Software-update: Unraid 6.12.11

Unraid logo (79 pix)Versie 6.12.11 van Unraid OS is uitgekomen. Met dit besturingssysteem kan een server worden opgezet voor taken als network attached storage, applicatieserver en virtualisatiehost. Het is eenvoudig op te zetten en enorm flexibel met betrekking tot de gebruikte hardware en grootte van de harde schijven. Docker wordt gebruikt om functionaliteit toe te voegen en deze apps worden door een actieve community gevalideerd en onderhouden.

Voorheen had Unraid OS een eenmalige aanschafprijs die afhing van het aantal gebruikte harde schijven en ssd's. Basic stond tot zes opslagapparaten toe, een plus-licentie maximaal twaalf apparaten en bij pro was dat ongelimiteerd. Vanaf deze versie is dat echter veranderd en moet dit jaarlijks worden verlengd om ondersteuning en updates te blijven krijgen. In deze uitgave treffen we voornamelijk kleine verbeteringen aan, omdat er op dit moment ook hard aan versie 7 wordt gewerkt.

Bug fixes and improvements:
  • Fix the Error 500 bug on login.
  • Dashboard
    • Fix tile management showing a blank dialog.
    • Clean up visibility cookies left in a malformed state.
  • VMs
    • Fix changing from bridge value does not update VMs with more than one NIC, and the VM Fails to start.
    • Fix when removing GPU and adding virtual can result in no output.
  • Make trim consistent between "trim now" and cron jobs.
Linux kernel:
  • version 6.1.99
  • zfs: version 2.1.15
Base distro:
  • openssh: version 9.8p1 (CVE-2024-6387)

Unraid

Versienummer 6.12.11
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Unraid
Download https://unraid.net/download
Licentietype Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-07-2024 • 18:13

40

Submitter: Sjion

Bron: Unraid

Update-historie

26-02 Unraid 7.0.1 3
10-01 Unraid 7.0.0 43
01-12 Unraid 6.12.14 23
07-'24 Unraid 6.12.11 40
04-'24 Unraid 6.12.10 10
03-'24 Unraid 6.12.9 22
02-'24 Unraid 6.12.8 31
12-'23 Unraid 6.12.6 11
11-'23 Unraid 6.12.5 7
09-'23 Unraid 6.12.4 0
Meer historie

Reacties (40)

40
40
28
2
0
12
Wijzig sortering
Als je een eenmalige licentie had gekocht kun je nog steeds gratis updaten.

Alleen bij nieuwe licenties krijg je maar 1 jaar updates. Je mag/kan je het nog wel verder gebruiken, alleen voor verdere updates moet je dan per jaar betalen. Geld overigens alleen voor unraid zelf, de apps staan er los van en blijven gratis te updaten.
Lifetime license met lifetime support is nog steeds te verkrijgen, wel $120 duurder dan voorheen. Al is het imho nog steeds een koopje voor een erg versatile home NAS systeem.
Als ik nu Unraid zou aanschaffen en niet jaarlijks betaal, krijg ik dan ook geen beveiligings updates? Ik ben op het moment aan het kijken voor een goede nas software en Unraid stond zeker op dat lijstje. Maar ik vind het toch vrij prijzig om er ieder jaar voor moet betalen.

[Reactie gewijzigd door Eldunari op 22 juli 2024 13:17]

Als je unraid gebruikt, krijg je gewoon security updates, of je nu betaalt of niet. Dus stel dat op het moment dat je jaar afgelopen is je versie 7.1 gebruikt, kun je gewoon updates blijven downloaden voor die versie, dus alle 7.1.x updates. En zoals ik al eerder zei, je hoeft niet jaarlijks te betalen, alleen wanneer je dat wil, alles blijft gewoon werken en je kan gewoon een jaar of langer overslaan als je dat wil.
Zolang ze voor die versie dan security updates uit blijven brengen. Maar doen ze dat ook?
Dat klopt niet helemaal, je hoeft niet per jaar te betalen, alles blijft gewoon werken als je niet betaalt, het is geen abbonement. Je krijgt alleen geen updates, todat je een verlenging betaald en dan krijg je weer een jaar updates. Maar als je een paar jaar wil overslaan kan dat gewoon.
Je kan ook de lifetime licentie upgraden naar een hogere tier. Nog steeds een koopje.
Ik heb gelukkig 2 lifetime licenses - een met unlimited drives en eentje tot 12 (althans dat was "vroegah" de licentie geloof ik). Ik wist niet dat ze het licentiemodel hadden veranderd. $249 is stevig maar als je het vergelijkt met de "unleashed license" - die heb je er zo uit want als je eenmaal met unraid begint komt er niet meer vanaf en dat bedoel ik niet negatief - Ik heb mijn toen unlimited license geloof ik in 2017 gekocht, De 12-drive licentie heb ik inmiddels ook al weer 3 jaar. Als je een dedicated nas appliance a la QNAP of Synology koopt ben je een veevoud kwijt afhankelijk van het aantal drives wat je er in kan proppen. Bovendien kan je die hardware niet echt lekker upgraden - bij unraid: schuif je oude gamepc door. Disken overzetten - sticky erin en go..
Als het goed is kan je vanuit het dashboard je oude lifetime licentie nog steeds upgraden volgens de oude licentie methode. Dus je lifetime 12-versie kun je nog steeds upgraden naar lifetime Unlimited, zei het iets van 20 Euro ofzo meer dan de prijs voorheen.

But correct me if I'm wrong...
Je kan inderdaad nog steeds upgraden.
Basic -> Plus: $59
Basic -> Pro: $99
Plus -> Pro: $69
Plus -> Unleashed (niet levenslang): $19
Ik heb zelf ook unraid lifetime. Tot max 12hdds en heb op mijn backup server truenas. Kwa stabiliteit is truenas wel egt ongekend. Unraid loopt vaker vast en heeft kernel panics. Ik heb er jaren last van gehad. Het gaat nu goed ( knock on wood ) ik heb wel veel zinnen gezet op hexos. Van ex truenas medewerkers en als financiële support linus.
Wat is de reden dat je toch gebruik blijft maken van Unraid? Met hetgeen dat jij schetst zou ik zeggen om dan volledig over te stappen naar Truenas? Met andere woorden; waardoor verkies je Unraid (op sommige punten) boven Truenas?

Ik ben me langzaam aan het oriënteren op een NAS, vandaar de vraag.
Ik zie Unraid zowel als serieuze NAS OS als een leuke speel OS om met docker en scriptjes dingen aan elkaar te knopen.

De docker support is geweldig, de UI is gelikt, de apps zijn super.
Het fijnste vind ik nog dat je niet vast zit aan een raid opstelling maar simpelweg wat schijfjes erbij kan prikken.
Daarnaast is er een actieve en behulpzame community.

Draai nu al zo'n 4 jaar stabiel met 30 TB opslag, rond de 15 dockers en mijn hele hebben en houwen erop. Geweldig voor een thuisserver.
Ik vind zelf de ui van unraid zwaar verouderd. Dus zal de ui echt verre van gelikt noemen ivm bv truenas.
Probeer maar is de docker tab te gebruiken op je mobiel. De hele browser hangt dan vaak als je een stuk of 20 containers hebt (wat het ook doet als je op een desktop het window resized).
De hele frontend stack van unraid is zwaar verouderd (nog steeds jquery, jech) en werkt wel maar heeft dit soort quirks.
Ook php als backend taal voor de webgui is een liever niet wmb. De hele webgui is echt zwaar verouderd en heeft eigenlijk gewoon een complete rewrite nodig in wat modernere frameworks wmb. Als je bv containers update kan je niets anders meer in de gui, totaal geen support voor afhandelen van meerdere simultane requests (dit is 1 voorbeeld van dit gedrag, dit gebeurt ook in andere scenario's).
Dat gezegd hebbende is de rest onder de motorkap wel goed op orde, het is echt de webgui die meer liefde nodig heeft.

Ook is de vereiste van het draaien vanaf een usb stick een zwakte punt vind ik. Hier hangt hun licentie model op vast dus enigzins begrijpelijk dat dit nogsteeds zo is.
Wmb minder prio dan de gare webui maar ook zeker iets om in overweging te nemen.

Zag hieronder hexos al genoemd. Als een gelikte interface is wat je zoekt kan je ook kijken naar CasaOs. Wat nieuwig, en bied bij lange na niet de features van unraid maar ziet er wel echt goed uit imho

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 13:17]

Tijdens updaten van Docker kan je in een nieuwe tab alsnog alles met je server doen. Niet het meest elegant maar het werkt wel als de nood hoog is.
Mijn server doet dat niet, ligt dan wellicht aan mijn install oid, maar tijdens updates van containers handeld de webserver geen requests meer af, ook niet in een nieuwe tab.
Pas als dat klaar is laad die nieuwe tab weer verder,de request in de nieuwe tab hangt zolang unraid de containers update (tenminste als je dat zelf hebt getriggered vanuit de webui).
Dit probleem heb ik zelf ook niet, ik open een nieuwe tab en kan ondertussen gewoon dingen doen.
Ik vind de UI erg strak en zeker niet oud ogen (unRAID 7 overigens).
Alles in één overzicht op mijn dashboard: ideaal.
Het vasthangen van Docker heb ik eigenlijk geen last van.

Ik ben het wel eens met de mobiele weergave, daar mag wel een keer goed naar gekeken geworden.

Heb even gekeken naar CasaOS, dat vind ik dan juist érg goedkoop ogen en in mijn optiek zeker niet gelikt. Smaken verschillen gelukkig :)
Het is dus niet alleen dat het oud oogt naar mijn mening, het is ook dat de hele techniek van de webui überhaupt verouderd is. Hoe het er uit ziet is een mening, dat het verouderde techniek is, is een feit. En de veroudering zit iig in de frontend/clientside code, dat is duidelijk te zien vanuit je browser (console).

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 13:17]

Ik denk dat een UI voor een homeserver niet het belangrijkste ontwikkelpunt is voor ze aangezien je hier in principe weinig, na fatsoenlijk instellen, hoeft te zijn. Het mooie van een goed ingesteld server is dat het nagenoeg volautomatisch voor je werkt.

Dat het op je mobiel of webUI mooier en soepeler kan ben ik zeker met je eens, maar mijn voorkeur gaat naar een robuuste back-end met alle features die ik maar kan verzinnen. En ik denkt dat ze dat, zeker met de community apps, erg goed voor elkaar hebben. Hier in ieder geval al ruim 8 jaar nog geen dag offline behalve wat fysiek onderhoud of bijplaatsen van een schijfje hier en daar. Voor mij geen ander OS.
Wel altijd huiverig met updates dus wacht meestal uit voorzorg een of twee versies, maar ook daarbij tot nu toe 0 issues ervaren.
Daar ben ik het wel mee eens, maar dit is niet eeuwig houdbaar. Vroeg of laat zal je hier iets aan gaan moeten doen. Ws kan je dat nog aardig lang rekken, maar het heeft een keer een einde.
Dit is gewoon technical debt. Ms idd niet hoge prio, het is gewoon legacy meuk, hoe je het ook wend of keert.

Wat mij betreft dan ook een domme keuze is om nog verder te werken aan frontend features zoals het dashboard. Je vergroot daar die debt dan ook alleen maar mee (ws, of ze maken de nieuwe features in iets wat niet verouderd is, maar acht de kans klein). En zoals je zegt zou het geen prio moeten hebben.
Een complete feature freeze voor de frontend is wmb op zijn plaats.

En begrijp me niet verkeerd, ik ben ook een tevreden (maar kritische) unraid gebruiker. Draai het ook al jaren heel stabiel.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 22 juli 2024 16:26]

Van alle smaakjes NAS software vind ik persoonlijk Unraid het simpelst in gebruik maar krachtig genoeg om meer te kunnen dan alleen bestanden opslaan. De simpele docker functionaliteit en de hele community apps section is goud waard.
Wat is de reden dat je toch gebruik blijft maken van Unraid? Met hetgeen dat jij schetst zou ik zeggen om dan volledig over te stappen naar Truenas?
Het is erg usercase afhankelijk, maar als je op zoek bent naar een goed platform voor een Plex/Emby/Jellyfin server dan is unRAID met hun array setup wel bijzonder geschikt. Het is erg flexibel qua disksetups, je kunt meerdere formaten gebruiken, toevoegen of verwijderen van disken is kinderspel. Schrijf performance is laag te noemen, single disk performance, al kan je daar wel een SSD tussen zetten als cache. Voor een mediaserver is dat niet zon issue, 1x een media bestand wegschrijven en daarna alleen maar lezen.
Read performance is ook single disk, echter, omdat unRAID array de files verdeeld over de hdd's kun je potentieel een aardige total throughput halen als je veel gelijktijdige sessies afhandelt.
Hiernaast is stroomverbruik ook een stuk gunstiger, unRAID array spint alleen de disk online die de benodigde file heeft, de rest blijft standby. Met ZFS moet altijd de gehele array online zijn.
TL;DR : Omdat unraid gewoon 1 grote speeltuin is en een tamelijk makkelijk is om mee te werken en naast fileserver heel er geschikt is als docker/applicatie server


unraid is om te beginnen al (naam zegt het al) geen raid - er wordt wel gewerkt met 1 (max 2) parity disken maar dat werkt op een andere manier dan conventionele raid. Eens in de tijd wordt de parity ook gecheckt. Deze manier van parity heeft voor en nadelen - schrijven is in vergelijking tot een raid 5 bij rete traag omdat on-the-fly the parity moet worden bijgewerkt naar 1 of 2. (lezen is geen issue). Het voordeel is dat het ect niet uitmaken welke disken je in je array stopt (zoals de paritydisk(en) maar net zo groot zijn als de grootste disk in je array). Het trage schrijven kan worden verholpen door gebruik te maken van een ssd cache pool - das een soort staging voor nieuwe files (en ik dacht ook voor gewijzigde files). Je kan zelfs een cache pool maken van 2 ssds in raid 1 configuratie - en je kan zelf zeggen "doe deze share eigenljik maar alleen op de cache: de appdata van dockers en de hele docker image moet je eignelijk buiten de array laten lopen. Met de docker image bedoel ik dat alle containers in een btrfs imagefile leven ipv rechtstreeks op een disk.

Er is actieve community die allerlei plugins maken en onderhouden en als een plugin rot doet dan komt ie op de blacklist of wordt die geupdate zodat ie weer stabiel is en je helpen als je tegen een probleem aanloopt. Je kan ook zelf plugin maken, al moet ik zeggen dat de documentatie over hoe dat dan precies moet niet al te best is - ik spreek uit ervaring. Het is her en der wel te vinden maar een cookbook voor bijv. "my first unraid plugin" heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Qnap en Synology zijn alles behalve open. Ik heb geen ervaring met TrueNAS, dus daar kan ik niet over oordelen.

Unraid is overigens ook niet geheel open: je kan bijvoorbeeld niet even nieuwe package installeren. Hier is wel een oplossing voor: er is een NerdsPlugin met een hele waslijst aan linux tools en packages. Je moet wel met 1 ding rekening houden. Unraid draait in zijn geheel in het geheugen. Vanaf stick worden het os dus geladen - ook alle plugins/services en dingen die je via de nerdpack het draaien worden tijden boot geinstalleerd - je gaat het dus nooit op de stick terugvinden. Althans niet in die vorm. Unraid is under the hood trouwens slackware.

[Reactie gewijzigd door shades op 22 juli 2024 13:17]

Ik heb ook TrueNAS als 24/7 NASje en nog een media server die alleen on-demand aan staat.
Gebruik UnRAID puur als backup machine voor de media. Door de Parity drive kun je makkelijker meegroeien dan met ZFS-Mirrors bijv. Meer diskspace nodig op UnRAID, dan prik je er een extra disk in als die maar niet groter is dan je parity drive en je kunt zo je pool vergroten.
Sommige dingen laat ik eerst naar de cache-ssd van UnRAID landen voordat ik ze naar mn pool wegschrijf andere dingen laat ik weer gelijk naar een share achter 1 vd disken wegschrijven. Genoeg tutorials te vinden op YT van SpaceInvader One bijv.
Klinkt dan toch echt als een probleem met je hardware of je instellingen. Wellicht even je netwerk instellingen checken? Iets met bridge en docker en VM's geloof ik.

Ik had op 1 van mijn 3 Unraid servers ook kernel panics en dat kwam dus daardoor. Daarna draaide die ook zo stabiel als maar kan. Hooguit een reboot af en toe voor een update of als ik de server schoonmaak fysiek. Heb al makkelijk een jaar uptime gehaald op mijn servers voor ik zelf reboot deed. Veel stabieler dan dat wordt het niet lijkt mij.
Mcvlan en ipvlan.

Gaf mijn systeem ook vroeger als mogelijk probleem, maar iirc. Met de uodate naat 6.xx had ik geen problemen meer, inmiddels die instelling gewijzigd en nog steeds geen probleem.

Enige jammere is de upload van windows naar unraid, beide een 10gbit kaart (550x-t2), maar iperf laat van windows naar ubraid maar een fractie van de snelheid zien, terwijl van unraid naar windows wel bijna de 10 gbit aan tikt ...
Ik heb echt nog nooit een issue gehad met unraid en ik doe er toch vanalles mee. Er draaien rond de 12 dockers op en 2 vm's. Wat unraid niet tof vind is als er te weinig geheugen overblijft. Ik had 1 van mij vm's wat te veel gegeven waardoor unraid zelf te weinig had om te ademen. Nog wel steeds 3G vrij overall, maar kreeg regelmatig gekke dingen. oom killers, niet meer te benaderen via de gui of putty. Een druk op de reset was dan echt de enige oplossing. Ik heb toen 1 van die vm's wat minder gegeven en sindsdien nooit meer gehad.
Is unraid vergelijkbaar met een truenas of bijv. casaos maar dan betaald?
Ja.

Het meest onderscheidende aan Unraid (voor mij) was dat het bestanden over de beschikbare schijven verdeeld, zonder elk bestand in stukjes te verspreiden (zoals bij RAID).

Dit heeft een aantal voordelen zoals dat in geval van nood elke disk in elke PC werkt (geen raid controller nachtmerries) en dat niet alle disks moeten gaan draaien als je 1 bestand nodig hebt.

Daarbij is (onder de motorkap) een SSD cache geniaal in eenvoud. De “Mover” verplaatst elke nacht (nieuwe) bestanden naar de HDDs in de array.

Ik weet niet of TrueNAS beide kan, ik hoop het wel voor die gebruikers. Maar ik blijf bij Unraid wegens apps en community. Het enige gemis dat ik had was snapshots voor VMs maar dat zit al in Unraid 7 beta.

[Reactie gewijzigd door Barryke op 22 juli 2024 13:17]

Zit het snapshotten van vm's in 7 - "joepie!"
Ik heb het eens geprobeerd via de commandline maar snapte er niet veel van. De webgui trouwens ook niet toen het me een keer was gelukt. Reverten naar de snapshot lukte me ook niet - te weinig kennis van qemu cli dus ik heb het opgegeven.
Oke thanks voor de info!
Anoniem: 1301524 @micnocom22 juli 2024 08:31
Ja maar met slechtere security optiek. Quasi alles draait als root
En waarom is dat dan zo? Als het zo’n goed ontwikkeld pakket is snap ik niet waar dat voor nodig is.
Anoniem: 1301524 @micnocom22 juli 2024 17:41
Ease of use, geen gedoe met rechten zodat apps, smb shares en console gewoon werken.

Op zich prima voor gebruikersgemak maar het heeft wel een keerzijde.

Alles is een kosten baten analyse, voor grote meerendeel is dit voldoende.

Mits afgesloten van buitenwereld, deftig root password en regelmatige updates
Een van de beste nas os voor thuis, simple en makelijk. Heb hem 4 jaar draaien zonder enige probleem baremetal en 1 in proxmox server als backup server.

Ik kan gewoon niet wachten tot ze unraid 7 release :+
Die Unraid ziet er interessant uit, ik draai OpenMediaVault nadat ik van een Synology nas ben gekomen. Maar Unraid ziet er "simpeler" uit in gebruik. Of zie ik dat verkeerd?
Ik kon niet aan OMV wennen na van een Synology af te komen. unRAID vind ik persoonlijk veel fijner werken, maar ben absoluut geen poweruser.
Je kunt unRAID een maand gratis proberen trouwens, gewoon op een usb stick installeren en gaan. Kan ook langer als een maand zolang je niet reboot trouwens na die maand ;)
Balen! Ik zat net 2 weken met Unraid in een trail. Ik was erg tevreden en wilde aankomende week voor $49 die life time halen. Via mijn dashboard als ik op de link buy klik, dan zie ik indd dat ze het veranderd hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.