YouTuber maakt pc-kast die koelt met zelfgebouwde blaasbalg met magneten

Een beetje tweaker is altijd op zoek naar een nóg betere manier om zijn of haar systeem beter te koelen. Je kunt nog meer fans plaatsen of voor waterkoeling gaan, of, zoals YouTuber DIY Perks deed, een eigen blaasbalg in je kast zetten.

De YouTuber DIY Perks maakte een computerkast met daarin een systeem dat de computer laat 'ademen'. Hij zegt daarmee een nieuwe manier te willen zoeken om zijn pc te koelen, en dat werkt 'beter dan verwacht', zegt hij zelf.

DIY Perks maakte zijn eigen kast en zette daar over de hoogte en breedte van de kast een plaat van acryl in. Door die consistent van de ene naar de andere kant van de kast te schuiven wordt er lucht van buiten het systeem in de kast gezogen als een soort blaasbalg. Om dat voor elkaar te krijgen, plaatste de YouTuber een buis van acryl dwars door de kast. Daar zit een magneet in, die in water drijft. Waterpompen aan beide kanten pompen de acrylen plaat, met daarin ook weer magneten, telkens op en neer.

DIY Perks zegt dat vooral opvallend is hoe stil het systeem is. Aanvankelijk wilde hij daar een motor met een draad voor gebruiken, maar die zou te veel lawaai maken. Als de plaat aan het eind van de buis is gekomen, wordt die daar tegengehouden door twee magneten waarvan de polen de magneten op de plaat zelf tegenduwen. Op die manier raakt de plaat de randen vrijwel niet en tikt hij daar niet tegenaan.

Volgens de bouwer was het vooral een uitdaging om het ontwerp goed te laten koelen. Daarvoor was het nodig de plaat snel genoeg op en neer te laten bewegen, maar ook met een zelfgemaakt systeem van kleppen aan beide kanten.

Het systeem klinkt iets te mooi om echt effectief te zijn, maar volgens DIY Perks werkt het wel degelijk. Hij gebruikte een AMD Ryzen 9 5950X-cpu en een RTX 3080 van Zotac als test, waarvan de temperaturen respectievelijk op 60 en 62 graden bleven. Wel is het eindresultaat een enorme toren van een pc die je niet zomaar even onder je bureau zet.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

08-07-2021 • 10:49

73 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
Omdat het kan is hier toch echt weer aan de orde. Wel leuk uitgevoerd, en het werkt, maar ik zou het niet snel nabouwen ;) Ik heb niet voor niets een Mini ITX systeem gebouwd :) Je kan van zijn projecten wel een hoop leren en ideeën op doen. Daarnaast is de video kwaliteit erg goed en presenteert hij op een erg leuke manier. Zeker 1 van de betere kanalen en projecten, zeker qua uitvoer....
De echte "oh damn" kwam op 10 minuten. Magneet net iets te smal voor de buis? No problem, we maken even een nikkelcoating met een maximale afwijking van minder dan een mm.
alleen begreep ik die oplossing niet zo. Hij pakte nu een te kleine magneet en maakte deze groter. Waarom niet een te grote magneet pakken en kleiner schuren/vijlen?
Neodymium, het materiaal dat gebruikt wordt voor deze magneten heeft twee zwakheden: Het is ontzettend breekbaar, en het reageert heel erg snel met zuurstof.

Om de kern te beschermen zijn deze magneten bedekt met een dunne laag nikkel, vervolgens koper, en dan weer nikkel voor een beschermingslaag van ongeveer 0,012 mm dik.

Deze eraf schuren is dus niet echt een optie.

https://www.supermagnete....magnet-coatings-are-there

Verder vermoed ik dat gelijkmatigheid een tweede reden is. Elektrolyse zorgt voor een mooie gelijkmatige verdeling, zeker als je de magneet zo in beweging houdt. Een vlakke processor lappen met 6000 grit schuurpapier is één ding, maar een cylinder perfect rond houden is met de hand niet te doen.

Je kunt overwegen om dit machinaal te doen, maar dan heb je of een draaibank nodig, of dan moet je iets bedenken om een magneet vast te houden met een boormachine. Maar dan kan je mogelijk ook teveel materiaal in één keer eraf strippen, en kan je weer opnieuw beginnen.
super uitleg, bedankt!
Als je je processor vlak wil krijgen met schuurpapier, dan zal het op een vlak blok bevestigd moeten zijn. Als je met de hand gaat schuren, dan wordt het wel glad, maar niet per se vlak.

Leuk feitje: idealiter wil je dat de raakvlakken van het koelblok en heatspreader in het midden elkaar als eerste raken, als ze samengedrukt worden. Dat verbetert de totale warmtedoorgifte van de samenstelling.

