Bedrijf ontwikkelt koeler met dikte van enkele millimeters

Het bedrijf GE Global Research heeft een nieuwe koeltechniek uit de doeken gedaan. Initieel werd de techniek ontworpen voor gebruik in onder andere vliegtuigen, maar de koeltechnologie is nu geschikt gemaakt voor gebruik in laptops of nog dunnere apparaten.

GE Global Research noemt de techniek Dual Piezoelectric Cooling Jets. De 'koeler' bestaat uit twee piezoelektrische plaatjes die een elastisch materiaal vervormen. Hierdoor functioneert het geheel als blaasbalg. Die beweging vindt plaats met een frequentie van omstreeks 100Hz of meer waardoor er uiteindelijk een redelijke hoeveelheid lucht verplaatst wordt. Het voordeel ten opzichte van een ventilator is onder andere de geringe dikte, een lager energieverbruik en het feit dat de koeler praktisch onhoorbaar zou zijn.

Het onderzoeksbedrijf ontwierp de techniek in eerste instantie voor de vliegtuigindustrie om als drukregulatie te dienen in kleine ruimtes, maar maakte de techniek later ook geschikt om elektronica af te koelen. De DJC's zouden de helft verbruiken van een conventionele ventilator en de helft zo dik zijn. Om te bewijzen dat de techniek werkt verving het bedrijf een ventilator in een ultrabook met een DJC, die vervolgens functionerend te zien is. De nieuwe techniek kan helpen om laptops nog dunner te maken, maar ook om tablets te helpen met afkoelen, aangezien die over steeds krachtigere hardware beschikken.

GE Global Research is al bezig om de DJC's aan de man te brengen, dus de kans is aanzienlijk dat de techniek over niet al te lange tijd al in consumentenelektronica opduikt. De vraag blijft of een DJC voor voldoende airflow kan zorgen om een ultrabook die intensief gebruikt wordt af te koelen: de demonstratie betrof een laptop die in idle-modus opereerde.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Marc Rademaker

Redacteur

12-12-2012 • 10:28

104 Linkedin

Submitter: madhapee

Reacties (104)

Wijzig sortering
Dit was er toch al lang ?? Heb niet zo snel een link voor PC apparatuur gevonden maar wel dit: http://www.piezo.com/prodfan0nav.html

En hier nog een link uit 2006: http://www.frostytech.com/permalinkArch.cfm?NewsID=54891

[Reactie gewijzigd door ronaldvg2 op 12 december 2012 10:35]

Wat jij daar laat zien zijn enkele bladen die heen en weer bewegen.

Het nieuwe hier aan is dat er twee op elkaar geplaatst worden die een tegengestelde beweging maken.
Dat wel, maar ze doen hier in dit filmpje alsof PE-koeling iets helemaal nieuws is voor de PC industrie. Dat is dus onzin, zo blijkt uit de linkjes van ronaldvg2.
Tuurlijk doet elke fabrikant alsof zijn nieuwste product uniek, superfantastisch, innoverend en het allernieuwste is. Het moet ook verkocht worden ;)
Dit was er toch al lang ?? Heb niet zo snel een link voor PC apparatuur gevonden maar wel dit: http://www.piezo.com/prodfan0nav.html

En hier nog een link uit 2006: http://www.frostytech.com/permalinkArch.cfm?NewsID=54891
Dat staat toch in het artikel dat het allang bestaat, onder andere in vliegtuigtechniek word het al gebruikt. Nog knap dat je het er zo weinig over weet te vinden, want is gewoon techniek die al heel oud is, maar nieuwe voor de pc markt(werkende exemplaar). En dat is dan ook gelijk het doel van dit artikel dat het nu toegepast gaat worden in laptops om ze nog dunner en stiller te krijgen, en daarbij ook nog eens zuiniger. Als de productie ook nog eens lager is dan van de traditionele fans dan is dit gewoon de volgende logisch stap in evolutie van de pc koeling.

Je hebt ze in verschillende soorten, vormen en maten, sommige doen 50hz andere 500hz. Dingen heten piezo fans, bestaan al zin jaren 80 of 90, zal je even moeten google. ;)

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 12 december 2012 13:05]

Beetje over de top filmpje zeg. Het is een slimme toepassing van het Piëzo-electrisch effect, daar niet van. Bijvoorbeeld het voortdurend ophouden van de veiligheidsbril voor een promotie-fimplje gaat wel erg ver.

Ik heb wel lichte twijfels over de claims. Het koelsyteem is een trillend metalen plaatje en zoals iedereen vast weet, zorgt een trillend plaatje voor geluid. Een paar honderd hertz zou in dit geval voor een goed hoorbare toon zorgen. Met name als het systeem ook echt goed moet gaan koelen en dus vrij veel lucht heen en weer moet gaan pompen.
Daarnaast een beetje jammer dat de laptop idle blijft. Er zijn bijvoorbeeld ook chips die passief te koelen zijn, terwijl ze niet idle zijn.

Als ik dit produkt zou doorontwikkelen als koelsyteem, zou ik zorgen dat de lucht niet heen en weer wordt geblazen, maar dat er een soort airflow naar één richting zou ontstaan. Dit lijkt mij te realiseren door langwerpige plaatjes van dit systeem naast elkaar te leggen en ze als een soort wave (stadion-wave effect) op en neer te laten gaan. Hierbij moet de frequentie wel omlaag denk ik, maar in het originele ontwerp lijkt mij dat opgewarmde lucht steeds weer naar binnen wordt gezogen. Lijkt mij beter om te zorgen voor doorstroming zodat er meer koude lucht blijft binnenstromen.

Verder leuke ontwikkeling, we zullen zien wat er later van terecht komt.
Zorgen dat het één kant op gaat lijkt me inderdaad zeer gewenst. Dat kan je simpel bereiken door een terugslaande klep aan voor en achterkant van het apparaat toe te voegen. (Stukje rubber.)
Precies. Juist het feit dat de demonstatie met een idle cpu is gedaan, doet mij vermoeden dat de koeling nog niet afdoende is voor een full load demo. Tenminste, als bedrijf wil je natuurlijk showen wat jouw produkt kan, hoe geweldig het is.
Volgens het filmpje (op 1:15) gaat er warme lucht in en gaat er koude lucht uit... 8)7
Dat was een creatieve fout van het media team. De lucht verandert nagenoeg niet van temperatuur.

Het unieke van dit ontwerp is dat de lucht wordt samengeperst door de twee plaatjes en dan met hoge snelheid de DCJ verlaat. Doordat de snelheid hoog is wordt andere lucht meegezogen. Dit geeft een netto flow resultaat. Een DCJ produceert ongeveer 1-2 CFM. Maximale druk is ongeveer 30 Pa.

Een andere fout in dit artikel is de suggestie dat de druk in een vliegtuig ermee wordt gereguleerd. Het originele ontwerp is een "fluidic-actuator" waarmee lucht op hoge snelheid kan worden toegevoegd aan de boundary layer over een vleugel. Daarmee kan je de luchtstroming rond de vleugel zo beinvloeden dat je bij extreme angle of attack nog steeds lift krijgt.

hier wat meer details hierover.
http://www.flightglobal.c...tive-flow-control-216868/
Ik zat er ook verbaasd naar te kijken. Hoe kan dat nou?
Lucht koelt af als het door een kleine opening geperst wordt. Zie deo, waarmee je zelfs dingen kan bevriezen terwijl het binnenin de bus helemaal niet zo koud is.
Ik weet niet waar je die wijsheid vandaan hebt, maar "lucht" wat een gasmengsel is wordt ALTIJD warmer als je het samenperst. Dit omdat een gas een toestand is met een hogere energie dan de vloeibare fase. De energie die het dus kwijt moet om naar die toestand wordt afgegeven, in de vorm van warmte. Als de vloeistof aan de andere kant van een gat overgaat naar de gasfase dan kost dat energie, waardoor het afkoelt. netto gebeurt er dus niets als je aan de ene kant gas naar vloeistof perst en aan de andere kant de vloeistof weer gas... Een deo bus heeft echter de energie opgeslagen in een andere vorm dan warmte, namelijk druk. Die hebben ze er dus al voor je in gestopt.
maar "lucht" wat een gasmengsel is wordt ALTIJD warmer als je het samenperst
Bullshit; de ideale gaswet (wat toch enigzins basiskennis mag genoemd worden):
P*V = n*R*T

Als je het volume verkleint bij dezelfde druk, zal ook de temperatuur dalen.
Als je de druk verhoogt maar het volume verkleint, zal de temperatuur nie verhogen.
Je hebt de klok wel horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. |:(

"Als je het volume verkleint bij dezelfde druk, zal ook de temperatuur dalen"
Vertel me aub hoe je dit in de praktijk voor elkaar krijgt, dan kan ik dat gaan patenteren en multi miljardair worden. Ik ken namelijk geen methode die het volume verkleint maar zowel druk als de hoeveelheid gas hetzelfde houdt. O-)

"Als je de druk verhoogt maar het volume verkleint, zal de temperatuur nie verhogen"
Alleen in een reversibel (ideaal) process, in de praktijk zal er altijd energie worden omgezet in warmte door wrijving e.d.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 402765 op 12 december 2012 14:15]

"Als je het volume verkleint bij dezelfde druk, zal ook de temperatuur dalen"
Vertel me aub hoe je dit in de praktijk voor elkaar krijgt, dan kan ik dat gaan patenteren en multi miljardair worden. Ik ken namelijk geen methode die het volume verkleint maar zowel druk als de hoeveelheid gas hetzelfde houdt.
Als je gewoon het gas samendrukt en de temperatuur verlaagt, behoud je de dezelfde druk ... Geen rocket science me dunkt ...

De stelling is uiteraard zo voor een geïdealiseerd model, er zal altijd wat afwijking zijn. Echter voldoen de normale gassen wel aan hetzelfde principe. De stelling van PyroPath die beweert dat gas ALTIJD warmer wordt als je het samenperst is gewoon niet waar.
Inderdaad geen rocket science, maar thermodynamica.

De ideale gaswet (p*V =n*R*T) beschrijft de relatie tussen volume (V), druk (p) en de energie van de gasmoleculen (n*R*T). De gaswet beschrijft een evenwichtssituatie en zegt niets over hoe een systeem van de ene situatie naar de andere gaat. Hier ga jij de fout in met "simpel" T/2.

Als je het volume verkleint (wat jij mooi "samendrukken" noemde) zal de druk in de nieuwe evenwichtsituatie hoger zijn, dit volgt uit.de linkerterm (p*V) van de ideale gaswet. Als je wil dat de druk gelijk blijft moet je zorgen dat in plaats daarvan de energie van de moleculen verlaagt wordt.

Maar, energie kan niet verdwijnen en moet dus ergens heen (wet van behoud van energie). De oplossing is externe koeling, wat energie opneemt vanuit het systeem en zo de temperatuur van het systeem verlaagt.

Wat Pyropath zegt klopt dus, met als enige toevoeging dat in een theoretisch, thermodynamisch reversibel, systeem de temperatuur constant kan blijven bij het samendrukken (maar nooit dalen!). Zulke systemen bestaan echter niet in de praktijk en als je de non-idealiteit gaat negeren kloppen je resultaten voor geen meter.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 402765 op 12 december 2012 17:57]

Ik had de woorden "in de praktijk" moeten toevoegen. We praten natuurlijk ook in de context van dit artikel en de praktijk, mij dunkt. De redenatie als je de druk gelijk houdt en volume verkleint daalt de temperatuur is een klassiek voorbeeld van oorzaak en gevolg omdraaien. Als je de temperatuur verlaagt bij gelijke druk neemt het volume af. De daling van de temperatuur is praktisch niet mogelijk als gevolg, enkel als oorzaak.
Bijna. Als je de druk verhoogt door het volume te verkleinen, zal de temperatuur gelijk blijven.
Jep dat bedoelde ik ook. Als je simpelweg V vervangt door V/2 dan kan je T/2 invullen ipv T en bekom je hetzelfde. Ik wou vooral aantonen dat de stelling dat gas altijd opwarmt bij samenpersen niet waar is.
Lucht koelt af als het door een kleine opening geperst wordt.
Volgens mij heeft dat meer met de drukverschillen te maken, een bus deo voelt ook al veel kouder aan dan de omgeving...
Klopt niks van, een gas wordt juister warmer als het door een kleine opening heen samengedrukt wordt. De reden dat deo zo koud is, is dat de vloeistof die in het busje zit verdampt tot het weer een gas is.
Juist!
Waar blijft de warmte dan?

En als het net als ademen werkt..... haal maar een adem in met je hand voor je mond, dan word je hand koud, als je uit ademt word ie warm?!
Ik heb het filmpje niet gezien maar was het eerste wat ik dacht, je kan niet dezelfde lucht de hele tijd heen en weer gaan lopen blazen dan warmt die lucht gewoon op, beter de ingang aan de ene kant van het 'ballonetje' en de uitgang aan de andere kant...

Doet me overigens denken aan dit:
http://img.tweedehands.nl...54-vuurblazer-te-koop.jpg

edit: jahoor offtopic, ik reageer OP een reacite, OVER het artikel, en met een misschien wel verbeterd concept, wat moet je doe om ontopic te zijn?

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 12 december 2012 11:20]

Niet per se. Niet iedereen associëert blauw met koud en rood met heet.
Prettig ontwikkeling! Creëert weer extra ruimte, die kan of opgevuld worden met meer batterij, of gebruikt worden om de apparaten nog iets dunner te maken. Het laatste zal wel weer het geval zijn, maar een beetje duimen voor het eerste mag wel toch? Sowieso is het batterijbesparend effect altijd goed om te horen.
Sowieso is het batterijbesparend effect altijd goed om te horen.
Absoluut maar als je nagaat dat de fans in een laptop nog geen 1% van het verbruik zijn, en je dus maar op die 1% kan besparen kom je misschien op 0.5% besparing op het hele verbruik...

Alle beetjes helpen natuurlijk, maar echt merkbaar zal het niet zijn!
Maar stel dat deze techniek toegepast wordt, dan is er zoals ormagon al zegt meer ruimte voor een accu (meer capaciteit) wat de accuduur dan weer ten goede komt. Zoals jij al opmerkt alle beetjes helpen.

Dit geld natuurlijk als de huidige dikte van de notebooks aangehouden wordt.
Wow, als dit waar is is het best impressive. Een groot voordeel hiervan lijkt mij ook dat je niet meer het probleem hebt met slijtende lagers dat je nu bij fans nog wel eens tegenkomt.Daarnaast vraag ik me af hoe het zit met stof, zou zo'n ding stof dat hij naar binnen zuigt ook weer goed naar buiten kunnen blazen? Anders krijg je vanzelf het probleem dat zo'n ding vol zit als er steeds een paar stofdeeltjes blijven hangen.
Wow, als dit waar is is het best impressive. Een groot voordeel hiervan lijkt mij ook dat je niet meer het probleem hebt met slijtende lagers dat je nu bij fans nog wel eens tegenkomt.Daarnaast vraag ik me af hoe het zit met stof, zou zo'n ding stof dat hij naar binnen zuigt ook weer goed naar buiten kunnen blazen? Anders krijg je vanzelf het probleem dat zo'n ding vol zit als er steeds een paar stofdeeltjes blijven hangen.
Voor elke slijtende lager is er metaalmoeheid...
De technologie is getest in een zand en stof omgeving (Mil-STD-810G) duur een uur lang in elke orientatie gezandstraalt te worden. Doordat er geen lagers of DC motor in zit, was er geen probleem.

Het apparaat is ook gevuld met zand en kon zichzelf "clearen" door langzaam het zand eruit te drukken.

Het is moeilijk om een lange levensduur te bewijzen voor een nieuw apparaat maar het ziet er goed uit.

Het doel is 12-18W te kunnen koelen met een opstelling die minder dan 4mm dik is. (heat sink, heat pipes, DCJ). Dat is genoeg voor een Ultrabook of stevige tablet. Dit is al bijna gelukt. :)

Een DCJ produceert 1-2 CFM in deze configuratie

[Reactie gewijzigd door madhapee op 12 december 2012 13:02]

Een groot voordeel hiervan lijkt mij ook dat je niet meer het probleem hebt met slijtende lagers dat je nu bij fans nog wel eens tegenkomt.
Maar het blijft een bewegende techniek waar dus hoe dan ook stress op delen wordt uitgeoefend, die dus stuk kunnen...

Ik kan me voorstellen dat de rek op een gegeven moment uit het 'ballonnetje' is bijvoorbeeld...
Als je binnen de vermoeiingsgrens van het materiaal blijft en het juist materiaal kiest, dan kun je bijna een oneindig aantal keer bewegen. Het hoeft dus geen probleem te zijn.
Zoals ik het lees zijn het keramische membramen: dus geen plastische vervorming en geen normale vermoeiing, eventueel kun je stress corosion fractures krijgen, maar dat treed alleen op in kombinatie met water. elastomeren hebben ook niet echt last van vermoeiing, wel van veroudering en eventeel compressie set bij langdureige sterke vervorming, denk dat een gemiddelde koeling dan allang overleden is. 100 miljoen cycles is voor een gemiddeld O-ringetje geen probleem.
en de levensduur niet te vergeten, hoe zit het met metaal moeheid ?
Je zal inderdaad goede stoffilters moeten hebben om verstoppingen tegen te gaan.
Metaalmoeheid treed maar op vanaf een bepaalde belasting. Als je daaronder blijft, kan je virtueel oneindig buigen.
Het voordeel ten opzichte van een ventilator is onder andere de geringe dikte, een lager energieverbruik en het feit dat de koeler praktisch onhoorbaar zou zijn.
Dit vind ik punten die niet alleen voor dunne apparen wenselijk zijn eigenlijk.
Afhankelijk van een capaciteit zou je hier een PC ook stil mee kunnen maken zonder enge dingen met water te gaan doen.
Watervrees?

Niks engs aan water! Zelfs als je het al aan het lekken kan krijgen is het schoon water zonder mineralen en zal het normaal gesproken niet eens geleiden en dus geen kwaad kunnen (wel kans op corrosie op lange termijn, maar als je het niet op laat drogen maar zelf afdroogt is dat ook niet aan de orde)...

Maarja mijn nickname is ook niet voor niks wat het is :D
Nu heb ik zelf geen ervaring met waterkoeling op PC's maar wat jij aanhaald geldt ook niet helemaal. Water wat niet geleid is DEMI-water (gedemineraliseerd water). Echter de gemiddelde PC is niet geheel vrij van stof/vingerafdrukken/etc. Zodra je water gaat lekken en op het stof (geef het een naam) terecht komt, wordt het toch echt geleidend.....
Nu zal dat iets zijn in de trend van druppels, maar toch.
Of je moet je complete PCB en overige componenten gaan isoleren (volgens mij wordt er wel eens gebruik gemaakt van nagellak om onderdelen af te schermen)

Nogmaals, heb er zelf geen ervaring mee, dus correct me if I'm wrong!
Het is nog niet eens direct dat water kortsluiting gaat maken maar het is een "moeilijke" oplossing bestaande uit een hele constructie van onderdelen die kapot kunnen.
Als daar wat stuk gaat heb je een plens water waar je laminaatvloer nogsteeds niet zo goed tegen kan, je pc/server heeft geen koeling meer, en het zal toch soort van onderhouden moeten worden.
Gewoon een fan met een knap blok is veel robuuster en onderhoudsvriendelijker, of dit blaasbalg apparaatje dan. Economischer met de ruimte in je case ook.

Het is niet alleen een angst voor kortsluiting die je huiverig kan maken voor waterkoeling. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 12 december 2012 12:36]

Enge dingen met water?
Er zijn gewoon kant en klare WC setjes die in mijn opinie nog makkelijker te installeren zijn dan een flinke luchtkoeler ook.

Verwacht overigens niet dat dit de prestaties van een H60/H100 of een custom WC setup kan evenaren.
En die klappen ook catastrofaal uit elkaar en ledigen het water door je server. Kan ik je uit ervaring vertellen.
Niets aan de hand (gedemineraliseerd water), maar na twee keer ga je toch weer over op lucht.

[Reactie gewijzigd door Durandal op 12 december 2012 11:12]

Niet alleen bij compacte apparaten.

Ik zou het ook heel erg graag in mijn luidruchtige game PC willen hebben die ik vroeger mee in mijn slaapkamer had staan en nu nog regelmatig naast mijn grote TV wordt geplaatst.

Deze koeltechniek is heel breed inzetbaar en verdient eigenlijk veel meer interesse van bedrijven dan dat het nu krijgt vindt ik zelf.
Het is nog de vraag of een energiezuinige cpu in een ultrabook er mee gekoeld kan worden, ik zou nog maar niet al te hard van stapel lopen met dit in een gamepc te willen stoppen. Het moet wel ook nog voldoende performance leveren.
Voor een HTPC kan ik er eigenlijk ook niet zo enthousiast over worden. Volgens mij weten veel mensen niet hoe stil je een HTPC kunt krijgen door gewoon goede fans te gebruiken en die niet te hard te laten draaien. Fans hebben een slechte naam doordat er vaak slechte fans meegeleverd worden en doordat je mensen hebt die een orkaan in hun pc kast op proberen te wekken want dat koelt beter...
Nee, het interessantste is denk ik inderdaad waar ze nu al mee bezig zijn, plattere apparaten danwel meer power in tablets.
Luidruchtige game PC's kan je tegenwoordig ultra stil maken. Een paar trage ventilators, een deftige cooler met trage fan, een MSI 660 Dual Fan <- Vooral dat laatste is echt een wonder voor geluid. Moderne games, spelen op hoge resolutie, en de ventilator gaat van 30 -> 44%, waarbij je het niet eens hoort ( en 66°C temperatuur op de GPU ). Ik zit met de PC naast men kop, in een ultra stil kamer, en kan je verzekeren, dat in mijn leven, ik nog nooit zo een stille PC setup gehad heb ( en ik werk al 10 jaar om krachtige hardware maar energie zuinig te combineren, met stilte ).

Het probleem bij de PC's is vaak niet de CPU meer, of HD's ( 5900rpm HD's zijn lekker stil & cool of SSD's ). Maar is nog al te vaak de GPU, als je wilt gamen, wat je PC in een stofzuiger veranderd. Met deftige research vind je vaak 'stillere' oplossingen, maar om eerlijk te zijn, nog nooit heb ik een GPU oplossing gevonden zoals die MSI dat je de kracht geeft om alles games te draaien, en dat tegelijk stil is.

Dit bovenste techniek is volgens mij gewoon nutteloos, voor enige toestellen zoals GPU's. Ik denk dat de markt vooral zal zijn voor Tablets, of HTPC's ... En dan nog ...

kwa prijs moeten ze al enorm goedkoop zijn, om te kunnen concurreren op de PC markt, met een goede maar goedkope koeling, met een stille ventilator.
hele interessante techniek. ik ben heel benieuwd wat hier nog uit gaat komen. zou fijn zijn, eindelijk af van immense koelblokken en razende cpu-fans :-)
Ik vraag me eigenlijk af of je uberhaupt van de koelblokken af kan zijn? Probleem is natuurlijk dat koelblokken de koeling doen, en fans de blokken van lucht voorzien. Je kan de koeler dus zo dun maken, maar je hebt nog steeds de "immense koelblokken" nodig. Zolang die niet vervangen zijn, kan je er weinig met een 'ultradunne fan' (afgezien van de andere voordelen natuurlijk).
Ik denk eerder dat dit een "fan" en "koelblok" in eenzelfde constructie moet voorstellen.
Ik betwijfel of zoiets kleins voor voldoende airflow kan zorgen om een laptop te koelen. Zelfs met een gewone fan worden die dingen regelmatig heet.
Je kunt twijfelen wat je wil maar het is ze toch al gelukt

Quote uit de tekst en bron:

Om te bewijzen dat de techniek werkt verving het bedrijf een ventilator in een ultrabook met een DJC, die vervolgens functionerend te zien is

Het is dus niet alleen een proof of concept, het zou zelfs al toegepast kunnen worden. Nu is dit natuurlijk een volledig nieuwe techniek in vergelijking met de conventionele ventilators. Fabrikanten zullen dus eerst nog meer tests zoals deze. Met behulp van langdurige tests moeten ze ook de betrouwbaarheid testen (Computer op 100% load laten werkten gedurende een dag/week/maand en kijken of het systeem nog functioneert en koel is). Beetje lullig als je computer er na een jaar al mee ophoud, omdat je CPU doorgebrand is.

