Software-update: Zabbix 5.0 LTS

Zabbix logo (27 pix) Versie 5.0 van Zabbix is uitgekomen, een versie met extra lange ondersteuning. Met dit programma kan de status van netwerkservices, servers en andere netwerkapparatuur in de gaten worden gehouden. Hoewel het programma alleen simpele informatie kan weergeven, kan door het installeren van een zogeheten agent op de server ook gedetailleerdere info worden verkregen. Meer informatie over Zabbix kan op deze pagina worden gevonden en hier staan enkele screenshots. De release notes voor voor deze uitgave zien er als volgt uit:

Zabbix 5.0 LTS released

The new release comes with a list of significant improvements in usability, security, and integrity. The main strategy the Zabbix team follows is to make Zabbix as available as possible. An open-source and free monitoring solution, Zabbix can now be deployed on-premise and in the cloud. It is available on the latest releases of platforms, containers, and Linux distros from RedHat/IBM, SuSE, Ubuntu. Now one-click Zabbix deployment is also available on Azure, AWS, Google Cloud, IBM/RedHat Cloud, Oracle, and Digital Ocean. Zabbix technical support services are now offered at Red Hat and Azure Marketplaces.

Moreover, the Zabbix monitoring tool provides numerous out-of-the-box integrations with messengers, ticketing, and alerting systems. The new release expands the list of supported services and applications that can be monitored effortlessly.

Meet some of the new features:

  • Automation and discovery: the new Zabbix version comes with improved automation functionality. Automated discovery of hardware components, Windows-related resources, and advanced discovery of Java metrics have been added into the new release.
  • Scalability: Zabbix UI has been optimized to simplify the monitoring of millions of devices.
  • The new Zabbix monitoring agent gets an 'officially supported' status. The new extendable agent provides advanced functionality for most demanding customers and complex use cases. It is based on plugin architecture with the ability to collect metric data using various methods and technologies. We believe it is the most advanced monitoring agent on the market.
  • Significant security enhancements: the new improvements guarantee that all Zabbix components communicate in a secure way and also use secure protocols for outbound communications without affecting performance in any way. Configurable ciphers and the ability to define blacklists and whitelists for metrics are critical for those using Zabbix in highly sensitive environments.
  • Compression for TimescaleDB: The time-series data compression helps increase performance and efficiency while lowering operational costs.
  • Usability improvements: The new release is optimized for wide screens and also introduces support for 3rd party UI modules among other enhancements of Zabbix UI.

Zabbix 5.0 is an LTS (Long Term Support) version with 5 years of official support. It combines innovation and stability and includes time-tested features, introduced in the non-LTS releases of Zabbix 4.2 and 4.4, which makes it a great choice for large-scale enterprise environments.

Versienummer 5.0 LTS
Releasestatus Final
Besturingssystemen Linux
Website Zabbix
Download https://www.zabbix.com/download.php
Licentietype Voorwaarden (GNU/BSD/etc.)

Door Bart van Klaveren

Downloads en Best Buy Guide

13-05-2020 • 17:36

25 Linkedin

Submitter: Spro

Bron: Zabbix

Update-historie

Reacties (25)

25
25
13
1
0
12
Wijzig sortering
Een jaar of wat naar gekeken om te kijken of we nagios konden vervangen. Nagios voelt dan wel ancient aan, de plugin structuur is heerlijk(simpel). En toen was alles bij zabbix via SNMP (if I recall). Toen besloten dat het niets voor ons was. Ook met name het gemis van plugins!

Voor de kenners. Is dit al wat verbeterd?
Als long-time Zabbix gebruiker (ik kan me nog een 1.0 -> 1.2 migratie herinneren) kan ik me niet herinneren wanneer het maken van custom checks (op wat voor manier dan ook) niet mogelijk was. Mogelijkheden te over: je kunt checks op de Zabbix server (of proxy of op een externe server) draaien als een script wat je onder de Agent hangt, maar je kunt ook via de Zabbix Sender info vanaf een externe host (vanuit bijvoorbeeld een script) naar de Server of Proxy sturen. Dat Zabbix Sender protocol is niet zo heel ingewikkeld en volgens mij zijn er ook wel libraries/voorbeelden van voor populaire programmeertalen.

Daarvoor ook met Nagios gewerkt, maar als je dingen grafisch wilde was Nagios een drama. Zabbix had je (zeker toen, maar nog steeds) veel meer flexibiliteit. Wil je van een bepaalde check alle data in grafieken een jaar bewaren, 1 instelling en klaar. Van een ander een andere termijn, ook geen probleem.
@johnny2000, @Calypso, ik raad jullie beide aan om eens naar Check-MK/OMD te kijken, dat is echt een verademing.
Voor mij niet nodig: ik ken Zabbix van binnen en buiten, heb er "mijn benodigde" infra mee opgebouwd en kan er precies mee wat ik wil. Ja, er zijn genoeg andere producten/projecten.

Maar hier werd een vraag gesteld specifiek over Zabbix waar ik, als tevreden gebruiker, een antwoord op geef. Volgens mij is het mij verwijzen naar een ander pakket dan niet echt nodig.
Je geeft zelf aan dat je Nagios grafisch een drama vindt, vandaar de verwijzing naar Check-MK, waar dit 100% beter is en het misschien toch interessant is om eens te opnieuw naar deze Nagios variant te kijken. Het is maar een advies, op het internet, je hoeft er echt helemaal niets mee te doen.

Persoonlijk vond ik bij Zabbix het ontbreken van met name de warning bandbreedtes het grootste gemis. Het verloop van ok->warning->critical is in producten gebaseerd op de Nagios-engine toch wel heel prettig voor 'alerting'.

Voor 'graphing' en inzage in historisch verloop, gebruikte ik altijd graag Observium, maar dat is dus met Check-MK niet echt meer nodig.
Goed lezen: vond. Ik heb het erover toen ik de overstap maakte naar Zabbix. En zoals gezegd: ik ben er tevreden mee, dat kan voor een ander compleet anders zijn, dus je hint voor een ander pakket begrijp ik, maar het richten aan mij is niet ter zake doende.
check_mk is met de core van nagios niet een ander pakket, maar nagios met een andere schil.

Een schil met als mogelijkheid een veel betere performance, geen nood aan een database, relatime presentatie van van ingewonnen status, door het gebruik van tags kunne snel complete goepen servers of services anders geconfigureerd worden.

OMD is een product dat in de kern nagios/check_mk/nagvis/docuwi etc via een rpm op een systeem in een keer installeert. Zelfs bij nagios zijn ze er een beetje jaloers op want met de eigen core zijn ze bij check_mk nagios inmiddels gepasseerd.
CheckMB ziet er interessant uit, maar de RAW versie mist nogal wat features en de gratis enterprise versie is beperkt tot 10... naar mijn weten is Zabbix onbeperkt.
Daar heb je gelijk in, echter vallen de kosten, als je het vergelijkt met bijv. een Opsview best wel mee. En de automatische service detectie, zeker samen met de agent-bakery, is echt bliss.
Het schrijven van een custom check is even veel werk in nagios als zabbix. Ze gebruiken ook beiden agents.
Dat is positief! Binnenkort maar weer eens van stal afhalen 😉
Al gedacht aan een TICK of ELK stack ofzo of iets met Prometheus. Ik ben ook een nagiosnaut maar als influxdb niet zo brittle was destijds was ik wel overgestapt naar TICK.
Voor zover ik weet zorgt Prometheus vooral voor metrieken, maar is het geen full-blown monitoring systeem. Ik dacht dat Prometheus zelfs onderdeel was van Gitlab zodat je direct kan zien wat de impact van wijzigigen op de performance van je systeem zijn.
Ja ikzelf ken Prometheus niet echt. Ik vermelde het maar omdat in mijn vorige "nagios vervanging/vernieuwing" zoektocht ik het tegen kwam. Nu er zijn verschillende combinaties te maken en er is niets dat je verhindert om nagios je alerting te laten doen misschien zelfs middels simpele passive nagios checks.
Ik gebruik momenteel icinga (ziet er ook beter uit dan nagios). Ik moet overschakelen naar de volgende major en dat is toch wel wat werk, dus alle alternatieven eens bekeken, waaronder ook Zabbix (dat ik ook al enkele keren daarvoor had bekeken)

Tip : kijk eens naar de checkmk fork (op fosdem leren kennen). Heb voorlopig een snap geprobeerd en ben onder de indruk, ik wil hier zeker mee verder gaan.

[Reactie gewijzigd door blinchik op 14 mei 2020 00:54]

Welke fork? Ben wel benieuwd.
Deze bedoel ik dus :

https://checkmk.com/

Vroeger was het een plugin voor nagios / icinga, maar ze zijn apart verder gegaan. Het idee is dat redelijk veel via autodiscovery gaat.
Ik zie het, een uitgeklede Enterprise editie met hun eigen monitoring core.

Ik download de raw edition, haal daar de check_mk installer uit en installeer die over een standaard installatie van Nagios/Nagvis/pnp4nagios.Dan zijn er geen beperkingen, behalve die nagios core zelf met zich meebrengt.
Kan ook, de raw versie is gewoon open source en voldoet voor mij.
Interface ziet er weer een stuk beter uit!

Ik gebruik Zabbix als sinds versie 2 geloof ik.
Werkt altijd erg goed en stabiel!
Helemaal mee eens! Prachtig systeem. Ik heb gisteren geüpgraded van 4.x naar 5 en ook maar meteen van Ubuntu 16.04 naar 18.04 LTS. Het draait als een zonnetje!

Let op: voor de nieuwe front-end heb je PHP 7.2. nodig.

[Reactie gewijzigd door dafallrapper op 13 mei 2020 18:03]

Ik ben een vroegere Netsaint (vroegere Nagios) gebruiker en ben sinds een 8 tal jaar overgeschakeld naar Zabbix. Geef er toch de voorkeur aan op alle gebieden. Enkel flapping detection vond ik in Netsaint beter te configureren maar ondertussen werkt dit ook in Zabbix naar behoren.
Ooit bezig geweest met nagios ... nog wat verder gezocht en op zabbix uitgekomen. Lang gebruikt op het werk maar doe nu geen infra meer. Gebruik het nu in docker thuis ;). Ik heb het niet echt nodig maar is meer uit nostalgie ;).
Altijd goed om die skills op punt te houden Yarisken :D.
Daarstraks even geupgrade van 4.4 naar 5. Pijnloos, en binnen 15 min was alles weer online.
Interface is een stuk fijner en overzichtelijker dan voorheen. Grote vooruitgang wmb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee