Photoshop is 35 jaar op de markt

Adobe viert deze week de 35e verjaardag van het programma Photoshop, dat in 1990 uitkwam voor Macintosh. Door de jaren heen werd het programma steeds uitgebreider en op meer platformen beschikbaar.

Photoshop werd ooit ontwikkeld door Thomas en John Knoll, die destijds beiden eind twintig waren. Thomas ontwikkelde de software onder de naam Image Pro en John ontwierp het programma. Het doel was om krachtige tools te bieden voor het digitaal bewerken en verbeteren van foto's. In die jaren lag de focus op ingescande foto's. De eerste deal voor Photoshop was dan ook met een maker van scanners: Barneyscan leverde in totaal 200 exemplaren van Photoshop bij zijn scanners.

Thomas Knoll presenteerde zijn software eind jaren tachtig bij Adobe en Apple. Uiteindelijk koos hij ervoor om een licentie voor de verdere ontwikkeling van de software aan Adobe te verkopen. Na bijna een jaar ontwikkeling bracht Adobe het programma uit als Adobe Photoshop 1.0, wat nu dus 35 jaar geleden is. Knoll leidde de ontwikkeling van Photoshop lange tijd. Ook vond hij het bestandsformaat dng uit voor rawfoto's.

Tegenwoordig is Photoshop een uitgebreid programma waarmee beeld bewerkt kan worden. De recentste ontwikkeling is de toevoeging van generatieve AI, waarmee bijvoorbeeld extra beeld gegenereerd kan worden bij foto's.

Photoshop 1.0

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

20-02-2025 • 11:34

102

Reacties (102)

102
101
31
1
0
61
Wijzig sortering
Krachtige software die ik jarenlang (vanaf versie CS 6.0) veel heb gebruikt. Helaas is het qua stabiliteit niet beter geworden in al die jaren, en vind ik het Creative Cloud licentiemodel ronduit schandalig.
Ik kom het goedkoop krijgen via .ijn vorige werk en aangezien mijn vrouw daar ook werkte kon ik stapelen. Totdat ze ineens een andere manier van activeren van licentie gingen gebruiken. Dus begin dit jaar was het klaar.
Ja, dan zit je. Want prive is het qua kosten niet te doen.
Dus ondertussen aan het kijken naar andere opties en denk ik voor Photoshop gevonden (Affinity).
Affinity Photo voor foto's en Affinity Designer voor alles PDF gerelateerd zijn echt prima (en véél goedkopere) alternatieven :)
Voor 3D art helaas niet. Niemand behalve Adobe weet een fatsoenlijke workflow neer te zetten om kanalen los te bewerken. Alpha als transparantie behandelen is niet voldoende als je dit soort maps wilt maken. Dan moet je gewoon kunnen kopiëren en plakken op kanalen. Bij Affinity duurt dat vijf minuten. Bij Photoshop luttele seconden.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 20 februari 2025 13:17]

Maar het werkt dus wel in Affinity. ;)

Affinity zit nu op versie 2.6 Photoshop zit op versie 20+, dus ze hebben nog wel even om door te ontwikkelen.

Affinity Photo 2.6 is veel verder dan Photoshop 2.6 was hoor.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 20 februari 2025 14:05]

Affinity timmert idd lekker aan de weg. Ik heb begin vorig jaar de volledige Adobe Suite er uit gemieterd voor Affinity + Davinci Resolve Studio. Dat doet het allemaal voor mij. Ik draai nu al winst op dat besluit.
Ah, die laatste verdiep ik me dan nog wel even in voor pdf bewerken. Want ook Acrobat is licentie.
Enige wat niet is Lightroom als het goed is.
Affinity Designer kan rechtstreeks pdf's bewerken. Als je dat nu wilt met het huidige licentiemodel van Adobe moet je Adobe Acrobat Professional aanschaffen. De Affinity suite heeft ook nog wat andere voordelen zoals direct in Publisher kunnen werken met Designer of Photo.
Ah kijk. Dan is die keuze wel makkelijk inderdaad.
Ik vind het jammer voor Adobe, maar ik ben echt klaar met die licentie modellen. En dat heb ik dus bij alle bedrijven. Particulier is dat niet te doen als je er niet ook geld mee wil verdienen.
To import Adobe PDF documents:
Do one of the following:
From the File menu, click Open.
Double-click anywhere in the empty view. (Only available when no other documents are open.)
Select the file you want and click Open.
From the PDF Options dialog, you can choose:
Load all pages/Load pages—All pages or specific pages (by page number) can be imported.
DPI—sets the resolution for the document. The Estimate option reads and uses the resolution of the PDF file.
Colour space—sets the document colour space (e.g., RGB or CMYK) that PDF contents will use. The Estimate option senses the PDF file's colour space and uses that.
Favour editable text over fidelity—if text is to remain more editable at the expense of accurate design reproduction.
Group lines of text into text frames—If separate text lines can be treated as a single text frame to aid text flow.
Replace missing fonts—when checked, missing fonts are substituted with the suggested replacement font family/style or a font family/style of your choosing.
For multi-page PDF files, each page is placed on its own artboard.

On importing a PDF that has fonts that are unavailable on your computer, if you choose to check Replace missing fonts at this stage, you won't be able to swap the fonts at a later date via Font Manager. To replace missing fonts later, ensure you uncheck the option.

Adobe PDF files can be easily placed into an existing document using File>Place. When placing multi-page PDFs, you can choose which page you wish to display using the context toolbar.
Ik heb zowel Affinity Photo en Designer met ik moet zeggen dat ik er na 3 jaar gebruik van maken nog steeds mee loop te klooien en me nog dikwijls naar de zwaar verouderde CS6 terug zie grijpen. Simpelweg omdat het daarmee sneller te doen is door mij.
Precies mijn ervaring. Heb Affinity vanaf versie 1, maar ben nog steeds aan t worstelen. Sommige(veel) dingen gaan gewoon veel sneller/ makkelijker/ beter in PS.
Maar dat stomme verdien model.......
Ik ben privé en op mijn werk ook geswitcht naar Affinity, na zo’n 25 jaar the Suite te hebben gebruikt. Geen dag spijt van!
Ik heb een fotografie licentie. Kost nog geen €150 per jaar. Niet goedkoop, maar vergeleken met een eenmalige aankoop niet gek. Helemaal niet vergeleken met de rest van de fotohobby.
Bijna dagelijks beroepsmatig gebruiker. Of het de beste software is voor beeldbewerking is weet ik niet, het is wel de beeldbewerkingssoftware die het meest bekend is, die ook vrijwel als standaard geldt voor alle beeldbewerkings- en fotografie opleidingen wereldwijd.

Dat is een belangrijke reden dat Adobe (Photoshop) zo populair blijft, hun 'product placement' programma's gericht op educatieve instellingen zijn net als dat van Apple gigantisch.
Je hebt hem door... Scholieren conditioneren om Adobe producten te gebruiken. ;)
Ja, op allerlei niveaus.
Wet van vraag en aanbod. Blijkbaar is het de prijs waard, anders zou Adobe het wel lager in de markt zetten.
Gebruik je Windows of macOS? De Mac versie is al sinds jaar en dag stabieler.
Onzin, heb het 15 jaar op beide platforms dagelijks gebruikt. Geen verschil in gemerkt. n=1
Ik gebruik al bijna 30 jaar dagelijks photoshop, zowel op windows als macos, maar hoofdzakelijk op windows. Vroeger was er nog wel eens een verschil in stabiliteit, maar de afgelopen ~15 jaar is er geen verschil te merken. De laatste keer dat photoshop bij mij is gecrashed is ook lang geleden, ik werk met bestanden van meerdere gigabytes, veel lagen, filters etc. Geen enkel probleem onder windows.
Sinds CS6 gaat het op beide platformen alleen maar stijl achteruit.
Gebruik zelf ook nog veel cs6, ook voor plug-ins die niet meer werken in nieuwe versies.
Vind sowieso de interface van cs6 prettiger dan de dumbed down ui van de huidige versies.
Deze week mail gehad van 12 euro naar 18 euro per maand. Word het wel extreem duur nu voor mij als hobby.
Ben PS gebruiker vanaf Photoshop 6 en ben het niet met je eens dat de stabiliteit er op achteruit gegaan is. Wel merk ik dat een aantal kleine bugs al jaren niet verholpen zijn. Focus ligt wellicht teveel op Firefly op het moment. Waarom vind je Creative Cloud schandalig? Ik vind het juist fijn werken.
Een mooi programma, de naam is synoniem geworden voor fotobewerking.
Vroeger veel gebruikt maar door de steeds hoger wordende prijzen en misschien ook wel mogelijkheden ben ik later overgestapt naar Faststone en sinds een poosje naar Gimp.
Photoshoppen inderdaad. Wie kent het niet.
Ik gebruik zelf ook GIMP hobbymatig.
Ben ook geen ervaren fotobewerker.

Maar als Linux gebruiker heb ik ook geen andere keuze.
Ik gebruik Krita op Linux, werkt vrij anders dan GIMP, maar wellicht een interessante optie mocht je keuze willen!
Krita heb ik inderdaad ook.
Gimp jpeg conversie is veel beter dan die van Photoshop, de jpegs blijven veel scherper.
Ik denk dat ik het al 10 jaar niet meer gebruik vanwege het prijsmodel, maar het blijft fantastische software. Dit is iets dat ik zelf nooit had kunnen maken. Photoshop blijft daardoor voor mij een beetje aanvoelen als magie in plaats van techniek.
Vroeger veel mee gedaan. Totdat het gewoon te duur werd. Uberhaupt vind ik Adobe geen fijne partij. Persoonlijk ben ik overgestapt op Affinity (zowel v1 als v2) en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Het vorige bedrijf waar ik werkte is dankzij mij ook overgegaan op Affinity en dat scheelt ze een hoop geld.
Een pakket software wat een werkwoord is geworden, toch knap!
Photoshoppen: (gephotoshopt) het bewerken van foto's.
poeh, 1990 alweer, in de tijd dat full colour monitoren een luxe optie waren bij consumer pc's.
Gebruik Photoshop sinds versie 4.0
De mogelijkheden zijn inmiddels legio geworden en de complexiteit ook.
Voorheen kocht je een Photoshop versie en had je korting bij aanschaf van de volgende versie. Nu betaal je per maand en de klant is inmiddels lijdend voorwerp.....

Inderdaad is Photoshop niet bepaald stabiel meer te noemen: regelmatig werkt tijdens het bewerken plots een bepaalde tool niet meer en moet je afsluiten en opnieuw beginnen....

Ook een bug die ik inmiddels 3 maal heb gemeld wordt maar niet opgelost: wanneer je 'Actions' gebruikt om een beeld dat uit Adobe Raw komt op te slaan wordt hardnekkig 'copy' toegevoegd terwijl dat uit staat.
Slecht dat er niet naar betalende klanten wordt geluisterd.

Ook het gratis meegeleverde Adobe Bridge wordt steeds instabieler en langzamer.

Voor zo'n iconisch programma zou iets meer aandacht van de maker mogen zijn: leuk dat er steeds iets nieuws wordt bedacht (denk aan AI), maar zorg dat het 'oude' gewoon goed blijft werken.
De totale suite is echt gericht op professionals, voor middelgrote- en grote creatieve organisaties zijn de kosten peanuts. Maar bijvoorbeeld het foto abonnement kost minder dan 20 Euro per maand. Dit is zelfs voor zzp'ers prima te verantwoorden (als het dat niet is, dan moet je maar eens verder kijken naar iets anders) en nee, ik ben helemaal geen voorstander van subcriptions.

Zo rond 2010 werkte ik bij een grote media organisatie en die hadden toen tal van Adobe Fonts pakketten (die moesten toen nog los worden aangeschaft.) Voor vele tienduizenden Euro's alleen al aan fonts werden er toen nog besteed. Ik denk als je kijkt waar Adobe primair op is gericht - professionals - het ondanks het subscription systeem niet duurder op geworden is.
Ik mis alleen een interessant aanbod voor hobbyisten zoals ik, die hooguit twee foto-albums per jaar maken en nog een kerstkaart in elkaar willen flansen.

Tot nu toe konden we steeds goedkoop of zelfs gratis via het werk van mijn vrouw de licenties benutten. Maar een abonnement van 20 euro (of wat het tegenwoordig ook kost) om sporadisch foto's te bewerken, dat zou ik niet kunnen verantwoorden.
Mocht je een simpelere versie willen die gratis is als alternatief, ik grijp vaak naar https://www.photopea.com/ als ik "even snel" iets wil maken. Het is in principe een browser based photoshop kloon.
Dat is waar Adobe zich inderdaad ook totaal niet meer op consumenten richt. Ze proberen overigens nu ook hun 'noodzakelijkheid' m.b.t. gebruik vooral ook te focussen op allerlei AI toevoegingen. Iets dat veel fotografen (waaronder ik zelf ook) op geen enkele manier beroepsmatig mogen gebruiken.

Ik zie Adobe ook nog wel met nieuwe applciaties komen die gericht zijn op consumenten, maar dat zal dan web gebasseerd zijn.
Mag je de AI Noise reduction ook niet gebruiken? Die is namelijk wel heel erg sterk, en veranderd in principe niet wat er op je foto staat. Zo ken ik andere fotografen die het iedergeval wel gebruiken voor professioneel werk.
Je hebt gelijk, die mag ik wel gebruiken. Alles dat zorgt voor toevoeging of verwijdering van onderwerpen niet.
Anoniem: 2158854 20 februari 2025 12:06
Met de introductie van Lightroom is dat meer mijn go-to tooling geworden t.o.v. Photoshop.

Wat LR dan nog niet lekker kan, doe ik alsnog in PS. Ben wel erg blij dat de werkgever de licentie betaald. Prive vind ik dat licentie model veel en veel te duur.

Daarbij komt dan wel een issue om de hoek kijken, heel mijn hebben en houden zit inmiddels al jaren in een Lightroom Database. Tags, edits, etc. Exports bewaar ik dan ook niet, indien nodig exporteer ik het opnieuw.
Overstappen op wat anders wordt daardoor wel erg lastig. En zodra je stopt met betalen van de licentie kun je dus eigenlijk ook niet meer bij je eigen creativiteit...
Dat is de reden dat ik Lightroom juist NIET wil gebruiken. Verplichte database. Ik kan zelf wel mijn foto's bewaren waar ik wil. Ga je niet door met de licentie betalen, jammer dan crippleware.
Wat misschien ook wel leuk is om te laten zien, is een filmpje van John Knoll die een demo geeft van een vroege versie van Photoshop. Interessant om te zien hoe goed de selection-tool al werkte en hoe het al kon werken met 'zachte' randen. Heel erg grappig!

EDIT: Het filmpje is natuurlijk wat recenter, maar de versie van Photoshop die Knoll laat zien, is één van de eerste versies.

[Reactie gewijzigd door Frituurman op 20 februari 2025 12:16]

Van de andere kant werkt het selectie-tool 30 jaar later nog steeds niet veel beter dan toen.

Alleen recent werken de AI-gebaseerde selectietools redelijk goed. Maar met het toverstafje blijf ik nog altijd klooien met randjes die net niet goed gekozen worden.
Veel gebruikt in het verleden, maar gedumpt voor Affinity Photo zodra dat uitkwam. Ik heb een hekel aan abonnementsmodellen en Affinity Photo werkte vanaf het begin op mijn Macbook EN iPad Pro.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.