Edit:
Ik zag ineens een hoop typefoutjes

[Reactie gewijzigd door ReDnAx1991 op 12 december 2012 11:29]

tja dan hebben we het over een ultrabook waar undervolted processors in gaan geloof ik,daarbij is de ultrabook alleen in idle stand te zien, een beetje laptop word al flink warmer dan een ultrabook
Dat is toch waar de technologie naar toe gaat platter, stiller. Zonder koeling zou die ultrabook het nog geen minuut volhouden.

Zolang er maar meer kracht uit een processor gehaald kan worden die undervolted is zal er netto niks veranderen.

Intel en AMD zijn al jaren bezig met die shrinks, andere transistoren en benutting van energie om de CPU minder heet te maken. Minder heet = Minder koeling nodig.

tja dan hebben we het over een ultrabook waar undervolted processors in gaan geloof ik,daarbij is de ultrabook alleen in idle stand te zien, een beetje laptop word al flink warmer dan een ultrabook

Je bent wel echt een doomdenker heh? Deze techniek is vrij nieuw, hij is nog steeds in ontwikkeling. Wat wou je dan, dat ze meteen een Alienware hadden gepakt. Het mag duidelijk zijn dat dit nu NOG niet kan, de tijd zal het antwoordt geven.
een doomdenker??nee maar Mavamaarten vraagt "Ik betwijfel of zoiets kleins voor voldoende airflow kan zorgen om een laptop te koelen"

zoals ik al zeg is een laptop dus anders dan de ultrabook die ze in het promofilmpje laten zien, en dat een ultrabook makkelijker te koelen is dan een normale laptop omdat de cpu's in ultrabooks undervolted zijn en zo dus minder warmte afstaan

ik zeg nergens dat het slecht is en dat de koeler bagger is, ik zeg alleen dat de tekst en filmpje over een ultrabook gaan, en dat het dus lastig zal zijn om te zeggen dat deze koeler dus een laptop kan koelhouden (welke vaak een dedicated gpu hebben)
Hoef je niet boos/gefrustreerd te geraken, ben blij dat we het erover eens zijn. Elke nieuwe technologie die onze computers weer beter/sneller/stiller/zuiniger maken zijn altijd welkom.

Zo ook deze techniek, ik zou het graag een keertje van dichtbij willen zien. Ik heb de werking ervan wel een beetje in m'n hoofd maar ik kan me er nog niet echt wat bij voorstellen.

Edit:
Vergeten te melden dat een Ultrabook dan wel een naampje kan hebben maar het is en blijft een Laptop. Welliswaar met een hele zuinige CPU.

[Reactie gewijzigd door ReDnAx1991 op 12 december 2012 16:51]

sorry?? ik ben niet boos of gefrustreerd, ik maak alleen een opmerking op jouw post, daarbij is een ultrabook een variant van de normale notebook( in de volksmond laptop genoemd) die aan eisen moet voldoen
Allemaal leuk en aardig, maar moet men geen rekening houden metaal-moeheid? Als ik flinterdunne stukjes metaal laat trillen, gaan die binnen de kortste keren kapot of vertonen scheuren lijkt me... niet echt bruikbaar in hard-to-reach plaatsen denk ik, maar goed, dat zal ook wel verholpen zijn.
Metaalmoeheid treedt pas op vanaf een bepaalde belasting. Als je daaronder blijft, zal je virtueel oneindig lang kunnen vervormen.
Wel grappige inventie zo'n mini blaasbalg. Zou niet weten of dit ventilatoren zou kunnen vervangen in kleinere / mobiele devices maar het heeft zeker potentieel als het idee ook echt goed koelt en daarbij dan ook bijna geen geluid produceert.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee