Software-update: Proxmox VE 7.3

Proxmox VE logo (79 pix)Proxmox VE is een opensourceplatform voor virtualisatie gebaseerd op kvm en lxc-containers. Het kan via een webinterface worden beheerd, en daarnaast zijn een commandline en een rest-api beschikbaar. Voor meer informatie verwijzen we naar deze pagina en verschillende videotutorials kunnen op deze pagina worden bekeken. Het geheel wordt onder de agpl uitgegeven. Versie 7.3 is uitgebracht en de belangrijkste verbeteringen die daarin zijn aangebracht zijn hieronder voor je op een rijtje gezet:

Proxmox VE 7.3 released!

Proxmox Virtual Environment 7.3 is based on Debian 11.5 "Bullseye" but using a newer Linux kernel 5.15 or 5.19, QEMU 7.1, LXC 5.0.0, and ZFS 2.1.6. Proxmox Virtual Environment 7.3 comes with initial support for Cluster Resource Scheduling, enables updates for air-gapped systems with the new Proxmox Offline Mirror tool, and has improved UX for various management tasks, as well as interesting storage technologies like ZFS dRAID and countless enhancements and bugfixes.

Here is a selection of the highlights
  • Debian 11.5 "Bullseye", but using a newer Linux kernel 5.15 or 5.19
  • QEMU 7.1, LXC 5.0.0, and ZFS 2.1.6
  • Ceph Quincy 17.2.5 and Ceph Pacific 16.2.10; heuristical checks to see if it is safe to stop or remove a service instance (MON, MDS, OSD)
  • Initial support for a Cluster Resource Scheduler (CRS)
  • Proxmox Offline Mirror - https://pom.proxmox.com/
  • Tagging virtual guests in the web interface
  • CPU pinning: Easier affinity control using taskset core lists
  • New container templates: Fedora, Ubuntu, Alma Linux, Rocky Linux
  • Reworked USB devices: can now be hot-plugged
  • ZFS dRAID pools
  • Proxmox Mobile: based on Flutter 3.0
  • And many more enhancements.
As always, we have included countless bugfixes and improvements on many places; see the release notes for all details.

Proxmox VE

Versienummer 7.3
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Proxmox
Download https://proxmox.com/en/downloads/category/iso-images-pve
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

22-11-2022 • 17:39

19

Bron: Proxmox

Update-historie

Reacties (19)

19
19
12
0
0
5
Wijzig sortering
Ik gebruik Proxmox 2 jaar op mijn Dell server. Zowel echte VM's als LXC containers en het werkt perfect. Ik vind de licenties niet duur voor wat je krijgt (zonder licentie kan ook, maar dan krijg je alleen de Debian updates).
Welke updates krijg je zoal extra met licentie?
Ik draai zonder licentie en krijg regelmatig updates voor PVE zelf als ook voor LXC.
Je krijgt toegang tot de Enterprise repository.

Je krijgt dat wat sneller updates en nog wat meer, zie hier. Ik gebruik Basic Community en voor € 95 per jaar is dat prima.

[Reactie gewijzigd door Jack Flushell op 22 juli 2024 15:02]

Daar schijn je wel redelijk eenvoudig omheen te kunnen. Heb 't 's een keer opgezocht, maar tot op heden nog nooit geprobeerd. Ik draai een wat oudere versie van Proxmox op mijn NUC en dat voldoet prima. Alleen voor wat nieuwere LXC images zou het wel handig zijn geloof ik.
Ik heb nu VMware VMUG maar het knaagt wel een beetje aan mij om met Proxmox aan de slag te gaan. Ik heb VMUG sinds september en eigenlijk heb ik er een beetje spijt van dat ik het heb gekocht (doe dit ook niet weer). Als je ziet hoever Proxmox tegenwoordig al is met bepaalde implementaties... Kan de developers van Proxmox alleen maar beamen en ik hoop dat ze dit project voor de homelabbers ook interessant houden! :)

[Reactie gewijzigd door appollonius333 op 22 juli 2024 15:02]

Ik zit hier in exact hetzelfde schuitje. Ook een paar maanden geleden een VMUG licentie gekocht à €200. Leuk om even een cluster op te tuigen met vSAN eronder. Werkt fantastisch, maar ik zie het ook niet zitten om voor mijn home lab jaarlijks dat neer te leggen. Dus ook hier plannen om een Proxmox cluster op te gaan spinnen met Ceph eronder. Nu nog tijd vinden……
@appollonius333 en @awenger is deze twijfel puur gebaseerd op kosten? Zou je nog steeds overstappen naar Proxmox als VMware voor jou gratis zou zijn?

Ik heb tot nu toe van alles gedraaid; native KVM, oVirt en nu ESXi met vCenter. Dat laatste kost mij op dit moment helemaal niks.

Toch kriebelt het om ook Proxmox eens te proberen.

Wat zouden voor jullie redenen zijn om alsnog naar Proxmox over te stappen? En dus kosten achterwegen latend?
Ik denk nieteens dat ik het doe om het geld, ik kan en nu wil ik niet raar overkomen het wel betalen. Alleen wat je met het algehele pakket doet is eigenlijk vrij weinig. Dan kan ik beter een contributie betalen aan Proxmox dan aan VMware. Daarbij ben ik een DevOps engineer en doen we veel met Linux. Proxmox is ook Linux en je kan er vanalles mee doen wat VMware op sommige vlakken ook kan. Alleen het clusteren is een dingetje bij Proxmox omdat je de hele tijd quorum moet hebben en een 2 node cluster eigenlijk 'not done' is en je in zo'n situatie een harde schijf moet aanwijzen als een soort 'witness node' om die 3 node quorum te krijgen.

Dan kom ik ook op mijn volgende punt. Ik had 3 machines (2x R630 en 1x R640), toen ik VMUG aanschafte omdat ik ook met vSAN en clustering iets wilde gaan doen. Op een gegeven moment dacht ik 'Heb ik wel zoveel rekenkracht nodig. Dus heb ik die 3e node weg gedaan. Nu heb ik dit weer, ik heb een best wel rijk uitgeruste R640 die amper boven de 5% usage komt. Dus zit ik nu weer in het schuitje 'heb ik zoveel rekenkracht nodig'. Dus met als resultaat dat mijn 2e node nu ook te koop staat. Dus nu hou ik er 1tje over en om daar nou 200 euro per jaar tegenaan te gooien voor VMware licenties, vind ik persoonlijk wat te gek. Daarom zit ik te denken aan Proxmox en eventueel daar een ondersteunende licentie bij aan te schaffen puur omdat ze best goed werk verrichten en goede community support.

VMware is leuk om mee te spelen op een korte termijn, ook omdat ik het op mijn werk gebruik. Maar op een gegeven moment ga je inzien en je zelf afvragen of dit niet pure overkill is voor je homelab omgeving.

Daarbij doet proxmox aan ZFS, en dit lijkt me ook leuk om mee te knutselen.
Ja echt he... je denkt op het eerste gezicht 'VMUG gaaf, kan ik vSAN doen en dat soort dingen' maar op een gegeven moment dan denk je van 'heb ik dit nodig, wat kan dit meer dan Proxmox, XCP-NG of bijv. Nutanix'. Dan betaal ik toch liever 90 euro voor Proxmox per jaar om ze te ondersteunen, scheelt je wel weer 100 euro.
Als je voor je werk VMware gebruikt, dan is het logisch ... Anders is Proxmox een leukere optie om te draaien :+
Ik gebruik het op het werk, en dus ook de reden gehad om het thuis te gebruiken. Alhoewel ik nu overweeg om thuis Proxmox te draaien puur omdat wij de hele VMware stack bij mijn werkgever niet beheren, maar alleen de Linux VM's.
Als je de VMware niet beheert, dan is Proxmox een leukere keuze ... Alleen zoals je hierboven al hebt aangegeven qua clustering, zou ik het ook niet doen bij Proxmox (je hebt er dan 2 + quorum nodig).
Thuis heb ik 2 redelijk identieke NUCs en heb in principe 2 standalone nodes, ik backup de VMs elke nacht naar een apart medium ... Dus als node1 echt stuk is, dan is het restore en gaan met die banaan.
Ik wil eigenlijk naar 1 machine de R640, aangezien ik aan 2 machines niks heb uiteindelijk... De workload die ik nu heb draaien brengt de R640 nog geen eens boven de 10% usage.
Ik heb ook maar 1 machine actief, de 2e is een standby (wel manueel aanslingeren en restore doen). Mijn NUC draait ook maar op 15-20% cpu gebruikt (met 2 VMs en iets van 20 docker containers).
Versie 7.3 is ook weer te booten op machines zonder "Legacy Bios" mode. Ik kon versie 7.2 namelijk niet booten op mijn Intel NUC 11, omdat deze UEFI only is. Je kreeg dan een zwart scherm zodra hij de installer GUI ging laden. Dat is nu opgelost (zojuist getest).
Gewoon Debian installeren en dan de proxmox repo erbij: dat werkt een stuk lekkerder en je kunt ook een wat meer customized install maken.
Ik gebruik Proxmox nu net een jaar, ben er erg tevreden over als virtualisatie oplossing voor mijn vm's die ik thuis draai.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 15:02]

Ben een jaar geleden overgestapt van HyperV naar Proxmox. Met name de web interface van Proxmox werkt vele malen prettiger dan de WAC of de HyperV app van Microsoft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.