Software-update: Syncthing 1.20.0

Syncthing logo (75 pix) Versie 1.20.0 van Syncthing is uitgekomen. Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee computers kunnen worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als bijvoorbeeld Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud. De software is onder meer beschikbaar voor Windows, Linux, macOS en Android. Ook zijn er packages voor Synology en Qnap. In deze uitgave zijn de volgende veranderingen en verbeteringen aangebracht:

Bugfixes:

  • #7855: Watching for changes using too many system resources on BSDs (kqueue)
  • #8020: Dangling symlink prevents filesystem watcher on Solaris
  • #8232: Missing include file endlessly spams log
  • #8258: The latest version does not support go1.18 compilation!!
  • #8261: TypeError: Cannot read properties of null (reading 'status') in the GUI after killing Syncthing

Enhancements:

  • #8202: Indicate folders / devices where the remote end has not accepted sharing.
  • #8282: Change default log format to include date

Other issues:

  • #8279: Simplify tests using T.TempDir
Syncthing screenshot (620 pix)
Versienummer 1.20.0
Releasestatus Final
Besturingssystemen Windows 7, Android, Linux, BSD, macOS, Windows Server 2008, iOS, Windows Server 2012, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11
Website Syncthing
Download https://syncthing.net/downloads
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

04-05-2022 • 09:43

31

Bron: Syncthing

Reacties (31)

31
31
26
0
0
0
Wijzig sortering
Ziet er goed uit. Ga deze eens proberen. Mijn vrouw zoekt ook al een tijd iets om spullen op de server te zetten. Ze heeft wel een app op iOS, maar valt toch tegen. Wellicht werkt dit beter.

Voor fotoalbum gebeuren gebruik ik toch al Plex, maar kan niet makkelijk spullen op de server droppen of daar vanaf downloaden.
Met syncing denk ik dus ook dat als ze dan iets lokaal verwijdert dat het ook gebeurt op de server.
Dat is wel een goede inderdaad. Back to the drawing board. Aan de andere kant, zou het dan wellicht alleen gaan om haar mappen. Dus dat is wat minder erg. Wel iets om even rustig te onderzoeken.

Ik baal, want vroeger gebruikte ik nog WHS v1 en WHS 2011 later, maar daar zijn ze mee gestopt. Daar zat een ingebouwde website in om bestanden te uploaden en downloaden.

Sinds die tijd naar een oplossing gezocht, maar me nooit toe kunnen zetten om Own-/Nextcloud te implementeren.
Ik moest WHS googlen, helemaal vergeten dat dat bestond.

Gewoon een data servertje met een paar SMB shares werkt toch ook gewoon?
Onder syncthing kan je file-versioning instellen. Daarmee worden oude versies niet weggegooid maar verplaatst naar de folder '.stversions' (of een andere te configureren naam). Zelf heb ik de standaard instelling aangepast naar 5 sub-versies. Dat is wel eens nodig gebleken omdat android toestellen ook naar google syncen maar niet altijd in de originele kwaliteit. Kijk je dan op je toestel foto's terug die in de cloud staan, dan komt die kleinere versie terug op je toestel wat dan weer synct.
Geweldig programma. Simpel, flexibel, en veilig. Als je enkel bestanden wilt synchroniseren tussen verschillende computers (zeker over het internet), dan zou ik zeker deze overwegen.
Jup, ik had voorheen Nextcloud voor mijn bestanden, maar het bestanden syncen heb ik volledig gedropt voor SyncThing. Nextcloud is traag, vooral met een hoop kleine bestandjes, maar Syncthing knalt er doorheen.
Het enige wat ik nog mis is met Syncthing is een degelijke IOS applicatie die je foto's kan backuppen.
Daar is het juist een stuk minder handig voor. SyncThing is ideaal voor 2-way sync. Juist niet voor 1-way sync waarbij je 'delete' acties ook niet wil syncen. Kijk dus uit waar je aan begint.

Zelf heb ik heel veel tijd gestopt in SyncThing om het wel zo te gebruiken. Uiteindelijk helemaal overgestapt op FileRun en daarbij het webDAV protocol. Die heeft door NextCloud een slechte naam gekregen, maar is gewoon supersnel zonder NextCloud.

FileRun in combinatie met de FolderSync app op Android werkt heel goed. Voor desktops/laptops is het compatible met oa NextCloud Desktop Client.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 15:56]

Onder Android werkt syncthing voor foto-sync juist perfect. Het is daar zelfs zo ongeveer de standaard instelling die je krijgt bij de eerste installatie. Onder android is het afhankelijk van de android versie en beveiligingsinstellingen of je meer en hoeveel meer je kan sync-en.

Daarmee is het onder iOS voor zover ik weet de beveiligingsinstelling in het algemeen dat syncthing daar niet veel kan uitrichten.
Tenzij er in versie 1.2 iets is veranderd, dit was de 2020 situatie: als 1-way sync gebruikt en "don't sync deletes", geeft de UI van SyncThing aan dat het constant out-of-sync is. Hierdoor heb je nooit de bevestiging dat syncen compleet is, want je zal ook nooit meer 100% sync bereiken.
Dit is uitgebreid op het forum besproken en de developers hebben uitgelegd waarom dit by design is. Als eindgebruiker is het niet heel gewenst.. het geeft de indruk dat je syncen niet klaar is, terwijl SyncThing wel degelijk alles netjes heeft gesynchroniseerd.
Mogelijk zie je dit in de app niet meer terug, maar in de webUI nog wel.

In mijn situatie had ik een "server" (voor zover je die term mag gebruiken bij SyncThing), een laptop en een telefoon. Als je dan foto's op je telefoon wist maar ze nog wel op de laptop en server wil laten staan, kreeg je dus nooit meer een "100%" sync te zien, al is de sync wel degelijk voltooid. Doordat "deletes" niet worden gesynced, kan het volgens de developers (heel abstract bekeken) nooit 100% worden. Een deel van de acties mag immers niet worden gesynced. De UI geeft je hier echter een compleet verkeerd beeld en impliceert dat manuele actie vereist is.

Mochten ze onder de druk van hun gebruikers zijn bezweken en dit eindelijk hebben aangepast, feest! Maar het was de reden dat ik het niet meer geschikt vond, zeker als je op een gegeven moment SyncThing inzet voor 6 mensen (hun telefoons en laptops) en in de webUI constant 'mis' informatie krijgt te zien.

Door over te stappen op FileRun webDAV heb ik andere voordelen erbij gekregen:
FileRun maakt automatisch alle thumbnails en previews aan tijdens het syncen/uploaden naar server. Als ik vervolgens mijn foto's online of bijvoorbeeld op de TV wil bekijken, zie ik instant hoge kwaliteit thumbnails en fullscreen versies, zonder laadtijden. En ik kan dus snel scrollen door de thumbnails. Dit is heel aangenaam. Verder trekt FileRun/webDAV mijn verbinding ook makkelijk dicht (net als SyncThing) dus qua snelheid doet het niet onder.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 15:56]

Je hebt nu je workflow dus het is niet mijn bedoeling die af te breken, maar het 2 way syncen is dus eigenlijk alleen maar een probleem als je de sync folder ook gaat gebruiken om je foto's te raadplegen. Ik zou de foto's uit de sync map toch kopiëren/verplaatsen/hardlinken naar een meer gestructureerde locatie of service (automatisch liefst), bv Photoprism. Anders heb je toch maar een folder met duizenden foto's.

Maar goed goed om Syncthing als Google Photos vervanger te gebruiken heb je nog extra software nodig en FileRun doet het zo te zien in één.
Mijn grootste probleem was als je foto's van 1 plek wist en niet wil dat SyncThing die wis-actie synced naar andere devices (= backup). Zo ruimte vrijmaken. Bijvoorbeeld op je telefoon. Dan krijg je dus dat out of sync en 97% sync probleem te zien. Wat niet echt een probleem is (want de sync is wel voltooid), maar je hebt geen bevestiging meer van een complete sync.

Kijk ook uit met het woord backup gebruiken op het forum.. daar prikkel je de devs mee :)

Met FileRun ben ik inderdaad klaar. Ik wilde slechts waarschuwen: je ziet geen onderscheid in de webUI tussen folders die daadwerkelijk out of sync zijn waar echt een probleem mee is en je 1-way sync zonder deletes.
Mijn grootste probleem was als je foto's van 1 plek wist en niet wil dat SyncThing die wis-actie synced naar andere devices (= backup). Zo ruimte vrijmaken. Bijvoorbeeld op je telefoon. Dan krijg je dus dat out of sync en 97% sync probleem te zien. Wat niet echt een probleem is (want de sync is wel voltooid), maar je hebt geen bevestiging meer van een complete sync.
Waarom maak je niet een snapshot op de server van het filesystem? Dan kan je ze gewoon van het filesystem verwijderen met een volledige sync, en klopt het weer aan beide kanten. De foto's kan je dan nog steeds benaderen vanuit de snapshots.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:56]

Dat is een slim idee, maar geen oplossing voor mij.
Snapshots zijn niet exposed online in mijn geval. Foto's moeten gewoon makkelijk toegankelijk zijn, via app of web.

Bovendien wil ik op mijn telefoon selectief foto's kunnen verwijderen. Als ik eerst een snapshot maak aan server zijde, heb ik alle foto's wel in de snapshot maar niet in de map die exposed is online. Als ik die wel ga exposen, is het einde zoek.. want dit zijn dagelijkse gebruikersacties.

En het wordt een vrij ingewikkeld verhaal op den duur, want dan weet je niet in welke snapshot je welke foto's gaat terugvinden. Het is natuurlijk niet een eenmalige actie. Ik kan morgen 100 foto's wissen, overmorgen 50 nieuwe foto's maken, daarna 10 wissen (niet per se van die 50 nieuwe foto's), volgende week 30 foto's wissen etc. Er is niet 1 snapshot die me dan alle bestanden laat zien. De laatste niet, de eerste niet.

Snapshots in 1 weergave unionisen met bijv MergerFS is simpel, maar dan krijg je overlap in bestanden dus ook geen prettige weergave en volgens mij niet de bedoeling, MergerFS werkt juist prima als mappen als een puzzel in elkaar vallen. Niet als mappen identieke bestanden bevatten.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 23 juli 2024 15:56]

Voor het opvangen van de deletes gebruik ik de instelling om oude versies te bewaren. Dan worden ze naar de subdirectrory .stversions in de root van de sync gezet. Die directory is gelukkig aan te passen.

Daarmee blijft de boom wel in sync en de op het toestel weggegooide fotos zijn als zodanig te herkennen omdat ze in een andere subdirectory staan.
Daar is het juist een stuk minder handig voor. SyncThing is ideaal voor 2-way sync. Juist niet voor 1-way sync waarbij je 'delete' acties ook niet wil syncen. Kijk dus uit waar je aan begint.
Het werkt goed samen met filesystem snapshotting.
Het enige wat ik nog mis is met Syncthing is een degelijke IOS applicatie die je foto's kan backuppen.
Alstu.

[edit]
Lijkt erop dat het geen foto's (automatisch) kan synchroniseren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 15:56]

Ik heb dat uiteindelijk opgelost met FE Explorer. Op mijn raspberry pi heb ik een apart account aangemaakt, die alleen toegang heeft tot de sync map. Vervolgens kan ik altijd aan mijn bestanden via SSH. FE Explorer maakt gebruikt van de cloud save API op iOS, waardoor het mooi integreerd met andere apps.
Ik ben sinds enige tijd exact op zoek naar dit. Een app/service die automatisch direct mijn gemaakte foto’s/video’s synct. Net als iCloud foto’s. Helaas nog niet gevonden.
Vorig jaar geïnstalleerd op home server en wat apparaten. Wil nooit meer terug, zo blij.
Wel wat verwarrend in het begin om op te zetten. Wat zijn folder IDs, hoe deel ik nou wat met nieuwe client, etc.

Normaal zou je het decentraal zonder server deployen, maar ik draai het in wat ik zelf maar 'paranoid mode' noem met centrale server, alle global/publieke discovery uit. Ik vertel elke client dat ie alleen op quic://:22000 mag luisteren, heb asymmetrische DNAT opgezet van buitenaf/binnen zodat ik transparant vanuit LAN en het internet naar een centrale server ga. Daar staan folders op Receive Only. Een derde client (en vierde/vijfde...) synct vervolgens via de server. Eerst dacht ik dat dat niet zou gebeuren zo'n andere node als tussenstation, maar werkt prima, 5-10s vertraging wel. En als ik op zelfde LAN zit werkt local discovery voor nog wat snellere/directe sync. Heerlijk!

Praktisch gezien gebruik ik het vooral voor <maak foto op telefoon>, <opent laptop> en de foto's staan er al. Notities/documenten van desktop PC staan binnen enkele seconden op laptop. Ben wel de enige gebruiker, nooit een conflict gehad. Impliciet een backup van alles. Op de server heb ik ZFS automatische snapshots en replicatie aanstaan en daarmee worden het propere backups. :Y)

Gebruikt ook bijna geen resources. Op de server is het een lichtgewicht container. Op de telefoon heb ik het wel gelimiteerd met battery saving aan af en toe; het is niet geheel zonder batterij-impact.

[Reactie gewijzigd door gertvdijk op 23 juli 2024 15:56]

Voor zowel zuinig als paranoia heb ik op mobieltjes ook nog aan staan dat ze alleen synct als ze aan de oplader ligt en dat ze met bekende wifi is verbonden.

Voor mobiel-onderweg gebruik tussen laptop en telefoon zou ik dan de hotspot verbinding tussen laptop en mobieltje als bekende wifi instellen en dan dus zonder de oplaad-check.
iOS of Android telefoon?
Zelf een iPhone gebruiker en zoek een oplossing waarbij ik een foto maak en idd gelijk op mijn laptop aanwezig is.
Android voor mij, ben niet bekend met eventuele beperkingen voor iOS.
Thx voor je reply!
Ik heb een tijd syncthing gebruikt. Echter wat ik merk is dat het alleen echt lekker werk als alles altijd aanstaat. Als je apparaten niet continue aanstaat en syncen. Vind ik het toch een minder handige oplossing. Uiteindelijk maar onedrive gaan gebruiken. Maar FileRun klinkt ook interessant.
Hier in huis hoeft niet altijd alles aan. Wel is er 1 centrale opslag op een qnap-nas. Die staat wel altijd aan en daar synct alles mee.

De laptops staan alleen aan als er mee gebruikt wordt. De mobiele toestellen (tablets, telefoons) syncen alleen als ze aan de stekker liggen en met wifi verbonden zijn.

Als je geen centrale opslag hebt zoals een nas, dan is de cloudd inderdaad wel handiger.
Hmmm - misschien iets om uit te proberen.

Ik doe een maandelijkse backup naar een portable drive en gebruik tot nu toe Total Commander synchronisatie hiervoor - maar het is me niet gelukt om dat volautomatisch uit te voeren, zonder ja/nee te moeten klikken bij de eerste bestanden die niet gelezen/verwijderd kunnen worden, voor bestanden met te lange pad+naam strings enz. Dat betekent dat ik elk halfuur ofzo. weer in moet grijpen... best irritant.

Als dit pakket lokaal, eenmalig synchronisatie ondersteunt zou ik hem dan wel 's nachts ongestoord de backup laten maken.
Zojuist toch weer eens syncthing op android opgestart. Daar is de afgelopen versies (Syncthing en Android) wat veranderd dus die hing al een tijdje te wachten op een toestemming die ze nog niet had....

De set-and-forget gedachte blijkt bij updates en upgrades helaas niet perfect. Zo af en toe nazien is wel aan te raden...
Heeft iemand syncthing wel eens geprobeerd te installeren en gebruiken op OpenWRT?

Ik zag dat er een OpenWRT syncthing package is, dat lijkt me best een goede optie ivm een externe schijf aan mijn router.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.