Software-update: GIMP 2.10.36

The GIMP logo (79 pix) Versie 2.10.36 van het opensource-fotobewerkingsprogramma GIMP is uitgekomen. De naam GIMP is een afkorting voor 'GNU Image Manipulation Program'. De software is beschikbaar voor diverse besturingssystemen, waaronder Windows, FreeBSD, Linux, macOS en Solaris. Nieuw in versie 2.10 zijn onder meer de GEGL-image processing engine en de mogelijkheid om het canvas te roteren. Daarbij treffen we diverse nieuwe en verbeterde tools aan. De complete releasenotes voor versie 2.10.36 kunnen op deze pagina worden gevonden. Dit zijn in het kort de belangrijkste verbeteringen:

GIMP 2.10.36 Released

This stable release of GIMP comes with a few security fixes, so we advise you to update even if you feel like your current version works fine for you. Apart from the many bug fixes and security updates, it also provides new support for palette formats and a new generated gradient.

Versienummer 2.10.36
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Linux, BSD, macOS, Windows 8, Windows 10, Windows 11
Website GIMP
Download https://www.gimp.org/downloads
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

09-11-2023 • 04:04

13

Submitter: shaswin

Bron: GIMP

Update-historie

25-03 GIMP 3.0.2 3
23-03 GIMP 3.0.0 revision 1 7
17-03 GIMP 3.0.0 21
10-02 GIMP 3.0 RC3 29
28-12 GIMP 3.0 RC2 19
07-11 GIMP 3.0 RC1 18
05-'24 GIMP 2.10.38 20
02-'24 GIMP 2.99.18 7
11-'23 GIMP 2.10.36 13
07-'23 GIMP 2.99.16 5
Meer historie

Reacties (13)

13
13
10
2
0
3
Wijzig sortering
Sinds kort hebben wij Photoshop op school en dan valt toch wel op dat GIMP hopeloos achter loopt. Photoshop heeft bijvoorbeeld een super simpele 'remove background' optie die GIMP ontbeert. Met GIMP moet je alles handmatig doen.

Wat ik leerlingen ook al heb zien doen is het simpel handmatig verschalen van objecten die op een laag geplakt werden. Dat werkt met GIMP ook al niet simpel.

Daar staat dan wel weer tegenover dat GIMP zich sneller en makkelijker laat installeren via Company Portal, voor ons de reden dat Photoshop nog niet op alle laptops staat en GIMP wel. Dus voorlopig werk ik nog met GIMP.

Begrijp me niet verkeerd, GIMP is enorm krachtig, maar ik zie leerlingen direct kiezen voor Photoshop en niet voor GIMP als ze eenmaal de keuze hebben tussen die twee.
Met GIMP heb je plugins e.d. waar je ook background removal kan doen etc.
Wat zijn hier de beste plug-ins voor? Ik heb het idee dat de ontwikkeling van plug-ins al jaren nagenoeg stilstaat.
Het kan ook zonder plugins, hier zie je een video waar de clone stamp gebruikt wordt (eerste helft video) en de heal selection tool in GIMP (tweede helft video):

https://youtu.be/2WBWkdwyKlM?si=ILjUcSg8vvX59KI1
Dat is niet wat ik bedoel. Ik bedoel een methode waarin de complete achtergrond verwijderd wordt en niet alleen delen er van.

Ik heb net nog een 2 maanden oude video van Davies Media Design gevonden waarin een website gebruikt wordt i.c.m. GIMP:

https://www.youtube.com/w...kLyYTJm-mqNM-axyl&index=1

Ik vind het wel jammer dat het nog steeds zo omslachtig werkt. Dat vinden leerlingen niet tof.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 24 juli 2024 16:15]

Laat ze dan ook eens naar krita kijken. Ik vind het een taak van onderwijs om óók OSS te onderwijzen. Leerlingen kunnen later in een organisatie terecht komen die Photoshop helemaal niet kan betalen.

In mijn geval deden ze veel graphpad —> kan ook allemaal met R en ggplot, maar dan gratis.
Kan Krita dan automatisch achtergronden verwijderen zoals Photoshop dat kan?
Dat kan, Vast niet zo automatisch als PS, maar dan is het dus juist goed om je leerlingen de handmatige manieren te leren voor als ze in een situatie zitren waarbij PS niet beschikbaar is
Gimp is al jaren een goede gratis tegenhanger van Photoshop. Wanneer versie 3 uitkomt is het gat hopelijk helemaal gedicht. Trouwens gat. Het zijn 2 verschillende programma s. Met een beetje puzzelen kun je alles met Gimp wat je met PS ook kunt
Mooi alternatief zou ik zo zeggen.
Ik werk al jaren met Linux dus ook met Gimp. Daarvoor altijd PSD. Maar vind het nog steeds lastig. Ik moet er eens tijd in gaan steken maar ik moet regelmatig zoeken hoe ik dingen voor elkaar krijg of lukt iets niet omdat ik in een andere stand sta oid. Maar op zich superprogramma.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 24 juli 2024 16:15]

Ik kom dus ook van PS (acc account) en sinds kort over naar GIMP. Maar ik struggle er best wel mee. Het is niet zo eenvoudig als PS en alles voelt idd aan als PS 4.0 toentertijd.

Ach ja, ik kom er wel :-)
Aan jullie beiden kan ik Davies Media Design aanraden:
https://nl.daviesmediadesign.com/
https://www.youtube.com/@DaviesMediaDesign/playlists
Top tutor die heel veel weet te vertellen over GIMP.
Voor je fotocollectie is Digikam ideaal en het heeft tegenwoordig ook een prima photo editor om je vakantie/event fotos te fixen, bijvoorbeeld een foto die beetje scheef genomen is.
De editor kan je ook los starten.

Ideaal, heb voor 95% van de keren dat ik iets wil fixen/aanpassen genoeg aan de editor van Digikam en de overige 5% is teveel moeite om dan in een ingewikkeld programma te duiken dus die blijven lekker zo :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.