Grote radiotelescoop Lofar, met basis in Drenthe, viert tiende verjaardag

Het is vrijdag tien jaar geleden dat Lofar in gebruik is genomen. De Low Frequency Array bestaat uit meer dan honderdduizend antennes, verspreid over Europa, en heeft diverse ontdekkingen op zijn naam staan.

De toenmalige koningin Beatrix activeerde Lofar tien jaar geleden. De basis van de lagefrequentietelescoop ligt in het Drentse Exloo, waar zes stations met 25.000 antennes staan. De telescoop strekt zich uit tot andere regio's in Noord-Nederland en Europa; er zijn stations in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Polen, Letland en Italië.

Anders dan schotelantennes bestaat Lofar uit sprietantennes die een groot oppervlak bestrijken en die radiogolven tussen 110 en 250MHz en de frequenties tussen 10 en 90MHz opvangen. De metingen kunnen astronomen helpen bij hun onderzoek naar de vorming van sterrenstelsels, de invloed van magneetvelden op het vroege heelal, zwaartekrachtgolven en donkere energie.

Astron Lofar corestation

Lofar is een project van Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie. Dat instituut zet de mijlpalen van de radiotelescoop van de afgelopen tien jaar op een rij. De telescoop heeft onder andere resultaten geboekt bij onderzoek naar de ionosfeer, exoplaneten en het samensmelten van sterrenstelsels. Omdat bij de metingen enorme hoeveelheden data verwerkt moeten worden, zag Astron zich geconfronteerd met uitdagingen wat de verwerking door supercomputers betreft. Het moest daarom gpu's en zelfontworpen fpga-borden inzetten.

Astron werkt aan een upgrade van het systeem onder de noemer Lofar 2.0. Daarnaast is de Square Kilometre Array of SKA in ontwikkeling, die de hemel nog sneller en gedetailleerder kan observeren.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

12-06-2020 • 15:11

16

Reacties (16)

16
15
14
3
1
0
Wijzig sortering
En wat kun je dan met die spullenboel? Nou, deze week werd nog dit soort werk gepubliceerd https://arxiv.org/pdf/2006.04808.pdf

Best mooie plaatjes van melkwegen die met elkaar botsen
wat is het verschil tussen radiogolven en frequenties?
Een radiogolf is een trilling in het elektrisch/magnetisch veld dat zich voortbeweegt in de ruimte, zoals een watergolf zich over het wateroppervlakte beweegt. De frequentie is een eigenschap van een radiogolf, namelijk hoe snel deze velden trillen in tijd. De verdeling van deze golven in frequenties wordt het spectrum genoemd. Met radiogolven worden voornamelijk golven bedoeld in het 'radiospectrum' die een frequentie tot ~300GHz hebben. Hierboven begint het infrarode spectrum. (Zichtbaar) licht is uiteindelijk ook de trilling van elektrische en magnetische velden, op een bepaalde frequentie (maar het is ook een deeltje, wave-partical-duality)

De verwarring ontstaat omdat met een 'frequentie' (zoals in 'frequentieveiling') vaak een (radio)golf met een bepaalde frequentie bedoeld wordt.

@Tristano, "aantal radiogolven per seconde" is eigenlijk incorrect, want het is 'een' golf mét een bepaalde frequentie.

@arnom "maar niet alle frequenties zijn radiogolven" is ook een lastige uitspraak, want het zijn in principe andere begrippen (een frequentie is een eigenschap van een golf), tenzij je het woord 'frequentie' als 'golf' bedoeld: Niet elke golf is een radiogolf.
Klopt helemaal, maar ik probeerde het simpel uit te leggen aangezien de eenheid in hertz word weergeven in het artikel en dus voor hoeveelheid per seconde staat, en het alleen om radiogolven gaat. En hoopte hierbij duidelijk te maken dat de frequentie in hertz dus eigenlijk een eenheid is van de radiogolven, en geen aparte dingen van elkaar zijn wat het stuk hier onder je misschien wel zou laten denken:
"radiogolven tussen 110 en 250MHz en de frequenties tussen 10 en 90MHz opvangen"

Dit bracht PetervdM denk ik in de war omdat het twee verschillende frequentie bereiken weergeeft waarbij de eerste is benoemt onder "radiogolven" en de tweede onder "frequenties" terwijl het beide radiofrequenties zouden moeten zijn.

Als iemand weet waarom de 110 en 250MHz en 10 en 90MHz hier apart zijn weergeven waarbij de eerste specifiek als radiogolven zijn benoemt en de tweede als frequentie dan zou ik dat graag willen weten ;)
Denk vooral een naamgeving dingetje. Heb even de wiki over radiogolven nageslagen en daar zeggen ze dit over radiogolven:
Radio waves have frequencies as high as 300 gigahertz (GHz) to as low as 30 hertz (Hz).
LOFAR zou dus ook 10-30 Hz opvangen wat buiten radiogolf bereik ligt, maar dan alsnog is alles van 30-90 volgens deze definitie ook radiogolf.

Edit:
Niet goed gelezen, LOFAR vangt 110-250 MHz en 10-90 MHz op, dat zou allemaal radiogolf zijn.

[Reactie gewijzigd door SebasC88 op 26 juli 2024 06:25]

waarom niet 90-110 Mhz vraag je je dan toch af...
Omdat deze signalen van 88-108 MHz voor terrestial FM radio broadcast gebruikt worden, en erg luid zijn ten opzichte van het te ontvangen signaal uit de ruimte.
Ik denk teveel signalen, hier zitten alle radio zenders.
Een radiogolf kan verschillende frequenties hebben, maar niet alle frequenties zijn radiogolven. Als de frequentie hoog genoeg is, heeft men het over lichtgolven enz.
en samenvattend zijn het allemaal fotonen
De frequentie staat voor het aantal radiogolven per seconde, maar het staat een beetje raar beschreven inderdaad.

Dit staat op de website van Astron zelf: (https://www.astron.nl/index.php/telescopes/lofar)
"LOFAR is a radio interferometric array consisting of many low-cost antennae, organised in stations arranged in an area of 100km diameter as well as several international stations and operating between 10 and 250 MHz."

[Reactie gewijzigd door Tristano op 26 juli 2024 06:25]

Radiogolven is een deel van het elektromagnetisch spectrum: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_spectrum
Radiogolven zijn voortschrijdende trillingen in het electromagnetische spectrum (en dan in het laagfrequente deel daarvan), en een frequentie daarmee geef je aan hoe snel die golf trilt.

Radiogolven is een vorm van electromagnetische straling, maar met zo'n lage frequentie dat je individuele trillingsbewegingen nog kunt meten en bestuderen. Hierdoor kan men de radiogolven van verschillende bronnen combineren, en dit maakt dus van die arrays mogelijk zoals in bovenstaande voorbeeld. Ander mooi voorbeeld is die eerste "foto" van het zwarte gat van laatst.
Andere vormen van electromagnetische straling zijn licht (zichtbaar of onzichtbaar, zoals uv en infrarood) en dingen als gammastraling en xray-straling enzo. Deze frequenties zijn zo hoog dat je niet bij de individuele trillingsbewegingen kunt, maar de energieniveau's meet en bestudeert.

[Reactie gewijzigd door paltenburg op 26 juli 2024 06:25]

Daar vlakbij worden windmolens van 200 meter hoog neergezet en ze waren in het begin bang voor storingen door die molens. Het schijnt dat ze die molens speciaal daarvoor hebben aangepast zodat er zo weinig mogelijk ruis ontstaat (bron)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.