Leuk project trouwens, jammer dat ze dan weer waterkoeling gebruiken, dat zou ik anders hebben gedaan, al is dat zeer lastig met een 3080 kaart ...
De magneet was niet te klein. Hij heeft een eerdere video online gezet waar hij de balg gemaakt heeft. Klaarblijkelijk is er iets gebeurd waardoor de magneet na verloop van tijd niet meer volledig aansloot (slijtage). Die video is ook interessant om te bekijken, want dat proces was ook nogal een uitdaging met veel vallen en weer opstaan.
Spoiler alert: hij legt het uit in de nieuwe video. ;) Geen slijtage. De originele buis waar de magneet perfect in paste brak tijdens het bouwen. Vervangende buis met precies dezelfde diameter bleek onvindbaar. Oplossing: magneet iets groter maken, zodat het past in de buis die het dichtst in de buurt komt van het origineel.
Spoiler alert: hij legt het uit in de nieuwe video. ;) Geen slijtage. De originele buis waar de magneet perfect in paste brak tijdens het bouwen. Vervangende buis met precies dezelfde diameter bleek onvindbaar. Oplossing: magneet iets groter maken, zodat het past in de buis die het dichtst in de buurt komt van het origineel.
Precies, hij had een berg tubes gekocht, en geen een was het zelfde als zijn eerste Tube die kapot ging tijdens het verplaatsen.

DIY Perks is een heerlijke kanaal, kijk er graag naar als hij weer met een nieuwe video komt, hij heeft allemaal van die bijzondere projecten, en ziet er altijd gelikt uit.
Wat jammer is, is dat hij geen rook gebruikt heeft. Daarmee zou je exact kunnen zien hoe de luchtstroom in de kast gaat en er weer uit.
Met rook zou de video nog beter geworden zijn.
Minder nauwkeurig denk ik?
Ja, dat is goed bedacht en uitgevoerd. Dat zijn van die punten om van te leren, zeker omdat je dat thuis nog kan doen.
Die speaker oplossing vond ik geniaal. Dual purpose, magneet blijft hangen aan speaker. En de speaker zorgt voor beweging in de oplossing als die aan staat.
Toen ie op het punt kwam dat de maten niet meer overeen kwamen vroeg ik me af hoe hij het ging oplossen. Originele leverancier? Ander manier. Toen ie begon aan z'n uitleg voor een extra coating was m'n eerste reactie idd "Oh damn".
hehe ja Boss move.
Groot fan van diyperks altijd hele mooie projecten. Als ik op een druilige dag zijn video’s bekijk altijd met een vrolijk gevoel einde van het filmpje. Alles klopt ook altijd het geluid,beeld en rustige stem. Dit project was echt heel mooi gedaan zelfs een magneet bewerken zodat die in de buis pasten
Echt he? Ik kijk t ook altijd :)

Superchille videootjes altijd en dingen die je zelf nooit zou kunnen maken _O-

Heeft ook een paar coole PS5 mods
Die desk pc, of set pc speakers zijn ook erg leuk maar niet betaalbaar..of die z5 ultra projector.... Man super leuke ideeën
Ik vind het een leuk project, maar ik vind de manier waarop hij continu zijn eigen werk de hemel in prijst ("cool! unique! spectacular!") wel een beetje irritant. Als Brit zou hij niet zo Amerikaans moeten doen maar gewoon normaal neutraal/bescheiden van toon moeten blijven.
Prachtig project weer! 8-)
Dit is me iets te gortig om na te bouwen.

Al zullen er ongetwijfeld mensen zijn die de blaasbalg ook nog eens gaan voorzien van RGB LEDs en/of andere speciale lichteffecten. ;)

Heb al eens eerder daadwerkelijk één van zijn ideeën in de praktijk gebracht:
[DIY] Foto(dag)licht lampen om/verbouw
en dat werkt wonderbaarlijk goed; daglichtpanelen als werkverlichting in onze garage. Helemaal top! :)
Klopt, staat hier ook op mijn todo lijst, maar ik moet nog een oude TV vinden hiervoor...
Geef me een hamer en ik help je wel ff? :)
Prima, spreken we bij jouw thuis af? 8)7
Ik heb hier een 6-tal oude schermen liggen. Ik denk dat ik net een goede project ervoor gevonden heb. Al lange tijd niet tevreden met mijn verlichting in de garage. Dit is een uitstekende oplossing ervoor.
Altijd erg interessant wat Theon Greyjoy in elkaar knutselt. Die cases voor de PS5 zijn ook erg mooi.
DIY Perks is al een tijdje niet meer langsgekomen in mijn feed (thanks, youtubealgoritme), dus deze heb ik helaas vorige week gemist. Dit laat me heel sterk denken aan een ander project dat hij een tijdje terug had: World's weirdest fan, waarin hij een vergelijkbaar mechanisme gebruikt om lucht te verplaatsen.
Abonneer je gewoon?
Of gebruik de RSS feed, als je liever geen YouTube account hebt/gebruikt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 8 juli 2021 12:48]

Inderdaad door uitzetten van de YT mailnotificaties ben ik RSS gaan gebruiken.
Maar ook niet zomaar RSS; heb de IFTTT RSS-to-mail applet, omdat ik mijn te-kijken lijst altijd op de mail wil hebben.

Wel jammer weer dat IFTTT net een paar weken na uitfaseren van YT mails hun dienst op betaald hebben overgezet, je kan nu namelijk maximaal 3 applets op een gratis account gebruiken.
Ze gaven je toen wel een optie, om te kiezen welk bedrag je ervoor wilt gebruiken met minimum van $1,99.

[Reactie gewijzigd door robert98983 op 8 juli 2021 16:00]

Je zou zeggen dat dat een goede oplossing is, maar helaas: als je een paar keer video's skipt van een geabonneerd kanaal, krijg je ze niet meer in je feed.
Nu is dit waarschijnlijk persoonlijk, maar zelf kijk ik zelden naar mijn feed en voornamelijk naar mijn abonnementen pagina.
Hij gebruikt die fan hier juist ;)
Dit is uiteraard het vervolg op die video, waarbij hij die 'weirdest fan' daadwerkelijk implementeert in een werkende PC. :)
Ah die had ik ook gezien ja en meteen in gedachten toen ik hier de titel las. Zelfde kerel dus.

Ik moet zeggen dat hij best wat leuke dingetjes heeft staan, maar het heeft wel een hoog 'beunen zonder te weten waar ik meer bezig ben' gehalte, met sommige van zijn methodes gaan me de haren toch rechtop staan.
Dat vindt ik juist leuk aan dit kanaal. Hij doet het echt niet perfect, daar kan ik me goed in vinden ;) Toch doet hij het wel en ook laat hij fouten wel zien.
Gelukkig hoef je niet perfect te zijn en alles 100% goed te kunnen om mooie dingen te bouwen. Ik weet ook dat van alles wat ik doe, er zeker een of meer personen zijn die het beter kunnen. Maar de combinatie van skills, doorzettingsvermogen en leervermogen is bij ieder toch wel uniek. Hij flikt het uiteindelijk wel, en dat doet 99% hem niet na.

Het hoeft ook niet perfect te zijn. Persoonlijk vind ik het juist tof om dingen zelf te doen. Dat het dan beter kan is jammer, maar uiteindelijk leer je er van. Een tweede keer zal het zeker beter gaan, maar meestal bouw ik zelf dan weer iets nieuws en komt er geen tweede keer.
Vreemd, ik zou echt zweren dat ik deze video een hele poos geleden al eens gezien heb. Is dit een remake van een oude video? Of misschien gewoon opnieuw geplaatst. Volgens YouTube is deze van eind juni, maar ik weet zeker dat het voor die tijd was dat ik deze eerder voorbij heb zien komen.
Hij heeft eerder de fan zelf al gemaakt. In deze video gebruikt hij hem om een PC te koelen met een nieuwe behuizing met kleppen. Wellicht herinner je je de video van alleen de fan?
Eerder had hij de "blaasbalg" al gemaakt, maar nog zonder de computer er aan te koppelen.
De vorige video had hij alleen de luchtverplaatser gemaakt. Nu koelt hij er ook iets mee.
Wil gewoon zeggen dat er iets gewijzigd is in de matrix ;)
.Geek is altijd al bedoeld geweest voor leuke projecten die mensen hebben gemaakt op het internet. Dit is er hier een van.
Nieuwswaardig niet perse, maar ik denk dat een hoop tweakers waaronder ikzelf het wel onwijs leuk vinden om dit te zien. Zelf had ik deze namelijk volledig uit mijn feed gemist.
Dit is Tweakers, niet Nu.nl tech
ik vind het nogal groot, waarom heeft hij de plaat niet horizontaal geplaatst die op en neer gaat, dan heb je alleen dezelfde hoogte nodig als het bovenste stuk waar de elektronica in zit.

[Reactie gewijzigd door Mastermind op 8 juli 2021 12:08]

Omdat deze fan uit een andere build kwam, waarbij het ging om zo’n groot mogelijke luchtverplaatsing te krijgen.. dat zegt ie ook in de video ;)

Die video (en andere) zijn zeker de moeite waard om te kijken :)
Knap gemaakt, leuk idee, maar ik zou het zelf niet willen. Het is nogal maf.
Lijkt een beetje zinloos.
Maar als je zo kijkt dat de kast 100% ververst wordt zowat iedere seconde is dit wel een alternatief op een heel stevige fan setup.
Maar hoe werkt het op lange termijn.
Dergelijke projecten zijn meestal maken, testen en dan ergens op een plank.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee