de prijzen. Wat denk je dan zelf dat je klanten denken?
Ik weet niet precies wat ik moet reageren... Aan de ene kant trek je de verschillende uitgevers uit elkaar. Aan de andere kant gooi je ze op een hoop. (hun gedrag, ze diverse keren)
Het klopt financieel dat Covid het lastiger heeft gemaakt, maar ik had meer verwacht Covid terug te zien in de diverse resultaten!
Ik denk dat als ze zich minder arrogant hadden gedragen en niet openlijk hadden gecommuniceerd dat ze je het liefst willen verslaven en uitbuiten, dat je niks bezit er er maar aan moet wennen, dat er dan toch heel anders gekeken zou worden naar prijsverhogingen. Beetje geval van je oogst wat je zaait. Uitgevers scheppen groots op over hoe efficiënt zij hun consumenten uitbuiten. Vervolgens verhogen ze ook nog de prijzen. Wat denk je dan zelf dat je klanten denken?
Als je zo'n uitspraak doet, aub ook referenties waar deze uitspraken gedaan zijn en door wie.
Ik persoonlijk vraag me namelijk eerder af of de consument niet heel verwent is geraakt met zooi (ali express, shein, Temu, Wish,...) dat deze kant op komt. Waardoor we denken dat alles (voor ons) goedkoop is(dat iemand aan de andere kant van de wereld geen geld voor eten heeft is dan jammer (ik hoop dat ik te cynisch ben!!)). Met als gevolg dat de bereidheid om te betalen voor een product afneemt.
Om dan weer een stap terug te gaan. Als uitgevers echt zoveel verdienden dan kan je dat alleen maar terug zien in de waarde van een aandeel. Wanneer ubisoft over 5 jaar van €70 naar €10 dan kan dat alleen betekenen dat ze niet geslaagt zijn in meer winst draaien!
@WoutF
Voor het aansturen van verlichting in grote gebouwen wordt er vaak gebruik gemaakt van relais-techniek.
Je schakelt met een kleine stuurstroom (24V) een relais (magneetschakelaar) aan die de daadwerkelijke schakelaar en de 230V last naar de lampen schakelt.
Verlichtingstatus detectie moet je dus niet doen op 24V stuurstroom circuit, maar ideaal gezien zou je deze detectie doen bij de relaiskast waar je de geschakelde 230V last kan monitoren.
WoutF Hoofdredacteur @Xbeek10 april 2025 11:49
Daar zijn we inderdaad achter, maar dat alles zit ergens vijf meter boven ons hoofd in een plafond weggewerkt waar het heel lastig is om overal bij te kunnen :) Vandaar dat we voor deze oplossing gekozen hebben.
De volgende langlopende saga dient zich aan _/-\o_ Erg interessant allemaal. Er komt stiekem wel een woord bij mij op dat eerder in de podcast langs kwam: "prutsen". Maar dat maakt het ook leuk natuurlijk.
Zo ga ik binnenkort weer aan m'n boiler prutsen, met als doel 'm als 'thuisaccu' in te zetten (als in je stopt er energie in en dat haal je er op een later moment weer uit). Tot 2027 scheelt dat een klein beetje terugleverkosten, maar vooral gewoon om een hoger percentage van m'n zonne-energie te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Bas-w op 10 april 2025 12:15]

Ik snap de vergelijking van de Switch met PlayStation en Xbox nooit zo, ook niet voor 3A games. Je koopt Nintendo niet om de graphics of performance.

Wat men ook lijkt te vergeten is dat de Switch is ook niet enkel de opvolger van de consoles als de Wii( U), maar ook de opvolger van de (3)DS. Wellicht wel meer zo, want het is een handheld die je op de TV aansluit. En dan is meteen die "Nintendo is enkel succesvol met vernieuwing" ook niet meer van toepassing. Want vrijwel elk model van de uit de DS en 3DS families waren populair. Ook bij GameBoy was dit zo. Wellicht wat wrang omdat die met 1 game komen, en minder bekend/populair hier, maar zelfs de Game&Watches kwamen met veel verschillende opties in vergelijkbaar formaat.

En dat maakt de vergelijking met de andere consoles ook extra raar. Nee een Switch doet niet wat een PS5 doet. Maar niet alleen is dat al generaties lang niet de focus geweest van Nintendo, de PS5 heb ik niet in mijn handtas en zet ik niet op m'n schoot in de trein. En als ik het zet in de lijn aan handhelds, dan is de Nintendo met de Switch 2 en gewoon een hele normale lijn aan het volgen. Switch, Switch OLED, Switch 2, en dan waarschijnlijk nog wat soorten Switches.

Opzich is die samenvoeging ook niet raar. Nintendo vecht al niet op de graphics en performance, maar met zijn eigen games en franchises. En wanneer de handhelds sterk genoeg worden om beetje leuk 3D games weer te geven in Nintendo stijl, waarom dan nog de moeite en kosten voor het desginen van een "sterkere" console.

Buiten de Nintendo spellen om, wat eerlijk voor velen de hoofdreden zal zijn, is dat namelijk ook een groot selling point om 3A games op Nintendo te spelen. Je koopt het voor het feit dat je het nu in de trein kan spelen en thuis door kan op de TV. Ik verastte me hoe veel dat doet toen ik mijn Switch kreeg. Ik heb ooit, z'n 10 jaar terug, de GTX1080 op release gekocht puur om Skyrim grafisch te modden, was daar echt heel veel mee bezig. Maar momenteel gaat de desktop enkel nog aan voor spellen die niet op de Switch te krijgen zijn (Dragon Age bijv.), of die sowieso niet lekker spelen op console (bijv. ESO en De Sims). De rest speel ik nu vanilla op de Switch, juist omdat ik onderweg door kan spelen. Mindere graphics en performance, en geen toegang tot mods, weegt daar op 1 of andere manier niet tegen op. Of het nou Skyrim is die gewoon net zoals vanilla Skyrim eruit ziet, of Hogwarts Legacy die ik ook op PC heb maar toch altijd op de Switch speel.
Een creatieve oplossing voor jullie licht probleem. Ik hoop echter dat jullie niet de 24V en 230V bekabeling door dezelfde buis hebben laten lopen want dat mag volgens de NEN1010 niet. Bij een eventuele storing, beschadiging of wat dan ook kan er 230V op de 24V terechtkomen en kan het gebouwen beheersysteem defect raken. Kan je wel met de nieuwe installatie meteen je wensen doorvoeren. :)
Dat is grappig, mijn comment van vorige week werd in de podcast genoemd. Totaal niet belangrijk natuurlijk maar om de één of andere reden voel ik me een soort van beroemd :P
Wel grappig zegt die 1 ja code lekker zelf doen en regel voor regel. is niet de beste manier van je tijd besteden als je progameur bent.
Vervolgens later vertellen dat je al een 1 jaar bezig bent om een light knopje te autamatiseren.
Klinkt toch tegen strijdig. wel lekker grappig.
Zet hem op met de leuke podcast.
Ik ben het niet eens met de podcast als het gaat om de prijzen van de Switch 2 en bijhorende games.
Waarom is de Switch 1 zo ongelooflijk goed verkocht? Het was een systeem wat bij de jongere generatie goed aansloeg. De console was redelijk goedkoop geprijsd (een stuk goedkoper dan de andere consoles), dan mogen games wat kosten. Bij de Switch 2 is de console al redelijk aan de prijs (in mijn belevenswereld moet je al aan de bovenkant van de maatschappij zitten als je dit voor je kind koopt) en dan ook nog eens weinig vernieuwde games voor een premium prijs hoger dan de andere consoles.
Gaan kids voor die paar extra pixels in Fortnite een nieuwe console kopen? Ik weet het nog niet.

Voor volwassenen, wellicht - als je nog geen switch 1 hebt en je wil eens wat anders. Ik vind het een matige release.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn