Software-update: Unraid 7.0.0

Unraid logoVersie 7 van Unraid OS is uitgekomen. Met dit besturingssysteem kan een server worden opgezet voor taken als network attached storage, applicatieserver en virtualisatiehost. Het is eenvoudig op te zetten en enorm flexibel met betrekking tot de gebruikte hardware en grootte van de harde schijven. Docker wordt gebruikt om functionaliteit toe te voegen en deze apps worden door een actieve community gevalideerd en onderhouden.

Voorheen had Unraid OS een eenmalige aanschafprijs die afhing van het aantal gebruikte harde schijven en ssd's. Basic stond tot zes opslagapparaten toe, een pluslicentie maximaal twaalf apparaten en bij pro was dat ongelimiteerd. Dat is echter veranderd en voortaan moet dit jaarlijks worden verlengd om ondersteuning en updates te blijven krijgen. De belangrijkste verbeteringen die in versie 7 zijn aangebracht zijn hieronder voor je samengevat.

Native ZFS Support

Unraid now includes built-in support for ZFS, the advanced file system celebrated for its robustness, performance, and advanced data integrity features. Whether you're using ZFS pools for high-performance storage or safeguarding your data with snapshots, Unraid now seamlessly integrates ZFS, offering unparalleled flexibility in the NAS OS market.

Advanced ZFS and Storage Features
  • Hybrid ZFS Pools: Support for subpools with advanced allocation profiles.
  • Improved Fault Recovery: Enhanced handling of multiple drive failures in ZFS pools.
  • LUKS Encryption: Secure your ZFS pools and drives with native encryption support.
  • Array-Free Operation: Configure servers with no unRAID array slots, which is ideal for SSD/NVMe setups.
  • Mover Improvements: Use mover to empty array disks effortlessly.
VM Manager Improvements

The updated VM Manager includes enhanced functionality and performance, ensuring a smoother and more robust experience for those managing virtual machines. Features like streamlined setup and better performance optimizations make virtualization on Unraid even easier via added support for VM clones, snapshots, and evdev passthru. Other Improvements include:

  • Inline XML View: Advanced users can now preview how GUI changes affect underlying VM configurations.
  • SR-IOV Support: Enable efficient passthrough of Intel iGPU resources.
New File Manager and GUI Tools
  • Integrated Dynamix File Manager: Navigate directories, copy, move, delete, and rename files directly in the webGUI.
  • GUI Search: Quickly locate settings with the new built-in search functionality.
  • Unlimited Width: Enjoy enhanced layout customization for larger screens now built into the OS.
Improved Docker Management Networking Upgrades
  • Tailscale Plugin: Use Tailscale certificates for secure webGUI access and easily share Docker containers.
  • IPv6 Enhancements: Added dynamic support for changing IPv4 and IPv6 addresses.
  • NFS Improvements: Full support for NFS 4.1 and 4.2 protocols and new settings added for better performance.
More on the Tailscale Integration

Remote access is now simpler and more secure with Tailscale on Unraid. Easily connect to your server from anywhere, install Tailscale in Docker containers to share them with others, provide alternate Internet routes via Exit Nodes, and more, all seamlessly integrated into Unraid!

Samba and Share Enhancements
  • Resolved MacOS compatibility issues with Time Machine.
  • Enhanced handling of predefined shares for Docker and VMs.
Other Improvements
  • Dashboard Updates: View VM usage stats, server time, enhanced Docker RAM usage visualization, and more!
  • Favorites Page: Quickly access frequently used tools and settings.
  • Power Modes: Optimize for performance, balanced operation, or power efficiency.
Important Release Links

Unraid

Versienummer 7.0.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Unraid
Download https://unraid.net/download
Licentietype Betaald

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

10-01-2025 • 09:00

43

Submitter: danmark_ori

Bron: Unraid

Update-historie

26-02 Unraid 7.0.1 3
10-01 Unraid 7.0.0 43
01-12 Unraid 6.12.14 23
07-'24 Unraid 6.12.11 40
04-'24 Unraid 6.12.10 10
03-'24 Unraid 6.12.9 22
02-'24 Unraid 6.12.8 31
12-'23 Unraid 6.12.6 11
11-'23 Unraid 6.12.5 7
09-'23 Unraid 6.12.4 0
Meer historie

Reacties (43)

43
43
32
0
0
8
Wijzig sortering
Ik ga vanavond migreren van BTRFS naar ZFS :)

Mooie stap naar voren voor een full nvme setup voor optimale performance. Vooral met de ZFS Ram caching zal het een leuke stap worden qua performance.
Ik was overgegaan van XFS naar ZFS, maar dat pakte qua preformance niet goed uit. XFS bleef sneller.
Hoeveel scheelt het?

Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat het echt merkbaar is, maar dat het filesystem hooguit een beetje in de foutmarge rommelt.
Ik weet niet hoe het nu is, maar het afzonderlijk omzetten van je XFS-bestandssysteem per schijf naar ZFS, gecombineerd met het Unraid-systeem dat ondersteuning biedt voor verschillende schijfgroottes, leverde bij mij een negatieve impact op. Ik merkte een afname van meer dan 20% in lees- en schrijfsnelheid. Dit lag niet aan het systeem zelf, want dat is ruim voldoende gespecificeerd.

Persoonlijk zou ik alleen voor ZFS kiezen als je volledig native ZFS kunt draaien. Maar ja, dan verlies je juist de voordelen die Unraid zo aantrekkelijk maken, zoals de ondersteuning voor gemengde schijfgroottes en het eenvoudig uitbreiden en toevoegen van opslag.

[Reactie gewijzigd door Deem op 10 januari 2025 10:01]

Ik draaide ZFS voor een tijdje (+/- 3 maanden) maar is toen op 1 en andere dag ermee gestopt en kon er niet meer geschreven worden naar de ZFS pool.
Daarna kon ik hem gelukkig weer zover krijgen dat het Read-Only werd. en vanuit daar heb ik alles over gekopieerd naar een andere pool (XFS). Die ZFS pool verwijderd en lekker weer BTRFS ingesteld en sindsdien draait het weer zonder problemen.
Ik hoop dat de "bugs" er dan nu een beetje uit zijn haha. Wil al gelange tijd testen met ZFS dus dit leek me het juiste moment, me test server draait sinds beta 1 op ZFS als test, (single device) en dat werkt tot nu toe eigenlijk goed :)

Maar ook goed om te horen dat ik even moet oppassen.
Is het veilig om naar ZFS te gaan?
Dat ligt aan de rest van je hardware. ZFS gaat er blind vanuit dat jouw instructies vanuit RAM correct zijn. Het is dus sterk aangeraden (en in mijn ogen eigenlijk zelfs verplicht) om ECC geheugen te hebben om datacorruptie tegen te gaan.
In alle eerlijkheid, alle software gaat uit van foutloos RAM :)
Unraid had voorheen geen controle op bit rot (data degradation), wat ZFS wel heeft. Dat is in mijn optiek veel noodzakelijker dan ECC. Echter, als we het hebben over het runnen van een ERP/SQL/DB-systeem, dan raad ik ECC wel aan, maar dat zal bij iemand die Unraid draait wel minder voorkomen. ECC begint nu weer op te komen, nadat het op consumenten hardware jarenlang verdwenen is. Ik kan mij niet herinneren berichten te hebben gelezen over een non-ECC doom scenario.
Bij elk systeem raad ik een test met MemTest86 aan. En vergeet ook niet om ZFS Scrub te gebruiken

[Reactie gewijzigd door Jacco011 op 10 januari 2025 11:53]

Buiten de opmerkingen van @paulbenard om, heb je het nodig om over te gaan naar ZFS? Nieuw is niet altijd perse beter!
Het grote voordeel van Unraid is natuurlijk dat alleen de disk aangaat waar je iets mee gaat doen en dat zal (als ik het goed begrepen heb) bij ZFS niet het geval zijn. Dus je stroomverbruik gaat iets omhoog.
Daar staat wel tegenover dat je snelheid ook flink omhoog gaat. (Maar als snelheid je prioriteit was had je misschien beter een andere oplossing kunnen kiezen)
Ik zie het niet terug, maar volgens mij is het vanaf 7.0 ook niet meer nodig om een "array" te hebben. Ik heb nu een array met 1 usb stick, omdat het nodig is. Mijn 2 nvme ssd's draaien daar helemaal los van. Als je ze in een array zet werkt trim niet.

Voor de rest ook een mooie upgrade. Ik wacht nog wel even op 7.0.1 minimaal voordat ik ga upgraden. Unraid draait rock solid, maar bij zoiets kijk ik liever even de kat uit de boom.
Klein zijnootje: trim hoef je niet te gebruiken. Ieder modern filesystem doet dat automatisch op file-basis, dus wanneer je een file verwijdert. De trim-functie die je handmatig kunt uitvoeren, die vrije ruimte "trimt", zou niet nodig moeten zijn voor de gezondheid van je SSD.

Je kunt die functie wellicht wel gebruiken om te voorkomen dat als je fysieke storage wordt gejat, dat iemand uit de vrije ruimte dingen kan undeleten. Maar hier lijkt het niet voor bedoeld te zijn.

Althans, zo heb ik het begrepen.
Dat klopt, maar ook niet: als je je SSD's in een array zet in UNRAID dan ziet het OS dit niet meer als SSD's en werkt de normale TRIM dus ook niet. Vandaar dat je dat beter niet kunt doen.
Geld dit dan ook voor SSDs in een pool die je in zet als soort tiered storage? Dus een share met primary storage op een pool die moved naar een array?
Nee, het geldt alleen voor schijven die rechtstreeks in een array zitten. Dus niet als je SSD in een pool zit die weer wordt weggeschreven naar een array. Ik heb dit nagevraagd bij Unraid.

Op zich is het ook logisch: de array word niet gezien als losse schijf, maar als 1 logische schijf richting het OS. Een beetje als een raid controller zeg maar. Als je raid controller geen support heeft voor het trim commando dan werkt het ook niet.

In plaats van te proberen dat te fixen hebben ze het zo gemaakt dat je geen array meer nodig hebt. Moet ik dan wel bij zeggen: dan mis je wel de unieke parity feature van Unriad. Misschien dat ze het later wel gewoon gaan ondersteunen...
Zover heb ik me er nog niet op ingelezen, maar wat je beschrijft, klinkt als een bug.
Dit klopt wat je zegt!

Vanaf Unraid 7 hoeft er geen Array aanwezig te zijn. Kan bij mij de dummy usb er ook uit :)
Draait hier prima op mijn laptop die ik afwisselend gebruik om te werken en te gamen, waarbij werk bestaat uit 2 VM's: Ubuntu en Windows. Zo hou ik alles netjes gescheiden, en met VM backups en snapshots kan ik nog wel eens experimenteren zonder dat ik iets permanent kapot maak.
Wat wel jammer is dat Unraid niet schaalt op een 4K 15,6" laptop-scherm, waardoor het boot-menu standaard buiten m'n scherm weergegeven wordt. Ook de Unraid webinterface is erg klein, maar daar heb ik een Firefox GUI scaling optie in aangepast die bij elke boot opnieuw wordt toegepast.
En heel soms crasht een VM als ik een USB apparaat unplugged (hooguit 1x per kwartaal een keer)

Zojuist ook versie 7.0 in gebruik genomen (na ook alle RC versies gebruikt te hebben). Werkt allemaal prima.

[Reactie gewijzigd door Cheater op 10 januari 2025 12:12]

Unraid gebruiken op een laptop en om vm's te draaien in jouw setting begrijp ik helemaal niets van? Waarom niet gewoon Windows/Linux er op en daarop eventueel de VM's draaien? Ik zie geen enkele meerwaarde van Unraid in dit scenario?
Ik heb in beginsel al de scheiding van een gaming Windows VM en een werk Windows VM. Dat zou ook met dual-boot kunnen maar nu geniet ik van de backup en snapshot mogelijkheden van Unraid.
Ubuntu los draaien in een VM binnen Unraid en niet binnen Windows zelf: nou ik heb niet altijd Windows nodig, dus dan start ik enkel Ubuntu. Omdat ik al een hypervisor gebruik, hoef ik niet binnen Windows NOG een hypervisor te draaien. Het draait daarbij ook nog eens zo soepel alsof ik native draai. Ook als ik ze beide tegelijk gebruik.
Draai al jaren met veel plezier Unraid. Het heeft een wat hoger knutselgehalte dan een Synology neerkwakken, maar er kan dan ook veel meer mee. Wat mij betreft een mooi voorbeeld van een tweaker versie van een NAS.

Heb nu nog steeds een eenmalig bedrag betaald. Wat ik niet helder uit het artikel haal is of dat gewoon zo blijft, ook als ik nu zou updaten naar versie 7. Technisch lijkt het gewoon mogelijk, maar ik zit er natuurlijk niet op te wachten om vervolgens maandelijks af te moeten tikken. Dat eenmalige bedrag was nou juist zo'n mooi concept :)

Altijd tricky, je hele server updaten. Fingers crossed dat alles gewoon blijft werken.
ik draai ook unraid. als je een license hebt uit het "oude" systeem dan blijjf je die behouden. het jaarlijks verlengen voor updates geld alleen voor nieuwe klanten bron
Ik heb alle beta's en rc's geïnstalleerd en allemaal rete stabiel op mijn systeem. Ik kon niet wachten i.v.m. een Intel ARC videokaart.
Ik ook. Die RC's en Beta's draaide top en waren een flinke stap tov 6.x. Ben zeer tevreden met hoe Unraid 7 uiteindelijk is geworden.
Wat is het dat Unraid het waard maakt om voor te betalen t.o.v. het gratis TrueNAS Scale? Ik heb ze wel eens naast elkaar gelegd en natuurlijk zitten hier en daar verschillen maar ik kan nog niet ontdekken wat Unraid het geld waard maakt.
Voor mij werkt Unraid gewoon een stuk lekkerder en makkelijker. TrueNAS vind ik een te hoog 'knutselgehalte' hebben. Daarnaast kan je in Unraid een array maken met disks van verschillende groottes. Je hebt dan 1 (of 2) parititeitsschijven, dit moeten de grootste schijven zijn. En daarna kan je allerlei verschillende disks toevoegen die allemaal samen lid zijn van het array en samen toevoegen aan de storage.

Effectief heb ik 1x 10TB Parity en dan meerdere kleinere (8TB, 5TB, 4TB, 3TB, 3TB) disks. Die 8+5+4+3+3 samen geven dan 23TB aan opslag die door de 10TB parity disk is gedekt. Als ik er nu een 10TB disk aan zou toevoegen, zou ik 33TB opslag hebben. Maar ik zou ook een 16TB disk kunnen kopen nu, die parity maken, en dan mijn huidige 10TB parity disk aan de array toevoegen. Heb ik ook 33TB opslag, maar vanaf dan kan mijn array wel 16TB disks aan.
In jouw voorbeeld kun je bijvoorbeeld ook een kleinere schijf eruit halen? Bijv. een 3tb schijf en die vervangen voor een grotere 4TB en wordt je opslag dan ook 1tb groter of moet je dan iets met expanden doen?
Ik heb het zelf nog niet gedaan maar voor wat ik heb gezien kan dit ja. Je moet dan volgens mij een plugin installeren waarmee je data van disk X naar disk Y kan moven, daarmee maak je de 3TB helemaal leeg. Vervolgens haal je hem eruit en prik je de 4TB erin. Maar nogmaals, ik heb het niet zelf gedaan dus neem dit niet voor 100% waarheid aan.
Bedankt maar ik zie dat het gewoon moet kunnen zonder plugin, als de vervangende HDD maar niet groter is als de parity HDD. https://docs.unraid.net/legacy/FAQ/replacing-a-data-drive/
Hierbij gaat hij d.m.v. de parity de data van de vervangen disk herstellen. Dus als je een array hebt met 10 disks, worden die allemaal zwaar gebruikt om de data van de te vervangen disk te berekenen. Op mijn methode is enkel de te vervangen disk, de tijdelijke disk en de parity disk in gebruik, volgens mij. Ik meen iig dat dat de truuk was.
Ik heb net dus uitgevoerd.
4 disks. 1x parity 8tb en 3x 4tb.
1x 4tb hdd vervangen door een 8tb en mijn data is nog intact en is deze hdd aan het rebuilden en ga van 12 naar 16tb. :)
Als die klaar is de volgende 4tb hdd vervangen voor een 8tb.
Kun je ondertussen al de username aanpassen in unraid of is deze nog altijd geforceerd "root"?
Voorheen had Unraid OS een eenmalige aanschafprijs…
Dat echter veranderd en moet dit jaarlijks worden verlengd om ondersteuning en updates te blijven krijgen.
Volgens https://unraid.net/pricing is er gewoon een "Lifetime license" voor $249 ?
Unraid is en blijft heerlijk! Ik heb nog een oude licentie, maar zou zo geld neerleggen voor een nieuwe licentie. Ik heb altijd alles met de hand/command line gedaan, maar unraid is gewoonweg erg fijn. En ook het parity systeem werkt fijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.