Software-update: Apple iOS 13.5

Apple iOS 13 logo (79 pix) Apple heeft versie 13.5 van iOS uitgebracht. Vanaf versie 13 is iOS alleen nog geschikt voor de iPhone en hebben de iPads een eigen OS gekregen, met voornaamste verschil de extra mogelijkheden om het grotere scherm te benutten. In versie 13 heeft Apple onder meer een donkere modus toegevoegd, kunnen gebruikers op apps en sites van derden met hun Apple ID inloggen via Sign in en ondersteunt het toetsenbord typen door te vegen. Versie 13.5 zou onder meer sneller de telefoon moeten ontgrendelen wanneer je en mondkapje draagt en bevat de Covid-19 tracker-api.

iOS 13.5

iOS 13.5 speeds up access to the passcode field on devices with Face ID when you are wearing a face mask and introduces the Exposure Notification API to support COVID-19 contact tracing apps from public health authorities. This update also introduces an option to control automatic prominence of video tiles on Group FaceTime calls and includes bug fixes and other improvements.

Face ID and Passcode
 • Simplified unlock process for devices with Face ID when you are wearing a face mask
 • Passcode field automatically presented after swiping up from the bottom of the Lock screen when you are wearing a face mask
 • Also works when authenticating with the App Store, Apple Books, Apple Pay, iTunes, and other apps that support signing in with Face ID
Exposure Notification
 • Exposure Notification API to support COVID-19 contact tracing apps from public health authorities
FaceTime
 • Option to control automatic prominence on Group FaceTime calls so video tiles do not change size when a participant speaks
Emergency Services
 • Option to automatically share health and other essential information from your Medical ID with emergency services when you place an emergency call (US only)
This update also includes bug fixes and other improvements.
 • Fixes an issue where users may see a black screen when trying to play streaming video from some websites
 • Addresses an issue in the share sheet where suggestions and actions may not load
Some features may not be available for all regions or on all Apple devices. For information on the security content of Apple software updates, please visit this website.

Versienummer 13.5
Releasestatus Final
Besturingssystemen iOS
Website Apple
Download https://support.apple.com/nl-nl/HT204204
Licentietype Freeware

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

21-05-2020 • 08:19

38 Linkedin

Bron: Apple

Reacties (38)

Wijzig sortering
Volgens Macrumors zit in deze update ook de fixes voor de veiligheidsproblemenen van de mail app :)

- Resolves security issues, including some that could lead to unexpected memory corruption or stability issues with the Mail app

[Reactie gewijzigd door Radiodurans op 21 mei 2020 08:32]

Het zou een keer tijd worden, nu nog een verbetering dat websites beter geladen worden.

Soms werkt safari nog niet naar behoren omdat websites een cookie scherm moeten tonen maar de materiaalblokkeringen dit niet laten zien...
En in instellingen -> Safari -> Vraag om desktop site heb ik een website handmatig toegevoegd, surf ik naar de site wordt die niet goed geladen.
Druk op aA in de webbalk en dan -> vraag om mobiele website -> vraag om desktop site werkt die ineens wel naar behoren 8)7

Daarnaast is er een API toegevoegd voor blootstellingsmeldingen om apps van volksgezondheidinstanties te ondersteunen die COVID-19-contact traceren.
Mag hopen dat dit in: Instellingen -> Privacy - Gezondheid / Locatievoorzieningen / Beweging en Conditie uit te zetten is! (iOS 13.5 wordt nu gedownload en geïnstalleerd)

[Reactie gewijzigd door mrooie op 21 mei 2020 08:54]

Edit het staat standaard uit.

Om de api instellingen voor COVID-19 te vinden ga je naar:

Instellingen -> Privacy:

Gezondheid -> Blootstelling aan COVID-19
Bluetooth -> Blootstelling aan COVID-19

Meer informatie over Blootstelling aan COVID geeft aan:

Blootstellingsmeldingen en privacy

Om je privacy te beschermen, wordt voor blootstellingsmeldingen gebruikgemaakt van willekeurige, wisselende Bluetooth-ID's om te bepalen of je mogelijk bent blootgesteld aan iemand die heeft aangegeven besmet te zijn met COVID-19.

Met jouw toestemming kan een door de overheid of een volksgezondheidsinstantie verstrekte app je waarschuwen als je mogelijk bent blootgesteld aan iemand die heeft aangegeven besmet te zijn met COVID-19. Als je ervoor kiest om blootstellingsmeldingen in te schakelen, vraagt de app je om toestemming om willekeurige ID's te verzamelen en te delen. Je apparaat kan dan via Bluetooth een willekeurige ID ("Bluetooth-ID's") uitzenden, een willekeurige cijferreeks die elke 10 tot 20 minuten verandert. De ID's worden cryptografisch op je apparaat gegenereerd op basis van een willekeurig gegenereerde sleutel (de "willekeurige apparaatsleutel") die minstens elke 24 uur verandert. Op die manier is je privacy nog beter gewaarborgd. De Bluetooth-ID's en de willekeurig gegenereerde apparaatsleutels bevatten geen informatie over je locatie of identiteit.

Andere iOS- en Android-apparaten waarop deze functie is ingeschakeld, vangen de Bluetooth-ID's op en zenden hun ID's ook uit. Als die andere apparaten minstens 5 minuten binnen Bluetooth-bereik zijn, worden hun ID's door jouw apparaat vastgelegd en veilig opgeslagen. Daarbij worden ook de datum, de geschatte duur van de blootstelling en de sterkte van het Bluetooth-signaal vastgelegd (gezamenlijk de "gekoppelde metagegevens" genoemd). Voor nog meer privacybescherming wordt voor de vastgelegde geschatte duur een maximum van 30 minuten aangehouden. Op basis van de sterkte van het Bluetooth-signaal kan worden ingeschat hoe dichtbij de andere apparaten zijn. Over het algemeen geldt dat hoe dichterbij het apparaat is, hoe sterker het Bluetooth-signaal is dat wordt waargenomen. Andere apparaten die de Bluetooth-ID's van jouw apparaat ontvangen, leggen die ID's ook vast en bewaren ze samen met de gekoppelde metagegevens.

De app kan een lijst downloaden met willekeurige apparaatsleutels van personen die hebben aangegeven besmet te zijn of risico lopen op besmetting met COVID-19 zoals vastgesteld door de overheid of volksgezondheidsinstantie, en die ervoor hebben gekozen hun willekeurige apparaatsleutels te delen. De app kan deze lijst vervolgens door je apparaat laten vergelijken met de Bluetooth-ID's van andere apparaten die op jouw apparaat zijn verzameld en bewaard. Als er een overeenkomende ID wordt gevonden, worden de gekoppelde metagegevens (maar niet de ID zelf) aan de app doorgegeven. De app kan je vervolgens waarschuwen over de blootstelling en aangeven welke stappen je moet nemen.

Als je een waarschuwing krijgt over blootstelling, wordt er mogelijk een bijbehorende risicowaarde door de app gegenereerd. De overheid of volksgezondheidsinstantie kan je op basis van die waarde gerichtere instructies geven en de COVID-19-pandemie ook beter onder controle krijgen. De blootstellingsrisicowaarde wordt gedefinieerd en berekend op basis van de gekoppelde metagegevens en op basis van een besmettingsrisicowaarde (zie uitleg hieronder) die de overheid of volksgezondheidsinstantie mogelijk definieert voor de overeenkomende willekeurige apparaatsleutels. Zowel de blootstellingsrisicowaarde als de besmettingsrisicowaarde worden niet met Apple gedeeld.

Als je besmet bent met COVID-19 of risico loopt op besmetting, krijg je instructies van de overheid of volksgezondheidsinstantie hoe je dit in de app moet rapporteren. Als je ervoor kiest om dit te rapporteren, wordt je door de app gevraagd om je willekeurige ID's te delen. Als je toestemming geeft, worden je willekeurige apparaatsleutels van de afgelopen 14 dagen met de app gedeeld. Mogelijk wordt door de overheid of volksgezondheidsinstantie bij elke willekeurige apparaatsleutel een besmettingsrisicowaarde gedefinieerd en verstuurd. De parameters die voor deze besmettingsrisicowaarde worden gebruikt, bevatten mogelijk informatie die jij aan de overheid of volksgezondheidsinstantie verstrekt (zoals symptomen die je rapporteert of dat de besmetting is vastgesteld op basis van een test). Ook kan andere informatie worden gebruikt die volgens de overheid of volksgezondheidsinstantie van invloed kan zijn op het besmettingsrisico, zoals bijvoorbeeld je beroep. De informatie die je aan de overheid of volksgezondheidsinstantie verstrekt, wordt verzameld onder de voorwaarden van het privacybeleid van de app en de daaruit voortvloeiende wettelijke verplichtingen.

Je kunt het bijhouden van blootstellingslogbestanden uitschakelen via 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Gezondheid' > 'Blootstelling aan COVID-19' of 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Bluetooth' > 'Blootstelling aan COVID-19'. Tik op 'Blootstellingslogbestanden bijhouden' om deze optie uit te schakelen. De Bluetooth-ID's van andere apparaten, de gekoppelde metagegevens en de willekeurige apparaatsleutels van je eigen apparaat worden hiermee niet verwijderd. Om deze gegevens te verwijderen, ga je naar 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Gezondheid' > 'Blootstelling aan COVID-19' of 'Instellingen' > 'Privacy' > 'Bluetooth' > 'Blootstelling aan COVID-19' en tik je op 'Verwijder blootstellingslogbestand'. Als je Bluetooth uitschakelt op je apparaat, wordt het verzamelen en delen van willekeurige Bluetooth-ID's met andere apparaten ook uitgeschakeld. Dit betekent dat de app je niet kan waarschuwen als je bent blootgesteld aan iemand met COVID-19. De andere functies van blootstellingsmeldingen werken wel als Bluetooth is uitgeschakeld. Als je Bluetooth weer inschakelt, wordt het verzamelen en delen van willekeurige Bluetooth-ID's met andere apparaten ook weer ingeschakeld.
Hoop dat iemand dat even kan testen dat het ECHT uit kan dat covid-19 verhaal locatie. Helemaal geen zin in dat soort dingen. Anders gewoon m'n oude Nokia weer en iPhone alleen op wifi, stuk rustig leven ook hehe.
Het slaat geen lokaties op, het slaat geen tijden op, het slaat geen namen op.


zie het als een ‘spel’

Het is alsof jij en 99 andere mensen van de spelleider allemaal 10 visitekaartjes krijgen met een uniek nummer van 1-1000.

De nummers worden random uitgedeeld. De spelleider weet niet wie welke nummers heeft. Jij schrijft jouw 10 nummers op een lijstje, maar vertelt het niemand anders, ook niet aan de spelleider.

Nu gaat iedereen door een gymzaal lopen, iedere keer dat je binnen 1.5m komt, geef je 1 van je kaartjes af, zonder te kijken welke, en je neemt er eentje in ontvangst, ook zonder te kijken welk nummer.

Na 10 ‘contacten’ is men klaar. 1 iemand (je weet niet wie) wordt aangewezen door de spelleider als ‘besmettelijke’. Hij geeft zijn oorspronkelijke lijstje aan de spelleiding.

Die roept de nummers om. Jij hoeft nu alleen maar jouw stapel met ontvangen visitekaartjes te bekijken om te zien of je besmet bent. Staat een omgeroepen nummer erop, dan heb je contact gehad.

Op dit moment heb je zowel informatie: je weet nu zelf of je mogelijk besmet bent, als privacy: niemand, inclusief spelleiding weet van de 99 overgebleven deelnemers of ze besmet zijn. Een (mogelijk) besmet iemand moet zichzelf melden.

[edit]
2 disclaimers:
1: Dit is zoals *ik* het begrepen heb, ik kan nuances verkeerd hebben. Lees svp. ook zelf de documentatie door van de API.

2: in principe slaat de api voor zover ik weet wel degelijk een timestamp op, maar dat is om ‘oude’ gegevens te kunnen verwijderen (data ouder dan 2 weken wordt verwijderd) en wordt die niet met gebruiker of gezondheidsautoriteiten gedeeld.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 21 mei 2020 11:24]

Wauw, wat een goede gave uitleg!!! Deze ga ik onthouden om aan digibeten en wantrouwenden uit te leggen.

[Reactie gewijzigd door Hulliee op 21 mei 2020 12:13]

Ik zou je hiervoor +3 willen geven! Erg goede uitleg!
Top, echt bedankt voor de uitleg!
Wauw, prachtige uitleg, zo heb "ik" de werking ook begrepen!
Het staat standaard uit, het werkt alleen als je een COVID app heb.
Aangezien je dit niet standaard heb, en als aan overheid ligt pas volgend jaar app is als er hopelijk een vaccin is. Is het dus helemaal vrij aan jou om een app te installeren en de functie aan te zetten.
Wat voor dingen zijn dat dan volgens jou?
Ergens is het toch belachelijk dat er nog steeds websites zijn die niet goed werken op mobiele apparaten. Een hoop mensen hebben niet eens een laptop meer en doen werkelijk alles met apps en mobiele websites
Dit dus ik ken vooral oudere mensen dit hun eerst computer ervaring is en geven ze aan dat ze iets niet kunnen openen of laden.
Vroeger snapte ik het nog wel als een pagina nog flash of java bevatte maar tegenwoordig is alles html5 toch?
Er zit een hoop werk in het onderhouden van verschillende viewports (scherm afmetingen in css) maar dat is geen excuus meer nu de smartphone gemeengoed is. Vergeet niet dat de eerste iPhone meer dan 10 jaar geleden op de markt is gekomen en dat Nederland zeker al 5 jaar in elk huishouden meerdere smartphones heeft (uitzonderingen van bejaarden uitgesloten)
Dat iets in HTML5 werkt wil nog niet zeggen dat het ook een responsive design is.
Niet zo verwend doen.
Als je alleen maar een mobiel hebt, dan schuif je maar heen en weer om de gehele breedte te kunnen zien.
Wil je dat niet dan regel je maar een groter scherm of ga je maar weg.

Vroeger had je helemaal geen 'responsive themes' en bekeek je toch de websites op je mobiel met <4,5" scherm.
Dat is niet het enige probleem. Soms word tekst buiten je scherm gerenderd terwijl je niet kan scrollen.

En je klacht is niet valide aangezien mobiele telefoons veruit de meest gebruikte apparaten zijn
Soms word tekst buiten je scherm gerenderd terwijl je niet kan scrollen.
Lig aan de css. unable-to-scroll-down-on-html-pages-where-div-
En je klacht is niet valide aangezien mobiele telefoons veruit de meest gebruikte apparaten zijn
Ik maak een website over een hobby voor mijn lol en ik houd daarbij totaal geen rekening met mobiel.
Vind men deze website te breed (1024px) op een mobiel? Ja. Pech gehad kijk hem dan maar in de bibliotheek op een normaal scherm als je die niet zelf heb.

Beetje lomp misschien, maar mijn website is niet ontworpen om mobiel te bekijken, Dan ziet hij er niet uit.
Bij telefoonschermpjes die 1024 px breed zijn, zal alles er heel klein uitzien en dan ga je het vergroten en moet je alsnog scrollen.

Kan alleen nogmaals schrijven: mijn website is niet ontworpen om mobiel te bekijken,

[Reactie gewijzigd door Euronitwit op 21 mei 2020 16:22]

Dat van laden in Safari komt me echt totaal niet bekend voor. En ik gebruik iPhones sinds de 3G. Heb je een voorbeeld van een site waar dat gebeurt?
Ik heb dat alleen op sites met irritante cookie meldingen in combinatie met mijn adblocker Purify. Whitelisted sites werken bij mij ook gewoon goed. Het zijn echt de slecht geimplementeerde cookie walls die dit veroorzaken. Wat ik vaak zie zijn 2 dingen:

Helemaal niks te zien op de site, of alleen een kleur background.

Of dat een deel van de website onklikbaar is, je kan dan nergens op knoppen drukken. Ik vermoed dat dit het gedeelte is waar de cookie melding hoort te staan.

Dit is dus niet iets dat een update moet verhelpen, maar de makers van de websites, of je moet de sites gewoon whitelisten.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 21 mei 2020 12:04]

Je hebt gelijk dit komt door de materiaal blokkering en moet de website designer maar aanpassen om geen publiek te missen!
Mag hopen dat dit in: Instellingen -> Privacy - Gezondheid / Locatievoorzieningen / Beweging en Conditie uit te zetten is! (iOS 13.5 wordt nu gedownload en geïnstalleerd)

deze staat uit en kan alleen aan als je een app heb, dus zonder app staat deze hele functie uit.
Ja, Staat uit.
En is zelfs niet aan te zetten zonder geautoriseerde app
Ook handig om te weten, die text glitch die mensen konden sturen waardoor je iPhone helemaal crasht en blijft herstarten is opgelost. Geen trollers meer op whatsapp die denken leuk te zijn!
Interessant deze downmod. Heb deze text glitch zelf niet. Op internet staat dat je iphone continu herstart als je zo’n bericht krijgt.

Oplossing is het sturen van een bericht naar die persoon. Zo nodig via Siri een foto naar de verzender te sturen. Hoe weet je wie de verzender is en via welke app (imessage, whatsapp) het verstuurd is en door wie? Zie je het bericht toch snel, voordat je iphone crashed en weer herstart?

[Reactie gewijzigd door twkr18526 op 21 mei 2020 11:30]

Correct, indien je een notificatie krijgt zie je de contactpersoon even, verder kun je niks meer doen, in de tussentijd is je scherm namelijk bevroren. Na 15 seconden ongeveer begint je telefoon te rebooten.

Oplossing is inderdaad een nieuw bericht sturen maar als de notificatie nog op je scherm staat zal het even duren voor je de telefoon weer normaal kunt gebruiken.

Zodra je weer in de applicatie kunt komen moet je vaak ook de chat history van die persoon legen.
Ik hoop dat nu de vastlopers van Carplay ook opgelost zijn... Behoorlijk irritant als je navigatie vastloopt.

Was sinds de voorlaatste update behoorlijk aanwezig.
Serieus ? In mijn C-Max letterlijk nooit last van gehad (11 Pro Max) - kan dat niet een USB probleem zijn of aan de software van je auto liggen ?
Ik normaal ook niet. Maar sinds laatste update wel. Waren in diverse fora ook meldingen van gemaakt.
Versie 13.5 zou onder meer sneller de telefoon moeten ontgrendelen wanneer je en mondkapje draagt en bevat de Covid-19 tracker-api.

Foutje :)
Dragen van mondkapje wordt herkent waarna je via je toegangscode kunt ontgrendelen.
Overigens werkt Face ID op de 11 van een kennis niet meer. Deze versie sla ik over
Er stond 'en' i.p.v 'een' ;)
Vraagje: Hoe kan ik voorkomen dat een IPhone een IOS update zonder mijn toestemming installeert? Ik heb aangestelt dat ik handmatig wil installeren, maar toch werd deze IPhone na een maand of zo ruchtsiglos geüpdatet naar 3.4.x terwijl ik hem in mijn handen had. alle knoppen indrukken was zinloos. Mogelijk moet ik meer zaken instellen om dit gedrag te voorkomen?
Heb je niet per ongeluk op de notificatie geklikt dan? iOS installeert alleen automatisch updates als je telefoon aan de oplader ligt en het nacht is. Niet terwijl je de telefoon gebruikt.

Zolang je automatische updates uit hebt staan zou hij nooit moeten updaten

[Reactie gewijzigd door MrCrashdummy op 21 mei 2020 15:31]

Is er al een app die gebruik maakt van de covid mogelijkheden in 13.5?
Apple heeft ook 12.4.7 uitgebracht (o.a. voor iPhone 5S en iPad Air 1st gen): https://support.apple.com/nl-nl/HT209084#1247
en nog steeds recente updates voor mijn inmiddels antieke 7 plus. respect voor apple.maar de SE is aantrekkelijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee