Software-update: Unraid 7.1.2

Unraid logoEr zijn kort achter elkaar twee updates voor versie 7.1 van Unraid uitgekomen. Met dit besturingssysteem kan een server worden opgezet voor taken als network attached storage, applicatieserver en virtualisatiehost. Het is eenvoudig op te zetten en enorm flexibel met betrekking tot de gebruikte hardware en grootte van de harde schijven. Docker wordt gebruikt om functionaliteit toe te voegen en deze apps worden door een actieve community gevalideerd en onderhouden.

Voorheen had Unraid een eenmalige aanschafprijs die afhing van het aantal gebruikte harde schijven en ssd's. Basic stond tot zes opslagapparaten toe, een pluslicentie maximaal twaalf apparaten en bij pro was dat ongelimiteerd. Dat is echter veranderd en voortaan moet dit jaarlijks worden verlengd om ondersteuning en updates te blijven krijgen. In versie 7.1.1 is een probleem verholpen waardoor bepaalde virtuele machines niet wilden starten en 7.1.2 moet een onder specifieke omstandigheden dataverlies voorkomen.

Unraid 7.1.2: Data Safety First

This small but important release fixes a potential data-loss issue in Unraid 7.1.0 and 7.1.1 related to the new mover empty disk feature. Under certain conditions, the mover was not respecting share split levels, risking misplaced or lost data. The update also corrects standard mover behavior to ensure it properly honors split-level settings when relocating files.

Unraid OS 7.1.1 Now Available

This minor update restores compatibility for VMs that failed to boot in 7.1 due to an upstream OVMF firmware change. If you run Fedora, Debian, Rocky, or other CentOS-based virtual machines, this patch ensures they launch correctly again.

Unraid

Versienummer 7.1.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Unraid
Download https://unraid.net/download
Licentietype Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

10-05-2025 • 09:40

15

Submitter: Donald313

Bron: Unraid

Update-historie

10-05 Unraid 7.1.2 15
06-05 Unraid 7.1.0 11
26-02 Unraid 7.0.1 3
10-01 Unraid 7.0.0 43
01-12 Unraid 6.12.14 23
07-'24 Unraid 6.12.11 40
04-'24 Unraid 6.12.10 10
03-'24 Unraid 6.12.9 22
02-'24 Unraid 6.12.8 31
12-'23 Unraid 6.12.6 11
Meer historie

Reacties (15)

15
15
9
0
0
6
Wijzig sortering
Jaarlijkse verlenging, weer een abonnementsvorm dus. Ben ik zo oud geworden dat iedereen dat maar accepteert? Ik ben nog van de generatie dat je gewoon een software pakket kocht en daar deed je het dan mee, jarenlang, zonder bijbetaling. Wat wel goed is is dat de updates blijven komen en dat de software meegroeit met het ecosysteem.
Nou ja, niet iedereen, je bent een dief van je eigen portemonnee als je dit soort tools koopt.
Met Alma of Rocky Linux en een logical volume manager UI heb je meer voor minder.
Als het alleen om shares met achterliggende storage gaat dan kun je dit inderdaad vrij eenvoudig opzetten met een distributie. Als je eventueel ZFS als filesystem zou willen dan kan dat met Ubuntu of FreeBSD

Bij Unraid maak je je volgens mij afhankelijk van de software. Dit zou een probleem kunnen zijn bij recovery situaties. Bij meerdere disken wordt, zoals de naam al aangeeft, er geen normale software RAID aangemaakt maar iets dat Unraid specifiek is met een parity disk.

Als je voor eenvoudig wilt gaan dan zou ik eerder voor TrueNAS of TrueNAS Scale kiezen zoals een aantal mensen hier ook al aangeven.
Bij recovery van je harddisks in unRAID, is het voordeel dat het eigenlijk een soort JBOD is met parity is. Je kan de disk gewoon lezen zonder unRAID. Ander voordeel is dat de harddisks onafhankelijk van elkaar kunnen slapen. Dus bij kijken van een film spint er maar 1 harddisk op ipv de hele pool. En je kan alle harddisks van verschillende grootte gebruiken, met behoud van alle ruimte. Dus bv een 2+2+4 tb pool is ook 8tb ipv 6tb

[Reactie gewijzigd door BlaBla1973 op 11 mei 2025 07:26]

Of je bent een dief van je eigen tijd als je het niet betaald ;)

Unraid is volledig gericht op het maken van een NAS en meer met online beheer. Kwestie van klikken om je opslag volume met parity up and running te krijgen: https://docs.unraid.net/u...rted/quick-install-guide/

Dat kan natuurlijk ook met een meer algemene distro. Dan ben je alleen wel meer tijd kwijt aan het uitzoeken en configureren. En daarna support en bijhouden van best practices…

Heb blijft een keuze tussen geld of tijd.

PS Zelf nog luier geweest en gebruik een Synology…
Of je bent een dief van je eigen tijd als je het niet betaald ;)
Of je wilt jezelf ontwikkelen ipv doomscrollen op je telefoon. Je hebt er skills bij voor het leven als je zelf een server of nas beheert. Linux gaat niet meer weg.

Een hele simpele usecase: In oktober 2025 houdt MS op met het ondersteunen van Windows 10, waardoor heel veel computers, waarvan de hardware volgens MS te verouderd is om Windows 11 te kunnen draaien, niet meer up te daten zijn met alle veiligheidsproblemen van dien. Iemand met bereidheid een beetje vrije tijd in te ruilen voor een beetje kennis, kan een Linux distro pakken en weer vooruit zonder een dure aanschaf. Je kunt ook je oude systeem in de meterkast zetten en daar een NAS/Server van maken ipv een kant-en-klare oplossing te pakken. IoT voor in huis? Linux! Kortom, je maakt jezelf met een beetje kennis minder afhankelijker van ondernemingen. Iets nuttigs leren geeft je daarnaast een goed gevoel als bonus.

Overigens klopt de aanname van @Server.1968 niet, je koopt wel degelijk een licentie. Zie de post hieronder.
Helemaal eens :)

Volgens mij maken we duidelijk dat het genuanceerder is dan “het kan ook gratis” of “je kunt het ook gewoon kopen”.

Wat het beste bij jou past, is aan jezelf. Ik denk dat hier op Tweakers bovengemiddeld veel bezoekers zijn voor wie het leuk of de moeite is tijd te steken in zelf maken…

… en als ik kijk naar de toekomst in de IT sector, lijkt het mee geen slechte investering om je te verdiepen in infrastructuur, besturings- en opslagsystemen. Dat zijn immers randvoorwaarden voor AI om te kunnen bestaan. Daarmee disciplines die volgens mij het langst blijven zoals we ze nu kennen en waar dus werk in blijft.
TrueNAS all the way...
Hier ook een 'luie' Synology gebruiker, ik overweeg wel een alternatief aangezien ik mijn setup binnen 2 jaar wil vervangen en Synology alleen nog eigen branded harddisks ondersteund.
Nee hoor. Vorig jaar is unraid overgestapt naar een nieuw model. (https://unraid.net/pricing)

Je krijgt unraid + 1 jaar updates. Blijft dus gewoon werken.

Als je nog een oude licentie hebt met eeuwigdurende updates kun je die nogsteeds gebruiken en eventueel upgraden naar eentje met bv meer opslag devices die je kan toevoegen.
Je kan nog steeds lifetime kopen, het verschil is dat het sinds de invoering van de huidige abonnement vorm een stuk duurder is dan daarvoor.
$250. Niet te gek denk ik voor lifetime.
Als dit nog 10 jaar bestaat slechts $25 per jaar.
(Zelf heb ik hier TrueNas. Ik weet niet in hoeverre dat vergelijkbaar is. Heeft redelijk wat overlap dacht ik)

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 10 mei 2025 19:09]

Jaarlijkse verlenging, weer een abonnementsvorm dus. Ben ik zo oud geworden dat iedereen dat maar accepteert? Ik ben nog van de generatie dat je gewoon een software pakket kocht en daar deed je het dan mee, jarenlang, zonder bijbetaling. Wat wel goed is is dat de updates blijven komen en dat de software meegroeit met het ecosysteem.
Maar als je de nieuwste versie wou hebben dan moest je het software pakket ook weer opnieuw kopen.
Unraid koop je ook als een pakker bijvoorbeeld versie 7.x en die blijft onbeperkt werken.
Maar als je daarna de nieuwe versie (net als uw software pakketen) kun je ervoor kiezen om te upgraden of op de oude versie te blijven draaien.
Als je een Unraid lifetime licentie hebt dan ga je ook gewoon in versies mee. Heb zelf de upgrade van 6 naar 7 gedaan met mijn lifetime licenties.
Natuurlijk kan je een basis linux distributie nemen. Maar er zijn ook meer/andere linux distributies die wel zijn toegesneden op nas/san/storage gebruik. En het hoeft zelfds helemaal geen linux te zijn. BSD kan ook.

uitvoering: TrueNAS
uitvoering: TrueNAS Scale


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn