Software-update: Proxmox VE 8.4

Proxmox VE logo (79 pix)Proxmox VE is een opensourceplatform voor virtualisatie gebaseerd op KVM en LXC-containers. Het kan via een webinterface worden beheerd en daarnaast zijn een commandline en een rest-api beschikbaar. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina en verschillende videotutorials kunnen op deze pagina worden bekeken. Het geheel wordt onder de APGL uitgegeven. Versie 8.4 is uitgebracht en de belangrijkste verbeteringen die daarin zijn aangebracht zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

Proxmox VE 8.4 released!

We are excited to announce that our latest software version 8.4 for Proxmox Virtual Environment is now available for download. This release is based on Debian 12.10 "Bookworm" but uses the Linux kernel 6.8.12 and kernel 6.14 as opt-in, QEMU 9.2.0, LXC 6.0.0, ZFS 2.2.7 with compatibility patches for kernel 6.14, and Ceph Squid 19.2.1 as stable option.

Proxmox VE 8.4 includes the following highlights
  • Live migration with mediated devices: Mediated devices allow physical hardware resources to be partitioned into multiple virtual devices. It is now possible to migrate running virtual machines (VMs) which have mediated devices such as NVIDIA vGPU in use. Within a cluster, live migration to another node is possible if hardware and driver support for live migration is equally available on the target node. An available platform with support for live migration is NVIDIA vGPU. Additionally, the new ‘pve-nvidia-vgpu-helper’ tool simplifies the setup of NVIDIA vGPU drivers.
  • API for third-party backup solutions: Proxmox VE now provides an API simplifying the development of plugins by external backup solution providers. Third party backup solutions can now directly implement backup and restore functionalities in Proxmox VE, and make use of advanced features. Third-party backup providers can implement a plugin that is fully integrated in the backup stack and in the web interface of Proxmox VE. This gives third-party backup solutions the opportunity to enhance the efficiency, reliability, and manageability of their backup and restore features in Proxmox VE.
  • Virtiofs directory passthrough: Version 8.4 offers the functionality to share files and directories directly between a host and the VMs running on that host. This is achieved through the use of virtiofs, which allows VM guests to access host files and directories without the overhead of a network file system. Modern Linux guests support virtiofs out of the box while Windows guests need additional software to use this feature.
  • Latest versions of open-source technologies: Proxmox VE 8.4 is based on Debian 12.10 (“Bookworm”), but uses the Linux kernel 6.8.12 as stable default and the newer kernel 6.14 as opt-in. This version of Proxmox VE includes updates to the latest versions of leading open-source technologies for virtual environments like QEMU 9.2.0, LXC 6.0.0, ZFS 2.2.7 with compatibility patches for kernel 6.14, and Ceph Squid 19.2.1 as stable option.

Proxmox VE

Versienummer 8.4
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Proxmox
Download https://proxmox.com/en/downloads/category/iso-images-pve
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-04-2025 • 20:30

35

Submitter: Netburst

Bron: Proxmox

Update-historie

Reacties (35)

35
35
25
1
0
6
Wijzig sortering
Zelf ben ik heel geintresserd in de toevoeging van VirtioFS, voor de mensen die het niet weten het is een manier om een directory te delen tussen de host en de guest machine die door bijvoorbeeld meerdere guests toegankelijk is, met heel weinig overhead vergeleken met bijvoorbeeld een NFS share of iets dergelijk met nog steeds toegang voor multi-clients.

Tot nu toe gebruik ik voor bulk storage een NFS share die van Host <-> Guest('s), gaat maar hiermee haal ik heel wat van die overhead weg dus daar ben ik zeker blij mee. Want hiervoor was dit sort binding eigenlijk alleen maar mogelijk voor LXC machines, en nu is het ook mogelijk voor VM's direct :D.

[Reactie gewijzigd door Stetsed op 9 april 2025 20:34]

Klinkt goed!

Ik heb altijd geleerd dat je een host puur als hypervisor gebruikt en niet voor opslag, zodat je deze makkelijk kunt vervangen of de VM’s eenvoudig kunt migreren. Maar ik ben slechts een hobbyist, dus misschien mis ik een toepassing die ik nog niet ken.

Welke bestanden deel je precies tussen verschillende VM’s waardoor dit handig is?
Nee hoor, ik werk in een datacenter en wij zouden dit ook nooit toepassen
Good to know! Bedankt.
Same, ik zou dit ook nooit doen. Heb thuis 2 Proxmox hosts draaien, allen hares via nfs. Het is vragen om ellende wanneer je shares van de host gaat laten afhangen. Dat wordt heel goed documenteren wanneer je een host opnieuw installeert. Ik houd de host zo kaal mogelijk en doe alles in de VM's/lxc's.
het is een manier om een directory te delen tussen de host en de guest machine die door bijvoorbeeld meerdere guests toegankelijk is, met heel weinig overhead vergeleken met bijvoorbeeld een NFS share of iets dergelijk met nog steeds toegang voor multi-clients.
Wat ik me dan afvraag. Is het dan ook mogelijk om een directory van bijvoorbeeld VM A te delen met de host, zodat die beschikbaar word in VM B?

Ik heb bijvoorbeeld TrueNAS in een VM draaien. Als dit scenario mogelijk is hoef ik ook geen NFS meer te draaien. Want dan kan ik namelijk mijn pool delen met Proxmox en dit vervolgens weer delen met mijn VMs.
Ja, je kan directories met verschillende VMs delen.

Ik heb dezelfde constructie zoals jij met truenas. (als VM binnen proxmox) die kan ik nu los laten en alles direct via proxmox doen. mapjes delen en gaan..
Ik heb dezelfde constructie zoals jij met truenas. (als VM binnen proxmox) die kan ik nu los laten en alles direct via proxmox doen. mapjes delen en gaan..
Dat is dan wat ik expliciet niet wil. Ik wil TrueNAS wel nog mijn storage laten beheren. Dit zou dan het NFS stukje vervangen in mijn setup.

[Reactie gewijzigd door orvintax op 10 april 2025 11:02]

Ik wordt enthousiast van je uitleg. Klinkt als een hele mooie feature.
Zijn er gebruikers die proxmox al hebben draaien in een bedrijfsomgeving ?
zo ja welke setup ?
Wat bedoel je met bedrijfsomgeving? Op kantoor of in datacenter? Er zijn providers in NL en EU die VPS/Cloud hosting aanbieden met Proxmox.
bedoel bedriijven en dan on premise
Yes, wij zijn bijna helemaal over van VMWare naar ProxMox met ceph storage. Ik ben er zelf niet de beheerder van, maar het lijkt voor onze omgeving van 50 vm's prima te werken.
Ok tof, welke servers gebruiken jullie ?
wij zitten nog vol in vmware

[Reactie gewijzigd door sourcecode op 9 april 2025 20:58]

De servers die je ook voor je VMWare omgeving gebruikt kun je ook voor Proxmox hergebruiken. We hebben 4 HP dl380's servers hiervoor ingezet.
Heb hier een aantal aftandse computers staan, wel met 32 GB aan RAM en de snelste SSD drives die erin passen. Heb een cluster van 5 nodes, backups draai ik met PBS (Proxmox Backup System). Ik draai daarop een 20-tal LXC containers en zo'n 40 VMs. En dat werkt eigenlijk wel goed voor een klein bedrijf (15 personen) met maar een 1 GBit/sec. netwerk.

Wikis, GitLab, NextCloud, ontwikkelomgevingen, monitor-oplossingen (zoals Zabbix en OpenObserve), een 12-tal IP cameras, Home Assistant, media servers, lokale AI, 3-fasen Solar-panel systeem, het draait allemaal als een zonnetje.

En het zijn zelfbouw computers. Wel met hoogwaardige componenten destijds gebouwd. Denk aan 4e, 5e en 6e generatie i5 en i7 computers. Echter zijn mijn up-time statistieken wel om zeep geholpen. Wonende in Zuid-Amerika krijg ik prik van een enorme waterkracht-central. De generator voor het deel van het land waar ik woon was uit zijn hengsels losgelopen. Het kostte meer tijd om dat om te zetten dan dat mijn Zonne-installatie dat kon overbruggen. Dus moest alles wel worden afgesloten.
Ik ben bijna rond met de migratie van VMware naar Proxmox binnen een van mijn klanten. Ook sommige bare-metal machines ben ik aan het toevoegen aan de cluster. Gaat allemaal heel vlotjes! Ben nog wat aan het zoeken hoe ik HA ga aanpakken of migratie tussen nodes zonder te moeten backuppen en restoren.
Draait allemaal op 3 hpe dl360's.
Volgens mij draaien veel backupappliances van enorm veel vendors op Proxmox. Zowel de lokale als de hosted appliances. Wij hebben veel Azure compute resources die we naar een hosted Proxmox repliceren zodat de backups in een offsite ecosysteem zijn.
Nee, ik zal het bekijken bedankt voor de tip
ik ken meerdere hosting bedrijven (waaronder een waar ik voor werkte) die proxmox gebruiken voor meerdere honderden VMs.

storage via een los ceph cluster
Ja wij gebruiken het in de datacenters en on-prem. Rond de 1000 vm's schat ik en veel nodes. Als storage gebruiken we Ceph in separate clusters. Voorheen hadden we VMware en Xenserver. Xen was echt heel erg traag/instabiel vergeleken met Proxmox. Wij zijn uitermate tevreden over Proxmox.

[Reactie gewijzigd door leon1e op 9 april 2025 22:01]

Jup! 2 clusters van elk 3 nodes
Hopelijk snel een ARM versie hiervan
Heb jij een leuk ARM-based device waarop je dit wilt gaan draaien dan?.
Ik heb een Turing Pi 2 cluster board met daarop 4 Turing RK1 modules. Momenteel ben ik daar nog mee aan het experimenteren, maar ik zou daar graag Proxmox op draaien als ze het zouden ondersteunen. Ik verwacht eigenlijk wel ARM64 ondersteuning vanuit Proxmox in de nabije toekomst nu ARM ook steeds meer gebruikt wordt, ook in datacentra, maar op z'n vroegst pas met Proxmox 9.
in fusion op een oude mac mini M2
ook zijn er al wat leuke systeempjes met een Qualcomm Snapdragon

[Reactie gewijzigd door catserv op 9 april 2025 20:59]

Al UTM geprobeerd op je Mac mini?
Ja maar net als parallels kan je alleen ARM64 besturingssystemen installeren en het mooie van proxmox is de web interface
Meer mensen waarbij het geheugen gebruik na de update en reboot aanzienlijk hoger is geworden ?
Draai het op Intel N100 pc'tje met 16 GB ram en na de reboot zijn een hoop LXC's aanzienlijk meer geheugen gaan gebruiken (tot 4x aan toe)
Lijkt ook bij een VM te zijn, had er 1tje die ik nog niet gebruikte en dus steady was in zijn gebruik en die is ook 30% toegenomen.

[Reactie gewijzigd door JurienW op 9 april 2025 23:23]

Ik heb zojuist even gekeken maar het geheugengebruik van mijn LXC's is zeer constant te noemen als ik kijk naar de afgelopen maand. Van een aantal is het zelfs iets afgenomen, maar dat gaat om megabytes dus het is niet significant te noemen.
Voor het maken van nieuwe containers met een bepaalde software is er de repository met helperscripts.

Staat echt veel handige zaken tussen, van Homeassistant tot WireGuard, media servers,databases etc
https://community-scripts.github.io/ProxmoxVE/

Voor de Homeassistant fans: veel addons die als losse container beschikbaar zijn, waaronder influxdb, mariadb, etc.
Ook scripts voor het snel toevoegen van tailscale aan je containers.
Kernel 6.14 is beschikbaar voor nieuwere hardware, zie Opt-in Linux 6.14 Kernel for Proxmox VE 8 available on test & no-subscription
How to install:
  • Ensure that either the pve-no-subscription or pvetest repository is set up correctly.
  • You can do so via CLI text-editor or using the web UI under Node -> Repositories.
  • Open a shell as root, e.g. through SSH or using the integrated shell on the web UI.
  • apt update
  • apt install proxmox-kernel-6.14
  • reboot
Future updates to the 6.14 kernel will now be installed automatically when upgrading a node.

[Reactie gewijzigd door smartbit op 10 april 2025 13:38]

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel beetje teleurgesteld ben in Proxmox, hangen nog steeds in LXC terwijl de hele wereld al werkt met docker containers, hier mis ik ook beetje de native support voor en ook eenvoudig uitrollen van kubernetes, je ziet dat Portainer en Rancher geen support hebben voor Proxmox.
Je moet dan weer alles zelf handmatig scripten en onderhouden.
Daarom kun je ook prima een docker lxc hosten op proxmox.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn