Firmware-update: Apple iOS 16.0.2

Apple iOS 16 logo (79 pix) Apple heeft versie 16.0.2 van iOS uitgebracht. Vanaf versie 13 is iOS alleen nog geschikt voor de iPhone en hebben de iPads een eigen OS gekregen, met voornaamste verschil de extra mogelijkheden om het grotere scherm te benutten. In iOS 16, die geschikt is voor de iPhone 8 en later, treffen we onder meer een nieuw vergrendelscherm aan met widgets. Verder kunnen berichten tot vijftien minuten na verzenden nog werden bewerkt, kunnen tabbladen in Safari met anderen worden gedeeld en kunnen routes worden gepland met meerdere stops. Uitgebreide informatie over iOS 16 kan op deze pagina worden gevonden. Versie 16.0.2 verhelpt onder meer het trillen van de cameramodule bij het gebruik van apps van derden.

iOS 16.0.2

Deze update biedt probleemoplossingen en belangrijke beveiligingsupdates voor je iPhone, waaronder:

 • De camera kon trillen en onscherpe foto's produceren bij het maken van foto's met bepaalde apps van derden op de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max
 • Het scherm werd mogelijk volledig zwart tijdens de configuratie van het apparaat
 • Bij het kopiëren en plakken tussen apps werd er mogelijk vaker dan verwacht een vraag om toestemming weergegeven
 • Na opnieuw opstarten was het mogelijk dat VoiceOver niet beschikbaar was
 • Er is een probleem verholpen waarbij invoer via aanraken niet werkte op bepaalde iPhone X-, iPhone XR- en iPhone 11-schermen nadat er onderhoud was gepleegd

Informatie over de beveiligings­aspecten van software-updates van Apple vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

iOS 16.0.1

Deze update wordt aanbevolen voor alle gebruikers van de iPhone 14 en de iPhone 14 Pro en biedt belangrijke probleemoplossingen, waaronder:

 • De activering van iMessage en FaceTime kon mogelijk niet worden voltooid
 • Foto's werden mogelijk onscherp weergegeven wanneer er in de liggende richting werd ingezoomd op de iPhone 14 Pro Max
 • Bedrijfsapps die gebruikmaken van eenmalige aanmelding konden mogelijk niet authenticeren

Versienummer 16.0.2
Releasestatus Final
Besturingssystemen iOS
Website Apple
Download https://support.apple.com/nl-nl/HT204204
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

25-09-2022 • 18:54

108 Linkedin

Submitter: pauluzz178

Bron: Apple

Lees meer

Reacties (108)

Wijzig sortering
Ik heb since iOS 16 het probleem in Firefox dat er geen cookies worden opgeslagen.
Moet overal elke keer opnieuw inloggen en ook iedere keer weer cookie pop-ups opnieuw accepteren.
Dit ook bij tweakers.
Verder vind ik de Face ID in landscape een echte uitkomst. Dit scheelt mij veel tijd bij kassa’s wanneer ik Apple Pay gebruik.
Reageer
FaceID in landscape doet ie bij mij (iPhone Xr) nog niet….. apart…
Reageer
En dat blijft zo. De aanpassng geldt alleen voor iPhone 13 of nieuwer. Zal wel andere hardware in zitten.
Reageer
Oooh. Dacht dat de oudere modellen dat ook zouden krijgen. Nou ja, kleine moeite om ‘m te kantelen. Voor de prijs van een nieuwere iPhone draai ik ‘m wel een paar keer 90 graden 😜
Reageer
Ik heb hetzelfde probleem op Chrome. Gezien ze geen eigen render engine mogen gebruiken zal het vast een probleem zijn met Apple’s Webkit implementatie.
Reageer
Vorige week al 16.0.2 geïnstalleerd.
Reageer
Hoe houd jij dan je telefoon vast? Als je die in één hand hebt, is dat toch vanzelf portrait?
Reageer
Ik kan mijn Xs Max prima landscape vasthouden met 1 hand hoor :?
Reageer
Ik ook, maar logisch is het niet. Als je je telefoon pakt, dan is dat altijd in breedte. In de lengte je telefoon pakken, lukt je niet.
Reageer
Als ik hem uit broek- of jaszak haal, betaal en dan aankijk voor FaceID… dan heb ik hem idd portrait vast… maar tov mijn gezicht is het vrijwel landscape tijdens betalen. Net eens extra op gelet.

Ik hou hem dus niet recht voor m’n gezicht - in portraitmode - maar meer schuin landscape terwijl ik hem al half wegsteek.
Reageer
Wat ik zelf erg mis, is een optie om 'laden tot 85%' in te kunnen stellen, zoals mijn Fold 4 wel heeft. Zo gaat de batterij langer mee.
Reageer
Ik gebruik daar gewoon automations voor en schakel de oplader via homekit uit als de batterij boven de 80% komt.

Heef zeker wel zin, bijna een jaar met de 13 Pro Max en nog steeds 100% batterij prestaties.

Ook m'n bedrade carplay heb ik vervangen in draadloze carplay, mensen die hun telefoon overal maar inpluggen en tot 100% laden (net als hun laptop) snap ik niet ,maar bon

[Reactie gewijzigd door tCC op 25 september 2022 20:06]

Reageer
Nah ik ben van het type “boeit niet. Ik laad gewoon als hij leeg is + elke nacht”. iPhone 13 Pro hier gewoon nog op 100% volgens de software en de iPhones ervoor ook nooit iets noemenswaardigs gemerkt.

Heb niet het idee dat al die irritatie die het mij brengt om heel erg bezig te zijn met het laden opweegt tegen de degradatie of de accu vervanging.
Reageer
Iphone 12 hier. Het eerste jaar gaf hij gewoon altijd 100% levensduur aan. Na nog een extra jaartje is het inmiddels gezakt naar 88%.
Dit kan ik onmogelijk bewijzen, maar ik denk dat in 99% van de gevallen er gewoon mooi 100% wordt aangegeven in het eerste jaar om garantiegezeur oid te vermijden.

(Gsm steeds opgeladen met een 5W standaard oplader, en vooral in het begin slechts om de andere dag opgeladen ‘s nachts).

[Reactie gewijzigd door DenHond op 25 september 2022 23:03]

Reageer
Nieuw heeft de accu iets meer capaciteit dan aangegeven en de capaciteit verschilt onderling ook iets per accu. Dus begin je met 100+ procent. Het duurt dus even tot het de 100% bereikt en vervolgens onder de 100% zakt.

88% is vrij normaal voor een twee jaar oud toestel. Al verschilt dit natuurlijk per gebruik. Zelf een iPhone 12 mini en zit nu op 90%.
Reageer
Ja precies, ik merkte ook al zoiets. De batterij levensduur % is geen lineare drop en dropt een flink stuk meer vanaf het 2de jaar.
Reageer
Yes dat klopt, want Lithium is onderhevig aan chemische veroudering. Het is dus ook niet gek dat dit met een curve gebeurd naarmate hij ouder wordt
Reageer
Ik begrijp dat dit een populaire mening is, maar ik denk niet dat Apple haar reputatie zich hieraan zou branden. Mijn iPhone 13 mini bewijst overigens helaas het tegendeel: 94 procent na 9 maanden.
Reageer
Hier precies het zelfde. Ik ga wel mee met jou zienswijze. Je kan op Mac de batterij uitlezen met bijvoorbeeld CoCoBattery. Dan zul je zien (nu te laat natuurlijk) dat het zeker geen 100% meer was.

Toevallig zit ik net als jou exact op 88%.
Reageer
13 mini hier, nog net geen jaar oud en zit op 90% accu.
Reageer
Kwestie van 1 keer instellen (max 5 minuten als je domotica een beetje op orde is) en het hele jaar door gebruiken (lees, gewoon inpluggen), wel altijd via eenzelfde wallplug connecten uiteraard, maar ieder z'n ding inderdaad.

[Reactie gewijzigd door tCC op 25 september 2022 20:16]

Reageer
Ik gebruik zelf ook al twee jaar Shortcuts voor als de batterij boven de 80% komt, maar speel dan een geluid af en een van mijn Hue lampen gaat groen branden. Heb geen wallplug in huis. Van irritatie is inderdaad geen sprake anders had ik het ook niet gedaan. Het is een kwestie van 1 keer instellen.
Reageer
Wie zegt dat devices tot 100% laden? Het cijfer 100% in je scherm kan net zo goed 80% van de maximale capaciteit aangeven, weet jij veel.
Reageer
100% van de resterende capaciteit die geen 100% hoeft te zijn bedoel je

Anyway, bij Apple laadt hij tot iets van 105% want als je hem van de lader haalt blijft hij eeuwen op 100% staan tot hij zakt naar 99% immers.
Reageer
Wat voor mij dus een indicatie is dat het cijfer 100% iets anders weergeeft dan de werkelijkheid.
Reageer
Welke smart device gebruiken daarvoor? Ga ervan uit dat je een slim stopcontact gebruikt?
Reageer
Klopt hoor, gewoon een Fibaro Wall Plug aangestuurd via HomeKit, gebridged in Home Assistant
Reageer
Thanks. Ik ga online alvast wat spullen bestellen :)
Reageer
Ze zijn er ook in HomeKit uitvoering, ik gok dat je die direct vanuit HomeKit (dus zonder Z-Wave in Home Assistant) kunt aansturen, succes iig!
Reageer
Je kan dat zelf instellen bij Batterij > Geoptimaliseerd opladen.
Reageer
Die optie vinden ze bij de ipad blijkbaar niet nodig (afwezig), en als je het ding niet continue onnodig aan de lader hebt liggen kun je het beter zelf reguleren. Ik laad op wanneer praktisch nodig, en heb die optie dus uitgezet.
Reageer
Je kan nooit 100% batterij prestaties hebben als je telkens maar 80% gebruikt :D (en zelfs minder, zie paar regels lager)

Sure, je batterij kan langer meegaan door altijd 20% op te geven...
Maar denk in al de jaren dat je batterij achteruit gaat, dan heb ik liever na een jaar of 2 20% batterij verlies dan altijd maar 80% te moeten gebruiken van in het begin. Slaat dus op niets.

Ook zou je dan je batterij nooit onder 20% moeten laten komen. maw, je gebruikt maar 60% van je batterijvermogen om deze langer mee te laten gaan? No thx!
Reageer
Ook zou je dan je batterij nooit onder 20% moeten laten komen. maw, je gebruikt maar 60% van je batterijvermogen om deze langer mee te laten gaan? No thx!
Dus omdat jij het niet nuttig acht mogen anderen het ook niet hebben?
Soms is verder laden tot 100% wel handig, bijvoorbeeld op vakantie. Maar soms is het niet nuttig en dan zou het fijn zijn om het niet te hoeven.
Reageer
Dat probeer ik altijd op normale dagen, heb ik een lange dag dan gaan de laptop en/of mobiel wel op 100%. Het idee is dat dan na 2+ jaar ook nog echt in de buurt van 100% zit als ik dan een lange dag heb :)

Mijn macbook pro uit 2017 zit nog op 87.5% van de 'design capacity' bij een full charge naar 100%. Ik heb dus na een jaar of 5 maar zo'n 1/8ste van de batterij verloren, en heb het apparaat continue ingeplugged en laad hem nog altijd helemaal vol als ik verwacht dat ik een lange dag van huis heb (en dat is best goed te voorspellen gelukkig). Binnenshuis is de laptop vaak een paar uurtjes per dag van de stroom en in gebruik, en dan is 60% bijna altijd genoeg.

Meestal gebruik ik trouwens ook een 60 watt kabel, en niet de volle capaciteit van de originele oplader. Maar bij haast heb ik ook de originele kabel nog die meer aan kan (die neem ik mee op reis in weekendjes weg voornamelijk, dan wordt het opladen wat onvoorspelbaar soms). 60 watt is ruim voldoende dat de laptop ook niet leeg loopt alsnog bij zwaar gebruik, maar het spaart de batterij toch weer iets.

Dus heel weinig ongemak al met al, en heb zo langer plezier van de laptop. Hij zal ook ooit wat meer waard zijn met doorverkopen, maar voor nu voldoet die nog prima. Als ik de batterij erdoorheen had gejast waarschijnlijk niet meer, want er zijn ook zo nu en dan dagen dat ik bijna de volle capaciteit gebruik en ik kan niet veel meer degradatie gebruiken.
Reageer
Als een app developer hangt mijn telefoon vaak de hele werkdag aan mijn laptop. Ja dus die wordt continue opgelaten/op 100% gehouden.
Je kan ook draadloos verbonden tegenwoordig daarvoor maar dat werkt vele malen slechter.
Reageer
Ik ben erg benieuwd naar je automation, doe je dat via Apple Opdrachten?
Reageer
Lang geleden was ik ook heel bezig met de batterij.

Totdat ik voor mezelf tot de conclusie kwam dat de hele tijd zo bezig zijn met laden/ontladen/optimaliseren bezig was dat het eigenlijk weinig nut had. Kwam ik aan het einde van de dag, was ik zo bezig met batterij besparen dat ik er niks mee deed…

Ben ik er voor die batterij of is die batterij of voor mij?!

Sindsdien plug ik hem in (en weer uit) wanneer het uitkomt, vooral ‘s nachts en heb nooit batterij issues.

Niet helemaal waar, recent, na 4 jaar intensief gebruik en veel laden (wel dat optimaliseren aan, maar dat doet niet veel, imho), was de “gezondheid” van de batterij van mijn Xr onder de 85% en ging het wel erg hard overdag. Dus heb ik hem vervangen.

Kan ‘ie nog een jaartje of zelfs twee mee (vooral omdat ‘ie dan echt achterhaald is). “Optimaliseren” aan, maar voor de rest kijk ik er niet naar om.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 september 2022 19:56]

Reageer
Lang geleden was ik ook heel bezig met de batterij.
038Robijno vraagt dan ook om een (automatische) optie waardoor ie er zelf niet meer mee bezig hoeft te zijn.. hoe moeilijk kan het zijn? Voor Apple blijkbaar een brug te ver.
Ben ik er voor die batterij of is die batterij of voor mij?!
Denk je ook zo over de batterijen van EVs, die net iets duurder zijn om te vervangen?
Waarom zou je geen betere software oplossing wensen?

[Reactie gewijzigd door Olaf van der Spek op 25 september 2022 21:17]

Reageer
Denk je ook zo over de batterijen van EVs, die net iets duurder zijn om te vervangen?
Denk jij er net zo over voor de batterij van je afstandsbediening, die een stuk goedkoper is om te vervangen?

Het is een irrelevante vraag, omdat die twee totaal geen vergelijkbare situaties zijn.

Met name *omdat* de vervangende kosten volkomen anders zijn (om maar niet te spreken over de vervangingstijd van het object zelf).

Overigens denk ik dat ik met een EV me meer druk zou maken over het "wanneer" van laden, dan het "hoe vol". Lekker laden via de eigen zonnepanelen, ipv. de dure lader op de snelweg. Maar ik heb geen EV :-)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 26 september 2022 00:03]

Reageer
Een iPhone en een EV is wel een verschil …
Reageer
Nou de prijzen komen in ieder geval steeds dichter bij elkaar ;)
Reageer
[...]
038Robijno vraagt dan ook om een (automatische) optie waardoor ie er zelf niet meer mee bezig hoeft te zijn.. hoe moeilijk kan het zijn? Voor Apple blijkbaar een brug te ver.
Settings - optimize battery charging aanvinken. Klaar. Misschien iets minder boos worden op Apple als je er duidelijk niet in thuis bent.
Reageer
Staat aan.. en hij laadt elke keer tot 100%.
Reageer
Hij past de oplaadcurve aan om zo 100% te zijn wanneer je hem ‘s ochtends volgens je gebruikspatroon ‘m van de lader afhaalt.

[Reactie gewijzigd door voxl_ op 25 september 2022 23:42]

Reageer
Je moet echt beter gaan lezen want je haalt vanalles door elkaar.
 • Snelladen, zeker als je al richting de 100% gaat is schadelijk.
 • Opladen boven de 80%/85% is schadelijk.
De combinatie van deze twee factoren is nog schadelijker.

Samsung (en Huawei, etc.) lossen het probleem op door jou te laten kiezen voor maximaal 80% tot 85% opladen in alle gevallen. Dat werkt dus altijd, waarbij het niet uitmaakt of je snel, langzaam, 's nachts
of overdag oplaadt.

Apple probeert te leren van je patroon, dus als jij altijd je telefoon 's nachts aan de lader hangt en de telefoon actief gaat gebruiken rond 07:00 's ochtends, dan gaat die laatste 20% pas in het laatste half uurtje erbij, om zo niet de hele nacht de accu onder een tricklespanning te houden en te lang op 100% te laten zitten. Dat klinkt fantastisch en slim en briljant voor de marketing, maar het vereist ook dat jij een patroon hebt dat nooit echt wijzigt en je blijft nog steeds de accu opladen tot 100%.

Pak je de Apple methode en je hangt je telefoon tussendoor een keer aan de lader, of je staat niet altijd op hetzelfde moment op, of je hebt een wisselend dag/nachtritme, bijvoorbeeld met (jonge) kinderen, of geen 9 tot 5 baantje of je bent gewoon een snellader en gooit 'm op willekeurige momenten overdag of 's avonds even aan de lader, of je bent veel onderweg en je gooit 'm in de trein aan de lader, powerbank, of sluit 'm in de auto aan, of nog 100 andere leefstijlen die niet passen binnen het Apple wereldje, tja, dan heb je geen reedt aan de feature van Apple en doet 'ie niets voor jou en al helemaal niet voor de batterij. Leuk marketingtrucje, dat wel. Kijk eens hoe slim. Jammer dat 't niet werkt.

Dus de Apple manier lost in theorie in één specifieke situatie één van de twee problemen op. De variant van Android/Samsung lost beide problemen op in alle gevallen. In dit geval is minder complex dus veel beter, in de praktijk. Nou kon dit voorheen altijd veel makkelijker bij Android want die apparaten kwamen sowieso met veel grotere accu's, dus 15% verlies was minder pijnlijk. Nu iphones ook met wat grotere accu's komen is dat geen relevant argument meer natuurlijk, maar dat was het ooit wel.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 26 september 2022 13:38]

Reageer
"dan heb je geen reedt aan de feature van Apple"

Helemaal eens met je verhaal _/-\o_ , maar die 'reedt' :+ leest toch wel heel lastig.
Reageer
Dat begrijp ik, maar dat is dus niet de feature waar om gevraagd werd.
Reageer
Je bent in mijn ogen tot het juiste inzicht gekomen. Na 4 jaar is elke batterij toch wel in diezelfde mate min of meer gedegradeerd, hoe goed je je best er ook op doet. Gewoon geoptimaliseerd laden aan laten staan en je leven lekker leven.
Reageer
iOS heeft gewoon geoptimaliseerd opladen tot 80% hoor.
Reageer
Deze laadt wel tot 100%, maar probeert het maximum tot 80% te beperken tot net voordat je hem nodig hebt. Mijn telefoon is 's ochtends met die optie gewoon 100% opgeladen.

Ik hou het sindsdien zelf bij met een scriptje die een berichtje geeft zodra 'ie 80% bereikt en ik hem van de lader haal.

(iPhone 12 Pro Max, 19 maanden oud, batterijconditie 99%)
Reageer
Klinkt als een hoop gedoe. Maar waarom? Om hem dan met 99% door te verkopen of weg te geven en doe je dus al die moeite voor degene die hem na je heeft? Het is eigenlijk nog onlogisch gerekend ook. Je kunt dus prima leven met een capaciteit van 80%.. Vóórdat ie vanzelf daartoe is gedegradeerd ben je jaren verder, zo niet krijg je van Apple nog een nieuwe batterij ook.

Ik geloof er ook niet in. Heb altijd m’n batterijen “mishandeld” op alle manieren en nog nooit een waarde onder de 98% gezien.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 25 september 2022 20:23]

Reageer
Is geen gedoe hoor.
Ik laad hem overdag aan m’n buro op, staat op een sokkeltje.

Het gaat me niet om de verkoop, maar ik doe 4 jaar met een telefoon en dan is het wel fijn dat ‘ie dan ook nog voldoende capaciteit heeft.
Reageer
Mijn iphone x wordt volgende maand 5 jaar, hij laadt wanneer ik dat nodig acht wat meestal om de andere nacht is en heeft nog altijd 82% van zijn originele capaciteit. Ergens moet apple toch iets goed doen. Ik zie nog geen enkele reden om een nieuw toestel te kopen terwijl de android gebruikers in mijn vriendenkring en familie om het jaar/twee jaar een nieuw toestel lijken te kopen.
Reageer
Mijn Xiaomi MI 9 ( die jaren oud is) stop ik steeds in de lader van zodra ik de auto instap. En dat doe ik heel vaak. Mijn batterij houdt het nog steeds beter vol dan de 1 jaar oude (geoptimaliseerde) batterij van mijn vrouw haar Iphone 12.

Mijn punt is dat je niet zozeer moet veralgemenen en zeker niet vergelijken met Android phones. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen bij de gezondheid van een batterij. Als je bv. Vaak games speelt of foto's neemt t.o.v. af en toe whatsappt, dan zal de conditie van je batterij ook sneller achteruit gaan, voornamelijk door dat die warmer wordt en meer energie moet leveren.

Ik denk dat als je de conditie van je batterij zo hoog mogelijk wilt houden dat je er beter voor zorgt dat je zo weinig mogelijk (onnodige) verbruikers hebt opstaan (wi-fi/4G, bluetooth, location, etc) dan dat je manieren gaat uitvinden die je oplaadsessies doen stoppen bij 80%. Je kunt geen betere battery management doen dan je toestel zelf. Er steekt een hele circuit-firmware achter dat ding voor een perfecte optimalisatie.

Het is ook beter dat je op de hoeveelheid cyclussen let, plaats van de percentage.

Kortom: als je thuis bent, zet even al de nodige verbruikers af en geniet van je toestel. De kans dat de batterij zijn conditie gaat behouden is sowieso relatief klein, maak je daar maar niet druk om.
Reageer
Al de dingen die je opnoemt staan op bij mij 🤷🏼
Reageer
Mijn iPhone 13 is nu een jaar oud en geeft nog steeds 100%.
Elke nacht gaat ie aan de (draadloze) oplader.
Lijkt me dus overbodig om altijd te stoppen bij 85%
Reageer
Je gaat hoe dan ook achteruitgang zien in de batterijconditie door veroudering, zeker als je slechte kwaliteit batterijen gebruikt. (de andere reden naast inkomsten waarom Apple met alle macht probeert te voorkomen dat mensen neponderdelen gebruiken)
Reageer
Heb een automation aangemaakt in de shortcuts app zodat er een timer start van zodra hij boven 80% gaat. Dan hoef ik er niet meer naar te kijken.
Reageer
Nee, dat is wat anders. De Samsung feature limiteert in alle gevallen tot 85%. De Apple feature doet dat als ie leert van je oplaadgedrag, maar dat is zinloos als dat regelmatig wisselt. Daarbij laadt de Apple feature wel door tot 100%, alleen dat laatste deel doet ie in theorie net voordat je 'm uit de oplader haalt.

Best wel zinloos als je op willekeurige momenten je telefoon in de oplader prikt hè.

Als ik een iphone in de auto op wil laden, doet die feature van Apple ook niets nuttigs en gaat' ie gewoon naar de 100%. Het is zo'n ding dat fantastisch klinkt als je precies doet wat Apple verwacht (laden 's nachts), maar compleet waardeloos daarbuiten. Typisch Apple natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 25 september 2022 19:43]

Reageer
Volgens is de bedoeling van de apple “optimised “ manier van laden dat het jouw gewoontes analyseert en het laden daarop afstemt
Reageer
Precies, en dat is dus niet wat er gevraagd wordt. Er wordt gevraagd of het in alle gevallen tot 85% gelimiteerd kan worden en dat kan niet.

Apple leert (zoals @fapkonijntje aangeeft) de locatie waarop je normaalgesproken langere tijd laadt en laadt dan *tijdelijk* tot 80% en maakt het laden tot 100% af voor het moment dat je normaal de telefoon van de lader haalt.

Dit werkt niet als je vaak van locatie wisselt en werkt al helemaal niet om het altijd tot een x % te beperken. Hij laadt altijd door tot 100% bij 'optimized charging'.
Reageer
Zou gewoon een Chargie gebruiken. Die hanteert een door de gebruiker gedefinieerde max %.

https://chargie.org/
Reageer
Dat heet binnen iOS ‘geoptimaliseerd opladen’ dit komt min of meer op hetzelfde neer (niet de gehele batterij capaciteit gebruiken waardoor deze minder snel degradeert) en staat standaard aan.
Reageer
Komt niet op hetzelfde neer, ding laadt dan alsnog tot 100%
Reageer
Dat is bij lange na niet hetzelfde. Heb je de vraag verkeerd gelezen of niet helemaal begrepen hoe de Apple feature werkt?
Reageer
Volgens mij is het vooral geluk of pech. Ik laad m’n iPhones echt met alles op wat voorhanden is. Let nooit ergens op. Mijn 11 pro max na een jaar op 93% m’n 13 max pro na een jaar op 100%. Ik zou je er niet te druk om maken.
Reageer
Daar zorgt geoptimaliseerd opladen toch gewoon voor?
Reageer
Ik heb zelf een automatisering gemaakt die een melding geeft als het batterij percentage boven de 80% gaat.

Ik zou ook graag zien dat ik een automatisering kan maken dat na 80% gestopt wordt met laden.
Reageer
Kan je persoonlijk Chargie aanbevelen. Zelf heb ik die door een medetweaker ontdekt en gebruik de app icm de dongle naar volle tevredenheid. Je kan elke percentage instellen die jij als max wilt hanteren.

https://chargie.org/
Reageer
De software is tegenwoordig zo slim dat het geen praktische waarde meer heeft. Gewoon de telefoon normaal gebruiken. Geniet je er ook meer van
Reageer
Die optie zit er grotendeels al in: je kunt in Instellingen > Batterij het vinkje "Geoptimaliseerd opladen" aanzetten. Wat 'ie dan doet is tot 80% laden gedurende de nacht, en slechts tot 100% vlak voordat bijvoorbeeld je wekker gaat. Je hebt dan eigenlijk het beste van beide werelden: wel je volledige batterij benutten, zonder de degradatie die ontstaat door de batterij onnodig langere tijd op 100% volgeladen te hebben.

Handig, een reactie een dag lang in een achtergrond tabje open laten staan en vervolgens als een spuit-11 nog even herhalen wat iedereen al geroepen heeft |:(

[Reactie gewijzigd door multiplexer op 26 september 2022 11:48]

Reageer
Mijn 12 heeft onder de optie 'batterijconditie', 'geoptimaliseerd opladen'. De iPhone leert je dagelijkse oplaadroutine en laat pas op naar 100% wanneer je het nodig hebt. Ik zie bijvoorbeeld dat mijn iPhone in de nacht oplaad tot 80% en pas vanaf ~06:00 oplaadt naar 100%.
Reageer
De iPhone leert je dagelijkse oplaadroutine
Moet je die wel hebben, niet iedereen doet iedere dag precies hetzelfde.
Reageer
Kan al een tijdje…. “Opdrachten” gebruiken. Of “geoptimaliseerd laden”. Het is geen Android hè, laden tot 85% is onzinnig.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 september 2022 22:23]

Reageer
Gemiddelde batterij is goed voor 500 laad cycli. Dat kan je maar tot zover uitstellen.
Reageer
Voordat ie aan capaciteit begint te verliezen ja; m’n Xr heeft nog 90% over na al die jaren.. en die “mishandel” ik flink.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 26 september 2022 06:36]

Reageer
Er is toch gewoon een setting aanwezig in het settings scherm "Geoptimaliseerd opladen" die doet volgens mij wat je vaagt.
Reageer
Bedoel je nu dat je een Fold 4 hebt en je dat 85% vast wel zou missen als je een iPhone zou hebben? (niet wetende van de 80% optimalisatie) Of probeer je alleen maar een beetje Apple te bashen?
Reageer
Ik heb zowel de Fold 4 als nú ook de iPhone 14 pro..

Dus hoezo “bashen”??
Reageer
Dat doet iOS toch deels automatisch mbv 'optimized charging'?
's nachts aan de lader blijft ie een hele poos op 80% en laad voordat de wekker gaat door naar 100% meen ik.
Ik maak me er in elk geval niet druk om
Reageer
Nog geen fix voor het issue dat iOS 16 op een IPv6-only WiFi netwerk geen internet connectiviteit heeft.
Reageer
IPv6 only? Waarom zou je dat willen. Ik heb overigens geen problemen met ipv6 in gemixte modus.
Reageer
Een groeiend aantal “legacy-free” netwerken zijn tegenwoordig IPv6-only (+NAT64), vooral doordat je als admin dan geen twee firewalls, twee routes etc parallel meer hoeft te onderhouden. Tis nog niet overal maar ze zijn er wel.

Dual stack werkt idd prima, en single-stack IPv6 op 4G/5G ook. Alleen over WiFi werkt single stack IPv6 niet. Is nieuw, want iOS 15 had deze bug niet.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 september 2022 20:35]

Reageer
De meeste routers, firewalls enz zijn ook gewoon dual stack.. Ik snap echt niet waarom je ipv6 only zou willen. De meeste pagina's op het internet zijn nog helemala niet bereikbaar via ipv6, en translations werkt ook niet altijd goed.
Reageer
Ik kan me prima voorstellen dat je op 1 lokatie liever IPv6-only hebt ipv. dual-stack.

Als je geen last hebt van legacy, dan kun je natuurlijk nog voor dual-stack kiezen, maar dan heb je dus wel de beheerlasten van beide stacks. Moet je netwerkregels voor zowel IPv6 en IPv4 gaan beheren. Zit je VLANnetjes aan te maken, etc. etc.

Zeker als je enige schaal hebt (een datacenter), dan is het echt niet zo'n gek idee om lokaal IPv6-only te hebben, met naar buiten een NAT64-gateway.

Komt het veel voor? Nee. Maar dat maakt het niet minder een bug. iOS hoort gewoon IPv6 te ondersteunen, ook zonder IPv4 beschikbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 september 2022 23:56]

Reageer
Ah ok, thx voor de toelichting :)
Reageer
Is het iemand al opgevallen dat je in iOS 16 bij het streamen van muziek uit Spotify naar bijvoorbeeld een Google Nest mini of een Soundbar o.i.d., het volume alleen nog ingesteld kan worden met de stappen van je volumeknop aan de zijkant van de telefoon en dat alle tussenliggende stappen niet meer mogelijk zijn, zelfs niet als je het volume op de Soundbar zelf regelt?
Reageer
Mijzelf niet maar 2 vrienden wel. Die klagen steen en been.
Reageer
Het is een beetje een gepruts maar wanneer de knoppen gebruikt en de volume indicator links in beeld komt, kun je deze op het scherm met je vinger finetunen.
Reageer
Dit kan veel gemakkelijker door op het bedieningspaneel de volumebar ingedrukt te houden om het in kleine stapjes te kunnen aanpassen. Maar ook die functie werkt in het bovenstaande geval niet goed meer en schuift door of terug naar de stappen die met de knoppen te gebruiken zijn.
Reageer
Nu ik er een tijdje mee werk komen er steeds meer buggy momentjes. Dit kan inderdaad nog wat beter uitgewerkt worden.
Reageer
Vraag me af hoe het staat met fuel cells - en of apple daar heil in zou zien.
(danwel met een flink prijskaartje vrees ik)

Maar een batterij die meer dan een paar dagen mee gaat is tegenwoordig "raar", terwijl nokia dat vroeger makkelijk een hele week uithield.
Reageer
Die Nokia van vroeger had een zwart-wit LCD met de omvang van een postzegel en de meest geavanceerde feature was “Snake”.

Niet helemaal een eerlijke vergelijking.

Overigens is er 1 manier om echt lang met je telefoon te doen en dat is vliegtuig-modus & low-power.

Als ik buiten de EU ben, dan heb ik geen internationale data en vaak weet ik ook niet zo heel goed wanneer ik kan laden, dus dan laat ik mijn iPhone Xr in vliegtuigmodus staan (wel wifi&bluetooth) en zet low power aan (minder achtergrond activiteit).

Dan nipt ‘ie batterij, terwijl hij (op wifi) prima bruikbaar is.

Meerdere dagen is dan echt een haalbare kaart, bij laag-frequent gebruik.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 25 september 2022 20:34]

Reageer
Op zulke kleine schaal lijkt het me niet zo zinnig, we hebben met powerbanks al een heel aardige manier om de accuduur 2-3x te verlengen.
Reageer
In 1890 waren de meeste auto’s die rondreden elektrisch, en nu loopt iedereen te mauwen over hoe onhandig ze denken dat een EV is. Dus..?

En waar is Nokia nu?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 25 september 2022 22:26]

Reageer
Met mijn werk telefoon (iPhone) hou ik het ook bijna een week uit. Ik gebruik hem om in te loggen, heel af en toe een paar apps en verder vooral bereikbaar zijn. Ik word niet dagelijks gebeld.

Het is dus ook maar net wat je er mee doet. Op die nokia met zijn mini schermpje zonder gps, WiFi en internet deed ik ook heel weinig. Telefoontje, sms en misschien heel soms een potje snake.
Reageer
Bij het kopiëren en plakken tussen apps werd er mogelijk vaker dan verwacht een vraag om toestemming weergegeven
Ik heb hier vooral bij Microsoft SwiftKey last van en dat is met 16.0.2 niet minder. Prompt blijft in dezelfde apps naar voren komen (had verwacht dat het teruggebracht was tot 1x per app)
Reageer
Hoop gezeik hier over batterij percentages, who cares.

Wat mij irriteert is dat in eens locaties niet meer worden weergegeven in photos. Op ios 15 was dat dus geen probleem
Reageer
Bij mij werkt dat nog altijd zoals daarvoor in iOS 15…
Reageer
Idd war een gezeik en idd ik miss ook de locaties!
Reageer
Ik heb ineens op de 13 mini en 14 pro het probleem dat de camera app niet tevoorschijn komt vanaf het lock scherm.
Al met 16.0.0 en nu met 16.0.2 nog.

Normaal met ergens naar links schuiven komt die tevoorschijn, maar dat werkt niet altijd en moet ik de knop even indrukken. Erg vervelend eigenlijk.
Reageer
Off-topic: hoe bevalt de camera van de 14? Ik vind de ge-autoshopte foto's van de 13 pijnlijk lelijk maar het is niet in te stellen, laat staan uit te schakelen. Ik had gehoopt in iOS16 weer natuurlijke foot's te kunnen. maken, maar helaas.
Reageer
Ja daar zat ik letterlijk mijn hele vakantie dus mee te kloten, hoe krijg je dat uit…
Het zou uit staan volgens de instellingen snap er weinig van.

Foto’s zijn wel heel scherp en mooi vergeleken met de 11 pro die ik voorheen had, echt een aanwinst.
Reageer
iFixit scherm van de zoon zijn XR werkt nog steeds niet goed na de update :( Nog even wachten...
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee