Software-update: Syncthing 1.29.6

Syncthing logo (75 pix) Versie 1.29.6 van Syncthing is uitgekomen. Syncthing is een opensourceprogramma waarmee bestanden tussen twee computers kunnen worden gesynchroniseerd. Dit gebeurt zonder dat er een centrale server tussen zit, zoals dat wel het geval is bij opslagdiensten als Dropbox, Google Drive, OneDrive en iCloud. De software is onder meer beschikbaar voor Windows, Linux, macOS, BSD en Solaris. Een onofficiële client voor Android kan hier worden gevonden. Ook zijn er packages voor bijvoorbeeld Synology en QNAP. In deze uitgave zijn de volgende verbeteringen aangebracht:

New features:
  • (gui): explanation to options enabled or disabled per folder type in #9367
  • (fs, config): add support for custom filesystem type construction in #9887
  • (api, gui): allow authentication bypass for metrics in #10045
  • (config): add option for audit file (fixes #9481) in #10066
Changed:
  • (lib): expose model methods to obtain progress in #9886
  • (config): remove discontinued secondary STUN servers (fixes #10011) in #10012
  • (fs): speed up case normalization in #10013
  • (model): add metric for total number of conflicts in #10037
  • (config): resolve primary STUN servers via SRV record in #10031
  • (fs): changes to allow Filesystem to be implemented externally in #10040
  • Add missing copyright in new files from infra branch in #10055
  • (syncthing): remove support for TLS 1.2 sync connections in #10064
  • (gui): update dependency copyrights, add script for periodic maintenance in #10067
  • (api): log X-Forwarded-For in #10035
  • (gui): use go list --deps for dependency list in #10071
Build:
  • (deps): update dependencies in #10020
  • Replace underscore in Debian version in #10032
  • Push artifacts to Azure in #10044
Fixed:
  • (gui): validate device ID in canonical form (fixes #7291) in #10006
  • (config): remove discontinued primary STUN server (fixes #10008) in #10009
  • (stun): better error handling (ref #10008) in #10010
  • (config): properly apply defaults when reading folder configuration in #10034
  • (config): zero filesystemtype is "basic" in #10038
  • (strings): differentiate setup(n) and set(v) up in #10024
  • (gui): mark unseen disconnected devices as inactive in #10048
  • (syncthing): use separate lock file instead of locking the certificate (fixes #10053) in #10054
  • (osutil): give threads same I/O priority on Linux in #10063
  • (strelaysrv): make the session limiter session-dependent (fixes #10072) in #10073

Syncthing screenshot (620 pix)

Versienummer 1.29.6
Releasestatus Final
Besturingssystemen Android, Linux, macOS, iOS, Windows 8, Windows 10, Windows Server 2016, Windows Server 2019, Windows 11, Windows Server 2022, Windows Server 2025
Website Syncthing
Download https://syncthing.net/downloads
Licentietype GPL

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

06-05-2025 • 12:15

21

Bron: Syncthing

Reacties (21)

21
21
17
1
0
1
Wijzig sortering
Klinkt als een potentieel superhandig app, maar wanneer zou je dit gebruiken? Zou je hiermee bijv ook een NAS kunnen bouwen als het ware?
Mijn moeder heeft een laptop op de eettafel. Gebruikt ze voor YouTube en wat documenten en haar eigen muziek.
Ze heeft ook een miniPC met monitor in een andere kamer waar ze af en toe achter zit wanneer ze wat moet typen. Brieven, documenten.

Syncthing draait op beide. Waardoor al haar bestanden altijd 1:1 gelijk zijn. Moet ze wel haar laptop ff aanzetten voordat ze naar de kamer loopt en de PC aanzet, zodat ze direct gaan syncen.

Als je een NAS hebt zou je Syncthing daarop 24/7 kunnen draaien en als ik haar mappen daaraan toevoeg, heeft ze én een offsite "backup" én hoeven niet beide van haar devices aan voor het syncen.

Ik zet "backup" tussen aanhalingstekens want Syncthing doet 2-weg sync, dus als je iets wist/wijzigt is het overal gewist. Je kan wel retentie obv bijv 30 dagen prullenbak instellen (heb ik ook gedaan). Maar voor een echte backup maak je op je NAS natuurlijk een dagelijkse snapshot naar een 2e drive. En af en toe een snapshot naar een USB drive.

Beetje offtopic, maar als je een goede Linux distro draait zoals bijvoorbeeld Bluefin van Universal Blue en apps alleen via 1 enkele "App Store" installeert, raad ik Syncthingy aan. Dat is Syncthing achtergrond service + tray icon. En via tray icon maak je er eenvoudig een systeem service van zodat het al draait zelfs voordat je bent ingelogd in je laptop/PC.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 6 mei 2025 13:20]

Ik zet "backup" tussen aanhalingstekens want Syncthing doet 2-weg sync,
Dit hoeft niet. Maar zelfs een 1-weg sync is natuurlijk geen backup. Je synchroniseert immers ook het verwijderen van bestanden. ;)

Naar een server (NAS) synchroniseren heeft inderdaad als voordeel dat je daar natuurlijk wel backups kan maken. De server is hierom het beste om te gebruiken als een "receive only"-node: je maakt op de server zelf geen wijzigingen, maar maakt er wel backups van.

Syncthing kent wel prestatieproblemen als je een map met heel veel bestanden (+1 miljoen) synchroniseert. De initiële synchronisatie zal tergend langzaam gaan tenzij je op de server tijdelijk fsync uitschakelt. Ook zullen full scans voor wijzigingen (standaard elk uur) intensief zijn qua processorgebruik.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 6 mei 2025 13:40]

Ik heb dat lang zo gedaan, receive only. Maar dat leverde een hoop gezeik. En veel discussies op hun forum die tot niets leidde. Misschien is het nu anders, maar indertijd had je bij receive only geen enkele indicatie of en wanneer een sync compleet was. Erger nog, je kreeg in de GUI of out of sync of een percentage dat nooit meer 100 werd.

Dus in plaats daarvan zette ik nachtelijk al mijn docker based services even stop. Maakte een BTRFS snapshot van de situatie, en startte alle services weer.
Ondertussen werd die snapshot gesynced (via BTRFS send/receive) naar 2 andere drives in de NAS.
Dit alles via btrbk waarbij je heel netjes je retentie policy voor snapshots (op dezelfde drive) en backups (op andere drives) kan instellen.

Op die manier werkte Syncthing overal hetzelfde (zelfde config) en was ik niet afhankelijk van de nukken van devs hoe receive-only in de UI werd gepresenteerd. En wist ik gewoon zeker dat de boel veilig was..

Ik heb wel nog altijd 30-dagen prullenbak aanstaan in Syncthing.
Ik gebruik het bv oa om mijn roms met mijn Steam Deck te syncen. En om foto's van mijn huis met die van mijn zwager te te syncen en andersom.

Het grootste gemis vind ik dat ik als gebruiker geen eigen subfolders kan maken om zo tientallen syncs te kunnen groeperen. Er is hier al jaren een issue voor open maar helaas wil niks iets definitiefs bereiken. En nee ik ben geen programmeur genoeg om ook maar iets als dat in elkaar te breien.
@rickvdvulkaan Je kan er geen NAS mee bouwen, maar je kan het wel goed gebruiken in combinatie met een NAS.

Ik gebruik het om:

- De map "Documenten" tussen mijn NAS, PC en laptop te synchroniseren (Syncthing Docker).
- Foto's in de map "DCIM" te synchroniseren van Android telefoons (Syncthing-fork app) naar NAS (Syncthing Docker).
- Hele NAS bij ons thuis synchroniseren naar onze backup NAS bij mijn schoonouders d.m.v. Syncthing en Wireguard VPN.

Zeer handige tool, waar je veel mee kan. Opzetten is vrij makkelijk als je enige kennis hebt van computers en eerder met Docker containers hebt gewerkt.
Ik was hier naar aan het kijken omdat ik iCloud wat wil afschalen. Het enige nadeel is dat je niet -net als iCloud- een soort links naar de volledige versies kunt hebben. Wat op zich ook logisch is. Maar het syncen van mijn Mac en MacBook met mijn NAS is dus niet zo handig (want te grote mappen op de NAS) maar tussen MacBook en Mac wel. Desnoods via een tussenfolder op de NAS (zodat er altijd een online instance is).
Ik gebruik dit om mijn Obsidian notes te syncen tussen mijn laptop, main desktop en GSM.
Dit is niet software om een nas mee te bouwen. Om te beginnen zou je alles aan elkaar kunnen knopen wat je met een nas zou synchroniseren. Als je dan in een toekomst toch een nas bouwt of koopt, dan kan je die in dat geheel opnemen. Andersom: als je al een nas hebt, kan je dit gebruiken om te synchroniseren.

Zelf gebruik ik het al sinds ik het heb gevonden en ik heb geen behoefte om te veranderen. Wel gebruik ik hier naast nog rsync: met syncthing doe ik de 'Documents', 'Photos' en dergelijke directoires: always-on en always-sync. Met rsync doe ik de hele homedirectory af en toe om een momment te hebben om naar terug te kunnen. En deze gaat dan ook naar een externe disk en externe online lokatie.

Ondertussen heb ik een paar keer een nieuw operating systeem geinstalleerd. Syncthing aan zetten en je gegevens staan ongemerkt weer klaar. Zaken zoals de applicatie directories in de homedirectory restore ik selectief, die komen meestal van de online dienst van de applicatie.

Een aparte is de foto's van (andriod) telefoons: Met syncting (uit f-droid tegenwoordig) automatisch naar de nas en 1 pc, zodra de telefoon thuis aan de lader en de wifi hangt.

[Reactie gewijzigd door beerse op 6 mei 2025 22:30]

Ik gebruik het om m'n muzieklibrary te synchroniseren op de gsm's van het gezin die er interesse in hebben.

Tevens heb ik een mapje op m'n nas "fotokader", wat automatisch wordt gesynchroniseerd naar een tablet die dienst doet als digitale fotokader

De bestanden op m'n laptop worden automatisch gesynchroniseerd naar de nas, en van daaruit maak ik een cloudbackup dmv duplicati.
Syncthing ondersteunt ook untrusted mode, waarbij alle content versleuteld wordt. Ik draai dit op een goedkope VPS en dit fungeert dan als server.
? Ik dacht - en heb het behoorlijk intensief gebruikt tot een jaar geleden - dat de data verstuurd tussen syncthing nodes altijd encrypted it?

Dat was mijn hele probleem met uberhoupt syncthing. Ik deed encryptie buiten syncthing om en zocht juist een optie om het uit te hebben in syncthing. Naar mijn weten is dat niet mogelijk.
In untrusted mode wordt de data aan de ontvangende kant versleuteld opgeslagen. De ontvangende kant kan het dus niet lezen (in de standaard mode wel).

Dat het verkeer onderweg encrypted is, blijft evident. Ik snap niet zo goed waarom dat een probleem is (en waarom je dat uit zou willen schakelen). Qua performance scheelt het niet veel, toch?
Ik denk dat mijn gebruik niet het ideale gebruik was van syncthing. Ik had zelf al veel data die buiten syncthing om ge-encrypt werd. Ik gebruikte vervolgens syncthing eigenlijk enkel als transport laag, of dat was de intentie. En met dat in het achterhoofd is de extra encryptie stap wat zonde. De hashing stap zat me ook in de weg aangezien dat bij een grote dataset heel lang duurt. Als dat een keertje niet helemaal goed gaat (wat nog wel eens gebeurde) was die weer een halve dag aan het "calculating..." (hashen). Encryptie leek me wat dubbelop en onhandig. Maar nu ik er zo weer over nadenk is het eigenlijk het hashen - niet de AES encryptie - wat me in de weg zat.

Later bedacht ik me dat ik eigenlijk alleen moest weten wanneer er op node A of B een data aanpassing was. Dat moest ik dan communiceren naar de andere node and dan een rsync uitvoeren. Ik heb daar uiteindelijk maar me eigen tooltje voor gemaakt, werkt heerlijk :)

Neemt niet weg dat syncthing niet geweldig is. Zodra ik een derde node toe zou voegen wordt het voor mij heel lastig en is het in syncthing een eitje.
Klopt, de verbindingen zijn altijd encrypted, de opgeslagen data is dat alleen op een ‘untrusted peer’ als je van die functie gebruik maakt.
@Drobanir
Syncthing voor Android wordt niet langer ondersteund: https://github.com/syncthing/syncthing-android/releases
Zou dus weg kunnen bij de besturingssystemen?
In de Google Play Store staat een Syncthing-fork app waar Tweakers ook naar refereert.
Een onofficiële client voor Android kan hier worden gevonden.
Het wordt dus niet officieel ondersteund, maar is nog wel goed te gebruiken op Android. Deze app gebruik ik zelf ook al iets langer dan een jaar en werkt naar behoren.
Ok, bedankt. Niet goed genoeg gelezen :P
SyncThing werkt prima op Android. Alleen wil je waarschijnlijk een wrapper er omheen hebben, die ook meteen voor het automatisch opstarten etc, en dus een betere UI heeft dan de web UI. En SyncThing-Android was daarvoor een optie, die nu niet meer ondersteund wordt.
Maar je hebt ook SyncThing-Fork, in F-Droid, en die werkt nog steeds prima. En bevat ook nog steeds netjes de nieuwste SyncThing versie.
Je kunt hiervoor nu Syncthing-Fork gebruiken.
Niet in de goolge-play-store wil niet zeggen dat het niet onder android beschikbaar is. Syncthing is voor mij de reden om f-droid op mijn prive mobiel toe te laten voor installatie en updates.

Voor apple telefoon gebruikers schijnt er ook een implementatie te zijn. Maar die moet actief worden gestart omdat ze niet op de achtergrond bij de gegevens kan en mag komen.

[Reactie gewijzigd door beerse op 6 mei 2025 22:34]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn